Belépés
2019. december 09. hétfő | 50. hét | 343. nap | 16:30 | Natália
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Krónika 19. rész (Országgyűlés működése, házszabály)
Képviselői felszólalásokKeresztes László Lóránt (LMP) azt mondta: ha változtatás nélkül fogadják el a javaslatot, azzal a kormánypártiak veszélyeztetni fogják az Országgyűlés működését és ezzel Magyarország tekintélyét is sértik. Azt firtatta, hogyan fogja tudni egy kitiltott képviselő, egy frakcióvezető a munkáltatói jogait gyakorolni. Egy benzinkúton vagy kávézóban? - kérdezte.

Czunyiné Bertalan Judit (Fidesz) úgy értékelt, hogy a szankciók szigorításáról van szó, vagyis arról, hogy az ellenzék olcsón vagy drágán akarja megúszni a randalírozást és a magatartási szabályok megszegését. Kijelentette: az ellenzéki jogai nem sérülnek.

Bencsik János (Jobbik) úgy vélte: "oroszlánrésze" van a kormányoldalnak abban, hogy az általános politikai közbeszéd színvonala alacsony. Elítélte a trágárságot, az obszcenitást, és jogosnak a trágár feliratú táblát felmutató Hadházy Ákos független képviselőt ért kritikákat. Szerinte eközben azonban folyamatosan szűkül az "épeszű, kulturált szakmai vita" lehetősége az Országgyűlésben, így nem lehet neheztelni a pártokra, ha "formabontó módon" fejezik ki a tiltakozásukat, mint például a földtörvény esetében a pulpitus elfogalásával, vagy jelen javaslat esetében az obsrtukcióval.

Hajdu László (DK) "ultimátumként", "móresre tanításként" értékelte a javaslatot, szerinte az abban szereplő szankciók - kitiltások, pénzügyi büntetések - "korbácsos", "dedós" megoldások, amelyeket nem tud elhelyezni a "demokrácia csatornái közé".

Csárdi Antal (LMP) fideszes képviselők korábbi parlamenti bekiabálásait idézte fel, azt kérdezve a kormánypártiaktól, hogy ezek vajon nem sértik-e a Ház méltóságát. Azt is kifogásolta, hogy a kormány kérdésekre, interpellációkra adott, érdemi válaszainak hiányát nem szankcionálja a javaslat. Leszögezte: nem tartja helyesnek Hadházy Ákos akcióját, ugyanakkor szerinte a szankció esetében kettős mércét alkalmazott a házvezetés, hiszen több mint 300 ezer forintos büntetést kapott a független képviselő, míg a vele szemben "fizikai erőszakot alkalmazó" fideszes képviselők 50 ezer forintos levonást kaptak.

Mesterházy Attila (MSZP) az ellenzéki képviselők megrendszabályozásaként és fenyegetéseként értékelte a módosításokat. Szerinte a kormány 2010 óta nyirbálja az ellenzéki jogokat, a most javasolt változtatás ennek egyik állomása. Azzal vádolta a kormánypárti képviselőket, hogy nem vesznek részt a parlamenti vitákban, a kormány tagjait pedig azzal, hogy nem adnak tisztességes válaszokat az ellenzéki képviselők által feltett kérdésekre.

Szatmáry Kristóf (Fidesz) szerint egy normához a parlamenti képviselőknek is tartaniuk kell magukat. "Mindannyiunk közös felelőssége", hogy a szankciók ne szaporodjanak el - mondta.

Budapesten továbbra is a legerősebb párt a Fidesz, a legtöbb polgármester fideszes vagy fideszes támogatással választották meg - reagált azokra az ellenzéki hangokra, amelyek a fővárosi politikai változásokról szólnak.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) a javaslat visszavonását és érdemi vita indítását szorgalmazta. Szerinte a kormányoldal zülleszti a parlamenti közbeszéd színvonalát. Bolsevik típusú házmestertörvénynek nevezte az előterjesztést.

Oláh Lajos (DK) kijelentette: gátlástalan, "sunyi" módon éjszaka akarták a törvényjavaslat vitáját lefolytatni. Bírálta a kormányoldalt, mert szerinte semmilyen vitának nem híve. Azt mondta: a törvény benyújtói között van valaki, akinek nem lenne itt a helye.

Keresztes László Lóránt (LMP) a képviselők közös felelősségének nevezte a viták megfelelő mederben tartását, sürgetve, hogy együtt alakítsanak ki mindenki számára garanciákkal szolgáló megoldást a Ház tekintélyének helyreállítására, ezért javasolta az indítvány visszavonását, konszenzusos kezdeményezés kidolgozását.

Molnár Gyula (MSZP) arra biztatta képviselőtársait, zökkenjenek ki a vita eddigi menetéből, és a hétvégén gondolják végig "tudunk-e ezzel a törvénnyel valamit kezdeni".

Varju László (DK) szerint a javaslat az ellenzék elhallgattatása. Közölte: támogatja azt a javaslatot, hogy a most tárgyalt indítványok visszavonása után készüljön konszenzusos előterjesztés a témában.

Varga-Damm Andrea (Jobbik) szerint évek óta kettős mérce érvényesül a parlamentben, mert kormánypárti képviselők minden szankció nélkül sértegethetnek ellenzékieket. Kifogásolta, hogy a bizottságokban még tárgysorozatba sem vesznek szakmailag szerinte megalapozott ellenzéki javaslatokat.

Varga László (MSZP) szerint a kormánypártoknak azzal a címmel kellett volna a javaslatokat benyújtania, hogy egyes törvényeknek az önkormányzati választásokkal kapcsolatos retorziók miatti módosítása.

Hajdu László (DK) közölte, a javaslatokkal politikai értelemben gyámság alá helyeznék az ellenzéket.ZárszóVejkey Imre (KDNP), az egyik előterjesztő azt mondta, az elmúlt 15 óra általános vitája bebizonyította, hogy szükséges a fegyelmi eljárások szigorítása úgy, hogy új szabályt nem vezetnek be, csak a szankciók szigorodnak, mert az eddigi szankciók nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Meg kell adni "a magyar parlamentnek, a nemzet szentélyének" az őt megillető tiszteletet - fogalmazott.

Közölte, nem elhallgattatni akarják az ellenzéket, csak az agressziót akarják megszüntetni.

Ezt követően az elnöklő Latorcai János - csütörtök délután 2 órakor - a szerdai ülésnapot lezárta.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. november 21. csütörtök, 14:31
Címkék: Keresztes László Lóránt, Czunyiné Bertalan Judit, Bencsik János, Hadházy Ákos, Hajdu László, Csárdi Antal,
Kommentek
Semjén: ötszörösére nőtt az őshonos magyarországi nemzetiségek támogatása 2010 óta
A politikus az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottsága előtti éves meghallgatásán kiemelte: a magyar lakosság közel 6,5 százaléka vallja magát valamilyen nemzetiséghez tartozónak. Utalt arra: az alaptörvény kimondja, az őshonos magyarországi nemzetiségek államalkotó tényezők. Semjén Zsolt hangsúlyozta: rájuk a magyar nemzet szerves és elszakíthatatlan részeként kell tekinteni, történelmi sorsközösséget alkotnak a magyar nemzettel, és a magyar nemzetre jellemző értékgazdaságnak az ő kultúrájuk is a része.

Kiemelte a külhoni magyarság és a nemzetiségek közötti hasonlóságot, és kitért az őshonos magyarországi nemzetiségek híd szerepére is az anyaország és Magyarország között. Rámutatott: ha ez a hídszerep gyümölcsöző, akkor abból részesedik a magyarországi nemzetiség és az anyaországában élő magyar kisebbség egyaránt. Ha nem ilyen szerencsések a kapcsolatok, akkor annak nem lehet kárvallottja a magyarországi nemzetiség, a magyar államnak ugyanúgy támogatnia kell őket - hangsúlyozta.
velemenyezd, 2019. december 05. csütörtök, 20:06
Lomnici Zoltán: öt tematikus év során mutatják be Szent István életművét
Lomnici Zoltán elmondta: 2020-ban Szent István államszervező tevékenységét mutatják be, a későbbi évek témái között szerepel majd az uralkodó egyházszervező tevékenysége, külpolitikája, a nemzetiségekkel való kapcsolata és a Szent Korona is.

Hozzátette: a programok megtervezésére létrehozott testület tagja Bajkai István országgyűlési képviselő, Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök, Sótonyi Péter, az Állatorvos-tudományi Egyetem rektora, a Professzorok Batthyány Köre elnöke, valamint az alapító szervezetek elnökei.

Hangsúlyozta: Szent István alakja összeköti a Kárpát-medence népeit, hiszen közös királya volt több itt élő népnek.

Vízkelety Mariann, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára, az MPEE elnöke hangsúlyozta: Szent István alakja és életműve a magyarság legátfogóbb "nemzetegyesítő szimbóluma", és "feladatunk teljes szellemi életművének újrafelfedezése".

Meglátása szerint a Szent Istvánhoz köthető olyan értékek, mint az "intézményi és
velemenyezd, 2019. december 05. csütörtök, 18:42
Fidesz-frakció: a klímavédelemről csak komolyan érdemes beszélni
A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja azt írta: a kormánypártok teljes mértékben támogatják, hogy a klímavészhelyzetről és a klímavédelemről tárgyaljon az Országgyűlés, ezért is támogatták, hogy a parlament vegye napirendre ezeket a kérdéseket. Hozzátették, készek minden további kormányzati intézkedést támogatni, ami segíti a kitűzött klímavédelmi célok elérését.

Kiemelték: a klímavédelem komoly dolog, komoly dologról pedig csak komolyan érdemes beszélni. Az ellenzék azonban láthatóan pártpolitikai célokra használja az egész témát és a Karácsony-féle budapesti "klímavészhelyzet" is egyelőre csak annyiból áll, hogy "pártkifizetőhellyé tették a fővárost, és sorra emelik maguknak a fizetéseket" - fogalmaztak a közleményben.
velemenyezd, 2019. december 05. csütörtök, 17:02
Párbeszéd: legalább 90 ezer forintra kell emelni a nyugdíjakat
Burány Sándor országgyűlési képviselő csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján arra hivatkozott, hogy egy nemrégiben publikált felmérés szerint a nyugdíjasok közel fele nem rendelkezik akkora tartalékkal sem, hogy kibírja, ha néhány napot késik a járandóságának a folyósítása.

A politikus hangsúlyozta, hogy olyan differenciált nyugdíjemelésre van szükség, ami a legalacsonyabb nyugdíjakat részesíti előnyben. Hozzátette, hogy a Párbeszéd ezzel párhuzamosan a legmagasabb nyugdíjakat az átlagkereset háromszorosában maximálná.

Egyúttal javasolják, hogy a nyugdíjszámítás során az állam térjen vissza a svájci indexálásra, vagyis ne csak az inflációt, de a keresetek növekedését is vegyék figyelembe.

Kérdezték arról, hogy Kránitz Krisztiánnak, a kispesti vagyonkezelő vezetőjének az önkormányzat duplájára emelte a fizetését. Burány Sándor azt kérte, hogy a kérdező a konkrét fizetésemelés ügyében forduljon Gajda Péter polgármesterhez. Hozzátette, azt tudja, hogy a környékbeli polgármesteri
velemenyezd, 2019. december 05. csütörtök, 14:42
Átadták a Johannita Segítő Szolgálat gyermektáborának fejlesztéseit Terényben
Vitályos Eszter a társadalmi integráció fontosságára utalva emlékeztetett: a karitatív szervezetek számára a hátrányos helyzetűek reintegrációját infrastrukturális fejlesztésekkel segítő pályázatot írtak ki, amelynek országos keretösszege mintegy 4,5 milliárd forint. Ebből a pénzből Terény és a támogatási programban szintén részt vevő Mórahalom összesen 200 millió forintot nyert.

Az államtitkár közlése szerint a támogatásból valósulhatott meg a tábor energetikai korszerűsítése, a napelemes és hőszivattyús rendszer kialakítása, megépült az új sportpálya és a játszótér, bővült az eszközpark, valamint két személy- és adományszállító járművet is sikerült beszerezni.

Megjegyezte, hogy Nógrád megye sok településén hiányoznak vagy csak korlátozottan érhetőek el a közösségformáló és különböző közösségmegtartó programok, és az azokhoz szükséges terek.

Mint mondta, a terényi ifjúsági és gyermektábor fontos helyszín, az elmúlt 15 év munkájának köszönhetően ma már jól kiépített intézmény várja az
velemenyezd, 2019. december 05. csütörtök, 14:22
Alapjogokért Központ: több nyugat-európai parlament jobban bünteti a rendbontást
vesztegetett meg. Ezzel a lépéssel nemcsak képviselőtársait, hanem az Európai Parlament házszabályát is megsértette Angelo Ciocca, az olasz Liga párt EP-képviselője. Az eset nyomán az EP elnöke és alelnöke is felhívta a figyelmet arra, hogy az EP a demokratikus vita terepe, így elfogadhatatlan az ilyesfajta viselkedés - idézte fel.

Hangsúlyozta: a decemberi ellenzéki akciók a parlamenti viselkedéskultúra íratlan szabályait hágták át, olyan típusú mintákat hoznak be a politikába, amely gátolja az Országgyűlés munkáját.

Pócza István a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, hosszú ideje tart Magyarországon a vita arról, hogy hol van a határ a képviselői véleménynyilvánítás és a képviselői munka akadályozása között. Kérdéses az is, hogy mennyire felel meg a demokrácia eszméinek, ha bizonyos kérdésben az ellenzéki képviselők a házszabály keretein kívül eső módszerekkel próbálják gátolni a többségi képviselők munkáját - tette hozzá az Alapjogokért Központ vezető
velemenyezd, 2019. december 05. csütörtök, 12:12
Miniszterelnökség: Szakács László és az MSZP szokás szerint téved, csúsztat, hazudik
A tárca ezt az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében arra reagálva írta, hogy az MSZP elnökhelyettese, országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón azt mondta: áron alul, a Quaestortól "nyúlta le" a kormány azt a ferencvárosi telket, amelyen az atlétikai stadiont tervezik felépíteni.

A Miniszterelnökség közölte: az MSZP szándékosan nem mond igazat. Az Atlétikai Központot nem a korábbi Quaestor-területen építi meg az állam.

"Az általuk kifogásolt, szóban forgó területet a közismerten baloldali kötődésű Wing Ingatlanfejlesztő és Beruházó Zrt.-től (korábbi Wallis) vásárolta meg az állam a hivatalos értékbecslő vagyonértékelése alapján és a jogszabályok maradéktalan betartásával" - áll a kommünikében.
velemenyezd, 2019. december 04. szerda, 17:31
Fidesz: amikor elvettek egyhavi nyugdíjat, akkor nem érdekelte őket a nyugdíjasok véleménye
A nagyobbik kormánypárt ezt Korózs Lajos (MSZP) és Varju László (DK) szerdai nyilatkozatára reagálva írta az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke arról beszélt, hogy a településeken olyan fórumokra volna szükség a helyi hatalom és a nyugdíjasok között, amelyeken az idősek véleményezhetnék az őket érintő politika alakítását.

Varju László az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke erről jelezte: szívesen csatlakoznak ahhoz a kezdeményezéshez, hogy jöjjön létre minél több településen az idősek képviselete.

A Fidesz azt írta: érdekes, hogy a szocialistákat és Gyurcsányékat akkor nem érdekelte a nyugdíjasok véleménye, amikor kormányzásuk alatt elvettek tőlük egyhavi nyugdíjat, háromszorosára emelték a gáz árát és duplájára az áram árát.

A Fidesz megbecsüli a nyugdíjasokat, az elmúlt években több mint 10 százalékkal nőtt a nyugdíjak értéke, a nyugdíjasok idén ősszel is nyugdíjprémiumot és 9 ezer forintos
velemenyezd, 2019. december 04. szerda, 17:31
Képek, videók
A budai országgyülés 01.j
chillik
2018. március 19. hétfő, 03:50
A budai országgyülés 02.j
chillik
2018. március 19. hétfő, 03:49
A budai országgyülés 03.j
chillik
2018. március 19. hétfő, 03:49
A budai országgyülés 04.j
chillik
2018. március 19. hétfő, 03:49
A budai országgyülés 05.j
chillik
2018. március 19. hétfő, 03:48
A budai országgyülés 06.j
chillik
2018. március 19. hétfő, 03:48
A budai országgyülés 07.j
chillik
2018. március 19. hétfő, 03:47
A budai országgyülés 08.j
chillik
2018. március 19. hétfő, 03:47
A budai országgyülés 09.j
chillik
2018. március 19. hétfő, 03:47
Országgyűlés megnyitása
taltos1
2018. március 15. csütörtök, 00:15
Országgyűlési Könyvtár
sanci81
2015. április 14. kedd, 15:02
keresztes sz_jános0221.jp
maroka
2019. február 21. csütörtök, 11:16
Keresztes virágúak.jpg
pacsakute
2018. január 11. csütörtök, 22:14
keresztes lovag.png
chillik
2017. november 08. szerda, 13:13
keresztessor.gif
sz719eszter
2016. május 22. vasárnap, 14:31
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.