Belépés
2019. június 20. csütörtök | 25. hét | 171. nap | 01:27 | Rafael
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Gyula krumpl - Lagzis krumpli
A hevesi lagzik népszerű étele, többféle néven is emlegetik mint például: Gyula krumpli (a lagzik szakácsáról elnevezve), Lagzis krumpli. De hivatalos neve a sajtos burgonya.

Hozzávalók
Az alaphoz

2 kg burgonya
200 g margarin

A tejfölös keverékhez

450 g tejföl (20%-os)
1 csapott evőkanál ételízesítő (pl.: Vegeta)
1 apró csipet só

A tetjére

100 g gouda sajt (reszelt)

Kb. egyforma méretű burgonyákat hámozás után sós vízben meg főzzük. Amint a burgonyák megfőttek picit hűlni hagyjuk őket. Ez idő alatt ki margarinozunk egy közepes méretű tepsit.
A tejfölt kikavarom ételízesítővel, és sóval ízlés szerint.
A megfőtt burgonyából egy ujjnyi réteget reszelünk a tepsi aljába nagy lyukú reszelővel.
A fűszeres tejföllel megkenjük a burgonyát a tepsi egész felületén, majd a margarinból reszelünk rá.
Ezután ujabb burgonyás tejfölös réteg következik és ezt addig folytatjuk amíg alapanyagain el nem fogynak. Úgy kell rétegezni hogy a legfelső réteg tejfölös legyen.
Ezt követően gazdagon megszórjuk reszelt sajttal, majd villával az egészet átszurkáljuk, hogy a margarin a sütőben át tudja járni az ételt.
180 C-os sütőben addig sütjük amíg a sajt meg nem pirul a tetején.
Kockákra vágva tálaljuk az elkészült sajtos burgonyát.

Link
bkisseva, 2016. március 23. szerda, 19:18
Címkék: hevesi lagzik, lagzik szakácsáról, sajtos burgonya, tejfölös keverékhez, burgonyák megfőttek, közepes méretű,
Kommentek
A fodros kel jótékony hatásairól
A leveles kel (vagy fodros kel, latin nevén: Brassica oleracea) igazi szuperélelmiszer, összetételének és jótékony hatásainak köszönhetően a zöldleveles és sárga színű zöldségek királyának is nevezik.
A kisázsiai eredetű káposztaféléket a rómaiak idejében a vándorló kelták hozták magukkal Európa nyugati része felé. A fodros kel meghonosodott és a középkorig kedvelt zöldségnövény volt.

A kezdetben vastag szárú és gyér levélzetű kel jelentőségét hidegtűrése és könnyű termeszthetősége adta. A gazdák azonban szívesebben szaporították a bő levélhozamú növényegyedeket, s így alakult ki mai alakja.

A későbbiek során a nemesítés figyelme inkább a fej közepén levő puhább levelekre irányult, s létrejött a tömött fejet képező káposzta - a legtöbb területen méltatlanul háttérbe szorítva a leveles kelt. ).
A káposztafélék közül a legkevesebb vizet igényli; helyenként
pacsakute, 2019. január 22. kedd, 09:02
grúz krumplis-túrós lángos
Hozzávalók egy adag grúz krumplis-sajtos palacsintához:

500 milliliter tej vagy víz,
1 teáskanál só,
1 teáskanál cukor,
4 csésze liszt,
1 tasak (10 gramm) száraz élesztő,
1 kilogramm burgonya,
2 fej hagyma,
600-700 gramm sajt vagy túró,
2 evőkanál olaj,
50 gramm vaj.

Így készítsd el:

1. Oldd fel a langyos tejben/vízben a sót, cukrot és az élesztőt. Keverd jól össze, majd várd meg, míg felfut. Ekkor öntsd rá a lisztre, és gyúrd meg a tésztát. Amikor összeáll, add hozzá az olajat, alaposan dolgozd bele, a kapott masszát pedig tedd meleg helyre, és hagyd kelni.

2. 40 percnyi pihentetés után ütögesd vissza a tésztát, és hagyd még kelni.

3. Idő közben készítsd el a töltetéket: a pürévé zúzott főtt burgonyához add hozzá a sajtot/túrót, az apróra vágott hagymát, és egy csipet sót. Keverd jól össze, majd formázz belőle 3 egyforma
faciendum, 2018. november 24. szombat, 23:48
Baconos, sajtos, gombás csirketekercs: ennél finomabbat még
Tökéletes ízösszhang, ropogós és lágy egyszerre. hamar kész, és hamar el is fogy.

Hozzávalók:
60 dkg csirkemell
40 dkg gomba
1 vörös hagyma
15 dkg reszelt ementáli sajt
12 vékony szelet bacon
1 tojás
olívaolaj
petrezselyem
só, bors
Elkészítése:
A csirkemelleket vékonyan felszeleteljük. Óvatosan dolgozzunk, hogy majd meg tudjuk tölteni. Lesózzuk és állni hagyjuk amíg elkészítjük a tölteléket. A hagymát és a gombát felszeleteljük, olívaolajon megdinszteljük. Mikor elkészült, lecsöpögtetjük és összekeverjük a reszelt sajttal és a tojással. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöldet is. A csirke darabokon egy-egy kanál tölteléket elsimítunk, majd feltekerjük őket. Ezt követően a bacon szeletekbe becsomagoljuk a csirkemelleket. Kivajazott tepsibe tesszük és 30-35 percen át 180 fokon sütjük, amíg aranybarna lesz, apróra vágott petrezselyemzölddel díszítjük. Burgonyával, vagy párolt zöldségekkel
suzymama, 2018. szeptember 09. vasárnap, 16:26
Füstölt sajtos, burgonyás kocka
Hozzávalók
50 dkg liszt
2,5 dkg friss élesztő
1/2 dl langyos tej
12,5 dkg vaj
3 evőkanál főtt, áttört burgonya
1 tojás
1,5 dl tejföl
10 dkg reszelt füstölt sajt
1 csapott evőkanál só
1 kávéskanál cukor
a tetejére:
1 tojás
5 dkg reszelt füstölt sajt

Az élesztőt a cukorral a tejben felfuttatjuk. A liszthez adjuk a sót, a sajtot, a burgonyát, elmorzsoljuk bennük a vajat. Kis mélyedést készítünk a közepére, ide adagoljuk a tejfölt, a tojást és a felfuttatott élesztős tejet. Az egészet jól összedolgozzuk. Lágy, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk; ha nagyon ragad, szórunk még hozzá lisztet. Amikor összeállt, kb. 1/2 órát letakarva pihentetjük. Lisztezett felületre borítjuk, és a kívánt vastagságra nyújtjuk. Megkenjük a tojással, megszórjuk a sajttal. Éles késsel 3 x 3 cm-es kockákra vágjuk, és tepsibe sorakoztatjuk. További 1/2 órát pihentetjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára
bkisseva, 2018. július 25. szerda, 08:11
Tallóztam
Tepsis sajtos burgonyapüré
- kiváló köret húsokhoz

Nagyon szeretjük a burgonyát, de a megszokott köretek helyett most egy igazán izgalmas és számunkra is új receptet próbáltam ki. Ez a tepsis burgonyapüré, ami tényleg kiváló húsokhoz, és az igazat megvallva önmagában is nagyon jó. A krumplipüré a sajttól ízletes, a tojáshabtól pedig rendkívül könnyű lesz. Ez a mennyiség 6 főnek lett elég, és még pár darab maradt másnapra. Könnyebb, mint a klasszikus burgonyakrokett (nincs benne liszt), és szerintem finomabb is. Ha legközelebb megsütöm, akkor készítek hozzá egy kis tejfölös-fokhagymás mártogatóst is, és főételként fogom tálalni.

Hozzávalók

1 kg burgonya
3 db tojás
125 ml tejföl
50 g reszelt sajt
2 k vaj
ízlés szerint só, bors

Elkészítés menete

A burgonyát megfőzzük, mintha burgonyapürét készítenénk. A puha, főtt burgonyát leszűrjük, majd alaposan (csomómentesre) áttörjük.
Az áttört burgonyát egy
horvathnemagdi, 2018. július 08. vasárnap, 18:48
Sajtos burgonyafasírt
A sajt teszi tökéletessé, különleges ízt ad neki! Hús nélküli, egyszerű és gyors étel, amiért mindenki rajong!

Hozzávalók:

50 dkg burgonya
2 tojás
2 evőkanál liszt
2 evőkanál zsemlemorzsa
15 dkg reszelt sajt (ízlés szerinti)
5 evőkanál tej
csipetnyi őrölt kömény
só, bors
olaj

Elkészítése:

A burgonyát meghámozzuk, felszeleteljük és sós vízben megfőzzük. Leszűrjük és összetörjük. Kicsit hagyjuk hűlni, majd a tejjel jól összekeverjük, beledolgozzuk a tojásokat, a reszelt sajtot, a lisztet és a fűszereket is. Összekeverjük, vagy kézzel összedolgozzuk és kis golyókat formálunk a masszából. Beleforgatjuk a zsemlemorzsába és forró olajban kisütjük.
Forrás: Ketkes.com
suzymama, 2018. június 18. hétfő, 18:29
Sós sütemény receptek
TÚRÓS-BURGONYÁS POGÁCSA
25 dkg burgonya
25 dkg tehéntúró
25 dkg vaj/margarin
25 dkg liszt
3 tojássárgája


Hajába főtt burgonyát meghámozzuk, és túróval áttörjük.
A vajat, a lisztet, 2 tojássárgáját hozzáadjuk, kevés sóval ízesítjük, és simára gyúrjuk.
A tésztát egy éjszakán keresztül hűvös helyen pihentetjük.
Ujjnyi vékonyra nyújtjuk, tetejét bevágjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
Tetejüket tojássárgájával megkenjük, és előmelegített sütőben megsütjük.

APRÓ SAJTOS POGÁCSA
40 dkg liszt,20 dkg vaj, vagy margarin,10 dkg reszelt sajt.Ezeket össze morzsoljuk.
3 tojássárgáját,adunk hozzá,gyengén sózzuk,borsozzuk,és tört pirospaprikát ,szórunk rá.Kellő mennyiségű tejjel,,jól össze dolgozzuk ,kinyújtjuk,megkenjük tojással,meg szórjuk, ugyan annyi reszelt sajttal,mint amit a tésztába tettünk.Körülbelül 20 percig sütjük,közepes hő fokon.

SÓS TEASÜTEMÉNY
Hozzávalók:
1/2; kg liszt, 30 dkg vaj, 2 tojás, 1,5 dl
bkisseva, 2018. május 30. szerda, 08:57
Villámgyors fogások a rohanós hétköznapokra – 7 fél ór
szalámi
2 szál újhagyma
3-4 ek csemegekukorica
2 nagy marék reszelt sajt
A recept ide kattintva folytatódik! >>>

5. Tejszínes fokhagymás csirke

tejszinescsirke

Hozzávalók:
Hús:

40 dkg csirkemell filé szeletelve
1 kávéskanál só
frissen őrölt bors ízlés szerint
1 teáskanál fűszerpaprika
2 evőkanál finomliszt
3 ek olvasztott vaj
1 dl víz
4 gerezd fokhagyma
2,5 dl főzőtejszín
Köret:

1 kg burgonya
1 csokor petrezselyem
só ízlés szerint
2 ek olvasztott vaj
A recept ide kattintva folytatódik! >>>
6. Sonkás-kukoricás galuska
csirkés

Hozzávalók:

4 adag maradék galuska (nokedli) tészta
15 dkg sonka
10-12 dkg sajt (én edamit használtam)
10 dkg kukorica (lehet fagyasztott)
2 tk aprított petrezselyemzöld
1 duci gerezd fokhagyma
4 dkg vaj
2 csapott ek liszt
3-4 dl tej
frissen reszelt
tinka1951, 2018. május 09. szerda, 07:45
Képek, videók
Krumpliba rózsahajtás
pacsakute
2018. október 21. vasárnap, 22:18
Rakott krumpli.png
cipello
2018. május 18. péntek, 13:29
TÖLTÖTT KRUMPLI
vorosrozsa66
2018. május 15. kedd, 10:06
Töltött krumpli
irmus
2018. április 17. kedd, 17:26
grétipaprikás krumpli03.0
maroka
2018. március 03. szombat, 12:00
krumpli zöldséggel.jpg
taszat
2018. január 27. szombat, 19:12
Rakott krumpli
irmus
2018. január 23. kedd, 18:09
krumpli gombőc.jpg
snbela44
2017. június 28. szerda, 09:30
Zsák krumpli
sanci81
2017. június 25. vasárnap, 15:36
Hevesi Tamás
sanci81
2016. augusztus 10. szerda, 19:03
Dudás-- Hevesi.jpg
agica2004
2014. október 05. vasárnap, 15:55
Dudás - Hevesi Tamás.jpg
agica2004
2014. október 05. vasárnap, 15:52
Hevesi József +.jpg
farkas1945
2011. március 23. szerda, 14:31
Hevesi Tamás 47.jpg
farkas1945
2011. március 10. csütörtök, 15:26
IMG_8419 hevesi minta.JPG
ezer_mester
2010. május 16. vasárnap, 22:17
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.