Belépés
2019. december 07. szombat | 49. hét | 341. nap | 15:49 | Ambrus
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Ártatlan lehetett a Reichstag állítólagos felgyújtója egy új levéltári kutatás szerint
A hannoveri városi bíróság archívumában talált irat alapján a gyújtogatásért elítélt és kivégzett Marinus van der Lubbét a náci párt(NSDAP) fegyveres szervezetének (SA) egyik különítménye szállította a Reichstaghoz 1933. február 27-én este, és az épület már füstölgött, amikor megérkeztek.

A dokumentum a különítmény egyik tagja, Hans-Martin Lennings 1955-ös tanúvallomását tartalmazza. Az egykori SA-tag a posztumusz perújrafelvétel esetére tett úgynevezett eskü alatti nyilatkozatot, amely szerint Marinus van der Lubbét a szervezet egyik kórházából hurcolták a Reichstaghoz autóval.

Amikor a zavartan viselkedő holland fiatalemberrel az épülethez értek, furcsa égett szagra lettek figyelmesek és észrevették, hogy füst szivárog az ablakokból. Később az egység valamennyi tagja tiltakozott Marinus van der Lubbe letartóztatása ellen.

"Az volt a meggyőződésünk, hogy nem lehetett van der Lubbe a gyújtogató, hiszen megállapításunk szerint már égett a Reichstag, amikor a helyszínre szállítottuk" - áll a dokumentumban.

A tanúvallomás alapján Hans-Martin Lenningst és társait a tiltakozás miatt őrizetbe vették, és aláírattak velük egy nyilatkozatot, miszerint semmit sem tudnak a gyújtogatásról. Idővel csaknem mindenkit kivégeztek, aki a bűncselekményben érintettek szűkebb körébe tartozott. Hans-Martin Lenningsállítása szerint azért élte túl a tisztogatást, mert időben figyelmeztették a veszélyre, és el tudott menekülni az akkori Csehszlovákiába.

A hannoveri bíróság pénteken megerősítette a dokumentum eredetiségét. Az egyelőre nem ismert, hogy eddig miért nem került nyilvánosságra.

A Madsack német médiacsoport regionális lapjai közös szerkesztőségének (RedaktionsNetzwerk Deutschland - RND) értesülése szerint a dokumentum egyik másolata előkerült egy 2011-ben elhunyt hannoveri amatőr történész, Fritz Tobias, az Alsó-Szászország tartományi alkotmányvédelmi hivatal néhai munkatársának hagyatékából. Fritz Tobias volt a hatvanas években a német nyilvánosságban annak az elméletnek a legismertebb képviselője, miszerint egyedül Marinus van der Lubbe felelős a Reichstag felgyújtásáért, és a náciknak nem volt közük a bűncselekményhez.

Az RND szerint Fritz Tobias szándékosan tartotta fiókban az elméletét megkérdőjelező dokumentumot, védve mindazokat, akik részt vettek a Marinus van der Lubbe elleni eljárásban, és a második világháború után karriert futottak be a nyugatnémet államigazgatásban. Köztük volt Walter Zirpins bűnügyi nyomozó, aki 1933-ban a gyanúsított kihallgatását vezette, a háború után pedig az alsó-szászországi tartományi bűnügyi hivatal vezetője lett.

A Reichstag felgyújtása fordulópont volt a náci diktatúra kialakulásában. Másnap, 1933. február 28-án szükségrendelet érvénytelenítette a weimari alkotmány szabadságjogokat védő cikkelyeit, és megszüntette a tartományok autonómiáját, így a rendőrség és az SA bárkit letartóztathatott. A náci párt, amely ekkor még közel sem bírt totális befolyással a politikai és társadalmi rendszer felett, a gyújtogatásra hivatkozva támadást indított a kommunisták ellen, majd rárontott a van der Lubbéval állítólag kapcsolatban álló szociáldemokratákra és egyéb ellenzékiekre is.

A kommunista kapcsolatokkal vádolt, majd később magányos gyújtogatónak is beállított fiatalembert 1934 januárjában végezték ki. Ügyét az utóbbi évtizedekben többször újratárgyalták, de a halálos ítéletet hatályon kívül helyező végső döntést csak hetvenöt év után, 2008 januárjában hozták meg.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. július 26. péntek, 21:52
Címkék: Hans-Martin Lennings, Hans-Martin Lenningst, Hans-Martin Lenningsállítása, RedaktionsNetzwerk Deutschland, Fritz Tobias, Walter Zirpins,
Kommentek
Vizsgálat indult a volt francia biztosjelölt ellen Párizsban
Nardellát, a párt pénztárnokát.

Francois Bayrou pártelnököt pénteken hallgatják meg.

A vizsgálóbírók arra kíváncsiak, hogy a pártnak az Európai Parlament büdzséjéből fizetett európai parlamenti asszisztensei valójában milyen munkát végeztek a centrista pártnál.

Emmanuel Macron államfő első kormányból azt követően távoztak a modemes politikusok, hogy pártjuk, az államfő Köztársaság lendületben nevű mozgalmával koalícióra lépett Modem ellen 2017. június 9-én ügyészi vizsgálat indult az állítólagos európai parlamenti fiktív asszisztensi állások ügyében. Akkor valamennyi modemes miniszter lemondott annak érdekében, hogy ne akadályozzák Macron induló kormányának munkáját.

A 2009 és 2017 között európai parlamenti képviselőként tevékenykedő Sylvie Goulard 2018. január óta a francia jegybank alelnöke. Még az eljárás megindítása előtt tavaly nyáron 45 ezer eurót visszafizetett az Európai Parlamentnek, ami az egyik asszisztense, Stéphane Thérou nyolc havi fizetésének felel meg, s akinek
velemenyezd, 2019. december 02. hétfő, 16:42
EP-szakbizottság: ismét vitáztak a magyar jogállamiságról
a balliberális oldal áll" - fogalmazott.

A magyar emberek úgy látják, hogy azért támadják Magyarországot, mert a magyarok elutasítják a bevándorlók betelepítését, kiállnak a nemzeti szuverenitás mellett és a keresztény kultúra védelméért, amely ellentétes a balliberálisok céljaival.

"Visszautasítjuk, hogy brutális kettős mércét alkalmazzanak Magyarország ellen, olyan dolgokat kérnek rajtunk számon, amelyet más tagállamokon nem" - húzta alá.

A képviselő kijelentette, a jogállamiság állítólagos magyarországi sérelmét feltáró eljárást az EP a jogállami szabályok lábbal tiprásával akarja lefolytatni. A jog szerint az eljárás lefolytatására az uniós tanács jogosult, de az EP bevándorláspárti képviselői ezt a rendet meg akarják sérteni, és teljesen jogellenes módon azt akarják elérni, hogy az uniós parlament jogi bizottsága aktívan részt vehessen ebben a folyamatban. Ez ellentétes az uniós szerződéssel és elfogadhatatlan - tette hozzá Hidvéghi Balázs.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK)
velemenyezd, 2019. november 21. csütörtök, 20:21
Franciaországi zavargások - Megkezdődött a sárgamellényesek elleni rendőri erőszak miatti első per
arra emlékeztetett, hogy a helyszínen a rendőröket folyamatosan dobálták a sárgamellényesek, és a gyanúsított néhány perccel az eset előtt tanúja volt annak, hogy a parancsnoka súlyosan megsérült az arcán egy utcakőtől, amelyet egy sárgamellényes dobott rá. A rendőrtisztet koponyasérüléssel szállították kórházba.

A sárgamellényesek tavaly november 17. óta tüntetnek rendszeresen szombatonként Emmanuel Macron elnök és centrista kormányának reformintézkedései ellen és rendszeresen kifogásolják az állítólagos rendőri túlkapásokat, illetve azt, hogy a rendőri erők gumilövedéket és oszlató gránátokat vetnek be ellenük. A hatóságok szerint viszont a tüntetéseken egyre több szélsőséges jelenik meg, akik az összetűzést keresik a rendőrökkel.

Hivatalos adatok szerint az elmúlt egy évben 2500 tüntető és 1800 rendőr sérült meg a szombati tiltakozásokon. David Dufresne független újságíró összesítése szerint 24 sárgamellényes sérült meg súlyosan az egyik szemén rendőrségi gumilövedék vagy oszlató gránát
velemenyezd, 2019. november 21. csütörtök, 18:22
Német államfő: nincs gond a véleményszabadsággal Németországban
veszélyeztető támadásokkal fenyegessenek".

"Ez nem véleményszabadság, hanem nyelvi erőszak, amelyet meg kell akadályozni és meg kell büntetni" - húzta alá Frank-Walter Steinmeier.

Megjegyezte: mindig feltűnik neki, hogy éppen "azok dugják be a fülüket a legszorosabban az övéktől eltérő vélemények, érvek és ellenőrizhető tények előtt, akik a leghangosabban panaszolják, hogy nem hallgatják meg őket", és gyakran éppen ugyanazokból a forrásokból indul ki a legnagyobb panaszáradat a véleményszabadság állítólagos hiánya miatt, amelyekből "a másként gondolkodók elleni legdurvább rágalmak, és a személyes véleménynek nyilvánított legnagyobb ízléstelenségek" érkeznek.

Ezekben az esetekben "a véleményszabadság hiányáról szóló állítás önmagát cáfolja, és még a nyílt társadalmi vitát is mérgezi" - mondta a német államfő.

Kiemelte, hogy az állítólagosan veszélyeztetett véleményszabadság fő ellenfelének a politikai korrektséget kiáltották ki. A politikai korrektség negatív tartalmú "harci fogalom" lett,
velemenyezd, 2019. november 18. hétfő, 17:32
EU-tisztújítás - Breton ígéretet tett az összeférhetetlenségi szabályok betartására
területekről is, például az energiaellátás diverzifikációjának szükségéről, kiemelve, Európa függetlenségéhez energiafüggetlenségre is szükség van. Emellett kitért például az európai vállalatok globális versenyképességének erősítésére is.

Egyes képviselők azzal kapcsolatban is kételyeiknek adtak hangot, hogy Breton miként kívánná ellátni feladatait egy ennyire sok területet összefogó tárca élén.

Az első francia jelöltet, Sylvie Goulard-t elutasították az EP illetékes szakbizottságai, elsősorban az állítólagos fiktív asszisztensi állásokkal kapcsolatos ügyek miatt.

A frakciók koordinátorai délután 5-kor ülnek össze az elhangzottak értékelése céljából. Kétharmados többséggel akár azonnal is jóváhagyhatják a kinevezést, ennek hiányában újabb kérdéseket tehetnek fel írásban. Amennyiben a beérkezett válaszok sem meggyőzőek, akkor a jelöltnek újra meg kell jelennie a testület előtt, amely - ha még akkor sincsen meg a szükséges koordinátori többség - végül egyszerű többséggel dönthet titkos
velemenyezd, 2019. november 14. csütörtök, 22:17
Darabolós gyilkossággal vádolnak egy nemzetközi hírű szentpétervári hadtörténészt
Péter-Pál erődben Napóleonnak öltözve végez magával. A médiába kiszivárgott értesülések szerint a gyilkosság indítéka féltékenység lehetett.

A hatóságok elrendelték a történész elmeállapotának vizsgálatát. Szokolovot a kihűlés miatt kórházban ápolják.

A Moszkovszkij Komszomolec című bulvárlap szerint Szokolovot hasonlónak tűnő ügyben tavaly feljelentette egy volt tanítványa. A nő azt állította, hogy a történész, akinek szeretője volt, bántalmazta, amikor úgy döntött, hogy elhagyja. Az állítólagos sértett azt mondta, Szokolov azzal fenyegette, hogy az arcát összeégeti egy vasalóval, a holttestét pedig egy építkezésen fogja elásni. Az ügy végül nem jutott el a bíróságig.

A szentpétervári egyetem sajtóosztálya közölte, hogy a tanintézményt "sokkolták" a történtek. A francia Szociológiai, Gazdaság- és Politikatudományi Intézet (ISSEP) bejelentette, hogy kizárta Szokolovot tudományos tanácsából. A docens nevét a történtek után vasárnapra törölték az Oroszországi Hadtörténeti Társaság
velemenyezd, 2019. november 10. vasárnap, 14:21
Lemondott posztjáról a pozsonyi parlament egyik alelnöke
A legnagyobb szlovák kormánypárt, az Irány (Smer-SD) által jelölt Glvác ezt a döntését egy sajtónyilatkozatban jelentette be. Glvác a személye és a pártja elleni célzott lejárató kampánynak minősítette az ellene felhozott vádakat. Lemondását azzal indokolta, hogy fontos számára, hogy pártja győzni tudjon a jövő februárra kitűzött parlamenti választáson.

A távozó parlamenti alelnök és a több ügyben is gyanúsított nagyvállalkozó közti, a Viber alkalmazáson keresztül folytatott állítólagos kommunikáció leiratát az egyik ellenzéki politikai csoportosulás, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom elnöke, Igor Matovic hozta nyilvánosságra. Abban egyebek mellett arra utaló információk szerepeltek, hogy Glvác tudhatott arról: Kocner állítólag azért lobbizott, hogy egy hozzá közel álló személyt jelöljenek a szlovák titkosszolgálat (SIS) igazgatóhelyettesi posztjára. Glvác az elejétől fogva tagadja, hogy igazak lennének az ellenzéki politikus által róla nyilvánosságra hozott
velemenyezd, 2019. november 07. csütörtök, 21:42
A voksok újraszámlálását kéri a kentuckyi kormányzóválasztás republikánus vesztese
szavazatkülönbséggel: a kentuckyi választási bizottság szerint mindössze 5189 voks döntött Beshear javára, aki kedd éjjel győztesként jelent meg hívei előtt.

Bevin már akkor jelezte: nem ismeri el vetélytársa győzelmét.

"Ez nagyon, nagyon szoros verseny, nem adjuk meg magunkat könnyedén" - jelentette ki Bevin, akit a szerdai amerikai lapok az Egyesült Államok legnépszerűtlenebb kormányzójaként írtak le.

Kampánystábja szerdán formálisan is kérelmezte a voksok megyénkénti újraszámlálását, számos állítólagos választási szabálytalanságra hivatkozva, amelyeket azonban nem részleteztek.

Davis Paine kampánymenedzser közölte: "csupán élünk a jogunkkal, hogy minden egyes jogszerűen leadott szavazat megszámláltassék".

A megválasztott kormányzó - akinek édesapja is kormányzó volt korábban Kentuckyban - szerdai sajtótájékoztatóján leszögezte: bízik a választási eredményben. "Ma továbblépünk. A választásnak vége" - mondta.

A sajtókonferencián Beshear felvázolta az első várható döntéseit.
velemenyezd, 2019. november 06. szerda, 23:22
Képek, videók
Állítólag.jpg
kicsoda57
2015. január 18. vasárnap, 16:58
Állítólag.jpg
pacsakute
2013. február 11. hétfő, 19:05
állítólag van valami egér
sarkadykati
2012. szeptember 25. kedd, 19:18
Állítólag B kedvence
erusska
2009. július 14. kedd, 10:48
állítólag itt a nővéremre
moncsicsis_csajszi
2009. június 13. szombat, 21:58
Állítólag búvárruhában ne
baramisati
2009. március 29. vasárnap, 12:11
Állítólag, ő volt a kapit
gabeszek
2009. január 03. szombat, 19:46
Só dombok állitólag
dnemethk
2008. augusztus 26. kedd, 09:37
Állítólag 25-en voltunk a
furaila
2007. szeptember 27. csütörtök, 01:47
állítólag kicsit rockeres
csaajsziii
2007. április 30. hétfő, 00:04
állítólag2
petya482
2007. február 12. hétfő, 13:57
állítólag1
petya482
2007. február 12. hétfő, 13:57
lenning_02cor.jpg
charlotteani
2009. január 10. szombat, 12:47
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.