Belépés
2019. április 22. hétfő | 17. hét | 112. nap | 10:20 | Csilla, Noémi
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Bécs és Bukarest is csatlakozik idén a Kultúrházak éjjel-nappal sorozathoz
"Az idei év Mindennap értéket adunk jelmondatával arra az értékmegőrző és újszerű értékteremtő munkára kívánjuk felhívni elsősorban a figyelmet, amely az ország számos művelődési házában zajlik" - emelte ki Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkára a programsorozatról rendezett csütörtöki sajtótájékoztatón, Budapesten.

Mint mondta, a rendezvény egyik elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a közművelődési intézmények és a bennük dolgozó civil szervezetek nyitottságára, valamint a helyi közösségekben betöltött közösségépítő és fejlesztő szerepükre.

Kiemelte, hogy a helyi közösségi élet fejlesztésének és a helyi, közösségi értékek támogatásának legmegfelelőbb helyszínei a művelődési házak, amelyek dolgozói "fejlesztő munkájukkal és kreativitásukkal azon igyekeznek, hogy növeljék a települések megtartóerejét, és teret biztosítsanak a közösségek kialakításához, formálásához és működéséhez".

A helyettes államtitkár felidézte, hogy tavaly 322 település 452 helyszínén mintegy 1300 programot rendeztek, amelyeken több mint 160 ezer látogató vett részt, idén pedig mintegy 350 résztvevő szervezet készül ezernél is több programmal. A kiemelt magyarországi helyszín Erdőkertes, Gödöllő és Kecskemét lesz, ezek mellett Bécsben, Bukarestben, Komáromban, Szabadkán, Lendván, Nagybányán, Kórógyon és Tiszapéterfalván is szerveznek programokat.

Bordás István, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke, a sorozat főszervezője szintén méltatta a közművelődésben dolgozó szakemberek munkáját, majd a programokról szólva elmondta, hogy a hagyományosnak mondható táncházak, népzenei és néptánctalálkozók, farsangi programok mellett minden évben különleges programokkal is készülnek a kétnapos rendezvényre a kultúrházak.

Idén Pál Ferenc atya, mentálhigiénés szakember az élet szeretetéről mesél az Angyalföldi Művelődési Házban, Szabó György bükki füvészmester ismeretterjesztő előadása Kisvárdán lesz hallható, Csányi Vilmos etológus Íme, az ember című előadását pedig Kispesten láthatják az érdeklődők.

A vérfarkasok éjszakája címmel Abonyban rendeznek a szabadulószobák és a szerepjáték világát ötvöző eseményt, Esztergomban pedig kocsonya-szépségversennyel készülnek. A fiatalabbak egy e-biztonságról szóló előadáson vehetnek részt Bicskén, a zene iránt fogékonyakat pedig a zeneszerkesztés és remixkészítés rejtelmeibe vezetik be Egerben.

Az idei rendezvénysorozaton fellép mások mellett Bródy János, Malek Andrea, Fehér Adrienn, Oláh Ibolya és Vastag Tamás is.

Bordás István elmondta, hogy az idén is több szakmai és civil pályázatot is hirdettek. A #mindentegylapra! közművelődési plakátpályázatra a szervezetek programjait, munkáját népszerűsítő plakátokat várnak, a #vanképedhozzánk? fotópályázatra pedig a közművelődési intézmények rendezvényein készült fotókkal nevezhet az intézmények mellett a civil közönség is. A reklámspot pályázatra az idei év szlogenjéhez szorosan kapcsolódó, maximum egyperces, a rendezvényt népszerűsítő kisfilmeket várnak.

Mindezeken túl a programsorozat Facebook-oldalán lesz egy "szelfiverseny" is, ide a látogatók, kedvenc művelődési házuk előtt készült önarcképeikkel nevezhetnek. A legtöbb szavazatot begyűjtő egyéni pályázó 30 ezer forintos értékű kulturális utalványt nyer.

A részletes pályázati kiírások a www.kulturhazak.hu oldalon olvashatók.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. február 07. csütörtök, 13:51
Címkék: Krucsainé Herter Anikó, Emberi Erőforrások Minisztériumának, Bordás István, Magyar Népművelők Egyesületének, Idén Pál Ferenc, Angyalföldi Művelődési Házban,
Kommentek
Izraeli választások - Kormányalakítási megbízást kapott Benjámin Netanjahu
hangsúlyozta, hogy az ország nehéz választási időszakon van túl, amelyben olyan dolgok is elhangzottak, amelyeknek nem kellett volna, és kiemelte az Izraelben élő összes nemzetiség és vallás együttélésének, és együttműködésének fontosságát.

Benjámin Netanjahu közölte, hogy egyaránt miniszterelnöke kíván lenni a rá szavazó és a nem rá szavazó polgároknak. Emlékeztetett az eddigi kormányzása során elért eredményekre, és ezek folytatását ígérte.

Az államfő a múlt kedden megtartott választások után pár nappal, az eredmények csütörtök éjszakai kihirdetése után, már hétfőn megkezdte a megbeszéléseket a kneszetbe bejutó, vagyis a 3,25 százalékos küszöböt elérő pártok képviselőivel. A nyilvánosság előtt felkérte őket javaslattételre a következő kormányfő személyéről.

Az izraeli jog alapján a pártok frakcióinak képviselői külön-külön javaslatot tettek az államfőnek az új miniszterelnök személyére. A százhúszból hatvanöt képviselő, illetve az őket tömörítő pártok Benjámin Netanjahut, a jobboldali
velemenyezd, 2019. április 17. szerda, 21:39
Gutási Éva
kottát.
Úgy érezte, sohasem fárad.
Gondolatai voltak a szolgák.

Mert ez a szabadság: alkot.
Mindegy mit, csak rögtön.
Nem tudja, hogy hol tartott,
De a tétlenség neki börtön.

Újrakezd, majd elfárad. Leül.
Valami a műből hiányzik neki.
Nézi, majd néma álomba merül.
Egyedül. Elfelejtett nőt teremteni.


Ami a vágyadból maradt

Szellő futott a vad romok között,
És ahová csak a lelkek járnak,
Nappal csend, éjjel sikoly költözött.
Új lakója az elhagyott várnak.

Nem volt több, egy gondolatnál
De fájóbb, mint a só marta seb.
Kinek titkon csókot adnál,
De feleségnél már kevesebb.

Remény és lemondás egymagában,
Eltűnik néha, de sosem örökké.
Bolyong némán, a kietlen várban.
Sorsa, akár az egykori őröké.

Mikor lakták, vendégszobát kapott
És éjszaka a hálótermek között,
Mint egy nemes leszármazott
Buján vadakra
menusgabor, 2019. április 13. szombat, 19:00
Szent Szaniszló püspök és vértanú 04.11
- Igenaptár oldalon:
SZENTLECKE a Jelenések könyvéből
A vértanúk nem kímélték életüket mindhalálig Krisztusért.
Én, János, harsány hangot hallottam az égben: ,,Eljött Istenünk üdvössége, ereje és országa, és Fölkentjének királysága, mert letaszították testvéreink vádlóját, aki éjjel-nappal vádolta őket Istenünk trónja előtt. De legyőzték a Bárány vérével és tanúságuk igéjével. Még életüket sem kímélték mindhalálig!
Ezért örvendezzetek, ti, mennyek, és ti, akik benne laktok!"
Ez az Isten igéje. Jel 12,10-12a

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
A világ gyűlölte őket.
Abban az időben Jézus az égre emelte szemét, és így imádkozott:
Szent Atyám, tartsd meg a te nevedben azokat, akiket nekem adtál, hogy egyek legyenek, ahogyan mi. Amíg velük voltam, megőriztem nevedben azokat, akiket nekem adtál. Megtartottam őket, és senki más nem veszett el közülük, csak a kárhozat fia, hogy beteljesedjék az írás.
Most tehozzád megyek, ezeket pedig elmondom a
maroka, 2019. április 11. csütörtök, 09:07
Túlélés egyetlen módja
"Egy rózsa éjjel-nappal a méhekkel álmodott, de a valóságban egy sem pihent meg a szirmain.
A virág azonban tovább álmodozott.
Hosszú éjszakáin elképzelte, hogy az eget ellepik a méhek, és sorra leszállnak, hogy megcsókolják őt.
Így tudta kibírni másnapig, amikor a napsütésben újra kinyílt. Egyik este megszólalt a hold, aki ismerte a rózsa magányát:
- Nem unod a várakozást?
- Talán. De folytatnom kell a küzdelmet.
- Miért?
- Mert ha nem nyílok ki, elhervadok.
Amikor úgy érezzük, hogy a magány minden szépséget elpusztít, a túlélés egyetlen módja az, ha nyitottak maradunk."
Paulo Coelho
kohlinka, 2019. április 09. kedd, 14:09
Években nappalok, éjjelek s bár nem vagy még mindig úgy félt
Években nappalok, éjjelek
s bár nem vagy
még mindig úgy féltelek -
kapkod az idő s bár követem,
szem elől, szemed elveszítem;
Lábnyomod fű lepte be
lépek s nem lépek bele -
alatta elveszett nyom,
mindegy csak ne lepje gyom -
egyszer ha követném újra,
találjak reá az útra..

Nagy Ildiko
koszegimarika, 2019. március 25. hétfő, 10:03
Útravaló – 2019. március 19.,
Egyházért, hogy az ideológiai diktatúrának, aminek rendszerét a tudomány helyett ma a média próbálja fenntartani és belülről érvényesíteni az Egyházban, valamennyien ellent tudjunk állni. Külső oltalomkeresés helyett legyen elég nekünk az Úr szavának bizonyossága.
- Mert Szent József igaz volta éppen ebben áll. A zsoltárban ugyanis azt olvassuk az igazakról: ,,Boldog ember az, aki nem jár a bűnösök tanácsa szerint... hanem az Úr törvényében gyönyörködik, és az ő törvényéről elmélkedik éjjel-nappal. Olyan lesz, mint a folyóvíz mellé ültetett fa, amely idejében megtermi gyümölcsét, és nem hervad el a lombja." Jézus nevelőapját így ábrázolták a korábbi századokban: mindig háttérbe húzódva, kivirágzott ággal. Kívül állósága az anya és a Gyermek bensőséges kapcsolatán a természetfeletti - Jézus szűzi foganása - elfogadására és Fia istenségére utal, arra, hogy József nem vér szerinti kapcsolatban, hanem nevelőapaként van jelen a megváltás titkában. Tekintete ugyanakkor mindig
maroka, 2019. március 19. kedd, 12:31
Imádság
Imádság,

melyben a beteg keresztyén hosszas szenvedései között fohászkodik

Én Istenem, én reménységemnek Istene! Milyen nagy betegségben vagyok! Milyen keserves fájdalmak között fetrengek! Milyen sokáig tart rajtam a nyomorúság! Meddig, óh Uram? Elfelejtkeztél-e rólam? Mindörökre elvetettél-e engem? Nem leszel többé hozzám könyörülő?
Rajtad tartom szemeimet, óh Istenem, éjjel-nappal fohászkodom hozzád, segítségül hívlak, várom szabadításodat. Közelíts hozzám, enyhítsd meg elalélt testemet és légy szabadításom Istene. Kiáltásaim és nyögéseim indítsák meg könyörületességedet. Méltó vagyok ugyan akármilyen kemény ostorodra és nemcsak az ideigvaló, hosszas, hanem az örökkévaló büntetésekre is, de tekints szent Fiadra és az ő szeretetéért irgalmazz nekem.
De ha még tovább is e sajtóban akarsz tartani: Uram, adj a szenvedés elviselésére kegyelmet, adj néha-néha szünetet és pihenést, adj szent akaratodban való megnyugvást, adj afelől való bizonyosságot, hogy szeretetből
kalmanpiroska, 2019. március 13. szerda, 13:12
Az amerikai elnök pénteken a tornádó sújtotta Alabamába utazik
Donald Trump tragikusnak nevezte a természeti katasztrófát, amely egy széles viharzóna részeként sújtotta Alabamát, Georgiát, Floridát és Dél-Karolinát is. Halálos áldozatokat a forgószél csak Alabama keleti vidékein - a főváros melletti Beauregardban és Tuskegee, Auburn és Opelilka városban - követelt.

Hétfőn, egy nappal a 23 halálos áldozatot követelő tornádó után Trump már bejelentette, hogy az amerikai nemzet gyászolja az áldozatokat. A Fehér Házban rendezett ünnepségen arról beszélt, hogy "szeretetet és imádságot küld Alabama rendkívüli lakóinak".

Az elnök még hétfőre virradóra telefonon egyeztetett Kay Ivey alabamai kormányzóval, akinek minden segítséget megígért. A szövetségi katasztrófavédelmi hivatal (FEMA) már el is küldte a tíz-tíz fős mentőcsapatot Alabamába és Georgiába.

A helyreállítás még mindig nem kezdődhetett meg, egyelőre további hét vagy nyolc eltűnt után kutatnak. Bill Harris megyei halottkém újságíróknak azt mondta: az eltűntek szinte bizonyosan az otthonaikban
velemenyezd, 2019. március 06. szerda, 07:04
Képek, videók
Nappal és éjjel
sanci81
2018. május 18. péntek, 17:40
Éjjel nappal Bpest.jpg
kicsoda57
2017. február 17. péntek, 20:17
éjjel-nappal
mikke60
2012. június 14. csütörtök, 07:05
éjjel-nappal rád gondolok
juditmama
2011. október 21. péntek, 22:51
Éjjel vagy nappal. (3).JP
bartokiovi
2010. május 12. szerda, 20:38
Éjjel vagy nappal. (2).JP
bartokiovi
2010. május 12. szerda, 20:37
Éjjel vagy nappal. (1).JP
bartokiovi
2010. május 12. szerda, 20:37
Éjjel-nappal puszilgatnál
mohini
2010. február 20. szombat, 19:46
Éjjel-Nappal Fiatalok.hu.
rambobby
2007. március 02. péntek, 09:37
Boldva kulturház.jpg
kicsoda57
2017. február 17. péntek, 18:43
Boldva Kulturház.jpg
kicsoda57
2015. február 10. kedd, 18:30
Magyar Pamut Kultúrház-mo
margoboszi
2014. január 08. szerda, 21:20
Kultúrház.jpg
sarkadykati
2013. január 21. hétfő, 01:17
Kultúrház.jpg
snbela44
2013. január 19. szombat, 23:50
A kulturház - Gyergyóújfa
farkas1945
2012. szeptember 21. péntek, 12:44
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.