Belépés
2020. január 21. kedd | 4. hét | 21. nap | 21:05 | Ágnes
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A berlini fal lebontásáról és a kommunizmus áldozatairól rendeztek konferenciát Washingtonban
A Kommunizmus Áldozatainak Emlékalapítványa által szervezett, egész napos konferenciát az igazságosság, igazság és emlékezet gondolatkör jegyében tartották meg a kommunizmus áldozatainak emléknapján, amely az idén egybe esett a berlini fal harminc esztendővel ezelőtt kezdődött lebontásával.

A filmvetítéssel is egybekötött rendezvénynek rangos résztvevői voltak: Marion Smith, az Emlékalapítvány igazgatója, Wess Mitchell történész, volt külügyi államtitkár, Joachim Gauck német evangélikus lelkész, volt német államfő, aki a német újraegyesítés után az NDK állambiztonsági szolgálatának iratait feltáró hivatal elnöke is volt. Személyes hangú tanúságot tettek üldöztetésükről kínai emberi jogi aktivisták, és beszámoltak tapasztalataikról írók és oknyomozó újságírók, egyetemi professzorok és külpolitikai elemzők.

Joachim Gauck emlékeztetett rá, hogy 1989 történelmi változásaihoz az 1953-as német felkelésen, az 1956-os magyar szabadságharcon és forradalmon, valamint az 1968-as prágai tavaszon keresztül vezetett az út. S ez az út szerinte még mindig nem ért véget, hiszen a zsarnokság ma is jelenvaló sok helyütt. Ezzel összefüggésben aggasztónak nevezte Kína befolyásának terjeszkedését. "Ma Hongkong az új Berlin" - szögezte le a német politikus.

1989 tanulságait elemezve Wess Mitchell a többi között hangsúlyozta: a 30 évvel ezelőtti történéseknek geopolitikai örökségük is van, mivel Európa fele felszabadult a zsarnokság alól, független demokratikus államok jöttek létre, újraegyesült Németország. A politikus-történész ugyanakkor szintén figyelmeztetett arra, hogy 1989-ben nem tűnt el végleg a zsarnokság. "Az orosz és a kínai modell ma sok állam számára vonzó, elsősorban azokban az országokban, ahol kudarcot vallott a piacgazdaság" - fogalmazott. A mai kor kihívásának Mitchell elsősorban azt tartotta, hogy Kína a Nyugat nyitottságát "kihasználva" próbálja meg kiterjeszteni befolyását.

Mintegy erre reagálva Wei Jing-seng, kínai emberi jogi aktivista a nyugat-európai értelmiséget kárhoztatta - beleértve az amerikait is -, mert szerinte túlságosan is meghajlik Kína előtt, és szemet huny az emberi jogok eltiprása fölött. A kínai aktivista szerint gazdasági megfontolásaik miatt a nyugati államok is ebbe a hibába esnek.

Marion Smith, az Emlékalapítvány igazgatója az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: a berlini fal leomlása nagyszerű pillanat volt az amerikaiak számára is. Mint fogalmazott: "ez lehetőséget kínál nekünk arra, hogy a fiatalabb nemzedékeket megtanítsuk arra, micsoda különbség egy szabad társadalomban élni, vagy elnyomás alatt".

Arra a kérdésre, hogy vajon a kommunizmus áldozataira emlékezés egyáltalán fontos-e az Egyesült Államokban, Marion Smith igennel válaszolt. Hangsúlyozta: "riasztó az amerikai fiatal nemzedékek tudatlansága a kommunizmus halálos történetéről". Hozzáfűzte: a szocializmus emberek millióinak szenvedéseiért felelős, és ezzel az amerikai fiataloknak is kötelező tisztában lenniük, mert ha nem így lesz, akkor "egy napon elveszítik majd azt az értékes szabadságot, amelyért felmenőik oly' fáradhatatlanul küzdöttek".

Az igazgató felhívta a figyelmet arra is, hogy csütörtökön este Donald Trump amerikai elnök azokkal találkozott a Fehér Házban, akik a saját bőrükön tapasztalták meg a kommunizmus brutalitását. "Megkapó pillanat volt ez az Ovális Irodában" - emlékezett Marion Smith, aki a kommunizmus mai vietnami, kubai, venezuelai és észak-koreai áldozatainak kíséretében vett részt az eseményen.

Marion Smith hangsúlyozta az MTI-nek: "a világon még ma is minden ötödik ember kommunista rezsim elnyomása alatt él, s ők most tudják, hogy Trump elnök személyében van egy szövetségesük".

Donald Trump az Egyesült Államok első elnöke, aki - elnöki proklamációval - hivatalos emléknapot hirdetett a kommunizmus áldozatai előtt tisztelegve. 2017 óta november 7-e az Egyesült Államokban a kommunizmus áldozatainak emléknapja.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. november 08. péntek, 22:02
Címkék: Kommunizmus Áldozatainak Emlékalapítványa, Marion Smith, Wess Mitchell, Joachim Gauck, Egyesült Államokban, Donald Trump,
Kommentek
Tőzsde - Túlnyomórészt emelkedéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék
londoni FTSE-100 mutató 0,43 százalékos, a frankfurti DAX-index pedig 0,02 százalékos mínuszban, míg a párizsi CAC-40 index 0,11 százalékos pluszban zárt. Milánóban 0,74 százalékkal, Madridban pedig 0,64 százalékkal emelkedett az irányadó mutató.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,24 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,22 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 0,14 százalékkal kúszott feljebb.

Donald Trump amerikai elnök és Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes Washingtonban szerdán aláírta a két ország közötti kereskedelmi részmegállapodást, ám az kérdéses, hogy a kínai fél miként tartja be azt az ígéretét, miszerint két év alatt 200 milliárd dollárral emeli amerikai importjának értékét 2017-hez képest. Ráadásul a jelenleg érvényes pótvámok érvényben maradnak az átfogó megállapodás aláírásáig.

Ezzel együtt enyhén erősítette a befektetők kockázatvállalási hajlandóságát az a kilátás, hogy nem mélyül tovább a súlyos károkat okozó kereskedelmi háború a világ két
velemenyezd, 2020. január 16. csütörtök, 19:21
Impeachment - Kormányzati ellenőrző szervezet: a Fehér Ház törvényt sértett az ukrajnai segély visszatartásával
erőfeszítésekről. A tavaly október óta előzetes letartóztatásban lévő Parnas - az amerikai sajtóban egyébként nagy visszhangot kiváltó - további részletekkel is szolgált. Elmondta például, hogy Giuliani amerikai vízumért járt közben egy olyan ukrán tisztségviselőnek, aki Joe Biden volt alelnök állítólagos korrupciós ügyeit feszegette.

Parnas közölte azt is: Kijevben állítólag megfigyelték Marie Yovanovitch volt amerikai nagykövetet, bár azt nem tudta megmondani, hogy ki és miért. A nagykövetről Washingtonban úgy tartották, hogy ellenezte Trump politikáját, és ezért később vissza is rendelték.

Adam Schiff, az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke a Donald Trump elnök felelősségre vonását célzó alkotmányos eljárással összefüggésben még szerdán nyilvánosságra hozott részleteket Lev Parnas számos befolyásos emberrel folytatott levelezéséből.

Eliot L. Engel, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke szerint a levelek között bizonyíték van arra, hogy Yovanovitchot Ukrajnában
velemenyezd, 2020. január 16. csütörtök, 19:12
Tőzsde - Vegyes kezdés várható az európai tőzsdéken
A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján Londonban az FTSE-100 index szinte változatlan kezdésére lehet számítani, a DAX index Frankfurtban 0,1 százalékkal emelkedhet, a párizsi CAC-40 index pedig 0,2 százalékkal csökkenhet a kereskedés kezdetén.

Szerda este Donald Trump amerikai elnök és Liu He kínai miniszterelnök-helyettes Washingtonban aláírta a két ország között dúló kereskedelmi vita rendezését célzó első fázisú egyezményt. A megállapodással elhárult a nemzetközi értékpapírpiacokat 18 hónapja leginkább terhelő tényező.

A megállapodás értelmében a kínai árucikkekre kivetett amerikai pótvámok mindaddig érvényben maradnak, amíg a most aláírt részleges kereskedelmi egyezmény második szakaszának részleteiben nem születik megállapodás. Kína emellett vállalta, hogy a következő két évben legalább 200 milliárd dollár értékben vásárol amerikai árucikkeket és szolgáltatásokat. A részleges kereskedelmi egyezmény február közepén lép életbe. A kínai
velemenyezd, 2020. január 16. csütörtök, 08:01
Trump szövetségesei felvásárolni készülnek egy jobboldali tévécsatornát sajtóértesülések szerint
A lap információi szerint a Republikánus Országos Bizottság (RNC, a párt vezető szerve) társelnöke, ifjabb Thomas Hicks republikánus adományok segítségével készül a One America News Network (OANN) nevű jobboldali tévécsatorna felvásárlására.

Ifjabb Thomas Hickst republikánus berkekben Donald Trump amerikai elnök közeli barátjaként tartják számon, apja - a Hicks Holdings családi vállalkozás vezetője - a Trump-kampány egyik nagy adományozója. A tévécsatorna anyavállalatát a Hicks Holdings egyik leányvállalata vásárolná meg, állítólag mintegy 250 millió dollárért.

A Hicks-családhoz közeli források szerint ugyanakkor a Republikánus Pártnak nincs köze a várható üzlethez, és ifjabb Thomas Hicks le is mondott a családi vállalkozásnál betöltött pozíciójáról, amikor a párt társelnöke lett.

A WSJ idézte Rick Newmant, az üzletben érdekelt leányvállalat, a Hicks Equity társtulajdonosát, aki kifejtette: "az elmúlt 25 évben aktív médiabefektetők voltunk, s az OANN iránti érdeklődésünk tisztán üzleti
velemenyezd, 2020. január 11. szombat, 07:04
Iráni-amerikai viszály - WSJ: svájci közreműködéssel sikerült elkerülni az amerikai-iráni válságot
nagykövetségén keresztül Iránnak, miszerint ne mérgesítse el a válságot. Ezt meg nem nevezett amerikai kormányzati tisztségviselők közölték a lappal. Az üzenetet Markus Leitner, Svájc teheráni nagykövete személyesen vitte el Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszternek, még pénteken reggel.

Az Egyesült Államok és Irán között az 1979-es iszlám forradalom óta nincs diplomáciai kapcsolat, megállapodás alapján az amerikai érdekeket Teheránban a svájci nagykövetség képviseli. Leitner nagykövet rendszeres vendég Washingtonban, ahol zárt ajtók mögötti megbeszéléseket folytat a külügyminisztériumban, a védelmi minisztérium és a hírszerzés különböző szervezeteinél. A Szulejmáni meggyilkolása utáni napokban is ingázott Washington és Teherán között. Dzsavád Zaríf vele üzent a Fehér Háznak akkor is, amikor Donald Trump amerikai elnök az iráni épített és kulturális örökség elleni támadásokkal fenyegetőzött.

Az amerikai-iráni üzenetváltásokat jól ismerő egyik forrás szerint Zaríf dühbe gurult, amikor megkapta az első
velemenyezd, 2020. január 11. szombat, 07:04
Iráni-amerikai viszály - Brit külügyminiszter: London kitart az iráni nukleáris megállapodás mellett
Donald Trump amerikai elnök a héten felszólította az egyezményt aláíró európai hatalmakat, köztük Nagy-Britanniát arra, hogy az Egyesült Államokhoz hasonlóan vonuljanak ki a JCPOA-megállapodásból.

Raab, aki csütörtökön Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel tárgyalt Washingtonban, a megbeszélés után a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: London - amerikai és európai partnereivel együtt - teljes mértékben elkötelezte magát annak megakadályozására, hogy Irán nukleáris fegyverre tegyen szert, és egyértelműen kitart a JCPOA-egyezmény mellett.

Hozzátette ugyanakkor: Irán most már olyan mértékben nem tartja magát a megállapodáshoz, hogy "nagyon erőteljesen meg kell fontolni, mi történjen a továbbiakban" az egyezmény ügyében.

Az Egyesült Államok 2018-ban mondta fel a megállapodást, a többi aláíró hatalom - az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Oroszország és Kína - azonban továbbra is tartja magát az egyezményhez.

A brit külügyminiszter az iráni Forradalmi Gárda
velemenyezd, 2020. január 09. csütörtök, 20:28
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter nem indul a novemberi szenátusi választásokon
Az amerikai diplomácia irányítója sajtóhírek szerint még hétfőn tájékoztatta e döntéséről Mitch McConnellt, a szenátus republikánus frakciójának vezetőjét. Ez egyben azt is jelenti, Pompeo nem mond le a külügyminiszteri posztjáról, hogy a kansasi szenátori székért kampányoljon.

McConnell - a sajtót tájékoztató, de neve elhallgatását kérő forrás szerint - úgy gondolja, hogy Pompeo "hihetetlen munkát végez külügyminiszterként, és az országnak pontosan azon a poszton van rá szüksége, ahol most van".

Keddi sajtótájékoztatóján Pompeo kérdésre válaszolva sem kívánt kitérni ez ezt firtató részletekre, de röviden megerősítette, hogy szenátori indulása "nem hír", és addig marad a külügyminisztérium élén, amíg Donald Trump elnök akarja.

Az 56 éves Pompeo korábban Kansas képviselője volt a szövetségi képviselőházban, és az elmúlt hetekben sok hír látott napvilágot arról, hogy tekintélyes republikánusok bátorították őt az indulásra a szenátusi posztért is. A Republikánus Pártnak ugyanis csupán
velemenyezd, 2020. január 07. kedd, 18:31
Donald Trump: az amerikai kormányzat nem törekszik rendszerváltoztatásra Iránban
Bagdadban, hogy megelőzzön, és ne megindítson egy háborút. "Nem törekszünk rendszerváltoztatásra Iránban" - jelentette ki és egyúttal "mély tiszteletéről" biztosította az irániakat.

Trump ismételten hangsúlyozta, hogy kész és felkészült bármilyen akcióra annak érdekében, hogy megvédje az amerikaiakat.

Nyilatkozata után Trump nem adott lehetőséget a jelenlévő újságíróknak, hogy kérdéseket tegyenek fel.

Beszéde előtt nem sokkal Morgan Ortagus, az amerikai külügyminisztérium szóvivője Washingtonban közleményt adott ki, amelyben tudatta: Mike Pompeo amerikai külügyminiszter telefonon egyeztetett Mohammad el-Halboszival, a bagdadi parlament elnökével. A közlemény szerint a két politikus egyetértett abban, hogy csökkenteni kell a feszültséget Irakban és az egész térségben.

Közben a Fehér Ház egyik tisztségviselője újságírókkal közölte, hogy az amerikai kormányzat a Kazáli Hálózat nevű iraki síita paramilitáris csoport terrorista szervezetté nyilvánítására készül.

A Pentagon (védelmi
velemenyezd, 2020. január 03. péntek, 22:42
Képek, videók
a Discovery Washingtonban
mecsery
2013. január 18. péntek, 01:38
A család Washingtonban
lunczk
2007. április 29. vasárnap, 14:30
A sztlinizmus áldozatai
gezemice1949
2016. január 23. szombat, 15:45
II.v.h. áldozataiért.JPG
drozdikata
2011. november 15. kedd, 20:39
Móvári sortűz áldozatai 5
bodajne
2011. november 10. csütörtök, 13:10
I.világh. áldozatai.jpg
drozdikata
2011. október 30. vasárnap, 02:34
express lift áldozatai
juditmama
2011. január 23. vasárnap, 12:30
Sztalin áldozatai.jpg
farkas1945
2010. november 16. kedd, 17:54
Bombázások áldozatainak e
szjozsefm
2009. szeptember 20. vasárnap, 17:37
2131 - A háború áldozatai
takacsandrea3
2008. május 03. szombat, 20:34
A Concorde áldozatainak e
repulestorci
2007. szeptember 26. szerda, 13:41
A Háború Áldozatai.en.c.j
finike
2007. július 29. vasárnap, 08:06
Drávaszentes konferenciat
ludysi
2009. augusztus 25. kedd, 08:48
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.