Belépés
2020. július 15. szerda | 29. hét | 197. nap | 00:21 | Henrik, Roland
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A rossz élmények feldolgozásában kulcsfontosságú sejteket fedeztek fel az MTA-n
A Nemzeti Agykutatási Program 2.0 támogatásával született eredmény az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet munkatársainak cikkében a Science című tudományos folyóiratban jelent meg csütörtökön - közölte a kutatóintézet pénteken az MTI-vel.

A kutatók különféle molekuláris jelölési módszerekkel követték, hogy mely idegsejtek nyúlványai (axonjai) közvetítik a negatív tapasztalatok információit az agyi feldolgozás során. A nyomok az agytörzs egy korábban még nem ismert serkentő sejtcsoportjához vezettek.

A sejtcsoport különlegessége, hogy rengeteg bemenetet kap a negatív tapasztalatokat közvetítő érzékszervi központoktól, az idegsejtek kimenő nyúlványai pedig éppen a negatív tapasztalatokat feldolgozó agyterületeket érik el. Ettől még lehet több ilyen központ is, azonban a kutatók élő egerek vizsgálatával kimutatták, hogy ezeknek a sejtcsoportnak az aktiválása éppen azokat a reakciókat - agresszív vagy depresszív, szorongó viselkedés - váltották ki, amelyeket a teljes rendszer aktiválásától elvárnánk. Gátlása pedig meggátolta a negatív élmények megtanulását.

A felfedezésre a gyógyszerkutatóknak is érdemes lehet odafigyelniük. A kísérletek egereken zajlottak ugyan, de alapvető funkciókról, valamint az agy evolúciósan igen ősi területéről, az agytörzsről van szó, így minden remény megvan arra, hogy ez a rendszer az emberi agyban is hasonlóan működik - írták.

Mivel ennek a sejtcsoportnak a tagjai helyzetük mellett genetikai jellemzőikben is hasonlítanak egymásra, ez lehetőséget ad olyan gyógymódok kifejlesztésére, amelyek kifejezetten ezekre a sejtekre hatnak. A negatív tapasztalatok feldolgozásának hibás működése számos hangulatzavar forrása, így a szóban forgó sejtek működésének szelektív befolyásolásával esély nyílhat a kezelésükre, és talán a népbetegségnek számító depresszió új terápiás módszereinek kidolgozására is.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. november 29. péntek, 11:51
Címkék: Nemzeti Agykutatási Program, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, rossz élmények, kutatóintézet pénteken, kutatók különféle, negatív tapasztalatok,
Kommentek
Judd Apatow új filmje a traumákról szól
A The King of Staten Island Apatow forgatókönyvíró társának, Pete Davidsonnak a saját szeptember 11-i tragédiáját dolgozza fel. Davidson hétéves volt, mikor apja, aki tűzoltóként dolgozott a New York-i ikertornyok elleni terrortámadás idején, a szolgálat közben életét vesztette - idézte fel a BBC News cikke.

"Mindig úgy gondoltam, hogy a legnehezebb helyzetekben is van valami komikum. Ezért szeretjük Kubrick atomháborúról szóló filmjét, a Dr. Strangelove-ot is, hiszen nehéz ennél súlyosabb helyzetet találni. Mindent ilyen lencsén keresztül figyelek" - fogalmazott Apatow, aki a járvány miatt a szokásos személyes promóció helyett virtuális sajtóbeszélgetésen mutatta be új filmjét.

A filmben Davidson önmagát alakítja, vagy legalábbis egy olyan karaktert, aki nagyon hasonlít egykori önmagára. Scott gyászoló, talajvesztett huszonéves kábítószeres, aki anyjával és húgával él egy szakadt környéken.

Scott megözvegyült anyját Marisa Tomei alakítja, Bill Murr pedig, aki Jim Carey-vel és Eddie
velemenyezd, 2020. június 12. péntek, 12:52
Koronavírus - ITM: rugalmas előlegkifizetés és adminisztrációs könnyítések segítik a teljes hazai innovációs kö
A közlemény szerint az érintettekben felmerülő kérdések hatékony kezelésére új kommunikációs csatorna is indul KFI Hotline néven.

"A koronavírus-járvány és az általa okozott társadalmi és gazdasági nehézségek is rámutatnak arra, hogy az innovációnak és a kutatás-fejlesztésnek kiemelkedően fontos szerepe van Magyarország életében. Éppen ezért a kormány most egy komplex csomaggal támogatja azokat a kutatókat, vállalkozókat, akik ilyen jellegű projektek megvalósításán dolgoznak" - mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára a közleményben.

Hozzátette: erre azért van szükség, hogy a pályázók minél több időt és figyelmet fordíthassanak a fejlesztésekre, ne az adminisztratív feladatokkal kelljen foglalkozniuk ebben az egyébként is nehézségekkel terhelt időszakban, és abban is segítik őket, hogy likviditási problémákat elkerüljék. Schanda Tamás kifejtette, az innovatív ötletek most is nagy segítséget jelenthetnek egy-egy területen, és
velemenyezd, 2020. április 21. kedd, 09:51
A kereszt mindig felemel – Sötét zsolozsma Pécsről
istentiszteleti gyakorlat esetében, itt is egy más minőséget jelent a közösségi forma, kiemelődik amikor a papság és a hívek együtt vesznek részt ezen az olvasmányos imaórán.
Ezt az alkalmat hagyományosan a Pécsi Egyházmegye főpásztora vezeti, de fontos szerep jut a kispapoknak is (olvasmányok és Jeremiás siralmainak éneklése). A zenei szolgálatot a Pécsi Székesegyház Palestrina Kórusa végzi, ők többszólamú responsorium-feldolgozásokat énekelnek, illetve a sötét zsolozsma végén általában Allegri feldolgozásában az 50. zsoltárt. A Miserere Dávid grandiózus, egyben nagyon őszinte és így megindító bűnbánati imája. A szerző VIII. Orbán pápasága alatt komponálta meg művét, melyet a Vatikán hosszú ideig nem adott ki külső használatra. Érdekesség, hogy a 14 éves Mozart ezt a majd negyedórás kompozíciót (ún. alternatim praxis, azaz a zsoltár egyes verseit a schola gregorián zsoltártónusban és többszólamú feldolgozásban váltakozva adja elő, tehát a zenei anyag ciklikusan ismétlődő) emlékezetből jegyezte le,
maroka, 2020. április 08. szerda, 19:05
A kutyák agya hatékonyabban elemzi a beszélő kilétét, mint a beszédhangokat
azonosítására. Például ha egy hangot az ember többször hall újra és újra, akkor ez az ismétlés a hallókéregben aktivitásváltozást okoz.

Mint a közlemény felidézi, a beszélő személyének feldolgozásakor valóban látható volt egy ismétlési hatás a kutyák hallókérgében, azonban ez a második tesztben, a beszédhangok esetében hiányzott. Ezt az ismétlési hatást a kutatók nem az agyi hangfeldolgozás korai fázisában azonosították, hanem a másodlagos hallókéregben, amely a magasabb rendű információk feldolgozásában játszik szerepet. A most kutyákon kimutatott jelenség egybecseng a korábban emberekről és majmokról publikált kutatásokkal, melyekben hasonló agyterületeket azonosítottak a beszélő kilétének elemzésére.

Érdekes módon azonban az ismétlési hatás fordítva jelent meg, mint ahogy azt a kutatók az emberi vizsgálatok alapján várták: az embereknél általában aktivitáscsökkenés figyelhető meg az agyban, amikor ugyanaz a személy ismétli a szavakat, a kutyáknál azonban megnőtt az agyi aktivitás, ha ugyanazt a
velemenyezd, 2020. március 04. szerda, 11:31
A magyar kultúra napja - Átadták a Pro Cultura-díjakat
beruházása - említett példát.

Mindez azt a célt szolgálja, hogy a kultúra legyen mindenkié, a magyar kultúra értékeit a mostani és a későbbi generációk is élvezhessék - közölte Kásler Miklós.

Gian Paolo Brizzi Európa első egyeteme, a Bolognai Alma Mater Studiorum professor emeritusa. A méltatás szerint a bolognai székhelyű egyetemközi kutatócsoport vezetője, köteteinek szerkesztője. A Magyar emlékek Itáliában program munkatársaként pótolhatatlan segítséget nyújtott az emilia-romagnai anyag feldolgozásában, szoros kapcsolatot épített ki több magyarországi intézménnyel, és külön figyelmet szentel az itáliai egyetemek magyar hallgatóinak. Munkásságával, életművével jól példázza azt, hogy miként válhat egy nem magyar ember par excellence hungarológussá, hozzájárulva a magyar kultúra megismertetéséhez a világban.

Szvorák Zsuzsanna több mint huszonöt éve a Füleki Gimnázium magyar nyelv és irodalom, valamint etikai nevelés szakos tanára. Hivatása mellett jelentős közéleti tevékenységet végez: elnöke
velemenyezd, 2020. január 22. szerda, 11:41
Pálóczy Krisztina néprajzkutató, muzeológus érdemelte ki a Lajtha-díjat
1929-tól, Lajtha László nemzetközi tudományszervezői tevékenysége idejétől sikerült digitalizálni. A zenei felvételeket, azok lejegyzéseit folyamatosan publikálják a múzeum honlapján is. Az egyik legjelentősebb siker a több intézmény anyagát tartalmazó, Lajtha László és csoportjának gyűjtéseit bemutató online katalógus létrehozása, amelyben az 1951-től Lajtha haláláig tartó gyűjtéseket rekonstruálják. Ez az anyag valamivel több mint 3000 rekordot tartalmaz.

A kutatási eredmények megőrzésében és feldolgozásában nagy szerepe volt Pálóczy Krisztinának, aki 1998-tól kezdve a Kálvin téri református templomban a Kálvin kórus vezetője is. A gyülekezet történetét kutatva derült ki Lajtha László kapcsolódása a Kálvin téri gyülekezethez, amelynek Lajtha László hosszú éveken át volt presbitere.

Lajtha László munkásságának kutatása - Pálóczy Krisztina tevékenységének is köszönhetően - tovább folytatódik és a Lajtha-életmű bemutatása az építés alatt álló Néprajzi Múzeum új épületének állandó kiállításában is
velemenyezd, 2020. január 21. kedd, 16:21
Timothée Chalamet alakítja Bob Dylant James Mangold életrajzi filmjében
Mangold, aki Az aszfalt királyai című autóversenyzős filmjével szerepel az idei díjszezonban, a Fox Searchlight stúdióban forgatja a produkciót, amely Elijah Wald könyve, a Dylan Goes Electric alapján születik. A legendás énekes-dalszerző életét feldolgozó film forgatókönyvét Jay Cocks írja.

Dylan executive producerként dolgozik a filmen, menedzsere, Jeff Rosen pedig producerként csatlakozik a munkához.

Chalamet legutóbb Greta Gerwig Kisasszonyok című filmjében tűnt fel, és Denis Villeneuve idén a mozikba kerülő Dűne-feldolgozásában, valamint Wes Anderson filmjében, a The French Dispatchben is szerepel.

A Fox Searchlight közreműködésével az utóbbi időben több életrajzi film is készült legendás zenészekről. A Bohém rapszódia, amelyben Rami Malek alakította a Queen frontemberét, Freddie Mercuryt, már több mint 900 millió dollár (265 milliárd forint) jegyárbevételt hozott a stúdiónak világszerte.
velemenyezd, 2020. január 07. kedd, 10:41
A növendékek is nagy feladatot kaptak a Diótörőben
A darab első felében inkább a fiatalokon, a második felében pedig az Operettszínház társulatán van a hangsúly - tette hozzá.

Kitért arra is: Harangozó Gyula feldolgozásában a Diótörő modernebb és a gyerekek számára izgalmasabb darab lett.

Gallai Zsolt, a Budapesti Operettszínház címzetes magántáncosa azt mondta, hogy a Diótörő vonzza a közönséget, mert a darab varázslatot mutat be.

A pénteken bemutatott, két felvonásból álló Diótörőben Klára hercegnő szerepében Kozmér Alexandra, Ottlik M. Laura, a Budapesti Operettszínház címzetes magántáncosa és Szelényi Dorka mutatkozik be. Diótörő hercegként Gallai Zsolt és Sík Milán, a Budapesti Operettszínház címzetes magántáncosai, valamint Somai Valér lép színpadra.
velemenyezd, 2019. december 24. kedd, 09:21
Képek, videók
A remény kulcsfontosságú
sanci81
2015. március 29. vasárnap, 19:47
Nemzeti Palota, Barcelona
pacsakute
2020. július 05. vasárnap, 15:27
Etosba Nemzeti Park Namíb
pacsakute
2020. június 04. csütörtök, 22:14
érdekes nemzeti zászlónk0
maroka
2020. június 03. szerda, 14:12
Nemzeti palota Barcelona.
pacsakute
2020. január 18. szombat, 23:35
9 Bazilika Nemzeti fogada
lovaszmarika
2019. december 12. csütörtök, 16:23
Petőfi a Nemzeti Múzeum l
menusgabor
2019. január 01. kedd, 17:27
Izraeli nemzeti útvonal
dandej
2018. november 25. vasárnap, 19:53
nemzeti-dal.jpg
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 22:38
Nemzeti_dal.jpg
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 22:38
Recsk Nemzeti Emlékpark.j
menusgabor
2018. szeptember 04. kedd, 18:28
nemzeti összet. napja..jp
menusgabor
2018. július 12. csütörtök, 18:03
Új orvostudomány.png
sarkadykati
2011. március 23. szerda, 07:39
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.