Belépés
2020. május 31. vasárnap | 22. hét | 152. nap | 21:31 | Angéla, Petronella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Európai Pszichiátriai Társaság: programok kellenek az öngyilkosságok megelőzésére
Az Európai Pszichiátriai Társaság (EPA) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: hatékony, bizonyítékon alapuló megelőző programokat érdemes bevezetni mind közösségi, mind egyéni szinten az öngyilkosságok és az öngyilkossági kísérletek megelőzésére. Továbbá hangsúlyt kell fektetni az egészségügyi dolgozók ismereteinek bővítésére és prevenciós képzésére.

Véleményük szerint a megelőzésben specifikus képzésekre van szükség, amelyek a diagnosztikai készségek és a depresszió felmérésének javítását, az öngyilkossági gondolatok feltárását célozzák, és ezt a képzést már az egyetemen, illetve a rezidensi időszak alatt el kellene kezdeni.

Hozzátették, a pszichiátereknek - az öngyilkosság megelőzésében nyújtott klinikai szerepükön túl - nem szabad elhanyagolniuk az oktatási és képzési szerepüket sem az általános és pszichoszociális ellátásban.

A lelki egészség világnapján az EPA kitért arra: a mentális betegségek sok embert érintenek, öngyilkossághoz is vezethetnek, de ezek a betegségek felismerhetőek és jól kezelhetők. Ebből kifolyólag az öngyilkosság mögött meghúzódó okok felismerése és kezelése a leghatékonyabb módja annak, hogy évente 800 ezer életet megmenthessünk és sokak életminőségét javíthassuk - írták.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. október 10. csütörtök, 14:02
Címkék: Európai Pszichiátriai Társaság, öngyilkosságok megelőzésére, öngyilkossági kísérletek, egészségügyi dolgozók, megelőzésben specifikus, diagnosztikai készségek,
Kommentek
Kilencmilliárd forint a felnőtt pszichiátriai ellátás fejlesztésére
A fejlesztések között létrejön egy magas biztonsági fokozatú pszichiátriai épület 2,7 milliárd forintból a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben, valamint felújítják az intézet pszichológiai és addiktológiai osztályait is, illetve a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézet krízisprevenciós és toxikológiai osztályai is megújulnak.

A program további részében tizenhárom megyei kórház akut felnőtt pszichiátriai osztálya újul meg 2,3 milliárdból, valamint 4 milliárd forintból fejlesztik az ország harmincöt pszichiátriai gondozóját. Utóbbinál három helyszínen új gondozó, négy helyszínen pedig a pszichiátriai járóbeteg-ellátáshoz kapcsolódó nappali terápiás részleg jön létre.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár elmondta, a fejlesztésekkel a hazai pszichiátriai ellátás a 21. századba léphet, amire már régen várt a szakma.

Mint mondta, több százezer ember lelki egészségéről és kezeléséről van szó, a pályázatokkal elnyert forrásokkal
velemenyezd, 2018. november 27. kedd, 19:00
Eltörölhetik az óraátállítást, de Magyarország veszítene ezz
óraátállítással.

Azt is szívesen hangoztatják, hogy a kialvatlanság miatt több ilyenkor a baleset - de az ORFK szerint ilyen nem látszik a magyar baleseti statisztikákon. Máshol azonban tényleg kimutatták, hogy kevesebb a gyalogosgázolás, ha este tovább van világos, sőt, egy amerikai tanulmány arra jutott, hogy 7 százalékkal csökkent a betörések száma, amikor az óraátállítás után egyre többen értek haza világosban.

A több sötétség lelki problémákat okozhat - állítják. Korábban a Magyar Pszichiátriai Társaság akkori elnöke, Purebl György kérdésünkre azt mondta: az valóban igaz, hogy óraátállítás idején több a betegfelvétel. Csakhogy akinek ennyitől lelki baja lesz, annak valószínűleg már egyébként is volt valamilyen problémája. Ráadásul a lelkeknek az sem tenne jót, ha az eredeti magyar javaslat valósulna meg, és télen hetekig sötétben indulhatna dolgozni több millió ember.

Nem csak a földrajz számít

A magyar kormány azt megtehetné, hogy eggyel keletebbi
eva6, 2018. március 24. szombat, 13:41
Pszichiátriai társaság: Magyarországon a depresszió a tartós munkaképesség-csökkenés harmadik leggyakoribb oka
Ismertetésük szerint napjainkban a pszichiátriai zavarok gyakorisága korábban nem látott módon emelkedik, így nemcsak az ellátási kapacitás növelésére lenne szükség, hanem fontos volna a megelőzés megerősítése is. Másfelől, talán részben a kihívások miatt is, a pszichiátria robbanásszerűen fejlődik, a kutatási eredményeknek minél szélesebb rétegekhez kellene eljutniuk, és az ellátás megfelelő jogi környezetének megteremtésében is lenne még tennivaló.

A mentális zavarok gazdasági "időzített bombát" is jelentenek: csak a depresszió az európai GDP 1 százalékát emészti fel, a költségek 88 százaléka mentális zavar miatti termelékenység-csökkenésből adódó gazdasági veszteség. A mentális zavarok jelentősen növelik a testi társbetegségek költségeit, ugyanakkor rontják ezek gyógyulási esélyeit, így a mentális zavarok óriási egészségügyi terhet jelentenek. Ezért lenne fontos az ellátási kapacitás növelése mellett a megelőzés, a preventív mentálhigiéné megerősítése - írják.

Kiemelik továbbá, hogy
velemenyezd, 2017. január 24. kedd, 15:53
Pszichiátriai társaság: még mindig létszám- és forráshiánnyal küzd a szakma
Molnár Károly, a társaság elnöke arról beszélt, hogy a pszichiátriai ellátás nem szűkíthető le a kórházakban vagy ellátókban végzett szakmai munkára, a páciensek ellátása, jövője, visszailleszkedése a mindennapokban össztársadalmi felelősség kell, hogy legyen. Az, hogy a pszichiátriai ellátásban mi történik, csak részben a gyógyítók felelőssége, az intézményfenntartás, a gyógyítás körülményeinek javítása a fenntartók és a törvényhozók felelőssége - tette hozzá.

Purebl György, az MPT leendő elnöke úgy fogalmazott, a pszichiátriai betegségek egyre gyakoribbá válnak, a 21. század a pszichiátriai betegségek évszázada lesz, például a depresszió 2020-ra a második leggyakoribb munkaképesség-csökkenést okozó betegség lesz a szív- és érrendszeri megbetegedések után.

A betegek többsége nem azok közül kerül ki, "akikről az újsághírek szólnak", nem feltétlenül a szélsőséges esetek. Mentális problémával sokan küzdenek, ezeknek az embereknek szükségük van a segítségre, és nem olyan színvonalon kapnak
velemenyezd, 2016. május 25. szerda, 16:13
Krónika 3. rész (kérdések)
Jobbik: a közigazgatás lepusztítása folyik

A jobbikos Sneider Tamás szerint "a magyar közigazgatás lepusztítása folyik", mert bár életpályamodellről és a közszolgák megbecsüléséről szóltak az ígéretek, érdemben semmi sem történt. A vidéki közigazgatást lefejezték - fogalmazott.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy reagált, hogy novemberben beterjesztik az Országgyűlés elé a területi közigazgatásban dolgozók új életpályamodelljére vonatkozó javaslatot, amelyről az ágazatért felelős Kovács Zoltán államtitkár ötpárti egyeztetést fog kezdeményezni.LMP: hogyan védi meg a kormány az internetsemlegességet?

Ikotity István LMP-s képviselő arra hívta fel a figyelmet, milyen veszélyekkel járhat az internetsemlegesség megszűnése, egy "kétsebességű internetsztráda", amely szerinte leginkább a tudásipart veszélyezteti.

Válaszában Kara Ákos infokommunikációért felelős államtitkár jelezte, hogy a szóban forgó rendelkezés európai uniós szintű, a kormány azonban
velemenyezd, 2015. november 09. hétfő, 13:51
alvászavar,.-
elhanyagolt sokféle betegség következményeként tíz hazai felnőttből három szenved a rossz alvástól. A tünet nemcsak a napi munkateljesítmény fokozatos csökkenésével jár, hanem - például a gépjárművezetők körében - súlyos baleseti kockázatot is támaszt.

Az alvásbetegségek kutatása és gyógyítása az elmúlt évtizedekben került az életmód alakításának kiemelt körébe, erre vonatkozóan a WHO tervezi az alvás önálló tudományos diszciplínává nyilvánítását - idézi a közlemény Purebl Györgyöt, a Magyar Pszichiátriai Társaság jövőbeni elnökét, aki erről a budapesti alvásnapon beszélt.

Komoly feladat megmérni, hogy valaki hogyan alszik, milyen az alvás minősége, de a magyar szakemberek ezt már tudják - mondta el G. Németh György.

A felmérések szerint a magyar lakosság rosszabbul alszik, mint az európai átlag, a felnőtt lakosság körülbelül egyharmadát
ennmary, 2015. március 14. szombat, 20:54
Alvás világnapja - A föld lakosságának egyharmada szenved alvászavarban
A Magyarországon kedden megtartott világnapi rendezvényen a szakemberek a pihentető alvás fontosságára hívták fel a figyelmet, valamint az alvászavarok, alvásbetegségek megelőzhetőségét, kezelhetőségét hangsúlyozták - közölték a szervezők az MTI-vel.

A World Sleep Day (WSD) idei jelentése szerint a csaknem 120 féle regisztrált alvásbetegség ma már globális járványnak tekinthető és a minőségi alvás kialakításában mindenkinek fontos feladata van.

Magyarországon kevés számú, de felkészült szakember segít az alvászavarok és alvásbetegségek felismerésében, gyógyításában. A Budapesti Alvásközpont/Benyovszky Orvosi Központ felmérése szerint Magyarországon az emberek rosszabbul alszanak, mint az európai átlag.

A stressz és a felfokozott életritmus, valamint az elhanyagolt sokféle betegség következményeként tíz hazai felnőttből három szenved a rossz alvástól. Ez nemcsak a napi munkateljesítmény fokozatos csökkenésével jár, hanem - például a gépjárművezetők körében - súlyos baleseti kockázatot
velemenyezd, 2015. március 10. kedd, 17:32
Képek, videók
Pszichiátriai intézmény
pecsioszi
2006. július 10. hétfő, 09:42
Tömeges öngyilkosságot kö
zlako
2007. december 28. péntek, 09:30
Májbetegségek megelőzésér
pacsakute
2018. április 24. kedd, 22:18
Öngyilkossági
rodes53
2012. február 11. szombat, 10:46
Az egészségügyi iskola
wob
2018. július 21. szombat, 10:09
5 Az egészségügyi maffia.
sarkadykati
2011. március 25. péntek, 03:21
78_78 Állat-egészségügyi
charlotteani
2010. november 15. hétfő, 22:00
Egészségügyi biztositó ép
tarsoly-galeria
2010. március 21. vasárnap, 17:44
Az egészségügyi maffia
sarkadykati
2009. december 15. kedd, 03:23
Egészségügyi Szakközépisk
nottino
2007. november 04. vasárnap, 10:49
Szimpatikus egészségügyi
mfg2003b
2007. május 04. péntek, 12:53
Trombózis megelőzése utaz
pacsakute
2018. június 11. hétfő, 20:12
Norovírus megelőzése.jpg
pacsakute
2018. január 11. csütörtök, 12:24
Megelőzés-gyógyítás-re hab
hollygergo
2009. január 09. péntek, 12:08
megelozes.jpg
szidi001
2006. december 23. szombat, 12:35
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.