Belépés
2019. december 09. hétfő | 50. hét | 343. nap | 16:06 | Natália
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Sétával hívják fel ma a figyelmet a HIV-szűrésre a Lánchídon
A közlemény szerint továbbra is kevesen járnak szűrésre: Magyarországon minden negyedik ember már csak a betegség előrehaladott, AIDS-stádiumában kerül az ellátórendszerbe.

A tavaly kiszűrt 229 új HIV-fertőzött közül 57-en már AIDS-stádiumban voltak, a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint pedig 16-an belehaltak az AIDS-betegségbe - tudatták.

Hozzátették, hogy 2018-ban 1,7 millióan fertőződtek meg a HIV-vírussal a világon, és 770 ezren haltak meg a fertőzéssel összefüggésben.

Azt írták, hogy Szlávik János, a Dél-Pesti Centrum Kórház infektológus főorvosa szerint a HIV-szűrés azért fontos, mert az időben elkezdett kezelés mellett a fertőzöttek teljes életet élhetnek, és gyakorlatilag nem fertőznek tovább.

Magyarországon azonban jelenleg körülbelül 3000-4000 HIV-fertőzött van, és közülük csupán kétezren kapnak kezelést - tette hozzá.

Közölte, hogy a rizikócsoportba tartozóknak - homoszexuálisak, prostituáltak, intravénás droghasználók - rendszeresen, évente legalább egyszer ajánlott a szűrővizsgálat. Emellett azonban továbbra is fontos a megfelelő védekezés, az óvszerhasználat, amely több nemi úton terjedő betegség - szifilisz, gonorrhoea - ellen is védelmet nyújt.

A közleményben tájékoztattak arról is, hogy Magyarországon minden megyében működik anonim, ingyenes szűrőállomás, ahol előzetes bejelentkezés nélkül végezhető el a HIV- és hepatitis C-szűrés, amelynek eredménye 20 perc alatt elkészül.

A szűrőhelyek aktuális listája és további információ a www.hivszures.hu oldalon található.

Az AIDS elleni világnap megtartásáról 1988-ban döntött az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Nagyjából 37 millió HIV-fertőzött él a világon, a legtöbben Afrikában, és kellő anyagi források hiányában csak mintegy 60 százalékuk kap kezelést.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. december 01. vasárnap, 07:04
Címkék: Nemzeti Népegészségügyi Központ, Szlávik János, Dél-Pesti Centrum Kórház, Egészségügyi Világszervezet, közlemény szerint, betegség előrehaladott,
Kommentek
Infektológus: négyezer HIV-fertőzött nem tud betegségéről Magyarországon
HIV-fertőzött Magyarországon, évente pedig mintegy 200-300 új hordozót regisztrálnak.

Fontos, hogy minél több új AIDS-szűrő állomás legyen országszerte, illetve az otthoni AIDS-teszt terjesztése a magyarországi gyógyszertárakban is hasznos lenne - hangsúlyozta.

Elmondta: a fertőzöttek megfelelő kezelés mellett gyakorlatilag vírusmentesek, nem fertőznek tovább, családot alapíthatnak. A rizikócsoportba tartozóknak - homoszexuálisoknak, intravénás droghasználóknak - kiemelten fontos, hogy elmenjenek szűrésre - fűzte hozzá Szlávik János.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1988-ban döntött az AIDS elleni világnap megtartásáról, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a kór elleni nemzetközi összefogásra. Az ENSZ AIDS-ellenes programjának (UNAIDS) eredeti, 2014-ben meghatározott célkitűzése az volt, hogy 2030-ig megakadályozzák a HIV-vírus terjedését. A cél azonban egyelőre nem látszik elérhetőnek, a világ bizonyos országaiban és régióiban a járvány ismét erősödik. Jelenleg nagyjából 37 millió
velemenyezd, 2018. november 30. péntek, 13:37
Egészség Hídja: a mammográfia az egyetlen biztos módja a mellrák korai kimutatásának
Vass László kiemelte, a szűrések eredményességét jól mutatja, hogy az utóbbi néhány évben 14 százalékkal emelkedett a korai stádiumú, 15 milliméter alatti daganatok észrevételének száma.

Az időben észrevett emlőrák pedig gyógyítható, így az már inkább hosszantartó, mint közvetlenül és súlyosan halálos betegség - tette hozzá.

Tudatta, a kötelező éves szűrésre járók számának országos átlaga ugyan meghaladta az ötven százalékot, de vannak olyan területek, ahol ez az arány csak 17 százalék.

Az egyesület elnöke hangsúlyozta, céljuk, hogy minél több ember figyelmét hívják fel az emlőrákszűrés fontosságára, valamint, hogy csökkentsék a mellráktól való félelmet.

Jó Marianna, az egyesület alelnöke arról beszélt, hogy a hagyományossá vált lánchídi sétát idén szeptember 30-án tartják "Minden nő számít!" szlogennel. A szűrések fontosságát hangsúlyozó akció előtt szabadtéri programokkal, egészségügyi vizsgálatokkal és felvilágosító beszélgetésekkel várják az érdeklődőket, a programot pedig
velemenyezd, 2018. szeptember 24. hétfő, 13:43
Szilveszter, új év :-)
hogy sok volt a múlt év , különösen az év vége. Muszáj lesz pihennem. Érzem a szívemen, hogy k lett hajtva. Pedig most tényleg pihennem kellene. Ma mielőtt elmentünk befeküdtem egy kád forró vízbe, hajat mostam, és befeküdtem a szoliba egy kis d vitamin gyűjtésre. Nyúzott vagyok. Jól jött egy algás arcpakolás. Ez szerintem a lelkemet ápolja ám jobban :-D
Annyira elfoglalnak a kis problémáim, hogy fogadalmakra nem is volt időm. Ráadásul most elkezdtem a lisztes dolgokat is enni, mert hamarosan szűrésre megyek, és ha van valami, akkor csak akkor tudják kimutatni, ha rendszeresen eszek ilyen dolgokat. De ma már meg is volt a böjtje. Reménykedtem benne, hátha nem, de sajnos mégis jött a hasmas.
Nem lesz így jó, mert hétvégén tv felvétel, és egy dalon is dolgozok, meg egy borkóstolóra is hivatalos vagyok. Ráadásul ismét elkezdek tornászni, másfél hét kihagyás után. Kemény lesz, mert Ádám, már emelte a tétet meg a számokat is :-D
Zajlik ám rendesen az élet. A naptáram pedig telik. Egy szülinapra
dundulino, 2018. január 02. kedd, 22:09
Milyen rövidítések jelzik
Rákra utaló jelek a leleten: mik azok a tumormarkerek?

Milyen rövidítések jelzik a leleten a tumormarkereket? Melyiket figyeljük vér-, melyiket a vizeletlabor eredményen? Mutatjuk!

Tumormarkereknek azokat a testazonos anyagokat - fehérjéket, antigéneket vagy hormonokat - hívják, amelyek az egészséges szervezetben nem fordulnak elő vagy csak alacsony koncentrációban vannak jelen, ám bizonyos tumorok megnövelhetik az értéküket. A tumormarkerek szűrésre ugyan nem alkalmasak, ám fontos jelzőszámok az onkológiában.

A tumormarkereket típusuktól függően a vérben, a vizeletben vagy a szövettani mintában vizsgálják. Előfordulásuk előrejelezheti egy tumor kiújulását vagy áttétek megjelenését, ám rákszűrésre nem alkalmasak. Ennek az oka, hogy ezen anyagok egy részének koncentrációja például gyulladás hatására is megemelkedhet, illetve vannak olyan esetek is, amikor egy aktív, előrehaladott stádiumban lévő daganatos megbetegedés sem tükröződik egyértelműen a laboratóriumi
horvathnemagdi, 2017. október 03. kedd, 14:50
Infektológus: Magyarországon nem nőtt ugrásszerűen a HIV-pozitív betegek száma
Az adatok szerint Ukrajnában már 220 000 HIV-pozitív él, Oroszországban 850 ezer és 1,5 millió közé teszik a számukat, de Lengyelországban is 30 ezerre becsülik a fertőzöttek számát. Magyarországon körülbelül kétezer fertőzött, diagnosztizált HIV-pozitív ember él, közülük 1800 felett van azok száma, akik terápiát kapnak. Tavaly 196 új HIV-fertőzöttet regisztráltak hazánkban.

Szlávik János hozzátette: a HIV-pozitív betegek 90 százalékának feltárása az első cél, ehhez azonban még erősíteni kell a szűrésre való hajlandóságot. Becslések szerint ugyanis eddig még csak a hazai HIV-fertőzöttek 30-50 százaléka került be az ellátórendszerbe, a többiek nagy valószínűséggel maguk sem tudnak a betegségükről.

Azonban a kiszűrt, ismert HIV-fertőzöttek több mint 90 százaléka részesül kezelésben, és ennek a csoportnak közel 100 százalékát eredményesen kezelik. A korszerű és elérhető terápia további érvet jelent amellett, hogy érdemes szűrésre menni, hiszen amennyiben fertőzött az illető, biztos lehet benne, hogy
velemenyezd, 2017. augusztus 15. kedd, 11:21
Az EP uniós programokat indítana a HIV, a tuberkulózis és a hepatitisz leküzdésére
A képviselők által kézfeltartással elfogadott dokumentumban kiemelték, uniós szintű ellenőrzési programokra van szükség, amelyek segítségével idejében észlelhető a fertőzés kitörése, értékelhetők az előfordulási tendenciák, és hatékony,folyamatos nyomon követéssel biztosítható a diagnózis és a kezelés.

Az EP felszólította az Európai Bizottságot, hogy könnyítse meg a hozzáférést a HIV-fertőzés újszerű kezeléséhez, s lépjen fel a HIV-hez kapcsolódó megbélyegzés ellen. A tagállamoknak ingyenessé kellene tenniük a HIV-teszteket a korai felismerés érdekében - közölték.

Mint az állásfoglalásban írták, új válaszok kellenek az antibiotikumoknak ellenálló tuberkulózisra. Rámutattak: fontos foglalkozni az antimikrobiális rezisztencia tekintetében kialakulóban lévő válsággal, és ennek kapcsán arra sürgették az európai vezetőket, hogy határokon átnyúló intézkedésekkel állják útját a tuberkulózis terjedésének.

Az Európai Parlament végül arra is felszólította a bizottságot, hogy a tagállamokkal közösen
velemenyezd, 2017. július 06. csütörtök, 12:15
Levelet hoz a postás
fájdalommal, kellemetlenséggel nem jár. A háziorvosok személyre szóló meghívóleveleket küldenek ki a praxisukban élő 50-70 év közötti pácienseiknek. Első körben széklet-vérvizsgálatra kerül sor. Az orvos mintavételi eszközt ad a betegnek, aki a mintát eljuttatja a megfelelő laboratóriumba.

Akinél pozitív eredmény születik, továbbküldik kolonoszkópiás (vastagbéltükrözés) vizsgálatra, de a tapasztalatok szerint erre az esetek alig 10 százalékában kerül sor.

Miért érdemes elmenni a szűrésre? Ha korai stádiumban sikerül felfedezni a vastagbél-daganatot, javul a gyógyulási esély, jócskán csökken a lábadozással töltött idő, a páciens hamarabb válhat újra aktívvá. - Az új szűrési program bevezetésével a cél az, hogy 10 százalékkal csökkenjen a betegség okozta halálozások száma, ezzel évente körülbelül 500 életet lehetne megmenteni - mondta a sajtótájékoztatón Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Jelenleg százezren élnek Magyarországon, akik tíz éven
horvathnemagdi, 2017. március 22. szerda, 19:14
Képek, videók
spam szűrés
faciendum
2007. augusztus 31. péntek, 11:51
huszárok a Lánchídon.jpg
agica2004
2011. március 21. hétfő, 14:29
Nyár a Lánchidon 4
irmus
2008. július 05. szombat, 17:32
Nyár a Lánchidon 3
irmus
2008. július 05. szombat, 17:31
Nyár a Lánchidon 2
irmus
2008. július 05. szombat, 17:16
Nyár a Lánchidon 1
irmus
2008. július 05. szombat, 17:15
Nyár a Lánchidon
irmus
2008. július 05. szombat, 16:07
Petőfi a Nemzeti Múzeum l
menusgabor
2019. január 01. kedd, 17:27
Izraeli nemzeti útvonal
dandej
2018. november 25. vasárnap, 19:53
nemzeti-dal.jpg
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 22:38
Nemzeti_dal.jpg
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 22:38
Recsk Nemzeti Emlékpark.j
menusgabor
2018. szeptember 04. kedd, 18:28
nemzeti összet. napja..jp
menusgabor
2018. július 12. csütörtök, 18:03
A nemzeti, aki cukivá vál
menusgabor
2018. június 20. szerda, 21:18
Nemzeti Botanikus Kert
dandej
2018. április 27. péntek, 23:23
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.