Belépés
2020. május 26. kedd | 22. hét | 147. nap | 05:18 | Fülöp, Evelin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Tiborcz-ügy: megnevezte az OLAF, hol kell keresni a csalás
Tiborcz-ügy: megnevezte az OLAF, hol kell keresni a csalás szervezőit
43
Vitéz F. Ibolya
Vitéz F. Ibolya
2018. 02. 12. 06:04

Hét céget és ennél is több magánszemélyt nevezett meg érintettként az Elios-ügyben az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF a birtokunkba került jelentésében. Ennyi résztvevő bőven elég a bűnszövetséghez vagy a bűnszervezethez, de persze csak akkor, ha a Polt Péter vezette ügyészség vizsgálata talál bizonyítékot bűncselekményre. Az uniós szervezet mindenesetre költségvetési csalás gyanújával adta át a dokumentumokat a magyar hatóságoknak és javasolta a szervezett bűncselekmény nyomainak vizsgálatát is. Bemutatjuk az ügy eddig kevésbé ismert szereplőit is.
KORÁBBAN A TÉMÁBAN:
Lázár városán mutatták meg Tiborczék, hogyan kell közbeszerzést nyerni
Amit a magyar rendőrök nem találtak Orbán vejénél, előásta az OLAF
Így csalt Orbán vejének cége - megszereztük az OLAF jelentését
Milyen alapon állítja az OLAF, hogy szervezett csalás nyomaira bukkant az egy időben a miniszterelnök veje, Tiborcz István érdekeltségében álló Elios Innovatív Zrt. által elnyert, uniós támogatásból megvalósult közvilágítási projekteknél? Ezt részletezzük cikksorozatunkban, amelyben már vázoltuk a csalás általános receptjét, bemutattuk, milyen durva tenderbefolyásoló ügyletben nem vizsgálódott érdemben a rendőrség Szekszárdon, és mivel adott kezdőlökést Lázár János jelenlegi kancelláriaminiszter még hódmezővásárhelyi polgármesterként az Eliosnak. Most a projektek körül bábáskodó cégek és magánszemélyek hálóját vesszük számba.

A szervezőt nem az egyes önkormányzatoknál kell keresni, hanem inkább a tanácsadók, illetve az azok mögött álló magánszemélyek között.

Tanácsadók és alvállalkozók az Elios-ügyben:
Sistrade Kft.
Eupro Projektmenedzsment Kft.
INS Energia Kft.
Közbeszerzési és Beruházási Tanácsadó Kft.
Tender-Network Kft.
SMHV Energetika Kft.
Tungsram-Schréder Zrt.
Erre következtetett az OLAF abból, hogy a vizsgált 35 beruházás mindegyikében hasonló koreográfia alapján zajlottak a pályázatok. Rendre ugyanazok a tanácsadók bukkantak fel, ráadásul közöttük, illetve a tendernyertes Elios között átfedéseket, némelykor összeférhetetlenséget tártak fel. Az összeférhetetlenség pedig az uniós szabályok szerint a legsúlyosabb szankciót vonja maga után: 100 százalékos támogatásmegvonást. Mint megírtuk, éppen ez a javaslata a csalás elleni hivatalnak, az Elios-beruházásokra adott teljes, 13,1 milliárd forintnyi támogatás visszafizettetését tartja indokoltnak. Ez nem sokkal kevesebb, mint a pályázatokon taroló Elios összes, durván 15 milliárd forintos árbevétele 2012 és 2015 között.

Tiborcz barátja mindenütt felbukkant
A tanácsadók közül főszerepet játszott, 22 projektben működött közre a Sistrade Kft. Jellemzően az önkormányzatoknak segédkezett az előkészítésben, többnyire az energetikai tanulmányokat készítette el. Az előkészítés pedig meghatározta a további ügymenetet, ekkor lényegében eldőltek a feltételek a későbbi tenderkiírásokhoz, amelyekkel kivitelezőt kerestek az önkormányzatok. És rendre az Eliost találták meg.

A Sistrade részvétele a projektek előkészítésében összeférhetetlen, mert tulajdonosa és vezetője, Hamar Endre, kapcsolódott az Elioshoz, amely megnyerte a közbeszerzést.

Az Eliost előnyös helyzetbe hozták: irányított tenderfeltételek révén, továbbá hozzáfért bizalmas információkhoz, amikhez más pályázók nem - így summázta a problémát az OLAF.

Tiborcz István és Hamar Endre. (Fotó: Magyar Narancs/Németh Dániel)
Hamar Endre 2013 januárja és 2014 áprilisa között a Sistrade-ben és az Eliosban is tulajdonos volt.

A pécsi Sistrade egyébként komoly karriert futott be 2010-es indulása óta: honlapján azt írja, hogy Pécsett, Szolnokon és Hódmezővásárhelyen közel 35 ezer közvilágítási, valamint tér- és díszvilágítási berendezést üzemeltet. Referenciái között első helyen áll a hódmezővásárhelyi Dr. Rapcsák András utcai díszvilágítás. Partnerei között pedig megjelölte az OLAF-jelentésben is említett tanácsadókat.

De Hamar egy másik cégben, az Eupro Projektmenedzsment Kft.-ben is érdekelt volt, amely projektmenedzsment-szolgáltatást nyújtott kilenc, szóban forgó tendernél.

2013 áprilisa és 2014. áprilisa között Hamar egyszerre volt tulaj az Eupro Projektmenedzsment Kft.-ben és az Eliosban.

Az Euproban illusztris üzlettársa is akadt: Kárpáti Péter György. A Lázár János holdudvarához sorolt üzletember már a legelső beruházásnál, Hódmezővásárhelyen adta a közbeszerzési tanácsokat egy másik cége, az Ész-Ker Kft. révén, később pedig a közvilágításnál nagyobb pályán tarolt: eddigi legnagyobb trófeája egy 5 milliárd forintos megbízás a Miniszterelnökségtől.

Pécs-Szekszárd-Békéscsaba Bermuda-háromszög
A Tender-Network Kft. a jelentés szerint 13 projektben adott tanácsot, főként az előkészítéshez, néhányszor a projekmenedzsmentben is közreműködött. A szekszárdi illetőségű Bánsági Zsófia cége három alkalommal az Elios projekttanácsadója volt, Hódmezővásárhelyen pedig megesett, hogy a várossal projektmenedzseri szerződést kötött, ugyanakkor tanácsadó volt a kivitelező Eliosnál is. A Tender-Network neve Hadházy Ákos LMP-társelnök korrupciós sorozatában az Öveges-program kapcsán is felbukkant. A Fideszből kiugrott politikus irányított, szervezett versenyről, kamu uniós pályázatokról írt, megemlítve, hogy a cég, amely a Szekszárd I. közvilágítási projekt egyik tanácsadója lett, éves árbevételét 2010-től 2013-ra csaknem megtízszerezte, 644 millió forintra tornázta fel. Hadházy olyan pályázatokat talált az Öveges-programban, amelyekben a Tender-Network ,,ellenfele" rendre ugyanaz a két cég volt, bár a megrendelők az ország egész területén szóródtak.

A békéscsabai gyökerű INS Energia Kft. 28 beruházáshoz adott tanácsot, alapítója és akkoriban tulajdonosa Imrovicz András volt. A Direkt36 korábbi cikkeiben bemutatta Imrovicz szerepét, illetve a tanácsadók összedolgozását. Az uniós támogatás elnyeréséhez az önkormányzatoknak készíttetniük kellett egy tanulmányt energetikai és költségszámításokkal. Az lett volna a cél, hogy a világítástechnikához nem értő önkormányzatok a gyártóktól és a kivitelezőktől független szakemberektől kapjanak segítséget a beruházás előkészítéséhez. A tényfeltáró portál olyan eseteket írt le, amelyekben az Elios által elnyert beruházásoknál a Sistrade és a Tender-Network is közreműködött, általában az előbbi írta a műszaki tanulmánytervet és az utóbbi készítette az energetikai tanulmányt. A számításokat auditáló energetikai szakember pedig rendre Imrovicz András volt. Neki az uniós pályázati anyagban többek között arról is nyilatkoznia kellett, hogy nem elkötelezett egyetlen gyártónak sem, és hogy több lehetséges alternatívát is bemutatott az önkormányzatoknak. Ilyen előkészítés után jött ki győztesnek az Elios.

Fotó: Marjai János / 24.hu
Fotó: Marjai János / 24.hu
Kizárólag közbeszerzési tanácsokat adott, de azt 15 projektnél a Bokor Gergő érdekeltségében álló Közbeszerzési és Beruházási Tanácsadó Kft. Az Index figyelt fel a fővárosi cégre, amelyik a semmiből ugrott elő, és olyan tanácsadókat nyomott le rögvest, mint például a nagyágyúnak számító Provital Zrt. A portál összegzése szerint addig, a Bokor-közreműködés révén 11 önkormányzati tenderen legalább 3,2 milliárd forintnyi megrendelést nyert az Elios. Annyi kapcsolatot mutattak ki az Eliossal, hogy Bokor Gergő még 2011-ben dolgozott Nemes Lajos mérnök-vállalkozónak egy Euro Project Kft. nevű cégben. Nemes pedig 2012-ben egy ideig történetesen az Elios ügyvezetője volt.

A Sistrade-hez hasonlóan pécsi SMHV Energetika Kft. (korábban Simó Villamossági Kft.) 22 projektben működött közre, többnyire az Elios alvállalkozójaként szerepelt, bár megesett, hogy versenytársként adott be ajánlatot. A vizsgálatok során úgy került elő, mint amely indikatív ajánlatokat adott az önkormányzatoknak, ezeket a különböző pályázatokhoz csatolták, és a költségbecslést igazolták. Az OLAF azt találta számos esetben, hogy az indikatív ajánlatokat az SMVH és más ,,független" cégek ugyanazon a számítógépen készítették. A pdf fájl szerzője H.D., az SMHV pedig Horváth Dezső érdekeltsége.

Az Elioson túl
Az OLAF-jelentés az érintett cégekben lévő tényleges tulajdonosok, illetve a cégjegyzésre jogosult, a tényleges befolyással rendelkező magánszemélyek hálóját vázolta fel.

Hamar Endre és Tiborcz István esetében azonban más üzleti kapcsolataikat is megemlítik.

Azt, hogy már az Elios-összeférhetetlenség előtt, 2013 januárja előtt üzlettársak voltak, egyenesen Hamar & Tiborcz Jogi és Gazdasági Tanácsadó és Szolgáltat Kft.-nek (később IBC-Project) hívták a közös cégüket. Üzleti kapcsolatuk pedig máig tart, mindketten részvényesek a luxusingatlanok kereskedésével foglalkozó BDPST Zrt.-ben.

Tiborcznak magában az Eliosban formálisan csak 2014 és 2015 áprilisa között volt tulajdonésze, igazgatósági tagként pedig 2009 augusztus és 2014 január között működött. Az Eliost Tiborcz-cal közösen gründoló Erdei Bálintnak 2015. augusztusi interjúja alapján azonban nem volt kétsége afelől, ki irányítja a céget: ,,István az elmúlt másfél évben kissé hátrébb is lépett a vállalat napi életéből, és tavaly januárban átadtuk a cég vezetését Sájer Gábornak." Addig tehát vezették. A végeredményt pedig így összegezte Erdei:

,,Nincs még egy olyan cég az Európai Unióban, amelyik annyi lámpatestet cserélt volna le LED-es megoldásra, és ennyire nagy méretű, komplex projekteket hajtott volna végre, mint az Elios.

Az idő is Tiborczéknak dolgozott
Kellett némi állami hátszél is az Elios tarolásához. Legalábbis csont nélkül átmentek az önkormányzati pályázatok, és a közbeszerzések ellenőrzésekor sem akadtak fenn a szűrőn az Elios-nyeremények. Az OLAF kutakodott is az uniós pénzosztást menedzselő apparátusnál, a jelentésben van nyoma, hogy firtatta, miképpen módosult az utolsó pillanatban 50 ezerről 100 ezerre a LED-lámpák figyelembe vehető élettartama. (A megtérülési számításokat felborító hirtelen változtatás és a rohamtempóban szükséges újraszámolás közepette esett meg, hogy Mancz Ivette, az Elios üzletágvezetője segített a sistradeseknek, állítólag Puskás András ügyvezető kérte, hogy írja át az Excel-táblázatukat.)Az önkormányzatok számára meghirdetett közvilágítási pályázatokat az NKEK Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft. menedzselte, az irányító hatóságot a 2009-es és a 2012-es pályázati felhívás idején Tóth Andor Nándor, a 2014-es szériánál Nemcsok Dénes vezette. Őket és az energetikai referensként dolgozó Schreiner Nikolettet is megkeresték az OLAF-vizsgálók az ügyben. Sokra nem mentek velük, ők a szabályoknak megfelelően jártak el. Mindhárman a fejlesztési tárcánál dolgoznak, Nemcsok Dénes és Tóth Andor Nándor helyettes államtitkári poszton, Schreiner Nikolett pedig a zöldítési programok osztályát vezeti.

[linkhttps://24.hu/belfold/2018/02/12/tiborcz-ugy-megnevezte-az-ol af-hol-kell-keresni-a-csalas-szervezoit/][/link]
tinka1951, 2018. február 12. hétfő, 08:23
Címkék: Vitéz, Európai Unió, Polt Péter, Tiborcz István, Elios Innovatív Zrt, Lázár János,
Kommentek
Krónika 11. rész (kultúra)
ígért a szféra dolgozóinak.

A javaslat alapvetően szervezeti kulturális kérdésekről szól és óriási lehetőséget ad a régóta versenyhátrányban lévő ágazat számára - szögezte le. A közalkalmazotti bértábla nem adja meg a lehetőséget arra, hogy az intézményvezetők kellőképpen differenciáljanak és honorálják a minőségi munkát, a kimagasló szakmai eredményeket- közölte.

Jobbik: elfogadhatatlan a javaslat

"Rossz a lapjárása a közgyűjteményi és közművelődési dolgozóknak, ők nem a jokert húzták, a Tiborcz és Mészáros urakhoz hasonlóan, őnekik egy feketepéter jutott" - értékelt Ander Balázs, a Jobbik vezérszónoka. Véleménye szerint jobb lenne, ha Fekete Péter államtitkár a "cilinderből" valódi ajándékot varázsolt volna elő, nem pedig egy "olyan gonosz bűvésztrükkre" készülne, hogy nyomtalanul eltüntesse az érintett munkavállalók közalkalmazotti státuszát.

Hangsúlyozta: a Jobbik nem adja a nevét ehhez a javaslathoz, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy nem egyeztettek az ágazat dolgozóival, szakmai
velemenyezd, 2020. április 21. kedd, 22:13
Krónika 6. rész (kérdések, azonnali kérdések)
keretében lakhatási támogatásra idén több mint kétmilliárd forint van.A DK a Microsoft-ügyről érdeklődöttArató Gergely (DK) elmondta, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is vásárolt 2014 után két-háromszoros áron a Microsoft magyar leányvállalatától szoftvereket. Az amerikai hatóságok 7,3 milliárd forintnak megfelelő összegre büntették a céget a szövetségi antikorrupciós szabályok megsértése miatt.

Azt kérdezte, foglalkozott-e valaha a NAV informatikai ügyeivel Tiborcz Péter Sándor, a miniszterelnök vejének testvére. Foglalkozott-e 2013-15 között szoftverlicenszek beszerzésével a NAV számára? - kérdezte.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte, a kormány közvetlenül a szoftvergyártóktól szeretne szolgáltatást, terméket vásárolni, közvetítők bevonása nélkül, de a Microsoft nem hajlandó közvetlenül senkinek eladni a termékeit. Ez egy amerikai probléma - mondta.

Ismertetése szerint Magyarország közbeszerzéseket ír ki ezen
velemenyezd, 2019. október 28. hétfő, 15:41
Krónika 1. rész (költségvetés)
jövőre is "csak addig nyújtózkodunk, ameddig a takarónk ér", de - tette hozzá - szerencsére ez a takaró az elmúlt évek megfeszített munkájának és a magyar emberek összefogásának köszönhetően egyre nagyobb.MSZP: a költségvetés nem ad választ számos fontos problémáraBangóné Borbély Ildikó (MSZP) úgy vélte: a jövő évi költségvetés nem ad választ a lakhatás, az oktatás, az egészségügy, az elvándorlás problémáira és a demográfiai helyzetre.Mészárosnak, Garancsinak, Tiborcznak "iszonyatosan nagy takarója van a mi adófizetői pénzünkből", míg másoknak egy kis darabka sem jut - fogalmazott, igazságtalannak nevezve a benyújtott költségvetést, amely szerinte a magyar családok többségével nem foglalkozik.A képviselő forintárfolyam gyengülése, az emelkedő élelmiszerárak és a családtámogatási rendszer miatt is bírálta a kormányt. Szerinte utóbbinál a kormány mindent összeadott, ami csak ehhez köthető, így jön ki 2227 millid forint, amire hivatkoznak, miközben 2008 óta
velemenyezd, 2019. június 20. csütörtök, 10:51
Jobbik: a kormányzat csendben elismerte, hogy törvénytelenség történt Elios-ügyben
Arról beszélt: ha az Európai Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) ez ügyben tett megállapításai nem volnának helytállóak, a kormányzat benyújthatná Brüsszelnek a mintegy 13 milliárd forintnyi számlát.

Az átláthatóság fontosságát hangsúlyozva kijelentette, a Jobbik az ilyen ügyek miatt is szükségesnek tartja Magyarország csatlakozását az európai ügyészséghez.

Szilágyi György kiemelte, Tiborcz István, a miniszterelnök veje szövevényes cégháló révén szerezte meg társaival a közvilágítási programok kivitelezésének lehetőségét, majd azokat lényegesen túlárazottan hajtotta végre, az Európai Unió kárára.

A jobbikos politikus szerint Orbán Viktor személyes felelőssége sem kerülhető meg ebben az ügyben; arról beszélt, a miniszterelnök a megteremtendő "nemzeti tőkés réteg" alatt saját magát és családját érti.

Kérdésekre válaszolva elmondta, "nincsenek a Jobbiknak antiszemita megnyilvánulásai", Szávay István lemondáshoz vezető kijelentését "vállalhatatlan mondatnak" nevezte, amit egy
velemenyezd, 2019. február 19. kedd, 16:41
MSZP: az Elios-ügy megmutatta, hogy vannak érinthetetlen emberek
Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón emlékeztetett: bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak korábbi cége, az Elios Innovatív Zrt. közvilágítási beruházásai ügyében.

Közölte, a nyomozást az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgálatai alapján indítottak a hatóságok különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás büntette miatt.

Hozzátette, az OLAF szerint 35 közbeszerzésnél merült fel a csalás, míg 17 esetben a szervezetten elkövetett csalás gyanúja.

Harangozó Tamás rámutatott, továbbra is fennáll annak a veszélye, hogy a projekteknél tapasztalt szabálytalanságok miatt az Európai Bizottság (EB) 13 milliárd forintot visszakér Magyarországtól. Az EB vizsgálata független a magyar hatóságokétól - közölte.

A politikus szerint mindenki, aki ebben a nyomozásban és annak megszüntetésében részt vett, szégyent hozott az egyenruhájára, a teljes rendőri állományra és az ügyészi
velemenyezd, 2018. november 07. szerda, 13:01
Új stratégiai befektető az Appeninn Holdingnál
A Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön közzétett tájékoztatás szerint a Konzum PE Magántőkealap tőzsdén kívüli ügylet keretében 9 755 567 darab részvényt értékesít a Tiborcz István tulajdonában álló BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt.-nek. A részvénycsomag vételárát üzleti titokként kezelik, a tranzakció annak megfizetésével zárul. A felek bejelentették, hogy a BDPST Group hosszú távú, stratégiai befektetésként kezeli az Appeninn Nyrt.-ben szerzett tulajdonrészét, és a nagytulajdonosok a jövőben közös befektetéseket terveznek a régiós ingatlanpiacon.

A Konzum-csoport csütörtökön kiadott sajtóközleménye szerint az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. irányítása a 33,2 százalékos tulajdonhányaddal rendelkező csoportnál marad, a BDPST Zrt. pedig két tagot, Tóth Juditot és Malik Zoltánt delegálja a tőzsdei társaság igazgatótanácsába. Az Appeninn emellett azt is közzétette, hogy a cég operatív irányítását a jövőben Tomcsányi Gábor vezérigazgató és Somfalvi Péter vezérigazgató-helyettesek
velemenyezd, 2018. augusztus 23. csütörtök, 13:42
Ismét szemünk láttára épül ki egy diktatúra az országban! Te hol állsz: a diktátor mellett, vagy vele szemben?
...Aki lusta végigolvasni a 113-ban közölt cikket, íme a rövidített lista...
► Antal Kadosa (Közbeszerzési tanácsadó cégei vannak, úgymint: Első Magyar Közbeszerzési Tanácsadó Zrt., ProvitalZrt.)
► Csík Zoltán (Mészáros «pénztáros» Lőrinc ,,intézője"...)
► Erdei Bálint (,,Tiborcz István volt üzlettársa", apja Erdei Tamás, aki 2012-ig volt az MKB elnök-vezérigazgatója, s elnökölt a bankszövetségben is.)
► Fintha-Nagy Ádám + Komonczi Zsolt (Tőzsdecápaként kezdett, de jelenleg a belvárosi ingatlanmutyis kör hatékony segítő partnere Fintha-Nagy Ádám ügyvéd)
► Hamar Endre (Cége, a Sistrade Kft., amely ,,csendestárs" volt a Tiborcz István féle Elios-ügyben is...)
► Jászai Gellért (A korábban ismeretlen SCD cég első embereként gyakorlatilag körbevásárolta a Balatont, százmilliárdos fejlesztést ígért. Ehhez pedig kilobbizta, hogy a törvényhozás úgy módosítsa a Balaton-törvényt, hogy az addigi
foxworkinspace, 2018. augusztus 13. hétfő, 16:38
Ismét szemünk láttára épül ki egy diktatúra az országban! Te hol állsz: a diktátor mellett, vagy vele szemben?
Elkészült a Balaton NER-térképe
https://index.hu/gazdasag/2018/08/03/balaton_meszaros_lorinc_tibor cz_istvan_k-monitor/

(...Akinek még nem volna világos, MIFÉLE uralom épülget Pannoniában, jobb, ha nem csak lélektatnilag készül fel arra: ma-holnap, nem mehet csak úgy ki, a Balaton partjára, nézelődni, pláne nem, füröcskézni!...)
foxworkinspace, 2018. augusztus 05. vasárnap, 19:08
Képek, videók
O.V.-Tiborcz vej.jpg
agica2004
2018. április 04. szerda, 21:04
tiborcz-elios-hodmezov asa
agica2004
2015. március 06. péntek, 14:24
2013--orban-tiborcz.jp g
agica2004
2015. március 05. csütörtök, 14:48
orban_rahel_tiborcz_is tva
agica2004
2014. július 13. vasárnap, 19:11
A hü vitéz 01.jpg
chillik
2018. június 21. csütörtök, 06:27
A hü vitéz 02.jpg
chillik
2018. június 21. csütörtök, 06:26
A hü vitéz 03.jpg
chillik
2018. június 21. csütörtök, 06:26
A hü vitéz 04.jpg
chillik
2018. június 21. csütörtök, 06:26
A vitéz 01.jpg
chillik
2018. június 13. szerda, 05:28
A vitéz 02.jpg
chillik
2018. június 13. szerda, 05:28
A vitéz 03.jpg
chillik
2018. június 13. szerda, 05:27
A vitéz 04.jpg
chillik
2018. június 13. szerda, 05:27
Tamás vitéz 01.jpg
chillik
2018. március 08. csütörtök, 02:37
Tamás vitéz 02.jpg
chillik
2018. március 08. csütörtök, 02:36
Tamás vitéz 03.jpg
chillik
2018. március 08. csütörtök, 02:36
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.