Belépés
2020. július 12. vasárnap | 28. hét | 194. nap | 05:04 | Izabella, Dalma
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Öt produkció jutott a Fölszállott a páva döntőjébe
A Duna televízióban élőben sugárzott első középdöntőből a zsűri pontjaival az énekes szólisták és énekegyüttesek közül továbbjutott a Pendely Énekegyüttes, a hangszeres szólisták és zenekarok közül Debreczeni-Kis Helga citerás, a táncos szólisták és táncos párok közül Haraszti József, míg a néptáncegyüttesek közül a Debreceni Hajdú Táncegyüttes folytathatja a szereplést a döntőben. A közönség szavazatival az Ördöngös Zenekar jutott tovább.

Az első középdöntő extra fellépője Rúzsa Magdi volt, aki a Cirkalom Táncegyüttessel és a Fokos Zenekarral lépett a Fölszállott a páva színpadára.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Hagyományok Háza közös tehetségkutatóját idén a Hagyomány összeköt! mottóval felnőttek számára rendezik meg. A második középdöntő december 22-én, a döntő december 29-én lesz.

A Fölszállott a páva zsűrijének elnöke ezúttal is Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a nemzet művésze. Idén is szerepel a bírálók között Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes és Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa. Visszatért a zsűribe Diószegi László történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke és Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus is.

A Fölszállott a páva műsorvezetői Novák Péter és Morvai Noémi.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. december 15. péntek, 23:02
Címkék: Pendely Énekegyüttes, Debreczeni-Kis Helga, Haraszti József, Debreceni Hajdú Táncegyüttes, Ördöngös Zenekar, Rúzsa Magdi,
Kommentek
Trianon 100 - Száz néptáncos közös előadása emlékeztet a trianoni diktátumra
Csütörtökön 16 órától érkeznek a táncosok a Hősök terére, ahol a közös tánc koreográfusa, Berecz István táncművész-koreográfus, a Fölszállott a páva verseny 2012-es szólótánc győztese várja őket és vezeti a Táncszáz elnevezésű közös fellépést - olvasható a közleményben.

Mint írják, a mintegy 20 perces bemutató során a jellegzetes magyar néptáncok egyvelegét láthatják azok, akik eljönnek a helyszínre, az élőzenére készült koreográfia a magyarság összetartozásának szimbóluma lesz.

"Reméljük, hogy valamikor ősszel, amikor már lehet tömegrendezvényeket szervezni, nagyobb méretekben és résztvevői számmal is meg tudjuk szervezni azt a rendezvényt, ami néptánccal, zenével emlékeztet a száz évvel ezelőtt történtekre. A néptánc az egyik legfontosabb és legszebb közös kulturális kincsünk, illő hát, hogy a tragikus trianoni döntés kerek évfordulóján a közös néptánccal mutassuk meg: összetartoztunk és összetartozunk" - idézi a kommüniké Szabó Lászlót, az esemény ötletgazdáját, a programot szervező Magyar
velemenyezd, 2020. június 02. kedd, 15:41
Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója 60 éves
Kelemen László két évtizede főigazgatója a Kárpát-medence népi kultúrájának megőrzésére és továbbadására létrehozott intézménynek, a Hagyományok Házának. Megbízatásának utolsó éveit tölti, mellette az erdélyi Hagyományok Háza megalapításán dolgozik - olvasható az intézmény MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Mint írják, Kelemen László 1960. május 1-jén született az erdélyi Gyergyóditróban. 1979-ben érettségizett Marosvásárhelyen, majd a kolozsvári G. Dima Zeneművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait zeneszerzés szakon.

A komponálás mellett erdélyi vokális és hangszeres népzenét gyűjtött és játszott, tagja volt az erdélyi táncházmozgalom egyik legendás zenekarának, a Bodzafának. 1986-ban a Ceausescu-rezsim elől Magyarországra települt.

Zenei szerkesztőként dolgozott 1986 és 1992 között a Budapesti Zeneműkiadónál, majd Ökrös Csabával, Molnár Miklóssal, Kozma Gyulával és Berecz Andrással megalapították az Ökrös zenekart. A formációval Európában, Japánban és az Egyesült
velemenyezd, 2020. április 30. csütörtök, 21:56
TáncHÁZI - Virtuális néptánc kezdőknek a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel és az M2 Petőfi TV-vel
Petőfi TV-vel közösen, akik szeretik a néptáncot, de eddig nem volt alkalmuk kipróbálni .

Mint a szervezők hangsúlyozzák, semmilyen előképzettségre nincs szükség ahhoz, hogy mindenki táncra perdüljön és megtegye az első tánclépéseit a Magyar Nemzeti Táncegyüttes segítségével.

"A néptánc felvidít, közösséget teremt, űzhetik kicsik és nagyok, vékonyak és kevésbé vékonyak, ügyesek és leendő ügyesek, vagyis a néptánc mindenkié" - idézi a közlemény Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfust, a Fölszállott a páva zsűritagját, a projekt egyik elindítóját.

A TáncHÁZI projekt végére, akik jól figyelnek, otthonukban megtanulhatják táncos anyanyelvünk alapjait. Ehhez nem kell mást tenni, mint követni a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és az M2 Petőfi TV Facebook oldalát, ahol minden szerdán és szombaton jönnek az új TáncHÁZI videók - áll a közleményben.

Az igazán bátrak a megtanult figurákról készült videókat #TáncHÁZI #mnte #petofilive hastagekkel fel is tölthetik.

Az első leckét Sánta Gergő és
velemenyezd, 2020. március 26. csütörtök, 14:41
Legényesezz otthon! címmel indított kampányt a Magyar Nemzeti Táncegyüttes
A táncegyüttes keddi közleménye szerint a kihívásban, amely pár nap alatt népszerűvé vált, a kihívó 3 táncost kér fel, hogy mutasson be otthon egy legényes táncot, "azaz a táncok királyát, amelyben egy férfi megmutathatja önmagát". Mint írják, mióta útjára indult a kihívás, több ezren követték, és tízezrek várják, hogy elhangozzék a nevük egy videó elején.

A legényes egy adrenalinbomba, másodpercek alatt kell kitalálni a következő lépést, és közben fokozni a táncot, amelyet nagy ugrásokkal kell zárni - idézi a közlemény Zsuráfszky Zoltánt, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti igazgatóját, aki szerint "hatalmas tánctudással és jó dramaturgiai érzékkel kell rendelkezni hozzá, hogy a pillanat hevében a maximumot hozd ki az improvizációdból".

Zsuráfszky Zoltán megjegyezte, hogy ők hat ponttal indították útjára a kihívást. Egyik kedvenc adatközlője, Mátyás István Mundruc magyarvistai parasztember például több mint 160 figurát tudott. "Ki lehet számolni, hogy csak az ő figuráiból hány 6 pontos
velemenyezd, 2020. március 24. kedd, 17:17
Ma kezdődik a Tavaszváró néptáncünnep a Fölszállott a páva szereplőivel
Szombaton a 10. kerületi Kőrösi Kulturális Központban 17 órától az Ifjúsági Néptáncantológia, 20 órától pedig a Néptáncosok Bálja szerepel a programban.

Vasárnap a Budapesti Operettszínházban 11 órakor Aprók pávája címmel a Fölszállott a páva gálaműsora, míg 18 órakor a Néptáncantológia szerepel műsoron.

A két nap alatt mintegy ezer táncos és zenész lép színpadra. Vasárnap a Budapesti Operettszínházban a nagyközönség számára is készülnek programokkal a szervezők: délelőtt 11 órától rendezik meg az Aprók pávája című műsort, amelynek alkalmával a 2019-es Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató verseny táncosaival, énekeseivel és muzsikusaival találkozhat a közönség. A fellépők több mint harminc produkciót mutatnak be. A műsor szerkesztője és rendezője a Fölszállott a páva zsűrijéből is ismert Kocsis Enikő és férje, Fitos Dezső.

Vasárnap 18 órától kerül sor a Néptáncantológiára: ezt több mint fél évszázaddal ezelőtt Vásárhelyi László kezdeményezésére rendezték meg először. Az
velemenyezd, 2020. február 29. szombat, 07:05
A magyar kultúra napja - Kiállításokkal, koncerttel, szabadtéri színházi programmal készülnek Veszprémben
Vitéz László című bábelőadást nézhetik meg a gyermekek hétfőn délelőtt, a programra a családok kedvezményesen válthatnak jegyet.

Répásy Zsolt 21. századi pásztoréletet megörökítő fotóiból nyílik tárlat kedden a Laczkó Dezső Múzeumban, Madarak, rézkarcok és tollrajzok címmel tekinthető meg Jáger István grafikusművész kiállítása az Agóra Veszprém Kulturális Központban, este pedig a FareMido operatársulat koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők. A Hangvilla rendezvényközpont nagytermében a Fölszállott a páva című tehetségkutató verseny gálaműsorát nézheti meg a közönség.

Balatonfüreden ünnepi gálaesetet rendeznek az Anna Grand Hotel dísztermében, ahol Veszprém és Balatonfüred városa kulturális együttműködésről ír alá megállapodást. Az esten az Orlandó énekegyüttes műsorát hallgathatják meg az érdeklődők.

Másnap az Eötvös Károly Megyei Könyvtár gyűjteményének különleges darabjaiból rendeznek kiállítást, a Veszprém Megyei Levéltárban A Nemzeti Kulturális Alap 25 éve című vándorkiállítást
velemenyezd, 2020. január 17. péntek, 08:31
Az örömhír üzenetéről szól a Hagyományok Háza újévi gálaműsora a Müpában
örömhírről szóló előadás lesz. Olyan gálaműsort szerettem volna szerkeszteni, amelyben Jézus születésének örömhírét a különböző nemzetiségű emberek hazaviszik és elmondják saját népüknek szerte a Kárpát-medencében - mondta el Pál István Szalonna népzenész, a műsor szerkesztője az MTI-nek.

A műsor fellépőit is eszerint válogatta össze, így érkeznek a Galga mentéről szlovák palócok, bunyevácok, valamint Erdélyből, Kalotaszegről és Kibédről, a Kárpátalja Táncegyüttes Kárpátaljról, az anyaországból az Fölszállott a páva első gyerekévadának győztesei. Az egészet mesével és énektanítással köti össze Berecz András, a legvégén pedig egy nagy közös mezőségi tánccal zárnak - ismertette a részleteket a muzsikus.

Kitért arra is, hogy az újévi gálát immár hatodik éve rendezik meg közösen a Fölszállott a páva szervezőivel, a műsort a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap rögzíti. Az est minden évben más tematikájú, hiszen a műsor felkért szerkesztője minden esetben a saját gondolatait vetíti ki magára
velemenyezd, 2020. január 02. csütörtök, 13:30
Repülj páva verseny győztesei 2019 évben
A Duna Televízióban sugárzott műsorban a gyerekek ezúttal is négy kategóriában - a táncos szólisták és táncospárok, táncegyüttesek, énekes szólisták és énekegyüttesek, hangszeres szólisták és zenekarok - mérték össze tudásukat.
Fölszállott a páva gyerekévadát, amelynek döntőjét pénteken tartották. Különdíjat kapott a felvidéki Dernő községben élő Kristóf Áron táncos szólista.
A zsűri értékelése alapján a táncos szólisták és táncospárok között Busai Bori és Makula Zoltán,
- a táncegyüttesek között a Szinvavölgyi Néptáncműhely Prücskök csoportja,
- az énekes szólisták és énekegyüttesek között a Szejke Barka Testvérpár,
- a hangszeres szólisták és zenekarok között pedig Csapodi Tádé lett a kategória győztese.
- A nézők szavazatai alapján pedig 2019-ben a Vasi Kislegényczéh lett a közönség kedvence.
- A döntő valamennyi résztvevőjének egymillió forintot ajánlott fel az OTP Bank. Emellett számos különdíjat is kiosztottak a műsor végén.
- Az Emberi Erőforrások
maroka, 2019. december 21. szombat, 10:34
Képek, videók
Fölszállott a páva 01.jpg
chillik
2016. május 21. szombat, 05:29
Fölszállott a páva 02.jpg
chillik
2016. május 21. szombat, 05:28
Fölszállott a páva...
butababa
2006. november 08. szerda, 10:07
Pendeluhr2.jpg
blackfeet
2010. november 02. kedd, 12:29
Pendeluhr1.jpg
blackfeet
2010. november 02. kedd, 12:29
Pendeluhr.jpg
blackfeet
2010. november 02. kedd, 12:29
omega-Benkő ,Debreczeni.j
agica2004
2014. augusztus 08. péntek, 12:35
Debreczeni Zita
kacsesz13
2010. április 12. hétfő, 18:21
Debreczeni_Gyurcsany.g if
vicker26
2008. május 01. csütörtök, 11:49
Debreczeni_Gyurcsany.g if
jencuska1970
2008. május 01. csütörtök, 09:57
Haraszti Krisztina.jpg
foldinefehereva
2013. június 11. kedd, 19:02
Csortos Gy.,Haraszti Mici
csalogany13
2010. február 23. kedd, 22:01
haraszti_kalitka1.jpg
angyal15
2009. augusztus 10. hétfő, 19:54
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.