Belépés
2019. augusztus 18. vasárnap | 33. hét | 230. nap | 02:54 | Ilona
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Bizalmi szavazást követel a Babis-kormánytól az ellenzéki KDU-CSL
Amennyiben a kormány nem tesz eleget a követelésnek, a KDU-CSL vitát kezdeményez a parlamentben egy bizalmatlansági indítvány benyújtásáról - jelentette be Marek Vyborny, a párt új elnöke keddi sajtóértekezletén Prágában.

"A kormány miniszterei úgy változnak, mint az Orlojon (a prágai óvárosi városház óraműve) a figurák. Egy ilyen személyi földrengés esetén szükséges a bizalmi szavazás. A kormányfőnek részletesen meg kellene indokolnia, miért van szükség ezekre a változásokra" - érvelt később a képviselőházban az ellenzéki politikus, aki csak néhány hete került a KDU-CSL élére. Az alsóház azonban nem tűzte napirendjére a kérdést, mert azt a kormányzó ANO mozgalom megakadályozta.

Jaroslav Faltynek, az ANO frakcióvezetője ennek ellenére legitimnek nevezte az ellenzék igyekezetét.

Petr Fiala, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke azt nyilatkozta, hogy a témáról előbb tárgyalni akar a KDU-CSL vezetősével.

Jakub Michálek, a Cseh Kalózpárt képviselői klubjának elnöke azt mondta, hogy pártja nem kíván visszaélni a bizalmi szavazás intézményével. Ilyen szavazást a párt csak akkor támogatna, ha az ügyészség vádat emelte Andrej Babis ellen a Gólyafészek-ügyben. A cseh rendőrség, amely több mint két éve vizsgálja az ügyet a múlt héten közölte: arra az álláspontra jutott, hogy Babis egyik cége visszaélt az EU-támogatásokkal és vádemelést javasol az ügyben érintettek, egyebek között Babis kormányfő, ellen. A hivatalos vádemelést az ügyészségnek kell megtennie, de a legfőbb államügyész egyelőre nem nyilatkozott.

Április 30-án távozik a cseh kormányból Dan Tok, közlekedési miniszter, Marta Nováková, ipari és kereskedelmi miniszter valamint Jan Knezínek az igazságügyi tárca vezetője. Tok és Knezínek azt állítják, hogy saját kérésükre távoznak hivatalukból, míg Nováková leváltását Babis kezdeményezte.

Az új közlekedési miniszter Vladimír Kremlík, az új ipari és kereskedelmi miniszter Karel Havlícek, míg az új igazságügyi miniszter Marie Benesová lesz.

Az ellenzéket elsősorban az igazságügyi tárca élén lezajló váratlan személycsere érdekli. A sajtóban olyan eszmefuttatások láttak napvilágra, miszerint ennek legfőbb célja, hogy nyomást gyakoroljanak Pavel Zeman főállamügyészre, akinek döntenie kell a kormányfő elleni esetleges vádemelésről a Gólyafészek-ügyben.

Míg a főállamügyészt a köztársasági elnök többször is bírálta, Benesová Milos Zeman bizalmasai közé tartozik.

Jan Hamácek, belügyminiszter a kormánykoalíciós CSSD elnöke kedden azt nyilatkozta: amennyiben szóba került Pavel Zeman távozása, pártja elhagyja a kormánykoalíciót. Andrej Babis kormányfő szombaton a Mladá Fronta Dnes című lapnak nyilatkozva azt mondta: akkor sem mond le, ha hivatalosan vádat emelnek ellene. A Gólyafészek-ügyet ismételten "politikai megrendelésre" készült akciónak minősítette.

Az ügy lényege: a Gólyafészek szabadidőközpontot építtető cég korábban az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis volt. A szabadidőközpont építéskor, 2007-2008-ban azonban a cég ismeretlen tulajdonba került, és kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. Amennyiben a Gólyafészek az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kapott volna uniós támogatást. A cég a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét az Agrofert része lett. Az építtető cég utódja, az Imoba tavaly júniusban már visszafizette az államnak az 50 millió koronás (623 millió forint) támogatást.

A rendőrség a múlt héten vizsgálatait azzal zárta, hogy csalás történt az uniós támogatásokkal, s javasolta az érintettek elleni vádemelést.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. április 23. kedd, 17:32
Címkék: Marek Vyborny, Jaroslav Faltynek, Petr Fiala, Polgári Demokratikus Párt, Jakub Michálek, Cseh Kalózpárt,
Kommentek
Cseh kormányalakítás - Demokratikus Blokkba tömörültek a jobbközép pártok
A Demokratikus Blokkot a Polgári Demokratikus Párt (ODS), a TOP 09 párt, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) és a STAN alkotják, a 200 tagú parlamenti alsóházban együttesen 48 képviselője van. A tömörülésbe meghívást kapott a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) és a Cseh Kalózpárt is, de ők elutasították. "Felesleges és értelmetlen gesztus" - kommentálta a kezdeményezést Ivan Bartos, a kalózok elnöke.

Farsky bejelentette: a Demokratikus Blokk nem támogatja Radek Vondrácek jelölését a képviselőház elnöki tisztségébe, és két parlamenti alelnöki és hét bizottsági elnöki tisztséget kér a maga számára.

Radek Vondráceket, a képviselőház eddigi alelnökét, a választások győztese, az ANO mozgalom jelölte a parlamenti alsóház élére. Vondrácek bírja Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM), a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom, illetve a Cseh Kalózpárt támogatását, ami összesen több mint 130 szavazatot jelent, tehát megválasztása biztosra vehető. Tekintettel erre a
velemenyezd, 2017. november 15. szerda, 17:23
Cseh kormányválság - Felmérés: nem módosult lényegesen az ANO mozgalom támogatottsága
A prágai Median közvélemény-kutató intézet országos felmérése szerint - amennyiben Csehországban most tartanának parlamenti választást - az ANO 26 százalékot kapna, míg a Bohuslav Sobotka kormányfő vezette Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) 14 százalékot. A kormányválság előtt, április végén az ANO támogatottsága a Mediannál 27,5 százalékon, a szociáldemokratáké pedig 18 százalékon állt. Bár Sobotka szerint a válságot Babis tisztázatlan pénzügyei robbantották ki, a három viharos hét eseményeit az első felmérés szerint inkább a CSSD, semmint az ANO sínylette meg.

A többi párt a CSSD-ANO öszecsapása következtében mérsékelten megerősödött. A kommunista párt (KSCM) népszerűsége másfél százalékkal 13,5 százalékra, míg az ellenzéki Polgári Demokratikus Párté (ODS) fél százalékkal 9,5 százalékra emelkedett. Őket a TOP 09 párt és a kereszténydemokrata néppárt (KDU-CSL) követi 9, illetve 7 százalékos támogatottsággal.

A Median felhívta a figyelmet arra, hogy a felmérést országos mintán a múlt hét végén
velemenyezd, 2017. május 25. csütörtök, 11:11
Cseh kormányválság - Eredmény nélkül ért véget az államfő és a koalíciós pártvezetők találkozója
"Egyelőre minden fél ragaszkodik az álláspontjához" - közölte Milan Chovanec, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) első alelnöke a kétórás megbeszélés után.

Milos Zeman és a koalíciós pártok vezetői a Prágától 110 kilométerre északra fekvő Liberecben találkoztak, ahol az államfő vidéki munkalátogatáson van. Zeman két javaslattal érkezett a találkozóra.

Pavel Belobrádek, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) elnöke szerint a találkozón mindhárom koalíciós párt elutasította egy előrehozott választás kiírását, amit Zeman vetett fel. Az államfő a találkozón tett még egy javaslatot a válság megoldására, de arról a pártvezetők előbb pártjuk elnökségét kívánják tájékoztatni.

A szociáldemokratákat azért képviselte Chovanec belügyminiszter, mert Bohuslav Sobotka kormányfő-miniszterelnök délután kétnapos luxemburgi látogatásra utazott. Sobotka később azzal vádolta meg Zemant, hogy szándékosan időzítette a találkozót arra az időre, amikor ő azon nem vehetett részt.

Milos Zeman
velemenyezd, 2017. május 10. szerda, 22:24
Cseh kormányválság - A parlament hazugnak minősíti Babist és az alkotmány tiszteletben tartására szólítja fel a
A képviselőház az ellenzéki jobboldali Polgári Demokratikus Párt (ODS) és a TOP 09 pártok kezdeményezésére tartott rendkívüli ülést, amelynek egyetlen napirendi pontját Andrej Babis nyilvánosságra került, ismeretlenek által készített hangfelvételei képezték.

Babis a hangfelvételeken arról beszél a legnagyobb példányszámú cseh napilap, a Mladá Fronta Dnes egyik újságírójával, hogyan és mikor kellene nyilvánosságra hozni a politikai ellenfeleit érintő, állítólag azokat kompromittáló anyagokat.

A mintegy nyolc órás, indulatos és személyeskedésekkel teli vita után, amelyben Babist csak az ANO és az ellenzéki Úsvit mozgalom képviselői védték, a parlamenti alsóház a nyolc határozati javaslatból hármat fogadott el.

A két jobboldali ellenzéki párt - az ODS és a TOP 09 - javaslata alapján elfogadott két határozat megállapította, hogy Andrej Babis nyilvánosan hazudott, amikor azt állította, hogy a tulajdonában lévő médiát nem használja saját politikai céljaira, emellett felszólította Milos Zeman
velemenyezd, 2017. május 10. szerda, 22:14
Cseh kormányválság - Zeman szerint csak Sobotkának kellene távoznia a kormányból
Milos Zeman szerint a régi-új kormányt ismét a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) politikusa vezethetné, az elnök konkrétan Lubomír Zaorálek külügyminiszter és Milan Chovanec belügyminiszter nevét említette. Ugyanakkor nem zárta ki, hogy amennyiben a CSSD elutasítja ezt a felkérést, akkor a kormány élére Pavel Belobrádek miniszterelnök-helyettest, a kereszténydemokrata párt (KDU-CSL) elnökét nevezné ki.

Fél évvel a rendes parlamenti választás előtt a kormány drámai átalakítása teljesen értelmetlen - fejtette ki az államfő. "Néhány apró kivételtől eltekintve a kormánynak a mai felállásban a helyén kellene maradnia. Az egyetlen, akit le kellene cserélni, az a miniszterelnök" - szögezte le Milos Zeman. Sobotka saját akaratából döntött a lemondás mellett, semmi sem kényszerítette, és erről a súlyos lépéséről sem legközelebbi munkatársait, sem koalíciós partnereit nem értesítette - tette hozzá az elnök.

Olyan kormányfőre van szükség, aki képes megszerezni a parlamenti képviselők bizalmát. "Lubomír
velemenyezd, 2017. május 05. péntek, 09:15
Bejelentette kormánya lemondását a cseh miniszterelnök
számomra elfogadhatatlan. Miután a pénzügyminiszter vagyoni ügyeit a neki alárendelt adóhivatal vizsgálja, nincs semmi biztosíték arra, hogy objektív eredmény szülessen - tette hozzá.

"Kész vagyok benyújtani a köztársasági elnöknek lemondásomat, feltételezem, hogy még e héten. Szeretnék ezzel szabad kezet adni a koalíciós pártoknak, hogy tárgyalhassanak a kialakult helyzet megoldásáról" - jelentette ki Bohuslav Sobotka, aki három éve áll a hárompárti cseh koalíciós kormány élén.

Úgy vélte: amennyiben a CSSD, az ANO és a kereszténydemokraták (KDU-CSL) megegyeznének a kormánykoalíció folytatásában, meg kellene oldani a pénzügyminiszter személyének kérdését. Andrej Babis hivatalban maradása ellentétben van az összeférhetetlenségi törvénnyel - mutatott rá a kormányfő.

Sobotka előrehozott parlamenti választást sem tart kizártnak. Milos Zeman cseh államfő október 20-21-re írta ki a képviselőházi választást. A felmérések szerint a választás nagy esélyese az ANO, amelynek támogatottsága meghaladja a
velemenyezd, 2017. május 02. kedd, 14:53
Megkezdődött a részleges szenátusi választás második fordulója Csehországban
szerez, aki függetlenül a részvételtől megkapja a szavazatok többségét.

A választás legfőbb tétje, milyen erős lesz a hármas kormánykoalíció a szenátusban. A többség már előre biztosítva van. Jelenleg a szociáldemokrata (CSSD), a jobbközép ANO, és a kereszténydemokrata (KDU-CSL) kormánykoalíciónak ugyanis 35 szenátora van a felsőházban. A második fordulóban pedig hét helyen a koalíciós pártok jelöltjei állnak egymással szemben, tehát a koalíciónak minimálisan 42 szenátora lesz a testületben. Amennyiben a koalíciós jelöltek további, legalább hét körzetben nyernek, megszerzik az alkotmányos többséget is, ami legalább 49 mandátumot feltételez.

A részleges szenátusi választás második fordulójába a pártok közül az ANO mozgalomnak jutott a legtöbb jelöltje, összesen 14. A szociáldemokratáknak és a kereszténydemokratáknak egyaránt 10-10 jelöltje jutott be a második fordulóba. Függetlenül a voksolás eredményétől a legerősebb szenátusi klub továbbra is a szociáldemokratáké lesz.

A választásra
velemenyezd, 2016. október 14. péntek, 15:22
Képek, videók
mentsük meg a kormányt.jp
agica2004
2013. december 06. péntek, 18:16
ide nekem a kormányt
grimilda
2008. július 15. kedd, 17:44
Tomi átvette a kormányt
bocskai63-71
2008. június 10. kedd, 11:10
amennyiben a gyermek töké
jakabgasparne
2009. február 14. szombat, 06:00
marék szőlő1021.jpg
maroka
2018. október 23. kedd, 10:43
Parus_ater_2_(Marek_Sz cze
lilagondolatok
2014. november 17. hétfő, 00:04
Maréknyi virág.jpg
dnemethk
2014. március 04. kedd, 22:35
304764_maréknyi cica.jpg
nanoka72
2013. július 30. kedd, 22:55
marék föld...
margo511
2011. március 28. hétfő, 21:35
marék.jpg
zsokaolah
2011. január 26. szerda, 09:06
Jerzy Marek - Summertime.
szalai0913
2010. október 27. szerda, 17:58
Egy marék csend...bmp
feherakac
2010. október 10. vasárnap, 17:15
Marek_by_Nigrita.jpg
darkkarol
2009. december 15. kedd, 23:58
Egy marék cica.jpg
molnarjulia
2009. október 03. szombat, 21:45
egy marék cica 2.
szelgyongyi
2009. szeptember 01. kedd, 04:26
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.