Belépés
2018. december 13. csütörtök | 50. hét | 347. nap | 05:37 | Luca, Otília
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A Restormel-vár
A Restormel-vár középkori normann erőd az angliai Cornwallban, Lostwithiel községtől nem messze. A Fowey folyó partján fekszik és a launcestoni, tintageli és Trematon-vár mellett az egyik legjelentősebb normann erőd a megyében. Restormel tökéletes kör alaprajzáról ismert.
A Restormel-vár egy eredetileg kétszintes, belső várudvarral készült, tökéletesen kör alaprajzú, palából épült shell keep. A helyiségeket a várfal belső oldalára felfűzve alakították ki, mely a 13. századi divat egyik szélsőséges példája volt. Az erődben helyet kapott egy konyha, egy nagyterem, vendégszobák, a várúr magánlakosztálya és egy kápolna is. Vizet egy természetes forrás biztosított. A belső vár egy négyzetes alaprajzú, mára többnyire romos kaputornyon keresztül érhető el. Ez a torony lehetett a vár első, részben kőből épült eleme. Az ezzel szemben álló toronyban kapott helyet a várkápolna. Korábban létezett egy, a külső várudvart szegélyező várfal is, ez azonban nyom nélkül elpusztult. A történelmi feljegyzések szerint egy kútbörtön is létezett, mára azonban ez is megsemmisült.

A vár alaprajza; A - kapu; B - vendégszobák; C - konyha; D - nagyterem; E - a várúr és családja magánlakosztálya; F - kápolna
A vár valószínűleg a normann inváziót követően, 1100 körül épült, építését Baldwin Fitz Turstin helyi főszolgabíró rendelte el. Az eredeti vár egy földhalomvár lehetett, és egy szarvas park közepén kapott helyet. Emellett a Fowey folyó elsődleges átkelőjét felügyelte, mely fontos stratégiai pontnak számított. Később a folyó felsőbb szakaszán építettek egy hidat, így ennek jelentősége csökkent. A helyszín nem a legtökéletesebb egy vár felépítéséhez, ideálisnak bizonyult azonban a nagyobb vadászatok megrendezéséhez, ezért feltételezhető, hogy kiválasztásakor nem csak a stratégiai szempontokat vették figyelembe.
1192 és 1225 között Robert de Cardinham volt a vár ura. Ő rendelte el a belső védőfalak felépítését és a kaputorony kőből történő átépítését, így a vár mai kinézete is neki köszönhető. Ekkoriban alapították a közeli Lostwithie falut is. A vár évekig a Cardinhamok tulajdona volt, akik szívesebben időztek itt, mint korábbi Old Cardinhami várukban. Amikor Andrew de Cardinham lánya, Isolda de Cardinham, hozzáment Thomas de Tracey-hez, Restormel 1264-ig de Tracey tulajdona lett.
A III. Henrik idején kitörő belső harcok során 1264-ben Simon de Montfort, Leicester 6. earlje harc nélkül elfoglalta a várat. Erre válaszul Cornwall korábbi főszolgabírója, Sir Ralph Arundell 1265-ben a vár ellen indult. Isolda de Cardinham végül 1270-ben III. Henrik öccsének és Cornwall earljének, Richárdnak adta a várat. Miután Richárd 1271-ben meghalt, fia, Edmund Restormelt tette meg birtokai gazdasági központjává. Felépíttette a belső termeket, aminek köszönhetően a vár egy kisebbfajta kastéllyá vált, melyben fényűző lakhely és vezetékes víz is volt. Restormel adott otthont az ónbányászok törvényszékének és innen felügyelték a falu jövedelmező ónbányáit is.
Edmund 1299-es halálát követően Restormel az angol királyra szállt, 1337-ben a Cornwalli Hercegség 17 ősi kastélyának (antiqua maneria) egyike lett. Annak ellenére, hogy ritkán használták, Eduárd walesi herceg 1354-ben és 1365-ben is a várba látogatott. Ezek alkalmából a várba hívta hűbéreseit, akik megerősítették neki tett esküjüket. Gascogne elvesztését követően a várból az ingóságokat más főúri rezidenciákra szállították. Várúr hiányában előtérbe került a várgondnokság szerepe és a birtok hatékony gazdálkodásáról vált híressé.
Restormel csupán egyszer vált katonai tevékenység helyszínévé: az angol forradalom idején I. Károly csapatai sikeresen elfoglalták a köztársaságpártiaktól. A király csapatait Sir Richard Grenville, egy helyi nemes vezette, aki már a polgárháború kitörése előtt a fowey-i parlament tagja volt. Grenville 1644. augusztus 21-én rohanta le a várat.
Azt nem tudni, hogy a forradalom győztesei szándékosan rombolták-e le, de 1740-re a várból már csak romok álltak.
1925-ben Cornwall hercege, a később VIII. Eduárd néven trónra lépő Eduárd az államra bízta a várat. A Restormel-vár ma népszerű turisztikai célpont és védett műemlék, melyet az English Heritage gondoz.


schuro, 2017. december 25. hétfő, 21:27
Címkék: Baldwin Fitz Turstin, Amikor Andrew, Ralph Arundell, Miután Richárd, Edmund Restormelt, Cornwalli Hercegség,
Kommentek
Négy amerikai egyetemen röplapokon zsidókat okolnak a Kavanaugh elleni támadásokért
A JTA a Kalifornia Egyetem Berkeley és Davis kampuszait, valamint a New York államban lévő Vassar és Marist egyetemeket jelölte meg a röplapok megjelenésének helyszíneiként.

"Minden egyes alkalommal, amikor Amerika-ellenes, fehérellenes, szabadságellenes esemény történik, zsidók vannak a háttérben" - olvasható a röplapokon, amelyek hétfőn tűntek fel az egyetemeken.

A lapokon Brett Kavanaugh, a legfelsőbb bíróság múlt szombaton megszavazott és már fel is esketett új főbírájának az arcképe látható, körülötte a szövetségi szenátus egyes zsidó tagjainak beazonosítható karikatúrái, a politikusok homlokára rajzolt Dávid-csillagokkal, valamint Soros György arcképe,aki Donald Trump elnök szerint anyagilag támogatta a Kavanaugh elleni tiltakozásokat szervező egyes csoportokat. A főbírót egy 36 évvel ezelőtt elkövetett szexuális zaklatással megvádoló Christine Basey Ford pszichológusnő karikatúráján"a jó gój" felirat állt.

A röplapok alján a szöveg arról tudósít, hogy "a helyi Stormer könyvklub"
velemenyezd, 2018. október 09. kedd, 20:01
Szép napot mindenkinek!
Mindannyian saját sorsunk kovácsai vagyunk. Gondolataink körülményeket vonzanak és teremtenek. Ahogyan mi változunk, úgy változnak a körülményeink is... Amíg nem tanuljuk meg a leckéket az eladósodásról, a munkáról, a partnereinkről, addig vagy

a) ugyanannál a leckénél ragadunk le, vagy

b) ugyanazokat a leckéket kapjuk különböző csomagolásokban.

Ilyen az élet! Kis kavicsokkal dobál meg minket - figyelmeztetésképpen. Ha ezeket a kis kavicsokat nem vesszük észre, akkor egy téglával dob meg. Ha a téglát sem vesszük észre, akkor szétzúz egy kősziklával. Ha őszinték vagyunk magunkhoz, akkor láthatjuk, hogy hol nem vettük észre a figyelmeztető jeleket. És akkor még van képünk azt mondani: "Miért pont én...?"

(Andrew Matthews: Hallgass a
kirscha, 2018. október 03. szerda, 08:53
Komoly fenyegetést jelent a kardszárnyú delfinekre a PCB-szennyezés
vegyület beszivárog a talajba, a vizekbe és eljut az óceánba - figyelmeztetett Jean-Pierre Desforges, a dániai Aarhusi Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

"Tudjuk, hogy a régi épületekben használt festékekben és tömítőanyagokban is vannak PCB-k, valamint a hajók külső bevonására is PCB-ket használnak, és ha nem megfelelő módon ártalmatlanítják, a toxikus anyagok kikerülhetnek a környezetbe, az épületek lebontásával pedig a PCB-k a levegőbe juthatnak" - sorolta a problémákat a kutató.

Amikor a mérgező vegyület bejut az óceánba, már csak igen keveset lehet tenni, a toxikus anyag nagyon hosszú ideig szennyezi a környezetet.

A tanulmány társszerzője, Ailsa Hall, a brit St. Andrews Egyetem tengeriemlős-kutató csoportjának kutatója hozzátette, hogy számos más probléma is fenyegeti az orkák populációját, köztük olyanok, mint a zaj, az élőhelyük és a táplálékhoz való hozzájutás megváltozása. A kutató szerint ha ezeken a tényezőkön könnyítünk, csökkenthetjük az állatokra nehezedő nyomást, és
velemenyezd, 2018. szeptember 28. péntek, 14:32
Mintegy nyolcmilliárd madár vándorol az Egyesült Államok légterében
négymilliárd madár indult Kanadából az Egyesült Államok területére. Ugyanekkor másik 4,7 milliárd madár hagyja el az Egyesült Államok területét a déli határnál és költözik a trópusokra" - közölte Adriaan Dokter, a Cornell Egyetem ornitológiai laboratóriumának a kutatója.

Tavasszal 3,5 milliárd madár tér vissza délről az Egyesült Államokba és 2,6 milliárd az Egyesült államok északi határain át Kanadába - tette hozzá.

Azaz jóval kevesebb madár tér vissza az őszi migráció után. Ám a kutatók meglepődtek, amikor megállapították, hogy a délről az Egyesült Államokba érkező vándormadarak visszatérési aránya átlag 76 százalék volt a 2103 és 2017 közötti ötéves tanulmányozási időszak alatt, míg az Egyesült Államokban telelő madaraknak csak mintegy 62 százaléka tért vissza Kanadába.

"A közvélekedéssel ellentétben a trópusokon telelő madarak jobban átvészelik a telet, mint az Egyesült Államokban telelők. Annak ellenére, hogy a trópusokra vándorló madarak háromszor-négyszer hosszabb utat tesznek meg, mint
velemenyezd, 2018. szeptember 18. kedd, 18:54
Donald Trump: Amerika soha nem adja meg magát a zsarnokságnak
Az elnök és a first lady, Melania Trump a pennsylvaniai Shanksville-ben mondott beszédet. Tizenhét évvel ezelőtt itt zuhant le a terroristák által eltérített negyedik repülőgép.

Donald Trump felidézve a történteket emlékeztetett arra, hogy az eltérített repülőgép utasai ellenálltak a terroristáknak. "Ez volt az a pillanat, amikor Amerika visszaütött" - fogalmazott.

Trump ígéretet tett arra: elnökként mindent megtesz, hogy elejét vegye újabb terrorcselekményeknek.

Egy egész nemzet osztozik a gyászban - fogalmazott az elnök és "remek hazafiaknak" nevezve az áldozatokat.

Trump hangsúlyozta, hogy "Amerika jövőjét nem az ellenségeink írják, hanem a hőseink". Ígéretet tett, hogy elnökként minden tőle telhetőt elkövet hasonló terrorcselekménynek megakadályozásáért. "Amerika soha nem adja meg magát a zsarnokságnak" - fogalmazott.

Shanksville-ben zuhant le a United Airlines 93-as számú járata, fedélzetén negyven utassal és a személyzettel. Az utasok, miután észlelték, hogy terroristák
velemenyezd, 2018. szeptember 11. kedd, 19:03
Pál, Krisztus apostola - amerikai filmdráma, 103 perc
2018. augusztus 5. vasárnap 15:03
Andrew Hyatt filmje Krisztus után 67-ben játszódik, amikor a zsarnok Néró felgyújtja Rómát, és aberrált tettét a keresztényekre fogja. Megkezdődik Krisztus követőinek üldözése.
A film története három rétegre épül. Az első a római keresztény gyülekezet élete, reagálása a vészhelyzetre. A közösség két vezetője egy jómódú házaspár, Akvila és Priscilla, akikről Pál apostol is említést tesz Krisztus után 50 körül a Korintusiaknak írt első levelében (16,19). A film utal arra, hogy nem tősgyökeres rómaiak, küldetésként kapták Páltól, hogy jöjjenek a birodalom központjába és alapítsák meg az itteni Egyházat. A második réteg a börtönbe vetett idős Pál és az őt fölkereső evangélista, Lukács kapcsolata. A harmadik pedig a börtön római parancsnoka, Mauritius viszonya a keresztényekhez, amit bonyolít, hogy egyetlen lánya, Célia gyógyíthatatlannak látszó beteg.
Bővebben

Pál, Krisztus apostola,
maroka, 2018. augusztus 05. vasárnap, 16:59
Híres kalóztanyák
Port Royal (Jamaika)

Port Royal 1692 körül

A kikötő a bűn megtestesítője, a modern Szodoma volt a XVII. század második felében. Kalózok, bűnözők, örömlányok éltek itt elképesztő gazdagságban és erkölcsi fertőben. Füstös kocsmák, alkoholmámor, komoly bunyók és rengeteg arany. Port Royal a brit kolónia legfontosabb települése volt Jamaikán egészen a XVII. századig, amikor 1692-ben földrengés, majd szökőár elnyelte a helység kétharmadát.

Port Royal egy 1774-es térképen

A kikötő hétezer lelket számlált, ez Boston akkori lakosságához volt mérhető. Az egykori kalóztanya manapság lehangoló halászfalu Kingston repterének tövében.

A Port Royal
schuro, 2018. július 24. kedd, 21:03
A. J. Cronin regénye: Réztábla a kapu alatt
falu tanítónőjétől. Andrew kemény harcot folytat a primitív körülmények, az emberi tudatlanság és a hatósági közöny ellen, miközben a kollégák is rossz szemmel nézik tevékenységét.
Szilikózis-kutatási eredményei révén Londonba hívják, ám a bürokratikus korlátok közé szorított tudományos kutatás helyett inkább magánpraxisba kezd. Fölkapott orvos lesz az egyik előkelő negyedben. A szakmában tapasztalható sarlatánság és pénzhajhász életmód azonban kemény próba elé állítja. Mindez elzülléshez vezet, amikor egy szakmai katasztrófa helyrebillenti az erkölcsi egyensúlyát, megtalálja önmagát.

- A. J. Cronin (1896-1981) népszerű regényének,. a brit, egészen pontosan skót író teljes neve Archibald ​Joseph Cronin. A Glasgow-i Egyetem Orvosi Karára járt, ám tanulmányait félbeszakította az első világháború, amelyben hajósebészként szolgált a Királyi Flottánál. A háború után több kórházban is dolgozott, mígnem 1921-ben megnősült, majd Dél-Walesbe költözött, ahol praktizálni kezdett. Később Londonba
maroka, 2018. július 05. csütörtök, 16:34
Képek, videók
Afrika keselyű restorant
margoboszi
2014. május 22. csütörtök, 00:33
73710588_2835299_RESTO RAN
kondacsistvanne
2012. október 30. kedd, 20:35
BMP2Restor3.jpg
sztana45
2010. május 25. kedd, 08:15
BMP2Restor2.jpg
sztana45
2010. május 03. hétfő, 22:54
BMP2Restor1.jpg
sztana45
2010. május 03. hétfő, 22:54
William Baldwin 48.jpg
farkas1945
2011. március 07. hétfő, 11:14
Stephen Baldwin 45.jpg
farkas1945
2011. március 07. hétfő, 11:13
Daniel Baldwin 51.jpg
farkas1945
2011. március 07. hétfő, 10:14
Alec Baldwin 53.jpg
farkas1945
2011. március 06. vasárnap, 13:37
Adam Baldwin.jpg
lakcsi
2010. április 21. szerda, 22:11
furman-baldwin-bacio.j pg
emesi
2009. december 28. hétfő, 05:46
baldwin.jpg
ildiko04
2009. május 08. péntek, 20:26
amikor változtatsz.jpg
sz719eszter
2018. október 05. péntek, 19:57
amikor mások kedve.jpg
sz719eszter
2018. október 05. péntek, 19:47
amikor kijössz a viharból
sz719eszter
2018. október 05. péntek, 19:45
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.