Belépés
2020. július 11. szombat | 28. hét | 193. nap | 18:56 | Nóra, Lili
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Stoltenberg: Európa biztonsága forog kockán
Az INF-szerződés a norvég politikus szerint a nemzetközi fegyverzetkorlátozás egyik legjelentősebb vívmánya. A főtitkár idézi a szerződést 1987-ben aláíró Mihail Gorbacsov akkori szovjet pártfőtitkárt, aki szerint "büszkének kell lenni arra, hogy ha ezt a fácskát nevelgetjük, akkor egy nap a béke hatalmas fája terebélyesedik ki belőle". Stoltenberg úgy véli, hogy a fa igenis kiterebélyesedett, mert a közepes hatótávolságú nukleáris fegyverek célja az volt, hogy európai városokat pusztítsanak el, és milliók életét oltsák ki. "Azzal, hogy lemondtunk ezekről a fegyverekről, a világ biztonságosabbá vált" - teszi hozzá Jens Stoltenberg.

"De most Oroszország kilépett az INF-szerződésből, és ezzel valódi veszélybe sodorta biztonságunkat" - írja a NATO-főtitkár. A politikus rámutat, hogy Oroszország új, közepes hatótávolságú fegyvert fejlesztett ki, az SSC-8-at, amelyet ki is próbált és hadrendbe is állított. Az SSC-8 könnyen mozgatható és elrejthető, német városok, mint München, Berlin és Frankfurt is a hatósugarában fekszenek, és a kilövés után csak pár perc áll rendelkezésre, mielőtt a töltet célba ér. Az SSC-8 növeli a nukleáris konfliktus valószínűségét - húzza alá a főtitkár.

Stoltenberg felidézi, hogy amikor az Egyesült Államok hat évvel ezelőtt aggályainak adott hangot az új fegyver fejlesztése miatt, Moszkva kategorikusan tagadta, hogy létezne ilyen fejlesztés, majd amikor elismerte a fegyver létezését, azt állította, hogy nem sérti az INF-szerződést. A NATO-főtitkár szerint viszont Moszkva régóta törekszik arra, hogy megszabaduljon az INF-szerződés jelentette korlátoktól, és Vlagyimir Putyin orosz elnök 2007-ben ki is mondta, hogy ki szeretne lépni a megállapodásból.

"Minden NATO-szövetséges egyetért az Egyesült Államokkal abban, hogy Oroszország megsértette az INF-szerződést. Ennek tényét több szövetséges egymástól függetlenül megerősítette" - szögezi le a szervezet főtitkára.

Jens Stoltenberg kiemeli, hogy ez az oka annak, hogy februárban az Egyesült Államok bejelentette, hogy hat hónapon belül kilép az egyezményből, ha Oroszország nem tér vissza maradéktalanul és ellenőrizhető módon a szerződés előírásaihoz. Ez a határidő jár le augusztus 2-án. Stoltenberg hangsúlyozza, hogy minden NATO-tagállam felszólította Oroszországot, hogy térjen vissza a szerződéshez, csak Washington több mint harminc alkalommal tárgyalt erről magas szinten Oroszországgal. "Az Egyesült Államok teljes mértékben betartja a szerződésben foglalt kötelezettségeit. Európában nincsenek új amerikai rakéták. Európában új orosz rakéták vannak" - nyomatékosítja Jens Stoltenberg.

A főtitkár szerint egy olyan szerződés, amelyet csak az egyik fél tart be, nem garantálja a biztonságot, és Moszkva semmi jelét nem mutatta annak, hogy be akarná tartani az egyezmény előírásait. "Ezért fel kell készülnünk az INF-szerződés nélküli világra. Egy olyan világra, amely mindannyiunk számára kevésbé biztonságos" - figyelmeztet a NATO-főtitkár.

A NATO reagálni fog, s válasza mérsékelt, védekező jellegű és egységes lesz - teszi hozzá Stoltenberg, aláhúzva, hogy az észak-atlanti szövetség nem fogja lemásolni az orosz lépéseket, s nem telepít új, közepes hatótávolságú rakétákat Európába. "Nem akarunk új fegyverkezési versenyt, és továbbra is elkötelezettek vagyunk a hatékony fegyverzetkorlátozás, leszerelés és a nukleáris fegyverek terjedésének megakadályozása mellett" - mutat rá a NATO-főtitkár.

Jens Stoltenberg felhívja Moszkva figyelmét, hogy még van idő a szerződés megmentésére, de az idő egyre fogy. A főtitkár emlékeztet, hogy annak idején a Szovjetuniónak pusztán hetekbe telt, hogy megsemmisítse közepes hatótávolságú atomfegyvereit. "Ha megvan rá az akarat, akkor Oroszország képes gyorsan cselekedni, de a cselekvés ideje most jött el" - nyomatékosítja a politikus.

"Arra szólítom fel ma Oroszországot, hogy éljen az utolsó lehetőséggel, amely rendelkezésünkre áll, hogy életben tartsuk az INF-szerződést. Máskülönben csakis és kizárólag Oroszországot terheli egyedül a felelősség a szerződés kudarcáért, aminek következében a világ mindannyiunk számára instabilabbá válik" - zárja írását a Frankfurter Allgemeine Zeitungban Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. július 15. hétfő, 07:04
Címkék: Mihail Gorbacsov, Jens Stoltenberg, Egyesült Államok, Vlagyimir Putyin, Minden NATO-szövetséges, Egyesült Államokkal,
Kommentek
Stoltenberg: az Egyesült Államok európai katonai jelenléte fontos a kontinens számára
Stoltenberg Mark Esper amerikai védelmi miniszterrel folytatott megbeszélést a NATO brüsszeli székházában.

A főtitkár üdvözölte, hogy az Egyesült Államok konzultál szövetségeseivel európai hadereje áthelyezéséről kapcsolatos terveiről - amelyek szerint kivonná csapatainak egy részét Németországból -, továbbá azt, hogy ezzel párhuzamosan egyértelművé teszi, hogy továbbra is teljes mértékben elkötelezett az európai biztonság mellett.

Elmondta, az elmúlt években az Egyesült Államok fokozta katonai jelenlétét Európában. A NATO többnemzeti harccsoportját vezeti Lengyelországban, állomást létesített Romániában és Norvégiában, valamint ballisztikusrakéta-védelmi rendszert állomásoztat Spanyolországban.

Rövid online tájékoztatóján Stoltenberg üdvözölte, hogy hétfőn tárgyalások kezdődtek a 2021. február 5-én lejáró nukleáris leszerelési megállapodás, az Új START szerződés esetleges meghosszabbításáról az Egyesült Államok és Oroszország között. Mint közölte, az amerikai védelmi miniszterrel
velemenyezd, 2020. június 26. péntek, 14:41
NATO-főtitkár: fontos, hogy eredményes tárgyalást folytassanak a nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerz
felelős, ellenőrizhető fegyverzet-ellenőrzés, és leszerelés a legjobb módja az új fegyverkezési verseny megakadályozásának. Csökkenti a nukleáris fegyverek használatának kockázatát, biztonságosabbá téve a globális környezetet.

"Üdvözlöm, hogy Oroszország és az Egyesült Államok tárgyalásokat kezdett, hogy megvizsgálják, miként és milyen feltételek mellett lehet meghosszabbítani a fegyverzet-ellenőrzési megállapodást a nukleáris potenciál korlátozása érdekében" - fogalmazott.

Beszámolók szerint Stoltenberg támogatta azt az amerikai elképzelést, amely szerint egy ilyen megállapodásban Kínának is részt kell vennie. Az ázsiai ország megfigyelők szerint ugyanis egy évtizeden belül megkettőzheti atomfegyver-arzenálját.

Az Egyesült Államok és Oroszország között hétfőn kezdődtek tárgyalások Bécsben az utolsó nagyszabású nukleáris leszerelési megállapodás, az Új START szerződés esetleges meghosszabbításáról. Az osztrák sajtó kedden arról tájékozatott, hogy a tárgyalások több mint tíz órán át tartó első
velemenyezd, 2020. június 23. kedd, 22:08
A Fehér Ház nem kommentálja az esetleges amerikai csapatcsökkentést Németországban
"Pillanatnyilag nincs bejelenteni valónk" - közölte a szóvivőnő az egyik újságíró felvetésére. Mint fogalmazott: az elnök "folyamatosan értékeli" a külföldön szolgálatot teljesítő amerikai katonák helyzetét.

McEnany nem kívánt kitérni arra, hogy vajon Donald Trump amerikai elnök majd konzultál-e Angela Merkel német kancellárral, mielőtt meghozza a döntést.

A The Wall Street Journal című amerikai lap pénteken kormányzati forrásokra hivatkozva közölte, hogy Trump utasítást adott a védelmi minisztériumnak (a Pentagonnak) a Németországban állomásozó amerikai katonák létszámának csökkentésére. A lap információi szerint az utasításról szóló memorandumot Robert O'Brien nemzetbiztonsági tanácsadó írta alá, s ennek értelmében az amerikai kormányzat szeptemberig 9400 fővel tervezi csökkenteni a német földön állomásozó amerikai katonák létszámát. Jelenleg 34 500 amerikai katona szolgál Németországban.

Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter Berlinben azt mondta, hogy a német kormány
velemenyezd, 2020. június 09. kedd, 07:04
Stoltenberg: a NATO-nak katonailag erősnek, politikailag egységesebbnek kell lennie
Jens Stoltenberg az Észak-atlanti Tanács és a German Marshall Alapítvány videókonferenciáján a NATO jövőjét felvázoló beszédében kiemelte, hogy folytatni kell a beruházást a fegyveres erőkbe és a modern katonai képességekbe, amelyek több mint 70 éve szavatolják a szövetségesek biztonságát.

A NATO-nak politikailag is erősebbé kell válnia, ami azt jelenti, hogy a szövetséget a közös biztonságot jelentő kérdések, szükség esetén pedig a közös cselekvés formájának megvitatására kell használni. Ennek fontosságát a koronavírus-járvány különösen megmutatta, miután sok országban rávilágított a felkészültség hiányosságaira és az egészségügyi rendszerek súlyos gyengeségeire - húzta alá.

"A kihívások, amelyekkel a következő évtizedben szembe kell néznünk, sokkal nagyobbak, mint amekkorát bármelyikünk képes lenne egyedül kezelni. Sem Európában, sem Amerikában. Ez ezt jelenti, hogy ellen kell tudnunk állni a nemzeti megoldások kísértésének" - fogalmazott Stoltenberg.

Arra szólította fel a szövetséges
velemenyezd, 2020. június 08. hétfő, 21:23
NATO-főtitkár: Valamennyi NATO-szövetséges maradéktalanul teljesíti a Nyitott Égbolt szerződés rendelkezéseit
a NATO továbbra is elkötelezett a biztonság szavatolásának kulcsfontosságú elemének számító hatékony, felelős és ellenőrizhető fegyverzetellenőrzés és leszerelés, valamint az atomfegyverek terjesztésének tilalma mellett - jelentette ki nyilatkozatában Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken.

A NATO nagyköveti tanácsa pénteken azért ült össze, mert Donald Trump amerikai elnök csütörtökön jelentette be: az amerikai kormányzat felmondja a Nyitott Égbolt szerződést. Az amerikai elnök döntését azzal indokolta, hogy "Oroszország nem tartotta tiszteletben" az egyezményben foglaltakat. Az amerikai diplomácia irányítója, Mike Pompeo közleményben tudatta, hogy az amerikai kormány kilépése a Nyitott Égbolt szerződésből hat hónap múlva lép életbe.

Stoltenberg nyilatkozatában aláhúzta, minden NATO-szövetséges ország egyetért abban, hogy a Nyitott Égbolt szerződésben részes államoknak teljes mértékben végre kell hajtaniuk kötelezettségvállalásaikat.

Kijelentette, Oroszország a szerződéssel ellentétes módon
velemenyezd, 2020. május 22. péntek, 19:43
A NATO üdvözli az afgán vezetők megállapodását a hatalom megosztásáról
A főtitkár szerint a koronavírus-járvány okozta válság közben különösen fontos, hogy az afgán politikai vezetők összefogjanak a tartós béke létrehozásának céljából. Felszólította a tálibokat, hogy tegyenek eleget kötelezettségeiknek, és vegyenek részt a béketárgyalásokon, valamint tegyenek kompromisszumokat a béke eléréséhez.

Stoltenberg felhívta a figyelmet arra is, hogy a vezetőknek ki kell használniuk ezt a "példátlan" alkalmat a békekötésre, és olyan átfogó békemegállapodást kell kötniük, amely véget vet az országban dúló erőszaknak, védi a polgárok emberi jogait, fenntartja a jogállamiságot, és nem nyújt többé menedéket a terroristáknak.

Hozzátette, hogy a NATO-szövetségesek továbbra is elkötelezettek az ország hosszú távú stabilitása mellett, amelyet az Eltökélt Támogatás (Resolute Support) misszión keresztül segítenek elő.

Asraf Gáni afgán elnök és kihívója, Abdulla Abdulla vasárnap írt alá megállapodást a hatalom megosztásáról azok után, hogy Abdulla hónapokig nem volt hajlandó
velemenyezd, 2020. május 17. vasárnap, 21:22
Koronavírus - Stoltenberg: a NATO ellenálló képessége fokozására és egy újabb válság jobb kezelésére készül
A főtitkár a szövetséges tagállamok védelmi minisztereinek videókonferenciáját követően tartott online sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a NATO katonai képessége nem kizárólag katonai feladatok elvégzésére vagy fenyegetések elhárítására használható, hanem a jelenlegihez hasonló egészségügyi krízishelyezetekben való segítség nyújtására egyaránt.

A NATO a krízishelyzet megoldására jött létre, a szervezet ezért felhasználja képességeit a koronavírus-járvány terjedése ellen vívott harc sikeréhez. Részt vesz az alapvető gyógyszerek, a létfontosságú eszközök, valamint az orvosi és ápolói személyzet szállításában - közölte.

A miniszterek a járvánnyal hatásainak kezelése mellett az elrettentés és védelem fontosságát hangsúlyozták, a NATO alapvető küldetése ugyanis továbbra is a béke és a stabilitás fenntartása - monda. A szövetségesek hangsúlyozták, hogy megtesznek minden szükséges intézkedést a fegyveres erők védelmére. A haderőnek ugyanis töretlenül rendelkezésre kell állnia, reagáló képességének
velemenyezd, 2020. április 15. szerda, 20:13
Koronavírus - Stoltenberg: a NATO védelmi miniszterei a járvány elleni fellépésről tárgyalnak szerdán
ismereteit és erőforrásaikat a megfelelő válaszlépések biztosításához. Koordinációs központot hoz létre többek között az egészségügyi szakemberek tudásának megosztására, kórházi ágyak, létfontosságú orvosi eszközök elosztására.

A szövetségesek továbbá együttműködnek a hamis információk leleplezésében a világjárvány leküzdése érdekében - tette hozzá.

A NATO tanul a jelenlegi válságból és felkészül egy esetleges jövőbeli, akár más természetű krízis kitörésére és kezelésére is - jegyezte meg Jens Stoltenberg.

A szövetségesek egymásnak nyújtott támogatásai között kiemelte, hogy több tagállam mellett Magyarország jelentős segítséget nyújtott egészségügyi eszközök formájában a NATO legfrissebb, 30. tagországa, Észak-Macedónia számára.

A katonai szövetség emellett folytatja a béke és a biztonság hosszú távú megőrzése érdekében végzett munkáját. Legfontosabb feladata továbbra is a biztonság fenntartása, ami most annak biztosítását jelenti - beleértve Koszovótól Afganisztánig valamennyi misszió
velemenyezd, 2020. április 14. kedd, 13:32
Képek, videók
Mihail Gorbacsov.jpg
06mohild
2012. október 26. péntek, 03:25
forma1-mclaren-jenson- but
agica2004
2017. szeptember 14. csütörtök, 20:44
Jenson Button
ptahmp
2016. szeptember 11. vasárnap, 17:26
20140705f1-jenson-butt on-
agica2004
2014. július 13. vasárnap, 16:13
06JENSzW.png
grozsa11
2013. február 07. csütörtök, 20:54
Johan Laurentz Jensen [dá
gigi55
2012. március 15. csütörtök, 20:36
p_barbara_jensen_crims on_
jucumuc
2010. október 02. szombat, 15:42
jensen_sheer.png
jucumuc
2010. október 02. szombat, 15:41
jensen_jolene.png
jucumuc
2010. október 02. szombat, 15:41
f_jensen_leg_up.png
jucumuc
2010. október 02. szombat, 15:41
cc_networthy_jensen_7_ 3_0
jucumuc
2010. október 02. szombat, 15:41
egyesult_allamok_san_f ran
borigit
2016. június 21. kedd, 11:40
Egyesült Államok - Oklaho
margoboszi
2014. május 01. csütörtök, 19:52
Egyesült Államok - Oklaho
cipello
2014. április 13. vasárnap, 10:47
Amerikai Egyesült Államok
mohini
2011. május 08. vasárnap, 07:46
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.