Belépés
2020. július 13. hétfő | 29. hét | 195. nap | 21:53 | Jenő
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Első emlékeim horrorisztikusak
Olyan információk birtokába jutottam, ami egész napra felzaklatott. Sőt szerintem pünkösd keddig ilyen zaklatott idegállapotban is maradok. Három és félévesen még cumisüvegből ittam a tejet, mert állítólag én úgy szeretem, a cumizást már nem is említem. De szép sorjában.
Eddig abban a tudatban leledztem, hogy az első emlékem öcsém megszületése, illetve hazahozatala volt. A kronológia tisztázására ma sor került. Van egy korábbi emlékem. Pontosan egy hónappal korábbi emlék öcsém születése előtt. Ez pedig a mandulaműtétem. Erre ugyan korábbin is emlékeztem, de nem voltam képben, hogy ez mikor is történt. Természetesen csak emlékfoszlányok maradtak meg, de ezeket most leírom.
Helyszín: Szolnok, tengerszint feletti magasság pont megfelelő méter
Idő: 1975 októbere, egyébként kellemes napsütés (esni nem esett az biztos), légnyomás baromméternyi
Buszon várandós anyuka utazik kisfiával. Anyuka orrán napjaink divatos fekete keretes szemüvege (hiába édesanyám, már akkor egy divatdiktátor volt). A kisfiún szintén szemüveg, az a fajta, amelynek a szárai drótszerű fémben végződnek, hogy a fülön meg tudjon kapaszkodni. Nagyon praktikus, csak a fül mögötti rész, ahol a fém érintkezik a bőrrel az kisebesedik, és nagyon tud fájni. Megoldás volt (csak hiszitek), hogy a szemüvegszár végét ragtapaszba tekerték. A kisfiút akkor még nem érte el a Pinokki-effektus (az orra nem nőt), így pisze orráról minduntalan lecsúszott a szemüveg. Anyuka mindkét kezében műanyagszálakból hálószerűen font szatyor, vidéken ekkor divatos, nagyanyám később ilyen szatyrokkal felszerelve küldött tejért. A szatyrok dugig tömve kihajthatós mesekönyvekkel, melyek a képek nézegetése mellett kiválóan alkalmasak várépítésre.
Édesanyám alternatív verziója szerint nem busszal, hanem apámat és brigádját a munkahelyére szállító gépkocsival utaztunk. Édesanyám azonban nem szedi a cavintonját. Egyébként is, hogy emlékezhetne ilyen régi eseményre pontosan? Én viszont igen.
Kórterem, tele különböző korú gyerekekkel. Cavintont nem szedő édesanyám szerint egy felnőtt is volt ott - kizárt. A kórterem ajtajával szemben egy rácsos ágy, benne egy kis cigánygyerekkel. Ebbe a rácsos ágyikóba később én is bemásztam. Ebből is látszik, hogy a legdolgosabb kiseb... nemzetiséggel már korán baráti viszonyt ápoltam. Csak később, a 80-as években, amikor fokozódott a kommunista elnyomás, történt pár apró incidens: egy-két bunyó, üldözés életre-halálra. De megint eltérek a tárgytól, talán majd máskor leírom, mennyire kedves emberkék voltak ezek a romák (na most jól írtam, ugye?) már cuclizmus alatt is.
Műtét. Finoman fogalmazva is átvertek. Megyünk sétálni. Mondhatom, jó szöveg. Én meg el is hittem, de mit is tehet egy kisgyermek? Hisz a felnőttnek. A sötét hajú, jó alakú (mit tudja ezt egy 3-4 éves lurkó?) nővérke kézen fogta, majd leültette egy félhomályos folyosón egy padra. Így utólag ez egy jó hely volt, mert hamarosan beléptem a vallatószobába. A pribékek már vártak rám. Arra emlékszem, hogy egy magas székben ülök, egymásután szíjazzák le a végtagjaimat. Ordítok. Közlik velem, ha nem maradok csendben akkor kapok egy injekciót. Egy közeli asztalon látok is egy hatalmas tűt, sok egyéb azonosíthatatlan kínzóeszközzel. A terembe nem szűrődik be napfény. Hamarosan engem is beborít a sötétség.
A kórteremben vagyok, épp vért hányok az ágyamra. Egyébként jól vagyok. A könyveimet megosztom a többi sorstárssal. A kóter közepén van egy asztal, azt üljük kőrbe. Ha nem olvasunk, akkor mezítláb szaladgálunk a folyosó hideg kövén. Ránk kiabálnak, hogy azonnal menjünk be az ágyunkba. A kis cigánygyereket talán Misinek hívják, sír. Nem csoda, ő a legkisebb, ráadásul sötétzárkában (rácsos kiságy), elkülönítve van. Bemászok hozzá, mert sajnálom. Ha a Jobbik kerül hatalomra, akkor azért, mert meg akartam szerezni kiságy rácsára kötött játékot. Ez egy kerek, kék műanyag valami volt, olyan, amiből többet össze lehetett egymással kapcsolni.
Haza szintén teherautóval mentünk, édesanyám szerint természetesen. Én nem emlékszem. Arra sem, hogy a cumimat kérem, édesanyám közli velem, hogy a kocsiban maradt. Újabb hazugság. Gonosz felnőttek. Feltalálom magam, öcsém hamarosan érkezik, illetve akkor még nem tudjuk, hogy öcskös lesz, a kiságy azonban már előkészítve számára. A cumi felkötve a rácsra. Én észreveszem, odamegyek, bekapom a cumit, egy-két slukk, majd otthagyom. Édesanyám ezt mind látja, de nem szól rám. Ehelyett majd 40 év után közli velem életem eme meghatározó momentumát. A cumisüvegből elfogyasztott tejjel már megbékéltem, ugyanis egy ismerősöm közölte, hogy ő tud olyan valakiről, aki még kisiskolás korában is cumisüvegből itta a tejet. A cumisüveg egy sörösüveg szájára húzott cucliból állt.
naplopoleon, 2015. május 13. szerda, 19:36
Címkék: tudatban leledztem, első emlékem, kronológia tisztázására, korábbi emlékem, hónappal korábbi, divatdiktátor volt,
Kommentek
Sango Villagren versei
-
aki nem vagy.

Szíved beragyogja az egész lényedet,
Mégsem látja senki gyönyörű fényedet,
ha lelked könnyeket hullat,
s szemed fájdalmat mutat.
Amit nem érdemelsz.

Tiszta szívvel szeretsz, és viszont is szeretnek.
De ez nem mérhető ahhoz, ahogy én szeretlek.
Fagyban és hóban,
jobbnál is jobban.
Ahogy azt érdemled.

Kedvesemnek


Álomkép

A pirkadat órái
magányomba vonnak,
s emlékem morzsái
új álmokat fonnak.

Sétálok egy őszi tájon
hulló arany levelekkel,
hol kellemes, lanyha zápor
vegyül lassú, halk léptekkel.

Hirtelen fagyra vált a táj,
a záporból pelyhek lesznek.
A hideg szúrós, szinte fáj,
a színek fehérbe vesznek.

Elvakít e zord, zimankós világ,
a hidegtől ponttá húzom magam össze.
Elfagyott a fű, nem nyílik már virág,
várom, hogy testemet meleg fürössze.

Mert elszállnak az
menusgabor, 2020. január 30. csütörtök, 13:30
Női kézilabda-vb - Tomori szerint rendkívül fontos lesz a stabilitás
ellenfél. A középdöntőbe az első három helyezett jut.

A magyar válogatott még soha nem játszott hivatalos mérkőzést Kazahsztánnal, egy nem hivatalos találkozó azonban volt már: 2008-ban a pekingi olimpia előtt 30-26-ra a kazahok nyerték a kínai fővárosban rendezett edzőmeccset. Hajdu János szövetségi kapitány a lemondását fontolgatta a kudarc miatt, de végül maradt a posztján, és a negyedik helyig vezette csapatát az ötkarikás játékokon. Tomori Zsuzsanna már akkor is tagja volt a keretnek.

"Egy emlékem van róluk, és az bizony nem olyan jó, de ez most éles mérkőzés lesz, nem felkészülési meccs, úgyhogy remélem, jobban fogunk kezdeni. Bízom benne, hogy ha nyögvenyelősen is, de ezt a két pontot be tudjuk húzni az elején, és az első stresszt, az első idegeskedést mindenki levetkőzi" - magyarázta a 160-szoros válogatott játékos.

Hozzátette, nagyon várják, hogy végre elkezdődjön, amiért jöttek, de megterhelő sorozat előtt állnak, hiszen szinte minden nap lesz rajtuk kisebb-nagyobb nyomás, és
velemenyezd, 2019. november 29. péntek, 07:04
A. Túri Zsuzsa versei
csillag ő, csak látomás
csak fény a tengeren,
az arcát nem láthatja más
de kísérőm nekem.
És minden este rám ragyog
derengő mosolya
Egyetlen tükre én vagyok,
csendes, szelíd csoda,
hogy holdban élt, hogy vízben élt,
gyöngy és göröngy között
hogy visszatért a kedvemért,
szívembe költözött,
és rajzolgatja álmaim,
most mindig ott lakik
kibontva éjem tájain
szelíd virágait...

Mándy Stefánia verse, ahogy nagyapám halálakor emlékemben élt


DAL

Te hullámzó tengerár,
Drága társam merre jár?
Más országban?
Más vidéken?
Mondd, lehet, hogy énrám vár?

Aranyszínű napsugár,
drága társam merre jár?
Zord magányban
Lelke reszket?
Hogyha keres, megtalál?

Ezüstfátylú holdsugár,
drága társam merre jár?
Merre
menusgabor, 2019. október 18. péntek, 20:15
Horvát-magyar - Modric: a magyarok Budapesten megmutatták az erejüket
A magyar csapat megmutatta erejét Budapesten, bebizonyította, hogy ha nem koncentrálunk százszázalékosan, akkor azt megbünteti" - mondta a Real Madrid aranylabdás játékmestere, aki kijelentette, mindenképpen nyerni akarnak, mert csak győzelemmel várhatnák megnyugtató pozícióból a hátralévő két mérkőzésüket.

A 34 éves futballista szerint a csoportból minden rivális ellen nehéz volt futballozni, nem szeretné egyik ellenfelet sem kiemelni.

"Nagyon örülünk, hogy újra Splitben játszunk, legjobb emlékem innen egy másik Eb-selejtező, amikor Georgia ellen hátrányról sikerült fordítani a szurkolók bíztatásának is köszönhetően. Reméljük, csütörtökön is hasonló hangulat lesz" - utalt Modric a visszatérésre, ugyanis legutóbb 2015 nyarán léptek pályára a horvátok a Poljud Stadionban, ráadásul az akkori, olaszok elleni zárt kapus találkozó nem múlt el botrány nélkül, mivel akkor a vandálok horogkeresztet égettek a gyepszőnyegbe.

Modric kifejtette, sérülése már a múlté és hamarosan teljesen formába is
velemenyezd, 2019. október 09. szerda, 21:12
Gergely istván versei
valamit.


CSENDBEN JÖTTEM

Csendben jöttem, csukott szemmel.
Sírtam békésen, nyugtatón.
Csendben jöttem, mint árnyékom,
mely megpihent az arcodon.

Csendben jöttem, nyitott szemmel,
évek óta nem sírtam már.
Csendben jöttem, mint hófelhő,
mely alatt már kopár a táj.

Csendben jöttem s csendben múlok,
mint langy eső az ablakon.
S csendben zsibbad majd emlékem,
mint csókom hege ajkadon.


CSIGA ELSŐ ÉNEKE

Hej, ha nekem hasláb helyett
hosszú ujjú kezem volna!
Hosszú ujjú két szép kezem
klarinéton ficánkolna.

Hej, ha nekem hasláb helyett
hosszú combú lábam volna!
Hosszú combú két szép lábam
éjjel-nappal táncot ropna.

Hej, ha nekem hasláb
menusgabor, 2019. szeptember 11. szerda, 19:00
Madách Imre versei
leányka,
Oly szent ajándok az a szerelem,
Midőn először ránk mosolygja az ég,
Hogy nem való az már többé nekem.

Te felkelő nap, én meg alkonyúló,
Te fejlő rózsa, én már hervatag,
Előtted egy világ nyíl dús reményben,
Engem reményim rég elhagytanak.

Miért dobnád sírokra koszorúdat?
Én sírfüzért adhatnék csak neked;
Nyugodjál hát meg, szebb jövőt derít rád,
Hidd el, leány, bizonnyal végzeted.

Száz új remény, száz új tárgy lép elődbe,
S emlékem elhalványul közte majd,
De szent marad. Ah, adj kezet e frigyre,
S szelíd mosoly váltandja fel a jajt.

Nálam meg arcod, mint bús életemnek
Utolsó fényes képe megmarad,
És álmaimnak tárgyát képezendi,
Ha majd a sírnak hantja rámszakad.


EGY HÖLGYHÖZ

Most, látom, mily erősen
menusgabor, 2019. augusztus 31. szombat, 18:00
M. Laurens versei
vagyok!

A fészkes fenének éljek?
Köröttem lelki szegények
És mégis írok, olvasok:
Én magyar nyugdíjas vagyok!

Túrót se ér tudományom,
Gyógyszereim felzabálom,
Húst csak álmomban rághatok:
Én magyar nyugdíjas vagyok!

Nem törődöm a gatyámmal,
Lyukas zsebbel, más hasával,
Mert kibírom míg meghalok:
Én magyar nyugdíjas vagyok!

Emlékemben, kis hazámban,
Pick szalámit is zabáltam...
De zsebre-vágtak a nagyok:
Én magyar nyugdíjas vagyok!


MA LÁTTAM!

Ma láttam az oktalan vak gyűlöletnek arcát:
Tekintete lángolt és szája mocskot fröcsögött.
Éreztem hazug szavainak fojtogató markát,
Miközben őrületben tobzódó nyája fellökött.
És láttam a szelíd józanságot remegve félni.
Tekintetében
menusgabor, 2019. július 26. péntek, 17:15
Poller Ildikó
múltat.


FÖLDÖNTÚLI ÜZENET

Szeretném, ha a síromra dobnátok pár virágot.
Könnyeitek ne ontsátok, lássam a vidámságot.
Nem halok meg, jól tudjátok, ott lakom a szívekben,
soha többé nem megyek el, veletek van szellemem.

Szép emléket, szeretetet hagyok itt e világon,
becsüljétek az életet, tiszta szívből kívánom,
mert ha újra találkozunk, ezeket számon kérem.
Fogadjátok áldásomat, őrizzétek emlékem.


GYERMEK SIRATÓ /fikció/

Megadnék mindent, mit lényed kíván, bárcsak élnél.
Ölelő karomba fognálak, ahányszor félnél.
Magaddal vitted a szívemet és minden álmot,
gyötrődő gondolatok csupán, amiket látok.

Nem tudok gyermekem nélküled létezni
menusgabor, 2019. július 12. péntek, 20:15
Képek, videók
Emlékeim.jpg
csupatalany
2017. február 18. szombat, 16:13
Vannak szép emlékeim.jpg
borigit
2016. július 14. csütörtök, 07:50
Emlékeim megtartottam - k
anci-ani
2016. május 25. szerda, 11:02
Emlékeim.jpg
chillik
2016. január 20. szerda, 06:22
emlékeim.jpg
erzsikepuskas
2014. február 18. kedd, 21:17
Emlékeimbe örökké élni fo
groszmadel
2014. február 18. kedd, 18:23
Emlékeim10.jpg
kaja59
2013. november 21. csütörtök, 21:14
emlékeim3..jpg
szuszimama
2013. november 17. vasárnap, 21:14
emlékeim2.jpg
szuszimama
2013. november 17. vasárnap, 21:14
emlékeim.jpg
szuszimama
2013. november 17. vasárnap, 21:14
apátkúti emlékeim
orban47
2013. szeptember 28. szombat, 19:42
emlékeim
orban47
2013. május 23. csütörtök, 14:20
a tudatlan.bmp
liliana01
2020. május 25. hétfő, 12:29
tudat-00-653x393.jpg
sz719eszter
2018. május 20. vasárnap, 12:03
tudat7.jpg
sz719eszter
2017. szeptember 17. vasárnap, 13:08
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.