Belépés
2019. január 21. hétfő | 4. hét | 21. nap | 06:41 | Ágnes
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Hídszerepet kíván betölteni a Magyar Zsidó Múzeum
Zoltai Gusztáv, a múzeumot fenntartó Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója emlékeztetett: az MZSE a mellette álló Dohány utcai zsinagógával együtt Budapest egyik leglátogatottabb múzeuma.

Peremiczky Szilvia, az intézmény igazgatója hangsúlyozta: Magyarország egyetlen zsidó múzeumaként küldetésüknek tekintik, hogy hídszerepet töltsenek be zsidók és nem zsidók között, egyben olyan helyként működjenek, ahol a látogatók kérdezhetnek is.

Az MZSE-nek a zsidó kultúra és történelem minden szegmensét be kell mutatnia - szögezte le az igazgató, hozzátéve: ezért egyaránt rendeznek történeti, művészeti vagy kultúrtörténeti tárlatokat is.

Peremiczky Szilvia fontosnak tartotta, hogy olyan témák zsidó aspektusait is bemutassák, amelyek elgondolkodásra késztetik a látogatókat, ezért nem mindig a vallástörténet vagy a holokauszt áll kiállításaik középpontjában.

A magyarországi vészkorszak hetvenedik évfordulóján természetesen nem kívánják megkerülni a holokauszt témáját sem - tette hozzá az igazgató, aki azonban elmondta: a mikrotörténelem szintjén kívánják megközelíteni a holokausztot, és nagy hangsúlyt fektetnek a múzeumpedagógiára is.

Ehhez a célkitűzéshez illeszkedik az MZSE jelenleg látható, A múlt jelene című Michal Gavish-kiállítása, melynek kurátora, Rusznák Rita közölte: az izraeli-amerikai képzőművész családjában soha nem beszéltek a holokausztról, ezért felnőttként kellett megpróbálnia értelmezni a hetven évvel ezelőtt történteket.

Michal Gavish a meggyilkolt családtagokat nagyméretű munkáin egyfajta szellemalakként idézi meg, és képzel el nekik egy valóságban nem létező jelent. A tárlat április 17-i finisszázsára az alkotó is Budapestre látogat - árulta el Rusznák Rita.

Gábor Anna kurátor a múzeum következő kiállításáról számolt be, amely Bíró József életművét kívánja megismertetni a látogatókkal.

Bíró József a két világháború közötti művészettörténész generáció egyik jeles képviselője volt, aki jelentős építészettörténészi munkássága mellett figyelemreméltó festészeti anyagot is hátrahagyott. Életműve azonban torzóban maradt, hiszen 38 évesen a nyilasok édesapjával együtt a Dunába lőtték, majd a szűk szakmai körökön túl elfeledte őt a közönség - idézte fel.

Az MZSE tárlata ezért 33 munkán keresztül áttekinti Bíró József festői életművét, építészettörténeti munkásságát pedig elsősorban általa készített fotókkal mutatja be.

A múzeum következő kiállítása várhatóan a zsidó aviátorok - pilóták, konstruktőrök, mérnökök - közreműködését mutatja be a repülés történetében, az első világháborútól kezdve az izraeli légierő harcaiig, nem feledkezve meg a női repülőkről sem.

Mint Peremiczky Szilvia elárulta, az idei Múzeumok Éjszakája programjainak középpontjában a Magyar Zsidó Múzeumban a sábát áll majd.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2014. április 03. csütörtök, 19:28
Címkék: Magyar Zsidó Múzeum, Zoltai Gusztáv, Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének, Peremiczky Szilvia, Michal Gavish-kiállítása, Rusznák Rita,
Kommentek
A cfáti zsidó emlékmúzeum átköltöztetéséről tárgyalt Izraelben Szalay-Bobrovniczky Vince
Szalay-Bobrovniczky Vince az MTI-nek nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök júliusi izraeli látogatása alkalmával jelentette be közösen Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel együtt, hogy Cfátból Herclijába költöztetik a magántulajdonban lévő múzeumot.

A helyettes államtitkár kifejtette, hogy a magyar zsidó közösségi múzeum átköltöztetésére azért van szükség, mert Cfát (Safed) városa távoli térségben, egészen a libanoni határnál fekszik, ezért nem sok magyar turista láthatta. Ha átköltöztetnék a Tel-Aviv melletti Herclijába - amelyet Herzl Tivadarról neveztek el -, többen láthatnák az értékes gyűjteményt.

Szalay-Bobrovniczky Vince együtt kereste fel a cfáti múzeumot Takács Szabolccsal, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkárával, aki a magyar delegációt vezeti a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetségnél (IHRA). Jeruzsálemben tárgyaltak a múzeum átköltöztetéséről az izraeli miniszterelnöki hivatal és a külügyminisztérium illetékeseivel.
velemenyezd, 2018. december 07. péntek, 16:41
Takács Szabolcs: Nyugaton erősödik az antiszemitizmus a migráció hatására
A nemzetközi szervezetnek 2015-ben magyar elnöksége volt Takács Szabolcs elnökletével, az idén a tisztség Olaszországé, amely második alkalommal rendezett együttes ülést. A konferencia háromnapos volt, amelyen részt vett Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára is.

Takács Szabolcs, a magyar küldöttség vezetője az MTI-nek telefonon elmondta, hogy a szervezet ülésének egyik kiemelt témája az Európában egyre erősödő és aggasztó antiszemitizmus volt. Az államtitkár felszólalásában rámutatott arra, hogy a jelenséget vizsgálni kell, mivel erőszakos, egyes esetekben halállal végződő cselekményekben is megnyilvánul, súlyos társadalmi, morális és biztonsági probléma. Kifejtette, hogy új típusú antiszemitizmusról van szó, amely egyrészt Izrael ellenességhez köthető, anticionista és szélsőbaloldali, anarchista csoportokra jellemző, másrészt megjelent a radikális iszlámmal összefüggő antiszemitizmus is, amelyet nem lehet az illegális
velemenyezd, 2018. november 29. csütörtök, 23:23
Helyettes államtitkár: a lett civil törvény az átláthatóság szempontjából szigorúbb, mint a magyar
Találkozott mások között Martins Klivével, a lett külügyminisztérium európai uniós koordinációs hivatalának igazgatójával. Szó volt közöttük a civil szervezetekre vonatkozó törvényekről és arról, hogy Magyarország ellen kötelezettségszegési eljárás indult saját civil törvénye miatt az Európai Unióban. Az a meggyőződése, hogy a civil szervezetekre vonatkozó lett törvény az átláthatóság szempontjából szigorúbb, mint a magyar, megerősödött, amikor tárgyalt Janis Citskovskisszal, a lett miniszterelnöki hivatal igazgatójával - tette hozzá.

A miniszterelnöki hivatalban nagy érdeklődést mutattak azon magyar rendszer iránt, amelyben a magyar adózók személyi jövedelemadójuk 1-1 százalékát felajánlhatják egy civil szervezetnek, illetve egy egyháznak - mondta Szalay-Bobrovniczky Vince. Megállapította: Magyarországnak európai összehasonlításban egyáltalán nem kell szégyenkeznie amiatt, hogy mekkora összeget áldoz a civil szervezetekre. A magyar kormány szorosan együttműködik a civilekkel, és figyel
velemenyezd, 2018. október 02. kedd, 14:26
Kulturális örökség napjai - Változatos programok Csongrád megyében
A Szent István téri víztorony már péntektől megtekinthető, a mai napig működő műemlékben látható a szikvíz készítését bemutató tárlat, valamint egy fizikatörténeti kiállítás.

A Somogyi-könyvtár szervezésében szombaton és vasárnap is tematikus sétákra invitálják a turistákat és a lakóhelyüket jobban megismerni kívánó szegedieket. Bemutatják a magyar történelem egyik legismertebb és máig legnépszerűbb uralkodójához, Mátyás királyhoz köthető helyszíneket, köztéri alkotásokat, az 1879-es nagy árvíz utáni évtizedekben az újjászülető városban emelt, neves építészek tervezte eklektikus és szecessziós bérpalotákat, valamint a Tisza Lajos körút díszeit. Kitárul az Emlékkönyvtár ajtaja, és bejárható az intézmény Dóm téri épülete.

A hétvégén vezető segítségével nézhetnek be a színfalak mögé a vendégek a Nagyszínházban, vasárnap pedig a látogatók előtt is megnyitja kapuit a szegedi városháza, melyet félóránként induló sétán ismerhetnek meg a látogatók. Szintén szakavatott kalauz mutatja be az 1879-es
velemenyezd, 2018. szeptember 13. csütörtök, 07:05
Csíkszentdomokoson felavatták a megújult Márton Áron-múzeumot
avatott pápa "az úr legteljesebb, legkifogástalanabb szolgájának" nevezte Márton Áront.

Az ünnep részeként felolvasták Márton Áron püspök 1972. október 29-én Csíkszentdomokoson elmondott szentbeszédét, majd először vetítették le nyilvánosan azt a nemrég előkerült négyperces filmet, amely 1972-ben készült Márton Áron püspökről a málnásfürdői római katolikus kápolna meglátogatásakor.

A gyulafehérvári római katolikus főegyházmegyét 1939 és 1980 között vezető Márton Áron püspök a 20. századi erdélyi magyar közélet egyik legkiemelkedőbb alakja volt. 1944-ben felemelte szavát a zsidók deportálása ellen, amiért 1999-ben a jeruzsálemi Jad Vasem intézet a Világ Igaza címet adományozta neki.

A második világháborút lezáró párizsi béketárgyalások idején az erdélyi magyarság, a székelység önrendelkezésének egyik szószólója volt. A kommunista hatalommal szemben is állást foglalt. 1949-ben letartóztatták, 1951-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, majd 1955-ben nemzetközi nyomásra szabadon
velemenyezd, 2018. augusztus 25. szombat, 13:41
Gulyás: aki védi Európát, azt eljárás alá vonják, aki behívja a migránsokat, azt megdicsérik
Gulyás Gergely keddi budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: "Brüsszel magatartásában továbbra is azt látjuk, hogy aki védi Európát, azt eljárás alá vonják, aki behívja a migránsokat, azt megdicsérik".

A magyar kormány ezt elfogadhatatlannak tartja, amely szemben áll az európai érdekekkel és értékekkel, illetve a magyar kormány következetes álláspontjával - hangoztatta.

A miniszter szerint az Európai Tanács utáni kormányfői nyilatkozatokat megnézve azt látni, hogy a migráció megítélésében 2015 óta alapvető változás történt, és ebben az ügyben az EB működése nem tükrözi az EU-t alkotó kormányok véleményét.

Hozzátette: ez a támadás egyértelművé teszi, hogy Brüsszel és a bizottság továbbra is migrációbarát politikát kíván folytatni.

Gulyás Gergely azt mondta, külön elfogadhatatlan, hogy egy alkotmánymódosítás miatt is kötelezettségszegési eljárást indított Brüsszel. Felhívta a figyelmet, hogy ez a módosítás semmi mást nem tartalmaz, mint amit a német alaptörvény is: a menedékjog
velemenyezd, 2018. július 24. kedd, 14:22
Több mint háromszáz új kötet jelenik meg a 89. Ünnepi Könyvhétre
Hozzáfűzte: az idei könyvhéten több mint 180 kiállító, valamint 76 magyarországi és 16 határon túli kiadó kínálata fog szerepelni. A dedikálások mellett könyvbemutatók, beszélgetések és zenés programok is várják az olvasókat.

Ha valaki az összes újdonságot megszeretné vásárolni, 960 ezer forintot kell a Vörösmarty téren hagynia. Az új könyvek átlagára mintegy 3100 forint, a legdrágább új kiadványt 8300, a legolcsóbbat 1400 forintért lehet megvásárolni - hangsúlyozta Gál Ildikó, aki szerint a legtöbb kiadvánnyal, összesen 14 kötettel a Magvető Kiadó érkezik a Könyvhétre.

A MKKE elnöke az idei kínálatból többek között a 25 éves Fedél nélkül folyóirat új szerzői antológiáját, Az elmúlásunk hamutartója című kiadványt, Götz Eszter Zalaváry Lajos építészről írott monográfiáját, valamint Péntek Orsolya a magyar fotó 150 évét bemutató albumát emelte ki.

Gál Ildikó szerint a Könyvhét kínálatából látszódik, hogy újra divatos műfaj lett a vers, míg a gyerekkönyvek népszerűsége is töretlen. A
velemenyezd, 2018. június 05. kedd, 12:51
Online sorozatot indít a Néprajzi Múzeum
intézmény MTI-hez eljuttatott közleménye.

A korábbi években ezen a napon minden évben a közönség színes programokon keresztül tekinthetett be a szakmai munka eredményeibe és kulisszatitkaiba, ezért a múzeum idén is szeretné megmutatni, mi történik a jelenleg zárt ajtók mögött.

A közkedvelt A hónap műtárgya sorozat a virtuális térben is jelentkezik a múzeum honlapján egy-egy exkluzív tárgyat mutatva be, de emellett hétfőtől megnyílnak a múzeum virtuális kiállításai, és Bartók néprajzi gyűjtéseitől a magyar vidéki zsidóság kultúrájáig havi rendszerességgel ismerhetik meg az érdeklődők a digitalizált anyagokat.

A költözés kulisszatitkairól is rendszeresen hírt adnak a muzeológus szakemberek és a tervek szerint képekkel, kisfilmekkel illusztrálják a nagyszabású munkálatok kihívásait. A Megvagyunk - műtárgyak régen és ma című sorozatban összehasonlíthatók lesznek a múzeum városligeti Iparcsarnok-beli kiállításainak századelős, archív képeken szereplő tárgyai mai valójukkal, de rendszeresen
velemenyezd, 2018. március 05. hétfő, 07:16
Képek, videók
magyar Fotográfiai Múzeum
azenujsagom
2013. október 06. vasárnap, 06:48
Magyar Fotográfiai Múzeum
jpiros
2011. október 21. péntek, 10:10
Magyar_Nemzeti_Múzeum. jpg
megyerimihaly
2009. március 14. szombat, 00:45
Magyar Nemzeti Múzeum
barkaszjudit
2009. január 27. kedd, 09:04
Múzeum-Magyar Fotográfia
magdaseppa
2007. szeptember 10. hétfő, 10:18
Fenntartson vagy védjen
sacimama
2016. május 17. kedd, 15:17
A magas-fenntartású lányo
cipello
2013. július 28. vasárnap, 15:47
Ma & Holnap, a fenntartha
zoldkaszino
2010. december 31. péntek, 14:35
akinek melletted.jpg
sz719eszter
2018. június 22. péntek, 19:01
Melletted.png
sz719eszter
2016. november 28. hétfő, 16:36
Nö van mellettem.jpg
chillik
2016. szeptember 01. csütörtök, 10:45
Alagút mellette
sanci81
2016. február 09. kedd, 16:54
Melletted akarok lenni
sanci81
2015. december 31. csütörtök, 12:22
ott voltál mellettem.jpg
yvett789
2015. május 27. szerda, 21:06
mellettem alvó.jpg
yvett789
2015. január 11. vasárnap, 18:48
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.