Belépés
2020. július 14. kedd | 29. hét | 196. nap | 07:25 | Örs, Stella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
NAPTÁR - 2019. június 16.
Érdekesebb évfordulók június 16-án:

ÜNNEPEK:AZ ÖTVENHATOS VÉRTANÚK EMLÉKNAPJA - 1989. június 16-án Budapesten ünnepélyesen újratemették Nagy Imrét és mártírtársait. Az újratemetés napját akkor a nemzeti gyász és megemlékezés napjának nevezték, 2007 óta az ötvenhatos vértanúk emléknapjaként ünnepeljük. Ezen a napon emlékezünk Nagy Imrére és mártírtársaira, valamint a forradalmat követő megtorlás valamennyi áldozatára.APÁK NAPJA - Az apák megünneplését az Egyesült Államokban kezdeményezték a 20. század elején. Június harmadik vasárnapján tartják.

JÚNIUS 16-ÁN TÖRTÉNT:1850. Kossuth Lajos az emigrációból ismertette a Duna menti népekre vonatkozó konföderációs tervét.1885. Megalakult az Újpesti Torna Egylet (ÚTE).1911. New York államban bejegyezték az IBM számítástechnikai céget, eredetileg Computing-Tabulating-Recording Company (CTR) név alatt.1919. Eperjesen kikiáltották a Szlovák Tanácsköztársaságot, amely július 7-én elbukott. (100 éve)1944. Budapest polgármestere, Farkas Ákos kiadta azt a rendeletet, amelyben a zsidó lakosságnak kijelölte új lakhelyét. (75 éve)1958. Budapesten - törvénysértő ítélet után - kivégezték Nagy Imrét, az 1956. évi forradalom és szabadságharc törvényes miniszterelnökét, valamint Maléter Pált, a forradalom honvédelmi miniszterét és Gimes Miklós újságírót.1989. Magyarországra látogatott Kalkuttai Teréz anya, Nobel-békedíjas Indiában élt albán származású apáca, misszionárius, és ezzel megkezdte magyarországi működését az általa alapított rend. (30 éve)1989. Budapesten ünnepélyesen újratemették Nagy Imrét és mártírtársait. (30 éve)1997. Az Euromed elnevezésű "könnyű szupervonat" megkezdte működését Barcelona és Alicante között. A vonat az 529 kilométeres távot egy órával rövidebb idő alatt tette meg, mint a hagyományos gyorsvonatok. 1999. II. János Pál pápa a lengyelországi Ószandecen (Stary Sacz) szentté avatta Árpád-házi Kingát, IV. Béla magyar király lányát. (20 éve)2017. Magyarország csatlakozott a pekingi székhelyű Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankhoz (AIIB).

JÚNIUS 16-ÁN SZÜLETETT:1813. JAHN, Otto német zenetörténész, klasszika-filológus, archeológus, ókortudós1844. LINHART György botanikus, mikológus, a magyar növényvédelmi kutatás megalapozója (175 éve)1894. TEJMUR, Mahmud egyiptomi író 1897. WITTIG, Georg Nobel-díjas német kémikus1902. McCLINTOCK, Barbara Nobel-díjas amerikai genetikus1909. BOSKOVSKY, Willi osztrák hegedűművész és karmester (110 éve)1917. PENN, Irving amerikai fotóművész, a divat- és portréfotózás mestere 1934. SHARPE, William Forsyth Nobel-díjas amerikai közgazdász (85 éves) 1934. HENSON, Jane Grammy-díjas amerikai bábművész, a Muppet Show figuráinak "anyja" (85 éve)1954. SZABÓ István, O. Jászai Mari-díjas színész (65 éves)1965. VICEI Natália Jászai Mari-díjas vajdasági magyar színésznő1970. M. TÓTH Géza Balázs Béla-díjas animációs filmrendező

1973. MOGHERINI, Federica olasz politikus, az Európai Bizottság alelnöke, kül- és biztonságpolitikai főképviselő

JÚNIUS 16-ÁN HALT MEG:1804. HILLER, Johann Adam német zeneszerző (215 éve)1920. KÖRÖSFŐI-KRIESCH Aladár festő és iparművész, a magyar szecesszió egyik jellegzetes képviselője, a gödöllői művésztelep alapítója 1958. GIMES Miklós újságíró, az 1956. évi forradalom és szabadságharc mártírja1977. BRAUN, Wernher von német fizikus, a híres V-fegyverek létrehozója, később az amerikai NASA tervezőrészlegének vezetője1989. NÓGRÁDI Róbert Jászai Mari-díjas rendező, érdemes művész (30 éve)1995. SZABÓ Zoltán Gábor kétszeres Kossuth-díjas fizikai kémikus, akadémikus 1999. SCHÖCK Ottó rock-zenész, billentyűs, zeneszerző (20 éve)2013. HASS, Hans osztrák zoológus és tengerkutató, Oscar-díjas filmkészítő2017. KOHL, Helmut német politikus, 1982-98 között szövetségi kancellár, a német újraegyesítés atyja, Európa díszpolgára

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. június 14. péntek, 08:01
Címkék: Nagy Imrét, Nagy Imrére, Egyesült Államokban, Kossuth Lajos, Újpesti Torna Egylet, Computing-Tabulating-Recording Company,
Kommentek
Hat koporsó volt
1989. június 16-án a Hősök Terén hat koporsót helyeztek a ravatalra.
A hatodikra, az ott mondottak mellett, én mindig úgy is gondolok, hogy az az összes többi '56-os mártír koporsója is.
Ezért Június 16-a mindenkor az összes 1956-os Mártír Emléknapja is.
Mosonmagyaróváron még inkább az!
A mosonmagyaróvári mártírok már ,,rég" halottak voltak, mikor Nagy Imrét és társait kivégezték.
Ezért Június 16-án Mosonmagyaróváron elsősorban rájuk kell emlékezni! ( Istenem, hogy én ezt már hányszor elmondtam és leírtam.)
Ezért készült 2014-ben a Gyásztéren az '56-os Mártírok kopjafája is.
De 2020-ban megint azt olvasom, hogy Nagy Imréről, meg társairól emlékeztek meg.
Lehet róluk is megemlékezni, de Mosonmagyaróváron
Czifrik Lajosról, Kiss Antalról, Földes Gáborról, Gulyás Lajosról, Tihanyi Árpádról, Weintrager Lászlóról, Zsigmond Imréről emlékezünk meg.
Mellettük még Szigethy Attiláról és a kopjafára még nem került többi agyonvert, lelőtt, megölt
azenujsagom, 2020. június 23. kedd, 12:42
Vasárnap estig ingyen elérhető a Lúdas Matyi című film az interneten
új alkotmány hatályba lépésének napján kezdődött. A forgatókönyvet jegyző Szinetár György a kor ideológiai elvárásainak megfelelően változtatott a művön.

Az új magyar film büszkeségének szánt alkotáshoz olyan főhőst kerestek, aki a szegény ember igaz ügyét mindenki által átélhetően viszi diadalra, a párt filmpolitikai bizottságának választása végül Fazekas Mihály Lúdas Matyijára esett.

A címszerepre először Gábor Miklóst szemelték ki, de aztán túl intellektuálisnak találták és a húszéves Soós Imrét választották. A női főszerepet a 19 éves Horváth Teri kapta. Mindketten nemcsak tehetségesek voltak, hanem szegényparaszti családból is származtak. Döbrögit Solthy György alakította, a filmben a magyar színjátszás olyan nagyságai tűntek fel, mint Ruttkai Éva, Somlay Artúr, Görbe János, Kiss Manyi, Horváth Teri. A forgatás helyszíne Alsódabas, Dömsöd, Felsődabas, Gödöllő és Sári volt.

A magyar filmgyártás addigi történetében példátlanul nagyszabású alkotásban több mint hatszázan statisztáltak, a
velemenyezd, 2020. február 27. csütörtök, 11:51
Kilencven éve született Gyöngyössy Imre költő, filmrendező, író
kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján juttattak el az MTI-hez.

"Álltam az akasztófa alatt. Szembenéztem saját és barátaim halálával. Az emberi lét mezítelensége, kiszolgáltatottsága, az élet-halál közelsége véste belém a művészetnek azt az elkötelezettségét, hogy az embernek nem csak napi gondjával, napi örömeivel kell foglalkozni. Megtanultam, mit jelent az emberi egymásrautaltság, barátság, áldozatvállalás, a következő napba vetett hit ereje" - idézi a közlemény börtönéveiről Gyöngyössy Imrét.

Verseket és drámákat írt, 1956 tavaszán felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1961-ben filmíró, filmrendező diplomát kapott. Első sikereit drámáival érte el. Csillagok órája című drámáját nagy sikerrel játszotta a budapesti Katona József Színház. Illyés Gyula, Kodály Zoltán az új magyar dráma megújulását látták művében. Számos filmrendezőnek írt forgatókönyveket, alapító tagja volt a Balázs Béla Stúdiónak.

Első szerzői játékfilmjével a biblikus ihletésű, balladai hangvételű
velemenyezd, 2020. február 25. kedd, 22:11
MSZP: ki kell egészítenie egymást a MÁV-nak és a Volánnak
Szakács László a Volánbusz Népligetnél lévő székhelye előtt azt mondta, most ötödik alkalommal "esik neki" az Orbán-kormány, hogy átalakítsa a MÁV-ot és a Volánt. Az eddigi próbálkozások "eredménye" az volt, hogy mindig rosszul jártak dolgozók és az utasok - fűzte hozzá.

Hozzátette, az összevonásnak lehetne értelme, ha azzal együtt meg tudnák oldani az évek óta húzódó problémákat, és a két tömegközlekedéssel foglalkozó állami cég többé nem lenne egymás versenytársa, hanem kiegészítenék egymást. Fejleszteni kell, át kell alakítani a cégeket és béreket kell emelni - összegezte javaslatait.

Komjáthi Imre MSZP-alelnök "káoszbrigádnak" nevezte a három nagy állami cég, a Magyar Posta, a MÁV és a Volánbusz vezetőit. Szerinte a vezetők kicsemegézik ezekből a cégekből azokat a területeket, "zsíros falatokat", amelyeket át lehet játszaniMészáros Lőrincnek és haverjainak.

Az alelnök a Volán problémái között említette a régi buszokat és az alacsony béreket. Közölte, Dávid Ilona elnök-vezérigazgató,
velemenyezd, 2020. január 22. szerda, 16:31
Kint hideg van, nagyon hideg. A budakalászi temetőben
szemmel mesélte, hogy amikor a kisfiát halálra gázolta egy autó, szinte az elsők között ön hívta fel telefonon és csak annyit mondott: barátom, maradjunk most kicsit csendben. És csendben maradtak, perceken át.
Művész úr, ez így nagyon igazságtalan!
Pedig a nehezén talán már pont túl volt. Nagy szerelmen, szakításon, ijesztő mélységen. Az utolsó tévéinterjújában mosolyogva beszélt a hitről, tartásról és optimistán várta a jövőt.
Arra emlékszik, hogy még főiskolásként autogramot kért Sinkovits Imrétől? Tudom, hogy emlékszik. A színészlegenda pedig nem értette, hogy miért. Ön pedig elmesélte, hogy kisgyerekként akarta ezt az aláírást begyűjteni az Egri csillagok láttán, ám akkor nem volt módja rá, hogy megtalálja Dobó Istvánt. Évtizedekkel később megtalálta.
A budakalászi temetőben közben fájdalmas csönd van. Majd halk zongoraszó hallatszik. Lágy, békés dallamok. Nem tudni honnan jön.
Csak sejteni...
Nyugodj békében, Gesztesi
koszegimarika, 2020. január 11. szombat, 13:33
Krónika 6. rész (azonnali kérdések)
LMP: mi a kormány álláspontja az euró bevezetéséről?

Csárdi Antal (LMP) azonnali a kérdésében arra volt kíváncsi, mi a kormány álláspontja az euró magyarországi bevezetéséről. Az ellenzéki politikus szerint a kabinetnek azért vált szükségessé ennek tisztázása, mert vezető gazdaságpolitikusai egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tettek ebben a témában. Felidézte, hogy Matolcsy György jegybankelnök hibás projektnek nevezte az eurót, míg Varga Mihály pénzügyminiszter az unió legígéretesebb vállalkozásának minősítette azt.

Nagy István agrárminiszter aláhúzta, nem igaz, hogy zavar lenne a kormány gazdaságpolitikájában. Szerinte erre utal az is, hogy a magyar gazdaság az uniós átlag feletti növekedést produkál. Kitért továbbá arra is, nem tartja károsnak, ha a gazdaságpolitika vezetői "gondolkodnak, kérdéseket vetnek fel".

Csárdi Antal erre válaszolva megjegyezte, nem kapott érdemi választ a kérdésére.

Nagy István viszonválaszában úgy fogalmazott, Magyarország előtte áll az euró
velemenyezd, 2019. december 17. kedd, 19:02
Mi Hazánk: "politikusbűnözők" törnek előre Újbudán
Most pedig a Czeglédy nevével fémjelzett Human Operator Zrt.-hez kötődő bűnszervezet ügyében folyik eljárás különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt - fűzte hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy az ügyben 21 ember ellen emeltek vádat és októberben már jogerősen letöltendő szabadságvesztésre ítéltek három olyan vádlottat, akik beismerték bűnösségüket.

Szerinte a politikusbűnözők előretörését mutatja az is, hogy a DK-s polgármester kabinetfőnökévé azt a korábbi SZDSZ-es Lakos Imrét nevezték ki, akit korábban korrupció miatt másodfokon is felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek és csak harmadfokon mentettek fel - mondta.

Arról is szólt: a képviselőtestület azt a javaslatát is leszavazta, hogy hozzák nyilvánosságra a Czeglédyvel kötött szerződések tartalmát, így azt sem lehet tudni, hogy milyen mértékű a díjazás.

Egy, a Gothár Péter rendező zaklatási botrányával kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva Novák Előd azt mondta: a Mi Hazánk kulturális szabadságharcot fog
velemenyezd, 2019. november 29. péntek, 12:21
Szent Imre herceg 11.05 - mai evangélium
mennybe. Ugyanez a látomás és a kellemes dallam is Szent Euszébiosz imádságára egy esperesnek is megmutatkozott."
VII. Gergely pápa Szent László király uralkodása idején, 1083. november 4-én István királlyal és Gellért püspökkel együtt avatta szentté Imre herceget. Ünnepe november 5-ére került.
Emléknapjához fűződő hiedelmekről és hagyományokról nem tudunk. A szent herceg neve keresztnévként mégis igen népszerű, sőt családnévként is (Imre, Imreh stb.) ismert.

Istenünk, te Szent Imrét tündöklő ifjúságában emelted szentjeid társaságába, miután sugallatodra neked szentelte életét. Engedd, hogy mindenkor közbenjáró segítőnk legyen nálad. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik, a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen..

Forrás
Diós István: A szentek élete
Szöveggyűjtemény a régi magyar irodalom történetéhez - Középkor (1000-1530)
Bálint Sándor: Ünnepi kalendárium II.
Magyar
maroka, 2019. november 04. hétfő, 11:23
Képek, videók
Búcsú Nagy Imrétől
lacipecsenye
2012. február 18. szombat, 15:44
Jurij Andropov, Nagy Imre
agica2004
2018. március 06. kedd, 22:09
Nagy Imre 1989 ujratemeté
agica2004
2015. október 03. szombat, 20:30
Nagy Imre.jpg
agica2004
2014. augusztus 31. vasárnap, 16:52
20130702--nagy-imre.jp g
agica2004
2013. július 08. hétfő, 12:36
Nagy Imre unokájáva.jpg
basikele
2012. október 27. szombat, 09:24
Nagy_Imre szobornál.jpg
agica2004
2011. október 02. vasárnap, 15:56
Nagy Imre szobornál.jpg
agica2004
2011. október 02. vasárnap, 15:56
Nagy Imre-emlékezés.jpg
agica2004
2011. június 21. kedd, 12:10
Nagy Imre 1956.jpg
agica2004
2011. március 02. szerda, 10:55
nagy_imre20070510.jpg
ircsike36
2011. január 23. vasárnap, 18:57
egyesult_allamok_san_f ran
borigit
2016. június 21. kedd, 11:40
Egyesült Államok - Oklaho
margoboszi
2014. május 01. csütörtök, 19:52
Egyesült Államok - Oklaho
cipello
2014. április 13. vasárnap, 10:47
Amerikai Egyesült Államok
mohini
2011. május 08. vasárnap, 07:46
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.