Belépés
2020. május 27. szerda | 22. hét | 148. nap | 00:35 | Hella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Lomnici Zoltán: öt tematikus év során mutatják be Szent István életművét
Lomnici Zoltán elmondta: 2020-ban Szent István államszervező tevékenységét mutatják be, a későbbi évek témái között szerepel majd az uralkodó egyházszervező tevékenysége, külpolitikája, a nemzetiségekkel való kapcsolata és a Szent Korona is.

Hozzátette: a programok megtervezésére létrehozott testület tagja Bajkai István országgyűlési képviselő, Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök, Sótonyi Péter, az Állatorvos-tudományi Egyetem rektora, a Professzorok Batthyány Köre elnöke, valamint az alapító szervezetek elnökei.

Hangsúlyozta: Szent István alakja összeköti a Kárpát-medence népeit, hiszen közös királya volt több itt élő népnek.

Vízkelety Mariann, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára, az MPEE elnöke hangsúlyozta: Szent István alakja és életműve a magyarság legátfogóbb "nemzetegyesítő szimbóluma", és "feladatunk teljes szellemi életművének újrafelfedezése".

Meglátása szerint a Szent Istvánhoz köthető olyan értékek, mint az "intézményi és értékrendi stabilitás", a "türelmes, de igazságos uralkodó képe", vagy az "igazságszolgáltatás megteremtése" a fiatal generáció számára is utat mutathat.

Az államtitkár elmondta: a programok között tudományos konferenciák, színházi, zenei előadások és kiállítások is szerepelnek majd.

Bajkai István (Fidesz) arról beszélt: Szent István nemcsak felismerte az államalapítás szükségességét, hanem meg is tudta azt valósítani. Erős, központi irányítású államot hozott létre, és ez jelzés volt az európai államoknak, hogy Magyarország önálló állam. Európai színvonalú, biztonságot nyújtó és fejlődni tudó államot hozott létre, biztosítva ezzel az ország megmaradását - hangoztatta.

Sótonyi Péter azt mondta: Szent István azért is példakép, mert ahogy ő tudott keresztény államot létrehozni a Kárpát-medencében keresztényellenes hangulatban, úgy kell ma sokszor "nekünk Európa ellenében megvédenünk kereszténységünket".

Hozzátette: a kutatóknak rengeteg feladatuk van, hiszen számos, Szent István életéről szóló adat bizonytalan még. Példaként említette a szent király születésének és koronázásának dátumát.

A tematikus évek feladataként jelölte meg, hogy a fiatalokkal is megismertessék a Szent István-i örökséget.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. december 05. csütörtök, 18:42
Címkék: Lomnici Zoltán, Szent István, Szent Korona, Bajkai István, Kiss-Rigó László, Sótonyi Péter,
Kommentek
Lomnici: az erdélyi magyarság sorsa nem érdekli az Európai Bizottságot
A pénteki keltezésű - Az Európai Unió tehetetlensége miatt szintet lépett Romániában a magyarellenesség címmel megjelent - írásban az áll, Klaus Iohannis román államfő magyarellenes kirohanásai mozgósították a román politikai pártokat és a román nacionalista mozgalmakat, és aki nem hajlandó részt venni a jogsértő hangulatkeltésben, azt hazaárulónak kiáltják ki.

A magyar nemzeti kisebbség érdekeit védő csekély számú jogszabály hátrányos tartalmú módosítását szorgalmazzák és nem tudni, hogy ez a folyamat mikor ér véget.

A magyar Országgyűlés nemzeti összetartozást szolgáló határozatára válaszul a román Szociáldemokrata Párt kezdeményezésére elfogadták azt a törvényt, amely évről-évre lehetővé teszi az igazságtalan trianoni paktum megünneplését, a magyarság provokálását - olvasható a cikkben.

"Meggyőződésünk, hogy az Európai Unióban, amely jogközösség, nem fordulhatna elő olyan eset, hogy az egyik tagállam államfője az ország őshonos kisebbsége ellen uszít és az emberi és kisebbségi jogokat
velemenyezd, 2020. május 16. szombat, 10:01
Századvég: Soros hazai támogatóinak nem sikerült elhallgattatnia ifjabb Lomnici Zoltánt
A közleményben ügy előzményeit is felidézve azt írták: Vadai Ágnes, "a radikális baloldali Demokratikus Koalíció politikusa" a legfőbb ügyésznél feljelentette ifjabb Lomnici Zoltánt, aki április 8-i nyilatkozatában rámutatott, hogy a forint gyengülésének hátterében külső spekulatív beavatkozás állhat. Utalt a tényre is, hogy Magyarország egyik legbefolyásosabb ellenfele, Soros György már több ízben megkísérelt bedönteni egyes nemzeti fizetőeszközöket - közölték.

Mint hozzátették, a vizsgálat megállapította, hogy ifjabb Lomnici Zoltán nem követett el bűncselekményt, "mivel egy folyamat hátterének megvilágításával az érdeklődők tájékozódását segítette, és az semmilyen módon nem akadályozta a járvány ellen tett erőfeszítéseket".

A Budapesti Rendőr-főkapitányság határozata tehát kimondta, hogy a szakértő csupán a szólásszabadság alaptörvényben biztosított jogával élt - rögzítette a Századvég.

Kitértek arra is, hogy a feljelentésben megjelölt bűncselekmény öt évig terjedő szabadságvesztéssel
velemenyezd, 2020. május 15. péntek, 18:46
Az Aranycsapat Testület közleménye Buzánszky Jenő 95. születésnapja alkalmából.
Tagja volt az olimpiai bajnok csapatnak, játszott 1953-ban Wembley-ben, az évszázad mérkőzésén, ahol a magyar válogatott 6-3-ra győzte le azangol válogatottat.

"Nem csupán labdarúgó és edzői pályafutása volt rendkívül sikeres, de közéleti tevékenysége is példaértékű volt. Alapító tagja volt az Emberi Méltóság Tanácsának és más szervezetekben is fáradalmat nem ismerve ápolta a sporttörténelmünk és hőseink emlékét, építette és támogatta a fiatal nemzedékek sportszeretetét és kereste az egész Kárpát-medencében a fiatal magyar sporttehetségeket" - áll a közleményben.

Az Aranycsapat Testület a sportért felelős államtitkár által meghirdetett céloknak megfelelően ápolja a legendás csapat hagyományait, évről-évre megemlékezik a kiváló játékosok jeles évfordulóiról.

"Ebben az esztendőben a járvány miatt nem koszorúzhatunk Jenő bácsi szülőházánál, így csak lélekben hajthatunk fejet a kiváló sportember teljesítménye előtt. Kegyelettel emlékezünk az öt esztendővel elhunyt sportlegendára, aki a
velemenyezd, 2020. május 04. hétfő, 13:42
A Századvég visszautasítja a jogi szakértője elleni politikai vádakat
támogatója, a drogliberalizáció pártolója, az általa finanszírozott ngo-k Magyarországon (...) börtönbiznisznek nevezett erkölcstelen perek elindítói és ötletgazdái" - írták.

A Századvég álláspontja szerint Soros György és szervezetei nemzetbiztonsági és nemzetgazdasági kockázatot jelentenek Magyarországra és más nemzetállamokra. "Ugyanezt a véleményt fogalmaztuk meg a milliárdos nemzeti valutákat érintő, pénzügyi spekulációs tevékenységével kapcsolatban is" - áll kommünikéjükben.

Felidézték: ifjabb Lomnici Zoltán az M1 közszolgálati csatornán április 8-án azt nyilatkozta, hogy a feltárt jelek azt mutatják, külső támadás érte a forintot. A szakértő akkor hozzátette, a külső támadásra utal az is, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) korrekciós beavatkozásként kamatemelést hajtott végre, ami végül hozzájárult a magyar fizetőeszköz erősödéséhez - emlékeztettek.

Úgy folytatták: ennek nyomán Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője írásbeli kérdést tett fel Polt Péter legfőbb
velemenyezd, 2020. április 23. csütörtök, 13:42
Ifj. Lomnici Zoltán: külső támadás érte a forintot
Erre a külső támadásra utal az is, hogy az MNB korrekciós beavatkozásként kamatemelést hajtott végre, ami végül hozzájárult a magyar fizetőeszköz erősödéséhez - közölte az alkotmányjogász.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy Soros György 1992-ben a brit fonttal szemben, 1997-ben a maláj, a thai és a dél-koreai fizetőeszközzel szemben, 2008-ban pedig az OTP részvényeivel kapcsolatban spekulációs támadást hajtott végre - mondta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a forint gyengülése annál inkább nem indokolt, mert az elmúlt időszakban évi 5 százalék körüli növekedés mellett példaértékű pályán mozgott a magyar gazdaság.

Az emelkedő konjunktúrát nem csak a járvány, hanem a külső támadások is meg tudják törni - figyelmeztetett.

Éppen ezért az ilyen esetekben vizsgálatot indíthat az Alkotmányvédelmi Hivatal, illetve a Büntető törvénykönyv is szankcionálja a tiltott piaci befolyásolást - mondta a Századvég jogi szakértője.
velemenyezd, 2020. április 07. kedd, 22:04
Puskás Ferencre emlékezik az Aranycsapat Testület
Születése napján felidézhetjük az Aranycsapat tagjaként elért sikereit, 84 gólt szerzett a magyar válogatottban és Európa legjobb góllövője is volt. A magyar válogatottban 85, a spanyol válogatottban 4 alkalommal játszott. Az egyetlen játékos a világon, aki gólt lőtt világbajnoki (1954 - Bern), olimpiai (1952 - Helsinki), Európa-bajnoki (Európa-kupa, 1953 - Róma ), Bajnokok Ligája (BEK, 1960 - Glasgow) és Világkupa-döntőben (1960 - Madrid) is.

A Wembley Stadionban 1953. november 25-én az angolok ellen lejátszott évszázad mérkőzése sporttörténelmünk egyik legnagyobb, az egész világ által a magyarság tehetségét, sportszeretetét és futballtudását a legmagasabbra helyen elismerő diadala volt és amely mérkőzést Puskás Ferenc is élete legszebb mérkőzésének nevezett.

Puskás Ferenc alakja bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe, az indokolás szerint " a sportolót a világ minden részén ismerik és teljesítményét Magyarországgal azonosítják", ugyanakkor tehetségét, futballeredményeit és sportemberi
velemenyezd, 2020. április 01. szerda, 17:32
A 93 éve született Puskás Ferencre emlékezett az Aranycsapat Testület
"Ebben a nemzet erejét próbára tevő, járványveszélyes időszakban különösen felemelő érzés felidézni annak a labdarúgónak az emlékét, akit a leghíresebb magyarként tartanak számon és aki annyi örömet szerzett a magyarságnak és az egész világ futballszerető közönségének" - nyilatkozta az MTI-nek id. Lomnici Zoltán, a testület elnöke.

Emlékeztetett arra, hogy az olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes labdarúgó, később a Nemzet Sportolója kitüntető cím birtokosa a magyar labdarúgó-válogatottban 85 alkalommal játszott. Az egyetlen játékos a világon, aki gólt lőtt világbajnoki (1954-Bern), olimpiai (1952-Helsinki), Európa-kupa- (1953-Róma ), Bajnokcsapatok Európa Kupája- (1960-Glasgow) és világkupa-döntőben (1960-Madrid) is.

A Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy Puskás élete legszebb mérkőzésének nevezte a londoni Wembley Stadionban 1953. november 25-én az angolok ellen aratott 6-3-as győzelmet, amely a magyar sporttörténelem egyik legnagyobb, az egész világ által
velemenyezd, 2020. április 01. szerda, 14:33
Szakértő: vizsgálni kell a migráció, valamint a koronavírus fertőzés és annak terjedése közti kapcsolatot
Lomnici Zoltán azt mondta: a nehéz körülmények között, adott esetben a higiéniai feltételek minimális megvolta nélkül laknak, közlekednek azok a migránsok, akik olyan országokból érkeznek, mint például Irán, ahol drámai helyzet van a koronavírus-fertőzöttség szempontjából.

Hozzátette: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai szerint egy globális járvány esetén népességmozgásoknál sem hagyhatók el a szűrővizsgálatok. Emellett a magyar egészségügyi törvény is kimondja, hogy bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetésénél az országos tisztifőorvosnak többletjogosultságai vannak a menedékkérőkkel szemben - mondta.

Lomnici Zoltán súlyosan félrevezetőnek és felelőtlennek nevezte egyes külföldről finanszírozott NGO-k egyik tájékoztató anyagát, ami szerint a járványügyi intézkedések célja, illetve jellemzője a jogkorlátozás.
velemenyezd, 2020. március 08. vasárnap, 11:11
Képek, videók
Lomnici-csúcson
adakaleh
2017. június 06. kedd, 11:12
Lomnici-csúcs fényben
adakaleh
2017. június 06. kedd, 11:12
Lomnici-csúcs
adakaleh
2017. június 06. kedd, 11:11
lomnici csúcs
lacipecsenye
2012. december 31. hétfő, 14:02
Lomnici u..jpg
agica2004
2010. november 26. péntek, 12:46
Tátra Lomnici nyár.jpg
idal
2010. június 04. péntek, 23:53
Tátra Lomnici nyár_0001.j
idal
2010. június 04. péntek, 23:52
Tátra Lomnici nyár_0002.j
idal
2010. június 04. péntek, 23:52
Tátra Lomnici nyár_0003.j
idal
2010. június 04. péntek, 23:52
Tátra Lomnici nyár_0004.j
idal
2010. június 04. péntek, 23:51
Tátra Lomnici nyár_0005.j
idal
2010. június 04. péntek, 23:51
Tátra Lomnici nyár_0006.j
idal
2010. június 04. péntek, 23:51
szent istván bazilika0120
maroka
2020. január 21. kedd, 13:53
szent istván imádásg0820.
maroka
2019. augusztus 20. kedd, 19:54
szent istván imádásg0820_
maroka
2019. augusztus 20. kedd, 19:54
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.