Belépés
2019. december 10. kedd | 50. hét | 344. nap | 13:49 | Judit
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A vörösáfonyalé
A vörösáfonya gazdag tápanyagokban és antioxidáns hatású növény. Gyümölcslé, dzsem, szósz és édesség is készíthető belőle, valamint szárított formában is beszerezhető.

A szakértők megegyeznek benne, hogy a vörösáfonyát egész évben kellene fogyasztani, mivel a tanulmányok kimutatták, hogy a vörösáfonya erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.

A vörösáfonya Észak-Amerikában őshonos, és először az indiánok fogyasztották, később jutott csak el Európába. A növény latin neve Vacciniummacrocarpon.

A vörösáfonya leve sötétpiros, édesítetlen lé, amely az egész szemű vörösáfonya bogyókból készül. A leggtisztább lé 100 százalékban tartósítószer-mentes és nem tartalmaz további színezéket vagy adalékanyagot. Nagyon erős és fanyar ízű, ezért általában vízzel hígítva fogyasztják.

Az orvosok általában az édesítetlen változatát ajánlják, és nem azokat az édesített italokat, amelyek a boltokban kaphatóak.

A tiszta vörösáfonylé igazán jó hatással van az egészségre és a szépségre, mivel magas a tápanyagértéke.

A vörösáfonyalé tápanyagértéke:
• A vörösáfonylé nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat más zöldségekhez és gyümölcsökhöz képest.
Egy csésze vörösáfonyában 8983 antioxidáns található.
• 100 gramm vörösáfonya antocianin flavonoidokat, szianidint, peonidint, quercetint, tannint és 87, 13 gramm vizet tartalmaz. Ezen kívül jó szalicil és C-vitamin-forrás.
A vörösáfonya táplálja a szervezetet szénhidrátokkal, proteinekkel és olyan ásványi anyagokkal, mint a kalcium, foszfor, vas, nátrium, magnézium, kálium, cink és olyan vitaminokat, mint a niacin, riboflavin, B6-, E- és K-vitamin.

A vörösáfonyalé egészségre gyakorolt jótékony hatása
A vörösáfonya egy sokféleképpen felhasználható gyümölcs, amely rendkívüli hatással van az egészségre. Gyógyhatásai évszázadok óta ismertek. Az indiánok nyers vörösáfonyával kezelték a sebeket. A gyümölcsben található fitovegyületek sokféle egészségügyi probléma kialakulását meggátolják. A vörösáfonya nagy mennyiségben antioxidánsokat is tartalmaz, amelyeket a szervezet állít elő természetes módon vagy a megemésztett táplálékból szívódik fel. Az antioxidánsok lelassítják és megakadályozzák az oxidációs folyamatot, mivel stabilizálják a szabadgyököket egy elektron hozzáadásával. A flavonoidok és polifenolok helyreállítják a károsodott sejteket, így csökkentik a fertőzések és más betegségek kialakulásának kockázatát.

1. Húgyúti fertőzések:
A húgyúti fertőzések olyan mikroorganizmusok jelenlétére utalnak a húgyhólyagban, amelyek túllépték a megfelelő mennyiséget. Jelentős bizonyíték van rá, hogy a vörösáfonyával megakadályozható a húgyúti fertőzések kialakulása.
A vörösáfonylében található proantocianinok meggátolják, hogy a baktériumok a húgyhólyag faláról a sejtekre tapadjanak. Ezek a vegyületek megakadályozzák, hogy a baktériumok tovább osztódjanak, majd a húgyhólyagon keresztül kiürítik őket a szervezetből.
Ezzel a lével a vizelet savasabbá tehető, így olyan környezet alakul ki a fertőzések számára, amelyekben a baktériumok nem képesek az osztódásra. A rendszeres vörösáfonyalé fogyasztásával meggátolható a visszatérő húgyúti fertőzés a középkorú és várandós nőknél.

2. Tumorellenes hatású:
A vörösáfonyában lévő polifenolos vegyületek tumorellenes hatásúak.
A vörösáfonylé rendszeres fogyasztásával megakadályozható a tüdő-, mell-, végbél- és prosztatatumorok növekedése és terjedése.
A szalicilsav jelenléte csökkenti a duzzanatot és megakadályozza a vérrögök kialakulását, amik aztán hozzájárulhatnak a tumor kifejlődéséhez is.

3. Egészséges szív- és érrendszer:
A vörösáfonyalé csökkenti a szívhez köthető problémák kialakulásának kockázatát és hozzájárul az egészséges szív- és érrendszer fenntartásához.
A vörösáfonyában található flavonoidok és antioxidánsok csökkentik az érszűkület kockázatát, ami gátolja, hogy az oxigénben gazdag vér eljusson a különböző testrészekbe, így szívroham vagy agyvérzés alakulhat ki. A vörösáfonya ezen vegyületei elnyomják az alacsony sűrűségű lipoprotein oxidációját és serkentik a vérlemezkék termelődését.

4. Fogszuvasodás:
A vörösáfonyalével köztudottan meggátolható a fogszuvasodás. A vörösáfonyában található proantocianin megakadályozza azoknak a baktériumoknak a növekedését, amelyek a fogkő kialakulásáért felelnek, valamint meggátolják a fogszuvasodást is.
A jó szájhigiénia a vörösáfonyalé mérsékelt fogyasztásával megszakítja a patogenezis folyamatát és biztosítja a megfelelő szájhigiéniát.
Az édesítetlen vörösáfonylé csökkenti a szájban lévő baktériumok számát és felveszi a harcot a rossz lehelettel is. Ezért egy egészséges adag vörösáfonyalé mindig biztosítja, hogy a fogak tiszták maradjanak.

5. Rák:
Fogyasszon naponta vörösáfonyalevet, így megakadályozhatja a rák kialakulását is.
A vörösáfonyában lévő proantocianin meggátolja a rákos sejtek növekedését a szervezetben.
A tanulmányok szerint a flavonoidokban gazdag étrenddel csökkenthető a rák kialakulásának a kockázata és meghosszabbítható az élettartam.
A lében található rákellenes vegyületek hátráltatják a rákos sejtek növekedését, kifejezetten a végbél- és prosztatarák esetében. Ezen kívül gátolják a mikrotumorok növekedését a vérsejtekben és megakadályozzák a féktelen növekedésüket is. A vörösáfonyában lévő bizonyos vegyületek pedig csökkentik a mellrák kialakulásának kockázatát.

6. Általános fertőzések:
A vörösáfonyalével hatékonyan kezelhetőek az olyan fertőzések, mint a megfázás, influenza és fájó torok.
A lé nyugtatja a légzőszerveket és meggátolja a Haemophilus influenzát, amely gyerekeknél előforduló légzőszervi és fülfertőzés egyik általános okozója.
Számos kutatás szerint a vörösáfonyalé megvédi az agyat a neurológiai károsodástól és más agyhoz köthető betegségektől.

7. Fekélyek:
A vörösáfonyalé flavonoidtartalma csökkenti a gyomorproblémák kialakulásának kockázatát, mint amilyen például a gyomorfekély, mivel meggátolja a heliobakter pylori növekedését, ami egy olyan baktérium, amely a gyomorban fertőzést okozhat.
Egy tanulmány szerint azok vörösáfonya levet fogyasztanak a gyomorprobléma kezelésének ideje alatt, kétszer jobban érzik magukat, mint azok akik nem fogyasztják a vörösáfonya levet.

8. Skarlát:
A vörösáfonyalének magas a C-vitamin tartalma, ami létfontosságú a szervezet kollagéntermelése szempontjából. Ezáltal a szövetek egészségesen képesek működni.
A lével hatékonyan megelőzhető a skarlát és más ehhez köthető betegségek kialakulása.

9. Enyhíti a gyulladást:
A vörösáfonyalé gyulladásgátló hatásai miatt rendkívül jó hatással van a gyulladásra, különösen az influenza miatt begyulladt tüdőkre.
A vörösáfonya meggátolja, hogy a vírus képes legyen a sejtekhez kötődni, ezáltal megakadályozza a fertőzések kialakulását.

10. Fogyás:
A vörösáfonyalé emulgálja a szervezetben lerakódott zsírokat, így segíti a fogyást.
Rosttartalmának köszönhetően segít abban, hogy hosszabb ideig érezze a teltségérzetet.

11. Immunitás:
A vörösáfonya leve gazdag antioxidánsokban és fitovegyületekben, amelyek erősítik az immunrendszert.
A lé enyhíti az öregedéshez kötődő problémákat is, például az emlékezet kihagyást, koordinációhiányt, stb.

12. Gombás fertőzés:
A vörösáfonya tudvalevőleg meggátolja a gombás fertőzés kialakulását. Ez egy természetes baktérium túlzott elszaporodása miatt jön létre a szervezetben, főleg férfiaknál és gyerekeknél.
A lé olyan anyagokat tartalmaz, amely hatástalanítja a baktériumokat, amelyek a szájban, belekben és húgyutakban találhatóak. A friss vörösáfonylé kimossa gombát a szervezetből.

13. Vesekövek:
A vörösáfonyalében található kalcium erősíti a fogakat és a csontokat, így csökkenti a csontritkulás kialakulásának kockázatát.
Ezen kívül quinic savat is tartalmaz, amivel hatékonyan megelőzhető a vesekövek kialakulása.

A vörösáfonyalé bőrre gyakorolt jótékony hatása
14. Öregedésgátló:
Mivel magas arányban található benne antioxidáns, C-, B3- és B5-vitamin, a vörösáfonyalé rendszeres fogyasztása védi a sejteket a környezeti károktól.
A környezetben lévő szabadgyökök felelősek a ráncok, a bőr vörössége, a pigmentáció és a szarkalábak kialakulásáért.
A vörösáfonya antioxidáns tartalma felveszi a harcot a szabadgyökökkel, mivel elektronnal látja el őket. Ezáltal csökkenthető az okozott kár nagysága és lelassítható az öregedési folyamat is.

15. Arclemosó:
A vörösáfonya, savassága miatt, jó hatással van a zsíros bőrre.
A gyümölcsben található enzimek eltávolítják az elhalt hámsejteket és kitisztítják a faggyúmirigyeket, amelyek addig nem tudtak faggyút termelni.
Ehhez keverjen össze vörösáfonya levet mézzel, és dörzsölje be a keverékkel az arcát.
Hagyja fent 20 percig, majd langyos vízzel mossa le. A keverék kiváló arclemosóként használható.

16. Feszesíti a bőrt:
A vörösáfonya C-vitamint tartalmaz, ami létfontosságú a hidroxiprolin és hidroxilisin termelése szempontjából. Ezek olyan aminosavak, melyek a kollagén termeléséhez szükségesek.
A kollagén segít abban, hogy a bőr alatti vérerek oxigént és más tápanyagokat szállítsanak, így a bőr puhább és feszesebb lesz, valamint fiatalosabb és ragyogóbb is.
A lé rendkívül jó védelmet nyújt a téli hónapok kemény időjárása ellen. A vörösáfonyalé fogyasztásával ugyanis a bőr sima és rugalmas marad a téli időszak alatt is.

17. Pattanások:
A lé fertőtlenítő hatása miatt hatékonyan kezelhetőek vele a bőrön lévő pattanások és a kelések.
A vörösáfonyalé gazdag rezrevatrolban, egy olyan antioxidánsban, amellyel hatékonyan minimalizálhatóak a pattanások és a mitesszerek.
A vörösáfonyaléből készült arcpakolástól a bőr ragyogóbb lesz és azonnal fel is frissül.
Ehhez keverjen össze vörösáfonylevet reszelt narancshéjjal és egy kis mézzel. Készítsen belőle finom krémet.
Vigye fel a keveréket az arcára és hagyja fent 20 percig. A keverék rendszeres használatától a bőr idővel világosabb lesz.

Az áfonyalé hajra gyakorolt jótékony hatása

18. Serkenti a hajnövekedést:
A vörösáfonyalevet az egyik legjobb gyümölcslének tartják, mivel biztosítja, hogy a haj hosszú és gyönyörű maradjon.
A vörösáfonyalében található A- és C-vitamin serkenti az egészséges haj növekedését. A vörösáfonyalé rendszeres fogyasztásával meggátolható a hajhullás és serkenthető a hajnövekedés.

19. Pikkelysömör és férfi kopaszodás:
A vörösáfonyalé fertőtlenítő és gombaölő tulajdonságai meggátolják a korpásodás, a pikkelysömör és más fejbőrhöz köthető problémák kialakulását.
A vörösáfonyalé fejbőrön való külső használatával az említett problémák mind megszüntethetőek, mivel a lé C-vitamint tartalmaz. Ezzel a vitaminnal kezelhető a károsodott haj, valamint megakadályozhatóak a hajproblémák. A lé felveszi a harcot a férfi kopaszodással is.

20. Természetes hajszín:
Használja a haj színezéséhez a következő módon:
Keverjen össze tiszta vörösáfonya levet egy negyed csésze vízzel.
Hajmosás után a keverékkel öblítse le a haját. A keveréktől sötétebb árnyalatú lesz a haja, és napfényben észrevehetőbbek lesznek a vörös tincsek és árnyalatok.

A vörösáfonyalé mellékhatásai:
Habár ennek a fanyar gyümölcslének sokféle pozitív hatása van, figyelni kell rá, hogy az ember csak mérsékelt mennyiségben fogyassza. Ezen kívül fontos tudni, hogy a vörösáfonyalével nem minden húgyutakhoz köthető probléma orvosolható.
A vörösáfonya levet semmiképpen ne fogyasszák azok, akiknek speciális problémájuk van a húgyhólyagjukkal. Gondolunk itt az olyan fájdalmas húgyhólyag betegségre, aminél a hólyag széle olyan mértékben károsodik, hogy a vizelet érintkezik az érzékeny szövetekkel. Ez az állapot köztudottan rosszabbodik a vörösáfonyalé fogyasztásával.
Ha túl sokat fogyaszt a vörösáfonyaléből, károsodhat a fogzománca.
A cukorbetegek és a gyomorproblémákkal küzdők szinte óvatosan fogyasszák a vörösáfonyalevet. Túl sok áfonyalé ugyanis gyomorfájást, hasmenés és megemelkedett vércukorszintet eredményezhet.
A vörösáfonyalé köztudottan kölcsönhatásba léphet néhány gyógyszerrel, különösen a szívgyógyszerekkel. Ezek kombinációja belső vérzés kialakulásához vezethet, ha pedig figyelmen kívül hagyják, akár életveszélyessé is válhat. Emiatt azok, akik gyógyszert szednek, először konzultáljanak a háziorvosukkal, mielőtt rendszeresen fogyasztani kezdenék a vörösáfonyalevet.
A vörösáfonyalevet érdemes beépíteni a napi étrendbe, mind a felnőttek, mind a gyerekek számára, mivel a pozitív hatásai a gyümölcslének ugyanúgy hatnak minden korosztályra. Ezenkívül a lé finom is, viszont rendszeres fogyasztása előtt mindenképp kérdezze meg a háziorvosát, milyen mennyiséget ajánlatos fogyasztania Önnek és családjának.
Forrás : Link
pacsakute, 2019. szeptember 20. péntek, 14:10
Címkék: vörösáfonya gazdag, szakértők megegyeznek, vörösáfonyát egész, tanulmányok kimutatták, vörösáfonya erős, vörösáfonya Észak-Amerikában,
Kommentek
A "vérital" a kínai fiatalok új őrülete
fellépésre.

Egyes médiajelentések szerint az új őrület kiváltásában meghatározó szerepük van a True Blood - Inni és élni hagyni, valamint a Vámpírnaplók című amerikai televíziós sorozatoknak.

Az úgynevezett vérivászat sok helyütt immár jelenséggé vált, és a kereslet olyan mérteket öltött, hogy külön "témakávézók" nyíltak, ahol a kiszolgálószemélyzet orvosnak és ápolónak öltözik, az italokat pedig transzfúziós zsákokban szolgálják fel. Egy északkelet-kínai kávézóban egy csomag műanyagcsövön át felszívható vörösáfonyalé 60 jüanba (2200 forint) kerül.

Egyes vendéglátóipari egységekben falra szegezett koporsók alkotják a dekorációt, az ételekhez pedig kérés nélkül is nagy mennyiségű ketchup jár. Az italokat, legyen az kávé, ásványvíz, fehér bor, kóla vagy sör, vörösre színezve töltik a zsákokba felszolgálás előtt.

Az interneten már egy különleges vérhelyettesítő italt is hirdetnek, amelynek - a reklám szerint - ugyanolyan a színe, szerkezete és tápanyagtartalma, mint a véré, csak az íze más.
velemenyezd, 2014. július 14. hétfő, 19:39
Kutatók szerint is "szociális kenőanyag" az alkohol
Psychological Science című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányba 720 önkéntest vontak be, akiket véletlenszerűen osztottak be 3 fős csoportokba, hogy az alkoholfogyasztás csoportot érintő hatását vizsgálják. A csoportokba egymás számára ismeretlen férfiak és nők kerültek minden típusú összetételben (3 férfi, 2 férfi-1 nő, 1 férfi-2 nő, 3 nő).

A csoportok tagjai vagy alkoholos koktélt kaptak, vagy placebo koktélt, vagy alkoholmentes italt. Az alkoholos koktélba egy rész vodka és 3,5 rész vörösáfonyalé került, a placebo koktélból pedig kihagyták az alkoholt, de a poharat bekenték vodkával. Az alkoholmenetes ital egyszerű vörösáfonyalé volt. A tesztek alatt egy kör alakú asztalnál ültek a résztvevők, akik 36 perc alatt 3 adag italt kaptak az éppen esedékes változatból.

Minden egyes italozós körről videofelvételt is készítettek a kutatók, majd kockáról kockára elemezték a csoport tagjainak viselkedését, arckifejezését és a tapasztalt interakciókat.

Kiderült, hogy az alkoholos koktél erősítette
velemenyezd, 2012. július 31. kedd, 13:33
SKORPIÓ Okt. 23.–Nov.21
A párkapcsolata most leginkább egy hullámvasútra emlékeztetheti, hiszen a szerelemben, turbékolva töltött napokat dühödt viták, hangos veszekedések követik, majd következik a békülés és ismét úgy érzi, nem tudna a partnere nélkül élni. Kiváló kommunikációs képességeit lesz alkalma kamatoztatni a munkahelyén, ám ezekben a hetekben nem csak ezzel szerezhet magának előnyt a kollégáival szemben, hanem kreativitásával és éles elméjével is magasan kitűnik a tömegből. Húgyúti panaszokra, hólyaghurutra lehet hajlamos ebben az időszakban, s ezek tünetei igen kellemetlen napokat okozhat önnek, amelyet most felfázás helyett inkább valamilyen bakteriális fertőzés okozhat. Antibakteriális hatása miatt hasznos lehet a fokhagyma és a méz, de hasznos lehet a vörösáfonyalé fogyasztása is.
morzsimama, 2012. június 02. szombat, 08:24
Áfonya
Fekete áfonya
Kis cserje, csipkésen fogazott levélkékkel. Hazánk ritkás erdeiben és cserjéseiben fordul elő.
Gyűjtjük leveleit (folium) és a borókánál valamivel nagyobb kékesfekete bogyóit, melyek mint myrtilli baccae, vagy myrtilli fructus jönnek forgalomba.
Hatóanyaga: ericolin, almasav, citromsav, csersav, invertcukor és festékanyagok.
A fekete áfonya ezenkívül vasat, növényi savakat és tápsót tartalmaz. Összhúzó és erjedést akadályozó hatású.
Az áfonyalevél a cukorbaj értékes gyógyszere. Az orvosi gyakorlatban bélgyulladás, hányás, gyomorgörcs, hólyag elernyedés, hólyaghurut, vízkór esetében nyer alkalmazást. Szokták rendelni az epe, vese és hólyag kóbántalmainál.
fekete áfonya virág

fekete áfonya részei
A leveleiből készült tea
(1 evőkanál 1/4 l vízre) elsősorban láz- és vérnyomáscsökkentő, de bevált közögésnél és hányási ingernél is.
Cukorbetegeknek 2 evőkanálnyi bogyóból 1/2 l vízzel készítik a teát, úgy hogy azt felére befőzik; ezt a
katicacska, 2012. április 21. szombat, 11:33
Vörös áfonya: a közönséges lé
húgyutak falát képező sejtekhez erősíti magát. Amikor elegendő baktérium kapcsolódott már a sejtekhez, azok biofilmet alkotnak és fertőzést okoznak. Camesano laboratóriumának előző munkája bebizonyította, hogy a vörösáfonya-létől ,,lekókadnak" a E.coli horgai, így csökken a fertőzésveszély.

Az új kísérletben Camesano teamje két eltérő E.coli törzset tárolt a kereskedelemben kapható vörösáfonya-lével. Ugyancsak baktériumokat helyeztek a proanthocyanidin mellé (itt nem volt vörösáfonyalé).

Míg a vörösáfonya leve teljes egészében megszüntette a biofilmet, a proanthocyanidinek csak korlátozottan sikerült csökkenteni a biofilmet, ráadásul hosszú idő után.

,,A vörös áfonyát éveken át nagyra értékelték a hasznosságáért, különösen a húgyúti fertőtlenítő hatásáért, ugyanakkor a vörösáfonyából készült termékek működési mechanizmusát nem értették teljesen. Kutatásunk azt jelzi, hogy a vörösáfonyalé jobban meggátolja a biofilm képződését, mint izolált flavonoidjai -
lyzbet3, 2011. december 04. vasárnap, 14:09
Képek, videók
Vörösáfonyalé.jpg
pacsakute
2016. január 19. kedd, 20:02
Vörösáfonya.jpg
pacsakute
2019. május 14. kedd, 12:57
Vörösáfonyás arcápolók.jp
cristin
2009. február 20. péntek, 00:09
a földel megegyező.jpg
szidi001
2008. február 12. kedd, 06:47
Szociológiai tanulmányok
zgawab
2013. április 25. csütörtök, 09:21
Luca tanulmányok.jpg
foltoskata
2011. március 15. kedd, 11:56
Tanulmányok
butababa
2006. szeptember 21. csütörtök, 16:56
MagE1nyosan20fogyaszto tta
kpista64
2009. október 05. hétfő, 16:34
Inulin tartalmú növények.
pacsakute
2019. február 28. csütörtök, 19:51
Légtisztító növények a sz
pacsakute
2018. december 31. hétfő, 22:24
Ritka növényünk
dandej
2018. október 29. hétfő, 18:11
Mérgező növények
irmus
2018. május 25. péntek, 07:41
deres növény.png
chillik
2017. december 06. szerda, 15:14
szeretet növénye.jpg
maroka
2017. október 29. vasárnap, 21:00
Gyom-növényzet+(konkol y+é
liliana01
2017. július 08. szombat, 16:06
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.