Belépés
2019. szeptember 19. csütörtök | 38. hét | 262. nap | 04:31 | Vilhelmina
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Lasagne pulykahússal



A tészták nem tartoznak a legegészségesebb ételek közé, mégis a legtöbben nagyon szeretik, hiszen általában gyorsan, egyszerűen és számtalan variációban elkészíthetők. A lasagne is ilyen étel. Létezik a hagyományos paradicsomos, van belőle spenótos, spenótos - tojásos, csirkés - spenótos. De mi most kezdjük a hagyományos lasagne-vel, ugyanis ezt is el lehet készíteni egészségesebb változatban.

Kevés odafigyeléssel akár a felére is levihetjük a lasagne kalóriaértékét, az eredetihez képest.

Hozzávalók a paradicsomszószhoz:





* 1 evőkanál olívaolaj
* 1 fej vöröshagyma
* 75 dkg darált pulykahús
* 2 db hámozott, egész, konzervparadicsom
* 2 teáskanál só
* 2 kávéskanál szárított bazsalikom
* 2 kávéskanál szárított oregánó
* 1 kávéskanál borsikafű

Hozzávalók a besamel szószhoz:





* 1 evőkanál olívaolaj
* 2 evőkanál Graham-liszt
* 3 dl tej
* 1 kávéskanál só
* 1 kávéskanál szárított bazsalikom
* 1 kávéskanál szárított oregánó

20 dkg reszelt mozzarella sajt
1 doboz durum lasagne tészta

Először a paradicsomszószt készítjük el. A hagymát megpucoljuk és apróra kockázzuk. Az olívaolajat picit felmelegítjük, beletesszük a hagymát és üvegesre pároljuk. Ezután hozzáadjuk a darált húst, és ezt is megpirítjuk. Ha a hús már jó hozzáadjuk a felkockázott paradicsomokat és a paradicsomok levét is. Beletesszük a fűszereket, a sót és hagyjuk, hogy jól összefőjön. Nem baj, ha kicsit sok a leve, mert a tészta úgy is fel fogja szívni.

Közben elkészítjük a besamel mártást. A lisztet az olívaolajon megpirítjuk. Akkor jó, ha a liszt kis gombócokká áll össze. Ekkor felöntjük a tejjel. Egy szűrő segítségével szétkeverjük a lisztgombócokat, hogy a mártásunk ne legyen csomós. Hozzáadjuk a sót és a fűszereket. Folyamatos keverés mellett addig főzzük, míg a mártás besűrűsödik.

A sütőt előmelegítjük 220 fokra.

A tésztát nem kell előre megfőzni!

Egy nagy hosszúkás jénai tálat vagy egy tepsit vékonyan kikenünk olívaolajjal. Én 4 réteget csináltam. Alulra kerül egy réteg tészta, erre egy réteg paradicsomos szósz és besamel. A besamel mártásból evőkanál segítségével kis halmokat helyeztem el a rétegek között. Fontos, hogy a tetejére a sajt alá besamel kerül, úgyhogy spóroljunk vele.

Lehetőség szerint legalább 4 réteget csináljunk, úgy, hogy a tetejére tészta kerüljön, amin egyenletesen elosztjuk a maradék besamell mártást.

Az így összeállított lasagne-ét, lefedés nélkül, a 220 fokos sütőbe helyezzük, 25 percre.

A sajtot lereszeljük.

Ha lejárt a 25 perc, egy kés segítségével megnézzük, hogy mindegyik réteg tészta megpuhult e. Ennyi idő elvileg elég kell, hogy legyen. Tehát, ha a tészta már puha rátesszük a reszelt sajtot, és grillfokozaton 5 - 10 perc alatt rápirítjuk.

Ezután már nincs más dolgunk, csak felkockázni, és jóízűen elfogyasztani.





Jó étvágyat hozzá!

Link Az egészséges táplálkozás tízparancsolata

Nem tudsz fogyni? Fáradékony vagy? Magas a vércukor szinted, vérnyomásod vagy a koleszterinszinted? Emésztési problémáid vannak? Gyakran vagy beteg?

Link
sarkadykati, 2011. március 14. hétfő, 03:04
Címkék: legegészségesebb ételek, legtöbben nagyon, hagyományos paradicsomos, hagyományos lasagne-vel, lasagne kalóriaértékét, eredetihez képest,
Kommentek
Ragu Budapest módra pulykahússal
Hozzávalók:

40 dkg pulykacomb
20 dkg csirkemáj vagy pulykamáj
1 fej hagyma
2 zöldpaprika
2 paradicsom
6-8 csiperkegomba
1 nagy marék zöldborsó
2 szál sárgarépa
2 evőkanál paradicsompüré
1 teáskanál csemege pirospaprika
3 evőkanál olaj
só, bors

Elkészítés: A hagymát, a csiperkét, a répát, a paprikát és a paradicsomot megtisztítjuk, megmossuk, apróra vágjuk. A húst és a májat is leöblítjük, leszárítjuk, felkockázzuk.

Az olajat felhevítjük, rádobjuk a húst, körbepirítjuk időnként átkeverve, majd kivesszük egy tányérra. A visszamaradt zsiradékra rádobjuk a hagymát, megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, a felaprított hagymát, a répát és a paprikát, kevergetve 3-4 percig pirítjuk, hozzáadjuk a paradicsomot is, és ha összeesett, visszatesszük bele a húst, megszórjuk a pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, felöntjük kb. 2 dl vízzel, és lefedve 15 percig
bkisseva, 2017. október 04. szerda, 14:51
Tallóztam
A borról

Egy izraeli kutatás szerint a borban lévő hatóanyagok segíthetnek semlegesíteni a húsokban található káros anyagokat. A kutatók patkányokon tesztelték a bor jótékony hatásait. A pulykahússal etetett állatok egyik csoportja sima vizet kapott a húsevés után, a másik csoport tagjai pedig vörösbort. A borból előzetesen kivonták az alkoholt, hogy annak hatása ne befolyásolja a kísérletet. Ezek után megvizsgálták a patkányok gyomortartalmát és vérét. A húst bor nélkül fogyasztó patkányok vérében sokkal magasabb volt az oxidációt elősegítő anyagok koncentrációja. Több kutatás szerint is a testben végbemenő oxidatív folyamatok felelősek az olyan betegségek kialakulásáért, mint a rák és az érelmeszesedés. A vörösbort kapott patkányok vérében azonban - valószínűleg a borban található polifenolok jótékony hatása miatt - jóval alacsonyabb volt az oxidációt segítő anyagok szintje. ,,A polifenolok igen erős antioxidánsok, amik a hús oxidánsaival keveredve kiegyenlítették annak káros hatásait" -
horvathnemagdi, 2015. április 22. szerda, 19:25
A borról
A borról

Egy izraeli kutatás szerint a borban lévő hatóanyagok segíthetnek semlegesíteni a húsokban található káros anyagokat. A kutatók patkányokon tesztelték a bor jótékony hatásait. A pulykahússal etetett állatok egyik csoportja sima vizet kapott a húsevés után, a másik csoport tagjai pedig vörösbort. A borból előzetesen kivonták az alkoholt, hogy annak hatása ne befolyásolja a kísérletet. Ezek után megvizsgálták a patkányok gyomortartalmát és vérét. A húst bor nélkül fogyasztó patkányok vérében sokkal magasabb volt az oxidációt elősegítő anyagok koncentrációja. Több kutatás szerint is a testben végbemenő oxidatív folyamatok felelősek az olyan betegségek kialakulásáért, mint a rák és az érelmeszesedés. A vörösbort kapott patkányok vérében azonban - valószínűleg a borban található polifenolok jótékony hatása miatt - jóval alacsonyabb volt az oxidációt segítő anyagok szintje. ,,A polifenolok igen erős antioxidánsok, amik a hús oxidánsaival keveredve kiegyenlítették annak káros
klementinagidro, 2015. április 21. kedd, 06:12
Sütőtök receptek, levestől a desszertig
kész püréhez megsütött, felkockázott tököt keverünk. Szép és finom.

Sütőtök csőben
A felkarikázott vagy kockákra vágott tököt egy tűzálló tálba szórjuk, karikára vágott hagymát, előfőzött kelbimbót, vagy csíkokra vágott kelkáposztát adunk hozzá. Sűrű besamelmártást készítünk, szerecsendióval, borssal fűszerezzük és ráöntjük a zöldségekre. Bőven megszórjuk reszelt sajttal és megsütjük. Ez önmagában is megállja a helyét, kitűnő egytálétel, de aki szereti, kombinálhatja csirkemellel, pulykahússal.

Tésztaételek
A megsütött és ízlésünk fűszerezett tököt átpasszírozzuk és sós tésztának elkészített derelyébe vagy ravioliba töltjük. Szokásos módon kifőzzük, sajt- vagy kapormártást készítünk mellé.

Ennél is egyszerűbb, ha kedvenc tésztánkat kifőzzük és előzőleg megsütött, kockára aprított sütőtökhöz keverjük. Ízesítjük kevés sóval, borssal, kakukkfűvel és valamilyen aromás, könnyen olvadó sajttal tálaljuk.

Lasagne és palacsinta töltésére is kiválóan alkalmas a
bkisseva, 2015. február 05. csütörtök, 16:04
Rakott méteres zöldbab pulykahússal
Hozzávalók:

1 kg méteres zöldbab
50 dkg pulykacomb filé
20 dkg szeletelt bacon
20 dkg rizs
2 fej vöröshagyma
1 mk. őrölt fekete bors
1 tk. ételízesítő
1 tk. pirospaprika
5 cl étolaj
4 dl tejföl



Elkészítés:

A rizst a szokott módon megfőzzük. A húst ledaráljuk. A hagymát apróra vágjuk. A babot /én méteres zöld színű babot használtam /félpuhára főzzük, lecsepegtetjük.
Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, rátesszük a húst, fűszerezzük ételízesítővel, borssal, pirospaprikával. Megsózzuk és a saját levében puhára pároljuk. Egy magasabb falú tepsibe rétegezzük.
Alulra a zöldbab felét, rá a bacon szeleteket, rizst, majd a húst, végül a maradék babbal betakarjuk. Tejföllel megkenjük a tetejét és sütőben 160 fokon kb 30 perc alatt készre sütjük.
Tálalásnál tejföllel még meglocsolhatjuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!!
receptkirály
suzymama, 2014. augusztus 09. szombat, 13:27
Hamburger pulykahússal
Hozzávalók:
 6 db hamburger zsemle
 60 dkg pulyka felső comb kicsontozva
 só
 őrölt fekete bors
 5 cl olíva olaj
 1 fej saláta
 1 fej vöröshagyma
 2 fej lila hagyma
 4 db paradicsom
 1 db kígyó uborka
 mustár és ketchup, ízlés szerint
Elkészítés:
A pulykahúst ledaráljuk. A vöröshagymát nagyon apróra vágjuk.
A húshoz keverjük a vöröshagymát, ízesítjük sóval és őrölt fekete borssal. Jól összedolgozzuk majd vizes kézzel hat egyforma gombócot formázunk belőle.
A gombócokat ellapítjuk majd forró grillen vagy serpenyőben megsütjük.
A zsemléket meg melegítjük, félbevágjuk és mindegyikre saláta levelet teszünk. Erre rakjuk a megsült a húspogácsákat, a karikára vágott paradicsomot, kígyó uborkát, lila hagymát.
Mustárt és ketchupot locsolunk rá majd rárakjuk a tetejét.
Jó étvágyat kívánok hozzá!!
suzymama, 2014. június 23. hétfő, 22:47
PINCEPÖRKÖLT (recept gyűjtemény a netről)
a pepperonival, a passzírozott paradicsommal, a zúzott fokhagymával és a Vegetával együtt a paprikás hagymához adjuk. Összekeverjük és annyi forró vízzel öntjük fel, amennyi ellepi.
Ha a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a meghámozott, kockákra vágott burgonyát, és még kb. 15 percig főzzük.
A keményítőt a borral simára keverjük, és kevergetve a pörkölthöz adjuk. Egyet forralunk rajta.
Tálalás
Házi savanyúsággal és friss kenyérrel tálaljuk.
Tanács
A húsok valamelyikét pulykahússal helyettesíthetjük.

EGRI PINCEPÖRKÖLT
hozzávalók:
80 dkg őzcomb
3 fej hagyma
1 fej fokhagyma
4-5 db sárgarépa
1 kg burgonya
30 dkg csiperke, vagy laskagomba
10 dkg libazsír
2 ek pirospaprika
1-1 tk kakukkfű, rozmaring, boróka bogyó, szegfűbors
1 db szerecsendióvirág
2 dl száraz vörösbor
só, bors

A felhevített libazsíron üvegesre pároljuk a felszabdalt hagymát, majd hozzáadjuk a felkockázott húst és az egészet a zsírjára
yaskane, 2014. május 19. hétfő, 11:11
Sajtos spárgafőzelék pulykahússal
Hozzávalók: zöld spárga, burgonya, pulykahús, fokhagyma, gouda sajt, olaj, (só)
Ételtípus: menü

Az apróra zúzott fokhagymát megpirítjuk a kb. 3 cm-re darabolt spárgákkal. Majd rászedjük a feldarabolt burgonyát, a húst és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Puhára pároljuk. Ízlés szerint sózzuk. A végén a főzőlével pürésítjük, hozzáreszeljük a sajtot.
suzymama, 2013. december 30. hétfő, 23:31
Képek, videók
Lasagne
irmus
2016. november 05. szombat, 18:05
lasagne.jpg
cipello
2014. november 15. szombat, 21:37
19756_lasagne_n (1).jpg
erzsikepuskas
2014. január 24. péntek, 08:12
lasagne1.jpg
erzsikepuskas
2014. január 24. péntek, 08:05
Lasagne.jpg
snbela44
2013. május 01. szerda, 15:24
lasagne-szelet1-150x15 0.j
sarkadykati
2011. március 14. hétfő, 03:00
lasagne1-150x150.jpg
sarkadykati
2011. március 14. hétfő, 02:58
lasagne.JPG
jucianyu
2011. február 22. kedd, 18:50
ezt_ lasagne-chips.jpg
sztana45
2010. december 01. szerda, 10:09
brokkolis-lasagneNS.jp g
bubszi
2010. szeptember 19. vasárnap, 13:46
A legegészségesebb betegs
sugar09
2009. július 07. kedd, 02:32
A legtöbben....jpg
pacsakute
2013. szeptember 08. vasárnap, 09:03
Mit értenek a legtöbben a
jakabgasparne
2010. április 21. szerda, 09:56
Mit értenek a legtöbben a
starlight001
2009. november 25. szerda, 22:30
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.