Belépés
2020. július 12. vasárnap | 28. hét | 194. nap | 17:37 | Izabella, Dalma
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Egyedülálló műsorral aratott sikert a Zeneakadémia és a Rádiózenekar újévi koncertje
Kiemelte: nagyon jó volt a teltházas koncert közvetítésének nézettsége, az Eurovízió 13 országa jelezte, hogy átvenné az újévi koncertet. Tekintettel a hazai és a nemzetközi érdeklődésre, komoly előkészületekkel állnak neki a jövő évi koncertnek. Emlékeztetett arra, hogy a hagyományteremtő újévi koncert jegybevételét a közmédia a Jónak lenni jó! kampány idei kedvezményezettjének, a koraszülött mentő Peter Cerny Alapítványnak ajánlotta fel. Az eseményt a Bartók Rádió és az M5 kulturális csatorna közvetítette.

Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora azt emelte ki, hogy valódi újévi köszöntés valósult meg január 1-jén, amikor egy nagy tradíció a fiatalok lendületével és tehetségével ötvözve mutatott be egy teljesen egyedi műsort. A hangversenyt az újjászületés, az öröm és az ünnep hangulata járta át - mutatott rá, kiemelve: a műsor is teljesen egyedülálló volt, szerkezetében is nagy ívben, szünet nélkül zajlott.

Hozzátette: a program egyediségét mutatja, hogy a magyar zenére, a kiváló magyar zenei hagyományokra és oktatásra is épült, hiszen a fiatalokat fogadta be és segítette a Rádiózenekar, s az újévhez illő zenedarabokat adtak elő. Az est Beethoven István király című nyitányával elképesztően magas színvonalon indult, elhangzott Brahms 6. magyar tánca is, ifjabb Johann Strauss Éljen a magyar! gyorspolkája pedig frenetikus zárószáma volt a koncertnek - fogalmazott a rektor, hozzáfűzve: Dohnányi C-dúr szextett című, hatfős kamadarabját a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara koncertmestere és muzsikusai, Pálfalvi Tamás trombitaművész, a Zeneakadémia ifjú tanára Telemann D-dúr szonátájának két tételét, Kovács Gergely zongoraművész Liszt 15. magyar rapszódiáját és az 1. Mefisztó-keringőt adta elő.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap segítségével olyan szép aláfestő képek és filmek valósulhattak meg a koncerten, amelyek bemutatták Magyarországot, a lehetőségeinket - hangsúlyozta Vigh Andrea, kiemelve: az estet tehát a figyelemfelkeltés és az értékőrzés jellemezte, de olyan lendülettel és nyitottsággal, az országunkat jellemző színesítéssel, ami egyedülálló volt. A rektor kitért arra is, hogy a közönség fantasztikusan reagált, minden lassítást, gyorsítást, megállást és újraindulást lekövettek, vastapssal értékelték a produkciókat. "Az újévi köszöntő igazi ékköve lesz Magyarország koronájának, hiszen benne van az újjászületés, az öröm, ünnep hangulata" - fűzte hozzá.

Nincs is szebb üzenet, mint hogy a magyar zenei élet bölcsőjében, ahol a csodagyerek Vásáry Tamás is kinőtte magát, a ma már 86 éves Vásáry tizen-huszonéves fiatal tehetségekkel egy színpadon lépett föl - mondta Kovács Géza, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezető igazgatója.

Felidézte, hogy amikor a Zeneakadémiával összefogva összeállították a műsort, arra törekedtek, hogy a magyar zenére koncentrálva derűs számokat is beiktassanak, mint például Berlioz Római karnevál nyitányát, emellett fontos szempont volt az is, hogy a Zeneakadémia tehetséges növendékei is fellépjenek.

Kiemelte: minden reményük teljesült, és beigazolódtak azok a jóslatok, hogy talán hagyományt lehet teremteni ebből a koncertből, hiszen a jegyek napok alatt elfogytak. Hozzátette: néhány hét múlva leülnek és átbeszélik a tapasztaltakat, s elkezdik tervezni a jövő évi koncertet, törekedve a kép és hang teljes harmóniájának kialakítására.

Kovács Géza arról is szólt, hogy valószínűleg különleges műfajt sikerült teremteni, hiszen a televíziós produkció nagy valószínűséggel messze a határainkon túl is érdeklődésre tarthat számot.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. január 02. csütörtök, 15:21
Címkék: Peter Cerny Alapítványnak, Bartók Rádió, Vigh Andrea, Beethoven István király, Johann Strauss Éljen, Dohnányi C-dúr,
Kommentek
Meghalt Peskó Zoltán karmester, zeneszerző
A közleményben felidézték, hogy a zenekarhoz 2009 őszén érkezett Peskó Zoltán nemzetközileg elismert életpályája és művészeti képességei nagyban segítette az Európa Kulturális Fővárosa program törekvéseit és a pécsi Kodály Központ építését.

Peskó Zoltán a közlemény szerint gazdag szakmai és baráti kapcsolatrendszerét az együttes javára aknázta ki, meghívására járt az alig két napja elhunyt híres lengyel zeneszerző, karmester Krzysztof Penderecki is a Kodály Központban és játszott a pécsi együttessel.

Peskó Zoltán kivételes műveltségű, rendkívül érzékeny művész és humanista volt - írták róla a közleményben, hozzátéve: a zenekarnak nyújtott támogatása kötelezi a pécsi együttest arra, hogy emlékét és munkásságát Pécs zenetörténete megőrizze.

Peskó Zoltán 1937-ben született Budapesten; 1962-ben fejezte be karmesteri tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, 1963 és 1966 között Petrassinál tanult zeneszerzést. 1966-tól 1969-ig a nyugat-berlini opera és rádiózenekar másodkarnagya,
velemenyezd, 2020. április 01. szerda, 12:02
A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara ad ma újévi koncertet a Zeneakadémián
Az Újévi nyitány című esten többek között Liszt 15. magyar rapszódiája, Rossini A tolvaj szarka nyitánya, Berlioz Római karnevál nyitánya, Dohnányi C-dúr szextett és Brahms 6. (D-dúr) magyar tánc című műve hangzik el Vásáry Tamás és Rajna Martin vezényletével.

A Rádiózenekar és a Zeneakadémia hallgatói népszerű dallamokat felvonultató közös koncertjén Kovács Gergely (zongora), Devich Gergely (cselló), Nyujtó Zsanett (klarinét), Oláh Vilmos (hegedű), Fejérvári János (brácsa), Berki Sándor (kürt) és Pálfalvi Tamás (trombita) működik közre.

A hagyományteremtő újévi koncert jegybevételét a közmédia a Jónak lenni jó! kampány idei kedvezményezettjének, a koraszülött mentő Peter Cerny Alapítványnak ajánlja fel. A Vásáry Tamás közreműködésével rendezett esemény 18 órakor kezdődik a Zeneakadémián, amelyet a Bartók Rádió élőben közvetít, az M5 kulturális csatorna nézői pedig 20.30-tól csúsztatott élő közvetítésben követhetnek a képernyők előtt.
velemenyezd, 2020. január 01. szerda, 07:04
A Berlini Filharmonikusok koncertjével kezdődik az idei bukaresti Enescu-fesztivál
jelentette Romániában, és már akkor bejelentették, hogy a következő fesztivált ők nyitják meg.

Az eseménynek négy fő helyszíne van, így a szervezők négy sorozatba osztották a koncerteket. Ezek a világ nagy zenekarainak, az egyéni és a kamarazenei délutáni koncerteknek, a főleg barokk zenére összpontosító későesti hangversenyeknek, valamint a 21. század zenéjét népszerűsítő sorozatnak admak helyet.

A fesztiválon fellép a Londoni Szimfonikus Zenekar, a berlini, a bécsi és a lengyel nemzeti rádiózenekar, a Francia Nemzeti Filharmonikusok, a drezdai Staatskapelle, az oszlói, a szentpétervári, a Monte-Carlo-i és a liege-i filharmónia, az amszterdami Concertgebouw zenekar. Az együtteseket többek között olyan neves karmesterek vezénylik, mint Vaszilij Petrenko, Gianandrea Noseda, Vlagyimir Jurovszkij, Emmanuel Krivine, Fabio Luisi, Mariss Jansons, Lawrence Foster, René Jacobs és Jurij Tyemirkanov.

A közönség Patricia Kopacsinszkaja, Maxim Vengerov, Ray Chen, Renaud Capucon és Vagyim Repin
velemenyezd, 2019. augusztus 30. péntek, 19:52
Hat bérletet indítanak útjára a Magyar Rádió Művészeti Együttesei
az MRME együtteseink első állandó vendégművésze, José Cura Verdi Requiemjét dirigálja és a Bajazzók címszerepét énekli. Rost Andrea Strauss Négy utolsó énekével és a Rózsalovag zárójelenetében lép színpadra, Kobajasi Kenicsiró vezényletével Csajkovszkij 5. szimfóniája is megszólal. A koncerteken fellép mások mellett Sümegi Eszter, Pasztircsák Polina, Rohmann Ditta és a Magyar Rádió Gyermekkórusa.

A Dohnányi-bérletben Camilla Hoitenga német fuvolaművész szólaltatja meg az Eötvös Intézet és a Rádiózenekar számára komponált Alex Nante-fuvolaverseny ősbemutatóját, valamint Sztravinszkij, Kodály és R. Strauss műveit. José Cura Montezuma és a rőt pap című operájának ősbemutatója a szerző vezényletével hangzik el. Carlo Montanaro karmesteri estjén az eredeti változatban hangzik el Mozart A-dúr klarinétversenye Varga Gábor előadásában. Vajda Gergely vezényletével Britten és Debussy tenger-zenéi mellett Szent Ferenc emlékét idézik meg Liszt Ferenc és Orbán György műveivel, Sümegi Eszter énekszólójával. Kovács
velemenyezd, 2019. március 21. csütörtök, 14:01
Hetvenöt éve alakult meg a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara
A koncerten a régi és az aktív zenészek együtt álltak színpadra, a műsort Vásáry Tamás és Kovács János vezényelte - hangzott el az M5 csatorna szerdai Kulturális Híradójában.

A koncerten Dohnányi Ernő Ünnepi Nyitánya is elhangzott, amelyet 1923-ban komponált a zeneszerző, aki 20 évvel később, 1943-ban hívta életre a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát.

"A háborús években és időkben vigaszt nyújtott az embereknek, békében pedig valami olyan értéket, amit senki más nem tud adni, mert ez a zenekar olyan különleges tudás birtokában van, amit csak a stúdiókban lehet megszerezni" - mondta Igric György, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek művészeti vezetője.

A zenekar a megalakulása óta eltelt 75 év alatt a zenetörténet összes korszakából merített, idén január óta pedig 20 magyar kortárs szerző művét vette fel. "A kortárs zenéért talán nincs még egy zenekar, amely ennyit tett volna, hiszen az elmúlt 75 évben talán a legtöbb kortárs magyar szerző művét szólaltatta meg" - fűzte hozzá a
velemenyezd, 2018. október 10. szerda, 19:42
Először lett női művészeti igazgatója a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekarának
Szimfonikus Zenekart is irányítja.

A karmester a brit napilapnak nyilatkozva hangsúlyozta: nagy megtiszteltetés számára elfoglalni a klasszikus zene székhelyének ilyen fontos posztját, ugyanakkor reméli, hamarosan már nem lesznek olyan hírek, amelyben arról írnak, hogy valaki első nőként csinál valamit.

"Megtisztel, hogy első lettem, de azért megdöbbentő, hogy még ebben az évben, évszázadban és itt is első nő lehet valaki" - fejtette ki Alsop.

A karmester a jövőre ötvenéves bécsi rádiózenekart "innovatív és élvonalbeli" együttesként méltatta, amely felvállalta, hogy "váratlan dolgokat tegyen". Mint hozzáfűzte, nagyon meghatotta, hogy a zenészek maguk választották meg a zenekar élére, ahol az együttest 2010 óta vezető Cornelius Meistert követi.

A The Guardian emlékeztetett arra, hogy a Bécsi Filharmonikus Zenekar csak a közvélemény nyomására, húsz évvel ezelőtt kezdett hivatalosan női zenészeket alkalmazni. Közben a zenekarban már 26 éve hárfázott Lelkes Anna, ám ezt sohasem ismerték el,
velemenyezd, 2018. január 29. hétfő, 18:29
Kihirdették a Múzeumkert-ötletpályázat eredményeit Budapesten
intézményeinek és azok környezetének állapota az önbecsülésnek is az értékmérője, ezért fontos, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum kertje a 19. századi épített környezetbe simuló, a történeti angolparkot is megidéző, méltó állapotban várhassa a látogatókat.

Szeretnénk, ha a kertépítés a Palotanegyed megújításának csak a kezdete lenne - fogalmazott az eseményen Balog Zoltán, aki a Magyar Nemzeti Múzeum környezetét képező épületek hasznosításáról szólva hangsúlyozta azt is: a kormányzat célja megőrizni a Rádiózenekar komoly technikai és történelmi értékeket hordozó stúdióit is.

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a nagyvárosi szimbolikus kertek fontosságáról beszélt, kiemelve, hogy komoly társadalmi feszültségeket keltene, ha Firenzében a Pitti-palota mögötti Boboli-kertben, vagy a Buckingham-palotával szembeni St. James's parkban hasonló állapotok uralkodnának, mint most a Múzeumkertben.

A Tér-Team Kft. a pályázat kétmillió forinttal járó első díját az indoklás szerint harmonikus,
velemenyezd, 2016. augusztus 29. hétfő, 15:33
Képek, videók
Zeneakadémia.jpg
snbela44
2017. szeptember 18. hétfő, 20:53
Zeneakadémia
sanci81
2017. február 08. szerda, 17:08
zeneakadémia3.jpg
maroka
2013. október 23. szerda, 10:37
zeneakadémia2.jpg
maroka
2013. október 23. szerda, 09:54
zeneakadémia.jpg
maroka
2013. október 23. szerda, 09:54
Régi Zeneakadémia épülete
irmus
2011. május 09. hétfő, 07:14
Zeneakadémia.jpg
agica2004
2011. január 07. péntek, 14:04
Nem-egyedülálló-vagyok .jp
kicsoda57
2015. május 21. csütörtök, 16:48
Nem egyedülálló vagyok...
pacsakute
2014. július 26. szombat, 21:53
Egyedülálló Nő Megosztaná
finike
2007. szeptember 02. vasárnap, 22:27
Egyedulallo.no.megoszt ana
picurcica
2007. július 25. szerda, 14:32
MDF-es alapítvány Bajnai
furaila
2017. március 27. hétfő, 15:22
Alapítvány SÓLY.jpg
dnemethk
2015. június 28. vasárnap, 12:05
Táncsics Alapítvány.jpg
basikele
2012. október 27. szombat, 09:42
Menhely-Alapítvány.jpg
romajozsi
2012. július 19. csütörtök, 17:48
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.