Belépés
2020. július 15. szerda | 29. hét | 197. nap | 04:14 | Henrik, Roland
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Hangos ovációval jutalmazták Tel-Avivban a Sába királynőjét
Csaknem kétszáz magyar művész, zenész és énekes érkezett Tel-Avivba a nagyszabású előadásra, a teljes színpadi megjelenítéshez hasonló, vetítéssel kísért, koncertszerű jelmezes változat bemutatására.

A zajos tetszést aratót előadás a magyar-izraeli diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének harmincadik évfordulója alkalmából rendezett Magyar Kulturális Évad keretében, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kiemelt támogatásával születhetett meg.

Káel Csaba, az előadás rendezője az MTI tudósítójának elmondta, hogy tulajdonképpen a legsikeresebb magyar operáról van szó, amit a maga korában minden operaház játszott - saját nyelvén, nem németül.

"Goldmark Károly halálának századik évfordulójára támasztottuk fel ezt a darabot, és fontos küldetés, hogy be tudtuk mutatni New Yorkban, a Lincoln Centerben és itt, a tel-avivi operában"- hangsúlyozta a rendező.

"Nem nagyon lepett meg a hatalmas itteni siker, mert ez egy olyan darab, ami egy kicsit haza is érkezett. Hiszen a téma innen ered, a Biblia varázslatos találkozásáról, amikor Sába királynője ideérkezik, Jeruzsálembe"- vélekedett Káel Csaba.

"Sokan odajöttek hozzám, és mondták, hogy nem is gondolták volna, hogy ilyen nagyszerű szerző Goldmark, hogy ez a darab felveszi a versenyt Verdi Aidájával, a nagyszabású operákkal. Ez is azt bizonyítja, hogy ezeket a fantasztikus értékeinket gondozni kell, nekünk kell megmutatni a világnak, minél több helyen, minél szélesebb rétegeknek, különösen mert Goldmark Károly mindig is magyarnak vallotta magát, zsidósága megőrzésével" - fogalmazott.

Ókovács Szilveszter, az Operaház igazgatója is Tel-Avivba érkezett a társulattal a Magyar Állami Operaház 135 éves történetének első Izrael földjén tett látogatására.

"Azóta, hogy 2014-ben bemutattuk először a Margit-szigeten, majd felújítottuk az Erkel Színházban, mindig is szerettük volna elhozni nemcsak New Yorkba, hanem Izraelbe is a Sábát. Hazahozni, visszahozni ide" - mondta az MTI tudósítójának.

"De végül öt év és a magyar kulturális évad kellett hozzá, amely a diplomáciai források révén lehetővé tette, hogy ha nem is a teljes színpadi előadást, de egy ahhoz hasonló, jelmezes, félszcenikus változatot bemutathassunk" - tette hozzá.

A nagy sikerű előadáson a főbb szerepeket Gál Erika, László Boldizsár és Sümegi Eszter alakította, a további szerepekben Szemerédy Károly, Palerdi András, Töreky Katalin, Cserhalmi Ferenc és Rezsnyák Róbert volt hallható, az Opera Zenekart és az Énekkart, melynek karigazgatója Csiki Gábor, Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényelte.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. szeptember 11. szerda, 08:51
Címkék: Sába királynőjét, Magyar Kulturális Évad, Káel Csaba, Goldmark Károly, Lincoln Centerben, Sába királynője,
Kommentek
Nagyszabású New York-i túrára indul ősszel az Opera
és balettszólisták, a tánckar, az énekkar és a zenekar tagjai lépnek fel két héten át New York patinás színházában, a Lincoln Center részét képező David H. Koch Theaterben. A vendégjáték első hete október 30. és november 3. között az opera műfajáé, ekkor debütál az Egyesült Államokban Erkel Bán bánja és Vajda János Mario és a varázslója, utóbbit a tengerentúlon is népszerű Bartók-darabbal, A kékszakállú herceg várával láthat egy estén a közönség. Az Opera ugyancsak bemutatja Goldmark Károly Sába királynőjét, ami színpadi változatban 1906 óta nem volt látható New Yorkban.

November 6. és 11. között a Magyar Nemzeti Balett lép fel a Koch Színházban. Rudi van Dantzig A hattyúk tava- és Michael Messerer Don Quijote-koreográfiáját először a magyar együttes produkciójában láthatja az amerikai közönség. A balettsorozat a LOL-est keretében tavaly bemutatott három Hans van Manen-féle kortárs koreográfia, a Trois Gnossiennes, az 5 tangó és a Black Cake előadásával zárul. Mind az opera-, mind a balettprodukciókat
velemenyezd, 2018. március 14. szerda, 20:03
Királyoknak szóló bölcsesség
KIRÁLYOKNAK SZÓLÓ BÖLCSESSÉG * PÉLDABESZÉDEK 22-24

KÖZPONTI IGERÉSZ: PÉLDABESZÉDEK 24

ÖSSZEFOGLALÁS * A Példabeszédek utolsó 11 fejezete józan tanácsokat tartogat azok számára, akik hatalmi helyzetben vannak. A szakasz kulcsgondolatát az előző fejezetben olvashattuk: "Olyan az Úr kezében a király szíve, mint a patak vize: arra vezeti, amerre akarja. Minden útját helyesnek tartja az ember, de az Úr vizsgálja meg a szíveket." (21,1-2) A mai igerész bölcs tanácsokat tartalmaz bárki számára, aki felelősségteljes pozícióban van: a család fejétől a fejedelemig, a lelkipásztortól kezdve a hatalmasságokig. A vezetőknek ismerniük kell Istennek az erkölcsi és lelki életre vonatkozó intelmeit, ha beosztottjaikat magatartásukban és jellemükben istenfélő úton akarják irányítani.

NAPI ÚTRAVALÓ * Akárki is mondta, igaza volt: "Azok a dolgok, amelyek a legtöbbet számítanak az életben, megszámlálhatatlanok."
Neked mi számít a leginkább? Osztályozd 1-től 10-ig tartó skálán (ahol az 1 a
kalmanpiroska, 2016. július 07. csütörtök, 16:24
Lovag Bornemisza Attila: A bizalom stációi
beszél.
Majd a szél megkócolja barna hajad,
s érzem, hogy halad bennünk az izgalom.
S ilyen bizalom nincs is, sóhajtja szád,
majd ruhád simítja meg a szél, vétkezik,
hisz bizalmatlanul hátadat simítja.
Majd micsoda tinta kellene, hogy leírjam,
néked adtam a múltam s a jövőm, viseld.
Szemeidben az aranynap ívelt fénye ragyog,
s bizalommal odaadtam a jövőm is neked.
Viseld hát éneked, te kócos fényalak.
Nos, beírtalak szívem titkos piramisába,
s akár Sába királynőjét, a bölcsességet
kaptad e bizalommal, hogy kismadár szíved
erezete is kidobogja a stációt.
Micsoda diót kapott szemedbe a fény, hogy
színeiben ott ragyog múltad minden árnya?
S én megyek utána, kószálok illatod nélkül,
stációidon átgázolt tudatom, a szemed sem kékül,
s mégis ijedt szíved harangütései a tájban.
A vártban megmozdul az élet,
hisz tiéd ez ének, te tiszta szavú örökkévalóság.
Az élet hajósát - engem - fogadtál
cserhat3, 2016. február 03. szerda, 17:08
Goldmark Károly-kiállítás nyílik az OSZK Zeneműtárában
családi vonatkozású fényképeket, különféle hivatalos dokumentumokat (iskolai bizonyítványokat és igazolásokat), az idős zeneszerző előtt tisztelgő díszokleveleket, számos Goldmark által (illetve neki) írott levelet, valamint egy-egy számára különösen fontos hangverseny plakátját vagy műsorlapját is.

A keszthelyi születésű és Németkeresztúron nevelkedett Goldmark Károly (1830-1915) bécsi letelepedését követően jutott pályája csúcsára: itt komponálta hat operáját (köztük a világsikert hozó Sába királynőjét), máig gyakran hallható Hegedűversenyét vagy az idősebb generációk körében Falusi lakodalom alcímmel még mindig közismert Első szimfóniáját. Magyar gyökereit azonban Goldmark sosem tagadta meg.

Goldmark Károly mellett a kiállítás a Zeneműtár egykori osztályvezetőjére, Kecskeméti Istvánra (1920-1999) is emlékezik, aki személyesen végezte el a Goldmark-hagyaték feldolgozását, és az eredeti kézirat alapján 1980-ban maga fordította magyarra és adta közre a zeneszerző emlékiratait is.

Az Emlékek
velemenyezd, 2015. december 06. vasárnap, 10:11
Különleges dalestet ad az Erkel Színházban Rost Andrea és Frenák Pál társulata
dalai után Robert Schumann Asszonyszerelem, asszonysors című dalciklusával ér véget - emelte ki az énekesnő. Az est zongoraművésze Harazdy Miklós.

Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója az Erkel Színház további közelgő programjait ismertetve elmondta: Halász Péter főzeneigazgató nemzetközi szólistagárdával szólaltatja meg Verdi Requiemjét november 3-án (előző nap az Andrássy úti Operaházban is bemutatják a művet), a magyar opera napján, november 7-én pedig Goldmark Károly operáját, a Sába királynőjét tűzik műsorra.

A Mindenszentek-halottak napja ünnepkörben az Operaház sok éves hagyományként műsorra tűzi Giuseppe Verdi gyászmiséjét. Idén a tradíciótól eltérően két előadást is tartanak. A Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara mellett a német világsztár, Anja Kampe, a legnagyobb operaházakban éneklő magyar művész, Komlósi Ildikó, a moszkvai Bolsoj vezető tenorja, Andrej Dunajev és a Stuttgarti Opera kiváló basszistája, Liang Li hallható a darabban.

A Requiem november 3-i, Erkel
velemenyezd, 2015. október 30. péntek, 13:12
Héja Domonkos az Augsburgi Színház főzeneigazgatójaként folytatja
"Egy németországi író barátom, Hans-Horst Skupy hívta fel a figyelmemet arra, hogy megürült a Theater Augsburg főzeneigazgatói posztja, és bíztatott arra, hogy pályázzam meg. Korábban soha nem dolgoztam velük, még csak a városban sem jártam. A többfordulós kiválasztás végére több mint nyolcvan jelentkezőből ketten maradtunk egy örmény fiatalemberrel, és legvégül nekem ajánlottak ötéves szerződést" - idézte fel.

Mint mondta, a hírt decemberben, éppen a 40. születésnapján tudta meg, amit jelként fog fel. "Amióta 2013-ban távoztam az Operaház főzeneigazgatói posztjáról, szakmai mélyrepülésben voltam, nehéz időszak volt ez számomra, ezért nagyon örülök most ennek a lehetőségnek, és bizakodva vágok neki. Dolgoztam már Németországban, 2005 és 2011 között a Chemnitzi Operaház első karmesteri tisztét töltöttem be, és az is nagyon szép időszaka volt az életemnek".

A döntést a város politikai vezetése, a színház vezetői és a zenekar együtt hozta meg, több mint 80 százalékos egyetértéssel, ami igen ritka
velemenyezd, 2015. július 03. péntek, 16:32
Lovag Bornemisza Attila: A bizalom stációi
beszél.
Majd a szél megkócolja barna hajad,
s érzem, hogy halad bennünk az izgalom.
S ilyen bizalom nincs is, sóhajtja szád,
majd ruhád simítja meg a szél, vétkezik,
hisz bizalmatlanul hátadat simítja.
Majd micsoda tinta kellene, hogy leírjam,
néked adtam a múltam s a jövőm, viseld.
Szemeidben az aranynap ívelt fénye ragyog,
s bizalommal odaadtam a jövőm is neked.
Viseld hát éneked te kócos fényalak.
Nos, beírtalak szívem titkos piramisába,
s akár Sába királynőjét a bölcsességet
kaptad e bizalommal, hogy kismadár szíved
erezete is kidobogja a stációt.
Micsoda diót kapott szemedbe a fény, hogy
színeiben ott ragyog múltad minden árnya?
S én megyek utána, kószálok illatod nélkül,
stációidon átgázolt tudatom, a szemed sem kékül,
s mégis ijedt szíved harangütései a tájban.
A vártban megmozdul az élet,
hisz tiéd ez ének, te tiszta szavú örökkévalóság.
Az élet hajósát - engem - fogadtál
cserhat3, 2015. február 23. hétfő, 14:51
Képek, videók
Sába királynője cserép.jp
kohlinka
2016. január 04. hétfő, 06:32
Ősz királynője.jpg
pacsakute
2019. november 14. csütörtök, 08:08
Magyarok királynője.jpg
sz719eszter
2018. február 22. csütörtök, 14:34
Rózsafűzér királynője.jpg
kkm
2017. május 21. vasárnap, 14:20
Szívek királynője
anna4459
2016. szeptember 22. csütörtök, 19:01
Szívek királynője
pacsakute
2014. december 31. szerda, 17:52
kapusok királynője.jpg
maroka
2014. december 18. csütörtök, 23:04
0_éj királynoje.jpg
bnedora
2014. október 23. csütörtök, 11:45
kert királynője.jpg
maria_kadar_148
2014. augusztus 14. csütörtök, 16:16
virágok királynője.jpg
maria_kadar_148
2014. június 11. szerda, 14:50
Magyarok Királynője.jpg
lilagondolatok
2014. június 02. hétfő, 19:34
A szívek királynője.jpg
pacsakute
2014. június 01. vasárnap, 16:36
barátnőjét jutalmazta
ezerjo
2007. június 03. vasárnap, 21:17
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.