Belépés
2020. július 13. hétfő | 29. hét | 195. nap | 15:29 | Jenő
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Koronavírus - A francia kormány szerint az Európai Unió nem volt a helyzet magaslatán a válságkezelésben
"Valószínűleg egy kis távolságtartással mondatnánk azt, hogy az Európai Unió tett valamit, és hatékony volt. De tényleg a helyzet magaslatán állt ebben a válságban? Nem hiszem" - fogalmazott a kormányfő a szenátusban az azonnali kérdések órájában Hervé Marseille centrista szenátornak válaszolva.

A francia kormányfő ugyanakkor üdvözölte a gazdaságösztönzés finanszírozására tett szerinte "nagyon ambiciózus programról" szóló javaslatot mintegy 500 milliárd eurós értékben, amelyet Emmanuel Macron francia államfő és Angela Merkel német kancellár hétfő esti online sajtótájékoztatóján mutatott be.

"Általában amikor egy európai válság kitör, Franciaország és Németország feladata szót érteni és elindulni a megoldás irányába" - vélte a miniszterelnök.

"Nincs precedens egy ilyen típusú bejelentésre. Miért? Azért, mert, és ezt nagy örömmel mondom, Németország megmozdult" - hangsúlyozta Edouard Philippe mielőtt hazája szerepét méltatta a német álláspont megváltoztatásában. "Nem zárom ki, hogy Németország azért mozdult, mert maga Franciaország is mozdult" - mondta.

A francia miniszterelnök szerint Németország az utóbbi időben "láthatta, hogy Franciaország hozzáfogott a strukturális reformokhoz, amelyekről korábban is beszélt, de soha nem valósította meg őket, és komolyan és ténylegesen elkezdtejövőjét előkészíteni".

"Ez az egyetlen ok, amelyet meg tudok nevezni a francia-német motor újbóli működésére, amelyről mindannyian tudjuk, hogy elengedhetetlen Európa beindításához" - vélte Edouard Philippe.

A hétfőn bemutatott francia-német javaslat szerint az Európai Bizottság venne fel kedvező kamatozású hitelt és ezt osztanák szét a tagállamok között. Párizs szerint az európai hitelezés történetében azért "hatalmas előrelépés" a javaslat, mert a közös hitelfelvétel ügye az elmúlt években számos nézeteltérés tárgya volt az északi és a déli országok között, Franciaország a kezdetektől támogatta, Németország viszont elutasította a közösen kibocsátott kötvények gondolatát.

"Ezt az 500 milliárd eurót nem kell visszafizetniük azoknak, akik felhasználják a pénzt" - jelezte hétfőn Emmanuel Macron. "Nem kölcsönök lesznek, hanem dotációk" - tette hozzá, arra emlékeztetve, hogy Olaszország elutasította, hogy a gazdaságösztönző alap visszafizetendő hiteleket tartalmazzon.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. május 20. szerda, 19:18
Címkék: Európai Unió, Hervé Marseille, Emmanuel Macron, Angela Merkel, Edouard Philippe, Európai Bizottság,
Kommentek
Török miniszter: Ankara tájékoztatni fogja az UNESCO-t a mecsetté nyilvánított Hagia Sophia átalakításáról
Az UNESCO a pénteki török bejelentést követő közleményben jelezte, hogy a szervezet világörökségi bizottsága a következő ülésén meg fogja vizsgálni az épület világörökségi státuszát. "Az UNESCO felszólítja a török hatóságokat, hogy késedelem nélkül kezdeményezzenek párbeszédet annak érdekében, hogy elejét vegyék bármely káros behatásnak ezen kivételes örökség egyetemes értékével kapcsolatban, amelynek óvottságát a Világörökségi Bizottság a következő ülésén megvizsgálja" - fogalmaztak.

Cavusoglu hétfőn azt mondta, hogy csodálkozva fogadták az UNESCO kijelentéseit. A török diplomácia vezetője nyomatékosította: tiszteletben tartják azoknak a preferenciáit, akik azt akarják, hogy a Hagia Sophia "szövetét" ne érje kár. "Akkor károsodott, amikor évekkel ezelőtt mecsetként állt szolgálatba? Nem károsodott" - húzta alá, arra utalva, hogy a bizánci építésű székesegyházat 1453-ban az akkori Konstantinápoly bevétele után mecsetté alakították át. Cavusoglu mindazonáltal leszögezte: meg kell óvniuk azt az
velemenyezd, 2020. július 13. hétfő, 15:11
A kormány tagjait kérdezik hétfőn a parlamentben
A parlament a kormánypártok kezdeményezésére tart kétnapos rendkívüli ülést. A törvényhozás kedden feltételeket szabva járulhat hozzá ahhoz, hogy az Európai Unió hitelt vegyen fel a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítésére.

A házelnök napirendi javaslata alapján hétfőn az ülés 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd két órában azonnali kérdések hangozhatnak el. Az interpellációkra egy óra, a kérdésekre pedig további fél óra áll rendelkezésre, azonban a frakciók - a járvány alatt kidolgozott munkarendnek megfelelően - várhatóan nem élnek majd ezekkel a lehetőségekkel.

Az Országgyűlés kedden előbb megvitatja, majd el is fogadhatja a koronavírus gazdasági hatásaival kapcsolatos európai uniós gazdasági intézkedésekről szóló határozati javaslatot.

A kormánypártok azért nyújtották be indítványukat és kezdeményezték a Ház rendkívüli ülését, mert a jövő hét második felében megrendezendő uniós csúcson születik döntés annak a 750 milliárd eurós hitelnek a
velemenyezd, 2020. július 13. hétfő, 07:04
Koronavírus - Izer Norbert: még hat napig nyújthatóak be a koronavírus miatti speciális méltányossági kérelmek
kérelmet helyben hagyott az adóhivatal - szögezte le Izer Norbert, megjegyezve, hogy ebben a statisztikában az összes fizetéskönnyítési kérelem szerepel, még azok is, amelyekben egyáltalán nem hivatkoznak az adózók a koronavírus nehézségeire. A július 17-ig benyújtható, koronavírusra specializált kérelemnél az elbírálási arány még ennél is kedvezőbb - hangsúlyozta. Az eddig elbírált ilyen típusú kérelmek 82 százalékában született pozitív, az adózó kérését helybenhagyó döntés.

A rendkívül kedvező, az Európai Unióban is egyedülálló fizetéskönnyítési lehetőséget érdemes kihasználnia minden koronavírus-járvány miatt bajba jutottnak, aki adófizetési nehézséggel küzd - mondta Izer Norbert. A július 17-ig benyújtható, koronavírusra specializált méltányosság szabályai egyszerűek, ráadásul ingyenes minden adózónak, így például még a cégeknek is illetékmentes a kérelem - magyarázta az államtitkár. A 12 havi részletfizetés vagy a hat havi fizetési halasztás mindegyik adófajtára kérhető, pótlékmentes és ötmillió
velemenyezd, 2020. július 12. vasárnap, 07:10
Áder tájékoztatta az Európai Bizottság elnökét a Tisza- és Szamos-szennyezésről
Az államfő levelében - amely szombaton került fel a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapjára - emlékeztette Ursula von der Leyent, korábban azt kérte Volodimir Zelenszkij ukrán, valamint Klaus Johannis román elnöktől, hogy vessék latba befolyásukat a szennyezés megállítása érdekében.

Áder János ezúttal is hangsúlyozta, a korábbi ígéretek ellenére az elmúlt időszak áradásai ismét nagy mennyiségű hulladékot sodortak át Magyarországra. Ez jelenleg járványügyi szempontból is veszélyes, emellett mind a halászatot, mind a turizmust akadályozza és az élővilágra is súlyos hatással van. Az államfő ismét megjegyezte, hogy a magyar kormány többször kérte már a szomszédos országok hatóságainak segítségét, de ezt az együttműködés hangoztatásán túl kevés érdemi intézkedés és még kevesebb javulás követte.

A szennyezés legfőbb oka, hogy a lakosság a folyók árterébe rakja le a hulladékát - jelezte Áder János.

A köztársasági elnök felidézte, hogy a Tiszán idén már több mint háromezer köbméternyi szilárd
velemenyezd, 2020. július 11. szombat, 11:21
Illegális bevándorlás - Bakondi: a következő időszakban további növekedés várható
Bakondi György elmondta, hogy az olasz és a spanyol irányban is jelentősen nőtt a migránsok aktivitása. Azt tapasztalták továbbá, hogy a Spanyolország és Marokkó közötti megállapodás óta egyre több migráns érkezik a Kanári-szigetekre és Portugáliába.

A balkáni útvonalon is rendszeresek az elfogások. Kisebb csoportokat naponta tartóztatnak fel, de a közelmúltban Észak-Macedóniában egy kamionban 200 pakisztáni és bangladesi állampolgárt találtak.

A főtanácsadó szólt arról is, hogy a migránstáborokban van koronavírus tesztelés és a fertőzésgyanús embereket karanténba tudják helyezni. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, kérdéses, hogy az érkezők hány százaléka találkozik a hatóságokkal. Akiket nem lehet tesztelni potenciális veszélyt jelentenek - szögezte le.

Kitért arra is, hogy régóta szükség lenne arra, hogy olyan új megoldásokat találjon az Európai Unió, ami hosszútávon a biztonságot szolgálja, és amely mögé az államok képesek felsorakozni. Szükség lenne egy olyan migrációs paktumra, amely
velemenyezd, 2020. július 10. péntek, 22:03
Erdogan: a nem-muszlimok előtt is nyitva fog állni a mecsetté nyilvánított Hagia Sophia
Az államfő egyúttal jelezte: az előkészületek befejeztével az első muszlim közösségi imádkozást július 24-én, pénteken, az előírt déli ima keretében tartják az épületben.

Erdogan aláhúzta: Ankara a világörökségi helyszín múzeumi minősítésének megszűnésével eltörli a fizetős beléptetési rendszert.

"A Hagia Sophia, amely az emberiség közös öröksége, új státuszával még őszintébb, még páratlanabb módon fog átölelni mindenkit" - hangsúlyozta a török elnök.

A pénteki változtatást megelőző, ellenkezést megfogalmazó nemzetközi nyilatkozatokra utalva Erdogan arra szólított fel, hogy tartsák tiszteletben Törökország bírói és végrehajtó szerveinek döntését a Hagia Sophiát illetően. Kiemelte: a török vezetés megértéssel fogad mindennemű külföldi nézetet a témában, de az épület funkciójának ügye az ország szuverén jogaival kapcsolatos. Törökország függetlenségének megsértéseként tekintenek bármely olyan megnyilvánulásra és kijelentésre, amely túlmegy ezen - nyomatékosította.

A Hagia Sophia
velemenyezd, 2020. július 10. péntek, 21:53
Koronavírus - Az EP állásfoglalást fogadott el a járvány utáni uniós közegészségügyi stratégiájáról
elfogadott állásfoglalásban a képviselők leszögezték, hogy az együttműködésnek a minőségi egészségügyi ellátás minimumkövetelményeinek meghatározására is ki kell terjednie.

A minimumkövetelmények meghatározása azután lehetséges, hogy a tagállamokban elvégezték a helyi egészségügyi rendszerek tűrőképességét felmérő stresszteszteket, amelyek beazonosítják a még gyenge pontokat és ellenőrzik, hogy a rendszer képes-e megbirkózni a koronavírus-járvány esetleges ismételt fellángolásával.

A képviselők egy európai egészségügyi reagálási mechanizmus minél előbbi létrehozását is javasolták azzal a céllal, hogy a gyógyszerek és orvosi berendezések stratégiai készleteinek jobb koordinálása révén hatékonyabban válaszolhasson az egészségügyi válságokra. Leszögezték, hogy a hamarosan megjelenő európai gyógyszerstratégiának tartalmaznia kell azokat az intézkedéseket is, amelyek megoldják a létfontosságú szerek azonnali európai elérhetőségét.

Üdvözölték a 9,4 milliárd eurós költségvetéssel rendelkező EU4Health
velemenyezd, 2020. július 10. péntek, 20:42
Kövér: az EU-nak munkauniónak kell lennie
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városban felépült üzemben olasz-magyar együttműködés keretében sícipőket fog gyártani a Főnix Megváltozott Munkaképességű Nonprofit Kft. A részben magánerőből, részben állami támogatásból megvalósult beruházás összköltsége mintegy 185 millió forint volt.

Kövér László az avatáson úgy fogalmazott: ami itt történik Sajószentpéteren, az nemcsak egy magyar-olasz gazdasági együttműködés, hanem egy közös európai hitvallás kifejeződése is. Az európai jövőnek csak az értékteremtő munka lehet az alapja, az Európai Uniónak "nem adósságuniónak, nem segélyuniónak, hanem munkauniónak" kell lennie, mert csak így biztosítható ötszázmillió uniós polgár méltósága, jóléte és biztonsága.

Emlékeztetett: Magyarországon 2010 januárjában 3,8 millió ember dolgozott, ma pedig már több mint 4,5 millió. Míg 2010-ben 60 ezer, ma csaknem 150 ezer megváltozott munkaképességű ember talál munkalehetőséget a magyar gazdaságban - fűzte hozzá.

Hangsúlyozta: Magyarországon mintegy 350 ezer
velemenyezd, 2020. július 10. péntek, 17:22
Képek, videók
Az Európai Unio ökocimkéj
zoldkaszino
2011. január 30. vasárnap, 00:20
Europai Unió-Brüszel.png
farkas1945
2010. november 29. hétfő, 18:26
Európai Unió Tanácsa
paulina
2009. március 29. vasárnap, 11:01
Koronavirus - a megmentő.
menusgabor
2020. május 03. vasárnap, 18:51
francia kép
eva6
2020. április 24. péntek, 08:49
rész_francia első0123.jpg
maroka
2020. január 23. csütörtök, 15:53
Francia kep
eva6
2019. július 29. hétfő, 16:11
a helyzet magaslatán
v-nyuszi
2010. március 28. vasárnap, 21:34
A helyzet magaslatán
feketejozsefgster
2006. október 04. szerda, 21:03
Azonnal tárja kapúit.jpg
wob
2015. szeptember 27. vasárnap, 13:16
Azonnal kezdünk.jpg
wob
2015. szeptember 21. hétfő, 17:51
Azonnal érezhető a hatása
basikele
2012. október 04. csütörtök, 01:29
még mindent azonnal a szá
blackfeet
2010. november 11. csütörtök, 14:49
Azonnal kész a nokedli.jp
darin
2010. szeptember 26. vasárnap, 22:11
Jösszide azonnal.jpg
csabee007
2006. május 28. vasárnap, 09:36
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.