Belépés
2019. október 20. vasárnap | 42. hét | 293. nap | 03:18 | Vendel
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Tiltakozások a szentpétervári Izsák-székesegyház egyházi kezelésbe adása ellen
A change.org honlapon vasárnapra 180 ezer fölé emelkedett a döntés ellen tiltakozó petíció támogatóinak száma. A szentpétervári múzeumi alkalmazottak szövetsége állásfoglalásában úgy fogalmazott, hogy a templomépület átadása a benne működő állami múzeum felszámolását jelenti.

Péntek este több százan tüntettek a bazilika egyházi használatba adása ellen. A nap folyamán korábban kozákok fenyegetőztek azzal, hogy meg fogják akadályozni a megmozdulást és az ellentüntetésen megjelentek a Kreml-párti Nemzeti Felszabadító Mozgalom aktivistái is. A nyitva tartást összecsapástól tartva két órával lerövidítették és az esti istentisztelet is elmaradt, de az orosz nemzeti gárda kivezényelt egységeinek végül nem kellet beavatkozniuk.

Georgij Poltavcsenko, Oroszország "északi fővárosának" kormányzója kedden jelentette be, hogy a "kérdés eldőlt", és az Izsák-székesegyház egyházi kezelésbe kerül. A komoly indulatokat kiváltó döntés részletei nem váltak azonnal ismertté, ám utóbb kiderült, hogy az épület a város tulajdona marad - vagyis a fenntartást az önfinanszírozó múzeum helyett az állandóan pénzzavarra panaszkodó önkormányzatnak kell majd állnia - és az egyház 2019. január 1-től 49 esztendőre kapja meg a "korlátlan ideig tartó és térítésmentes használat jogát". Addig azonban még egy sor megállapodást kell megkötni a kulturális minisztériummal és az egyházzal, mert az 1928-ban államosított épület az UNESCO védnöksége alatt áll.

A használati jog átadásáról Poltavcsenko és Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája állapodott meg.

A szentpétervári egyházmegye a restitúciós törvény alapján 2015 nyarán kérelmezte a kormányzótól a székesegyház átadását, ám az épületben működő múzeum alkalmazottjai és a város lakói akkor is tiltakoztak. Ezt követően Vlagyimir Megyinszkij kulturális miniszter is elutasította a kérést. Az ortodox egyház bírálta a döntést, rámutatva, hogy a székesegyház eredetileg szakrális célokra épült.

Az Izsák-székesegyházban tavaly gyakorlatilag minden nap tartottak liturgiát (istentiszteletet), amelyre a hívőket ingyen beengedték. 2016-ban az épületet 3,9 millió turista kereste fel, a múzeum bevétele pedig mintegy 800 millió rubel volt (1 rubel jelenleg 4,86 forint), amiből a restaurálást is fedezték.

Az átadás ellenzői egyebek között azzal érveltek, hogy veszélybe kerül az épület szakszerű fenntartása. Ezt azzal támasztották alá, hogy a tatarozás után megfakult az egyház kezelésébe került szentpétervári Kazanyi-székesegyház homlokzata. Az istentiszteleteket pedig, amelyekből tavaly 640-et tartottak az Izsákban, mindössze hámom tucatnyi hívő látogatja rendszeresen, ami kevesebb mint egy százaléka a múzeumot felkereső turisták számának.

Kifogásolták továbbá, hogy a kormányzó önkényesen kész tények elé állította a várost, holott korábban felmerült annak lehetősége, hogy a város nevezetességének sorsáról népszavazás döntsön majd.

"Az ortodoxia erődje leveti magáról az elszáradt szekuláris-múzeumi héjat - értekezett az Izsák-székesegyház ügyében Alekszandr Scsipkov, a moszkvai patriarchátus társadalmi és sajtókapcsolatok-felelőse a Rosszija Szegodnyja hírügynökségnek írt jegyzetében.

Scsipkov szerint a székesegyház átadása egy olyan korszak végét jelenti, amelyben a vallás a kultúra alárendeltségében állt. Megfogalmazása szerint a lépés a kezdetét jelenti "Oroszország egész szociokulturális tájképe kereszténnyé tételének".

Az ortodox egyház közölte, hogy a belépés ingyenes lesz, díjat csak azoktól kívánnak szedni, akik a kilátóba szeretnének felmenni. Lesz idegenvezetés is, amely Tyihon (Sevkunov) jegorjevi püspök, Moszkva nyugati vikariátusának vezetője szerint nem "ateista", hanem "kulturális" jellegű lesz.

Sajtóértesülések szerint egyébként az Izsák-székesegyház plébánosa Tyihon püspök lesz, akit Vlagyimir Putyin elnök lelkiatyájának tartanak. A katedrális valószínűleg nem a szentpétervári egyházmegye, hanem közvetlenül a pátriárka irányítása alatt működik majd.

A Szent Izsák-székesegyház nevét dalmáciai védőszentjéről kapta, ugyanis a Szentpétervárt megalapító Nagy Péter cár születésnapja Szent Izsák napjára esett. I. Sándor döntése alapján 1818 és 1858 között építették fel, a francia Auguste de Montferrand tervei szerint. Kincstári pénzből készült, az épület a monarchia idején sem képezte az egyház tulajdonát. A Szovjetunióban kisajátítása után múzeumként - 1931 és 1937 között a vallás és az ateizmus múzeumaként - és műemlékként funkcionált. Az orosz kormány rendelete alapján 2012-ben került Szentpétervár kezelésébe.

A jelek szerint a székesegyház sorsa, a kormányzó kijelentésével ellentétben, mégsem dőlt el véglegesen. Átadásának ellenzői január 28-ra újabb tiltakozó akciót hirdettek meg, Borisz Visnyevszkij, a szentpétervári városi közgyűlés képviselője pedig kijelentette, hogy bíróságon támadja meg a kormányzó határozatát.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. január 15. vasárnap, 18:42
Címkék: Kreml-párti Nemzeti Felszabadító Mozgalom, Georgij Poltavcsenko, Vlagyimir Megyinszkij, Alekszandr Scsipkov, Rosszija Szegodnyja, Vlagyimir Putyin,
Kommentek
Putyin: "nem tekintjük ellenségnek Amerikát"
ám a választók fogják eldönteni, hogy ki legyen Oroszország következő vezetője.

A magánéletét érintő kérdésekre válaszolva kijelentette: szeretné, ha a sajtó békén hagyná a gyerekeit és az unokáit. Közölte, hogy a bulvársajtóban megjelent híresztelésekkel ellentétben mindkét lánya Moszkvában él. Annyit árult el róluk, hogy "tudományos területen és az oktatásban dolgoznak". Elmondta, hogy a második unokája nemrég született.

Putyin támogatásáról biztosította a szentpétervári Szent Izsák-székesegyház visszaszolgáltatását az orosz ortodox egyháznak. Mint mondta, a katedrálisban eredetileg "a vallási érzelmek megsértésének céljából" létesítettek múzeumot. Kifejezte reményét, hogy sikerül majd megtalálni a kompromisszumot, amely kielégíti a székesegyházban működő múzeum igényeit is. Az elnök ugyancsak kedvezően nyilatkozott a Moszkvában az 1950-60-as években épült ötszintes panelházak lebontásáról és a lakók új otthonokba költöztetéséről rendelkező moszkvai városrendezési tervről.

Vlagyimir Putyin
velemenyezd, 2017. június 15. csütörtök, 16:45
Ritka fényképek a világ minden tájáról - 99. (25 kép).
29.

Német repülő iskola kadétjai, Lipetsk, 1920

Fidel Castro és Richard Nixon, Egyesült Államok, 1959. április

A II. világháború alatt zöldségeskerté alakíttatták az Izsák székesegyház előtti Izsák teret, Leningrád, 1942

TV-kamera az 1936. évi nyári olimpiai játékokon, Berlin, 1936

Mae Carol Jemison dr. amerikai orvos űrhajósnő. (Az első afroamerikai nő a világűrben.), Egyesült Államok,
schuro, 2017. február 13. hétfő, 22:17
Szentpétervár egyházi használatba adná az Izsák-székesegyházat
"múzeumi és ismeretterjesztő jellegét". A Komszomolszkaja Pravda című bulvárlap szerint az épület nem kerül az egyház tulajdonába, ám az megkapja a "korlátlan ideig tartó és térítésmentes használat jogát", és egyúttal átveszi a fenntartás és a tatarozás költségeit is. A lap ugyanakkor úgy tudja, hogy a tervek szerint egy általános felújításhoz a városnak és a szövetségi kormánynak is hozzá kellene járulnia.

A kormányzó szóvivője, Andrej Kibitov az Interfax hírügynökségnek elmondta, hogy a székesegyház átadásával kapcsolatban még egy sor megállapodást kell megkötni a kulturális minisztériummal és az egyházzal, mert az épület az UNESCO védnöksége alatt áll. A folyamat akár hónapokig is eltarthat.

A szentpétervári kormányzó és az orosz ortodox egyházfő megállapodásáról még az orosz kulturális tárcának is állást kell foglalnia. Az átadás ellenzői a döntéssel szemben keresetet helyeztek kilátásba.

A szentpétervári egyházmegye a restitúciós törvény alapján 2015 nyarán kérelmezte Poltavcsenkótól a
velemenyezd, 2017. január 10. kedd, 21:24
Szentpétervár a legszebb város Európában.
(Dvorcovaja ploscsagy) Pétervár legzseniálisabb építésze, Rossi tervezte meg. A Palota tér a történelem nagy eseményeknek volt tanúja: 1905 januárjában itt zajlott a véres vasárnap, 1917 októberében pedig a Téli Palota ostroma.

A palota barokk stílusban épűlt.

Az Izsák-székesegyháznak alig akad párja pompában, szépségben a tizenkilencedik századi épületek között.

A római Szent Péter-dóm és a londoni Szent Pál-katedrális után az Izsák büszkélkedhet a világ harmadik legnagyobb kupolájával.

Az épület belsejét mindenhol márvány és
schuro, 2015. szeptember 17. csütörtök, 22:31
Szentpétervár legszebb látnivalói
Szentpétervár legszebb látnivalói
Az Izsák székesegyház:


Szentpétervár főbb látnivalói

Az Izsák Székesegyház:

Az Izsák székesegyház építését I. Sándor cár rendelte el és egy szinte ismeretlen francia építészre, Auguste Montferrand-ra bízta.
A mocsaras talaj miatt, több mint 20 ezer cölöp tartja az épületet hordozó gránitoszlopokat.
A 100 m-nél magasabb Szent Izsák székesegyház Oroszország leghatalmasabb temploma. A római Szent Péter-dóm és a londoni Szent
sanci81, 2015. augusztus 11. kedd, 13:40
Az ukrajnai orosz beavatkozás ellen és mellette is tüntettek Moszkvában és Szentpéterváron
erőkkel akadályozta meg az akciót. Később a Vörös tér közeli Manyezs téren az RBK orosz hírügynökség közlése szerint körülbelül 500 ember tiltakozott a katonai beavatkozás ellen. A rendőrség feloszlatta mindkét előzetes bejelentés nélkül tartott tiltakozó akciót és a független hírügynökség adatai szerint több mint 300 embert állítottak elő a két helyszínről.

A hatóságok az ukrajnai katonai beavatkozás ellen tiltakozók valamivel kisebb létszámáról számoltak be.

Szentpéterváron az Izsák székesegyháznál több mint 30 embert vittek el a háborúellenes akció résztvevői közül, akik körülbelül 100-an lehettek.

Az orosz hatalom pártján és az Ukrajnában élő oroszok támogatására a rendőrség adatai szerint legalább 27 ezer ember vonult fel a az orosz főváros központjában. Szentpéterváron ugyanezzel a céllal 15 ezres felvonulást tartottak.

A sajtóban előzőleg közzétett tájékoztatás szerint a Kreml párti megmozdulást az úgynevezett hazafias mozgalomhoz tartozó szervezetek, kezdeményezték. Közöttük az
velemenyezd, 2014. március 02. vasárnap, 17:41
Szent Benedek
SZENT BENEDEK, IZSÁK, JÁNOS, KRISZTIÁN, MÁTÉ vértanúk
November 12.
+Miedzyrzecze, 1003. november 11--12.

Benedek 970-ben született Beneventóban. Érseke fiatalon pappá szentelte és székesegyházi kanonokká nevezte ki. Mivel a szerzetesi életre érzett hivatást, a San Salvator in periculo maris kolostorában fogadalmat tett. 996-ban engedélyt kért az apáttól, hogy remeteéletet élhessen, és a kolostor közelében egy kunyhóba vonult vissza. Nagyon gyakran felkereste tanácsért Grandenicust, az egykori velencei nemest, aki remeteként élt a Montecassinón, miután ravennai Szent Romuáldnál (lásd: A szentek élete, 271. o.) szerezte szerzetesi iskolázottságát, akit Benedek is nagyra becsült mint a latin egyház legjelentősebb élő aszketikus tanítóját.

Romuáld 999--1000 telén Cassinóba érkezett, hogy meglátogassa Grandenicust; Benedek tüstént odasietett, hogy láthassa, majd ápolta a szentet egy évig tartó súlyos betegségében. Amikor Romuáld az 1000. év végén Rómába ment, elkísérte, s ott
hidaszl, 2013. november 12. kedd, 05:19
Képek, videók
Izsák székesegyház/ Szent
pacsakute
2012. február 29. szerda, 18:27
Izsák-székesegyház.jpg
farkas1945
2010. december 27. hétfő, 14:58
Szentpétervári-híd
bajzateva
2008. október 08. szerda, 14:49
Bp-taxisok tiltakozása.jp
agica2004
2015. március 28. szombat, 15:45
O.V.-tiltakozási adó.jpg
agica2004
2014. október 25. szombat, 18:36
tűzoltók tiltakozása -Spa
agica2004
2012. december 23. vasárnap, 17:55
tiltakozas.gif
menusgabor
2012. január 06. péntek, 17:32
LMP tiltakozás.jpg
agica2004
2011. december 23. péntek, 16:34
Tiltakozás Sándor palotán
agica2004
2011. október 02. vasárnap, 16:01
szocik tiltakozása.jpg
agica2004
2011. április 19. kedd, 14:22
fáklyás tiltakozás.jpg
agica2004
2011. április 19. kedd, 14:01
tojások tiltakozása.jpg
manocska20
2010. május 11. kedd, 04:13
00000490-86-os_tiltako zás
juar
2008. június 07. szombat, 16:14
00000489-86-os_tiltako zás
juar
2008. június 07. szombat, 16:14
00000488-86-os_tiltako zás
juar
2008. június 07. szombat, 16:13
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.