Belépés
2019. október 16. szerda | 42. hét | 289. nap | 06:48 | Gál
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A Scone-i kő, vagy a Végzet Köve.
A Scone-i kő, vagy a Végzet Köve, avagy Koronázókő az a homokkő, amelyet évszázadokig felhasználtak a skót, majd az angol, majd a brit koronázási szertartásokban. Eredetileg a ma már romos scone-i apátságban őrizték, sok évszázados angliai távollét után 1996. november 30-án az edinburgh-i várban helyezték el. Skót nemzeti szimbólum, ahogy a magyaroké a Szent Korona.

Ismerik más neveken is: Jákob Párnaköve, Jákob Oszlopköve, vagy Tanist kő. (A Végzet Köve néven a Lia Fáil követ is ismerik.)

A hagyomány szerint a követ eredetileg a bibliai Jákob használta párnának. Az egyik legenda szerint a gaelek ősi Dál Riata királyságának koronázóköve volt ír földön, amit a skóciai Caledonia leigázásakor magukkal vittek. Egy másik legenda szerint Szent Kolumba utazóoltárja volt skóciai missziója idején. A skót uralkodókat már I. Kennethtől kezdve (847 körül) a kövön ülve koronázták meg. Ebben az időben a kő Scone-ban volt.

A követ I. Eduárd angol király 1296-ban hadizsákmányként elvitte és a westminsteri apátságban helyezte el. Itt a koronázási trón (Coronation Chair) vagy Szent Edward széke néven ismert öreg faszék ülőrésze alá illesztették vaspántokkal - ezen a széken koronázták meg az angol királyokat, s ezzel szimbolizálták, hogy ők egyben Skócia királyai is. Van olyan hagyomány, amely szerint nem is az igazi követ vitték el, mert azt a scone-i palota szerzetesei úgy elrejtették, hogy máig sem találják. (Bár időnként visszatér a szóbeszéd, hogy a templomos lovagok birtokába került.)

1328-ban a northamptoni szerződés alapján vissza kellett volna szolgáltatni a követ a skótoknak, valójában azonban erre csak több mint hat évszázaddal később, 1996-ban került sor hivatalosan. (1950-ben skót diákok visszalopták a követ - közben véletlenül két darabra törték - és 1951. április 11-én az arbroathi apátság oltárán helyezték el, de amikor a rendőrség rájött, hol van, visszavitték a Westminsterbe.)


schuro, 2017. január 12. csütörtök, 21:49
Címkék: Végzet Köve, Szent Korona, Jákob Párnaköve, Jákob Oszlopköve, Riata királyságának, Szent Kolumba,
Kommentek
Harry herceg újabb bulvárlapok ellen indított pert
A Buckingham-palota péntek esti bejelentése szerint Harry - II. Erzsébet királynő unokája, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia - a The Sun című konzervatív, illetve a Daily Mirror című baloldali tömeglap ellen indított pert a londoni felsőbíróságon, azon a címen, hogy ezek a lapok törvénysértő módon feltörték és lehallgatták telefonos hangpostáját.

A News Group Newspapers kiadóvállalat, amely a The Sun és vasárnapi testvérlapja, a The Sun on Sunday mellett a The Times és a The Sunday Times című lapokat is gondozza, péntek este minden további részlet közlése nélkül megerősítette, hogy Harry herceg keresetet nyújtott be ellene.

A másik érintett sajtócég az MGN Ltd., a Daily Mirror, a Sunday Mirror és a The Sunday People tulajdonosa.

Az udvar közleményéből nem derül ki, hogy a keresetben foglalt vád milyen időszakra vonatkozik.

Az évtized elején azonban minden idők legsúlyosabb nagy-britanniai telefonlehallgatási botránya tört ki, amikor kiderült, hogy az
velemenyezd, 2019. október 04. péntek, 20:52
Romániában 9,8 százalékkal nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások tavaly
A román jegybank és az országos statisztikai intézet által végzett kutatás alapján megállapították, hogy a legtöbb külföldi tőkét, 1,5 milliárd eurót a kereskedelem vonzotta, ezt követi a feldolgozóipar 1,3 milliárd euróval.

A külföldi közvetlen tőkeberuházások értéke 2017-ben 4,8 milliárd euró 2016-ban 4,517 milliárd euró volt.

Tavaly december 31-ig a román gazdaságba beáramlott külföldi közvetlen tőke értéke összesen 81 milliárd eurót tett ki.

A legfontosabb külföldi beruházó Hollandia, a holland vállalatoktól származik ennek az összegnek a 24 százaléka, második helyen Németország áll 12,7 százalékkal, a harmadik Ausztria 12,2 százalékkal. Magyarország a listán a 14. helyen áll 1,223 milliárd euróval, 1,5 százalékos részesedéssel.
velemenyezd, 2019. szeptember 30. hétfő, 17:11
Budavári Önkormányzat: megkezdődött a Logodi utcai támfal bontása
A bontásra a kerületi önkormányzat kötelezte a kivitelezőt, amely a meglazult támfal visszabontása után a kiszedett köveket biztonságos módon elhelyezi - olvasható a közleményben.

Azt írták, ezekre a munkálatokra azért van szükség, mert veszélyhelyzetet állapított meg az a független statikai vélemény, amelyet a Budavári Önkormányzat rendelt meg a támfalomlás miatt. Ennek alapján az önkormányzat azonnal veszélyhelyzet elhárítására kötelezte a telek tulajdonosát és a kivitelezőt. A munkálatokat az önkormányzat szakemberei folyamatosan ellenőrzik.

Hozzátették: az I. kerületi kormányhivatal közben megindította az építésfelügyeleti hatósági eljárást, valamint - az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető állapot megszüntetése érdekében végzett munkák kivételével - megtiltották mindenfajta építőipari kivitelezési tevékenység folytatását.

A Budavári Önkormányzat szeptember 16-án közölte, hogy beomlott a kerületben egy ingatlan támfala. A Logodi utca 56-58. szám alatti, magántulajdonban lévő
velemenyezd, 2019. szeptember 30. hétfő, 15:11
Budapest Maraton - Jenkei Péter és Gyurkó Fanni sikere
A kétnapos fővárosi futófesztiválon vasárnap reggel kilenc órakor rajtolt a maraton, amelyen a rendező Budapest Sportiroda tájékoztatása szerint egyéniben Jenkei Péter 2:23:22, míg Gyurkó Fanni 2:42:54 óra alatt teljesítette a 42,195 kilométeres távot. A férfiaknál Jenkei mögött a címvédőként rajthoz állt Csere Gáspár a második, Fehér Márk pedig a harmadik helyen végzett. A nőknél szintén az előző évben győztes lett a második a pécsi Szabó Tünde személyében, míg harmadikként a brit Georgina Fenn (2:56:49 ó) követte Gyurkót.

A maratoni távon magyar bajnoki érmekért is zajlott a küzdelem, a nőknél Ferenc Katalin állhatott még fel a dobogóra. Jenkei a versenyt követően elmondta: nagyon örül első sikerének, amelyet maratoni országos bajnokságon aratott.

"A táv első felében együtt futottam Gáspárral, majd sikerült az élre kerülnöm, de harminc kilométer után egyre nehezebben ment a futás. Így még inkább értékelem a győzelmet" - nyilatkozta a Vasas újdonsült bajnoka.

Gyurkó Fanni kifejtette: a
velemenyezd, 2019. szeptember 29. vasárnap, 17:52
Orosz Nagydíj - Hamilton nyert és növelte előnyét az összetettben
A 34 éves Hamilton Oroszországban negyedszer diadalmaskodott, és ez az idei kilencedik, egyben pályafutása 82. futamgyőzelme, amelynek eredményeként már 73 ponttal vezet csapattársa, a Szocsiban most másodikként célba érő finn Valtteri Bottasszal szemben.

Az Orosz Nagydíjon Charles Leclerc, a Ferrari monacói pilótája végzett harmadikként.

A rajtnál a pole pozícióból startoló Leclerc tökéletes ütemben lőtt ki, ezzel szélárnyékot biztosított a harmadik helyről induló csapattársának, Sebastian Vettelnek, aki megelőzte Hamiltont és Leclercet is, és elsőként fordult el az első kanyarban.

A verseny csaknem feléig megmaradt a Vettel, Leclerc, Hamilton sorrend a dobogós helyeken száguldóknál, a Ferrari monacói pilótája ugyanakkor a csapatrádión az előzetesen megbeszélt stratégiával kapcsolatban kérdőre vonta versenymérnökét, és arról érdeklődött, Vettel mikor fogja maga elé engedni. Erre aztán valamivel később sor került, Leclerc ugyanis a 22., Vettel pedig a 26. körben hajtott a boxba
velemenyezd, 2019. szeptember 29. vasárnap, 15:11
Súlyemelő-vb - Thaiföldi csúcsverseny thaiok nélkül
indultak - átfogó doppingvizsgálatok zajlottak, a mezőnynek mintegy harmadát, csaknem 250 súlyemelőt teszteltek.

Maga a világbajnokság nagyszerű versenyeredményeket hozott, a korosztályos rekordokon túl felnőtt világcsúcsokban sem volt hiány. A férfiaknál a tíz kategória közül hétben is megdőltek az addigi "legek", és összesen 18 világrekord született. A nőknél a tízből hatban írták át a korábbi listákat, és együttesen 16 világcsúcsot regisztráltak.

Az éremtáblázaton mindkét nemnél toronymagasan végzett az élen Kína, a nőknél a lehetséges kilencven éremből 30-at kaparintottak meg, közte 16 aranyat, míg a férfiaknál 23 érem és 13 arany a hasonló adatpár. A nőknél 20 ország szerzett legalább egy érmet, az erősebb nem képviselőinél pedig 21 nemzetnek jutott minimum egy medál.

A magyar csapatot hárman alkották, egyiküknek sem lehetett dobogós célja, a reális elvárás az volt, hogy egyéni legjobbjukat szárnyalják túl, és minél több érvényes gyakorlatot mutassanak be. Ennek alapvetően megfeleltek. A
velemenyezd, 2019. szeptember 28. szombat, 22:23
Kiss Jenő versei
vele.
Még akkor is, ha oly semmi, amelyből
egy új világot hoztál létre te.

Apádat ne, csak eszméit tagadd meg -
hisz tőle volt az elméd, lángeszed!
a kisebb lángból a nagyobb! hisz ő volt
irányítód, varázslód, váteszed!

Csak hát számodra egy volt ember, eszme,
alkudni nem tudtál, mint annyian -
inkább az ordas semmi, a kietlen,
mely hogyha ad, nem mondja: vedd, fiam!

Kár volt! Hiszen kár egyedül maradni,
lenni konok magunknak végzete.
A semmi: semmi, akkor is, ha abból
egy új világot hoztál létre te.

1974


A FORDÍTÓK


Magyarul szólalt meg a Biblia
s a zsoltár. Zord, nehéz időkben.
A lélek beledöbben.
Nehéz idő, aj, vassal szigorú kor,
mely mégis, mégis szent volt és dicső:
biblia- s zsoltárfordító idő.
A magyart megtanították Istenre,
és Őt magyarra
menusgabor, 2019. szeptember 25. szerda, 20:00
Pietrelcinai Szent Pio atya emlék napja van
időben az ördög gyakran és olyan gorombán támadta, hogy ahhoz hasonlót csak Vianney Szent János életéből ismerünk. Pio azonban megkapta a fölismerés és a kitartó harc kegyelmét - a kísértőt csak Barbablunak nevezte.
Egészségi állapota miatt elöljárói ismét hazaküldték. Többször visszatért ugyan a konventbe, de rövid idő alatt visszaesett a betegségbe. Végül XV. Benedek pápától 1915 februárjában engedélyt kapott a tartós kolostoron kívüli életre. Pietrelcinában kápláni teendőket, hitoktatást végzett, gyóntatott, ájtatosságokat vezetett. A szentmisét egyre inkább engesztelő áldozatként élte át. Mivel zajlott az első világháború, behívták katonának, de az első vizsgálat után Casertába küldték a katonai kórházba, ahol tüdőbaja miatt elbocsátották. Elöljárói 1916 februárjában Foggiába, júliusban az Adriai-tenger partjához közeli San Giovanni Rotondó-i konventbe (itt, Garganóban jelent meg 492. május 8-án Szent Mihály főangyal) küldték. Itt töltötte aztán élete hátralévő részét, több mint ötven
maroka, 2019. szeptember 23. hétfő, 10:18
Képek, videók
Végzetes csók - v. kép.pn
anci-ani
2017. december 02. szombat, 13:55
Ezerfárosznyi végzet 01.j
chillik
2017. február 25. szombat, 05:39
Ezerfárosznyi végzet 02.j
chillik
2017. február 25. szombat, 05:39
szerelem a végzetem.jpg
astropapa58
2017. január 15. vasárnap, 10:50
FB végzet.jpg
dnemethk
2016. január 25. hétfő, 20:52
Áldott végzetem.jpg
chillik
2015. szeptember 09. szerda, 18:18
Végzetes vonzerő.jpg
cady89
2015. augusztus 06. csütörtök, 01:50
O.V.-még nem végzett.jpg
agica2004
2015. január 29. csütörtök, 18:15
isten-sors-vegzet.jpg
menusgabor
2015. január 15. csütörtök, 19:24
sors végzet.jpg
yvett789
2015. január 13. kedd, 16:56
végzet
lenke1964
2014. december 31. szerda, 00:13
Svéd korona és koronázási
pacsakute
2016. október 27. csütörtök, 13:45
Koronázási jelvények kész
lovagdamaerdosanna
2012. május 01. kedd, 16:25
a_koronazasi_jelvanyek _da
cserhat3
2011. november 13. vasárnap, 22:10
Koronázási emlékmű
dnemethk
2011. július 02. szombat, 02:18
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.