Belépés
2018. december 17. hétfő | 51. hét | 351. nap | 16:08 | Lázár, Olimpia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Költségvetés - Jövőre tovább nő az állami funkciók súlya a büdzsé kiadásaiban
Az államháztartás konszolidált funkcionális kiadásaiból, amelynek összértéke pénzforgalmi szemléletben 19 963 milliárd forint, az idei 17,8 százalék után, jövőre 18,1 százalék jut működésre, 3 612 milliárd forint.

Ebből a legnagyobb részt, 2 313 milliárd forintot az általános közösségi szolgáltatásokra költik. A törvényhozó és végrehajtó szervek kiadásaira 1024 milliárd forint jut, a pénzügyi és költségvetési tevékenységekre és szolgáltatásokra 625 milliárd, külügyekre 138 milliárd, alapkutatásra 94 milliárd forintot szánnak. Új tétel volt az idei büdzsében a műszaki fejlesztés 2,6 milliárddal, ez jövőre 5,6 milliárd lehet. A törvényhozó és végrehajtó szervekre fordított pénz csökken, 1024 milliárdra tervezik jövőre, az idei 1127 milliárdos előirányzat után.

A védelmi kiadások aránya 0,4 százalékponttal 2,2 százalékra emelkedik, a rendvédelmi és közbiztonsági kiadásoké, 4,2 százalékról 4,3 százalékra nő. Az előbbire 436 milliárd, az utóbbira 862 milliárd forintot szánnak jövőre. A rendvédelem és közbiztonság körébe sorolt kiadásokból a legtöbbet (509 milliárdot) a rend- és közbiztonságra költi az államháztartás. A büntetés-végrehajtás igazgatási és működési kiadásai 73 milliárdra csökkennek. Az igazságszolgáltatás az ideinél 34 milliárddal többet, 194 milliárd forintot kap 2019-ben.

A jóléti funkciókra jutó pénzek aránya a kiadásokon belül változatlanul 55,4 százalék, 11 067 milliárd forintot tesz ki. Oktatásra csaknem 2 036 milliárd forint jut, így aránya a kiadásokban 0,3 százalékponttal 10,2 százalékra mérséklődik. Emelkedik viszont az egészségügy részesedése 8,4-ről, 8,6 százalékra, e területre 1711 milliárd forintot szánnak 2019-ben. Társadalombiztosítási és jóléti szolgáltatásokra jövőre 5682 milliárd forintot terveznek, ezzel részesedésük az összkiadásból 28,9-ről 28,5 százalékra csökken.

Bár emelkedik a lakásügyekre, települési és közösségi tevékenységekre és szolgáltatásokra szánt összeg 643 milliárd forintra, arányuk 3,3 százalékról, 3,2 százalékra mérséklődik. A szórakoztató, kulturális, vallási tevékenységekre és szolgáltatásokra fordított pénzek részesedése viszont 4,2-ről 5,0 százalékra nő, meghaladja a 992 milliárd forintot.

A gazdasági funkciókra tervezett 3934 milliárd forint azt jelenti, hogy az erre fordított kiadások aránya 20-ról 19,7 százalékra mérséklődik. Ezen belül a legnagyobb tétel a közlekedési és távközlési szolgáltatás, amelynek súlya 8,8-ról 9,8 százalékra nő, ezen belül 4,2-ről, 4,5 százalékra nő a közúti, 2,3-ról 2,4-re a vasúti közlekedésé. A környezetvédelem részesedése 1,9 százalék marad jövőre.

Az államadósság kezelésére fordított pénzek aránya az idei 5,5 százalékról 5,1 százalékára csökken, erre 2019-ben 1024 milliárd forintot terveznek, az idei 1039 milliárd után.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. június 13. szerda, 16:32
Címkék: állami funkciók, büdzsé kiadásaiban, államháztartás konszolidált, legnagyobb részt, általános közösségi, idei büdzsében,
Kommentek
Olasz költségvetés - Brüsszel válaszára vár az olasz kormány
Két napja maradt az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga alkotta római kormánynak, mielőtt az Európai Bizottság december 19-én elindítja a túlzottdeficit-eljárást Olaszországgal szemben. Ezt a római kormány mindenképpen el akarja kerülni.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök és helyettesei, Luigi Di Maio az M5S és Matteo Salvini a Liga vezetője, valamint Giovanni Tria pénzügyminiszter hétfőre virradóra fejezte be a sokadik közös egyeztetést az EU-nak továbbítandó költségvetési tervezet részleteiről.

A tanácskozás óráiban Luigi Di Maio közösségi oldalán azt írta, a március 4-i parlamenti választások óta ezek a legjelentősebb órák Olaszország számára. Megjegyezte, "kiváló" eredményre jutottak. Matteo Salvini nyilatkozatai szerint "józan ésszel és következetességgel" a két kormánypárt között teljes megállapodás született a költségvetési intézkedésekről. Hozzátette: politikai döntésekről egyeztettek, nem "számokról". Mindketten hangsúlyozták, hogy nem mondtak le választási ígéreteikről: Luigi Di
velemenyezd, 2018. december 17. hétfő, 13:41
Semjén: minden nemzet egyszeri és megismételhetetlen érték
természetesnek tekinti, hogy mind jogilag, mind anyagilag támogassa a nemzetiségeket. Példaként említette, hogy az új

magyar Alkotmány államalkotó tényezőnek ismeri el a magyarországi őshonos nemzetiségeket és alkotmányos szinten garantálja a saját nyelvhez, kultúrához és oktatáshoz való minden jogukat.

Emellett 2011-ben megalkották az új nemzetiségi törvényt, amelyben lényegében azt kodifikálták, amit a magyarországi nemzetiségek kértek.

Kiemelte továbbá, hogy 2010 óta a nemzetiségek költségvetési támogatása a négyszerese a korábbi támogatás összegének.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerint óriási bűnt követnek el azok a többségi társadalmak, amelyek szerint nincs szükség a nemzetiségekre, és nem támogatják a megmaradásukat.

Ha úgy döntenének Romániában, Ukrajnában vagy akár Magyarországon, hogy nem kell támogatni a kisebbségeket, visszafordíthatatlan folyamatot indítanának el - mutatott rá, hangsúlyozva, Magyarország
velemenyezd, 2018. december 17. hétfő, 13:01
Heti makronaptár - Kamatdöntés, kereseti adatok jönnek a jövő héten
Kedden tartja idei utolsó kamatmeghatározó ülését a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Elemzők nem várnak változást sem az irányadó kamatokban, sem a nem-konvencionális eszköztárban, mint ahogy az előző ülésen sem változtatott a kondíciókon a testület. A jegybanki alapkamat 0,9 százalék 2016. május 25. óta.

Szintén kedden jelenik meg az októberi kiskereskedelmi forgalom részletes tájékoztatója. Az első becslés szerint októberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 6,6, naptárhatástól megtisztítva 5,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét. Az adatok a forgalom növekedésének gyorsulását jelzik a szeptemberi 5,4, és különösen a 4,4 százalékos kiigazított adathoz képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,4 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Az idei év első tíz hónapjában a forgalom volumene a nyers
velemenyezd, 2018. december 16. vasárnap, 07:30
Megszüntette Czeglédy Csaba letartóztatását a bíróság
iratismertetések történtek, hamarosan vádat emelnek. A törvényszék szerint ezért nem szükséges a legszigorúbb kényszerintézkedés a gyanúsítottal szemben - közölte a kollégiumvezető.

A bíróság Czeglédy Csaba tartózkodási helyéül szombathelyi otthonát jelölte ki, mozgását technikai eszközzel felügyelik, lakóhelyét csak bizonyos esetekben - például orvosi kezelésre - hagyhatja el - tudatta Bakos Éva.

Czeglédy Csaba ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és gazdasági csalás bűntette miatt folyik eljárás.

A gyanú szerint a Czeglédy Csaba vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely munkaerő-közvetítéssel foglalkozott. A gyanú szerint a bűnszervezet 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy a céghálóban résztvevő iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót, illetve a személyi jövedelemadót nem vallották be, vagy ha be is vallották, azt
velemenyezd, 2018. december 15. szombat, 15:11
MÖSZ: megbízott pénzügyi biztos a szövetségnél
olyanok, amelyek összegszerűségükben csökkentendők, ezért még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy jogvitákra kerül majd sor.

"A jelenlegi követelések között is akadnak olyan tételek, amelyek összege nem megalapozott, ezekben az esetekben az illetőkkel le fogunk ülni tárgyalni és csak a tényleges, piaci áraknak megfelelő összeget fogjuk kifizetni" - fűzte hozzá a pénzügyi biztos, aki január 5-én teszi majd le a javaslatait tartalmazó jelentést az elnökség asztalára, s azt követően kerül sor az új költségvetés kidolgozására, amelyre már szintén tesz ajánlást a jelentésben.

Bajkai István ugyanakkor azt is kiemelte, hogy olyan költségvetésnek kell készülnie, amely biztosítja a megfelelő szakmai munkát, illetve az olimpiai felkészülést.

"Tíz nap, amely megrengette a ring világát, az ökölvívók társadalmát" - fogalmazott Hannák György. A könyvvizsgáló az ifjúsági vb pénzügyi mérlegét illetően elmondta, hogy összesen 578 millió forint bevételt könyvelhetett el a szövetség, ebből 291 millió származott
velemenyezd, 2018. december 15. szombat, 14:52
Morawiecki: a Jog és Igazságosság garantálja a középréteg erősödését
meg.

Fontosnak nevezte az utóbbi 30 évben újból kialakuló lengyelországi középréteg erősítését. Úgy látta: a PiS kormányzása garantálja, hogy az állam "szárnybontásban" támogatja azokat a lengyeleket, akik "dolgozni, gazdagodni akarnak, és európai szinten keresni".

A kormányfő szerint a PiS "a korszerűsítés nagy tervét, valódi európaiság tervét" képes bemutatni "a következő három, hat, kilenc évre szólóan".

Közölte: a rendszerváltás óta idén először még november végén is többlete volt a költségvetésnek Lengyelországban. A lengyel pénzügyminiszter, Teresa Czerwinska pénteken kilátásba helyezte: az év végén az eredetileg a GDP 2,7 százalékára tervezett lengyel államháztartási hiány mintegy 0,5 százalékos lesz.

Beata Szydlo társadalompolitikáért felelős kormányfőhelyettes, volt miniszterelnök beszédében azon ellenzéki állításokat cáfolta, miszerint a PiS ki akarja léptetni Lengyelországot az EU-ból.

A DoRzeczy konzervatív hetilap honlapján szombaton közzétett, az Estymator
velemenyezd, 2018. december 15. szombat, 13:41
Kormányszóvivő: a bevándorláspárti brüsszeli vezetés fokozni akarja a migrációt
Hollik István azt mondta, a migrációval kapcsolatban "Brüsszel e heti termése", hogy több pénzt, kötelező kvótát és vízumot akarnak a migránsoknak.

Kiderült - folytatta -, hogy a britek kilépése miatt egyébként is csökkentett EU-s költségvetésből a bevándorláspárti brüsszeliek még többet akarnak költeni a migrációra.

Az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) pedig már egy olyan javaslatot is kidolgozott, miszerint "megháromszoroznák a migránspárti Soros-szervezetek támogatását", mindezt úgy, hogy el akarják venni közép-európai országok, köztük Magyarország pénzét - tette hozzá a szóvivő.

Hollik István szerint az is kiderült, hogy az ellenzék hazudott, amikor azt állította, a kötelező kvóta nincs és nem is volt napirenden Brüsszelben. Ugyanis "azt láthatjuk, hogy nagyon is el akarják fogadtatni még a mostani bevándorláspárti EP-vel ezt a javaslatot" - mondta, megjegyezve, hogy Antonio Tajani EP-elnök is úgy nyilatkozott: véleménye szerint a
velemenyezd, 2018. december 15. szombat, 11:21
Mick Mulvaney, a Fehér Ház költségvetési igazgatója lesz Donald Trump új kabinetfőnöke
Az 51 éves Mulvaney, aki korábban dél-karolinai konzervatív republikánus törvényhozó volt, január elején veszi át az irányítást a lemondott John Kellytől.

Kellyt Donald Trump "nagyszerű hazafinak" nevezte, és megköszönte eddigi munkáját.

Az amerikai sajtóban megjelent értesülések szerint Mulvaney jól kijön az elnökkel. Előnyére vált az is, hogy volt törvényhozóként kongresszusi tapasztalatokkal is bír. Mulvaney munkáját eddigi helyettese, Russ Vought veszi át.

Donald Trump első jelöltje a kabinetfőnöki posztra a 36 éves Nick Ayers, Mike Pence alelnök kabinetfőnöke volt. Ayers azonban visszautasította a felkérést, arra hivatkozva, hogy az év végén a kormányzati munkával is felhagy, mert lobbistaként és politikai tanácsadóként egy Donald Trumpot támogató politikai akcióbizottság munkatársa lesz. A Mulvaney kinevezését bejelentő Twitter-bejegyzés előtt pár órával pedig Chris Christie, New Jersey volt republikánus kormányzója közölte, hogy családi okok miatt pillanatnyilag nem kíván
velemenyezd, 2018. december 15. szombat, 07:04
Képek, videók
Költségvetés
tailor
2015. november 09. hétfő, 11:37
költségvetés.jpg
agica2004
2014. június 11. szerda, 17:53
költségvetési kiigazítás.
agica2004
2014. január 10. péntek, 14:11
Költségvetés.jpg
agica2004
2013. október 12. szombat, 13:54
költségvetési hiány.jpg
agica2004
2012. június 22. péntek, 16:14
költségvetési hiány
lovaszmarika
2012. május 20. vasárnap, 13:56
költségvetési hiány
agica2004
2012. április 09. hétfő, 16:24
költségvetési szavazás201
agica2004
2011. március 01. kedd, 10:29
Fedezd kiadásaidat napsüt
zahonyil
2018. május 31. csütörtök, 10:26
3 funkciós bölcső/4
borzola
2018. február 05. hétfő, 17:03
3 funkciós bölcső/3
borzola
2018. február 05. hétfő, 17:01
3 funkciós bölcső/2
borzola
2018. február 05. hétfő, 17:00
3 funkciós bölcső/1
borzola
2018. február 05. hétfő, 16:59
4GB lejátszó_funkció logó
sunflow
2006. augusztus 06. vasárnap, 22:38
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.