Belépés
2019. augusztus 19. hétfő | 34. hét | 231. nap | 19:08 | Huba
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Ártatlan lehetett a Reichstag állítólagos felgyújtója egy új levéltári kutatás szerint
A hannoveri városi bíróság archívumában talált irat alapján a gyújtogatásért elítélt és kivégzett Marinus van der Lubbét a náci párt(NSDAP) fegyveres szervezetének (SA) egyik különítménye szállította a Reichstaghoz 1933. február 27-én este, és az épület már füstölgött, amikor megérkeztek.

A dokumentum a különítmény egyik tagja, Hans-Martin Lennings 1955-ös tanúvallomását tartalmazza. Az egykori SA-tag a posztumusz perújrafelvétel esetére tett úgynevezett eskü alatti nyilatkozatot, amely szerint Marinus van der Lubbét a szervezet egyik kórházából hurcolták a Reichstaghoz autóval.

Amikor a zavartan viselkedő holland fiatalemberrel az épülethez értek, furcsa égett szagra lettek figyelmesek és észrevették, hogy füst szivárog az ablakokból. Később az egység valamennyi tagja tiltakozott Marinus van der Lubbe letartóztatása ellen.

"Az volt a meggyőződésünk, hogy nem lehetett van der Lubbe a gyújtogató, hiszen megállapításunk szerint már égett a Reichstag, amikor a helyszínre szállítottuk" - áll a dokumentumban.

A tanúvallomás alapján Hans-Martin Lenningst és társait a tiltakozás miatt őrizetbe vették, és aláírattak velük egy nyilatkozatot, miszerint semmit sem tudnak a gyújtogatásról. Idővel csaknem mindenkit kivégeztek, aki a bűncselekményben érintettek szűkebb körébe tartozott. Hans-Martin Lenningsállítása szerint azért élte túl a tisztogatást, mert időben figyelmeztették a veszélyre, és el tudott menekülni az akkori Csehszlovákiába.

A hannoveri bíróság pénteken megerősítette a dokumentum eredetiségét. Az egyelőre nem ismert, hogy eddig miért nem került nyilvánosságra.

A Madsack német médiacsoport regionális lapjai közös szerkesztőségének (RedaktionsNetzwerk Deutschland - RND) értesülése szerint a dokumentum egyik másolata előkerült egy 2011-ben elhunyt hannoveri amatőr történész, Fritz Tobias, az Alsó-Szászország tartományi alkotmányvédelmi hivatal néhai munkatársának hagyatékából. Fritz Tobias volt a hatvanas években a német nyilvánosságban annak az elméletnek a legismertebb képviselője, miszerint egyedül Marinus van der Lubbe felelős a Reichstag felgyújtásáért, és a náciknak nem volt közük a bűncselekményhez.

Az RND szerint Fritz Tobias szándékosan tartotta fiókban az elméletét megkérdőjelező dokumentumot, védve mindazokat, akik részt vettek a Marinus van der Lubbe elleni eljárásban, és a második világháború után karriert futottak be a nyugatnémet államigazgatásban. Köztük volt Walter Zirpins bűnügyi nyomozó, aki 1933-ban a gyanúsított kihallgatását vezette, a háború után pedig az alsó-szászországi tartományi bűnügyi hivatal vezetője lett.

A Reichstag felgyújtása fordulópont volt a náci diktatúra kialakulásában. Másnap, 1933. február 28-án szükségrendelet érvénytelenítette a weimari alkotmány szabadságjogokat védő cikkelyeit, és megszüntette a tartományok autonómiáját, így a rendőrség és az SA bárkit letartóztathatott. A náci párt, amely ekkor még közel sem bírt totális befolyással a politikai és társadalmi rendszer felett, a gyújtogatásra hivatkozva támadást indított a kommunisták ellen, majd rárontott a van der Lubbéval állítólag kapcsolatban álló szociáldemokratákra és egyéb ellenzékiekre is.

A kommunista kapcsolatokkal vádolt, majd később magányos gyújtogatónak is beállított fiatalembert 1934 januárjában végezték ki. Ügyét az utóbbi évtizedekben többször újratárgyalták, de a halálos ítéletet hatályon kívül helyező végső döntést csak hetvenöt év után, 2008 januárjában hozták meg.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. július 26. péntek, 21:52
Címkék: Hans-Martin Lennings, Hans-Martin Lenningst, Hans-Martin Lenningsállítása, RedaktionsNetzwerk Deutschland, Fritz Tobias, Walter Zirpins,
Kommentek
OBH: a GRECO nem azonosított korrupciós kockázatot a bírósági rendszerben
esetén az OBH elnöke az elé került pályázati sorrendtől csak az Országos Bírói Tanács (OBT) előzetes hozzájárulásával térhet el - emelték ki.

A közleményben az áll, hogy a GRECO munkacsoportja budapesti adatgyűjtésekor az OBH joggyakorlatát nem bírálta, csupán elvi észrevételeket tett a bíróságok igazgatásának törvényi szabályozására. A jelentés esetenként tényállítások helyett puszta feltevésekből indult ki - írta az OBH -, például, amikor az OBT-re nehezedő, saját megfogalmazásában is pusztán "állítólagos" nyomásgyakorlást emlegeti.

A GRECO jelentése a korábbi ajánlásaival kapcsolatban azt állapította meg, hogy nincs előrelépés. Az OBH elnökének hatásköre - beleértve a bírók kinevezésének és előléptetésének folyamatát - továbbra is különös jelentőséggel bír. A GRECO azt írta, aggodalommal veszi tudomásul azokat a fejleményeket, amelyek a legutóbbi megfelelőségi jelentés elfogadása óta történtek Magyarországon. Ezek közé tartozik, hogy állítások szerint nyomás nehezedik az OBT egyes tagjaira, és
velemenyezd, 2019. augusztus 01. csütörtök, 20:07
Mol-INA-ügy - Új befektetési tanácsadót választott a horvát kormány a Mol Nyrt. kivásárlásához az INA-ból
A kabinet tavaly tavasszal már egyszer döntött befektetési tanácsadóról, akkor a Morgan Stanley, az Intesa Sanpaolo Group és a Privredna Banka Zagreb (PBZ) konzorciumot választotta, de a szerződés aláírására mindmáig nem került sor.

Zágráb 2017. decemberében 22 nemzetközileg elismert tanácsadót kért fel ajánlattételre, amelynek határideje 2018. január 15. volt. A határidőt később a jelentkezők alacsony száma miatt meghosszabbították, de maradt a hét ajánlat. A cégek 7-14,3 millió euróért vállalták volna az elemzői és konzulensi munkát. A Morgan Stanley, az Intesa Sanpaolo Group és a PBZ közös ajánlata, amit a "legversenyképesebbnek értékelt" korábban a kormány, 8 millió euróba került volna, a Lazard befektetési bank 9 millió euróért végzi majd el a munkát.

A befektetési tanácsadónak az lesz a feladata, hogy előkészítse a vásárlást, szakértői értékbecslést végezzen, valamint potenciális stratégiai partnereket kutasson fel.

Tomislav Coric környezetvédelmi és energetikai miniszter szerdán
velemenyezd, 2019. augusztus 01. csütörtök, 11:11
Ismét van ENSZ-nagykövete az Egyesült Államoknak
A szenátus 56:34 arányban döntött Kelly Craft mellett, így hét hónapig tartó szünet után ismét van nagykövete az Egyesült Államoknak a világszervezetben. Az előző képviseletvezető, Nikki Haley tavaly decemberben távozott, az utódjának jelölt volt külügyi szóvivő, Heather Nauert pedig magánéleti okokra hivatkozva visszalépett a jelöltségtől.

A jelenleg kanadai nagykövetként tevékenykedő Kelly Craft és férje, a milliárdos Joe Craft - aki az Egyesült Államok egyik legnagyobb szénbányászati vállalatának vezérigazgatója -, a Republikánus Párt egyik nagy anyagi támogatójaként ismert.

Meghallgatása során Craft azt ígérte: folytatja Nikki Haley erőfeszítéseit a világszervezet megreformálására, és küzdeni fog az ENSZ és szervezetei washingtoni megítélés szerint Izrael-ellenesnek tartott határozatai és intézkedései ellen.

"Jelöltségem megszavazása után a klímaváltozás ügyének szentelt viták egyik élharcosa leszek" - ígérte a meghallgatáson, miután a demokrata párti szenátorok elsősorban azért
velemenyezd, 2019. augusztus 01. csütörtök, 07:04
Diplomáciai feszültséget okozott Horvátország és Bosznia-Hercegovina között a The Jerusalem Post cikke
sajtótájékoztatójukon is elhangzott kedden, mégpedig, hogy azt szeretné, ha Bosznia-Hercegovina mielőbb az Európai Unió (EU) tagjává válna.

"Nem tudom, honnét ez a nyilatkozat, mert nem beszéltem egyetlen újságíróval sem, nem adtam interjút, kivéve azt a sajtótájékoztatót, amelyen önök is jelen voltak" - mondta a horvát újságíróknak Grabar-Kitarovic szerdán.

A cikk miatt a háromtagú boszniai államelnökség horvát és bosnyák tagja, Zeljko Komsic és Sefik Dzaferovic élesen bírálta a horvát kormányfőt állítólagos kijelentése miatt. Komsic szerint nem Bosznia-Hercegovina instabil, hanem Grabar-Kitarovic, míg Sefic úgy vélte: a horvát államfő hazugságokat terjeszt és idegengyűlöletet kelt, valamint Horvátország szerinte "fasiszta politikát" folytat Boszniával szemben. Szarajevóban hétfőn a külügyminisztériumba kérették a horvát nagykövetet is.

A horvát sajtó megkereste a The Jerusalem Post újságíróját, aki megpróbálta csökkenteni cikke súlyát. Greer Fay Cashman horvát újságíróknak telefonon úgy
velemenyezd, 2019. július 31. szerda, 18:41
Digitálisan megfiatalították Scorsese gengszterfilmjének szereplőit
A Netflix gyártásában 125 millió dolláros költségvetéssel készült, eredeti történeten alapuló filmet Frank Sheeran (Robert de Niro) szakszervezeti tisztviselő és állítólagos bérgyilkos valamint Jimmy Hoffa, a fuvarosok szakszervezetének rejtélyesen eltűnt vezetője (Al Pacino) kapcsolatáról nagy várakozás övezi.

A film forgatókönyvét Steve Zaillian írta Charles Brandt 2003-ban megjelent Hallom, szobafestő vagy című bestsellere alapján, amely Sheeran életét és kapcsolatát a Bufalino maffiával tárja fel.

A több évtizeden át játszódó történetben mindkét Oscar-díjas színész a filmvásznon különböző életkorokban jelenik meg, amit nem csupán sminkeléssel, hanem a VFX digitális technológiával tettek tökéletessé. A digitális megfiatalítás technikáját a George Lucas alapította cég, az Industrial Light & Magic fejlesztette ki - adta hírül a Hollywood Reporter.

Az eredmény különösen Robert de Niro esetében látványos, akit több mint 30 évvel fiatalítottak meg.

A film további szereplői között van
velemenyezd, 2019. július 31. szerda, 18:11
Jackie Jackson: Dalaival emlékezünk Michaelre Paloznakon
adott koncertet a Népstadionban.)

Kitért arra, hogy a jövőben újabb zenéket akarnak írni és folytatják a turnézást is. Hozzátette, hogy régóta terveznek egy olyan családi koncertsorozatot, amelyen a Jacksons tagjain kívül két szintén világhírű énekes lánytestvérük, La Toya és Janet Jackson is színpadra áll velük. Jackie Jackson szólóban két lemezt készített, háromszor nősült, négy gyereke született, a nyolcvanas években egy ideig a híres popdívával, Paula Abdullal járt.

A Michael Jackson állítólagos gyerekmolesztálásáról készült, idén bemutatott Leaving Neverland című dokumentumfilmet a Jackson-család korábban "nyilvános lincselésnek" minősítette és leszögezte, hogy a néhai énekes "száz százalékig ártatlan".

"MJ a valaha élt egyik legnagyobb humanitárius volt, aggódott a bolygóért, jobb társadalmat szeretett volna. Minden lehetséges alkalommal boldoggá akarta tenni rajongóit, miközben szerető apja volt három gyermekének, Prince-nek, Parisnek és Blanketnek" - írta Jackie Jackson az
velemenyezd, 2019. július 31. szerda, 11:52
Hogyan imádkozott a haza bölcse? - Deák Ferenc
- megpróbálják a 20. századi értelemben vett katolikus politikusként láttatni.
A Horthy-korszak neves katolikus egyház történésze, Meszlényi Antal ugyan azok közé sorolta Deákot, akikben ,,a nemzeti és katolikus géniusz a legfehérebb izzásig fokozódott fel", de már óvatosabban vetette Deák szemére, hogy egyház politikai szereplése ,,nem mindenben" felelt meg a kánonjog előírásainak. Meszlényi is a hangsúlyt Deák mély, belső katolicizmusára helyezte, még rózsafüzérének állítólagos kopottságából is erre következtetett. Elismerte, hogy Deák magatartása több ponton ellentétbe került egyháza parancsaival, ennek okát azonban nem személyiségében, hanem a ,,korszellemben" jelölte meg.
Fazekas Csaba könyvében hangsúlyozza, a kopottas rózsafüzér amúgy is nehezen bizonyítható története máshol nem szerepel, viszont jellemző, hogy - hasonlóan ahhoz az elemhez, hogy Deák nyakában Mária-érmet hordott - nagyon is alkalmas volt arra, hogy későbbi katolikus szerzők
maroka, 2019. július 18. csütörtök, 13:14
Képek, videók
Állítólag.jpg
kicsoda57
2015. január 18. vasárnap, 16:58
Állítólag.jpg
pacsakute
2013. február 11. hétfő, 19:05
állítólag van valami egér
sarkadykati
2012. szeptember 25. kedd, 19:18
Állítólag B kedvence
erusska
2009. július 14. kedd, 10:48
állítólag itt a nővéremre
moncsicsis_csajszi
2009. június 13. szombat, 21:58
Állítólag búvárruhában ne
baramisati
2009. március 29. vasárnap, 12:11
Állítólag, ő volt a kapit
gabeszek
2009. január 03. szombat, 19:46
Só dombok állitólag
dnemethk
2008. augusztus 26. kedd, 09:37
Állítólag 25-en voltunk a
furaila
2007. szeptember 27. csütörtök, 01:47
állítólag kicsit rockeres
csaajsziii
2007. április 30. hétfő, 00:04
állítólag2
petya482
2007. február 12. hétfő, 13:57
állítólag1
petya482
2007. február 12. hétfő, 13:57
lenning_02cor.jpg
charlotteani
2009. január 10. szombat, 12:47
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.