Belépés
2019. szeptember 19. csütörtök | 38. hét | 262. nap | 04:32 | Vilhelmina
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Mentálhigiénés napot rendez szombaton a Semmelweis Egyetem
Hermán Levente hozzátette: az ingyenes rendezvény helyszíne az orvostudományi egyetem Tűzoltó utcai épülete lesz.

Elmondta: szombaton reggel 10-től este 9-ig két előadóteremben folyamatosan a mentálhigiénia témakörében tartanak előadásokat szakemberek, emellett a résztvevők számos önismeretet fejlesztő és lelki egészséget támogató technikát is kipróbálhatnak. A demenciával küzdők hozzátartozóinak külön csoportot hoznak létre, illetve készülnek egy standdal, ahol egész nap válaszolnak a betegséggel kapcsolatos kérdésekre - ismertette.

A pszichiáter szakorvos hangsúlyozta: a lelki egészség nagyon fontos része az életének, a gyorsán változó világban pedig olyan új faktorok jelennek meg, amelyekre nincsenek felkészülve az emberek. Ennek jegyében többek között arról lesz szó az előadások során, hogy a digitalizáció hogyan változtatja meg a családi közösség mindennapjait - mondta Hermán Levente.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. szeptember 11. szerda, 13:01
Címkék: Semmelweis Egyetem, Hermán Levente, ingyenes rendezvény, orvostudományi egyetem, mentálhigiénia témakörében, résztvevők számos,
Kommentek
Palkovics: megalakul az Egyetemi Klinikák Tanácsa
felelős államtitkára azt mondta, a magyar felsőoktatásban az orvosképzés zászlóshajónak tekinthető mind hazai, mind nemzetközi szinten, amelynek háttere a klinikai rendszer, ahol megvalósul a gyógyítás, a kutatás és az oktatás.

Azzal, hogy a felsőoktatásban fenntartóváltás következett be, számos kérdés került napirendre, ebben kiemelt helye van a klinikai képzésnek és betegellátásnak, és ahhoz hogy ez gördülékenyen menjen és fejlődjön, létrehozták az Egyetemi Klinikák Tanácsát.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora arról beszélt, hogy a fennállása 250. évfordulóját ünneplő intézmény képzési reformjának legfőbb célja a magas színvonalú elméleti oktatás mellett a gyakorlati képzés erősítése.

Véleménye szerint az orvostudomány és az azokhoz kapcsolódó tudományok elképesztő gyorsan fejlődnek, ez a tudásanyag kétévente megduplázódik, így véleménye szerint az orvosképző egyetemeknek át kell gondolnia a jövő orvosainak képzését.

Kiemelte, a biztos elméleti alapok mellett
velemenyezd, 2019. szeptember 18. szerda, 14:31
Konferencia: kiemelten fontos a betegbiztonság növelése
Belicza Éva, a Semmelweis Egyetem betegbiztonsági tanszéki csoportjának vezetője és Lám Judit, a - konferenciát szervező - Semmelweis Egyetem Menedzserképző Központjának igazgatóhelyettese közös felvezetőjükben elmondták: az egészségügyi ellátásban természetesen mindenki arra törekszik, hogy minél ritkábban okozzanak károsodást a betegnek. Az ellátás következményeként azonban előfordulhatnak úgynevezett nem kívánatos események, amelyek egészségkárosodást vagy életminőség-romlást eredményeznek. Az egészségügyi világszervezet, a WHO adatai szerint ilyen nem kívánatos események a leggazdagabb országokban minden tizedik beteget érintenek, világszerte pedig a tíz leggyakoribb halálok vagy fogyatékossághoz vezető ok között tartják számon ezeket - ismertették.

Kitértek arra is, hogy bizonyos módszerekkel a nem kívánatos események akár fele-kétharmada is megelőzhető. A legegyszerűbb módszer a betegek aktívabb bevonása az ellátásba, ami akár tizenöt százalékkal csökkentheti a betegkárosodások előfordulását.
velemenyezd, 2019. szeptember 17. kedd, 17:15
Palkovics: erősödik a magyar-francia innovációs együttműködés
Beszámolt arról, hogy hét tárgyalást folytat a francia innováció és kutatásfejlesztés vezetőivel, közöttük Frédérique Vidal felsőoktatási, kutatási és fejlesztési miniszterrel.

Tárgyaltak az együttműködésről Pasteur-intézettel, amely már megbeszéléseket kezdett a Semmelweis Egyetemmel közös projektek pályázati támogatásának elnyerése érdekében. Tárgyaltak arról is, hogyan vehetne intenzívebben részt a francia fél a szegedi lézerkutató központ munkálataiban.

A kutatóintézet-hálózattal megbeszélést folytatnak atomhulladék lézeres lebontásának kifejlesztéséről magyar és francia tudósok részvételével.

A miniszter rendkívül eredményesnek és pozitívnak nevezte a tárgyalásokat, francia partnerével azonosan látják az innováció jelentőségét, azonosan vélekednek az európai ügyekről. Erősödik az együttműködés azzal, hogy létrejönnek az európai egyetemi szövetségek, amelynek magyar tagja az Eötvös Loránd Tudományegyetem is - mutatott rá a miniszter.
velemenyezd, 2019. szeptember 17. kedd, 13:41
Elvégezték az ezredik beteg sikeres májátültetését Magyarországon
és ötödik helyen szerepel - sorolta a rektor.

Céljuk, hogy valamennyi úgynevezett szolid szerv esetében "dobogóra lépjenek" a következő öt évben, és az egyik transzplantációjában elsők legyenek - hangoztatta.

Merkely Béla közölte, hogy mintegy 3500 transzplantált beteget kezelnek folyamatosan az SE-n.

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára azt mondta, hogy az alapításának 250. évfordulóját ünneplő Semmelweis Egyetem története magában foglalta a kiugró teljesítményeket.

Közölte, a magyarországi klinikai rendszerekben három komoly funkció valósul meg: a magas szintű betegellátás, az oktatás és a kutatás-innováció.

Az SE egy "brandet" is jelent, nem csupán Magyarországon, de külföldön is - jelentette ki Bódis József.

Hozzátette, hogy a továbbiakban is jövőépítő munkát akarnak végezni, ezt szolgálja a Semmelweis XXI. komplex fejlesztési projekt.

Az államtitkár kiemelte, hogy az SE rendkívül
velemenyezd, 2019. szeptember 16. hétfő, 13:22
Demográfiai konferencia - Elismeréseket adtak át
tennie a voksát bizonyos értékek, adott esetben a család mellett. Az állam azonban önmagában kevés az emberek gondolkodásának megváltoztatásához, szükség van olyan civilekre is, mint a mostani díjazottak - emelte ki Rétvári Bence.

Az államtitkár azt hangoztatta, hogy a kitüntetetteknek nemcsak a munkája, hanem az élete is példaértékű, üzenetük a magyar családok megerősítése és boldogsága szempontjából is kiemelkedő.

Pro Familiis díjban részesült Tóth-Heyn Péter egyetemi docens, főorvos, a Semmelweis Egyetem I. számú gyermekklinikájának igazgatóhelyettese; Farkas Péter szociológus, humánökológus, politológus, egyetemi oktató; Zsuráfszky Zoltán táncművész, koreográfus és felesége, Zsuráfszkyné Vincze Zsuzsanna dramaturg, jelmeztervező; Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, egyetemi tanár; Victor István református lelkész, vallástanár; Pataki János, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke; Balog Zoltán református lelkész, volt miniszter; Lorenzo Fontana volt olasz
velemenyezd, 2019. szeptember 06. péntek, 18:31
Palkovics: láthatóvá kell tenni nemzetközi szinten is a magyar felsőoktatást
hangsúlyozta, ebben a munkában számít valamennyi, a felsőoktatásban érintett résztvevő együttműködésére.

Mint mondta, a magyar gazdaság teljesítményének eredményeként jövőre az eddigi 133 milliárd forinthoz képest 32 milliárddal többet biztosít a kormány kutatás-fejlesztésre, és ebből a forrásból a felsőoktatásra is több pénz jut.

Kijelentette, az SE egyfajta védjegy és márkanév, amely a legmagasabb minőségű oktatás és tudományos teljesítmény jelképévé vált.

Kitért arra, a januárban elkezdett Semmelweis XXI. fejlesztési projekt célja 2030-ra a világ száz legjobb egyeteme közé emelni az intézményt, és e cél elérése érdekében az oktatás, a kutatás és a gyógyítás infrastruktúrájának továbbfejlesztésére, a tudományos képzések munkaerőpiaci igényekhez való finomhangolására és a kutatás-fejlesztés, innováció megerősítésére, a betegellátás színvonalának növelésére fókuszálnak.

Jelezte, az egyetem 1,75 milliárd forintot nyert kutatás-fejlesztésre és innovációra az idén meghirdetett
velemenyezd, 2019. szeptember 06. péntek, 15:51
M1: ünnepségsorozattal emlékeznek meg a Semmelweis Egyetem fennállásának 250. évfordulójáról
Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora elmondta, a tanévnyitó után kezdődik az akadémiai év, és ezzel párhuzamosan úgynevezett egészségnapokat szerveznek. Erre online lehet jelentkezni; az első ilyen szeptember 14-én lesz, ekkor a mentális egészségre helyezik majd a hangsúlyt.

"A 250 éves egyetem, kötelez! Ezért ebben az évben (...)bevezettük azokat a nélkülözhetetlen - döntően módszertani - változásokat, amelyekkel a klinikai gyakorlati képzés fejlődhet" - hangsúlyozta.

Hozzáfűzte, ennek lényeges része, hogy a diákok úgynevezett blokkgyakorlatokban tanulják a tananyagot, vagyis akár heteket töltenek el - kis csoportokban - a gyakorlatvezetővel.

Megemlítette, hogy a reformnak köszönhetően hangsúlyosabb lesz a prevenció, és lesz sportorvostan is.
velemenyezd, 2019. szeptember 05. csütörtök, 19:32
Képek, videók
semmelweis ignác.jpg
maroka
2018. július 09. hétfő, 12:13
500px-Ignaz_Semmelweis .jp
isti53
2013. július 01. hétfő, 06:05
semmelweisnap_h2.jpg
drciccancs
2013. június 29. szombat, 16:45
0 10 Semmelweisz Ignác.pn
lovaszmarika
2013. március 02. szombat, 12:38
Semmelweis napon
orban47
2011. június 26. vasárnap, 08:34
kiskunhalasi_semmelwei s_k
lizbet01
2011. május 05. csütörtök, 12:58
Semmelweis fái 2 - Kép 05
espirit-x
2011. február 24. csütörtök, 23:26
Semmelweis fái 1 - Kép 05
espirit-x
2011. február 24. csütörtök, 23:26
semmelweis.jpg
lizbet01
2010. szeptember 16. csütörtök, 13:16
Semmelweis múzeum.jpg
barkaszjudit
2007. december 09. vasárnap, 09:50
Semmelweis Ignác.jpg
bgyorgyi4
2007. március 03. szombat, 00:19
Mihály napi rendezvény
irmus
2015. október 14. szerda, 07:09
Solt évzáró rendezvény3.j
rzsi-
2015. január 24. szombat, 12:29
Solt évzáró rendezvény1.j
rzsi-
2015. január 24. szombat, 12:29
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.