Belépés
2019. december 07. szombat | 49. hét | 341. nap | 14:50 | Ambrus
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Oeconomus Gazdaságkutató: a kormány családpolitikáját igazolják a népesedési tendenciák
A közleményben azt írták, a fogyatkozó európai népesség problémája minden európai ország vezetését foglalkoztatja. Az utóbbi tíz év termékenységi rátáját megfigyelve az a trend látszik kirajzolódni, hogy míg a nyugat-európai országokban és a skandináv térségben a bevándorlók beáramlása ellenére is csökken ez a mutató, Közép-Európa országai, a V4-EK és a Baltikum esetében növekedés figyelhető meg.

Magyarországon a 2007-hez képest 2017-re sikerült mintegy 23 százalékkal - 1,32-ről 1,54-re - növelni a termékenységi arányszámot - derül ki az elemzésből.

Az alapítvány felhívta a figyelmet arra: a magyar kormány a kihívásra a demográfiai trend megfordításával kíván válaszolni, és ennek fontos eszköze a családtámogatás.

Emlékeztettek: Magyarországon 2010 óta az adókedvezményen keresztül nyújtott családtámogatás összege több mint tízszeresére nőtt: 2010-ben 31,5 milliárd forint volt, 2018-ra 355,6 milliárd forintra emelkedett. A kizárólag pénzbeli juttatások aránya a GDP-hez viszonyítva 2016-hoz képest 1,6 százalék helyett 2018-ban 4,6 százalékot ért el.

A július 1-jén életbe lépő családvédelmi akcióterv négy pontjával a kormány újabb lépéseket tett a demográfiai folyamatok megfordításáért - olvasható a közleményben.

Kiemelték, a jelenlegi magyar családtámogatás európai viszonylatban is kiemelkedőnek minősül. A családpolitika egyben a gazdaság mozgatórugója is, mert a gazdaságnak egyszerre biztosítja a munkaerőt, a szakértelmet, a fogyasztást és megtakarítást - tették hozzá.

A közlemény szerint az utóbbi évtizedek adatait vizsgálva szembetűnő, hogy a korábbi, "megszorításokon alapuló hibás válságkezelés" a születésszámokra is káros hatással volt: 2010-ben 90 335 gyermek született, majdnem 10 százalékkal kevesebb, mint 2008-ban.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. július 02. kedd, 16:41
Címkék: Oeconomus Gazdaságkutató, kormány családpolitikáját, népesedési tendenciák, fogyatkozó európai, nyugat-európai országokban, skandináv térségben,
Kommentek
Novák: nő a házasságkötési és a gyermekvállalási kedv
nem volt olyan alacsony mértékű mint jelenleg - közölte a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Ezek az eredmények azért is kiemelkedőek, mert 2002 és 2010 között, vagyis a nyolc éven át tartó "családellenes baloldali kormányzat alatt" 23 százalékkal csökkent a házasságkötések száma - tette hozzá a politikus.

Novák Katalin szerint a magyar kormány szerencsés helyzetben van, mert a választók felhatalmazása alapján immár 9 éve következetesen és kiszámítható módon alakíthatja a családpolitikáját. Márpedig a családalapítás során az egyik legfontosabb tényező a tervezhető jövő, hiszen a gyermekvállalás egész életre kiható döntés - fűzte hozzá.

Ebben a helyzetben a kormány alapelve - folytatta -, hogy a családokat segítő intézkedésekből soha nem vesznek el, hanem évről-évre hozzátesznek.

Ennek köszönhetően mára a magyar költségvetés a GDP közel 5 százalékát fordítja családtámogatásra, ami közel a duplája az OECD-tagállamok átlagának. A családokra fordított költségvetési összegek
velemenyezd, 2019. szeptember 04. szerda, 19:42
Európai országok családpolitikáját értékelte a Kopp Mária intézet
Az intézet az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a "családbarátság" szempontjai alapján összeállított lista azt mutatja, hogy az adott országban mennyire sokrétű és milyen széles a családokat támogató intézkedések köre. Ennek alapján kiderül, hogy egy adott ország társadalompolitikája kiemelten kezeli-e a családot és mennyire komplex a családpolitika.

Az országok teljesítményét 12 intézkedéstípus alapján hasonlítja össze az elemzés: vizsgálja a családok lakhatását segítő támogatásokat, a családi típusú adózást, a családi pótlékot, valamint az anyasági, a csecsemőgondozási és a gyermekgondozást segítő ellátásokat, a szülési, a gyermekgondozási és az apaszabadságokat, a bölcsődébe és óvodába járó gyermekek arányát, valamint a gyermekgondozási időszak nyugdíjba számításának lehetőségét.

A rangsorban az Európai Unió 28 tagállama, illetve további 17 európai ország szerepel, Magyarország Franciaországgal együtt a rangsor élén végzett, míg a lista középmezőnyében szerepel többi között az
velemenyezd, 2019. július 11. csütörtök, 07:05
Krónika 2. rész (napirend előtt: egészségügy, közfoglalkoztatás, Budapest, családok)
parlamenti államtitkára úgy válaszolt, hogy az elmúlt időben Budapesten megújultak közterek és középületek, a hármas metró, továbbá nő a zöldfelületek nagysága. Döntöttek több budapesti centrumkórház létrehozásáról, ami jelentősen növeli az ellátás színvonalát - emlékeztetett.

Közölte: az ellenzék olyan jelöltet ajánl Budapest figyelmébe, aki menekül a felelősség elől, nem vezet, hanem sodródik az árral és a politikai érdekcsoportok akaratával.

KDNP: a párt továbbra is támogatja a kormány családpolitikáját

Soltész Miklós (KDNP) arról beszélt, hogy pártja továbbra is támogatja a kormány családpolitikáját, valamint azt, hogy a költségvetés a családok költségvetése legyen.

Felvetette, hogy Varju László (DK) azt állította: az Orbán-kormányok tehetnek a devizahitelesek problémájáról. "Mintha nem ők" hozták volna létre azt az élethelyzetet, amellyel az embereket belehajszolták a devizahitelek felvételébe, és nem tettek semmit, hagyták egyre nagyobb mértékben eladósodni a családokat -
velemenyezd, 2019. július 01. hétfő, 15:31
Fűrész Tünde: a magyar családpolitika kiszámíthatóságot és stabilitást ad
Fűrész Tünde azt mondta, a szervezet összehasonlította 45 európai ország családpolitikáját, az eredményekből pedig kiderült, hogy a magyar családpolitikában sok olyan eszköz van, ami hungarikumnak számít, tehát máshol nem található meg. Ilyen például a július 1-jén induló babaváró támogatás és a négygyermekes anyukák szja-mentessége.

Magyarország egyre családbarátabb, a gyermekvállalási kedv stabil, az adatok szerint száz párnak 149 gyermeke születik. Ez az szám 2011-ben 123 volt, a KSH adatai szerint pedig ha ez az érték maradt volna, 88 ezerrel kevesebb gyermek született volna - ismertette.

Kitért arra is, Magyarországon a családi adókedvezményt minden gyereket nevelő család igénybe tudja venni, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) pedig egyedülálló, mert ha van is lakhatási támogatás más európai országokban, ahhoz nem adnak segítséget, hogy a családok önálló lakást tudjanak vásárolni.

A KINCS elnöke a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában arról beszélt, 2018-ban
velemenyezd, 2019. május 24. péntek, 09:48
Évértékelő - DK: üres családpolitikai ígérgetés volt a beszéd
A kormányfő beszédében egyebek mellett egy hétpontos családvédelmi akciótervet jelentett be.

Gréczy Zsolt, a DK frakciószóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az ország világosan értékelte a Fidesz családpolitikáját. Az elmúlt években 600 ezer magyar ment külföldre - zömében fiatalok -, lassan pedig eljön a kor, amikor külföldön több magyar születik majd, mint itthon. A párt nehezményezte, hogy Orbán Viktor beszélt bölcsődei ellátásról, miközben 2010-ben ő állította le a Gyurcsány-kormány bölcsődeépítési programját. Beszélt gyermekvállalásról, miközben 10 éve nem emelte a családi pótlékot, miközben országszerte hiány van gyerekorvosból, miközben épp most zárt be az ország legjobb koraszülött osztálya - hangsúlyozta.

"Idén is egy beteges hazudozó évértékelőjét hallottuk" - értékelt a DK-s politikus. "Valójában az idei év is a lopásról, az Orbán-család és a fideszes oligarchák gazdagodásáról, a lopott pénzen vett luxuséletmódjukról fog szólni, miközben az európai magyaroknak
velemenyezd, 2019. február 10. vasárnap, 17:01
Krónika 2. rész (napirend előtt: nemzeti összetartozás, családpolitika, fenntarthatóság)
összetartozás fontos aspektusa a drasztikusan csökkenő születésszám. "A demográfiai helyzet az most engem is aktuálisan érint, egészen pontosan két hét múlva remélhetőleg" - fogalmazott az állapotos képviselő, felhívva arra a figyelmet, hogy az élveszülések száma nem éri el a 2008-as válság előtti szintet.

Szerinte abban az országban születnek gyerekek, ahol jó élni.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint a választók úgy döntöttek, a kormány családpolitikáját folytatni kell. A termékenységi arányszám - az egy szülőképes nőre, párra jutó gyermekek aránya - a 2010-es 1,1-ről 1,5-re nőtt - mondta, ezt azzal magyarázva, érzik a családok, hogy nagyobb biztonságban tudnak gyereket vállalni, mint 2010 előtt.LMP: az innováció és a fenntarthatóság fogalmát a kormány nem tudta tartalommal megtölteniSzél Bernadett (LMP) szerint akkor lesz sikeres a magyar nemzet, ha minden tagja képes segíteni egymást és a kormány nem árkokat ás, illetve
velemenyezd, 2018. június 04. hétfő, 16:20
Választás 2018 - LMP: megfelelő megélhetést kell nyújtani a családoknak
Szél Bernadett szerdai budapesti sajtótájékoztatóján programjuk elemei közül elsőként ismertette pártja családpolitikáját, hangsúlyozva: ahol nem lehet megélni a bérből, ott gyermekek sem születnek.

Közölte: általános béremelést hajtanának végre a progresszív adózás bevezetésével, amelynek eredményeként a minimálbért keresők 26 ezer forinttal, az átlagbért kapók 36 ezer forinttal több pénzt vinnének haza havonta. A közszférában dolgozók jövedelmét is növelnék - tette hozzá.

Kijelentette azt is: igazságosabbá tennék a családtámogatási rendszert. Az adókedvezmény jelenlegi vívmányait meghagynák, de bővítenék is azt, az egygyermekesek kedvezményét megkétszereznék, mert - mint Szél Bernadett fogalmazott - még mindig a második gyermekekért küzd az ország. A családi pótlék és a gyes összegét 30 százalékkal emelnék, a családtámogatásokat pedig továbbtanuló gyermekek esetén 24 éves korig biztosítanák - közölte.

Növelnék a bölcsődei férőhelyek számát, amit Szél Bernadett szerint a kormány
velemenyezd, 2018. január 31. szerda, 14:43
Képek, videók
Kállay Miklós és kormánya
agica2004
2018. július 23. hétfő, 15:43
Kormányos Sándor: Március
maria_kadar_148
2018. március 04. vasárnap, 19:20
Batthyany kormány
taltos1
2017. október 06. péntek, 23:10
kormany.jpg
menusgabor
2017. március 10. péntek, 21:14
kormányzás.png
agica2004
2017. január 09. hétfő, 18:07
Kormányos Sándor M
maria_kadar_148
2016. május 05. csütörtök, 10:54
m_ Kormányos hiányzol gif
erzsikepuskas
2016. március 30. szerda, 21:57
lopás kormány
kicsoda57
2016. március 14. hétfő, 19:42
Kormányos Sándor
maria_kadar_148
2016. március 06. vasárnap, 21:01
Kormányos Sanyi szemedben
menusgabor
2016. január 28. csütörtök, 21:10
O.V.-kormányfő.jpg
agica2004
2015. augusztus 15. szombat, 17:41
Fidesz-kormány.jpg
agica2004
2015. április 10. péntek, 15:13
nepesedes.jpg
idgie1975
2009. augusztus 18. kedd, 20:11
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.