Belépés
2019. november 12. kedd | 46. hét | 316. nap | 07:56 | Jónás, Renátó
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A berlini fal lebontásáról és a kommunizmus áldozatairól rendeztek konferenciát Washingtonban
A Kommunizmus Áldozatainak Emlékalapítványa által szervezett, egész napos konferenciát az igazságosság, igazság és emlékezet gondolatkör jegyében tartották meg a kommunizmus áldozatainak emléknapján, amely az idén egybe esett a berlini fal harminc esztendővel ezelőtt kezdődött lebontásával.

A filmvetítéssel is egybekötött rendezvénynek rangos résztvevői voltak: Marion Smith, az Emlékalapítvány igazgatója, Wess Mitchell történész, volt külügyi államtitkár, Joachim Gauck német evangélikus lelkész, volt német államfő, aki a német újraegyesítés után az NDK állambiztonsági szolgálatának iratait feltáró hivatal elnöke is volt. Személyes hangú tanúságot tettek üldöztetésükről kínai emberi jogi aktivisták, és beszámoltak tapasztalataikról írók és oknyomozó újságírók, egyetemi professzorok és külpolitikai elemzők.

Joachim Gauck emlékeztetett rá, hogy 1989 történelmi változásaihoz az 1953-as német felkelésen, az 1956-os magyar szabadságharcon és forradalmon, valamint az 1968-as prágai tavaszon keresztül vezetett az út. S ez az út szerinte még mindig nem ért véget, hiszen a zsarnokság ma is jelenvaló sok helyütt. Ezzel összefüggésben aggasztónak nevezte Kína befolyásának terjeszkedését. "Ma Hongkong az új Berlin" - szögezte le a német politikus.

1989 tanulságait elemezve Wess Mitchell a többi között hangsúlyozta: a 30 évvel ezelőtti történéseknek geopolitikai örökségük is van, mivel Európa fele felszabadult a zsarnokság alól, független demokratikus államok jöttek létre, újraegyesült Németország. A politikus-történész ugyanakkor szintén figyelmeztetett arra, hogy 1989-ben nem tűnt el végleg a zsarnokság. "Az orosz és a kínai modell ma sok állam számára vonzó, elsősorban azokban az országokban, ahol kudarcot vallott a piacgazdaság" - fogalmazott. A mai kor kihívásának Mitchell elsősorban azt tartotta, hogy Kína a Nyugat nyitottságát "kihasználva" próbálja meg kiterjeszteni befolyását.

Mintegy erre reagálva Wei Jing-seng, kínai emberi jogi aktivista a nyugat-európai értelmiséget kárhoztatta - beleértve az amerikait is -, mert szerinte túlságosan is meghajlik Kína előtt, és szemet huny az emberi jogok eltiprása fölött. A kínai aktivista szerint gazdasági megfontolásaik miatt a nyugati államok is ebbe a hibába esnek.

Marion Smith, az Emlékalapítvány igazgatója az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: a berlini fal leomlása nagyszerű pillanat volt az amerikaiak számára is. Mint fogalmazott: "ez lehetőséget kínál nekünk arra, hogy a fiatalabb nemzedékeket megtanítsuk arra, micsoda különbség egy szabad társadalomban élni, vagy elnyomás alatt".

Arra a kérdésre, hogy vajon a kommunizmus áldozataira emlékezés egyáltalán fontos-e az Egyesült Államokban, Marion Smith igennel válaszolt. Hangsúlyozta: "riasztó az amerikai fiatal nemzedékek tudatlansága a kommunizmus halálos történetéről". Hozzáfűzte: a szocializmus emberek millióinak szenvedéseiért felelős, és ezzel az amerikai fiataloknak is kötelező tisztában lenniük, mert ha nem így lesz, akkor "egy napon elveszítik majd azt az értékes szabadságot, amelyért felmenőik oly' fáradhatatlanul küzdöttek".

Az igazgató felhívta a figyelmet arra is, hogy csütörtökön este Donald Trump amerikai elnök azokkal találkozott a Fehér Házban, akik a saját bőrükön tapasztalták meg a kommunizmus brutalitását. "Megkapó pillanat volt ez az Ovális Irodában" - emlékezett Marion Smith, aki a kommunizmus mai vietnami, kubai, venezuelai és észak-koreai áldozatainak kíséretében vett részt az eseményen.

Marion Smith hangsúlyozta az MTI-nek: "a világon még ma is minden ötödik ember kommunista rezsim elnyomása alatt él, s ők most tudják, hogy Trump elnök személyében van egy szövetségesük".

Donald Trump az Egyesült Államok első elnöke, aki - elnöki proklamációval - hivatalos emléknapot hirdetett a kommunizmus áldozatai előtt tisztelegve. 2017 óta november 7-e az Egyesült Államokban a kommunizmus áldozatainak emléknapja.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. november 08. péntek, 22:02
Címkék: Kommunizmus Áldozatainak Emlékalapítványa, Marion Smith, Wess Mitchell, Joachim Gauck, Egyesült Államokban, Donald Trump,
Kommentek
Újabb kormánytisztviselők képviselőházi meghallgatásának leiratát hozták nyilvánosságra Washingtonban
Az ukrán gyökerű Vindman tanúvallomásáról készült leirat nem tartalmaz sok újdonságot, tekintettel arra, hogy a múlt héten zárt ajtók mögött tartott meghallgatás csaknem valamennyi lényeges részletét a demokrata párti törvényhozók azonnal kiszivárogtatták a sajtó egy részének.

Új információ azonban az, hogy Alexander Vindman azt állította három képviselőházi bizottság tagjainak: Mick Mulvaney, a Fehér Ház ügyvezető kabinetfőnöke egyeztette a Donald Trump amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közötti esetleges találkozót és mindazt, amit ennek létrejöttéhez az amerikai elnök szükségesnek tartott. Vagyis Vindman szerint Mulvaney kezében futottak össze a szálak, ő irányította az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy az ukrán elnök indíttasson vizsgálatot Joe Biden volt amerikai alelnök, jelenlegi demokrata elnökjelölt-aspiráns és fia, Hunter Biden ukrajnai üzleti ügyeiről, valamint hogy a vizsgálatok megindítását nyilvánosan is jelentse be.

Ugyanilyen értelmű nyilatkozatot tett a három
velemenyezd, 2019. november 08. péntek, 23:03
Amerikai diplomata: Ankara etnikai tisztogatást hajt végre Szíriában
A jelentésből a The New York Times című amerikai lap közölt részleteket helyi idő szerint csütörtök este. Ezekből kiderül, hogy Roebuck nagykövet szerint Törökország és szövetségesei szíriai offenzíváját "nem lehet másként meghatározni, mint háborús bűnnek vagy etnikai tisztogatásnak".

William Roebuck, az Iszlám Állam terrorszervezet legyőzésére alakult nemzetközi koalícióhoz akkreditált amerikai különmegbízott helyettese bírálta az amerikai kormányzat politikáját, amely szerinte nem tesz erőfeszítéseket a szíriai török offenzíva megakadályozására vagy legalábbis féken tartására. "Ha egyszer majd megírják a diplomácia történetét, akkor felteszik majd a kérdést: mi történt itt, és a felelősök miért nem tettek többet ennek megakadályozására vagy legalábbis miért nem nyilvánították ki határozottabban a véleményüket Törökországnak" - idézte a The New York Times a jelentésben foglaltakat.

A lap megkereste az amerikai külügyminisztériumot is, amely azonban nem reagált arra, hogy igazak-e a
velemenyezd, 2019. november 08. péntek, 07:06
Gyorsult a kínai feldolgozóipar teljesítményének bővülése októberben
indokolhatja, hogy a két felmérés különböző földrajzi területekre terjed ki, ráadásul a hivatalos felmérés nagyobb hangsúlyt helyez a nehéziparra.

A pénteki adatok szerint a foglalkoztatottság októberben tovább zsugorodott, méghozzá a tavaly szeptember óta látott leggyorsabb ütemben.

Kína és az Egyesült Államok immár 16 hónapja áll kereskedelmi háborúban egymással, ami komoly kihívásokat állított a távol-keleti ország gazdasága elé. A két fél kereskedelmi tárgyalói október első felében Washingtonban jelentős lépéseket tettek a konfliktus megoldását célzó részmegállapodás előkészítése felé. A dokumentumot a tervek szerint az Ázsiai-csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) november 16-17-én esedékes chilei csúcstalálkozóján írhatta volna alá Hszi Csin-ping kínai és Donald Trump amerikai elnök, ám Chile szerdán az országban dúló erőszakos tüntetésekre hivatkozva lemondta a csúcsot. Csütörtökön a kínai kereskedelmi minisztérium egy nyilatkozatot tett közzé, miszerint a főtárgyalók pénteken
velemenyezd, 2019. november 01. péntek, 07:20
Tovább gyengült Kína feldolgozóipari teljesítménye októberben
szektorban októberben tovább lassult a növekedés. A gazdaság teljesítményének több mint felét biztosító szektor beszerzésimenedzser-indexe 52,8 pontra csökkent a szeptemberi 53,7 pontól, miközben elemzők stagnálásra számítottak. Az októberi adat a legalacsonyabb volt 2016 februárja óta.

Kína és az Egyesült Államok immár 16 hónapja áll kereskedelmi háborúban egymással, mely komoly kihívásokat állított a távol-keleti ország gazdasága elé. A két fél kereskedelmi tárgyalói október első felében, Washingtonban egy, a konfliktus megoldását célzó részmegállapodás előkészítése felé tettek jelentős előrelépéseket. A dokumentumot a tervek szerint az Ázsiai-csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) november 16-17-én esedékes chilei csúcstalálkozóján írhatta volna alá Hszi Csin-ping kínai, és Donald Trump amerikai elnök, ám Chile szerdán az országban dúló erőszakos tüntetésekre hivatkozva lemondta a csúcsot. Csütörtökön a kínai kereskedelmi minisztérium egy nyilatkozatot tett közzé, miszerint a főtárgyalók
velemenyezd, 2019. október 31. csütörtök, 07:50
Ismét egyeztetni fognak a kínai és az amerikai kereskedelmi tárgyalók
írhatná alá Hszi Csin-ping kínai, és Donald Trump amerikai elnök.

Amerikai részről szintén derűlátóan nyilatkoztak a részmegállapodás előkészítéséről. Trump elnök, és a tárgyalásokon a kezdetek óta részt vevő Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter szerint jól haladnak az egyeztetések, azt is megjegyezték azonban, hogy a dokumentum véglegesítését nem kapcsolják szigorúan az APEC csúcshoz, vagyis az aláírás dátuma még módosulhat.

Trump elnök október 11-én a kereskedelmi tárgyalások Washingtonban zajló, legutóbbi fordulóját követően jelentette be, hogy sikerült előrelépéseket tenni egy részmegállapodás felé, mely az első számottevő lépés lehet a két ország között 16 hónapja fennálló kereskedelmi konfliktus rendezése felé.

A két ország főtárgyalói múlt pénteken telefonon egyeztettek, Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főtárgyaló irodája pedig ezt követően egy nyilatkozatot tett közzé, miszerint a felek "közel járnak a megállapodás egyes részeinek véglegesítéséhez". A Hszinhua kínai
velemenyezd, 2019. október 30. szerda, 13:11
Őrtüzet gyújtottak a székelyek melletti kiállást jelképezve Budafok-Tétényben
Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a rendezvényen hangsúlyozta: az egyes nemzetrészek felelősséggel tartoznak egymásért, az anyaország polgárai pedig különös felelősséggel tartoznak a határon túli magyar közösségekért. Támogatni kell követeléseiket, erőfeszítéseiket, amelyek sorában kiemelkedő helyet foglal el közösségi önkormányzatiságra való törekvésük - fogalmazott.

Kiemelte: a székelyek törekvései amellett, hogy "békés és erőszakmentes természetűek", teljes mértékben legitimek, teljes mértékben összhangban állnak a demokrácia, az európai, illetve a nemzetközi jog alapelveivel.

Németh Zsolt kitért a nemzeti régiók ügyében indított európai polgári kezdeményezésre, amelyhez 2020. május 7-éig kell egymillió aláírást összegyűjteni az Európai Unió legalább hét országából. A székelyek mellett a baszkok, a katalánok, a korzikaiak, a bretonok, a dél-tiroliak és a vallonok - Európa nemzeti régióinak képviselői - közösen léphetnek fel azért, hogy a nemzeti régióknak
velemenyezd, 2019. október 27. vasárnap, 18:52
Moszkva kételkedik az Iszlám Állam vezérének megölésében
megalapozott kérdéseket és kételyeket vet fel annak valódiságával, mi több, a sikerével kapcsolatban".

A moszkvai katonai tárca közölte, hogy október 26-án és az elmúlt napokban Idlíbben az Egyesült Államok és az általa vezetett koalíció részéről egyetlen légi csapást sem rögzítettek.

"Nem tudunk semmilyen állítólagos hozzájárulásunkról ahhoz, hogy az amerikai légierő az adott művelet során átrepüljön az idlíbi feszültségcsökkentési övezet légterén" - hangoztatta a tábornok.

A nap folyamán Washingtonban Donald Trump amerikai elnök Bagdadi megölésének bejelentésekor köszönetet mondott az irakiaknak, a kurdoknak, a törököknek és az oroszoknak és - ahogyan fogalmazott - "bizonyos mértékig" a szíriaiaknak is az akcióhoz nyújtott hírszerzési és információs segítségükért. Külön megemlítette, hogy Oroszország "kiválóan cselekedett", amikor megnyitotta a légteret az amerikaiak előtt.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke az al-Bagdadi likvidálásáról
velemenyezd, 2019. október 27. vasárnap, 16:32
Képek, videók
a Discovery Washingtonban
mecsery
2013. január 18. péntek, 01:38
A család Washingtonban
lunczk
2007. április 29. vasárnap, 14:30
A sztlinizmus áldozatai
gezemice1949
2016. január 23. szombat, 15:45
II.v.h. áldozataiért.JPG
drozdikata
2011. november 15. kedd, 20:39
Móvári sortűz áldozatai 5
bodajne
2011. november 10. csütörtök, 13:10
I.világh. áldozatai.jpg
drozdikata
2011. október 30. vasárnap, 02:34
express lift áldozatai
juditmama
2011. január 23. vasárnap, 12:30
Sztalin áldozatai.jpg
farkas1945
2010. november 16. kedd, 17:54
Bombázások áldozatainak e
szjozsefm
2009. szeptember 20. vasárnap, 17:37
2131 - A háború áldozatai
takacsandrea3
2008. május 03. szombat, 20:34
A Concorde áldozatainak e
repulestorci
2007. szeptember 26. szerda, 13:41
A Háború Áldozatai.en.c.j
finike
2007. július 29. vasárnap, 08:06
Drávaszentes konferenciat
ludysi
2009. augusztus 25. kedd, 08:48
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.