Belépés
2020. július 10. péntek | 28. hét | 192. nap | 02:40 | Amália
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
INF-szerződés - NATO-főtitkár: hatályba lépett az INF-szerződés felmondása
Ennek oka, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei fél évvel ezelőtti figyelmeztetése ellenére Oroszország továbbra is megsérti a szerződést - tette hozzá.

A főtitkár sajtótájékoztatóján sajnálatosnak nevezte, hogy Oroszország nem mutatott semmiféle hajlandóságot, illetve nem tett lépéseket arra, hogy visszatérjen a szerződésben rögzített kötelezettségei teljesítéséhez.

A szerződés felmondásának minden következményéért Oroszországot terheli a felelősség, a szerződés minden pontját betartó Egyesült Államok döntése pedig a szövetségesek teljes támogatását élvezi - tette hozzá.

A szerződés csak akkor lehet eredményes, ha minden fél eleget tesz az abban foglaltaknak - emelte ki.

A sorozatos figyelmeztetések ellenére továbbfejlesztett és előállított orosz rakéták, a rakétarendszer titkos tesztelése, gyártása és telepítése könnyen fegyveres konfliktusokhoz vezethet, jelentős fenyegetést jelentve az euroatlanti térség biztonságra - mondta.

Hangsúlyozta: a NATO nem akar újabb hidegháborút, és minden eszközzel el kíván kerülni egy újabb fegyverkezési versenyt. Ennek érdekében a szövetség kiegyensúlyozott, ellenőrizhető és felelősségteljes módon reagál az orosz 9M729 rakétarendszernek a szövetséges országok biztonságára gyakorolt jelentős kockázataira. A NATO válasza kizárólag védekező jellegű, és békés célokat szolgál. A szövetség készen áll, hogy tárgyalások útján folytassa a megoldáskeresést a szerződésben foglaltak újbóli betartása érdekében:

"A szövetségesek elkötelezettek, ezért továbbra is fenntartják, támogatják és tovább erősítik a hatékony nemzetközi fegyverzetellenőrzés és -leszerelés érdekében kifejtett erősfeszítéseket mint az euro-atlanti biztonság kulcsfontosságú elemét" - fogalmazott.

A NATO - amellett, hogy továbbra is konstruktív kapcsolatra törekszik Oroszországgal - továbbra is azt várja Moszkvától, hogy tegye átláthatóvá a fegyvereinek esetleges fejlesztéséről és gyártásáról szóló dokumentumokat, valamint teljes és ellenőrizhető módon térjen vissza és feleljen meg kötelezettségvállalásainak - húzta alá Stoltenberg.

Az Egyesült Államok február 1-jén jelentette be, hogy felmondja részvételét az INF-szerződésben, ha Oroszország továbbra sem tartja tiszteletben azt. Pénteken Washington hivatalosan is felmondta a szerződést, azzal indokolva döntését, hogy megítélése szerint Moszkva megsértette az abban foglaltakat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök július elején írta alá a szerződés hatályának felfüggesztéséről rendelkező törvényt.

Az INF-szerződés, amelyet 1987. december 8-án Washingtonban írt alá Ronald Reagan amerikai elnök és Mihail Gorbacsov szovjet államfő, a kommunista párt főtitkára, 1988. június 1-jén lépett hatályba. A paktum a szárazföldi indítású, hagyományos és nukleáris robbanótöltetekkel felszerelt közepes és kisebb (500-5500 kilométeres) hatótávolságú ballisztikus rakéták és manőverező robotrepülőgépek megsemmisítéséről rendelkezett. Az egyezmény, amely mérföldkő volt a hidegháború lezárásában, megtiltotta az ilyen eszközök gyártását, birtoklását és tesztelését.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. augusztus 02. péntek, 13:12
Címkék: Egyesült Államok, Pénteken Washington, Vlagyimir Putyin, Ronald Reagan, Mihail Gorbacsov, szerződésben rögzített,
Kommentek
Stoltenberg: az Egyesült Államok európai katonai jelenléte fontos a kontinens számára
Stoltenberg Mark Esper amerikai védelmi miniszterrel folytatott megbeszélést a NATO brüsszeli székházában.

A főtitkár üdvözölte, hogy az Egyesült Államok konzultál szövetségeseivel európai hadereje áthelyezéséről kapcsolatos terveiről - amelyek szerint kivonná csapatainak egy részét Németországból -, továbbá azt, hogy ezzel párhuzamosan egyértelművé teszi, hogy továbbra is teljes mértékben elkötelezett az európai biztonság mellett.

Elmondta, az elmúlt években az Egyesült Államok fokozta katonai jelenlétét Európában. A NATO többnemzeti harccsoportját vezeti Lengyelországban, állomást létesített Romániában és Norvégiában, valamint ballisztikusrakéta-védelmi rendszert állomásoztat Spanyolországban.

Rövid online tájékoztatóján Stoltenberg üdvözölte, hogy hétfőn tárgyalások kezdődtek a 2021. február 5-én lejáró nukleáris leszerelési megállapodás, az Új START szerződés esetleges meghosszabbításáról az Egyesült Államok és Oroszország között. Mint közölte, az amerikai védelmi miniszterrel
velemenyezd, 2020. június 26. péntek, 14:41
NATO-főtitkár: fontos, hogy eredményes tárgyalást folytassanak a nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerz
A főtitkár kijelentett: az elkötelezett, felelős, ellenőrizhető fegyverzet-ellenőrzés, és leszerelés a legjobb módja az új fegyverkezési verseny megakadályozásának. Csökkenti a nukleáris fegyverek használatának kockázatát, biztonságosabbá téve a globális környezetet.

"Üdvözlöm, hogy Oroszország és az Egyesült Államok tárgyalásokat kezdett, hogy megvizsgálják, miként és milyen feltételek mellett lehet meghosszabbítani a fegyverzet-ellenőrzési megállapodást a nukleáris potenciál korlátozása érdekében" - fogalmazott.

Beszámolók szerint Stoltenberg támogatta azt az amerikai elképzelést, amely szerint egy ilyen megállapodásban Kínának is részt kell vennie. Az ázsiai ország megfigyelők szerint ugyanis egy évtizeden belül megkettőzheti atomfegyver-arzenálját.

Az Egyesült Államok és Oroszország között hétfőn kezdődtek tárgyalások Bécsben az utolsó nagyszabású nukleáris leszerelési megállapodás, az Új START szerződés esetleges meghosszabbításáról. Az osztrák sajtó kedden arról tájékozatott, hogy a
velemenyezd, 2020. június 23. kedd, 22:08
NATO-főtitkár: Valamennyi NATO-szövetséges maradéktalanul teljesíti a Nyitott Égbolt szerződés rendelkezéseit
a NATO továbbra is elkötelezett a biztonság szavatolásának kulcsfontosságú elemének számító hatékony, felelős és ellenőrizhető fegyverzetellenőrzés és leszerelés, valamint az atomfegyverek terjesztésének tilalma mellett - jelentette ki nyilatkozatában Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken.

A NATO nagyköveti tanácsa pénteken azért ült össze, mert Donald Trump amerikai elnök csütörtökön jelentette be: az amerikai kormányzat felmondja a Nyitott Égbolt szerződést. Az amerikai elnök döntését azzal indokolta, hogy "Oroszország nem tartotta tiszteletben" az egyezményben foglaltakat. Az amerikai diplomácia irányítója, Mike Pompeo közleményben tudatta, hogy az amerikai kormány kilépése a Nyitott Égbolt szerződésből hat hónap múlva lép életbe.

Stoltenberg nyilatkozatában aláhúzta, minden NATO-szövetséges ország egyetért abban, hogy a Nyitott Égbolt szerződésben részes államoknak teljes mértékben végre kell hajtaniuk kötelezettségvállalásaikat.

Kijelentette, Oroszország a szerződéssel ellentétes módon
velemenyezd, 2020. május 22. péntek, 19:43
A NATO üdvözli az afgán vezetők megállapodását a hatalom megosztásáról
A főtitkár szerint a koronavírus-járvány okozta válság közben különösen fontos, hogy az afgán politikai vezetők összefogjanak a tartós béke létrehozásának céljából. Felszólította a tálibokat, hogy tegyenek eleget kötelezettségeiknek, és vegyenek részt a béketárgyalásokon, valamint tegyenek kompromisszumokat a béke eléréséhez.

Stoltenberg felhívta a figyelmet arra is, hogy a vezetőknek ki kell használniuk ezt a "példátlan" alkalmat a békekötésre, és olyan átfogó békemegállapodást kell kötniük, amely véget vet az országban dúló erőszaknak, védi a polgárok emberi jogait, fenntartja a jogállamiságot, és nem nyújt többé menedéket a terroristáknak.

Hozzátette, hogy a NATO-szövetségesek továbbra is elkötelezettek az ország hosszú távú stabilitása mellett, amelyet az Eltökélt Támogatás (Resolute Support) misszión keresztül segítenek elő.

Asraf Gáni afgán elnök és kihívója, Abdulla Abdulla vasárnap írt alá megállapodást a hatalom megosztásáról azok után, hogy Abdulla hónapokig nem volt hajlandó
velemenyezd, 2020. május 17. vasárnap, 21:22
Koronavírus - Stoltenberg: a NATO ellenálló képessége fokozására és egy újabb válság jobb kezelésére készül
A főtitkár a szövetséges tagállamok védelmi minisztereinek videókonferenciáját követően tartott online sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a NATO katonai képessége nem kizárólag katonai feladatok elvégzésére vagy fenyegetések elhárítására használható, hanem a jelenlegihez hasonló egészségügyi krízishelyezetekben való segítség nyújtására egyaránt.

A NATO a krízishelyzet megoldására jött létre, a szervezet ezért felhasználja képességeit a koronavírus-járvány terjedése ellen vívott harc sikeréhez. Részt vesz az alapvető gyógyszerek, a létfontosságú eszközök, valamint az orvosi és ápolói személyzet szállításában - közölte.

A miniszterek a járvánnyal hatásainak kezelése mellett az elrettentés és védelem fontosságát hangsúlyozták, a NATO alapvető küldetése ugyanis továbbra is a béke és a stabilitás fenntartása - monda. A szövetségesek hangsúlyozták, hogy megtesznek minden szükséges intézkedést a fegyveres erők védelmére. A haderőnek ugyanis töretlenül rendelkezésre kell állnia, reagáló képességének
velemenyezd, 2020. április 15. szerda, 20:13
Koronavírus - Stoltenberg: a NATO védelmi miniszterei a járvány elleni fellépésről tárgyalnak szerdán
A főtitkár online sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a katonai szövetség mindent megtesz a koronavírus okozta helyzet és hosszú távú hatásainak leghatékonyabb kezelésére.

"A NATO feladata annak segítése, hogy a szükséges támogatás a megfelelő helyen és időben ott legyen, ahol arra szükség van" - fogalmazott, hozzátéve: a szervezet felhasználja képességeit a koronavírus-járvány terjedése ellen vívott harc sikeréhez. Egyebek mellett légierejének igénybevételével részt vesz az alapvető gyógyszerek, a létfontosságú eszközök, valamint az orvosi és ápolói személyzet szállításában. Felhasználja a tagállamok orvosi, tudományos és technológiai ismereteit és erőforrásaikat a megfelelő válaszlépések biztosításához. Koordinációs központot hoz létre többek között az egészségügyi szakemberek tudásának megosztására, kórházi ágyak, létfontosságú orvosi eszközök elosztására.

A szövetségesek továbbá együttműködnek a hamis információk leleplezésében a világjárvány leküzdése érdekében - tette hozzá.

A
velemenyezd, 2020. április 14. kedd, 13:32
Koronavírus - Szijjártó: a nemzeti válaszok működnek a legjobban
folyamatoknak. Ha egy ellenőrizetlen, nagy létszámú migrációs hullám elindul, az nemcsak az eddig biztonsági és kulturális kockázatokat, hanem nagyon komoly egészségügyi kockázatokat is hordoz - vélekedett.

Kitért arra: az Afganisztánban állomásoztatott magyar katonák létszámának növelése előtt álltak, amikor az Egyesült Államok megállapodott a tálibokkal, így az afganisztáni csapatlétszám-emelésre nincs szükség, az oda szánt kontingenst más NATO-műveletekben használhatják fel, és erről a NATO-főtitkárral folytatnak konzultációt.

Megjegyezte: az Irakban ellátott NATO-feladatok kiszélesítését támogatják és készek a részvételre ebben.

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy Budapesten működik a NATO katonai egészségügyi központja, amely komoly szerepet vállal a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

Közölte: egy úgynevezett reflexiós csoportot működtet a NATO, ennek feladata a felkészülés az új típusú kihívásokra és az abból fakadó változásokra, de több közép-európai és balkáni ország
velemenyezd, 2020. április 07. kedd, 09:51
Koronavírus - Stoltenberg: a NATO továbbra is készen áll alapvető feladatainak ellátására
orvosi, tudományos és technológiai ismereteit és erőforrásaikat a megfelelő válaszlépések biztosításához. A szövetségesek együtt dolgoznak a hamis információk leküzdésében a világjárvány leküzdése érdekében - mondta.

Mivel összehangolt és átfogó megközelítésre van szükség, a NATO együttműködik más nemzetközi szervezetekkel is, köztük az Egyesült Nemzetek Szervezetével (ENSZ), annak szakosított intézményével, az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), továbbá az Európai Unióval - tette hozzá.

A főtitkár kiemelte, katonai szövetség a járvány okozta krízis ellenére is folytatja a béke és a biztonság hosszútávú megőrzése érdekében végzett munkáját.

A tagállamok külügyminiszterei a tanácskozáson ezzel összefüggésben a terrorizmus ellen vívott harc fokozása mellett érveltek, amely egyebek mellett szorosabb együttműködést jelent a Közel-Keleten és Észak-Afrikában található partnerországokkal. Elkötelezték magukat az iraki kiképző misszió munkájának további támogatása mellett annak érdekben, hogy az
velemenyezd, 2020. április 02. csütörtök, 21:02
Képek, videók
Fötitkárság.jpg
chillik
2018. február 11. vasárnap, 07:24
csernyenko az új főtitkár
lacipecsenye
2013. február 18. hétfő, 18:06
főtitkárok portréi
mecsery
2010. május 13. csütörtök, 21:21
merénylet a főtitkár elle
hollygergo
2009. január 31. szombat, 15:53
főtitkári előadás
kaposlogisztika
2007. november 12. hétfő, 09:01
eltartási szerződés
eva6
2019. január 14. hétfő, 18:12
20160225varsoi-szerzod es5
menusgabor
2018. október 27. szombat, 20:22
Ipari tanuló szerződés mi
furaila
2018. október 22. hétfő, 00:38
ELTARTÁS SZERZŐDÉS HA0NPM
ha0npm
2017. december 30. szombat, 21:42
ELTARTÁS SZERZŐDÉS 1+
ha0npm
2017. december 30. szombat, 18:42
ELTARTÁS SZERZŐDÉS 2017
ha0npm
2017. december 30. szombat, 18:40
Ip.tan.szerződés
furaila
2017. május 04. csütörtök, 00:04
Ösztöndíj szerződés
furaila
2017. március 06. hétfő, 04:18
Ipari tanuló-szerződés
furaila
2015. november 06. péntek, 21:03
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.