Dietetikus: megtévesztőek lehetnek a "mentes" élelmiszerek |
 |
Hozzátette: nagyon fontos, hogy csak az válasszon mentes termékeket, akinek diétára van szüksége, hiszen táplálkozásélettani szempontból kiemelten fontos, hogy a szervezetnek megadjunk minden makro- és mikrotápanyagot.
Elmondta: a megfelelő étrend kialakításához nagy segítséget nyújt a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) 2016 őszén kidolgozott táplálkozási ajánlása, az Okostányér.
A gyermekek fejlődése és iskolai teljesítménye szempontjából nem mindegy, hogy a szülők milyen étrendet választanak, és sajnos a családok számos alkalommal a "mentes", kalóriamentesebb étrendet követik, amely nem szolgálja a gyermekek fejlődését - értékelte Miháldy Kinga. |
velemenyezd, 2019. március 01. péntek, 11:41 |
|
| |
FruitVeB: az idén is népszerűsítik a magyar gyümölcsöket és zöldségeket |
 |
feltétele, hogy a támogatás 10 százalékát szakmaközi alapon végrehajtott közösségi termék-marketing programra, 2 százalékát pedig a szaktanácsadók továbbképzésére kell fordítani - tette hozzá.
Domján Erika ismertette, hogy a szervezet marketingstratégiája négy pillér mentén szerveződik.
A Naponta 3x3 program, amely üzenete "Fogyassz naponta háromszor háromféle zöldséget és gyümölcsöt az egészségért!", egyszerre valósít meg agrárgazdasági és népegészségügyi célokat. A kampányban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségével együttműködve ösztönzik a magyar termelők zöldség- és gyümölcstermékeinek fogyasztását. Az idén a már évek óta futó programok mellett a középiskolásokra koncentrálnak.
A második pillér keretében a zöldség- és gyümölcsfogyasztást sportprogramokon népszerűsítik, azokon keresztül közel egymillió fogyasztót érnek el.
A harmadik pillér a kiállításokon való részvétel, 2017-ben számos külföldi és belföldi rendezvényen, így a FarmerExpo, az OMÉK (Országos Mezőgazdasági és |
velemenyezd, 2018. február 01. csütörtök, 11:31 |
|
| |
A folyadékfogyasztásról - dietetikus szemmel |
 |
Az Európai Hidratációs Intézet és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége közös kiadványában több érdekesség olvasható.
Míg tápanyagok nélkül hetekig, hónapokig is elélhetünk, víz nélkül csak rövid időt tudunk életben maradni. Ugyanis naponta egy felnőtt ember kb. 2,5 liter folyadékot veszít, párologtatással (izzadás, lehelet), vizelettel, széklettel.
A napi átlagos folyadék igény - de az egyéni igény ettől eltérő lehet - nők esetében napi 2 liter, férfiak esetében napi 2,5 liter.
A folyadékigényt számos tényező befolyásolja: nagyobb energia bevitel, nagyobb konyhasófogyasztás, sport vagy fizikai munka, hányás, hasmenés, láz stb. De leginkább kell ügyelni a folyadék bevitelre nyáron, mert a nagy melegben fokozódik a bőrön keresztüli párologtatás (izzadás), ami jelentősen megemelheti a folyadék igényt. A kiszáradás úgy előzhető meg, ha nem tartózkodunk tűző napon, és a legforróbb órákban kerüljük a nehezebb fizikai munkát.izzadás
A folyadékbevitellel nem szabad megvárni a |
lovaszmarika, 2017. augusztus 03. csütörtök, 12:26 |
|
| |
Szakértő: a túlsúlyos fiatalok felnőttkorukban is azok lehetnek |
 |
Azt mondta, egyes felmérések szerint a gyermekek negyede-harmada súlyfelesleggel küzd, bár az utóbbi időben nem emelkedik az elhízottak száma.
A menzareformmal is az egészséges táplálkozást igyekeznek megtanítani. Sarkalatos kérdés a zöldségek, gyümölcsök mindennapos fogyasztása, a cukor- és sóhasználat visszaszorítása, valamint a megfelelő mennyiségű tej, tejtermék bevitele - sorolta a szakértő.
Megjegyezte: a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége a Magyar Tudományos Akadémiával együttműködve táplálkozási ajánlást dolgozott ki a felnőtt lakosságnak. Az Okostányér az interneten elérhető, és a közeljövőben a "gyerekváltozata" is megjelenik.
Miháldy Kinga arról is beszélt, hogy a kondíció tartásához heti háromszor fél óra mozgás ajánlott, amit egyszeri, intenzív, egy-másfél órás fizikai aktivitással is ki lehet váltani. |
velemenyezd, 2017. május 19. péntek, 10:21 |
|
| |
Egészségfüzettel a gyerekek fittségi állapotának javításáért |
 |
vázizomzatot és hajlékonyságot mérő teszten a "fokozott fejlesztés szükséges" zónába került. Náluk az egyes életmóddal összefüggő betegségek valószínűbben és korábban alakulhatnak ki, mint az egészségzónába kerülő társaiknál. Ennek elkerülésében és a helyes életmód kialakításában segít az anyag. Az egészségfüzetet több mint 30 ezer példányban nyomtatták ki, amely első körben 500 iskolához jut el májusban országszerte.
A kiadvány első részében táplálkozási tanácsokat olvashatnak az érdeklődők a Magyar Dietetikusok Szövetsége jóvoltából, a másodikban pedig testmozgással kapcsolatos tudnivalók vannak, amelyeket a Magyar Diáksport Szövetség szakértői állítottak össze. A táplálkozást illetően a füzetben olyan általánosabb információk is megtalálhatók, hogy mennyi kalóriára van szüksége egy kamasz fiúnak és lánynak, mit, mikor és mennyit javasolt ennie, és mennyi folyadékot kell fogyasztaniuk a gyermekeknek. Az életmódváltásra vonatkozóan egyszerű, a hétköznapokba is könnyen beépíthető tippek segítik a |
velemenyezd, 2017. május 05. péntek, 11:11 |
|
| |
Kiválasztották a Magyarország Tortája és a Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőseit |
 |
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által szervezett versenyek döntőjébe 5-5 torta került be, melyek közül a zsűri júniusban választja ki az idei győztest - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
A Magyarország Tortája verseny döntősei közé került a budapesti Hisztéria Cukrászda Szent Erzsébet elnevezésű, roppanós diós piskótájú, áfonyás sajttortája, a budapesti Nándori Cukrászda joghurtos ribizlibetéttel kombinált Zalai Gesztenyés Fátyolfelhő nevű tortája, a szintén budapesti Horváth Cukrászda Balatoni Habos Mogyoró nevű kreációja feketeribiszkével és tejcsokoládés karamellel, a Frer Cukrászda Fertődi Fekete fantázianevű, barnarizs-liszttel és céklás-diós tésztával készült, feketeribizli-krémes tortája és a dunaföldvári Tóth Cukrászda Ingyom-Bingyom nevet viselő, málnás ropogós réteggel kombinált, citromos és aszalt gyümölcsös piskótával és pillecukorrétegekkel készült édessége.
A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőjébe a pomázi |
velemenyezd, 2017. március 27. hétfő, 18:18 |
|
| |
Április közepéig lehet nevezni a közétkeztetési szakácsversenyre |
 |
A Nébih szerdai közleménye szerint a szakácsverseny célja egyebek közt a hagyományos ízek, ételek modernizálása, az étkezési kultúra fejlesztése. A versenymenüben kötelező szerepelnie csirkének vagy afrikai harcsának, friss parajnak és/vagy spárgának, szezonális gyümölcsnek és/vagy zöldségnek, valamint rizsnek vagy tésztának. Az előírt alapanyagokon túl bármilyen további élelmiszer felhasználható, azonban az ételsorok elkészítésekor a felhasznált alapanyagok beszerzési összértéke nem haladhatja meg az egy étkezőre jutó nettó 450 forintot.
A háromfordulósversenyen 2 fős csapatok vehetnek részt. A versenyzőknek 3 fogásos, felnőtteknek szánt menüt kell megtervezniük, amely előételből vagy levesből, főételből és desszertből áll.
A verseny kiemelt támogatója a Földművelésügyi Minisztérium, és a mostani megmérettetéshez támogatóként csatlakozott az Emberi Erőforrások Minisztériuma is. Szakmai támogatóként csatlakozott a kezdeményezéshez egyebek mellett a Magyar Bocuse d'Or Akadémia, a Magyar Nemzeti |
velemenyezd, 2017. február 08. szerda, 15:48 |
|
| |
Novák Katalin: napokon belül megjelenik a közétkeztetési rendelet módosított változata |
 |
főzni - tette hozzá.
Pozsgay Csilla bejelentette, hogy az OGYÉI elindítja egészségnevelő kampányát, amely során a diákok szavazatai alapján keresik Magyarország ötven legfinomabb menzáját, és a gyerekek dönthetnek arról is, hogy mely cég legyen 2016 közétkeztetője.
A kampány november 21-én indul, a részleteket az iskolák megtalálják a www.merokanal.hu oldalon. A programban két-két menzahetet lehet értékelni leves(ek), főétel(ek) és desszert(ek) kategóriában.
Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnöke a rendezvényen azt mondta, a rendelet célja - amelyhez a szövetség szakmai segítséget nyújtott -, hogy minél egészségesebb felnőttek legyenek a mai gyerekekből, és ehhez a közétkeztetésnek is hozzá kell járulnia.
Idézte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatait, miszerint 41 millió elhízott gyerek él a világon, és a MDOSZ felmérései is azt mutatják, hogy a 4-10 éves korosztály 23-24 százaléka elhízott, és hasonló az arány a 6-12 éves korosztályban is.
A |
velemenyezd, 2016. november 16. szerda, 15:42 |
|
| |
|
|
|
|