Belépés
2019. október 22. kedd | 43. hét | 295. nap | 10:54 | Előd
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Lord együttes
1970 - es években alakulnak az együttesek a fővárosban éppúgy, mint tőle távol. Szombathelyen és környékén sem történhetett másképp. A fiatalok csapatokba verődtek és megpróbáltak zenélgetni, elindulni a pályán. Legnagyobb akadály a ,,főváros és a vidék" ellentétes polaritása, mely a hátrányos helyzet mellett növelte a versenyt is. Ez alkalommal kiemelném a Red Fire nevű zenekart, ahol a későbbi Lord együttes vezetője, Vida Ferenc kezdte. 1970-ben Papp László ,,Kalap" felkereste Vida Ferencet, aki gitározni tanult. Úgy döntöttek, belevágnak és megalakult a Red Fire (vörös tűz) hangzatos nevű együttes. A csapathoz került Sipőcz Ernő, aki kitűnően énekelte ennek az időszaknak megfelelő sláger jellegű nótákat. Többnyire ilyeneket játszottak, külföldi sztároktól. A szerény siker ellenére sikerül bejutniuk egy klubba, ahol rendszeresen próbálhatna.

1974-79 [szerkesztés]
Az év tagcserével indul. Sütő István és Guido elmennek az együttesből és helyükre Nádas Károly ,,Pepsi" személyében új dobos, Szántai Gyula ,,Kacsa" - ban (ex. Mokka együttes) pedig új gitárvirtuóz érkezik.

Vida Ferenc (Fefe): basszusgitár, zenekarvezető
Sipőcz Ernő (Sipsi): ének, gitár
Nádas Károly (Pepsi): dobok
Szántai Gyula (Kacsa): elektromos gitár
Ennek az időszaknak megfelelő sláger jellegű nótákat játszottak, de már olyan ,,nagyágyúk" dalait is, mint a Deep Purple, Nazareth, később Sweet, Slade, Led Zeppelin, Kiss. Külön érdekesség, hogy a zenerajongók a nagy sztárok lemezeit mindenféle rafinált ötletekkel csempészgették be az országba, míg az ,,állami lemezpiac" felsimerte, hogy ezen anyagok legális behozatala vált szükségessé. Igaz elég borsos áron, de már lehetett jó lemezeket is kapni.
1980-83 [szerkesztés]
1980-ban eljutott az együttes a budapesti Metró Klub országos tehetségkutató versenyére. Jól szerepelnek, de ez kevésnek bizonyult a mércéjük szerint, és ez kissé lelombozta őket. Az, hogy ,,vidékiek", már eleve csökkentette az esélyt, de ,,létkérdés volt", a részvétel. Ugyanígy gondolkodott a legtöbb résztvevő szerte az országból. A próbák és koncertek közti pihenőidő nagyon kevés volt, ráadásul ,,munkakönyves" állás mellett zenéltek. A család melletti zenélés dilemmája lassanként feszültségeket gerjeszt a zenészekben. Talán ezért is még ebben az évben kilép Szántai Gyula az együttesből. Ő úgy emlékezik erre az elmúlt 5 évre, mint a ,,Lord iskolára", ahol a precíz profi munkát megtanulta. ,,Kacsa" búcsúzása után véglegesen csatlakozik a csapathoz Erős Attila, aki egy kisebb kitérő után futott be ismét az együtteshez. Attila beváltotta a hozzáfűzött reményeket és a koncerteken már óriási gitárszólókat nyomtak. Csatlakozott a Lordhoz Török József ,, Juszuf " (ex. Aero együttes), aki orgonán játszott és Vida Ferenc talált rá. Erős Attila és Török József több közös nótát is komponált.

Vida Ferenc (Fefe): basszusgitár, zenekarvezető
Sipőcz Ernő (Sipsi): ének, gitár
Nádas Károly (Pepsi): dobok
Erős Attila: elektromos gitár
Török József (Juszuf): billentyűs hangszerek
Talán erre az időre datálható az a nóta, amelyet a ,,Lord együttes himnuszának" is neveznek és Vándor a címe. E dal érdekessége, hogy -állítólag- a szövegét maga a közönség írta, és a Lordnak csak össze kellett rakni dallá. A dal végleges szövegét Sipőcz Ernő felesége, Ildikó illesztette össze teljessé. A mai napig egyik legkedveltebb daluk.

1981-ben több koncertet is adnak. Eljutnak például a Dorogi fesztiválra, de még Őrvidékre is az ottani rockfesztiválra. Az együttes tagjai a polgári foglalkozás melletti zenélés időszakát nehezen viselik. Gyakori probléma a pénztelenség, a család. Talán ezért is történt, hogy Sipőcz Ernő úgy érezte, elfáradt, nem tudja folytatni és kulturáltan elköszönt a Lordtól. Az új énekes megtalálásáig maradt. Az átmeneti időszakban Erős Attila is besegített koncerten az éneklésbe. Néhány régi koncertfelvételen lehet hallani.

1982-ben Vida Feri ,,új hangot" hall a vasi régióban, pontosabba Sopronban, a Roller együttesben. A kristálytiszta hang tulajdonosa nem más, mint Pohl Mihály. A Roller együttes slágerzenéi után a keményebb zenei kihívás gondolkódóba ejtette Mihályt, nem beszélve arról a lelkiismereti problémáról, hogy a haverokat ott kellett hagynia. Régi barátai bíztatására - szerencsére - a Lord mellett döntött, s vállalta a Szombathely-Sopron oda-vissza ingázós túrákat.

Vida Ferenc (Fefe): basszusgitár, zenekarvezető
Pohl Mihály: ének, gitár
Nádas Károly (Pepsi): dobok
Erős Attila: elektromos gitár
Török József (Juszuf): billentyűs hangszerek
Pohl Mihály tiszta érdekes hangja arra ösztönözte a zenészeket, hogy egy új hangzásvilágot megálmodva igazítsanak a nótákon, s egy-két fokozattal visszább vegyék a ,,metálos" jegyeket. A régi dalok megújítását újabbak írása követte. Felfrissült a dalversek többsége is. Balogh József nagysimonyi költő-tanár által, aki rokonszenvezve a Lorddal, elvállalta a dalszövegek megírását, felfrissítését. Ebben az évben a Szombathelyi Művelődési és Sportházban ünnepli 10. születésnapját az együttes. Vida Ferenc a Városházán kitüntetésben részesül, mely az egész zenekarnak szól, munkájukért.

1983-ban zenekar ismét több koncertet ad, de már csiszolják az új nótákat. Kapóra jött volna az a koncert, ami sajnos nem jöhetett létre. Elszállt a lehetőség, ami nagyobb nyilvánosság előtti bemutatkozást tett volna lehetővé (televízió felvétel). Nem léphetett fel a Lord, így önhibáján kívül döbbent rá arra, hogy ami nincs leírva,az soha el sem hangzott. Az ügy óriási port kavart a médiákban, hiába szeretett volna ebből kimaradni a csapat. Ráadásul magukra hagyták őket a legnagyobb ,,balhé" közepén. A sok munka nemcsak a zenészeket, de a családjukat is próbára tette. Sokat tűrtek, de mindig mellettük álltak. A zenekar a keresete javarészt a felszerelésekbe, kihangosító, -világító berendezésekbe, hangszerekbe volt fektetve. Ezek nélkül nincs Lord. A hanghordozó továbbra is csak álom. Felmerült az a kérdés is, hogy székhelyüket a fővárosba helyezzék és költözzenek Budapestre, avagy maradjanak Szombathelyen és onnan próbálkozzanak. Végül döntöttek, maradtak.

1984-87 [szerkesztés]
1984-ben Az emlitett problémák kritikussá tették a zenészek helyzetét. Török József energiáit annyira felemésztette, hogy fájó szívvel elbúcsúzott, befejezte az aktív zenélést. Nem sokkal később Nádas Károly is kivált a zenekarból, főleg családi problémák miatt. Ez a hirtelen K.O. kiheverhetetlennek tűnt, de mégiscsak talpraálltak Vidáék. Feri rátalált egy 15 éves srácra, aki könnyedén átvette a dalokat. Ő Mészáros Gábor, és decemberben Körmenden debütált. Ajánlat érkezett a dobos státuszra is Hollósi László személyében, aki ismert volt a vasi régióban a jazz-rock stilusban.

1985-ben a zenekari meghallgatásokat követően leszerődik a Lordhoz Hollósi László is.

Vida Ferenc (Fefe): basszusgitár, zenekarvezető
Pohl Mihály: ének
Hollósi László: dobok
Erős Attila: elektromos gitár
Mészáros Gábor: billentyűs hangszerek
A Lord talpra állt és turnézik az országban. A rajongók tábora növekszik, várják a zenekart több városban is. Komoly lehetőséget kapnak egy ausztriai kis turnéra. A siker felkeltette egy bizonyos Gerhard Sulyok osztrák stúdiótulajdonos figyelmét, aki próbafelvételt ajánlott. Oberschützenben a Sica Sound Music Studioban egy hét kemény munka után elkészült a Big City Lights című nagylemez, melyet eredetileg reklám célokból adtak ki 300 vagy 400 pédányban. Áprilisban jelent meg Ausztriában. Gondolom, már kitaláltad: úgy szétkapkodták, hogy én is csak 6 év! után jutottam egy ,,békebeli", utánnyomott példányhoz . Azóta CD-n is megjelent. Külön köszönetet érdemel Joe Schneider osztrák hangmérnök, aki időt, energiát nem sajnálva mindent beleadott, hogy ez a lemez úgy szóljon, hogy a nyugaton is versenyképes legyen. (A közös munka komoly barátsággá fejlődött az évek során.) A koncerteken már hallhatók ezek a dalok. A zenekar ebben az évben ,,ünnepli" 13-ik születésnapját. Megjelenik egy értékes kiadvány: Kozma Gábor: Lord rock sztori címmel a zenekarról és a műfajról. Gyorsan elfogy. A Vas megyei sajtóban is egyre gyakrabban hallani az együttesől. Feltűnik egy másik rock csapat is a környéken, a Stop együttes. E zenekarban énekel Sipőcz Ernő.

1986-ban a televízió ,,Pulzus" című műsorában látható-hallható a Lord bemutatkozása a Zaklatott fények című dallal. Egy nagy álom megvalósult? Talán az osztrák lemez hírére, vagy a rajongók akaratának, igényének engedve, megjelenik a Lord együttes első magyarországi kislemeze, az Akarom őt! - Tépett álmok (Csakis a lényeg). A lemezt szétkapkodják, utánnyomás nincs, hiánycikké válik. A rádióban többször is elhangzik a Tépett álom, ami szélesebb körű ismertséget ad a zenekarnak. (Ennek kapcsán figyeltem fel én is a Lordra.) A Tépett álmok (Csakis a lényeg) a Magyar Ifjúság c. újság Top listáján a 10. helyen áll, s ugyanez a nóta az Ifjúsági Magazin Top listájának 18 - ik helyét birtokolja! A hab a tortán, hogy felkerül a rádió Poptarisznya c. műsorának listájára is. 1986 nyarán Magyarországon a budapesti MTK stadionban fellépő Rod Stewart koncertjén a Lord együttes melegítette be a közönséget óriási sikerrel. A népszerűség komoly elvárásokat támasztott a zenekarral szemben. Ennek első jele az 1986. december 8-i Lord évadzáró koncert Szombethelyen a Művelődési és Sport Házban - a Lord otthonában. Az óriási bulin mindent beleadtak a zenészek. A állítólag szerint Hollósi Lacit egy emelőgép repítette a magasba. Ilyen látványossággal először rukkolt elő a zenekar. Ebben az évben alakul meg az első Lord klub, a kisalföldi Rajka községben.

1987-ben új dalok születnek és a régiek is kicsit megújulnak menetközben:

A próbák és komponálás időszaka mellett, felhalmozódott a szervezési teendők száma. Berger Istvánnak köszönhetően, ez a talpalós feladat nem a zenészeket terhelte. Ő rohangált ide-oda, egyeztetett, pontosította a turné tervezetet, szerződéseket intézett. Vidáék új színpadképet, fellépő öltözéket és látványt találtak ki. Korszerűsítették a kihangosító és világító berendezéseket. Két hűséges technikus segítette őket a jobb hangzású koncertek létrehozásában. Nem egyszer a rajongók segítettek ki-be tolni a cuccot. Mindnyájuknak ugyanaz volt a célja. A Lordnak a színpadon a helye. Sorra alakulnak a rajongói klubok, megkezdi működését az Országos Lord Levelező - Rajongó Klub Tatabányán a Közművelődés Házában. Már előre megtervezett koncert turnén vett részt a csapat, mely a nagyobb városokat érinti. Bővültek az információs csatornák, plakátok regionális rádió beszámolók, újságcikkek. Megjelenik a második kiadvány: Kozma Gábor: Lordolgok címmel a zenekarról, sok dalszöveggel. Kis példányszáma miatt gyorsan elkapkodják. Több interjú is készül Vida Ferenccel. A televízió Zenebutik c. műsora élőben közvetíti a Lordot Sopronból. November 6-án a Vörösmarty Művelődési Házban (egykori Ganz Mávag) beindul a budapesti Lord Klub.

Virágdal XXI. századból [szerkesztés]
Fázom a szélben
Bújócska
Fekete-fehér
Inkvizíció
Nem érnek rám
Mondd, hol van a helyem
Csörög a vekker

1988-89 [szerkesztés]
1988: Újabb változással idult az év. Mészáros Gábor kivált a zenekarból és helyét az egyik legjobb magyar színpadi showman, zenész, szerző Gidófalvy Attila vette át.

Vida Ferenc (Fefe): basszusgitár, zenekarvezető
Pohl Mihály: ének
Hollósi László: dobok
Erős Attila: elektromos gitár
Gidófalvy Attila:(Gödi-Gidő): billentyűs hangszerek
Óriási meglepetést jelentett Attila felbukkanása, hiszen ő is hosszú zenészmúlttal, tapasztalattal rendelkezik. (Beatrice, Karthago, Fáraó együttesek) Humorát is beleadva a színpadi showba, szinte azonnal megszerette a közönség. Sikeresen átvette a régi dalokat, de már besegített az újabbakba is. Részt vesz a zenekar a sitkei Kápolna koncerten, mely az első volt a már minden évben megrendezendő ,,zarándok" koncertekből. Januárban az ausztriai Oberschützenben a Sica Sound Studio - ban az együttes saját költségén rögzíti az első Magyarországon megjelenő albumuk anyagát Szemedben a csillagok címmel. Tudnillik a lemez feltétele az volt, hogy a mesterszalagot a zenekarnak kellett hoznia. Egy ilyen felvétel abban az időben kb. fél millió forintot kóstált, amit a Sica Sound Studio előlegezett meg. Ismét óriási köszönetet érdemel Joe Schneider osztrák hangmérnök, aki időt, energiát nem sajnálva mindent beleadott, hogy ez a lemez úgy szóljon, ahogy a Lord is elképzelte. Megjelenik a Szemedben a csillagok című Lord album a rajongók nagy örömére. Nem sok reklámot kap. Ennek ellenére közel 65 000 példányban kapkodták el a lemezt. A Fázom a szélben c. dalból egy fantasztikus videoklipp készül, amit többször sugároz a televízió. Gidófalvy Attila humorával fűszerezett klipp profi munka, aki megnézi, nem bánja meg. Felkerült erre a lemezre is a Vándor c. dal - a Lord himnusza. Ez azért is fontos, mert a Big City Lights hiánycikk volt itthon, így a dalt a közönség hanghordozón meg tudta hallgatni. A lemezt már magyar kiadó a Hungaroton (Profil) gondozta. Ebben az évben egy óriási buli volt a Budapesti Kertészeti Egyetem Klubjában. Ezt a Koncertet rögzítette a Magyar Televízió, amit aztán később sugárzott is. A szerencsésebbek láthatták, a még szerencsésebbek videora is rögzithették. (én sajnos katona voltam éppen...) Siófoki Interpop Dalfesztivál: a Róka és a holló c. dallal lép fel a Lord. A nóta nem lett slágerlistás, de emlékét egy kislemez őrzi. Az országos turné előtt egy cikk és egy kétoldalas poszter is megjelent az Ifjúsági Magazinban a zenekarról.

1989-ben a nagy sikerre való tekintettel egy angol nyelvű lemez elkészítését is tervbevették. Az angol szövegek is már készen voltak. Ekkor Hollósi László elbúcsúzott a zenekartól és helyette Gyurik Lajos ,,Loui" ült a dobok mögé. Neve ismerős lehet a Fáraó ill. az Árkádok nevű zenekarokból.

Vida Ferenc (Fefe): basszusgitár, zenekarvezető
Pohl Mihály: ének
Gyurik Lajos /Loui/: dobok
Erős Attila: elektromos gitár
Gidófalvy Attila:(Gödi-Gidő): billentyűs hangszerek
A doboscserét illetőleg számos kritika és ellenkrtika éri a Lord-ot. A fenti két újságcikeket is csak a tisztánlátás miatt ollóztam ki. Nem cél egyik zenészt sem megbántani, sem túldicsérni. A kettészakadt közönség a történtekért már rég megbocsátott a zenekarnak, elfogadták a Lajost.

Egy cikk a sajtóból (-kor tollából) a doboscsere ürügyén: ,,Gyors kéz, pörgetés, biztos reflexek, stabil alapok. Nem jön zavarba, ha a bőröket az igényesebb jazz-rock stílusban kell koptatni, akkor sem, ha sima variációk várnak rá, Hollósi László a Lord együttes biztos pontja volt éveken át. Szerény és visszafogott fiatalember, él-hal a zenéért. Ha csak egy kicsit is lazít, már jár a keze. Nem csoda, hogy a Lord népes tábora kedvelte, szerette őt. De miért múltidőben? Az ok prózai: nemrég felmondtak a dobosnak, új ember vette át a helyét. Zenekaron belüli vitákra gyanakodtunk, de kiderült, nem erről van szó. A Lord nyugati menedzsere kérte a cserét. Pontosabban eleinte kérte, majd követelte. Végül megszületett a döntés. Nem a mi feladatunk ennek taglalása és minősítése, ez valóban a Lord belügye. De az tény, hogy sokaknak fog hiányozni a népszerű "Lacika,,. S azt is reméljük, előbb-utóbb felbukkan majd valamelyik bandában, a bőrök mögött...." -kor

Részlet a Metal Hammer Hungarica 1989. májusi számából, mely a Lord budapesti PECSA koncertjéről számol be. Azért is ollóztam ki mert egy másik vélemény is megfogalmazódik a doboscsere körül. Úgy gondoltam a ,,másik oldal" érveit is célszerű meghallgatni.... ,,....... a Lord sokadszorra is meggyőzően zenélt. Műsorukból az új nóták szinte teljesen kiszorították már a lemezek előtti Lordéra dalait, ezt személy szerint nagyon sajnáltam. Gondolom velem együtt sokan szegezték szemüket a dobcuccra és persze a mögötte ülő "újdonsült,, lordra, Gyurik Lajos-ra. Nos, játéka össze sem hasonlítható elődje, Hollósi László meglehetősen invenciótlan dobolgatásával. Az est legnagyobb meglepetését ő okozta számomra, ugyanis annak idején örök tanulságul eltettem egy s.k.-felvételt ősrégi Fáraós dobszólójával, ami már-már alulmúlhatatlan volt. Lajos azóta fényéveket fejlődött, bravó!" Lénárd László - MHH -

No de folytassuk...... Országos méretűvé nőnek a Lord klubok. Sorra bekapcsolódik Budapest, Sopron, Szeged, Nyíregyháza, Rajka, Sárvár még Csehszlovákiai Klub is. Az előre megtervezett turné is elindul az országban. Loui színrelépésével felfrissítette és korszerűsítette a hangzást. Fantasztikus dobszólokkal kápráztatta el a közönséget. Hamarosan stúdióba vonulnak, hogy elkészítsék a következő lemezt Ragadozók címmel. Ide is felvettek egy régi számot, a Kisfiút, új hangszerelésben. Az eredeti anyagot (master records) ismét Ausztriában rögzítették, de a lemezt már magyar kiadó a Hungaroton (Bravo) gondozta. Ez a lemez már annyira profira sikeredett, hogy Ausztriában kiadtak egy angol nyelvű maxi singlet és egy kislemezt, rajta a következő dalokkal:

Unbelievable You
Hitetlen vagy! (Hajsza c. dal angol verziója)
Be The Light
(Te légy fény)
Stagefire
(Tisztelet a mestereknek - instrumentális)
Te légy fény (magyarul)
A külföldi sajtó sokat cikkezik a Lordról. Pl. a Juke Box programfüzet is. Elkészül a Ragadozók c. dal. videoklippje. Gidó nem hagyhatta ki innen sem egyéni humorát. Május 16-án a televízió Popkorong c. műsor top-listán igen jól szerepelt a dal (második helyezés). Július 12-én még mindig fenn van az ötödik helyen. Május 20-án a a 14-ik helyet birtokolja a Ragadozók c. dal. Ősszel pedig a Kisfiú került fel a Pesti Műsor 20-as Pop-Top listájára. A Polip című zenei újság, több oldalas cikket közöl a Lord ténykedéséről, ausztriai tapasztalataikról. A Petőfi Rádió Pophullám c. műsorában rendszeresen hallhatók a Ragadozók, Kisfiú, Csenddel üzenek, Tépett álmok c. nóták. Gyakran hallhatók olyan műsorban a dalok, melyeket Molnár Éva szerkesztett. Elindul az Országos Turné a Blind Petition nevű osztrák metálcsapattal. Kijutnak Bécsbe a Duna fesztiválra, ahol fergeteges sikert érnek el. Az Országos Lord Klub csoprotjai külön buszokkal zarándokolnak Bécsbe, hogy ott lehessenek ezen a fantasztikus, gigantikus összejövetelen, amely hasonló volt, mint a mai budapesti sziget koncert rendezvények. A tatabányai koncerten vendég volt Sipőcz Ernő a zenekar egykori énekese. Pohl Mihállyal együtt énekeltek néhány nótát. Június 10-13 Balatonvilágos - ARÉV üdülő - Lord tábor A tatabányai nyári bulin elkészül egy videoklipp az álmaim asszonya c. dalból. A televízióban a Rokkalapácsban lehetett látni. December 10. - én a budapesti Lord Klub vendége Balogh József tanár és költő számtalan Lord dalszöveg írója. Az évet egy nagyszabású országos Lord klub találkozó zárta. Sportprogramok, és zárókoncert Szombathelyen, melyekről házilagos videó is készült. Váratlan meglepetésként látott napvilágot Gidófalvy Attila: Tízparancsolat című lemeze, amelynek zenéjét ő írta, szövegét pedig Balogh József. Külön érdekessége az albumnak, hogy minden hangszeren Gidófalvy Attila játszik. Az Akaraton szerint c. dal előkelő helyen szerepelt a slágerlistákon. A lemezen énekel többek közt Pohl Mihály, Nagy Feró és D.Nagy Lajos. Az album dalszövegei mélyen elgondolkoztatják a ma emberét a szeretetről, emberségről, az élet céljáról. A turné alatti szünetet a zenekar az új lemez előkészítésével, dalok komponálásával töltötte. Őszre végül bevonultak Dorozsmai Péter stúdiójába (Tom-Tom), hogy rögzítsék az HARMADIK lemez anyagát.

1990-92 [szerkesztés]
Bemutatkozik az első Lord újság a levelező klub által. Három számot ért meg a kiadvány. A zenekar több rajongó klubba is ellátogat. Megjelenik a Lord 3, csupa új dallal. Az Egyedül c. nótából egy szerényebb kivitelű videoklipp is készült. Több nóta nem kerülhetett fel a lemezre, ezek szövegeiből többet is találhatsz majd az archivumban. A Lord 3. lemezbemutató koncertje kicsit csúszik, mivel Gidófalvy Attila és Gyurik Lajos még az új lemez megjelenése előtt elbúcsúzik a zenekartól. Mindez rendezetten, csöndesen történt, így csak később kaphattunk választ a miértre:

Gidó így emlékszik vissza: ,, leültünk beszélgetni, majd később ismét leültünk, vitatkoztunk is, végül döntöttünk. Nem volt harag, mások voltak az elképzeléseink a jövőt illetően, barátságban váltunk el..."

Vida Ferenc így emlékszik vissza: ,,Gidóéknak egyéni elképzelései voltak. Vitatkoztunk, egyre nagyobb lett a véleménykülönbség. Egy ponton áthidalhatatlan. Sajnálom, hogy így esett. Nem haraggal váltunk el. Személy szerint nagy szerencsének tartom, hogy 2 évig együtt zenélhettem egy olyan tehetséggel, mint Gidófalvy Attila".

Gidófalvy Attilát a billentyűknél Németh Zoltán váltotta fel aki pápai és zongoratanár. Gyurik Lajost a doboknál pedig a túrkevei Paksi János (ex. Dózis ).

Vida Ferenc (Fefe): basszusgitár, zenekarvezető
Pohl Mihály: ének
Paksi János: dobok
Erős Attila: elektromos gitár
Németh Zoltán: billentyűs hangszerek
Csapatkép a budapesti Lord klubból (La Fayette)

Június 8-9-10 - Megrendezték az Országos Lord Klubok alkotótáborát Balatonvilágoson. A sport, pihenés és alkotás mellett jutott idő a három vendégünkre Németh Zoltánra, Erős Attilára és Pohl Mihályra, akik meglátogatták a tábort. Fociztak velünk, énekeltek nekünk, és jókat dumcsiztunk. Megjelent egy füzet a Lord eddig kiadott 4 nagylemezének összes dalszövegével. Augusztus 19-én több zenekaros közös koncert a budapesti ügetőn, ami elég szokatlan hely koncertezéshez. 1990. december 31. - Lord koncert a budapesti PECSA-ban, melyet a Lord bál követett. Az évet a zenekar Szombathelyen zárta.

1993-95 [szerkesztés]
1993-ban Újabb, az eddigi legfájóbb változás, sok évi tagság után a Lord zenéjének megálmodója, életben tartója, és második frontembere Erős Attila ,,elfáradt", s letette a gitárját, elment a zenekarból. Erős Attila polgári foglalkozást választott. Helyét egy új gitáros Baán Imre veszi át, aki a Dózis együttesből érkezett. Elment a zenekartól Harangozó Gyula is, akit az Attack nevű zenekarból érkező Bujtás Ervin váltott fel.

Bujtás Ervin: basszusgitár
Pohl Mihály: ének
Paksi János: dobok
Baán Imre: elektromos gitár
Keszei Tamás: billentyűs hangszerek
A zenekar háza táján egy tehetős szponzor is feltűnt, aki anyagilag támogatta a Lord turnét és a szerződésben volt egy pont, mégpedig az, hogy ki kell adni az év végéig egy nagylemezt. A csapat gőzerővel dolgozott, ahogy Keszei Tomi fogalmazott ,,igazi csapatként" írta a dalokat. A végeredmény: egy 50 percnyi anyag, amelyet 80 óra alatt vettek fel a Vida Ferenc által összehozott LMS Stúdióban. Karácsony előtt megjelenik az új album Olcsó és ügyes címmel CDn és kazettán. Elismerően nyilatkozik róla a ,,szakma" a Metal Hammer zenei lapban. A lemezt Vida Ferenc kiadója, az LMS Records adta ki.

(Magánvéleményem szerint kellet volna még egy kis pihenő, hogy jól beérjenek a dalok. Fellelhetők a Lord jegyei, de a szövegek egy része már más irányba mutat. A dalok fele továbbra is színvonalas, dallamos, Lordos. A másik fele már nem igazán tetszik. Nem a zenészeket tudását, képességét szerettem volna kritizálni, csak a lemez anyaga sikerülhetett volna jobban is. Remélem továbbra is a megújulás vezérli a zenekart, és erre időt és lehetőséget is kapnak.) Annyit elmondanék, hogy 2003. március 29-én beszélgettem Mihállyal erről az albumról is. A lényeg: Erre a lemezre azért jutott ilyen kevés idő, mert egy hirtelen jött sponsori szerződésnek kellett eleget tenniük, méghozzá igen rövid időn belül.

A lemez anyagával koncertezik a zenekar, igaz már valamivel kevesebb bulin láthattuk őket.

1994-ben rövid turné, amely népszerűsíti az Olcsó és ügyes albumot. Az együttes fellép többek között Szombathelyen, Debrecenben, Miskolcon, Nyíregyházán és Budapesten, az E-Klubban és a Wigwamban. Időközben TV fellépés is akad, Geszti Péter népszerű műsorában az Ász-ban kap fellépési lehetőséget a csapat (Tűz legyen bennünk című dalt adták elő), amit közel egymillió ember látott. Egy kissé megkésett, de fontos ajándékot kaptunk. Megjelent a Big City Lights CD változata, Berger István jóvoltából, aki lemondott a kiadói jogokról is. Ezzel egy újabb kinccsel gazdagodott a Lord birodalom, sokunk örömére. A lemez szintén az LMS Records gondozásában látott napvilágot. A koncertek helyszíne jelentősen megváltozott, előtérbe kerültek a klubok és a fedett zenés szórakozóhelyek. (Pl. WigWam, Ráday klub Budapesten, vidéken hasonló klubokban léptek fel. A Sitke koncertekre - úgy tudom - majdnem minden évben eljutottak.

1995-ben Vida Ferenc kiadója megjelenteti a régi Lord együttes (Ős-Lord) dalainak összeállítását Fehér galamb címmel. A különleges kiadvány kis példányszáma eltűnt a polcokról, ami igazi siker. A dalokat Sipőcz Ernő a Lord egykori tagja énekelte el. Szántai Gyula egykori Lord gitáros pedig gitárjátékával idézte a dalok eredeti hangulatát. Kitűnő album, klassz nóták. Egyedül a dobprogram (dobprogram) tűnik természetellenesnek. Érdemes lenne újra felveni a dobot a masterre.

1996-99 [szerkesztés]
1996-ben újabb, nekifutás az évnek. Kevés a reklám a zenekar körül, a működésük csendben zajlik. Az együtteshez új tag érkezik az elköszönő Bujtás Ervin basszusgitáros helyére. Ő egy képzett jazz zenész, akit Koós Lászlónak (Csubi) hívnak.

Koós László : basszusgitár
Pohl Mihály: ének, zenekarvezető
Paksi János: dobok
Baán Imre: elektromos gitár
Keszei Tamás: billentyűs hangszerek
Több zenekaros rendezvényeken jelennek meg (Sitke, Sziget fesztivál). Az év eseménye közé tartozik, hogy a zenekar egy koncertlemezzel (helyesebben koncert kazettával) jelentkezik LORD Live 1. címmel. Az anyagot augusztusban Budapesten rögzítették, melyet a Vida Music Studio adott ki, producere pedig maga Vida Ferenc volt. Nem igazán vált hozzáférhetővé, inkább a koncerten a Lord butikjában juthatott hozzá, aki szerencsés volt. /Nekem sincs meg./ A koncertnek lett volna folytatása is Live 2.- ként. A felvételek technikai és anyagi okok miatt, már nem készültek el. Persze hallani egy-két infot, mint például ,,Ebben az időszakban egyre többen rendelkeznek kis hazánkban az internet hozzáféréssel, így valaki és valahol feltöltött egy kiadatlan koncertfelvételt (stúdió minőségben), aminek egyszerűen csak a Live 2. címet adta. Ezen található egy lírai dal, az Elvitt a szél, ami -minden valószínűség szerint- egy kiadatlan Lord nóta". Ezen infokat a Lord zenészei sem megerősíteni, sem cáfolni nem óhajtották. Az 1996-os év koncertjeiről sajnos nincs megbízható információ.

1997-ben Vida Ferenc kiadója megjelenteti Sipőcz Ernő zenekarának a Sipőcz Band - nek bemutatkozó albumát a Kőszívet, melyen csupa régi Lord dal taláható. A zenekarban játszik Szántai Gyula - gitáros és Harangozó Gyula a Lord ex. basszugitárosa. Szerencsésebbek hozzájuthattak, bár jómagam nem találkoztam e kiadvánnyal. Ebben az évben ismét csere történt a basszusgitárosi státuszban. A Dózis együttes egykori tagja Weinelt Gábor, aki nemcsak egy kiváló bőgős, hanem kiváló énekes is vette át a basst.

Weinelt Gábor : basszusgitár
Pohl Mihály: ének, zenekarvezető
Paksi János: dobok
Baán Imre: elektromos gitár
Keszei Tamás: billentyűs hangszerek
A Lord alkalmi fellépésekkel próbált fennmaradni rajongói számára. Mivel önálló szervezés nem volt megoldható, továbbra is többcsapatos, közös koncertek adták a magját a fellépéseknek. Érdemes felidézni, hogy a nyolcvanas években a Lord zenekar saját kihangosító és világosító berendezésekkel rendelkezett. Mára a bérleti díjak előfinanszírozása miatt kockázatossá váltak a bulik, hiszen a jegyek árát sem lehet a csillagos égig emelni. Hírek is szárnyrakaptak a Lord-Live 2. anyaggal kapcsolatban is: ,,valaki és valahol feltöltött egy kiadatlan koncertfelvételt (stúdió minőségben), aminek egyszerűen csak a Live 2. címet adta. Ezen található egy lírai dal, az Elvitt a szél, ami -minden valószínűség szerint- egy kiadatlan Lord nóta". Hogy ez mennyire valós, nem sikerült kideríteni. Diszkográfiai szempontból nincs jelentősége.

1998-ban Számomra ez az év azért volt izgalmas, mert hosszú ideig tartó gyűjtögetés, kutatás után márciusban közzétettem a Lord együttesről szóló elektronikus leírásomat ,,lordatti"-fedőnéven. A lelkes Lord kedvelő barátok a szerény külső mellett azért kedvelték az irományt és örültek annak, hogy végre a Lordról is olvasni lehet az Interneten. Közben Misiék is dolgozgattak, itt ott feltűntek az országban, de a reklám hiánya és a szponzorok kivonulása elég rizikóssá tette az önálló koncertezést. Biztos bázis maradt Szombathely, Budapest és nem utolsó sorban Sitke.

1999-ben a csendes időszakot éli az együttes. A koncertek nem igazán indultak be. A neten sokan érdeklődtek, mi van a zenekarral. A banda utolsó koncertjére 1999 augusztusában került sor, a nagysikerű Sitkei fellépésről készített felvételt (20 perc) a Magyar Televízió két alkalommal is leadta. Nyáron még találkoztam Pohl Misivel, hogy tájékozódjak a helyzetről. Valami érződött a csapat körül. Aztán szeptemberben megsúgta, 2000. év a Lorddé. Ismét színpadra lép az Erős Attila, Gidófalvy Attila, Gyurik Lajos, Pohl Mihály, Vida Ferenc felállású Lord együttes. A koncertet 2000 tavaszára szeretnék tető alá hozni. Ebből következett, hogy a jelenlegi (Pohl Mihály, Baán Imre, Paksi János, Keszei Tamás ...) felállás nyolc év közös munka után búcsúzni kényszerül. Nyár végén ez meg is történt. 1999 őszén elkezdődött a szervezkedés és az novemberben már reklámoztam is a 2000. április 30-i PECSA koncertet. Szóval vártuk már az ezredfordulót, az őrületes Lord bulit.

2000-2002 [szerkesztés]
A 2000-es év eleje várakozással telik, hiszen nagy esemény várható a tavasz jegyében. Hogy addig se unatkozzunk, Gidófalvy Attila és Gyurik Lajos ügyességének köszönhetően a Hungaroton megjelenteti CD-n a Szemedben a csillagok című albumot, rajta bonuszként a két Lord kislemez dalaival. E dalok felelevenítésével kszülhettek az egykori, a jelenlegi és a leendő rajongók. Április 30. a nagy nap. A PECSA-ban gyülekeztünk. Sok ismerős arc futott össze közel 8-10 évnyi távollét után. A Lord La Fayette családból többen is egymásra ismertünk, persze mindenki valamennyit változott. Itt ott feltűnő zenészek nem győzték aláírni a lemezeket, amiket a helyszínen is megvásárolhattunk. Fergeteges hangulatú visszatérő koncertet senki sem felejti el. Sőt a zenészek fizimiskája is jócskán megváltozott. Beindult hát a zenekar szekere. Az eredtileg tervezett egy koncertes visszatérés sikere annyira nagy volt, hogy némi fontolgatás után a folytatás mellett döntöttek. Nem is tehettek másképp, hiszen a lordatti vendégkönyvben ódákat zengtek erről a buliról a rajongók és bíztak a folytatásban. A zenekar nagyobb városokban fordult meg, de a szokásos helyek (Sitke, Sziget fesztivál, Szombathely ...) napirenden maradtak. A Hungaroton sem tétlenkedett, megjelentette a Ragadozók című albumot. Egyébként a média is beszámolt a Lord újraéledéséről, tervekről.

2001 tavaszán megjelent Gidófalvy Attila: Tízparancsolat című albumának CD változata. A lemezen helyet kapott Attila előző zenekara a Fáraó együttes, melynek érdekessége, hogy Gyurik Lajossal innen kerültek a Lordba. Nézzétek meg a borítóját is és olvassátok el a korong dalszövegeit. Előkerültek a Lord relikviák, sálak sapkák és kitűzők. Sőt ez évben megjelenik a Lord 3. CD változata is rajat 3 vadonatúj Lord nótával. Nem akartam hinni a fülemnek, annyira jól szóltak az új nóták. S ami fontos, egy új érdekes hangzásvilággal ajándékozott meg Erős Attila, Phol Misi, Gidófalvy Attila, Gyurik Lajos. A Nincs bocsánat című dalnál a hangládák majdnem leugrottak a helyükről. Figyelemreméltó, hogy füle volt a stúdió hangtechnikusának és kitűnő minőségben szólaltak meg a hangszerek színesítve a nótákat. Igazi UNIO a hangszerek közt, hiszen mindeki ,,szót" kapott. Az koncertprogramban már szerepelnek ezek a nóták. Gidónak sikerült a rádiójában helyet adni néhány Lord dalnak is. Ha alaposabban körbenéztünk a koncerttermekben, nemzedékek találkozását láthattuk. A tegnap rokkerei, családdal érkeztek, ahol az ifjabbak lengették elöl kezeiket. Mielőtt kifelejteném, a hangszerpark is megújult. Loui dobszerkója, Erős Attila gitárjai újdonságnak számítanak. A zenekar koncertszervezési ügyeit frissen érkező Horváth István manager veszi kezébe. Neki köszönhetjük, hogy ennyi jó buli jött, jön és jöhet létre.

2002-ben a téli pihenő után februárban útnak indul a zenekar, hogy koncertezzen. Erős Attila fejében már újabb nóták 5letei pihennek. Tavasszal a zenekar új információs lapot indít az Interneten ,,LORDINFO" néven. A kezdeti szárnypróbalgatásokat követően a gépezet beindult és naprakész információkkal szolgál azóta is a lelkes érdeklődők számára. E mellett életre kelt Csillag ,,LORD KLUB" oldala is sok érdekességgel. A nyári turnét követően októberben bevették magukat a stúdióba, hogy új nótákat rögzítsenek. A lemezre azonban még Karácsonyig várni kell. Karácsonyi nagy bevásárlásokra időzített album a Lord 2002 nevet kapta. A lemezborítót figyelve, azonban szokatlan dologra lehettünk figyelmesek. Mintha négytagú lenne a csapat. A lordinfon pedig lehetőség volt véleményt nyilvánítani az anyagról. A szombathelyi évadzáró bulin már az új nóták is elhangzottak. A rajongók cserélődése miatt sok új arc színesíti a küzdőtereket, így a nóta kívánságműsorban ritkábban hallani 1989 előtti dalokat. Kivétel ez alól természetesen a Vándor, mely mindnyájunk számara ugyanazt az érzelmi állapotot hozza felszínre megszületése óta. Ezért elképzelhetetlen Lord buli e nóta nélkül.

2003-2005 [szerkesztés]
2003-ban a zenekar első koncertjét január utolsó hétvégéjén adja. A tavaszi március 29-i PECSA buliról készítettem egy kis beszámolót is. Útnak indult a Lord butik interaktív szolgáltatása (fotók, polók és egyéb lord relikviák árúsítása). Gidófalvy Attila döngeti a Lordot a Pannon Rádióban, hiszen más médium valahogy kerüli a rockzenekarokat. TV interjúk is készültek a zenekarról, leginkább a nagyobb megmozdulások kapcsán. Kiemelten a Sziget-fesztivál bír óriási jelentősséggel, hiszen a közönség több országot képvisel és a jó zene élményét magukkal viszik haza.

2004. Február 13-án Székesfehérváron adta idei első koncertjét a zenekar. Mint minden kezdés itt is a közönség reakciójának feltérképezése okoz némi izgalmat. A dalok összeállítása függ a hangulattól, az egybegyültek korától, hiszen a régi dalok és az újak, más és más érzést sugallnak a különböző korosztálynak. Március 11-én este Gidófalvy attila, Gyurik Lajos és Horváth István látogatást tett Budapesten a Fix TV-ben. Mivel ők hárman Pestiek, így nem okozott különösebb gondot az utazás. Március 12-én pedig a Budapesten Wigwam Rock Klubban megrendezésre kerülő idei Arany Nyíl Rock Gálán és Díjátadón a Lord együttest nagy öröm érte, hiszen a közönségszavazatok alapján a 2003-as év életmű díjasa lett a zenekar. A díjat szombat hajnalban miskolci koncertjéről érkezve a Wigwam közönsége előtt vehette át Erős Attila, Gidófalvy Attila, Gyurik Lajos, Pohl Mihály és Vida Ferenc. A díjjal a szakma és a közönség elismerését fejezte ki a zenekarnak a magyar zenei életben végzett 32 éves munkájáért. Április 4-én a Hálózat TV Sztárbarangoló című műsorában a LORD zenekarral járhattátok végig Szombathely szépségeit. A helyi kábelcsatornákon fogható televízió a műsort több alkalommal is megismétli. A barangolást követően a zenekarral interjú is készült, benne a friss büszkeség az ÉLETMŰ DÍJ. Különféle sajtó és médiamegjelenések mellett apránként életszerű dolgok is történtek, ami érdekli a közönséget. Míg augusztusban Gidófalvy Attila, addig szeptemberben Vida Ferenc és Pohl Mihály örvendezhetett születésnapjának. Misi fél évszázados, de ezt senkinem mondaná meg róla. S hogy a csapatból Erős Attila (50) se maradjon ő egy hónappal később, októberben fújhatta el az 50 db gyertyát a szülinapi tortáján. Mindeközben turnéztak. A sitkei fesztiválról állítólag televíziós anyagot is készített a Duna Televízió. Sajnos az anyag valahol kallódott, mert nem adták le. A pesti WigWam-ban a Mikulás jegyében szórakozhatott a közönség, míg az óévbúcsúztató koncert december 28-án a Szombathelyen a Művelődési Sportházban volt. Ne felejtsük el az országos bulikat sem, hiszen a vendégkönyek színültig vannak a boldog koncertlátogatók bejegyzéseivel. Szép évet zárt a zenekar, sokat dolgoztak.

2005-ben Minden kezdet nehéz. A levegőben valami mocorog és a közönség ki van éhezve egy új hanghordozóra. Február 13-án Miskolcon indult az új felépítésű koncertkörút. Márciusban Horváth István manager ötvenedik szülinapját ünnepelte. Március 11-én este a Hálózat TV Különjárat című rockzenei műsorának vendége volt a LORD képviseletében Gidófalvy Attila, Gyurik Lajos (Loui) és Horváth Pisti. Ez talán az egytelen zenei műsor, ahol tabuk nélkül süvithet a rockzene. Kár, hogy a szélesebb médiából száműzik a műfajt. Március 14-én hétfőn a Petőfi Rádió Hang-szóró című műsorának vendége volt Gidó és Loui. Koncertekről, honlapról, rajongókról is beszélgettek. Áprilisban bővítettem a meghallgatható dalokat abban a reményben, hogy e nóták eljutnak azokhoz, akiknek és akikért megszülettek. Ebben az évben is voltak gubancok elmaradt fellépések, de ezek száma nem olyan magas. A változó piaci helyzet a kisebb települések finanszírozási gondjait hozta magával. Gondos vizsgálatok után lehet lefixálni a fellépéseket, ellenkező esetben elbukhat a buli. Kisebb pánik tört ki Gidófalvy Attilalával kapcsolatban. Attilát felkérték a 2005-ös Karthago turnén való részvételre. Tévesen ezt úgy értelmezték néhányan, hogy Gödi lelép a zenekarból. Nem ez történt. Attila szíve mindkét csapatért ugyanúgy dobog. Ezért egy kitűnő, profi muzsikus barátot, Jankai Bélát kérte fel, hogy koncertek ütközése esetén segítse őt ki a billenytyűsi poszton. Május 22-én a mátrakeresztesi árvízkárosultak megsegítésére szerveznek jótékonysági segélykoncertet Gödöllőn, az Erzsébet-parki sportpályán. A LORD félórás műsort adott az egybegyülteknek. Május 30-án a 2004-es Sitkei Rockfesztiválról készült 45 perces összeállítást leadta a televízió. Elég vacak volt a TV hangja, de azért érdemes volt megnézni. A Lord együtte is részt vett a már évente megrendezésre kerülő ,,Volt fesztiválon" Sopronban. Augusztusban Sitkén vett részt a zenekar a kápolna koncerten. A zenekar szinte hivatalos ide, szinte mindegyiken részt vett.

Bár a zenekar igyekezett a külvilág felé diszkréten viselkedni, mégis kiszivárogtak belügyeik foszlányai. Nézeteltérések keletkeztek Vida Ferenc és a Lord tagok között. A feszültség augusztusban robbanáspontot eredményezett és a zenekar széthullásásval fenyegetett. Ezért született meg a döntés, Vida Ferencnek el kell hagynia a zenekart. Nehéz, kényszerű döntést mindenki máshogy dolgozta fel. A közönségből sokan nem is tudták megemészteni a történteket, a vendégkönyvben próbálták a csapat belügyét értékelni, kritizálni, felülbírálni. A csapat diszkréten és kulturáltan hallgatott, bízva abban, hogy lecsendesedik az ügy és ők nyugodtan dolgozhatnak a jövőn. Azonban nem csendesedett a dolog. Gödi és Miska és szinte kisírták magukból a felgyülemlett gőzt. Ebből már mindenki megértette, elfogadta az új alternatívát. Új időszámítás vette kezdetét, Attiláék is megnyugodtak. S bizony meglepődött a közönség egy fiatal új arcon, Apró Károlyon (Frenkie), aki öt húros bassgitárján valami olyat mutatott debütaló fellépésén, hogy a rajongók azonnal megkedvelték. A Lord együttes lelkileg letisztulva, megszabadulva a stressztől játszhatta végig a programot. Frenkivel ők maguk is nagyon elégedettek.

Apró Károly (Frenkie): basszusgitár
Pohl Mihály: ének
Gyurik Lajos: dobok
Erős Attila: elektromos gitár
Gidófalvy Attila:(Gödi-Gidő): billentyűs hangszerek
A Lord együttes: Gyurik Lajos - Gidófalvy Attila - Erős Attila - Pohl Mihály és Apró Károly. E fotón Gyurik Lajos mellett Horváth István manager áll. (Elnézést kérek mindenkitől, hogy jómagamat nem operáltam le a képről, megpróbáltam, de rosszul mutatott volna a levágott kéz miatt. Olyan fotót szerettem volna feltenni, amit saját gépem rögzített - Tusják Attila)

Az őszi és téli turnék hangulata már megmutatta, hogy a megújulás hasznára vált mindenkinek. Téli időszakban, novemberben a Lord a Fix Tv-ben vendégeskedett. Többek közt szó esett az új Lord album elkészítésének terveiről. A közönség, már nagyon ki van éhezve és a csapatnak valami ütős anyaggal kell előállnia. A nyugodt kedélyeket az év végi koncerthajrá és a felbukkanó ,,Új Lord" együttes körüli viharok borzolták. Fájó sebek és bírósági megkeresések között kellett eljutni helyszínről helyszínre. A WigWam-ban fergeteges bulit tartott Lord a Mikulás jegyében. Szerencsém volt ott lenni és képes beszámolót készíteni a látottakról. Az egyik várva várt buli - a Lord évadzáró - Veszprémben lett volna. Igazi rocktalálkozó a hazai rockcsapatok nagyjaival. Sokan készülte a nagy eseményre. A hóvihar miatt azonban kénytelen volt több zenekar is feladni a helyszín megközelítését. A bulit el kellett halasztani. Közben fellépett Vida Ferenc Új Lord együttese. A bemutatkozást újságcikkekben is olvasni lehetett. Hát nem is tudom. A fogadtatás parázs hozzászólásokat eredményezett. Volt aki csalódott, voltak akik Ferenc csapata mellett szóltak. Tény, hogy a zenekari név birtoklása körüli kellemetlenségeket le kell zárni. Vegye át végre a zene stafétabotot. Gidóék pedig már készülődnek a januári lemezfelvételre.


2006 - napjainkig [szerkesztés]
2006-ban A csapat Obershüchenben, Ausztriában stúdióba vonult. Segítségükre jóbarátjuk Joe Schneider osztrák hangmérnök sietett és két-három hét alatt rögzítették dalaikat. Februárban pedig útrakelt a zenekar.

Márciusban beindult a Lord együttes új, HIVATALOS honlapja a [1]. A zenekarnak szüksége volt egy olyan médiumra, mely az ő konkrét elképzelésük szerint néz ki, és amelynek tartalmát ők határozhatják meg és nem csupán rajongói, hanem hivatalos álláspontok figyelembevételével segítik a csapat munkáját.

A dolgok mendegéltek így március táján, amikor kellemetlenség ütötte fel fejét s lassacskán, le is ütötte az enyémet. Tanácstalan helyzet, bizalmatlanság és a döbbenet, ,,elpárolgásra" ösztönzött. Amúgy sem vagyok hangoskodó, inkább visszahúzódó, de nem szeretnék erről többet írni.

Az album hivatalosan Húsvét vasárnap kerülthetett a rajongók kezébe a Lord együttes Budapesti Wigwamban tartott lemezbemutató koncertjén. Az album designja nagyon mutatós, a zenekar életében talán a legjobban megtervezett borító. A lemez kampányához tartozik a polok, egyéb Lord erekjék hasonló szintű díszítése. Az új album címe ,,Kifutok a világból", és a zenészek a fotón valóban futnak örömükben, így félreérthetetlen, hogy jókedvükben találhatjuk őket. A lemezt csak koncerteken lehet megvásárolni, ahol akár alá is írják a zenészek. Az albumot a zenekar kiadó hiányában maga oldotta meg. A siker érezhető, fogy a korong.

A következő dalok hallhatóak a lemezen: Intro, Szállj szabadon, Nem elég!, Kifutok a világból, Anyám, Felejts el!, Ha tudnám, Ördögtánc, Nem kell!, Holló róka, Hazám, Csak zene, Szeress! Aki ismeri a zenekart, felfigyelhetett egy-egy régi dal felelevenítésére: Holló és a róka (1986 Interpop fesztivál), Ha tudnám (Olcsó és ügyes című - 1992 - albumról)

A kocertek mellett szavazás is történt. Az Arany nyíl rockgálán Gidófalvy Attila lett 2005. év billentyűse. A díjat Wigwam Rock Klub éves díjátadó gáláján vehette át. A zenekar a Kifutok a világból című albummal koncertezik. Májusban pedig a Lord együttes a 2006. évi Európai Arany Művész Nemzetközi Minőségi díját vehette át ünnepélyes körülmények között. Ilyen jelentős díjat nem kapott még rockzenekar. A Művészetek Palotájában Pohl Mihály elénekelte a Ha tudnám című dalt.

A különféle zenei magazinok egyre több cikkben foglakoznak a zenekarral és a rádiók is gyakrabban meghívják a csapatot interjúra. A Lord fellép a soproni Volt fesztiválon is, töretlenül látogatja a városokat. A turné egyik nehézsége, hogy a csapat mókamestere Gidófalvy Attila a Karthago együttest is segíti, így egy-egy koncerten Török József (Juszuf) helyettesíti őt. Ez némi hangulatingadozást eredményezett a közönségtől, de végül is a koncertek jól sikerülnek és Attila is felbukkan.

Az évi szokásos Sitkei koncertre továbbra is nagy érdeklődés mutatkozik, de ez még a jövő zenéje........ olvasva a különféle rajongói bejegyzéseket, úgy éreztem, nem tolhatok ki a érdeklődő barátaimmal. A Lord együttesről készült leírásokat csendben visszatettem a helyükre, megbékéltem. A többit pedig a zene elrendezi....
dzsonee961, 2007. szeptember 21. péntek, 21:05
Címkék: Vida Ferenc, Papp László, Vida Ferencet, Sipőcz Ernő, Sütő István, Nádas Károly,
Kommentek
Zenei időutazás címmel ad zongoraestet Vida Mónika Ruth
A Sem emlék, sem varázslat című koncertsorozat nyitó hangversenyén Vida Mónika Ruth a múlt időskáláján végighaladva mutatja be a komolyzene nagyjait és a szerzők egy-egy jellegzetes alkotását - közölték a szervezők az MTI-vel.

A hangversenyen Johann Sebastian Bach c-moll partitája, Ludwig van Beethoven f-moll zongoraszonátája, Liszt Ferenc Spanyol rapszódia, Szergej Rahmanyinov b-moll zongoraszonáta, Maurice Ravel Gaspard de la nuit és Igor Sztravinszkij The Firebird című műve hangzik el.
velemenyezd, 2019. szeptember 14. szombat, 16:01
30 éve szabadon Emlékév 7.
Óriásira nőtt a személy és áruforgalom, Az üzemi Munkástanácsoknak döntő szerepük volt a segélyszállítmányok továbbításában. Megalakult a Nemzetőrség. A határ őrzését a Katonai Tanács vette át Ambrus őrnagy vezetésével. A felesketett gazdászhallgatók járőröztek, vigyáztak a rendre. A Nemzeti Tanács a kórház orvosainak segítségével a rendkívüli nehéz körülmények ellenére is biztosítani tudta a város sebesültjeinek ellátását.
Később, a Nemzeti Tanács ez irányú tevékenységéről nyilatkozva Dr. Vida Ferenc - a hírhedt vérbíró - a Legfelsőbb Bíróságon ezt azért minősítette bűncselekménynek, mert a vér és gyógyszer az ellenforradalmárok számára érkezett. E kijelentés nemcsak a mosonmagyaróvári Nemzeti Tanács, hanem az egész emberiség arculcsapása volt.
A forradalom győzött. Benne részt venni csodálatos és megrendítő volt. A Nemzeti Tanács az üzemi Munkástanácsokkal egyetértve november 5-ére meghirdette a város egész területére a munka elkezdését.
November 2-án azonban már vészjósló jelek
azenujsagom, 2019. augusztus 16. péntek, 09:36
Egyszer mindenkinek nyílnak a virágok...
önzőm, lám, a kert kopár, díszét leszedték.
Elszállt a pilleraj, más virágok után,
S ezután a szomorú kertbe éjjeli lepkék
Látogatnak csupán.

S profán szobánk ölén a sok virág kiszenved.
Rózsáink szirmukat elejtik csendesen.
Ó sírj!...Minden virág, amely elhervad, egy-egy
Elhaló szerelem!

/Ford.: Rónay György/


Baranyi Ferenc: SÁRGA RÓZSA

Rózsa, rózsa, sárga rózsa,
nap szinének hordozója,

úgy virulsz a pusztán folyvást,
mint sóhajok közt mosolygás.

Sóhajokból kél a szél is,
mely letép s kórók közé visz,

egyszál rózsa ennyi szélben
addig sem marad egészben,

szél a szirmod szerteszórja
rózsa, rózsa, sárga
menusgabor, 2019. június 13. csütörtök, 22:15
A szív szavai
múltját...

Ment a hűtlen nehéz fejjel,
Tudja jól, hogy Ő már nem kell,
Ég veletek, mást nem mondott,
Szeme túlragyogott minden csillagot...

Minden hajnal Övé marad,
Látja szállni a madarakat,
Hosszú-hosszú ideje vár,
Nem számolja a napokat már,
Amíg él, el nem felejti,
Hogy a múltat ki nem tépheti
Szívéből...


Baranyi Ferenc: FIGYELJ RÁM!

Figyelj rám egy kicsit,
S ne bújj előlem el,
Ilyenkor önmagad
elől is rejtezel...

Vedd észre, hogy vagyok
Vedd észre s adj jelet...
Beszélj, vagy legalább
rebbenjen a szemed...

Érezd meg, hogy nekünk
nem nyugtató a csönd,
felgyűlik mint a sár,
s mindkettőnket elönt.

Közöld magaddal is
Mitől engem kímélsz,
Szólalj meg akkor is,
Ha ellenem
menusgabor, 2019. június 06. csütörtök, 22:30
Vida Gábor író lett a marosvásárhelyi Látó szépirodalmi folyóirat főszerkesztője
A kinevezés június 1-től lépett hatályba. Vida Gábor eddig a folyóirat prózarovatának vezetője volt, a lap élén Kovács András Ferenc költőt váltotta, aki 2008-tól vezette a Látót.

Az új főszerkesztő a Marosvásárhelyi Rádiónak elmondta: a Látó sta­bil ar­cu­lat­tal ren­del­ke­zik, így mélyreható struk­turális, koncepcióbeli változ­tatáso­kat nem tervez. Úgy vélte, hogy az idén 30 éves folyóirat felnőtté vált, és továbbra is tükrözni kívánja a kortárs magyar irodalom pulzusát határok nélkül. Emlékeztetett, hogy eddig is nyitottak voltak magyar szerzők írásainak közlésére függetlenül attól, hogy hol élnek ők, és ez eddig is így lesz. Úgy vélte, a rendszerváltozás előtti időszakkal ellentétben nincs cenzúra, megszűntek a határok és a korlátok, most viszont a bürokrácia okozza a legnagyobb nehézséget, amely a művészetet, a kreativitást, a gondolkozást megpróbálja beszorítani a maga rossz, absztrakt terminológiájába.

A főszerkesztő úgy ítélte meg, hogy az irodalom helyzete jó, hiszen ma ugyan már
velemenyezd, 2019. június 04. kedd, 13:21
Egy magyar nábob - történelmi film
megbízatást.
Kárpáthy János és Kiss Miska a kastélyban a szülőszoba előtt bizakodva várták a gyermek megszületését. A kisfiú egészségesen jött a világra, ám az édesanya hamarosan elhunyt. Fanny a halála előtt Flórát kérte meg, hogy nevelje fel a gyermekét. A megtört Kárpáthy befalaztatta a Fanny lakrészéhez vezető falrészt. Szentirmay Rudolfot bízta meg azzal, hogy a fia gyámja legyen.

Szereplők:
Szentirmay Rudolf Latinovits Zoltán
Kárpáthy Abellino Darvas Iván
Kárpáthy János Bessenyei Ferenc
Kis Miska Bitskey Tibor
Wesselényi Miklós Básti Lajos
Eszéki Flóra Ruttkai Éva
Mayer Fanny Pap Éva
Chataquela Tordai Teri
Fegyverneky báró Benkő Gyula
Mayerné Sulyok Mária
Maszlaczky Várkonyi Zoltán
Griffard bankár Major Tamás
Boltai György Makláry Zoltán
Kutyfalvy András Agárdy Gábor
Eszékiné Makay Margit
Lord Darlington Márkus László
Eszéki Zách János
Tarnavári Barsy Béla
Barna Sándor, asztaloslegény Fonyó
maroka, 2019. március 15. péntek, 16:33
Juhász Gyula költészete
sírt találunk.

Eldoradó: egy óceánja gyásznak
Visz el tehozzád és én nem talállak!

Hajóm kétség, remény sziklája törte,
Bízó vitorlám vihar elsöpörte.

A horgonyom a végtelenbe dobtam,
A csillagokba nézek elhagyottan.

A csillagok sápadnak és remegnek
S a szférák is lemondást énekelnek.


MÓRA FERENCNEK


Mint akit a sors ittfelejtett,
Úgy járom én a furcsa kertet,
Amely életnek hívatik,
Keresek benne valakit,
Aki szemének bársonyával
És hangja meleg aranyával
Mint rég, megint elandalit.

Mi nem búcsúztunk el soha,
Két meghitt, régi cimbora,
Ki együtt harcolt, álmodott,
Kiket, mint minden álmodót,
Sokszor fölébresztett az élet,
Mikor vetésük semmivé lett.

De valahol, túl földi gondon,
Van egy sarok, hol
menusgabor, 2019. január 04. péntek, 21:00
ÓÉV BÚCSÚZTATÓ - 2018
(helena)Cserháti Zsuzsa - KÜLÖNÖS SZILVESZTER

https://www.youtube.com/watch?v=cfJ2OL1udWs

MA ÉJJEL TÁNCOLOK VELED - HAPPY NEW YEARBoldog Új Évet Magyarország - Liszt Ferenc: Magyar RapszódiaHappy New Year! / BUÉK - 2019
/Kívánok Nektek 12 hónap egészséget, 52 hét szerencsét, 365 nap nyugalmat, 8760 óra szerelmet és 525.600 boldog percet!
menusgabor, 2018. december 31. hétfő, 13:00
Képek, videók
bartis ferenc.jpg
liliana01
2019. október 06. vasárnap, 17:17
Liszt Ferenc.jpg
liliana01
2019. szeptember 10. kedd, 19:44
ferenc pápa aranyos kép08
maroka
2019. augusztus 08. csütörtök, 16:35
belvárosi ferences templo
maroka
2019. július 09. kedd, 19:04
Vukics Ferenc napszemüveg
furaila
2019. június 27. csütörtök, 11:21
ferenc pápa mária képpel0
maroka
2019. május 31. péntek, 22:57
ferenc pápa0523.jpg
maroka
2019. május 23. csütörtök, 10:40
boksz-Papp László.png
agica2004
2017. február 18. szombat, 21:08
Papp László sportaréna.jp
farkas1945
2010. december 26. vasárnap, 22:25
Ferences szerzetesek
sanci81
2018. március 05. hétfő, 17:21
Boldog Névnapot Ferencek,
margoboszi
2016. december 09. péntek, 14:24
ferencesek templomnál1202
maroka
2016. december 02. péntek, 19:13
01Bojte-Csaba-ferences -sz
paka68
2016. január 30. szombat, 16:20
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.