Belépés
2018. december 14. péntek | 50. hét | 348. nap | 18:36 | Szilárda
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
EEA: Európában egyre súlyosabban fenyegeti az ökoszisztémákat, az emberi egészséget és a gazdaságot az éghajlat
A Klímaváltozás, hatások és kiszolgáltatottság Európában 2016-ban című jelentés emlékeztet arra, hogy egymás után dőlnek meg a globális és európai hőmérsékleti és tengerszintrekordok, az Északi-sarkvidéken egyre vékonyodik a tengeri jégtakaró.

Európában a csapadékos térségek még csapadékosabbá, a szárazak még szárazabbá válnak. Zsugorodnak a gleccserek és a hótakaró. Egyre gyakoribbak és intenzívebbek az éghajlatváltozással összefüggő szélsőséges időjárási viszonyok, a hőhullámok, a nagymennyiségű csapadék és a hőhullámok számos régióban. A pontosabb előrejelzések további bizonyítékkal szolgálnak arra, hogy a klímaváltozással kapcsolatos szélsőséges időjárás egyre gyakoribb lesz számos európai régióban.

"Az éghajlatváltozás évtizedekig folytatódni fog. A jövőbeni klímaváltozás, illetve hatásainak mértéke attól függ, hogy milyen hatékonysággal tudjuk végrehajtani az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentését célzó globális megállapodásainkat, és attól is, hogy vannak-e megfelelő alkalmazkodási stratégiák és szakpolitikák a jelenlegi és előre jelzett szélsőséges időjárás kockázatainak csökkentésére" - hangsúlyozta Hans Bruyninckx, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség ügyvezető igazgatója.

Az ügynökség honlapján olvasható jelentés szerint a klímaváltozás valamennyi európai régiót veszélyezteti, de egyes térségekben még súlyosabbak lesznek a hatások. Dél- és Délkelet-Európa különösen kiszolgáltatott térség, itt várható a legtöbb káros hatás. Ebben a régióban már most egyre gyakoribbak a hőhullámok, a csapadék és a folyók vízhozamának csökkenése, ami növeli az egyre súlyosabb szárazságok, az alacsonyabb terméshozam, az erdőtüzek és a biodiverzitás csökkenése kockázatát. Az egyre gyakoribb hőhullámok és az éghajlattal összefüggő fertőző betegségek gyakoriságának változásai várhatóan növelik az emberi egészséget és jólétet veszélyeztető kockázatokat.

Európa nyugati partvidéke és árterületei szintén kiszolgáltatott térségek az emelkedő tengerszint miatt kialakuló áradások és a viharok okozta árhullámok miatt. Az éghajlatváltozás jelentős változásokat okoz a tengeri ökoszisztémákban az óceánok savasodása, felmelegedése és az oxigénszegény holtzónák terjeszkedése miatt - olvasható a jelentésben, amelyet az ügynökség az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjával, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központtal, az Egészségügyi Világszervezet Európai Regionális Irodájával és három más központtal együttműködve készített.

A levegő és a tenger hőmérsékletének rohamos emelkedése, a szárazföldi és tengeri jégtakaró olvadása hatással lesz az Északi-sarkvidéki ökoszisztémákra és emberi tevékenységekre.

Egyes térségekben kedvező hatások is érvényesülhetnek, Észak-Európa egyes részein például javulhatnak a mezőgazdasági feltételek, ennek ellenére a klímaváltozás a legtöbb régiót és ágazatot hátrányosan fogja érinteni.

A jelentés szerint a klímaváltozás hatásai veszélyt jelentenek a szárazföldi és tengeri biodiverzitásra. Számos állat- és növényfaj életciklusa megváltozott, egyes fajok északra, illetve magasabban fekvő élőhelyekre költöznek, ugyanakkor számtalan inváziós faj megvetette a lábát vagy elkezdett terjeszkedni a kontinensen. Egyes tengeri fajok, köztük a fontos halállományok szintén északra vándorolnak. E változások hatással vannak az ökoszisztéma-szolgáltatásokra és több gazdasági ágazatra, köztük a mezőgazdaságra, az erdészetre és a halászatra is.

Az éghajlatváltozás fő egészségügyi hatásait illetően a jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy a folyók és a tengerparti áradások több millió ember életét befolyásolják Európában. A hőhullámok gyakoribbá és súlyosabbá válása több tízezer korai halálesethez vezetett Európában. E tendencia az előrejelzések szerint súlyosbodni fog. A kullancsfajok, az ázsiai tigrisszúnyog és más vírusgazdafajok növelik a Lyme-kór, a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás, a nyugat-nílusi láz, a dengue-láz, a chikungunya és a keishmania-fertőzés terjedésének kockázatát.

A klímaváltozásnak magas ára van, 1980 óta több mint 400 milliárd euró gazdasági veszteséget okozott az EEA országaiban. Az éghajlatváltozás által okozott károk várható költségei a Földközi-tenger térségben lesznek a legmagasabbak a jelentés szerint.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. január 25. szerda, 11:12
Címkék: Hans Bruyninckx, Európai Környezetvédelmi Ügynökség, Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjával, Európai Betegségmegelőzési, Járványvédelmi Központtal, Egészségügyi Világszervezet Európai Regionális Irodájával,
Kommentek
FM: országos természetvédelmi program indul
távérzékelési és földhivatali főosztálya a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

A projekt keretében négy egymással összefüggő fejlesztési program valósul meg.

A natura fejlesztési elem keretében terepi kutatások révén megalapozzák a még kevéssé ismert vagy különösen veszélyeztetett természeti értékek hosszú távú megőrzését.

Az ökoszisztéma szolgáltatás fejlesztési elem keretében országosan felmérik, értékelik a természetes és természetközeli ökoszisztémákat.

A tájkarakter fejlesztési elem keretében kidolgozzák a hazai tájak tájkarakter alapú osztályozásának rendszerét, valamint a tájkarakter alapú tervezés és döntéshozatal egységes módszertanát és adatbázisát.

A zöldinfrastruktúra fejlesztési elem keretében azonosítják a zöldinfrastruktúra elemeit, értékelik állapotukat, kidolgozzák Magyarország zöldinfrastruktúra-fejlesztési tervét.

Az FM közölte, a 2020 decemberéig megvalósítandó projekt intézkedéseinek részletes tervezése és
velemenyezd, 2017. november 24. péntek, 15:33
Jó tudni!!
orvostudomány példátlan gyorsasággal gyarapítja az ismereteit: a tudósok orvosi szakismerete mintegy nyolcévente megkétszereződik. A kutatók mégsem számítanak arra, hogy a közeljövőben teljes mértékben fel tudnák számolni a betegségeket, mert mindig érkeznek új kihívások. Az 1970-es évek közepétől kezdve több mint harminc új betegség ütötte fel a fejét, például az AIDS, az Ebola, a Lyme-kór és a SARS. A legtöbbjükről azt gondolják, hogy a vadvilágból kerültek át az emberlakta területekre, mert bizonyos ökoszisztémákat az emberi beavatkozás miatt súlyos károsodás ért.

Beteges információigény

Meskó Bertalan, orvosi jövőkutató angol nyelvű blogját évek óta a világ legjobb orvosi blogjai közé választják, bejegyzéseit eddig 5,5 millióan olvasták, és Twitter-oldalát 35 ezren követik. Az orvos a twitterezők között évek óta a legnépszerűbb ötben van a világon, de az első húszban egyedül ő, aki 50 év alatti és nem amerikai. Szerinte az orvoslás történetének legnagyobb fejlődési pontja az lesz,
piroska0101, 2017. október 03. kedd, 09:25
Természetvédelmi célkitűzésekre 37,4 milliárd forint jut két operatív programból
Rácz András a Magyar nemzeti parkok hete rendezvénysorozat országos megnyitóján úgy fogalmazott: a 92 egyedi fejlesztésből álló csomag részeként 2016-ban elindult egy hosszú távú, szakpolitikai tervezést megalapozó stratégiai fejlesztés is, amire 1,07 milliárd forint áll rendelkezésre.

A helyettes államtitkár elmondta: a projekt keretében négy egymással szorosan összefüggő fejlesztés valósul meg. A NATURA keretében terepi kutatásokat alapoznak meg kevésbé ismert, különösen veszélyeztetett természeti értékek - közösségi jelentőségű fajok, élőhelyek - megőrzése érdekében.

Második eleme a projektnek az ökoszisztéma szolgáltatás. "Felmérjük, térképezzük és értékeljük a természetes és természet közeli ökoszisztémát" - fogalmazott a helyettes államtitkár.

A harmadik és negyedik eleme a projektnek a tájkarakter fejlesztés, és a zöldinfrastruktúra fejlesztés. Céljukat tekintve a táj jellegzetes arculatának megőrzését, a zöldinfrastruktúra feltérképezését szolgálják ezek a programelemek - mondta a
velemenyezd, 2017. június 30. péntek, 20:48
Bekerült a szárazföldi állati táplálékláncba a BP-katasztrófa olaja
A kutatócsoport a tengerparti veréb (Ammodramus maritimus) tollait és emésztőrendszerét vizsgálta és azonosították a kiömlött olajból származó szenet. Az Environmental Research Letters című tudományos lapban közölt tanulmányuk szerint ez az első alkalom, hogy kimutatták, az olajkatasztrófa során kiömlött olaj bejutott a szárazföldi állatok táplálékláncába - írja a BBC News.

A tanulmány a tengerparti verebet és a louisianai mocsárvidék talajüledékét elemezte. A tudósok megvizsgálták a fertőzött üledéket és a Deepwater Horizon kémiai jellemzői után kutattak. Ezután tíz madár tollazatát és emésztőrendszerét alaposabban is elemezték, hogy kiderítsék, mennyire épült be az olaj a verebek szöveteibe.

A BP brit olajipari óriás Mexikói-öbölben lévő, Deepwater Horizon nevű olajkitermelő tornyán 2010 áprilisában robbanás történt, majd tűz ütött ki: tizenegy munkás meghalt, 1500 méteres mélységben heteken át áramlott nyersolaj és földgáz az öbölbe, becslések szerint mintegy 790 millió liter ömlött a
velemenyezd, 2016. november 16. szerda, 15:02
Már rögtön az elején meglepő eredményekkel szolgál a világ eddigi legnagyobb cápaszámlálása
A kutatók felcsalizott víz alatti kamerákkal készítenek felvételeket a korallzátonyok környékén élő cápákról és rájákról. A megfigyelt állatok nagyjából negyedét a kihalás fenyegeti, ám az egyedszámukra, valamint elterjedtségükre vonatkozó friss és átfogó adatok hiányában a megóvásukra irányuló erőfeszítések sem lehetnek elég hatékonyak - írta a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

A Global FinPrint nevű projekt célja, hogy 2018 végére sikerüljön felmérni a világ csaknem 400 zátonyának csúcsragadozó-állományát. A kutatók eddig 100 területtel végeztek és 2017 végéig több mint 200 zátonyra akarják kiterjeszteni a vizsgálatukat. Az eredmények már most azt mutatják, hogy a világ egyes részeinek cápa- és rájapopulációira vonatkozó jelenlegi adatok pontatlanok.

A szakembereket már az első évben számos meglepetés érte: a világ néhány részén a vártnál sokkal több cápát és ráját figyeltek meg. A Floridai Nemzetközi Egyetem (FIU) munkatársaként dolgozó Demian Chapman, a FinPrint vezető kutatója
velemenyezd, 2016. június 23. csütörtök, 17:53
WWF: Több mint 200 új fajt fedeztek fel a kelet-himalájai régióban
szárazföldön - igaz, mozgása sokkal ügyetlenebb a kígyóénál. A jelentés beszámol a 2011-ben felfedezett, cerkóffélékhez tartozó mianmari piszeorrú majomról, amely felfelé nyíló orrnyílása miatt minden eső alkalmával sokáig tüsszög, és egy élő drágakőről: az ékköves lándzsakígyóról, amelynek szépsége vetekszik egy gondosan kidolgozott, csodás ékszerével.

A szervezet szakemberei felhívják a figyelmet arra is, hogy a Bhután, Északkelet-India, Nepál, Mianmar és Dél-Tibet területén található életteli ökoszisztémákat olyan veszélyek fenyegetik, amelyek könnyen végzetessé válhatnak. A régióban megvalósult fejlesztések következményeként az eredeti élőhelyeknek csupán 25 százaléka maradt érintetlen és a Kelet-Himalájában élő fajok százait globálisan veszélyeztetettként tartják számon.

A területet fenyegető számos veszély közül messzemenően a klímaváltozás a legkomolyabb. A sérülékeny ökoszisztémáikat veszélyezteti a helyi túlnépesedés, az erdőirtás, a túlzott legeltetés, az orvvadászat, a vadállatok
velemenyezd, 2015. október 05. hétfő, 10:01
Képek, videók
hansag_kiraly_to_nagy. jpg
mircsimarcsi
2018. július 23. hétfő, 22:03
Hans Zatzka
eva6
2018. június 08. péntek, 12:46
Hansen_Espel_Egin.jpg
piktorka2
2016. szeptember 09. péntek, 20:33
Didi és Hans külső fészke
margoboszi
2015. december 20. vasárnap, 13:36
Didi és Hans fiókái 2015
margoboszi
2015. december 20. vasárnap, 13:36
Didi és Hans fiókái 4-en
margoboszi
2015. november 24. kedd, 10:54
Környezetvédelmi Nap
cipello
2016. június 05. vasárnap, 13:52
kornyezetvedelmi-vilag nap
cipello
2016. június 05. vasárnap, 13:51
Környezetvédelmi adatlap.
ujlakimisi
2010. március 05. péntek, 19:36
Európai Bizottság
daczok
2007. május 07. hétfő, 16:45
Európaí
sanci81
2017. december 23. szombat, 14:55
O.V.Európai nemzet.jpg
agica2004
2017. február 03. péntek, 18:25
Európai vidra.jpg
pacsakute
2015. május 31. vasárnap, 17:58
Vadaspark, európai őz.jpg
erzsikepuskas
2013. szeptember 06. péntek, 16:47
európai őz.jpg
erzsikepuskas
2013. szeptember 06. péntek, 16:40
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.