Belépés
2018. december 17. hétfő | 51. hét | 351. nap | 08:36 | Lázár, Olimpia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Verespatak - Tüntetők rongálták meg a román kulturális miniszter autóját
Daniel Barbu egy kulturális rendezvényen vett részt egy óvárosi kávéházban, amikor a beszélgetést megzavarták a terembe behatoló tüntetők, akik a verespataki beruházás elleni jelszavakat kiabáltak és lemondását követelték.

Távozáskor, miután a miniszter beült gépkocsijába, a hangoskodók ütni kezdték a járművet, egyikük pedig - vélhetően kővel - betörte a hátsó ablakot. Rövid dulakodás után a demonstrálókat a rendőrség visszaszorította és a miniszter távozott.

Victor Ponta kormányfő egy csütörtök esti televíziós műsor vendégeként elfogadhatatlannak nevezte a miniszter elleni támadást, és a tettesek felelősségre vonását kérte. Rámutatott: bár a hetek óta zajló tüntetéseket nem jelentették be, és a demonstrálók rendszeresen akadályozzák a forgalmat, a rendőrség sosem alkalmazott erőt a békés tüntetőkkel szemben, mert a kormány tiszteletben tartják a véleményszabadságot. Az erőszakos fellépést azonban nem tűrik el - tette hozzá.

Daniel Barbu néhány hete úgy nyilatkozott: a verespataki kulturális örökséget nem veszélyezteti a tervezett bánya-beruházás.

2010-ben több civil szervezet kezdeményezte, hogy a román kulturális tárca terjessze fel az erdélyi települést az épített örökséget védő UNESCO-listára annak reményében, hogy ezzel megakadályozhatják a falu lerombolásával járó aranybányaprojektet.

Daniel Barbu kifejtette: Verespataknak nincs esélye felkerülni az UNESCO várakozó listájára, legfeljebb akkor, ha a beruházó folytathatja az ipartörténeti jelentőségű középkori és római kori bányajáratok megkezdett konzerválását.

Bukarestben szeptember eleje óta mindennap tüntetnek a környezetvédők a kormány által a parlament elé terjesztett Verespatak-törvénytervezet ellen, amely nemzeti fontosságú közhasznú projektnek nyilvánítaná az erdélyi településre tervezett külszíni aranybányát.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2013. október 17. csütörtök, 22:16
Címkék: Daniel Barbu, Victor Ponta, román kulturális, kulturális rendezvényen, óvárosi kávéházban, beszélgetést megzavarták,
Kommentek
Új liberális pártot alapít Calin Popescu Tariceanu, a román szenátus elnöke
A Nemzeti Liberális Párt (PNL) korábbi vezetője szerint a PLR lesz a szabadelvű eszmék legfontosabb képviselője Romániában, miután a februárban ellenzékbe vonult PNL júniusi tisztújító kongresszusán a jobbközép Demokrata Liberális Párttal (PDL) való egyesülésről döntött és felvételét kérte az Európai Néppártba.

Tariceanut a korábbi, Victor Ponta vezette szociálliberális kormány több volt minisztere, Daniel Chitoiu a gazdasági, Daniel Barbu a kulturális, Ovidiu Silaghi a közlekedési, Radu Stroe a belügyi tárca egykori vezetője, illetve a PNL 21 törvényhozója követi az új pártba.

Tariceanu azt is bejelentette, hogy indul a novemberi államfőválasztáson. Kifejtette: Romániának olyan államfőre van szüksége, aki érti az ország gazdasági helyzetét és képes társadalmi összhangot teremteni. "Nem az állam, hanem a polgárok elnökét kell megválasszuk" - szögezte le Tariceanu.

A politikus februárban fordult szembe volt pártja vezetőivel, amikor azok a kormányból való kilépésről döntöttek. Tariceanu
velemenyezd, 2014. július 03. csütörtök, 19:05
Letette a hivatali esküt az új román kulturális miniszter
köztisztségek viselésétől. Utódját, Puiu Hasotti régészt az államfő csak azt követően volt hajlandó kinevezni, miután írásba adta, hogy nem plagizált.

A 2012-es decemberi választások után Ponta nem tartotta meg őt új kabinetjében, így Hasotti már nem miniszterként, hanem liberális frakcióvezetőként váltott ki nemzetközi tiltakozást azzal a megjegyzéssel, hogy a homoszexuálisok szerinte beteg emberek.

Egy hasonló kijelentés miatt kellett távoznia múlt héten a kulturális tárcát csaknem egy éve vezető Daniel Barbu történésznek is: egy rendezvényen azt nehezményezte, hogy a kulturális programok összköltségvetése alig kétszerese a HIV-fertőzött és AIDS-ben szenvedők kezelésére fordított programnak, holott Romániában nem sújt milliókat ez a "förtelmes csapás".

"Mennyi Shakespeare-fesztivált lehetne szervezni, ha nem lenne ez az országos egészségügyi program!" - fakadt ki a miniszter, akit ezért pártja lemondásra szólított fel.

Az újonnan kinevezett Gigel Stirbut is rögtön támadták a
velemenyezd, 2013. december 17. kedd, 16:14
Lemondott a HIV-fertőzés megelőzésére fordított pénzt sokalló román miniszter
fórumon indokolatlanul soknak nevezte azt az összeget, amelyet a román költségvetésből a HIV-fertőzés megelőzésére fordítanak.

Azt mondta, hogy ez a pénz a felét teszi ki a kulturális szaktárca teljes évi költségvetésének, majd megjegyezte, hogy "mennyi Shakespeare-fesztivált lehetne szervezni, ha nem lenne ez az országos egészségügyi program". Barbu szerint azért túlzottan sok ez a pénz, mert Románia nem a Dél-afrikai Köztársaság, ahol milliókat sújt ez a "förtelmes csapás".

Szavai miatt Daniel Barbu bocsánatkérésre kényszerült, miután a HIV-fertőzöttek országos szövetsége élesen bírálta őt, és állásfoglalásra szólította fel a kormányt az ügyben.

Crin Antonescu, a volt minisztert jelölő Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szerdán kijelentette: a tárcavezetőnek le kell mondania nyilatkozata miatt.

Barbu személyi tanácsadója az Agerpres hírügynökségnek kifejtette: a miniszter azért nyújtotta be lemondását csak csütörtökön, mert előző nap kormányülésen vett részt, és nem akarta, hogy
velemenyezd, 2013. december 12. csütörtök, 12:32
Bocsánatot kért a HIV-megelőzés költségeit sokalló román kulturális miniszter
Daniel Barbu szerint a kulturális tárca évi költségvetésének a felét teszik ki a megelőzési programra fordított pénzek, ami szerinte túlzás. Románia nem a Dél-afrikai Köztársaság, hogy milliókat sújtson ez a "förtelmes csapás" - idézte fel a hét végén Craiovában elhangzott szavait a Mediafax hírügynökség.

"Megrendültem, amikor rájöttem, hogy hány Shakespeare-fesztivált tudtunk volna szervezni, ha ez a megelőzési program nem lenne..." - mondta Barbu Craiovában.

A dél-romániai városban rendezik meg rendszeresen a nagy angol drámaíróról elnevezett nemzetközi színházi fesztivált.

Utólag a miniszter bocsánatot kért a HIV-fertőzött betegektől a "szerencsétlen hasonlat miatt", miután többen is bírálták.

A tárcavezető kijelentése miatt elsősorban a HIV-fertőzöttek érdekeit védő országos szövetség tiltakozott. Iulian Petre a szervezet nevében követelte a minisztertől, kérjen bocsánatot a mintegy 12 ezer romániai HIV-fertőzött személytől. A szövetség Victor Ponta miniszterelnöktől és Eugen
velemenyezd, 2013. december 09. hétfő, 19:05
Verespatak - Folytatódott a tüntetéssorozat
megbénítását, de a demonstrálók a járdákon kerülték ki őket.

Szeptember elseje óta minden vasárnap több száz - eleinte több ezer - környezetvédő vonul fel Bukarestben, akadályozva a közlekedést. A tüntetések során a tiltakozók rendszeresen elfoglalják az úttestet. A közösségi portálokon szerveződő tüntetéseket a legritkább esetekben jelentették be előre, de a csendőrség csak akkor helyezett kilátásba határozottabb fellépést, amikor október végén a demonstrálók egy csoportja körbevette és megrongálta Daniel Barbu kulturális miniszter autóját.

A verespataki beruházás ellen tüntetők szokásává vált, hogy rövid időre leülnek az úttestre, majd amikor - a kötelező békés konfliktuskezelési próbálkozás során - a karhatalom előállításukat helyezi kilátásba, felállnak és egy újabb helyszínre mennek tüntetni. A felvonulásaikat bizonyos irányba terelő vagy akadályozó csendőrségi kordonokat többnyire a környező utcákban szétszóródva kerülik ki, hogy később egy másik találkozóhelyen gyülekezzenek.

A
velemenyezd, 2013. november 17. vasárnap, 21:06
Verespatak - Keményebb karhatalmi fellépésre számíthatnak az engedély nélkül tüntetők
A kormányzó szociálliberális szövetség politikusai azt követően kértek erélyesebb fellépést a csendőrségtől, hogy csütörtökön tüntetők vették körbe és rongálták meg Daniel Barbu kulturális miniszter autóját.

A Mediafax szerint Radu Stroe belügyminiszter hétfőn eligazítást tartott a csendőrség vezetőinek, és arra utasította őket, hogy ne tűrjenek el többé semmilyen törvénysértést, egyebek mellett azt sem, hogy a tüntetők elfoglalják az úttestet.

A konfliktusokat megelőzendő a csendőrség figyelmeztetni fogja a tüntetések szervezőit, hogy a gyülekezési törvénynek megfelelően engedélyeztessék a demonstrációkat.

Szeptember elseje óta minden vasárnap több ezer környezetvédő vonult fel Bukarestben, akadályozva a forgalmat a román fővárosban. A csaknem két hónapja tartó maratoni tüntetéssorozat elején a tiltakozók naponta elfoglalták az úttestet találkozóhelyük, az Egyetem tér környékén.

Bár a közösségi portálokon szerveződő tüntetéseket a legritkább esetekben jelentették be előre, a
velemenyezd, 2013. október 21. hétfő, 19:03
Százhúszezer nézője volt a George Enescu Fesztiválnak Romániában
összegző adatok szerint a szeptember 1. és 28. között lezajlott, mintegy 150 koncertet és egyéb kiegészítő rendezvényt tartalmazó fesztivál költségvetése összesen 39 millió lej (2,6 milliárd forint) volt, amiből 35 millió lejt (2,3 milliárd forintot) tett ki a román állami támogatás, a többi négymillió lej (269 millió forint) a támogatóktól, valamint a jegyeladásból származik. A fesztiválon mintegy háromezer külföldi művész vett részt, Romániából összesen ezerötszáz művésznek tapsolhatott a közönség.

Daniel Barbu román kulturális miniszter a szombat esti koncert előtt megerősítette, hogy az Enescu-fesztivál következő kiadását megtartják 2015-ben. Bejelentette, hogy a nyitókoncerten Sir Simon Rattle vezényletével a Berlini Filharmonikusok lépnek majd fel.

Korábban ugyanis megkérdőjeleződött a fesztivál folytatása, ugyanis a román kormány egyes tagjai, köztük Victor Ponta miniszterelnök sokallta az állami támogatás mértékét. Ioan Holender művészeti igazgató már a fesztivál felénél bejelentette, hogy
velemenyezd, 2013. szeptember 29. vasárnap, 17:55
Képek, videók
Boldog névnapot Daniella
irmus
2018. július 21. szombat, 06:49
Dániel.jpg
katolikusokoldala
2018. május 17. csütörtök, 14:59
Jack Daniels Whiskey
irmus
2018. április 18. szerda, 16:01
Gyurta Dániel London aran
agica2004
2018. március 23. péntek, 22:18
gyurta-daniel-rio-2016 .jp
agica2004
2018. március 23. péntek, 22:15
Daniel Gottlieb - Minél k
sanci81
2018. január 24. szerda, 17:52
berzsenyi dániel.png
chillik
2017. november 03. péntek, 15:14
Bordács Dániel sírverse.j
chillik
2017. október 03. kedd, 05:18
Tóth Dánielhez 01.jpg
chillik
2017. szeptember 17. vasárnap, 04:39
Tóth Dánielhez 02.jpg
chillik
2017. szeptember 17. vasárnap, 04:38
Dániel-.jpg
agica2004
2017. április 21. péntek, 19:24
Dániel.png
agica2004
2017. április 21. péntek, 19:22
long_black_veil_by_vic tor
ladymoon
2018. június 24. vasárnap, 16:51
Victor Hugo - Aki vak
sanci81
2018. április 20. péntek, 17:54
Victoria Cruziana - Tünd
dandej
2018. március 30. péntek, 22:21
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.