Belépés
2020. május 27. szerda | 22. hét | 148. nap | 07:55 | Hella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Gyermekelőadásokat, vígjátékokat, klasszikus és kortárs drámákat mutatnak be az erdélyi magyar színházak az új
A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház fennállásának a 70. évfordulóját ünnepli az új évadban, amelyet Radu Afrim rendező az Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél című előadással indított. A társulat szilveszteri produkcióját Sardar Tagirovszkij rendezi, aki Plautus komédiáját, A hetvenkedő katonát viszi színre.

Az évad második felében a közönség két fiatal alkotó munkájával ismerkedhet meg. A kolozsvári független színházi közegből érkező Botos Bálint Ibsen-szövegek alapján A ház című előadást állítja színpadra, majd Hegymegi Máté William Shakespeare-nek az Athéni Timon című művét rendezi meg. Bocsárdi László két előadást is jegyez, Witold Gombrowicz első regényét, a Ferdydurke-öt Székely Csaba átirata alapján állítja színpadra, majd Bertolt Brecht Háromgarasos opera (Koldusopera) című művét rendezi meg a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Tamási Áron Színház közös produkciójaként.

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának első bemutatója egy nagyszínpadi gyermekelőadás lesz: a Mátyás király juhásza című produkciót Tóth-Páll Miklós rendezi. A társulat szilveszteri bemutatóját, a Hippolyt, a lakájt Bessenyei István jegyzi rendezőként. Tavasszal láthatja a közönség Lendvai Zoltán rendezésében Székely Csaba Semmit sem bánok című tragikomédiáját ősbemutatóként, majd Bocsárdi László a Scapin, a szemfényvesztő című Moliére-darabot álltja színpadra. Az évad folyamán Sardar Tagirovszkij is fog rendezni Szatmárnémetiben, ő szintén egy ősbemutatón dolgozik majd, amelynek címét még nem közölték.

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színháznál két bemutató van előkészületben. Az első jövő pénteken lesz, Csábi Anna az Apró kozmikus félreértés című produkciót rendezi, amely Forgách András 12 nő voltam című műve nyomán készült. A színház októberben Alan Alexander Milne Micimackó című művét mutatja be Kedves Emőke rendezésében.

A csíkszeredai Csíki Játékszín az új évadban prózai, zenés, magyar és világirodalmi műveket egyaránt bemutat. Az évadot Carlo Goldoni-Hamvai Kornél A főnök meg én meg a főnök című vígjátéka nyitja Lendvai Zoltán rendezésében. A 2018-as esztendőt a Mágnás Miska című operettel búcsúztatják. 2019 első felében Borisz Akunyin Sirály című fekete komédiájának premierje lesz Albu István rendezésében, majd Kányádi Sándornak az Ünnepek háza című színművét viszik színre Kányádi Szilárd rendezésében. A produkciót a júniusban elhunyt költő születésének 90. évfordulóján mutatják be.

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház első nagytermi bemutatója a kisebbeknek szól, októberben lesz Galambos Attila A fűszerbanya átka című, Márkó Eszter által rendezett mesejáték premierje. A következő bemutatóval a színház névadója előtt tisztelegnek, Tomcsa Sándor Műtét című művét Zakariás Zalán rendezi. Szintén ő állítja színpadra decemberben Georges Feydeau Bolha a fülbe című darabját, majd márciusban bemutatják Thornton Wilder A mi kis városunk című drámáját, amelyet Vladimir Anton jegyez rendezőként.

Új stúdió-előadások is lesznek, Garaczi László Magyar Mátrix című művéből Tóth Árpád rendezésében készül kocsmaszínházi előadás, majd a színház névadójának humoreszkjeiből összeállított egyéni műsorát mutatja be Pásztor Márk. Áprilisban a Terméketlen szépség című mozgásszínházi előadást rendezi Andreea Gavriliu.

A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház hat bemutatóval készül, ezek sorát a Három nővérrel nyitotta meg Albu István igazgató rendezésében. A második bemutatót Botond Nagy rendezi, aki Tennessee Williams drámáját, A vágy villamosát adaptálja a Figura társulatára. Szilveszterkor Martin McDonagh Macskabaj című komédiáját Albu István állítja színpadra, majd Barabás Árpád rendezésében Mike Leigh Abigail bulija című darabját láthatja a közönség. Az évad a Füst munkacímű produkció ősbemutatójával folytatódik, amelynek rendező-koreográfusa Goda Gábor. Az évad utolsó bemutatója a legkisebb korosztályt szólítja meg, Lázár Ervin meséjét, a Négyszögletű Kerek Erdőt Dávid A. Péter állítja színpadra.

A sepsiszentgyörgyi M Stúdió mozgásszínház két új bemutatót tervez. Az első, a W_all címet viselő táncelőadás az M Studio, a Frenák Pál Társulat és a Trafó Kortárs Művészetek Háza hármas koprodukciójában készül és Frenák Pál rendezi. A második bemutatót Sebastian Marina, a sepsiszentgyörgyi Andrei Muresanu Színház színésze állítja színpadra Tökéletes idegenek munkacímmel.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. szeptember 14. péntek, 14:31
Címkék: Tamási Áron Színház, Radu Afrim, Sardar Tagirovszkij, Botos Bálint Ibsen-szövegek, Hegymegi Máté William Shakespeare-nek, Athéni Timon,
Kommentek
Csütörtökön kezdődik a színházi szemle a Budapesti Nyári Fesztiválon
A műsorban Bán Teodóra, a fesztivált szervező Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a vidéki nagyvárosok és határon túli társulatok bemutató előadásaiból év közben választják ki a fesztiválra kerülő darabokat, majd díjazzák a legjobb előadást, a legjobb női és férfi főszereplőt, valamint a mellékszereplőket is.

A Jézus Krisztus szupersztárt a kaposvári Csiky Gergely Színház és a Bozsik Yvette Társulat közös produkciójában láthatja a közönség csütörtökön, a szombathelyi Weöres Sándor Színház Shakespeare Makrancos Katáját mutatja be szombaton.

A versenyprogramban szerepel továbbá Csiky Gergely Buborékok című vígjátéka a nagyváradi Szigligeti Színház, Lev Birinszkij Bolondok tánca című tragikomédiája a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának, Moliere Tartuffe-je a tatabányai Jászai Mari Színház, Caragiale Zűrzavaros éjszakája a Miskolci Nemzeti Színház előadásában.

Bán Teodóra a programok közül felhívta még a figyelmet a szombati Duna Karnevál Gálára a
velemenyezd, 2016. június 15. szerda, 13:51
Nemzetközi konferencián vitatják meg az európai operajátszás helyzetét (1. rész)
Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a tanácskozás díszelnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: a művészeknek és művészeti vezetőknek kezükbe kell venniük saját sorsuk irányítását és javaslatokat kell megfogalmazniuk, hogy megkönnyítsék a kulturális kormányzatok munkáját.

Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója megnyitójában arról beszélt, hogy a magyarországi operajátszás 1989 után is "a zártság és belterjesség állapotában" maradt egy ideig, a "felocsúdáshoz idő kellett, lassan indult meg a szabadság megélése". Áttekintése végén úgy fogalmazott: az elmúlt évek eredményei után a magyar operai nyitásnak még mindig van tere.

Kiemelte, hogy a Magyar Állami Operaháznak egyetlen magyar operaházként fel kell vállalnia a nemzeti operajátszás feladatát, amely három kötelezettséget ró rá: egy korban és stílusban széles körű repertoár játszását, a fiatal tehetségek felkarolását, valamint a magyar szerzők műveinek bemutatását.

Nemzeti operaként kulcsfontosságú volt az Erkel Színház
velemenyezd, 2014. szeptember 05. péntek, 15:14
Kvártélyház nyári színházi előadásai Zalaegerszegen
az egyesület elnöke elmondta, hogy könnyed, humoros előadásokat igyekeztek színpadra állítani. Számos kísérő programot, például könnyűzenei koncertet is szerveznek, kiállítás nyílik Szunyoghy Viktória festőművész alkotásaiból. A Kex és tea címmel tartott kortárs irodalmi felolvasóesteken a közönség azokkal a szerzőkkel - Litvai Nellivel, Mohácsi Istvánnal, Szabó Borbálával - találkozhat, akiknek a darabjai szerepelnek a programban. A szabadtéri színház történetében újdonságnak számít, hogy gyermekelőadásokat is tartanak, egy interaktív mesejátékot pedig az Aquacityben mutatnak be - hangsúlyozta Gáspár Anna.

Hozzáfűzte, hogy az egyesület fiatal, pályakezdő színészek, végzős főiskolai hallgatók számára ad lehetőséget. A fesztiválon olyan társulatokat mutatnak be, amelyekkel a zalaegerszegi közönség még nem találkozott.

Tompa Gábor, a Kvártélyház ügyvezetője arról beszélt, hogy a zalaegerszegi társulat új bemutatóval készül a július 19-én kezdődő a szabadtéri színházi évadra. A Szomorú vasárnap című
velemenyezd, 2013. június 13. csütörtök, 17:33
Ibolya-nap és plüssegér-találkozó a gödöllői kastélyban
előadással, valamint kóstolóval egybekötött ibolyakandírozási bemutatóval folytatódik. Délután koncertek és táncos programok váltják egymást a lovardában, illetve a díszudvaron, miközben a kézművesek és iparművészek vásárán különféle portékákat kínálnak. Az ibolyaszínű ruhát viselő, az Ibolya nevű, valamint az ibolya - lakodalmukat (15. házassági évfordulójukat) ünneplő látogatók különféle kedvezményekre is számíthatnak a szervezők ígérete szerint.

Húsvét hétfőjén az "alkalomhoz illő" zenés gyermekelőadásokat követően a Herceg Egérváry Elemér naplója alapján készült könyv második kötetét mutatják be a barokk színházban (Elemér a képzelet szülötte, a szerzők az Erzsébet királyné korában valószínűleg a kastély padlásán szaladgáló egerek egyikéről mintázták a figurát).

Az új rész megjelenése kapcsán az ország minden szegletéből várják a plüss egereket és gazdáikat, akik különböző kalandokat élhetnek át a padlástól a pincéig. Versenyt hirdetnek legkisebb és a legnagyobb plüss egér, illetve az
velemenyezd, 2013. március 29. péntek, 20:22
Pöttyös Panni az iskolában
találunk, legnépszerűbb alkotása vagy inkább teremtménye azonban Pöttyös Panni, akinek történetein generációk nőttek fel 1953 óta. A sorozat rendkívüli érzékenységgel ragadja meg az óvodás és kisiskolás korú gyerekek lelkivilágát. Az iskolakezdésről, az első osztályban átélt élményekről és küzdelmekről Németh Ákos drámaíró írt színpadi változatot a Thália Színház és az Őszi Fesztivál közös produkciója számára. A rendező a táncos-koreográfusként világhírű Bozsik Yvette, aki 2003 óta készít gyermekelőadásokat a legkülönbözőbb korosztályok számára. A Kolibri Színházzal közösen Magyarországon elsőként hozott létre csecsemőszínházi produkciót ,,Négy évszak" címmel 2006-ban, a Nemzeti Táncszínházban mutatta be a ,,Létramesék" című előadást, a Művészetek Palotájában pedig a ,,Varázsfuvola" gyermekverzióját készítette el ,,Varázscirkusz" címmel. Stravinsky ,,Petruska" és ,,Pulcinella" című táncműveinek előadása Üveghegy-díjat nyert a Kaposvári
wegnerzs, 2012. január 27. péntek, 09:48
Pöttyös Panni az iskolában
találunk, legnépszerűbb alkotása vagy inkább teremtménye azonban Pöttyös Panni, akinek történetein generációk nőttek fel 1953 óta. A sorozat rendkívüli érzékenységgel ragadja meg az óvodás és kisiskolás korú gyerekek lelkivilágát. Az iskolakezdésről, az első osztályban átélt élményekről és küzdelmekről Németh Ákos drámaíró írt színpadi változatot a Thália Színház és az Őszi Fesztivál közös produkciója számára. A rendező a táncos-koreográfusként világhírű Bozsik Yvette, aki 2003 óta készít gyermekelőadásokat a legkülönbözőbb korosztályok számára.

Pöttyös Panni: Mórocz Adri e.h.
Imama, Panni nagymamája: Horváth Zsuzsa
Kockás Peti: Krisztik Csaba
Boros Jutka: Góbi Rita
Bácskai Csibi: Székely Szilveszter
Berkes Teri: Fülöp Tímea
Kovács Magdi: Hasznos Dóra
Tanító bácsi: Szemán Béla
Rónai Tamás: Vati Tamás
Tornatanár: Gombai Szabolcs

Rendező-koreográfus: Bozsik
wegnerzs, 2011. január 12. szerda, 18:58
Képek, videók
Sepsi-Tamási Áron Színház
maria_kadar_148
2013. november 26. kedd, 11:21
45995201_volshebstvo_r adu
kondacsistvanne
2012. augusztus 03. péntek, 23:30
radu-valcan-madalina-d rag
matolaterezia
2012. április 19. csütörtök, 17:26
Radu-vajda templom;Bukare
farkas1945
2011. október 18. kedd, 12:53
Radu-vajda koloster;Bukar
farkas1945
2011. október 18. kedd, 12:53
Radu-vajda kastélya(RO).j
farkas1945
2011. október 18. kedd, 12:53
Raduga1.jpg
talamusz
2011. június 18. szombat, 15:25
Raduga.jpg
talamusz
2011. június 18. szombat, 15:24
Morning-radusha--Tages zei
ujulianna
2010. november 21. vasárnap, 16:13
01_nera0024~_nenad-rad ulo
vargaannamari
2010. január 16. szombat, 15:50
radu.jpg
konoksag
2008. szeptember 27. szombat, 00:12
sarder.jpg
bongyi53
2008. április 09. szerda, 15:36
sarder.jpg
airam41
2008. március 06. csütörtök, 14:05
sarder
biharijudit
2008. február 28. csütörtök, 20:12
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.