Belépés
2019. január 16. szerda | 3. hét | 16. nap | 02:53 | Gusztáv
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A savanyú káposzta
Minden bizonnyal nincs is olyan ember, aki egészség érdekében ne tenne meg mindent. Nagyanyáink ősi praktikákat alkalmazva igyekeztek megtenni mindent annak érdekében, hogy egészségüket karbantartsák.

Napjaink rohanó életformája közepette sokan megfeledkeznek illetve elhanyagolják ezeknek a természetes módszereknek az alkalmazását. Ilyen például a savanyú káposzta-lé is. Az egyik legértékesebb zöldségfélénket, a káposztát táplálkozásukból a legtöbben méltatlanul hanyagolják. Pedig a savanyú káposzta számtalan jótékony hatással rendelkezik.

Az anyagcsere számára létfontosságú alkotóelemeket tartalmaz. Erjedésekor jótékony hatású, savtermelő baktériumok szaporodnak el, melyek gátolják a káros mikrobák elszaporodását és kedvező hatással vannak a bélflórára. A savanyodásnak köszönhetően a káposzta megőrzi magas C-vitamin tartalmát. Ugyanakkor a savanyú káposzta ízesítéséhez felhasznált fűszerek, mint a babérlevél, kapor, bors, mustármag, torma, köménymag szintén gyógynövények, melyek pozitív hatással vannak az emésztőszervi- és a légúti betegségekre. A C-vitaminon kívül A- és B-vitaminban is gazdag, de kálium, kén, vas, klór, nátrium, foszfor, kalcium és jód is fellelhető benne.
További jótékony hatásai:

Helyreállítja a bélflórát, szabályozza a vércukrot, tisztítja a beleket (különösen a vastagbelet), feloldja a szervezetben a mérgeket, segíti a máj működését, fogyasztásával megelőzhető-, illetve kezelhető a daganatos betegség, csökkenti a magas koleszterint. Nem utolsó sorban - mivel rendkívül kalóriaszegény-, fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, ugyanis általa gyorsabban megszabadulhatnak a fölösleges kilóktól.
A népgyógyászatban:

Nálunk többfajtáját termesztik, mert kedvelt és kitűnő főzeléket szolgáltat. A savanyú káposzta készítésénél kevés sót szabad csak felhasználni. Borókát, szőlőt, esetleg bort szoktak néhány helyen hozzátenni a készítésénél.

A savanyú káposztát nyersen gyomorrontásnál, különösen ha az romlott ételtől származott. A gyomor és beleket gyorsan tisztító hashajtó hatásánál fogva régóta használják. A káposztalének van meg elsősorban ez a tulajdonsága (Katzenjammer). A megromlott nedvek, felgyülemlett gázok kivezetését eszközöli, miáltal végeredményben előmozdítja a vérképződést, a gyomrot erősíti. A nép köszvénynél savanyú káposzta kúrát tart.

Külső borogatásra is használják a savanyított káposztát levelével együtt, elhanyagolt, gennyesedő sebeknél, mert fájdalmat is szüntet. Ajánlják ezeket a borogatásokat égési sebekre és méhcsípésre is.

Bakos Ferenc mátészalkai parasztorvos is megemlíti a savanyú káposztát 1950-ben íródott versében:

Szörnyű betegség még s örök az Isiász.

Ellene, testvér, tudod mit csinálsz ?

Savanyú káposztát melegíts magadra,

Huszonnégy órán át feküdj jól dunsztolva.

Elhagyod az ágyat, nem szenvedsz a sírig,

Áldod Istent, s kapod ami éppen illik."
horvathnemagdi, 2018. január 15. hétfő, 20:58
Címkék: Bakos Ferenc, Áldod Istent, savanyú káposzta, természetes módszereknek, savanyú káposzta-lé, egyik legértékesebb,
Kommentek
Emlékülés Árpád-házi Szent Margit tiszteletére Budapesten
2018. november 18. vasárnap 13:15
Árpád-házi Szent Margit szentté avatásának 75. évfordulója alkalmából ünnepi emlékülést szervezett a Budapest-Újlaki Sarlós Boldogasszony-plébánia november 17-én Budapesten, a margitszigeti Danubius Grand Hotelben.
Az emlékülés Bakos Ildikó szobrászművész, érdemes művész Árpád-házi Szent Margit szobrának közelgő átadásához kapcsolódott. A margitszigeti kolostorromnál a következő héten sorra kerülő szoborállítást Beran Ferenc Budapest - újlaki plébános kezdeményezte; a költségeket a Fővárosi Önkormányzat vállalta.
...........................
Az emlékülés célját bevezetőjében Beran Ferenc foglalta össze: ,,fedezzük fel ,,Budapest szentjének" a ma emberéhez szóló üzenetét, történeti ismereteink alapján rajzoljuk meg vonásait, és kövessük őt!"
Árpád-házi Margitot, IV. Béla lányát XII. Piusz pápa avatta szentté 1943. november 19-én. ,,Háborús idők
maroka, 2018. november 18. vasárnap, 14:05
Viceprimarul UDMR de la Târgu Mureş deocamdată nu îşi dă demisia
demiterii viceprimarului.

Somaţia pentru rambursarea costurilor a venit din partea UDMR Târgu Mureş. Consiliul Teritorial Permanent (CTP) al UDMR Mureş a solicitat, totodată, aproape în unanimitate ca Gergely Makkai să îşi dea demisia, nu doar din cauza călătoriei sale sud-coreene, ci şi în urma unor nemulţumiri privind activitatea sa ca viceprimar.

Potrivit statutului UDMR, retragerea sprijinului politic al funcţionarilor aleşi şi numiţi poate fi decisă de CTP-ul organizaţiei judeţene.

Ferenc Péter, preşedintele UDMR Mureş, a declarat pentru MTI că Gergely Makkai a devenit viceprimar după ce organizaţia judeţeană i-a dat vot de încredere. Acum, CTP a solicitat demisia politicianului maghiar. Acesta nu trebuie să dea explicaţii pentru decizia luată aproape în unanimitate, dar la nevoie, poate face şi acest lucru. Deocamdată, lui Gergely Makkai nu i s-a retras sprijinul politic, a specificat Ferenc Péter. Dacă va avea loc acest lucru, va înceta, conform legii, nu doar funcţia de viceprimar a
velemenyezd, 2018. október 08. hétfő, 18:33
Fizetett, és egyelőre nem mond le Marosvásárhely RMDSZ-es alpolgármestere
lemondatásának kérdésében.

Makkai Gergelyt az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete szólította fel a költségek megtérítésére. A párt Maros megyei szervezete Területi Állandó Tanácsa (TÁT) csaknem egyhangú szavazással lemondásra kérte a politikust, nemcsak a dél-koreai út, hanem az alpolgármesteri tevékenysége miatt is.

Az RMDSZ alapszabálya értelmében a megyei szervezet állandó tanácsa jogkörébe tartozik a bizalom megvonása a szövetség választott vagy kinevezett tisztségviselőitől.

Péter Ferenc, a megyei szervezet elnöke az MTI-nek nyilatkozva elmondta: Makkai Gergely azt követően lett alpolgármester, hogy a megyei szervezet bizalmat szavazott neki. A TÁT most a politikus lemondását kérte. Hozzátette: a testületnek nem kell magyarázatot adnia a csaknem egyhangúan meghozott döntéséért, de akár ezt is megteheti. Péter Ferenc megjegyezte: egyelőre nem vonták meg a bizalmat Makkai Gergelytől. Ha ezt megteszik a törvény értelmében Makkainak nemcsak az alpolgármesteri, hanem az önkormányzati
velemenyezd, 2018. október 08. hétfő, 17:14
UDMR Mureş îi cere demisia propriului viceprimar Gergely Makkai
Potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei judeţene a UDMR, remis agenţiei ungare de presă MTI, CTP a evaluat activitatea viceprimarului şi s-a conturat o nemulţumire categorică cu privire la activitatea viceprimarului şi a facţiunii UDMR din Consiliul Local Târgu-Mureş.

"Ţinând cont de toate acestea, CTP îi solicită lui Gergely Makkai demisia din funcţia de viceprimar" - se arată în documentul semnat de preşedintele filialei Mureş a UDMR, Ferenc Péter. Politicianul, care este şi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Mureş, consideră că solicitarea demisiei trece de nivelul local al Târgu-Mureşului şi are un mesaj naţional.

UDMR Mureş a solicitat şi filialei municipale UDMR Târgu-Mureş să nominalizeze un nou candidat pentru fotoliul de viceprimar.Portalul de ştiri de limbă maghiară Maszol.ro - care l-a contactat telefonic pe Gergely Makkai - a relatat: deocamdată nu se ştie dacă viceprimarul va da curs solicitării. Makkai şi-a închis telefonul, fără a oferi răspunsuri, în momentul în
velemenyezd, 2018. október 04. csütörtök, 23:42
Lemondásra szólította fel Makkai Gergely marosvásárhelyi alpolgármestert az RMDSZ
Az RMDSZ-szervezetnek az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a TÁT kielemezte Makkai Gergely alpolgármester tevékenységét, és súlyos elégedetlenség fogalmazódott meg az alpolgármester és a városi önkormányzati frakció tevékenységével kapcsolatban.

"A TÁT mindent figyelembe véve arra kéri Makkai Gergelyt, mondjon le alpolgármesteri tisztségéről" - idézte a közlemény Péter Ferencet, a Maros megyei RMDSZ-szervezet elnökét. A Maros megyei önkormányzatot is vezető politikus úgy vélte: a lemondásra való felkérés túlmutat Marosvásárhelyen, ennek országos üzenete van.

Az RMDSZ Maros megyei szervezete ugyanakkor felkérte a szövetség marosvásárhelyi szervezetét, hogy nevezzen meg egy új alpolgármester-jelöltet.

A Maszol.ro portál - amely a felkérés után telefonon hívta Makkai Gergelyt - azt közölte: egyelőre nem tudni, hogy az alpolgármester eleget tesz-e a felszólításnak. Makkai ugyanis válasz nélkül letette a telefont, amikor meghallotta a lemondására vonatkozó újságírói
velemenyezd, 2018. október 04. csütörtök, 23:42
Kulisszatitkok - Színházi iparművészek kiállítása a Pesti Vigadóban
kísérőprogramjai között öltözék- és ékszerbemutatók, könyvbemutatók is megtalálhatók, emellett az alkotókkal is találkozhat a közönség.

A számos művészeti ágat és a művészeti tagozatok alkotóit, valamint független iparművészeket is integráló programsorozat célja, hogy a szakma és a nagyközönség számára reprezentatív képet nyújtson a hazai színházi iparművészetről és bevonja a fiatal iparművészeket is.

A kiállításon szereplő művészek között van Árendás József, Bagossy Levente, Bakos István, Baráth Ferenc, Csikós Attila, Fekete György, Jánoskúti Márta, Erkel László Kentaur, Orosz István, Rátkai Erzsébet, Székely László, Szegő György, Szűcs Edit és Tordai Hajnal.

A tárlat az MMA, a PIM tagintézménye, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI), a Magyar Belsőépítész Egyesület (MABE), valamint a Szcenográfusok, Színháztechnikusok és Színházépítészek Nemzetközi Szervezetének (OISTAT) magyar központja és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ partnerségével
velemenyezd, 2018. június 21. csütörtök, 19:55
Krisztus szeretetének közvetítői legyetek
Pap- és diakónusszentelést ünnepeltek Vácott
2018. június 17. vasárnap 21:04
A váci székesegyházban június 16-án Beer Miklós megyéspüspök pappá szentelte Kovács Zsoltot és Torma Zsolt Joelt. Átmeneti diakónus lett Bógár Zsolt, állandó diakónus Bakos Péter, Kiss Balázs, Katona Pál, Simon Zoltán, Szakali Tibor és Ferencz Zoltán József..
Bővebben
maroka, 2018. június 17. vasárnap, 22:37
Négy premierrel készül az új évadra a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház
Az új előadások főszerepeiben többek között Vándor Éva, Fenyő Iván és Koltai Róbert mutatkozik be.

Elsőként, október elsején a Váci Dunakanyar Színházzal közös produkcióban viszik színre Molnár Ferenc Az ördög című Mefisztó-történetét a főbb szerepekben Fenyő Ivánnal és Mészáros Mátéval. Hunyady Sándor Lovagias ügy című vígjátéka lesz a második premier Vándor Évával és Koltai Róberttel a főszerepben.

Márciusban láthatja a közönség az Erdő című előadást, Alekszandr Nyikolajevics Osztrovszkij vígjátékát, majd májusban kerül színpadra Arthur Miller Pillantás a hídról című drámája, amelyben Eddie-t Máté Krisztián, Beatricét Kökényessy Ági alakítja.

A nagyszínpadi premierek mellett a Zenthe Szalon felolvasószínházában is négy új produkcióval várják a színházszeretőket: Popper Péter Útvesztő, Madách Imre A civilizátor, Marschalkó Zsolt Homokvihar és Szmodis Jenő Ultimátum című darabjaival.

A 2018/2019-es évadban három új rendezővel, Gaál Ildikóval, Bakos Kis Gáborral és Kis Domonkos
velemenyezd, 2018. május 14. hétfő, 15:43
Képek, videók
Bakos-Ferenc-mateszalk ai-
cipello
2013. december 15. vasárnap, 20:05
Áldás Istentől
dandej
2018. november 20. kedd, 10:37
ISTENTŐL+ÁLDOTT,+BOLDO G,+
menusgabor
2018. augusztus 13. hétfő, 18:57
Akik Istent szeretik
dandej
2018. június 27. szerda, 11:46
istent.jpg
paka68
2018. április 08. vasárnap, 11:50
Ezt kaptam Istentől.jpg
pacsakute
2017. november 28. kedd, 22:04
Szeresd az Istent s tégy,
chillik
2017. január 18. szerda, 07:03
Békesség Istentöl 01.jpg
chillik
2017. január 03. kedd, 09:16
Békesség Istentöl 02.jpg
chillik
2017. január 03. kedd, 09:15
Békesség Istentöl 03.jpg
chillik
2017. január 03. kedd, 09:15
Kértem Istent
sanci81
2016. december 11. vasárnap, 18:59
112828-kerdezd-istent. jpg
iga
2016. augusztus 13. szombat, 17:26
harcsas_savanyu_kaposz ta.
taszat
2017. december 27. szerda, 23:21
Savanyú káposzta.jpg
pacsakute
2017. január 28. szombat, 21:49
savanyú káposzta
sanci81
2015. október 31. szombat, 16:21
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.