Belépés
2019. július 17. szerda | 29. hét | 198. nap | 02:40 | Endre, Elek
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A Scone-i kő, vagy a Végzet Köve.
A Scone-i kő, vagy a Végzet Köve, avagy Koronázókő az a homokkő, amelyet évszázadokig felhasználtak a skót, majd az angol, majd a brit koronázási szertartásokban. Eredetileg a ma már romos scone-i apátságban őrizték, sok évszázados angliai távollét után 1996. november 30-án az edinburgh-i várban helyezték el. Skót nemzeti szimbólum, ahogy a magyaroké a Szent Korona.

Ismerik más neveken is: Jákob Párnaköve, Jákob Oszlopköve, vagy Tanist kő. (A Végzet Köve néven a Lia Fáil követ is ismerik.)

A hagyomány szerint a követ eredetileg a bibliai Jákob használta párnának. Az egyik legenda szerint a gaelek ősi Dál Riata királyságának koronázóköve volt ír földön, amit a skóciai Caledonia leigázásakor magukkal vittek. Egy másik legenda szerint Szent Kolumba utazóoltárja volt skóciai missziója idején. A skót uralkodókat már I. Kennethtől kezdve (847 körül) a kövön ülve koronázták meg. Ebben az időben a kő Scone-ban volt.

A követ I. Eduárd angol király 1296-ban hadizsákmányként elvitte és a westminsteri apátságban helyezte el. Itt a koronázási trón (Coronation Chair) vagy Szent Edward széke néven ismert öreg faszék ülőrésze alá illesztették vaspántokkal - ezen a széken koronázták meg az angol királyokat, s ezzel szimbolizálták, hogy ők egyben Skócia királyai is. Van olyan hagyomány, amely szerint nem is az igazi követ vitték el, mert azt a scone-i palota szerzetesei úgy elrejtették, hogy máig sem találják. (Bár időnként visszatér a szóbeszéd, hogy a templomos lovagok birtokába került.)

1328-ban a northamptoni szerződés alapján vissza kellett volna szolgáltatni a követ a skótoknak, valójában azonban erre csak több mint hat évszázaddal később, 1996-ban került sor hivatalosan. (1950-ben skót diákok visszalopták a követ - közben véletlenül két darabra törték - és 1951. április 11-én az arbroathi apátság oltárán helyezték el, de amikor a rendőrség rájött, hol van, visszavitték a Westminsterbe.)


schuro, 2017. január 12. csütörtök, 21:49
Címkék: Végzet Köve, Szent Korona, Jákob Párnaköve, Jákob Oszlopköve, Riata királyságának, Szent Kolumba,
Kommentek
Trenkwalder: a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási rátája idén elérte a 35 százalékot
dolgozónál többet foglalkoztató társaságnak, ahol a megváltozott munkaképességűek száma nem éri el a teljes állomány 5 százalékát, a munkaadóknak a hiányzó létszám után rehabilitációs hozzájárulás címen fejenként évi 1 341 000 forintot kell befizetniük az államkasszába.

A megváltozott munkaképességűek többsége a feldolgozóiparban és a szolgáltatási szektorban, elsősorban humán és szociális területen dolgozik, 40 százalékuk részmunkaidőben látja el feladatait. Az érintettek 55 százaléka középfokú végzettséggel rendelkezik, 6 százalékuk pedig diplomás.

A 250 embernél többet foglalkoztató vállalatok mintegy 80 százalékánál dolgozik megváltozott munkaképességű kolléga, a legmagasabb arányban Fejér és Győr-Moson-Sopron megyében (93, illetve 86 százalék), a legalacsonyabb arányban pedig Nógrád megyében (55 százalék).

A közlemény idézte Balog Lajost, a Trenkwalder Rehabilitációs üzletágának vezetőjét, aki kifejtette, további ösztönzést jelenthetne, ha rugalmassá tennék a rokkantsági vagy
velemenyezd, 2019. július 16. kedd, 07:05
Brit Nagydíj - Pierre Gasly volt a leggyorsabb az első szabadedzésen
Gasly mögött a finn Valtteri Bottas (Mercedes) és a holland Max Verstappen (Red Bull) végzett a második, valamint a harmadik helyen.

Az ötszörös világbajnok, az összetettben is élen álló brit Lewis Hamilton (Mercedes) a negyedik köridőt autózta, a 34 éves címvédőt a Ferrari két pilótája, a monacói Charles Leclerc és a négyszeres vb-győztes német Sebastian Vettel követte.

Eredmények, 1. szabadedzés (az élcsoport):

------------------------------------------1. Pierre Gasly (francia, Red Bull) 1:27.173 perc2. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 1:27.6293. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:28.0094. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:28.1225. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 1:28.2536. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 1:28.304

A további program:

------------------2. szabadedzés 15.00

szombat:3. szabadedzés 12.00időmérő edzés 15.00

vasárnap:futam 15.10
velemenyezd, 2019. július 12. péntek, 13:04
Orbán Balázs: a magyar állam szívesen fogadja a tehetséges, patrióta fiatalokat
például a globalizáció, a migráció és az éghajlatváltozás - jegyezte meg.

A Szent István-i alapvetés azonban nem változott, a magyarok sikerének receptje pontosan ugyanaz, mint ezer évvel ezelőtt: a magyar államnak elég erősnek kell lennie, hogy az itt élőknek biztonságot, szabadságot és prosperitást adjon.

Az NKE feladata pedig az, hogy tudományos kapacitásával ezt a stratégai célt támogassa, sőt, a gondolkodás mozgatórugójává váljon.

Koltay András, az egyetem rektora arról beszélt: a karon végzettek a magyar állam gépezetét fogják működtetni, az állam azonban "nem mitikus szörny" hanem közösség, mely mindazokból áll, akik Magyarországon élnek.

Ennek a közösségnek értékei, saját kultúrája, művészete, sporteredményei, humora és sajátos lelki állapota van, az államigazgatásban dolgozók pedig ezen értékek megőrzéséért is fognak dolgozni.

A rektor kitért arra is: a hét éve alapított egyetemen a hallgatók 21. századi körülmények között tanulhatták az ezeréves magyar államiság alapjait
velemenyezd, 2019. július 12. péntek, 13:02
Ankara elutasította, hogy az EU továbbra is illegálisnak minősíti a Ciprus közelében végzett török próbafúrások
Közleményében a tárca úgy vélte: az unió nem képes ellátni a pártatlan közvetítő szerepét a két részre szakadt Ciprus helyzetének megoldását célzó folyamatban. A török külügyminisztérium egyúttal figyelemre méltónak nevezte, hogy a próbafúrásokat érintő nyilatkozataiban Görögország, illetve az Európai Unió említést sem tesz a ciprióta törökökről, úgy téve, mintha nem is élnének ott.

A tárca hangsúlyozta: a Ciprusi Köztársaság a nemzetközi joggal ellentétes módon képviseli a sziget egészét és tagja az Európai Uniónak, továbbá Görögországgal karöltve instabilitásba sodorja a Földközi-tenger keleti térségét. Hozzátették: uniós tagsága a ciprusi vezetést nem jogosítja fel a ciprióta törökök jogainak és érdekeinek kisajátítására.

Törökország első, Fatih nevű fúróhajója május eleje óta végez próbafúrásokat Ciprus nyugati partjainál. A második, Yavuz elnevezésű fúróhajóját június második felében annak ellenére indította el Ciprus irányába, hogy az unió tagországainak vezetői előzőleg
velemenyezd, 2019. július 10. szerda, 11:02
Szent Tamás apostol 07.03
Aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

Forrás:
Diós István: A szentek élete
Magyar katolikus lexikon

- Új Ember oldalon:
Tamás később az evangélium hirdetésében egészen Indiáig jutott. Itt is halt meg, a király egyik katonája szúrta le. A ma élő indiai keresztények közül sokan azoknak a leszármazottai, akiket az apostol térített meg, és akik eltemették őt. Ezért is nevezik őket Tamás-keresztényeknek. A szent Indiában végzett apostoli tevékenysége révén a dél-indiai keresztények az úgynevezett szíriai irányzatot követik, amelynek két ága alakult ki: a keleti (káldeus) és a nyugati (antiochiai) kereszténység. Az általa alapított egyik legnagyobb mai egyház neve a szír-malabár katolikus egyház.
Később a szír keresztények 230 körül engedélyt kértek, hogy a szent ereklyéit a maguk városába, Edesszába vihessék azzal a különös indoklással, hogy levelük van Krisztustól, amely igazolja, hogy ők Tamás különös oltalma alatt
maroka, 2019. július 03. szerda, 10:27
Tőzsde - Nagy nyereséggel zártak az európai tőzsdék
A kereskedési idő végén az FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 páneurópai indexek 0,82 és 0,89 százalék erősödést mutattak, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,73 százalékkal emelkedett.

Londonban a még nem hivatalos záróadatok szerint az FTSE-100 index 1,04 százalék nyereséggel fejezte be a hétfői kereskedést, a frankfurti DAX index 1,03 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,55 százalékkal emelkedett. Madridban 0,77 százalék indexemelkedéssel végzett a tőzsde, Milánóban pedig 0,12 százalék lett az indexnyereség zárásra.

A bizakodó befektetői hangulat elsősorban az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokon a hét végén történ előrelépésre vezethető vissza. Az Egyesült Államok és Kína szombaton a G20-ak oszakai csúcstalálkozóján a kereskedelmi tárgyalások folytatásában állapodott meg azt követően, hogy Donald Trump amerikai elnök a feszültség oldása érdekében a tárgyalások idejére felfüggesztette a kínai termékek importvámjának kilátásba helyezett megemelését, valamint jelezte
velemenyezd, 2019. július 01. hétfő, 17:42
Úzvölgyi katonatemető - Háborús propagandával vádolja Kelemen Hunort a volt román vezérkari főnök
Chelaru, aki 2000-ben néhány hónapig a román hadsereg vezérkari főnöke volt, jelenleg a Román Nemzet Pártja nevű nacionalista politikai szervezet alelnöke.

A nyugalmazott tábornok felháborodását Kelemen Hunornak az úzvölgyi incidenst követő napon az RFI (a francia közszolgálati rádió) román adásának adott interjúja váltotta ki.

Az RMDSZ elnöke kijelentette: az incidenst szerinte néhány román civil szervezet, illetve néhány ortodox pópa és nyugalmazott katonatiszt provokálta ki, utóbbiak között említette Chelaru tábornokot is.

Kelemen Hunor vandáloknak nevezte azokat, akik megtámadták az élőláncot alkotó székelyföldieket, összetörték a temetőkaput, kicsavarták a földből a magyar katonák fakeresztjeit és kövekkel dobálóztak.

"Látható volt, hogy az élőlánc megtámadása koordináltan történt" - jegyezte meg a politikus.

Az ügyészségre benyújtott feljelentésében a nyugalmazott tábornok fenyegetéssel, illetve hamis információk és háborús propaganda terjesztésével vádolja Kelemen
velemenyezd, 2019. július 01. hétfő, 13:21
Hasi hízás
alábbiakban tíz olyan ételt és italt mutatunk, mely valamiért jót tesz a májnak, ezért gyakori fogyasztása ajánlott - különösen akkor, ha hasra hízol. Ezek az ételek sok esetben még olyankor is hatásosak, ha a májfunkciók már nem a legjobbak, és a májenzimek szintje kívül esik a határértéken.Májvédő gyümölcsök A grépfrútban található antioxidánsok, a naringenin és a naringin természetesen védik a májat. Ez a gyümölcs egyrészt csökkenti a szervezetben a gyulladásokat, másrészt védi a sejteket. Egy egereken végzett kísérlet kimutatta, hogy a zsírban gazdag étrendet követő példányoknál a naringenin csökkentette a zsírraktározást, és növelte a zsírbontó enzimek mennyiségét, így akadályozva meg a zsír felhalmozódását.

Az áfonya antociánokat tartalmaz, ez a lila színanyag különösen jót tesz a májnak. Három-négy héten át tartó fogyasztása csökkentette a májkárosodást egyes kutatások során. Azt is kimutatták kísérletek, hogy ez az anyag leállította a májban a rákos sejtek növekedését. Ha beépíted az
klarika47, 2019. június 29. szombat, 16:24
Képek, videók
Végzetes csók - v. kép.pn
anci-ani
2017. december 02. szombat, 13:55
Ezerfárosznyi végzet 01.j
chillik
2017. február 25. szombat, 05:39
Ezerfárosznyi végzet 02.j
chillik
2017. február 25. szombat, 05:39
szerelem a végzetem.jpg
astropapa58
2017. január 15. vasárnap, 10:50
FB végzet.jpg
dnemethk
2016. január 25. hétfő, 20:52
Áldott végzetem.jpg
chillik
2015. szeptember 09. szerda, 18:18
Végzetes vonzerő.jpg
cady89
2015. augusztus 06. csütörtök, 01:50
O.V.-még nem végzett.jpg
agica2004
2015. január 29. csütörtök, 18:15
isten-sors-vegzet.jpg
menusgabor
2015. január 15. csütörtök, 19:24
sors végzet.jpg
yvett789
2015. január 13. kedd, 16:56
végzet
lenke1964
2014. december 31. szerda, 00:13
Svéd korona és koronázási
pacsakute
2016. október 27. csütörtök, 13:45
Koronázási jelvények kész
lovagdamaerdosanna
2012. május 01. kedd, 16:25
a_koronazasi_jelvanyek _da
cserhat3
2011. november 13. vasárnap, 22:10
Koronázási emlékmű
dnemethk
2011. július 02. szombat, 02:18
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.