Belépés
2019. szeptember 18. szerda | 38. hét | 261. nap | 03:12 | Diána
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Receptek az 1930-as évekből
Rumos szelet:

"20 dkgliszt 14 dkg vaj, 6 dkg porcukor, egy kávéskanálnyi só, egy egész tojás és 2 tojás sárgáját a gyuródeszkán porhanyos tésztává gyúrunk és kisodorjuk. A kisodort tészta egyik felére rákenjük a tölteléket, az üres tésztával ezt letakarjuk, széleit ujjainkkal lenyomkodjuk, kivajazott tepsibe helyezzük a tetejét tojás fehérjével megkenjük és vékonyra beszeletelt mandulával meghintve a sütőben világosra sütjük. Kihűlés után szeleteljük fel. -
Töltelék: 7 dkg kiflimorzsát rummal citrommal megpermetezzük. Egy kanál barackízt 2 egész tojással 7 dkg fűszeres porcukorral, 7 dkg örölt mandulával 7 dkg mazsolával és permetezett morzsával jól összekeverve használjuk. -"

Mandulás - piteé:

"3 1/2 deci lisztet összegyúrunk 1/4 kiló kemény vajjal. Másik 3 1/2 deci lisztből pedig 3 tojás sárgájával fél czitrom levével és kevés tejjel a rétestésztánál valamivel keményebb tésztát gyurunk, jól ki eldolgozzuk kinyujtjuk közepébe tesszük a vajjal összegyurt lisztet, vajastészta modjára összehajtogatjuk. Ezt megismételjük háromszor, jó ha közben mindig pihentetjük a tésztát, de ha nincs időnk nem okvetlenül szükséges.
A harmadik kinyujtás után kétfelé osztjuk a tésztát, a tepsibe téve megtöltjük a következő töltelékkel: 5 tojás sárgáját, 5 kanál porczukrót, 5 kanál örölt mandulát, 1 czitrom reszelt héját és az 5 tojás felvert habját jól összekeverjük. Felül a tésztát megkenjük tojással és mandulával kevert porczukorral meghintjük."

Ízes felemás-pité:

"10dkg vajból, 20 dkg lisztből, egy tojás sárgájából, 1 kanál porczukorral kis sóval és 1/2 czitrom levével tésztát gyurunk. Ha készen van kicsit kinyujtjuk és kikent tepsibe téve kézzel szétnyomkodjuk, hogy jó vékony legyen és mérsékelt tűznél félig megsütjük. Mikor kisült megkenjük a tetejét valamilyen gyümölcs ízzel, nyáron pedig friss gyümölcsel szorjuk be. Három tojásból piskota tésztát csinálunk, ezt kevés czitrom vagy narancs szelet héjával izesitjük, rákenjük a gyümölcs ízes tészta tetejére és mérsékelt egyenletes tűzön megsütjük."

Linzer - sütemény:

"1/4 kiló lisztből, 1/4 kiló vajból, 1/4 kiló czukorból, 1/4 kiló forrázott darabolt mandulából 5-6 tojás sárgájával tésztát gyurunk, jól kidolgozzuk ˝ centi vastagra nyujtjuk tetszés szerinti formákra kiszagatjuk, tojással megkenjük hámozott vagdalt mandulával meghintjük és megsütjük. (Sokáig elál)"

Mandulás - pité:

"A nyujtódeszkára teszünk 25 dkg lisztet és ezt kétfelé osztjuk. Az egyik felébe teszünk 1 tojás sárgáját, 1 kanál tejfelt fél czitrom levét egy kis sót és az egészet összekeverve addig gyurjuk amig a kezünkre már nem ragad. A tésztának keményebbnek kell lenni mint a közönséges rétestésztának. Akkor félretesszük és pihentetjük. A liszt másik részébe teszünk 1/4 kg vajat és ezt nyujtófával addig nyujtjuk amig a liszt a vajjal egészen össze van vegyitve. Most a pihent tésztát vékonyan kinyujtjuk a közepére tesszük a vajas lisztet összehajtjuk és a sodrofával laposra veregetjük kinyujtjuk, ismét összehajtogatjuk (ahogy a vajas tésztét szokás) ismét kinyujtjuk és igy háromszor megismételjük. Ha negyedszer kinyujtjuk két akora darabra vágjuk amilyen a tepsi, amelyben a tésztát sütni akarjuk. Az egyik lapot a tepsibe helyezzük, erre kenjük a tölteléket ráborítjuk a tészta másik felét annak tetejét megkenjük felvert tojással megszorjuk vagdalt mandulával és a sütőben világos barnára sütjük. Ha kihült koczkára vágjuk és meghintjük vaniliás czukorral.
Töltelék: 3 evőkanál porczukrót habosra keverünk 3 tojás sárgájával hozzákeverünk még 3 kanál hámozott örölt mandulát, fél czitrom reszelt héját egy marék tisztitott mazsolát és végül a három tojásnak keményre vert habját."

Aranygaluska:

"3 tojás sárgáját habosra keverjük 10 dkg vajjal és 1 evőkanál porczukorral, azután hozzáteszünk 2˝ dkg tejben felovasztott élesztot, 70 dkg lisztet, egy kis sót és annyi langyos tejet, hogy inkább lágy mint kemény tésztát kapjunk. Miután jól kidolgoztuk letakarva meleg helyen megkelesztjük. Akkor meglisztezett gyuródeszkára borítva kis fánkszagatóval kiszagatjuk Minden sort megkenünk böven olvasztot vajjal meghintjük porczukorral és durván tört mandulával meg mazsolával és 1-1 kanál barack lekvárt kenünk rá. A formát csak félig töltsük meg aztán letakarva megkelesztjük, mig a forma tele lesz. Forró sütőben 1 óra hosszáig sütjük. Tej vagy borsodóval tálaljuk."

Kuglóf:

"10 dkg vajat habosra keverünk 9 dkg porczukorral. Hozzáteszünk 2-3 tojás sárgáját 2 dkg tejben feloldott élesztőt, 45-50 dkg lisztet, 10 dkg mazsolát és egy kis sót. Mindezt összekeverjük egy csésze langyos tejjel és jól kidolgozzuk, mig sima és hólyagos lesz és mig a kanálról leválik. Vajjal kikent vagdalt hámozott mandulával meghintett formában megkelesztjük és erős tűznél megsütjük."

Csokoládé-tekercs:

"6 tojás sárgáját, 12 dkg porczukorral, negyed óráig habosra keverünk, adunk hozzá 8 dkg reszelt csokoládét, 8 dkg lisztet és a 6 tojás fehérjének keményre vert habját. Egy jól kivajazott tepsire vékonyan rákenjük és mérsékelt tüznél a sütőben puhára sütjük. Amikor a pliról kiboritjuk rögtön egy csokoládé krémmel megkenjük és gyorsan összetekerjük vigyázva, hogy a vége az alján legyen. Akkor hülni hadjuk és felszeleteljük: Töltelék: 10 dkg vajat, 15 dkg vaniliás czukorral és 10 dkg csokoládé porral jól elkeverjük."

Diós-kenyér:

"6 tojás fehérjéből habot verünk, hozzá teszük a 6 tojás sárgáját és 1/4 kg porczukrót és ˝ óráig keverjük. Akkor folytonos keverés közben beleteszünk 1/4 kg lisztet és egy marék egészben hagyott dióbelet. Kikent püspökkenyér formában közepes tüznél sütjük meg."

Csokoládé máz - tortára:

"20 dkg reszelt csokoládét és 15 dkg porczukrót 2 deci vizzel folytonos kevergetés közben fözünk sürüre, vagyis addig mig a tányérra csepentett csepp nem folyik szét. Akkor keverjünk el benne egy mogyorónyi vajat és öntsük a torta tetejére és oldalára. Vizes késsel simítsuk egyenletesre."

Mandulás Gesztenye- torta:

"6 tojás sárgáját 28 dkg czukorral jól elkeverünk hozzá adunk 28 dkg főtt és paszirozott gesztenyét és a 6 tojás felvert habját. Töltelék: 10 dkg meghámozott mandulát és 5 dkg czukrót megpiritunk és ha kihült megdaráljuk. 10 dkg czukrót kevés vizzel vastag sziruppá fözünk és belekeverünk 20 dkg főtt áttört gesztenyét. Hozzá adjuk a darált mandulát és 2 deci habbá vert tejszint. Megtöltjük vele a tortát és a tetejét is bevonjuk vele. Azután az egész tortát beboritjuk tejszinhabbal."

Budai-teasütemény:

"2 egész tojást keverjünk össze 12 dkg czukorral, 10 dkg hámozatlan felibe vágott mandulával, 10 dkg mazsolával 12 dkg lisztel kevés törött fahéjjal reszelt czitrom-héjjal. Az összekevert anyagot lapos vizes kés segitségével 2 ujjnyi vastagságban vajjal kikent liszttel meghintett tepsibe kenjük és nagyon lassú tüznél magsütjük. Hidegen újjnyi szeletekre vágjuk fel. (Sokáig eltartható) és finom."

Gesztenye-torta:

"25 dkg czukrót habosra keverünk 8 tojás sárgájával. Hozzáteszünk 12 dkg olvasztott vajat, 25 dkg főtt átpaszirozott gesztenyét és 25-30 perczig keverjük. Most aztán a 8 tojás kemény habbá vert fehérjét és 5 dkg finom lisztet vegyitünk hozzá. Két részben sütjük meg és megtöltjük a következő krémmel: ˝ liter tejszinhabot összekeverünk 10 dkg vaniliás czukorral, és 10 dkg főtt átpaszirozott gesztenyével. A krémet a jégen jól megfagyasztjuk mielőtt felhasználnok. A torta tetejét és oldalát is ezzel vonhatjuk be és czukros vagy gesztenye golyocskákkal diszithetjük. A tortához 2 evőkanál rumot is tegyünk.

Mandula stangli:

"14 dkg finomra tört mandula 14 dkg cukor, szegfüszeg, fahéjj, egy tojás fehérjével összegyúrva kiss ujjnyi vastagra kisodorni, tojásjéggel (tojás fehérje annyi cukorral amennyit felvesz) bevonni és elszeletelni, kizsírozott és lisztezett tepsiben megsütjük. -"

Püspök kenyér:

"4 tojásnehezékü cukor 5 tojássárgájával elkeverve, 4 tojásnehezékű héjazott és félbe vagdalt mandula, 4 tojásnehezékű mazsola ugyanannyi liszt s az öt tojás habja. Zsírozott és lisztezett formában sütjük. -"

Gyúrott Erzsébetke (teasütemény):

"14 dkg cukor 14 dkg vaj 28 dkg liszt 1 egész tojás s egynek a sárgájával összegyúrva, apró figurákra formálni a tetejét tojássárgájával megkenyni - melybe kevés cukor is jön - lassan megsütjük. -"

Pasiense:

"2 tojás fehérje habnak verve (nem kemény habnak) 12 deka cukor, 1 drb. vanilia béle, 9 dkg. liszt. A tepsit vajjal kikenyni és kilisztezni fehér papirból stanclit csinálni, a keveréket beletenni s a tepsibe apró figurákat formálni. Aztán elöbb meleg helyen megszáritani s aztán gyengén megsütni. Ha már jó felütni, hogy eljöjjenek a helyükbol s úgy kiszedni."

Spanyol szél:

"4 tojásfehérjét habbá verünk 28 dkg porcukornak a felét lassankint belekeverjük s mikor felig meg van ez habverovel történt, azután a cukor másik felét egyszerre tesszük bele és kanállal keverni; a toló csövön apró formákra késziteni. Zsirral kikent és lisztezett tepsibe lassu tűznél száritani."

Budai diós:

"14 dkg vágott dió 14 dkg cukor 14 dkg liszt, amennyi tojással összetart összegyúrni, kisodorni és lisztezett tepsibe rakva kisütni. -"

Császár piskóta:

"5 tojásnehezékű cukor 5 tojássárgájával elkeverve 5 tojás fehérje habnak és 3 tojásnehezékű lisztet lassan belerázni, papirstancliba tenni a tepsibe papirt tenni s úgy arra piskota formákat nyomni a tetejét tüllbetett cukorral meghinteni; aztán a papirról a cukrot lerázni, de mielött megcukrozzuk állni hagyjuk - aztán lassan megsütjük s tollseprüvel a cukrot leseperjük, a piskotát a papirról késsel leszedjük. Ha nem jön le jól, akkor a papir tulsó felét jól megvizezzük. -"

Csokoládé sütemény:

"14 dkg cukor 14 dkg hejas mandula megdarálva ˝ kiflimorzsa ˝ tábla csokoládé, citrom heja 1 tojással összegyúrni, formába nyomkodni, kilisztezett tepsibe sütni."

Fehér és barna piskóta:

"7 tojássárgáját 25 cukorral habosra keverni 4 kanál finom lisztet belekeverünk azután 7 tojásfehérjéből habot; akkor felebe osztjuk felét fehéren hagyjuk, felébe 2 szelet reszelt csokoládét könnyen belekeverünk és mindkét részt külön megsütjük és lekvarral összeragasztva azt felszeleteljük. -"

Őzhát:

"14 dkg dió 14 dkg cukor, citromhéj, szegfüszeg, cimet ˝ szelet, csokoládé 5 tojássárgája és 3 egész tojás 2 kiflimorzsa 5 tojás habja és kevés liszt. Világosra sütjük és csokoladémázzal bevonjuk mely igy készül; Csokoládémáz: néhány koczkacukrot megspriccelni, 1 szelet csokoládét felmelegítve benne megfőzni, mikor már bevonjuk, hámozott hosszu szeletekre vágott mandulával megtüzdeljük. -"

Mandula pégni:

"14 dkg hámozott, vékony szeletekre vagdalt mandulát 14 dkg cukorral 1 tojásfehérjével s 1 citromhéjával összekeverni, szeletekre vágott ostyára rakni, a pégnisütőt megkenni és belisztezni, a szeleteket rátenni és megsütni és disziteni. -"

Kisnéni puszedli:

"14 dkg hamozott darált mandula 14 dkg cukor ˝ citromnak a heja s félnek a leve 1˝ tojás fehérjét összegyúrni és tolófánk sütővel kinyomkodni. Ha megsült vaniliás cukorral jól meghinteni. -"

Kávé puszedli:

"1 deci jó erős feketekávét 12 dkg törött cukrot egészen sűrüre-----ezalatt 2 tojás fehérjéből habot verni és 6 dgk cukrot lassan hozzákeverünk. Ha a kávé elég sűrü - de ezt gyakran kell keverni hogy össze ne álljon - hozzá tesszük a habot s mig ki nem hült lassan keverjük. Ekkor egy kizsírozott és kilisztezett tepsibe puszedlikat formálunk s igen lassan megsütjük. -"

Link
bkisseva, 2018. április 13. péntek, 10:36
Címkék: Mandulás Gesztenye-, Gyúrott Erzsébetke, 1930-as évekből, egész tojás, gyuródeszkán porhanyos, kisodort tészta,
Kommentek
Cili néni receptjei
Gesztenye torta
1 kg gesztenyét megfőzünk, szitán áttörjük 1 kg cukor 6 egész tojás Fél óráig keverendő A gesztenyét hozzá adjuk Kikent formába sütjük. Csokoládéval bevonjuk.

Kakaós torta
25 dkg cukor 5 dkg vaj 2 dkg kakaó 9 tojás sárgájával jó habosra keverjük Lassan 1 vizes pohár tejet hozzá öntünk 25 dkg lisztbe 1 dkg sütőport 3 tojás kemény habját keverjük Kikent formába sütjük. Tölteléke: 12 dkg cukor 12 dkg vaj 3 puhított csokoládé jön hozzá, de lehet helyette feketekávét is használni.

Fánkocska
2 tojás habjával 14 dkg vaníliás cukor 14 dkg mogyoró 14 dkg apróra vágott füge Tepsibe kis halmokat rakunk és sütjük

Sacher torta
15 dkg vaj 15 dkg cukor 15 dkg liszt 6 tojás sárgája 15 dkg olvasztott csokoládé 6 tojás habja Lassan sütni.

Omlett
4 tojás sárgája 3 kanál cukor 4 kanál liszt Kis tej 4 tojás kemény habját összekeverni és sütni

Püspök kenyér
14 dkg cukor 14 dkg mandula 14 dkg liszt 4 tojás Mazsola Szőlő 1 tábla
bkisseva, 2018. július 13. péntek, 12:56
Idén is megválasztották
Idén is megválasztották a Balaton Fagyiját, egy balatonmáriafürdői cukrászda nyert.

A Balaton Turizmus Szövetség szervezésében az idén is megválasztották a Balaton Fagyiját, a nyertes kreációt pedig idén a balatonmáriafürdői Florida Fagyizó készítette Vulkánok ajándéka néven.

A zsűri nemcsak a megfelelő alapanyagok és technológia használatát, hanem az íz- illat-szín harmóniáját is figyelembe vette a kóstolás során, ráadásul plusz pontokat jelentett a fagyi kreatív tálalása, és az is, hogy mennyire volt összhangban a versenykiírásban szereplő szempontokkal.

A nyertes kreációban idén friss menta, citromfű és 100 százalékos Szent György-hegyi must adja a fő ízvilágot, a tégelyben pedig egy vulkánt formáz arra utalva, hogy a badacsonyi borvidék a vulkánok működésének köszönhetően alakult ki.
© balatonfagyija.hu

A Balaton Turizmus Szövetség által szervezett pályázaton 3 különdíjas fagylalt is született: különdíjat kapott a balatonalmádi Amaretto
horvathnemagdi, 2016. május 15. vasárnap, 07:10
almás receptek
nyújtjuk, és 12 cm-es köröket szúrunk ki. Minden másodiknak 8 cm-es kört szúrunk ki a közepéből, és ezt a peremet helyezzük a teli, tojással megkent lapra. Széleit lenyomkodjuk és 180°C-on félig megsütjük. A tejből, a pudingporból és a cukorból sűrű krémet főzünk, 1 evőkanálnyit teszünk a sütemények közepére. Kissé elsimítjuk, majd szeletelt almával kirakjuk, mézzel megkenjük az almákat, és aranysárgára sütjük.

Gesztenyés-almás linzer
Hozzávalók: 50 dkg linzertészta, 50 dkg alma, 25 dkg gesztenyemassza, 1 dl tejszín, 4 evőkanál sárgabaracklekvár, 10 dkg mazsola, 2 evőkanál rum, 1-2 evőkanál porcukor

Elkészítése: A tésztát téglalap alakúra nyújtom és kibélelek vele egy közepes nagyságú tepsit, hogy pereme is legyen. Félreteszem. Az almát meghámozom, kicsumázom és lereszelem. A gesztenyemasszát kenhetőre keverem a tejszínnel és a rummal. A tészta alját megkenem a sárgabaracklekvárral, belesimítom a gesztenyemasszát, erre egyenletesen rászórom a reszelt almát és a megtisztított
janoselek, 2013. szeptember 24. kedd, 19:54
Sok-sok almás
nyújtjuk, és 12 cm-es köröket szúrunk ki. Minden másodiknak 8 cm-es kört szúrunk ki a közepéből, és ezt a peremet helyezzük a teli, tojással megkent lapra. Széleit lenyomkodjuk és 180°C-on félig megsütjük. A tejből, a pudingporból és a cukorból sűrű krémet főzünk, 1 evőkanálnyit teszünk a sütemények közepére. Kissé elsimítjuk, majd szeletelt almával kirakjuk, mézzel megkenjük az almákat, és aranysárgára sütjük.

Gesztenyés-almás linzer
Hozzávalók: 50 dkg linzertészta, 50 dkg alma, 25 dkg gesztenyemassza, 1 dl tejszín, 4 evőkanál sárgabaracklekvár, 10 dkg mazsola, 2 evőkanál rum, 1-2 evőkanál porcukor

Elkészítése: A tésztát téglalap alakúra nyújtom és kibélelek vele egy közepes nagyságú tepsit, hogy pereme is legyen. Félreteszem. Az almát meghámozom, kicsumázom és lereszelem. A gesztenyemasszát kenhetőre keverem a tejszínnel és a rummal. A tészta alját megkenem a sárgabaracklekvárral, belesimítom a gesztenyemasszát, erre egyenletesen rászórom a reszelt almát és a megtisztított
suzymama, 2012. augusztus 07. kedd, 12:20
Gesztenyés-mandulás torta...
A tortaalaphoz:
25 dkg édes gesztenyepüré
20 dkg darált mandula
rum vagy aroma
2 kiskanál kakaó
A krémhez:
2 csomag főzhető vaníliás pudingpor
1 liter tej
7 kanál cukor
A tetejére:
15 dkg áfonya
15 dkg ribizli
fél kanál cukor
1,5 kanál keményítő


A gesztenyemasszához adjuk hozzá a mandulát, a kakaót, ízlés szerint rumot, majd gyúrjuk masszává. Válasszunk ki egy tetszésünknek megfelelő tálat vagy tortaformát (érdemes csatosat). Ebből az adagból kb. 20x20 cm torta készült. Az a lényeg, hogy a gesztenye alj, ne legyen túl vastag, max. ujjnyira formázva tökéletes. Tegyük hűtőbe.

A tasakon található leírás szerint készítsük el a pudingot. Érdemes 1 deci tejet levenni, hogy egy kicsit sűrűbb legyen. Öntsük a gesztenyés aljra, majd hagyjuk hűlni és dermedni a hűtőben.

A tetejéhez a bogyókat tegyük egy edénybe, adjunk hozzá egy kis vizet és cukrot, majd forraljuk fel. A keményítőt oldjuk fel egy kis vízzel,
szelidszeder, 2012. január 17. kedd, 11:26
szeretettel
fogva visszatart és sikoltoz:

- Jaj, az új cipőm! Milyen lett!

Mondjuk meg mindjárt, hogy a záporeső vidám balesete elkerülte a jókedvű társaságot, bár Favourite induláskor komoly anyai hangon jósolgatta: "Csupasz csigák mászkálnak az ösvényeken! Ez esőt jelent, gyerekek!"

Mind a négy lány észbontóan csinos volt. A jó öreg Labouisse[202] lovag, aki iskolás versei révén akkoriban ismert volt, a derék poéta, akinek szíve egy Eleonóráért lángolt, aznap délelőtt Saint-Cloud gesztenyefái alatt sétálgatott, s tíz óra tájt látta őket elhaladni. Fölkiáltott: "Eggyel többen vannak!", nyilván a három gráciára célozva. Blachevelle barátnője, a huszonhárom éves Favourite, az öreglány, legelöl szaladt a sűrű bokrok árnyékában, átugrotta az árkot, pajzánul keresztüllépet a sövényeken, és egy fiatal nőstény faun lendületével vezérkedett a hancúrozásban. Zéphine és Dahlia, akiket a természet szeszélye olyan szépségekkel ruházott fel, hogy kiegészítették egymást, inkább kacérságból, mint
sayuri, 2011. december 30. péntek, 10:15
Képek, videók
gesztenye.jpg
durcimarcika
2018. november 12. hétfő, 16:46
sült gesztenye1028.jpg
maroka
2018. október 28. vasárnap, 15:02
Gesztenye lelevek
dandej
2018. október 25. csütörtök, 18:30
leveles,gesztenye.jpg
durcimarcika
2018. október 14. vasárnap, 17:19
gesztenye szüret1014.jpg
maroka
2018. október 14. vasárnap, 15:10
gesztenye levelek00926.jp
maroka
2018. szeptember 26. szerda, 22:12
Gesztenye
eva6
2018. szeptember 18. kedd, 05:54
sopron_erzsebetkert2.j pg
sopronchat
2008. szeptember 29. hétfő, 07:31
sopron_erzsebetkert1.j pg
sopronchat
2008. szeptember 29. hétfő, 07:30
Csoportkép 30-as évekből
csalogany13
2010. február 23. kedd, 18:58
Recék a 20-as évekből
rece-fice
2009. január 15. csütörtök, 13:00
egészség-boldogság.jpg
menusgabor
2018. augusztus 16. csütörtök, 19:52
szinte+egész+életünk+p edi
menusgabor
2018. július 13. péntek, 22:11
egész életemben.jpg
sz719eszter
2018. július 10. kedd, 08:13
egész télen.jpg
sz719eszter
2018. június 12. kedd, 12:57
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.