Belépés
2020. február 24. hétfő | 9. hét | 55. nap | 10:58 | Mátyás
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kaszás Attila-díj - Kubik Anna: megtisztelő a jelölés
Kubik Annát a Kaszás Attila-díj szavazásának első körében jelölt színészek választották maguk közül a második körbe, ahol a díj négy esélyese között szerepel Bányai Kelemen Barnával, Keresztes Tamással és Kálid Artúrral.

"Szívet-lelket melengető ajánlás ez igazából, mert egy hosszú művészi pályán mindig vannak megtorpanások, akadályok, nehézségek és nagyon-nagyon sokat lendít az emberen egy ilyen szeretetből jövő díj" - fogalmazott Kubik Anna.

Mint mondta, Kaszás Attilával többször is játszott együtt, számára legemlékezetesebb közös színpadi munkájuk a Téli rege volt a Magyar Színházban. Mint felidézte, Vidnyánszky Attila hívta meg Kaszás Attilát a Shakespeare-darab főszerepére. "Főszerepet játszottunk együtt és abszolút szimbiózisban léteztünk a színpadon" - fogalmazott.

Kaszás Attilával egy időben járt a színművészeti főiskolára. "Először egy március 15-i ünnepségen hallottam őt verset mondani és azonnal meg lehetett állapítani, hogy nagyon tehetséges színész, szép tiszta beszéddel, tele szenvedéllyel, odaadással. Azonnal figyelni kellett rá" - fogalmazott. Hozzátette: egész pályájukon - akkor is, amikor nem játszottak egy színpadon - figyeltek egymásra.

A színésznő véleménye szerint a díjnak külön rangot ad, hogy a színészeket kollégáik választják a jelöltek közé. "Az az örömöm már megvan, ami miatt nagyon jó ez a díj, hogy a kollégák javaslatára szemeltek ki négyünket, és bármelyikünk kapja, ez már hatalmas öröm így is. Már maga a jelölés is megtisztelő" - fogalmazott.

Pályájáról szólva felidézte, hogy szinte a női szerepek teljes repertoárját végigjátszotta, számára legfontosabb alakításai között Júlia (Shakespeare: Romeó és Júlia), Melinda és Gertrudis (Katona: Bánk bán), Tünde (Vörösmarty: Csongor és Tünde), Portia (Shakespeare: A velencei kalmár) szerepét, Sütő András Advent a Hargitán című darabjának Rékáját és Szörényi-Bródy István, a király című művének Réka-figuráját, valamint Brecht Kaukázusi krétakörének Gruséjét említette. A Kamaraszínháznál töltött időkből pedig Yerma- (Garcia Lorca: Yerma) és Jelena Andrejevna-alakítását (Csehov: Ványa bácsi) idézte fel, valamint a Gyulán, szabadtéren játszott Shaw-darab, a Szent Johanna címszerepét emelte ki.

Kubik Anna a Magyar Színházban Háy János Háromszögek és Berg Judit Rumini című darabjában látható, a következő évadban pedig Lázár Ervin A kisfiú meg az oroszlánok című meséjét mutatják be. Vendégként is gyakran játszik, a veszprémi Pannon Várszínházban például A kőszívű ember fiai című előadásban Baradlaynét. Mint mondta, Székesfehérvárra készül, ahol Herczeg Ferenc Bizánc című drámájában Irene császárnét alakítja.

Kubik Anna rengeteg tévéfilmben játszott, a legbüszkébb közülük A tanítónőre, de a Különös házasság és a Gyökér és vadvirág is kedves számára. "Nagyon szeretném, ha ez a tévéfilmes korszak visszajönne" - mondta, hozzáfűzve, hogy korábban számtalan rádiójátékban is szerepelt. "Remélem még visszatér az az időszak, hogy pályánk minden ágát-bogát művelhetjük" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a versmondás is nagy szerelem számára, amelyet a mai napig művel, sok meghívásnak eleget téve, külföldön is. Szólt a közszolgálati televízió Lyukasóra című műsoráról is, amely szeptembertől folytatódik.

A színésznő beszélt önállóest-tervéről: Fedák Sári "Te csak most aludjál, Liliom..." címmel megjelent emlékiratai alapján a színésznő viszontagságos életét szeretné színpadra vinni. Mint mondta, a kötet izgalmas korszakot dolgoz föl, egy nem mindennapi élet története ismerhető meg. A színésznőt hol azért ítélte el a közvélemény, mert kommunistának, hol mert fasisztának tartották, saját állítása szerint pedig egyik sem volt - mondta Kubik Anna. "Nagyon izgat a történetben, hogy lehet félremagyarázni egy életet, milyen könnyen címkézzük meg egymást egy fotó vagy pletyka alapján" - fogalmazott.

Kubik Anna a Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1981-ben végzett, majd a Nemzeti Színházhoz szerződött. 1991-től a Budapesti Kamaraszínház, utána a Művész Színház, végül a Thália Színház, 1999-től ismét a Nemzeti Színház, majd 2000-től a Magyar Színház művésze. Jászai Mari-díjat 1986-ban kapott, 2002-ben érdemes művész lett, 2007-ben Kazinczy-díjjal, 2009-ben Alternatív Kossuth-díjjal, majd 2011-ben Kossuth-díjjal ismerték el munkásságát.

A Kaszás Attila-díjat, amelyet 2008-ban alapított Pokorni Zoltán és a MOZAIK Művészegyesület, immár 5. alkalommal adják át. A díj a magyar nyelven játszó színészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolását is szolgálja. A végső döntést a díjazott személyéről a közönség hozhatja meg. A díjátadó gálát szeptember 7-én tartják a Thália Színházban, a Vidéki Színházak Fesztiváljának nyitányaként. A jelöltekre a www.kaszasattiladij.hu oldalon és sms-ben is lehet szavazni.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2012. augusztus 14. kedd, 16:48
Címkék: Kaszás Attila-díj, Kubik Anna, Kubik Annát, Bányai Kelemen Barnával, Keresztes Tamással, Kálid Artúrral,
Kommentek
Több ezer főt hozott közelebb a kortárs művészetekhez idén a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.
Saját összművészeti fesztivált szervezett és részt vett országos rendezvényeken, ahol a kortárs találkozásokra, a nyitásra és az aktivitásra helyezte idén a hangsúlyt a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. - áll az intézmény 2019-es évet bemutató éves beszámolójában.

"Bármelyik művészeti ágról beszélünk, önkéntelenül hozzá gondoljuk értő közönségét is. Egy-egy műalkotás néző vagy hallgató nélkül önmaga töredékét éri csupán, ha egyáltalán valamit. Az üres nézőtereknél, a fel nem vágott könyveknél, a kihalt múzeumoknál, a kongó hangversenytermeknél kevés szomorúbbat tud elképzelni egy művészetet szerető ember. A MANK tevékenysége éppen ez ellen irányul: számos kezdeményezésével, programjával, rendezvényével, ösztöndíjával, művésztelepével és kulturális-művészeti felületével a minél gazdagabb és sokrétűbb találkozásokat segíti elő. Művészet és közönség, művészek generációi és a műalkotások titkai iránt nyitott iskolások között" - idézi a közlemény Fekete Péter kulturális
velemenyezd, 2019. december 19. csütörtök, 12:01
Ne add fel!
képnek.


Juhász Gyula: HARMÓNIÁK

Szenvedni tudj és tűrni merj
És várni, sírni, érni,
A szirtek párnáján pihenj
S ne félj a végtelen jövővel szembenézni!

És minden veszne, törne bár
S ha semmit el nem érne,
A lelked él még s vár reád
Titokkal teljes és vigasszal teljes éje.
Kaszás Péter: Ne ADJUK FEL! (A BETEG GYERMEKEKÉRT)

Hozd a gyermeket, mint az életet,
Ha már a könnyektől az arcunkat sem láthatod.
Nyújtsd a két kezed, ott leszünk veled,
És a gyermek boldog hangját újra hallhatod.

Nem adjuk fel, csak jöjj közel,
Hittel meggyógyulsz, tudom.
Ne adjuk fel! Ha itt leszel,
Nem lesz
menusgabor, 2019. december 03. kedd, 20:00
Orosz Ákos kapta a Kaszás Attila-díjat
A díj a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását szolgálja. Odaítélésekor a jelölt művészeti teljesítményén túl a társulatban vállalt közösségépítő szerepét is értékelik.

A szavazás első fordulójában mintegy 32 társulat tagjai választották ki jelöltjeiket, akik a második fordulóban önmaguk közül titkos szavazással választották ki a továbbjutó három színészt.

A szavazási eljárás utolsó fordulójába Orosz Ákos mellett Harsányi Attila, a Miskolci Nemzeti Színház és az Aradi Kamaraszínház művésze és Király Attila, a tatabányai Jászai Mari Színház és a Szkéné Színház művésze jutott. A jelöltek közül a közönség voksai döntöttek a díjazott személyéről.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a 2019/2020-as színházi évadot megnyitva köszöntőjében a csapatmunka erejére hívta fel a figyelmet.

Arról beszélt, hogy minden művész, alkotó azzal az attitűddel lát neki a
velemenyezd, 2019. augusztus 30. péntek, 20:32
Ma adják át a Kaszás Attila-díjat
Az Országos Színházi Évadnyitó részeként adják át a díjat.

A Kaszás Attila-díj idei jelöltjeként a közönség Harsányi Attilára (Miskolci Nemzeti Színház és Aradi Kamaraszínház), Orosz Ákosra (Vígszínház) és Király Attilára (Jászai Mari Színház és Szkéné Színház) szavazhatott.

A díj a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását szolgálja.

Az elismerést a Hegyvidéki Önkormányzat alapította a Mozaik Művészegyesülettel közösen. A díjat a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. gondozza a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) támogatásával. A szakmai szavazatokat a Magyar Teátrumi Társaság gyűjti össze.

Az eseményt megelőzi a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozatának hatodik alkalommal megrendezett, egész napos, Párbeszéd a magyar színház jövőjéről című előadóművészeti szakmai konferenciája.
velemenyezd, 2019. augusztus 30. péntek, 07:04
Tizenkét bemutatót tart az új évadban a Magyar Színház
hallgatói közül, Cserhalmi György osztályából nyolc fiatal a színházban tölti szakmai gyakorlatát.

Augusztus 23-án indul a Tom Sawyer kalandjai, ahogyan azokat Becky Thatcher elmeséli című új produkció próbafolyamata a Sinkovits Színpadon, augusztus 26-án kezdődik a Rumini nagysikerű előadás felújítása: a címszereplő Csiby Gergely lesz és szinte egészében változik a szereposztás is. Az első előadás szeptember 8-án lesz.

Augusztus 30-án a Magyar Színházban lesz az Országos Színházi Évadnyitó, a Kaszás Attila-díj átadója és az MMA Színházművészeti Tagozatának konferenciája Párbeszéd a színház jövőjéről címmel. Szeptember 2-án kezdődik a Holnapelőtt című új darab olvasópróbája. Ez az előadás Horváth Illés rendezésében az Európai Színházi Konvenció (European Theatre Convention) Ifjú Európa III. elnevezésű projektjének keretein belül jön létre.

Szeptember 9-től folytatódik Deres Péter és Vidovszky György PIN:okkio című darabjának próbafolyamata, amelynek bemutatójával szeptember 28-án a
velemenyezd, 2019. augusztus 22. csütörtök, 19:01
Szilágyi Csenge kapta a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt
A Pál utcai fiúk december 30-i előadása után Eszenyi Enikő igazgató nagy szeretettel emlékezett a Vígszínház legendás színésznőjére, Ruttkai Évára - olvasható a színház MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.

A Ruttkai Éva (1927-1986) emlékére alapított díjat minden évben születésének évfordulója alkalmából, december utolsó hetében adják át annak a művésznek, aki abban az évben a társulat szerint a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtotta.

A társulat az adott naptári évben bemutatott előadások alapján ítéli oda a díjat. A gyűrűt a Vígszínház bármely művésze megkaphatja, akár többször is.

Az idén Szilágyi Csenge A diktátor és a Liliom című előadásokban nyújtott alakítását ismerte el a díjjal a színház társulata.

Szilágyi Csenge 2013-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Novák Eszter és Selmeczi György osztályában, majd a Centrál Színház tagja lett. A Vígszínház társulatához 2015-ben szerződött. 2016-ban Junior Prima Díjjal tüntették ki, 2017-ben pedig elnyerte a
velemenyezd, 2018. december 30. vasárnap, 18:41
Újra kiadják a Djabe egyik legismertebb lemezét
Witchi Tai To 1998-ban jelent meg, és kiváló hangminősége miatt hamar népszerű lett a Hi-Fi és High-End berendezéseken zenét hallgatók körében - fűzte hozzá.

Elmondta: ez a lemez indította be a zenekar karrierét és tette Arany Zsiráf-díjjas formációvá az együttest. Az eredeti vinylt változatot, az angliai Abbey Road Studiosban préselték, ahol most speciális technikával az új kiadás nyomólemezének vágását is végezték, ezzel a hangminőséget is javítva - tette hozzá.

A lemezen a Djabe 1998-as felállása hallható, Sipos András énekes, Égerházi Attila gitáros, Barabás Tamás basszusgitáros és Muck Ferenc szaxofonos közreműködésével.

Muck Ferenc szaxofonos az M1 aktuális csatornán arról beszélt, hogy a napjainkban megszokott, tömörített zenei formátumok közel sem biztosítják a lemezeken megszokott hangminősséget, ezért is érezték fontosnak a lemez újranyomását.

A Djabét 1995-ben alapította Égerházi Attila gitáros és az azóta elhunyt Sipos András. Az együttes 2002 óta 42 országban lépett
velemenyezd, 2018. október 27. szombat, 15:01
Nagy Csongor Zsolt kapta az idei Kaszás Attila-díjat
A díj a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerése, valamint Kaszás Attila színész szellemi hagyatékának ápolását szolgálja. Odaítélésekor a jelölt művészeti teljesítményén túl a társulatban vállalt közösségépítő szerepét is értékelik.

A díjat tizenegyedik alkalommal adták át. Harminckilenc társulat tagjai közül a színészek szavazással választották ki a három jelöltet, akik közül a legtöbb közönségszavazatot kapott művész vehette át a díjat az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkárától.

Fekete Péter a színházi évadot megnyitó köszöntőjében kiemelte: a legnagyobb érték, hogy "harmónia és béke van köztünk". A "kultúrkampfos" sajtópolémiák ellenére hiszem, hogy együtt szolgáljuk a magyar kultúrát, új célokat találunk, melyeket közösen fogunk megvalósítani - fogalmazott.

Az államtitkár úgy vélte, lehet arról vitatkozni, hogyan adjanak teret azoknak, akik úgy érzik, hogy az elmúlt időszakban nem jutottak elég lehetőséghez, azonban vigyázni kell,
velemenyezd, 2018. szeptember 07. péntek, 20:24
Képek, videók
kaszás attila.png
chillik
2017. szeptember 06. szerda, 18:24
Kaszás Attila.jpg
dnemethk
2013. március 23. szombat, 15:02
Kaszás Attila 1960-2007.j
sarkoziferencne
2013. február 05. kedd, 10:32
! Kaszás Attila..portré.j
nagyiful
2010. október 20. szerda, 19:01
! Kaszás Attila..szobor.j
nagyiful
2010. október 20. szerda, 19:00
! Kaszás Attila..jpg
nagyiful
2010. október 20. szerda, 19:00
!Kaszás Attila.jpg
mailona
2010. július 26. hétfő, 22:15
Kaszás Attila: Végtelen k
mharpia
2009. február 17. kedd, 16:55
Kaszas%20Attila%20-%20 ald
anyu65
2008. október 24. péntek, 09:38
Kaszás Attila
margoboszi
2008. március 01. szombat, 18:09
Kaszás Attila.jpg
agica2004
2008. január 07. hétfő, 21:24
kaszas.attila.jpg..jpg
jutka51
2007. május 15. kedd, 21:45
kubikos.png
chillik
2017. november 22. szerda, 15:24
kubiki .jpg
winxclubervin
2014. május 28. szerda, 19:03
szentesi kubikus étel.JPG
erzsikepuskas
2014. február 11. kedd, 10:37
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.