Belépés
2019. január 19. szombat | 3. hét | 19. nap | 13:33 | Sára, Márió
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Évértékelő - A terrorizmus elleni küzdelem és a katalán válság fordította a legtöbb figyelmet Belgiumra 2017-be
Egy évvel a brüsszeli terrortámadásokat követően továbbra is jelentős a terrorveszély Belgiumban, miközben az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ma már nem csak támogató, hanem az ihlet, a lelkesedés forrásává vált - jelentette ki Jan Jambon belga belügyminiszter márciusban.

Elmondta, Belgium biztonságosabb, mint egy évvel korábban a brüsszeli nemzetközi repülőtéren és a metróállomáson elkövetett, 32 halálos áldozatot követelő, márciusi terrortámadások idején volt, de a terrorfenyegetettségi fokozat továbbra is a hármas, "súlyos" fokozaton marad.

Március 22-én a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metrómegállónál Fülöp belga király, Charles Michel belga miniszterelnök és az elhunytak hozzátartozóinak részvételével emlékeztek meg az egy évvel korábban elkövetett robbantások 32 halálos áldozatáról. Felavatták az áldozatok emlékművét is az uniós központi intézményeknek otthont adó épületeknél található Schuman tér közelében.

Március végén járókelők közé hajtott egy autós az észak-belgiumi Antwerpen egyik belvárosi sétálóutcájában. Az autót vezető, francia állampolgárságú, észak-afrikai származású férfit előállították, az incidensben senki sem sérült meg. Június közepén egy fiatalember a belga főváros központi pályaudvarán merényletkísérletet hajtott végre "Allahu Akbar!" (Allah a leghatalmasabb) kiáltást követően. A pénztáraknál működésbe hozta a hátizsákjában lévő robbanószerkezetet, a közelben járőröző katonák azonban meglőtték, később belehalt sérüléseibe. A támadásban más nem sebesült meg. Augusztus végén Brüsszel központjában egy belga állampolgárságú, szomáliai származású merénylő "Allahu Akbar-t" kiabálva késsel rátámadt három járőröző katonára. A férfit a katonák meglőtték, aki a kórházba szállítása után belehalt sebesüléseibe. Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet azt állította, hogy a támadás válasz volt az Egyesült Államok vezette koalíciós erők Szíriában és Irakban ellene folyó műveleteire.

Az oknyomozó újságírókból álló Bellingcat brit civil szervezet arról számolt be október közepén, hogy Belgiumban bejegyzett internetes címet használ az Iszlám Állam szócsövének tartott Aamák hírügynökség. A dzsihadista szervezet legutóbb szeptember végén jegyeztetett be számítógépek (webkiszolgálók) beazonosítását szolgáló domain nevet Belgiumban.

December közepén, a védelmet ellátó ügyvéd kérésére februárra halasztották Salah Abdeslam és társa, Soufien Ayari brüsszeli ügyének tárgyalását. A 2015 novemberében, Párizsban elkövetett terrortámadások kitervelésével vádolt, jelenleg franciaországi őrizetben tartott Abdeslamnak és társának azért kell bíróság elé állnia, mert egy héttel a brüsszeli terrortámadásokat megelőzően rendőrökre támadtak; Belgiumban gyilkossági kísérlet, továbbá tiltott fegyvertartás miatt indult eljárás ellenük.

Törökország és Belgium között az alkotmánymódosító referendumhoz kapcsolódóan alakult ki diplomáciai feszültség tavasszal. Ankara március közepén azzal vádolta meg Belgiumot, hogy Zuhal Demir belga esélyegyenlőségi államtitkár támogatja a Törökország mellett az Európai Unió által is terrorszervezetnek tartott Kurdisztáni Munkáspártot (PKK). Charles Michel belga kormányfő kiállt az államtitkár mellett és leszögezte, Belgium "továbbra is ki fog állni az európai értékek mellett". Sajtójelentések szerint a nagyjából 200 ezer fős belgiumi török közösség közel 70 százaléka Recep Tayyip Erdogan államfő támogatójának számít.

A belga hatóságok a Brüsszel közterületein táborozó migránsok körében egyre sűrűbben folytattak ellenőrzéseket. Brüsszel északi pályaudvarának környékén és a közelben található Maximilien parkban több mint 500, a hatóságok előtt ismeretlen, gyakran iratok nélküli, főként Szudánból és Eritreából érkezett migráns sátortáborozik. A parkban hónapok óta tartózkodók nem nyújtanak be menedékkérelmet Belgiumban azt várva, hogy Nagy-Britanniába távozhassanak. Az év folyamán számos esetet jelentettek a tengeri kikötők környékén, ahol a bevándorlók hajókra próbálnak felkapaszkodni, hogy azokkal Nagy-Britanniába jussanak.

Miután Katalónia vezetése az októberi alkotmányellenes névszavazás nyomán egyoldalúan kinyilvánította függetlenségét, különböző bűncselekmények vádjával eljárást indítottak a leváltott katalán kormány és a feloszlatott barcelonai törvényhozás elnökségének tagjaival szemben, majd európai elfogatóparancsot adtak ki Carles Puigdemont és négy társa ellen, akik október végén Brüsszelbe utaztak. Madrid előrehozott helyi választásokat írt ki Katalóniában.

Puigdemont és feloszlatott kabinetjének négy tagja önként feladta magát a rendőrségen. A kötelező uniós eljárás megkezdését a belga hatóságok többször elhalasztották, végül december közepén lezárták az eljárást, mivel a spanyol hatóságok visszavonták az európai elfogatóparancsot. Puigdemont közölte, egyelőre Belgiumban maradnak és onnan folytatják kampánytevékenységüket.

A katalán vezetők érkezését követően feszültség alakult ki a belga kormánypártok között, miután a koalíció legnagyobb pártja, az Új Flamand Szövetség (N-VA), amely Belgium északi felének, Flandriának a függetlenségéért küzd, bejelentette, hogy rokonszenvez a katalán függetlenségi törekvésekkel. A miniszterelnök azt kérte a kormány tagjaitól, hogy ne kommentálják a spanyol-katalán válságot.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. december 28. csütörtök, 07:10
Címkék: Iszlám Állam, Charles Michel, Allahu Akbar, Allahu Akbar-t, Egyesült Államok, Salah Abdeslam,
Kommentek
Újból felszólította a Google-t a tiltott tartalmak kiszűrésére az orosz szakhatóság
A Google-hoz intézet második felszólításról Vagyim Ampelonszkij, a Roszkomnadzor sajtótitkára számolt be újságíróknak kedden Moszkvában. Mint mondta, az amerikai informatikai cég nem fizette ki azt az 500 ezer rubeles bírságot, amelyet a hatóság azért szabott ki rá december 11-én, mert nem csatlakozott a FGISZ-hez.

A befizetés határideje február 20-án jár le, ha a Google addig nem fizet, a bírság összege 700 ezerre emelkedhet (egy rubel = 4,20 forint).

Vagyim Szubbotyin, a Roszkomnadzor helyettes vezetője decemberben kilátásba helyezte a Google keresőmotorjához való oroszországi hozzáférés blokkolását arra az esetre, ha a cég továbbra sem távolítja el keresési találatai közül a tiltott oldalakat. Elismerte ugyanakkor, hogy a jelenleg érvényes orosz jogszabályok a hozzáférés akadályozását egyelőre nem, csak a bírságolást teszik lehetővé, ezért, mint mondta, törvénymódosításra lesz szükség.

Szubbotyin elmondta: a Google-től az várja el a hatóság, hogy egy szeptemberben elfogadott törvény
velemenyezd, 2019. január 15. kedd, 13:02
Szíria - Erdogan: Ankara biztonsági övezetet alakit ki a szíriai-török határ mentén
Az államfő egy nappal azután tette ezt a bejelentést, hogy hétfőn Donald Trump amerikai elnökkel - a török elnöki hivatal megfogalmazása szerint - "egy, a terrorizmustól megtisztított", esetleges észak-szíriai biztonsági övezet kialakításáról beszélt telefonon.

A török elnök keddi felszólalásában rámutatott: Trump egy 30 kilométernél is szélesebb zóna ötletét vetette fel.

Erdogan a tervezett övezet pontos elhelyezkedésére nem tért ki, de a terület létrehozása vélhetően összefüggésben áll a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciával, amelynek szerepe miatt az Ankara és Washington között korábban is meglévő nézeteltérés a közelmúltban ismét összeszólalkozásokhoz vezetett. Míg Ankara a törökországi kurd szeparatistákkal szövetséges terrorszervezetet, addig Washington a dzsihadista Iszlám Állam elleni leghatékonyabb szíriai szövetségesét látja a kurd milíciában. Ankara ezen felül azt is nehezményezi, hogy Washington a szíriai kurdok képviselőjének tekinti az YPG-t, és nem választja
velemenyezd, 2019. január 15. kedd, 13:01
Egy esetleges észak-szíriai biztonsági övezet kialakításáról beszélt telefonon a török és az amerikai elnök
Bár a beszámoló a tervezett zónával kapcsolatos részletekre, köztük annak elhelyezkedésére nem tért ki, a biztonsági övezet ötlete vélhetően összefüggésben áll a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciával, miután az YPG-t illető nézeteltérés Ankara és Washington között a közelmúltban ismét összeszólalkozásokhoz vezetett. Míg Ankara a törökországi kurd szeparatistákkal szövetséges terrorszervezetet, addig Washington az Iszlám Állam elleni leghatékonyabb szíriai szövetségesét látja a kurd milíciában.

Ankara a napokban azt is nehezményezte, hogy Washington a szíriai kurdok képviselőjének tekinti az YPG-t és nem választja külön a népcsoportot a többségében kurdok alkotta milíciától.

Erdogan a hétfői beszélgetésben hangsúlyozta: Törökországnak semmi problémája nincs a kurdokkal, Ankara célja - a kilátásba helyezett újabb észak-szíriai török hadművelet keretében - a nemzetbiztonságát fenyegető terrorszervezetek, így az Iszlám Állam és az YPG elleni harc.

Az YPG ellenőrizte
velemenyezd, 2019. január 14. hétfő, 20:32
Négy évet kapott egy cseh nyugdíjas terrorista támadásokért
nyarán Mladá Boleslav mellett két alkalommal szándékosan fákat döntött a vasúti sínekre, hogy vonatbalesetet idézzen elő.

Mindkét esetben hibás cseh nyelven írt, fenyegető tartalmú röplapokat is hátrahagyott a környéken azzal a céllal, hogy az esetleges balesetekért a lakosság a muzulmán bevándorlókat tegye felelőssé. Bár a szerelvények mindkét esetben nekiütköztek a sínekre döntött fának, de sérülés nem történt, csak anyagi károk keletkeztek.

Jaromír Balda az első cseh állampolgár, akit terrorizmusért ítéltek el Csehországban - mutatott rá Martin Bíly ügyész a bírósági döntés után tartott sajtóértekezletén.

A nyugdíjas a hatályos törvények szerint akár 15 év börtönbüntetést is kaphatott volna, de az ügyész csak négy évet javasolt, mert orvosi vizsgálatok szerint Balda pszichiátriai betegségben szenved, amely viselkedését is befolyásolja. A bíróság elfogadta az ügyész javaslatát, s az elkövető a szabadságvesztés mellett pszichiátriai kezelésnek is alá kell vesse magát. Ugyanakkor enyhítő
velemenyezd, 2019. január 14. hétfő, 19:03
Melegek újabb csecsenföldi üldöztetéséről számolt be egy orosz emberi jogi szervezet
bele.

Albi Karimov, Ramzan Kadirov csecsenföldi vezető sajtótitkára "abszolút hazugságnak" minősítették a bejelentést. Szavai szerint Csecsenföldön az említett időszakban senkit nem vettek őrizetbe szexuális orientációja miatt. Azt mondta, hogy már az egész köztársaságnak tudomása lenne a történtekről, ha ott 40 embert elfognának, nem is beszélve a két állítólagos halottról.

Karimov úgy vélekedett, hogy az ilyen "híresztelések" olyanoktól származnak, akik alá akarják ásni "a nemzetközi terrorizmust legyőző és a rendet helyreállító" köztársaság vezetését, mert nyugtalanítja őket, hogy a "muszlim nép" erősödik és erősíti újjáélesztett erkölcsi értékeit.

A Novaja Gazeta című független napilap 2017 áprilisában írta meg, hogy Csecsenföldön tömegesen üldözik a melegeket. Kadirov egy Vlagyimir Putyin elnökkel való akkori találkozóján tagadta, hogy az újsághír igaz lenne, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a homoszexualitás "idegen" a csecsen társadalomtól.

A grozniji hatóságok részéről az ügyben
velemenyezd, 2019. január 14. hétfő, 17:23
Ankara a stratégiai partnerségre emlékeztette a török gazdaság tönkretételével fenyegetőző amerikai elnököt
nemzetbiztonsági fenyegetésnek, valamint terrorszervezetnek tartja az YPG-t, addig a kurd fegyveresek Washington számára a leghatékonyabb szövetségest jelentik az Iszlám Állam terrorszervezet dzsihadistái elleni harcban.

Kalin üzenetében ismét leszögezte: "végzetes hiba" azonosnak tekinteni a szíriai kurd népcsoportot és az YPG-t. Ankara Szíriában nem a kurdok, hanem terroristák ellen küzd - hangoztatta a szóvivő, hozzátéve, hogy Törökország megvédi a szíriaiakat, beleértve az ottani kurdokat is a terrorizmus minden fenyegetésétől.

Terroristák nem lehetnek Washington szövetségesei - nyomatékosította Kalin, majd jelezte: Ankara folytatja a küzdelmet az YPG és az Iszlám Állam ellen is.

Fahrettin Altun, a török elnök kommunikációs igazgatója hétfőn reggel Twitter-üzenetben azt írta: a török állam nem ellensége, hanem pártfogója a kurdoknak. Törökországnak a kurdokkal "semmi gondja nincs", "nekünk a PKK-val és annak szíriai ágával van dolgunk" - szögezte le a Délkelet-Törökországban évtizedek óta
velemenyezd, 2019. január 14. hétfő, 09:11
A lengyel külügyminisztérium visszautasította az iráni bírálatot
A lengyel külügyi tárca közleménye azt követően jelent meg, hogy szombaton bekérették az iráni külügyminisztériumba a lengyel nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét, tiltakozásul amiatt, hogy február 13-án és 14-én Varsóban több tucat ország részvételével tanácskozást tartanak "a közel-keleti békéről, stabilitásról, szabadságról és biztonságról". Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pénteki bejelentése szerint a tanácskozás fontos része annak biztosításában, hogy Irán ne gyakorolhasson "destabilizáló befolyást" a térségben.

Lengyelország álláspontja szerint a nemzetközi közösség jogosult "különféle regionális és globális problémák" megvitatására, Varsónak pedig joga egy olyan konferencia társszervezésére, amelynek célja a közel-keleti régió "stabilitását és jólétét szem előtt tartó lépések" kidolgozása - mutatott rá a lengyel külügyi tárca a honapján nyilvánosságra hozott közleményben.

A teheráni lengyel nagykövetség képviselője bemutatta az iráni külügyminisztérium kelet-európai osztálya
velemenyezd, 2019. január 13. vasárnap, 20:59
Tízezrek tüntettek Bilbaóban az ETA-foglyok baszkföldi börtönökbe szállításáért
País című napilap a büntetés-végrehajtási intézetek adataira hivatkozva közölte: 232 elítélt baszk terrorista raboskodik Spanyolországban, 48-an Franciaországban, egy elítélt pedig Portugáliában.

Információi szerint amióta a szocialista kormány júniusban hatalomra került, 13 rabot helyeztek át baszkföldi börtönökbe.

A rabok "szétszórásának politikája" még a Felipe González vezette szocialista kormány 1989-es döntése nyomán valósult meg. Otthonuktól, szeretteiktől távoli elhelyezésüket a terrorizmus elleni harc egyik eszközeként használta, és annak eredményességét a különböző kormányok évtizedeken át elismerték.

A terroristák hozzátartozói évek óta követelik a büntetés-végrehajtási politika megváltoztatását, a kérés támogatóinak tábora pedig egyre növekszik, amióta 2011-ben az ETA bejelentette, hogy felhagy az erőszakkal.

A társadalmi igényre hivatkozva maga a baszk autonóm kormány állt a kezdeményezés élére, noha a hétvégi tüntetést nem támogatta, és nem is képviseltette magát
velemenyezd, 2019. január 13. vasárnap, 12:18
Képek, videók
terrorizmus.jpg
agica2004
2017. február 25. szombat, 16:12
Putyin- terrorizmus.png
agica2004
2015. december 12. szombat, 22:27
a terrorizmus új formája
ninetta
2007. április 11. szerda, 13:39
Az iszlám állam bevezeti
megyerimihaly
2015. szeptember 02. szerda, 21:09
Jacques-Charles_Oudry_ Por
charlotteani
2018. december 18. kedd, 22:56
nice-king-charles-span iel
charlotteani
2018. december 18. kedd, 22:37
cute-king-charles-span iel
charlotteani
2018. december 18. kedd, 22:23
cavalier-king-charles- spa
charlotteani
2018. december 18. kedd, 22:22
Cavalier-King-Charles- Spa
charlotteani
2018. december 18. kedd, 22:16
cavalier-king-charles. jpg
charlotteani
2018. december 18. kedd, 22:16
cavalier-king-charles (1)
charlotteani
2018. december 18. kedd, 22:15
Allahu ekber.jpg
gigi55
2011. május 01. vasárnap, 12:58
egyesult_allamok_san_f ran
borigit
2016. június 21. kedd, 11:40
Egyesült Államok - Oklaho
margoboszi
2014. május 01. csütörtök, 19:52
Egyesült Államok - Oklaho
cipello
2014. április 13. vasárnap, 10:47
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.