Belépés
2019. október 15. kedd | 42. hét | 288. nap | 08:27 | Teréz
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Étel és gyógyítás
A galagonya és a citromfű egyaránt a legértékesebb gyógynövényeink közé tartozik, mindkettő hatékony a gasztrointesztinális rendszer tüneteinek enyhítésében, és mindkettőt kulináris értéke miatt is használjuk.


A galagonya elsősorban a kardiovaszkuláris rendszer rendben tartója-gyógyítója, míg a citromfű a központi idegrendszer működését segíti. Mindkét növényt évezredek óta használják a tradicionális gyógyászatban, és az elmúlt két évtizedben modern tudományos módszerekkel is alaposan tanulmányozták őket, feltárták hatásmechanizmusukat, és bebizonyosodott, hogy toxicitásuk elhanyagolható.Has + szív

A galagonya a rózsafélék családjába tartozik, görög szóösszetételből származó neve is utal erre (Crataegus: erős tüskék). Medicinális felhasználásáról már az első évszázadban élt Dioszkoridész is beszámolt a gyógyító anyagokról írt enciklopédiájában, ami a középkorban az európai és arab orvoslást meghatározó alapművé vált.

Mivel a cserje, illetve kis fa méretű növény a mérsékelt éghajlaton érzi jól magát, széles sávban elterjedt Eurázsiában és Észak-Amerikában is (a Kárpát-medencében több faja őshonos). A kínaiak is régen rájöttek medicinális értékeire, így említik az első hivatalos gyógyszerkönyvben, a 659-ben írt Tang Ben Caocímű műben. A galagonyát Távol-Keleten ugyanarra használták, amire az európai népi gyógyászat is: gasztrointesztinális betegségek kezelésére és az emésztés elősegítésére. Azonban a galagonya esetében az európai népi gyógyászat előrébb járt, mint a kínai: a kínaiak csak a 20. században vették át Európából a galagonya legfontosabb felhasználási indikációját. A modern gyógyászat is ezért: a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésében és kezelésében játszott szerepe miatt ajánlja leginkább a növény leveleinek, virágának és almaszerű termésének főzetét vagy kivonatait.

A galagonya levelei és bimbói ehetőek, salátaként fogyaszthatók, gyümölcséből dzsem, ecet, alkoholos ital készül az egész mérsékelt övi északi féltekén. A kulináris felhasználás is arra utal, hogy toxicitása elhanyagolható.

A növény gyógyászati felhasználásával foglalkozó legújabb tudományos áttekintés szerint (Navabi és munkatársai: Polyphenolic Composition of Crataegus monogyna Jacq.: From Chemistry to Medical Applications; Nutrients) terápiás dózisban alkalmazva is legfeljebb csak enyhe mellékhatásai vannak (izzadás, fejfájás, kipirulás, palpitáció). Terápiás felhasználási lehetősége hatalmas: az igen számos tudományos vizsgálat szerint a galagonya hatóanyagai csökkentik a kardiovaszkuláris rizikótényezőket - hipertenzió, hiperkoleszterinémia, ateroszklerózis, trombózis -, továbbá gasztro-, hepato- és neuroprotektív aktivitásuk van.

Hatóanyagai az egyszerű zsírsavaktól a terpénszármazékokon át a polifenolos nagymolekulákig terjednek (a virágok tokoferolt és aszkorbinsavat is tartalmaznak), flavonoidjai kiváló antioxidánsok és gyulladásgátlók, védenek a krónikus betegségek, így a rák és a diabétesz ellen.

A klinikai vizsgálatok tanúsága szerint alapvető bizonyítékok támasztják alá hatékonyságát a pangásos szívelégtelenség kezelésében. A galagonyakivonat többek között a muszkarinerg receptorok aktivációja révén hat a keringési rendszerre, relaxálja a simaizmokat, növeli a koronáriákon átáramló vér mennyiségét, továbbá angiotenzinkonvertáló enzimet gátló hatása révén is csökkenti a vérnyomást.

A szívelégtelenség galagonyával történő kezelésével kapcsolatban olyan sok vizsgálat született, hogy a Cochrane-kollaboráció érdemesnek tartotta szisztematikus áttekintés készítését a témában (Guo és munkatársai: Hawthorn extract for treating chronic heart failure). Ez a metaanalízis, továbbá egy másik áttekintés [Tassell és munkatársai: Hawthorn (Crataegus spp.) in the treatment of cardiovascular disease; Phcog Rev] is arra a következtetésre jutott, hogy a galagonyakivonat bizonyítottan és szignifikáns mértékben jó hatású az ischaemiás szívelégtelenség tüneteinek kontrollálásában, a kardiovaszkuláris betegségek kezelésében.Has + agy

Az ajakosak családjába tartozó citromfű a Közel-Keletről származik, neve (Melissa officinalis) görög eredetű. A görög mitológiában Melissa az egyik nimfa neve, aki felfedezte és megtanította az embereknek a méz használatát, a görög nyelvben a mézelő méhek neve - melissai - is innen származik. Népies magyar neve - méhfű, mézfű, mézelke - is arra utal, hogy magas nektártartalmú virágai különösen vonzók a méhek számára.

A konyhában leveleit többek között saláták, halételek, édességek ízesítésére használjuk, míg a citromfűpesztónak alapvető összetevője. Gyógyászati felhasználása több ezer éves múltra tekint vissza: a görög Theophrasztosz A növények természetrajza című munkájában (i. e. 3. sz.) gasztrointesztinális panaszokra és alvási zavarokra ajánlotta. Valóban, a modern tudományos és klinikai vizsgálatok igazolták ilyen irányú felhasználását: a citromfű gyulladásgátló, antibakteriális, antifungális, fájdalomcsillapító és görcsoldó hatásánál fogva (valamint a káros mellékhatásoktól teljesen mentesen) kiválóan alkalmas emésztési zavarok (gyomorrontás, savtúltengés, hányinger, puffadás) kezelésére, továbbá az idegrendszer megnyugtatására. Ez utóbbi hatásában az is szerepet játszik, hogy a citromfű rozmaringsav-tartalma következtében szorongásoldó és enyhe szedatívum. Mivel növeli a központi idegrendszerben a GABA szintjét (gátolja a GABA lebontását végző transzaminázt), továbbá muszkarinerg és nikotinerg hatású is, alkalmas hangulatjavításra és a mentális teljesítmény fokozására, és enyhíti az Alzheimer-kórban szenvedők tüneteit. Stresszellenes, nyugtató hatásánál fogva nemcsak a koncentrációt és a memóriát serkenti, de segíti az elalvást is. Mivel direkt antivirális hatású, teája torokfájás esetén is fogyasztható, flavonoidjai, terpénjei, illóolajai kivonatok formájában is hozzáférhetők.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: Pharma Tribune)

Link
yaskane, 2018. július 05. csütörtök, 12:41
Címkék: Tang Ben Caocímű, Polyphenolic Composition, From Chemistry, Medical Applications, Phcog Rev, Theophrasztosz,
Kommentek
Jellemrajzok: 16. A babonaság
THEOPHRASZTOSZ

JELLEMRAJZOK

16. A babonaság

A babonaságot, nyilvánvaló, úgy foghatnánk fel, mint az emberfeletti erők iránt táplált félelmet.

Babonás az az ember, aki "megtisztítja magát a szennytől", kezet mos, és forrásvízzel permetezi a testét, aztán a szentélyből kilépve, borostyánt vesz a szájába, és naphosszat így járkál; ha menyét keresztezi az útját, tapodtat sem mozdul, míg csak el nem ment előtte valaki, vagy át nem hajított három követ az út túloldalára; ha netán kígyót pillant meg otthon, s ha az a vörös kígyó, akkor Szabazioszhoz fohászkodik, ha meg a szent kígyó, akkor azon nyomban szentélyt alapít; ha a hármas utaknál álló áldozati kövek mellett megy el, mindegyiket meglocsolja olajosedényéből, térdre hullik előttük, és csak áhítatos imádság után indul tovább; ha pedig liszteszsákját kirágja az egér, jósjelmagyarázóhoz
lilagondolatok, 2018. január 04. csütörtök, 10:56
Jellemrajzok 15. Gorombaság
THEOPHRASZTOSZ

JELLEMRAJZOK

15. A gorombaság

A gorombaság az érintkezés során szavakban megnyilvánuló kíméletlenség.

Goromba az az ember, aki arra a kérdésre, hogy "Ez és ez hol van?", így válaszol: "Hagyj engem békén!"; ha ráköszönnek, nem köszön vissza; ha elad valamit, nem mondja meg a vevőknek, mennyi az ára, hanem őket faggatja, mit kap érte; akik becsülik, és ünnepnapon ajándékot küldenek neki, azoknak szemébe mondja, hogy "bár ne küldtek volna semmit"; nem ismer bocsánatot, ha valaki véletlenül meglöki, kézzel érinti, vagy a lábára tapos; ha egy ismerőse baráti szívességként arra kéri, járuljon hozzá a költségeihez, előbb odavágja, hogy "semmit sem adhat", később elhozza ugyan az összeget, de felemlegeti, hogy "ez is ablakon kidobott pénz"; ha megbotlik az úton, szitkok özönét zúdítja a kőre; senkit huzamosabb ideig háborgás
lilagondolatok, 2018. január 04. csütörtök, 10:51
Jellemrajzok:14. A szórakozott
THEOPHRASZTOSZ

JELLEMRAJZOK

14. A szórakozottság

A szórakozottság, meghatározásként elmondhatjuk róla, a lélek szavakban és tettekben megnyilvánuló tunyasága.

Szórakozott az az ember, aki számol a kövecseivel, és kihozza a végösszeget, mégis a mellette ülőtől kérdezi meg: "Mennyi is az eredmény?"; ha alperes, és éppen tárgyalásra kellene mennie, feledékenységében vidékre utazik; ha beül a színházba, végül egyedül marad a nézőtéren, mert közben elaludt; ha sokat evett, és éjszaka felkászálódik, hogy kimenjen az árnyékszékre, megmarja a szomszéd kutyája; ha kapott valamit, és saját kezűleg teszi el, később hiába kutat utána, nem tudja megtalálni; ha valaki bejelenti neki, hogy egyik barátja elhunyt, vegyen részt a temetésén, ő elkomorult arccal és könnyekkel a szemében jegyzi meg: "Isten éltesse!" Ugyancsak rá vall, hogy amikor
lilagondolatok, 2018. január 04. csütörtök, 10:44
Jellemrajzok : 13. A túlbuzgós
THEOPHRASZTOSZ

JELLEMRAJZOK

13. A túlbuzgóság

A túlbuzgóságot nyilvánvalóan valamiféle, szavakban és tettekben megnyilvánuló, jóindulatú tettetésnek foghatjuk fel.

Túlbuzgó az az ember, aki olyan ígéretekkel áll elő, melyeket később nem tud teljesíteni; hiába tartanak valamit egyhangúan igazságosnak, ő csak hajtja a magáét, míg le nem hurrogják; erőszakosan több bort kevertet a szolgával, mint amennyit a vendégek meg tudnak majd inni; a civakodókat akkor is szétválasztja, ha nem ismerősei; kalauznak ajánlkozik egy ösvényen, le is tér az országútról, de aztán fogalma sincs, merrefelé tart; a hadvezérhez azzal a kérdéssel fordul: mikorra tervezi a csatát, és milyen jelszót ad ki harmadnapra; apjának hírül viszi, hogy anyja már lefeküdt a hálószobában; ha az orvos nem javasolja, hogy a gyengélkedőnek bort adjon, ő, úgymond, "igenis,
lilagondolatok, 2018. január 04. csütörtök, 10:41
Jellemraj12. A tapintatlanság
THEOPHRASZTOSZ

JELLEMRAJZOK

A tapintatlanság

A tapintatlanság a másik ember számára kellemetlen érintkezési mód.

Tapintatlan az az ember, aki munkában nyakig ülő barátját keresi fel, hogy a szívét kiöntse; szerelmének akkor ad szerenádot, mikor a lány lázas beteg; éppen egy jótállás miatt már elítélthez fordul a kéréssel, hogy vállaljon kezességet érte; ha tanúvallomásra készül, csak az ítélet meghozatala után érkezik; valahányszor esküvőre hívják, vádbeszédet tart az asszonyi nem ellen; aki hosszú útról alighogy hazatért, azt sétára invitálja; mindig akkor hoz többet ígérő vevőt, ha az áru már elkelt; mikor egy dolgot már mindenki hallott és ért, ő kapja magát, és elölről elmagyarázza az egészet; lelkesen töri magát olyasmiért, amit a másik nem szeretne, de szégyell visszautasítani; ha valaki áldozatot mutat be, és költséges lakomát
lilagondolatok, 2018. január 04. csütörtök, 10:37
Jellemrajzok:11. Az otrombaság
THEOPHRASZTOSZ

JELLEMRAJZOK

11. Az otrombaság

Az otrombaság, nem nehéz meghatározni, tolakodó és ízléstelen bohóckodás.

Otromba az az ember, aki szabad nőknek, valahányszor találkozik velük, ruháját felrántva, a szemérmét mutatja; a színházban akkor tapsol, mikor a többiek abbahagyják, és azt fütyüli ki, akit mindenki más gyönyörűséggel hallgat; ha elcsendesedik a nézőtér, ő emelt fejjel böfögni kezd, hogy a körülötte ülők figyelmét magára vonja; ha zsúfolásig tele az agora, ő a dió-, mirtuszbogyó- és gesztenyeboltokhoz ballag, aztán ott téblábol és csemegézget, szóba elegyedve egy-egy árussal; a járókelők közül azt is nevén szólítja, akivel nincs ismeretségben; akiket valahová sietni lát, azokat marasztalni igyekszik; aki nagy fontosságú pert veszített, és épp távozóban van a törvényszékről, annak melléje szegődik, és melegen gratulál; maga vásárol be, és maga bérel fuvoláslányt, a szembejövőknek megmutogatja
lilagondolatok, 2018. január 04. csütörtök, 10:33
Jellemrajzok:10. A zsugoriság
THEOPHRASZTOSZ

JELLEMRAJZOK

10. A zsugoriság

A zsugoriság szerfeletti takarékoskodás az anyagiakkal.

Zsugori az az ember, aki hó végén még fél obolosznyi kamatot is házhoz megy behajtani; ha pikniken van, számon tartja, ki-ki hány serleggel ivott, és a lakomázók közül ő mutatja be a legszegényesebb áldozatot Artemisznek; ha valaki potom pénzen vásárolt neki egyet-mást, és átnyújtja a számlát, ő minden tételt méregdrágának talál; ha a szolgálója egy csészét vagy tányért összetör, napi élelmiszeradagjából vonja le az árát; ha felesége elejt egy háromfillérest, képes bútorokat, fekhelyeket, szekrényeket széttologatni és a takarók között turkálni utána; ha valamit áruba bocsát, annyiért ad túl rajta, hogy a vevő ne járhasson jól; hozzá nem járulna, hogy kertjében megkóstolják a fügét, hogy átvágjanak a telkén, hogy egyetlen szem földre
lilagondolatok, 2018. január 04. csütörtök, 10:30
Képek, videók
5BD6CAOCONC9CAE64IP2CA ABQ
csilla663
2010. május 13. csütörtök, 18:51
AD58~Flower-Compositio n-I
bnedora
2010. február 28. vasárnap, 21:40
AB60Flower-Composition -II
mester126mari
2009. szeptember 22. kedd, 16:22
color,composition,land sca
molcso
2009. április 01. szerda, 05:11
compositionpic.jpg
zsog
2008. március 01. szombat, 21:47
Composition.jpg
microtron
2006. július 24. hétfő, 10:13
Elephant Carved From Natu
menusgabor
2019. január 05. szombat, 22:48
saturn-headboard-from- 416
kathyvp
2018. szeptember 21. péntek, 20:54
6051395-texture-from-y ell
kathyvp
2018. június 20. szerda, 21:41
Raigmore Shine from Afar
charlotteani
2018. február 12. hétfő, 20:17
400px-Maneless_lion_fr om_
charlotteani
2017. május 31. szerda, 04:32
dog from Next Friday.jpg
charlotteani
2017. január 11. szerda, 23:17
Beauty-Tips-From-New-Y ork
zskadi
2017. január 10. kedd, 06:13
A-puma-jumping-from-a- roc
charlotteani
2016. november 20. vasárnap, 22:53
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.