Belépés
2019. december 14. szombat | 50. hét | 348. nap | 03:06 | Szilárda
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Stoltenberg: Európa biztonsága forog kockán
Az INF-szerződés a norvég politikus szerint a nemzetközi fegyverzetkorlátozás egyik legjelentősebb vívmánya. A főtitkár idézi a szerződést 1987-ben aláíró Mihail Gorbacsov akkori szovjet pártfőtitkárt, aki szerint "büszkének kell lenni arra, hogy ha ezt a fácskát nevelgetjük, akkor egy nap a béke hatalmas fája terebélyesedik ki belőle". Stoltenberg úgy véli, hogy a fa igenis kiterebélyesedett, mert a közepes hatótávolságú nukleáris fegyverek célja az volt, hogy európai városokat pusztítsanak el, és milliók életét oltsák ki. "Azzal, hogy lemondtunk ezekről a fegyverekről, a világ biztonságosabbá vált" - teszi hozzá Jens Stoltenberg.

"De most Oroszország kilépett az INF-szerződésből, és ezzel valódi veszélybe sodorta biztonságunkat" - írja a NATO-főtitkár. A politikus rámutat, hogy Oroszország új, közepes hatótávolságú fegyvert fejlesztett ki, az SSC-8-at, amelyet ki is próbált és hadrendbe is állított. Az SSC-8 könnyen mozgatható és elrejthető, német városok, mint München, Berlin és Frankfurt is a hatósugarában fekszenek, és a kilövés után csak pár perc áll rendelkezésre, mielőtt a töltet célba ér. Az SSC-8 növeli a nukleáris konfliktus valószínűségét - húzza alá a főtitkár.

Stoltenberg felidézi, hogy amikor az Egyesült Államok hat évvel ezelőtt aggályainak adott hangot az új fegyver fejlesztése miatt, Moszkva kategorikusan tagadta, hogy létezne ilyen fejlesztés, majd amikor elismerte a fegyver létezését, azt állította, hogy nem sérti az INF-szerződést. A NATO-főtitkár szerint viszont Moszkva régóta törekszik arra, hogy megszabaduljon az INF-szerződés jelentette korlátoktól, és Vlagyimir Putyin orosz elnök 2007-ben ki is mondta, hogy ki szeretne lépni a megállapodásból.

"Minden NATO-szövetséges egyetért az Egyesült Államokkal abban, hogy Oroszország megsértette az INF-szerződést. Ennek tényét több szövetséges egymástól függetlenül megerősítette" - szögezi le a szervezet főtitkára.

Jens Stoltenberg kiemeli, hogy ez az oka annak, hogy februárban az Egyesült Államok bejelentette, hogy hat hónapon belül kilép az egyezményből, ha Oroszország nem tér vissza maradéktalanul és ellenőrizhető módon a szerződés előírásaihoz. Ez a határidő jár le augusztus 2-án. Stoltenberg hangsúlyozza, hogy minden NATO-tagállam felszólította Oroszországot, hogy térjen vissza a szerződéshez, csak Washington több mint harminc alkalommal tárgyalt erről magas szinten Oroszországgal. "Az Egyesült Államok teljes mértékben betartja a szerződésben foglalt kötelezettségeit. Európában nincsenek új amerikai rakéták. Európában új orosz rakéták vannak" - nyomatékosítja Jens Stoltenberg.

A főtitkár szerint egy olyan szerződés, amelyet csak az egyik fél tart be, nem garantálja a biztonságot, és Moszkva semmi jelét nem mutatta annak, hogy be akarná tartani az egyezmény előírásait. "Ezért fel kell készülnünk az INF-szerződés nélküli világra. Egy olyan világra, amely mindannyiunk számára kevésbé biztonságos" - figyelmeztet a NATO-főtitkár.

A NATO reagálni fog, s válasza mérsékelt, védekező jellegű és egységes lesz - teszi hozzá Stoltenberg, aláhúzva, hogy az észak-atlanti szövetség nem fogja lemásolni az orosz lépéseket, s nem telepít új, közepes hatótávolságú rakétákat Európába. "Nem akarunk új fegyverkezési versenyt, és továbbra is elkötelezettek vagyunk a hatékony fegyverzetkorlátozás, leszerelés és a nukleáris fegyverek terjedésének megakadályozása mellett" - mutat rá a NATO-főtitkár.

Jens Stoltenberg felhívja Moszkva figyelmét, hogy még van idő a szerződés megmentésére, de az idő egyre fogy. A főtitkár emlékeztet, hogy annak idején a Szovjetuniónak pusztán hetekbe telt, hogy megsemmisítse közepes hatótávolságú atomfegyvereit. "Ha megvan rá az akarat, akkor Oroszország képes gyorsan cselekedni, de a cselekvés ideje most jött el" - nyomatékosítja a politikus.

"Arra szólítom fel ma Oroszországot, hogy éljen az utolsó lehetőséggel, amely rendelkezésünkre áll, hogy életben tartsuk az INF-szerződést. Máskülönben csakis és kizárólag Oroszországot terheli egyedül a felelősség a szerződés kudarcáért, aminek következében a világ mindannyiunk számára instabilabbá válik" - zárja írását a Frankfurter Allgemeine Zeitungban Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. július 15. hétfő, 07:04
Címkék: Mihail Gorbacsov, Jens Stoltenberg, Egyesült Államok, Vlagyimir Putyin, Minden NATO-szövetséges, Egyesült Államokkal,
Kommentek
Kreml: Moszkva támogatja Macron elképzelését Európa bevonásáról az INF-szerződésbe
"A lényeg az, hogy az INF-szerződés romjairól szólva nem lehet csupán Peking részvételét felvetni. Elsősorban azokról a nyugat-európai országokról kell beszélni, amelyek területén szintén vannak közepes és rövidebb hatótávolságú rakéták" - mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy Donald Trump amerikai elnök ismételten sürgette Kína bevonását egy új INF-szerződésbe, Peszkov megismételte, hogy Moszkva "megértéssel" viszonyul Peking távolmaradási szándékához.

"Új szerződésre van szükség, mert a réginek már vége, a sajnálatunkra és nem a mi kezdeményezésünkre. Nem élhetünk légüres térben, amelyben semmi sem szabályoz a nemzetközi jog szempontjából egy olyan fontos kérdést, mint a hadászati stabilitás" - hangoztatta.

Marcon és Trump a NATO fennállásának 70. évfordulója alkalmából megtartott jubileumi londoni csúcstalálkozó előtt, kedden nyilatkozott az INF-szerződésről.

Trump augusztusban felmondta az 1987-ben megkötött INF-szerződést, miután Washington ennek megszegésével vádolta meg Moszkvát.
velemenyezd, 2019. december 04. szerda, 14:11
Londoni NATO-találkozó - Johnson: egymilliárd ember biztonságán őrködik a NATO
összeget fordít védelmi kiadásokra, emellett a szövetség készenléti kezdeményezésében egy páncélos dandárral, két repülőszázaddal és hat hadihajóval - köztük a királyi haditengerészet két új repülőgép-hordozójával - vesz részt.

Johnson szerint ugyanakkor a NATO-nak nem szabad visszariadnia "az új realitások" megvitatásától, különös tekintettel az olyan újonnan megjelenő fenyegetésekre, mint a hibrid hadviselés, valamint a világűrben és a kibertérben alkalmazott, ártó célú technológiák.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára már előző napi sajtóértekezletén is szólt ugyanerről a problémáról, kiemelve, hogy például Kína az elmúlt időszakban számos új, fejlett fegyverrendszert mutatott be, köztük olyan földrészközi ballisztikus rakétákat, amelyek Európa teljes területét és az Egyesült Államokat is elérhetik.

Stoltenberg szerint Kína mindemellett több száz olyan közepes hatótávolságú rakétát is telepített, amelyekkel megsértette volna a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról
velemenyezd, 2019. december 04. szerda, 09:40
Londoni NATO-találkozó - Trump: "nem akarok beavatkozni a brit választásokba, de Johnson nagyon alkalmas"
Donald Trump, aki a NATO alapításának 70. évfordulója alkalmából összehívott, kedden kezdődött kétnapos londoni vezetői találkozón vesz részt, Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közösen tartott sajtóértekezletén kijelentette: nem akarja "közbeavatkozással bonyolítani" a helyzetet a december 12-ére kiírt brit választások előtt, és együtt tudna működni a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetőjével, Jeremy Corbynnal is, ha ő nyerné a választást.

"Nagyon sok embernek nagyon sok választást megnyertem már, de ebből most kimaradok" - fogalmazott Trump.

Hozzátette: ő a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) híve.

Stoltenberg a sajtóértekezleten azt mondta: új elem a NATO tevékenységében, hogy a Kína felemelkedéséből a NATO biztonságára háruló következményekre is oda kell figyelnie, mivel ma már Kínáé a világ második legnagyobb védelmi költségvetése az Egyesült Államok után.

A NATO főtitkára szerint Kína az elmúlt időszakban számos új, fejlett fegyverrendszert mutatott be, köztük
velemenyezd, 2019. december 03. kedd, 12:21
NATO-főtitkár: a szövetségesek jelentősen növelik a védelmi kiadásaikat
Azzal a 2014 szeptemberében tett két vállalással összefüggésben, amely szerint a NATO-tagországok bruttó hazai termékük (GDP) két százalékát a védelmi kiadásokra fordítják, azon belül pedig 20 százalékot fejlesztésre, Stoltenberg elmondta: 2019-ben az európai szövetségesek és Kanada védelmi kiadásai öt egymást követő évben reálértéken 4,6 százalékkal növekedtek.

Kiemelte, hogy 2016-tól számítva 2020 végéig a tagországok mintegy 130 milliárd dollárt fordítanak a védelem fokozására, és várakozásaik szerint a védelmi kiadások összege 2024 végére elérheti a 400 milliárd dollárt.

"Ez példátlan előrehaladás, amely jelentősen erősíti a NATO-t" - fogalmazott Jens Stoltenberg.

Tájékoztatása szerint egyre több szövetséges tartja be a megállapodásban foglaltakat: idén kilenc tagország tesz eleget teljes mértékben az említett vállalásnak, míg néhány évvel ezelőtt mindössze három ilyen tagállam volt.

A főtitkár elmondta azt is, hogy a keddi londoni csúcsértekezleten a tagországok vezetői egyebek
velemenyezd, 2019. november 29. péntek, 17:58
Macron üdvözölte, hogy vitatott kijelentése felébresztette a NATO-t
"Vállalom, hogy teljesen tisztáztam a kétértelműséget" - mondta a francia köztársasági elnök a hivatalában, Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A francia elnök és a katonai szervezet vezetője egyórás megbeszélését folytatott a jövő heti londoni NATO-csúcstalálkozó előtt, amelynek - mint mondták - mindketten a sikerét akarják.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete alapításának hetvenedik évfordulója alkalmából tervezett találkozó előkészítését némileg megzavarta, amikor Emmanuel Macron november 7-én a The Economist brit hetilapnak adott interjúban úgy fogalmazott, hogy a NATO "agyhalálát" éljük. A kijelentést Washingtontól Berlinen és Londonon át Varsóig és Ankaráig elítélték.

Újságírói kérdésre a francia elnök kifejtette, hogy a véleményét megelőzően a NATO előző két csúcstalálkozóján -, amelyeken szerinte "kizárólag azzal foglalkoztak, hogyan lehetne (a szövetség legfőbb befizetőjének számító) Egyesült Államok pénzügyi kiadásait enyhíteni" - a
velemenyezd, 2019. november 28. csütörtök, 21:52
Stoltenberg: a szövetségesek nélkülözhetetlennek tartják a NATO-t biztonságuk szempontjából
A NATO külügyminiszteri találkozóján döntés született arról, hogy a világűrt műveleti hadszíntérré nyilvánítják a légtér, a szárazföld, a tengerek területei és a kibertér mellett - közölte Jens Stoltenberg az ülést követő sajtótájékoztatón.

Rámutatott, hogy a NATO űrpolitikája védekező jellegű, nem szándékoznak fegyvereket telepíteni a világűrbe, de elengedhetetlen például a műholdak védelme, miután azok megzavarása vagy megsemmisítése megbéníthatja a kommunikációt, a légiközlekedést, a navigációt. Kiemelte, hogy a Föld körül keringő mintegy kétezer műhold fele az észak-atlanti szövetség országaihoz tartozik.

A főtitkár üdvözölte továbbá, hogy az európai szövetségesek védelmi költségvetése immár öt éve növekvő pályán van, ugyanakkor hangsúlyozta, további lépésekre van szükség a tehermegosztás igazságosabbá tétele érdekében.

A decemberi londoni csúcsértekezletet előkészítő ülésen megegyezés született arról is, hogy erősíteni fogják a NATO szerepét az energiabiztonság és a terrorizmus
velemenyezd, 2019. november 20. szerda, 21:12
A NATO előtt álló kihívásokról tanácskoztak az Országházban
Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke felidézte a francia elnöknek a napokban adott interjúját, amelyben agyhalottnak nevezte a NATO-t, mivel szerinte nincs semmifajta egyeztetés a stratégiai döntéseknél az Egyesült Államok és európai szövetségesei között. A fideszes politikus szerint ugyanakkor a NATO az elmúlt 70 éves tevékenységének csúcspontján van, a 2018-as csúcstalálkozót követően megtalálta az identitását és lépésről lépésre halad előre. "Én örülnék annak, hogyha az Európai Unió annyira lenne agyhalott, mint a NATO, azt hiszem, hogy jót tenne az Európai Uniónak, hogyha el tudná érni az agyhalottságnak azt a szintjét, amivel a NATO rendelkezik" - fogalmazott. Hozzátette: a NATO-ból senki se akar kilépni, a szervezetbe való belépési törekvések ugyanakkor egyértelműek.

Az európai védelemről szólva azt mondta, hogy bár a Juncker-bizottságot sok mindennel lehet "áztatni", egy fontos dologban eltökélt, ez pedig a hatékonyabb védelmi együttműködés. Az állandó strukturált
velemenyezd, 2019. november 20. szerda, 18:22
A NATO-főtitkár megbeszélést tervez a francia államfővel a szövetség jövőjéről
"Bizonytalan időket élünk, ezért erős többoldalú szövetségekre van szükség, mint a NATO, amelyet semmilyen eszközzel gyengíteni nem szabad" - jelentette ki.

A különbségek megoldásának legjobb módja, ha megvitatják azokat az üzenetek és motivációk teljes megértése érdekében - tette hozzá Stoltenberg.

Macron egy minapi interjúban agyhalottnak nevezte a NATO-t, mivel szerinte nincs semmifajta egyeztetés a stratégiai döntéseknél az Egyesült Államok és európai szövetségesei között

Stoltenberg aláhúzta: a NATO-tagországok egysége elengedhetetlen, azonban az európai szövetségesek önmagukban nem tudják szavatolni teljes biztonságukat. Nincs ellentmondás tehát az európai egység és a transzatlanti egység között. Mindkettőre szükség van, az egyik nem helyettesítheti a másikat - mondta.

A főtitkár kijelentette: Európának sokkal több erőfeszítést kell tennie saját védelme megerősítésére, de nem a NATO alternatívájaként, hanem olyan módon, hogy az erősítse a NATO európai pilléreit.

"Ha
velemenyezd, 2019. november 19. kedd, 14:12
Képek, videók
Mihail Gorbacsov.jpg
06mohild
2012. október 26. péntek, 03:25
forma1-mclaren-jenson- but
agica2004
2017. szeptember 14. csütörtök, 20:44
Jenson Button
ptahmp
2016. szeptember 11. vasárnap, 17:26
20140705f1-jenson-butt on-
agica2004
2014. július 13. vasárnap, 16:13
06JENSzW.png
grozsa11
2013. február 07. csütörtök, 20:54
Johan Laurentz Jensen [dá
gigi55
2012. március 15. csütörtök, 20:36
p_barbara_jensen_crims on_
jucumuc
2010. október 02. szombat, 15:42
jensen_sheer.png
jucumuc
2010. október 02. szombat, 15:41
jensen_jolene.png
jucumuc
2010. október 02. szombat, 15:41
f_jensen_leg_up.png
jucumuc
2010. október 02. szombat, 15:41
cc_networthy_jensen_7_ 3_0
jucumuc
2010. október 02. szombat, 15:41
egyesult_allamok_san_f ran
borigit
2016. június 21. kedd, 11:40
Egyesült Államok - Oklaho
margoboszi
2014. május 01. csütörtök, 19:52
Egyesült Államok - Oklaho
cipello
2014. április 13. vasárnap, 10:47
Amerikai Egyesült Államok
mohini
2011. május 08. vasárnap, 07:46
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.