Belépés
2019. január 19. szombat | 3. hét | 19. nap | 23:52 | Sára, Márió
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Női filmeseknek indított ösztöndíjprogramot a Collegium Hungaricum Berlin
Az ösztöndíjprogramban idén Kis Hajni, Meggyes Krisztina és Tuza-Ritter Bernadett kapott meghívást az év első A-kategóriás filmfesztiváljára és azt kísérő szakmai workshopra. A pályájuk kezdetén álló, fiatal női filmesek támogatására indult kezdeményezést a jövőben a szakma más szegmenseire, producerekre, forgatókönyvírókra és operatőrökre is kiszeretnék terjeszteni - olvasható a Collegium Hungaricum Berlin MTI-hez eljutatott hétfői közleményében.

Mint írják, a három magyar filmes a Berlinale teljes időtartamára szállást és akkreditációt kap, így nem csupán a különböző szekciók vetítéseit kísérhetik figyelemmel, de a számtalan kapcsolódó szakmai esemény révén lehetőségük nyílik kapcsolati hálójuk bővítésére is. Emellett február 19-én egész napos nemzetközi mesterkurzust is rendeznek a Collegium Hungaricum Berlinben az európai filmszakma olyan elismert képviselőivel, mint Christina A. Maier, Agathe Bergman vagy Kobi Shely.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) rendező szakán végzett Kis Hajni neve 2016-ban vált ismertté, amikor Szép alak című rövidfilmjét legjobb idegen nyelvű narratív film kategóriában diák-Oscar-díjra jelölték, és szerepelt a Friss Hús versenyprogramjában is.

Meggyes Krisztina dokumentumfilm-rendező és televíziós műsorkészítő szakon végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Nagy visszhangot kapott 2015-ben a vámosszabadi menekülttáborról forgatott Azok című dokumentumfilmje, amellyel elnyerte a Magyar Filmkritikusok Díját 2016-ban.

Tuza-Ritter Bernadett elsőként vágóként kezdte tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, majd 2016-ban dokumentumfilm-rendező szakon is diplomát szerzett. A Woman Captured című dokumentumfilmjével történelmet írt, ez volt az első egész estés magyar alkotás, amely a rangos amerikai Sundance fesztivál versenyprogramjában szerepelhetett.

Az ösztöndíjprogramot a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával jött létre - áll a közleményben.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. február 05. hétfő, 16:32
Címkék: Collegium Hungaricum Berlin, Meggyes Krisztina, Tuza-Ritter Bernadett, Collegium Hungaricum Berlin MTI-hez, Collegium Hungaricum Berlinben, Christina,
Kommentek
Látványos designnal jelenik meg Magyarország a Lipcsei Könyvvásáron
A közlemény szerint a hétméteres, áttetsző függönyökkel bélelt, szőnyeggel borított standon egyedi bútorokon és speciálisan erre a térre komponált megvilágításban kapnak helyet a könyvek. A közelgő Bauhaus-évforduló jegyében tervezett designt a Hetedik Műterem építészei, Szabó Levente, Biri Balázs és Polgárdi Ákos tervezték. A pavilonban Katyi Ádám betűtervező Mohol betűcsaládját használták, amely a Bauhaus geometriai kísérleteiből inspirálódva, kortárs módon nyúl a Moholy-Nagy László-i hagyományhoz.

Németország második legnagyobb könyvszakmai rendezvényén Magyarország az 1990-es évek óta van jelen rendszeresen, nem csupán irodalmi eseményekkel, hanem önálló és látványos megjelenésű standdal is. A 40 négyzetméteres alapterületűre bővített pavilon programjában idén Bartis Attila A vége, Kiss Noémi Sovány angyalok és Szőcs Petra Dán púder című, németül is megjelent köteteit ismerheti meg a közönség.

Március 16-án a Schaubühne Lindenfels színpadán Bartis Attila, Szabó Levente építész és Jörg
velemenyezd, 2018. március 12. hétfő, 11:51
Ünnepi vetítéssorozattal köszöntik Berlinben Szabó Istvánt
A Kossuth-díjas művész munkáiból a német főváros egyik leghíresebb filmszínházában, az Arsenalban mutatnak be válogatást az Európai Filmakadémia (EFA) és a Balassi Intézet berlini magyar kulturális intézete, a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) közreműködésével.

A Tisztelgés Szabó István előtt című sorozatot a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) elé időzítették, péntektől február 8-ig hat filmet vetítenek és két pódiumbeszélgetést is szerveztek a rendezővel.

A program áttekintést nyújt Szabó István munkásságából a hatvanas évek végétől a kétezres évekig. Így műsorra tűzik az 1967-es Apa restaurált változatát, az 1980-ban bemutatott Bizalom című alkotást és az 1981-es Mephistót, amellyel Szabó István elnyerte az Oscart. Szerepel a programban az Édes Emma, drága Böbe című 1991-es munka is, a Harvey Keitel, Stellan Skarsgard és az egyik legismertebb német filmszínész, Moritz Bleibtreu szereplésével készült Taking Sides - Szembesítés című 2001-es film, és a 2012-ben bemutatott Az
velemenyezd, 2018. február 01. csütörtök, 18:13
Magyar kulturális programok világszerte a Balassi Intézet szervezésében
Január elején zárt a magyar modernizmus festészetét bemutató kiállítás a varsói királyi várban, ezzel ért véget a 20 hónap alatt 550 kiállítást, koncertet, színházi és táncelőadást, divatbemutatót, ifjúsági és egyéb programot kínáló lengyelországi magyar kulturális évad - emlékeztetett a külföldi magyar intézeteket fenntartó Balassi Intézet szerdai budapesti sajtóbeszélgetésén Hammerstein Judit helyettes államtitkár, az intézmény vezetője.

Mint hangsúlyozta, az évadban a magyar kultúra teljes vertikumát igyekeztek bemutatni a résztvevő mintegy 80 lengyel városban. Az intézet 60 új kiadványt - szépirodalmi, tudományos és ismeretterjesztő köteteket - jelentetett meg, 85 fellépő 141 koncertet adott, 55 magyar filmet mutattak be, 2017 decemberében pedig magyar-lengyel történelmi játszóteret is avattak Varsóban.

A magyar-lengyel kulturális kapcsolatok történetében példa nélküli nagyságrendű bemutatkozásra a magyar kormány 700 millió forintot biztosított, a költségvetést pályázatokkal egészítették
velemenyezd, 2018. január 17. szerda, 13:03
Ismét magyar filmfesztivált rendeznek Berlinben
külföldi magyar filmfesztivál - emelték ki a szervezők hétfői közleményükben.

A fesztiválnak három fő célja van: stabil helyet, platformot szerezni a magyar filmművészetnek a német főváros kulturális életében, ösztönözni a magyar társadalom folyamatainak elmélyültebb tanulmányozását és a párbeszédet a magyar és a német filmesek között, valamint bemutatni a világ élvonalába tartozó magyar filmművészet gazdaságságát, változatosságát.

A Balassi Intézet berlini kulturális intézete (Collegium Hungaricum Berlin, CHB) és a SpeakEasy Project nevű magyar filmgyártó cég berlini részlege által rendezett filmfesztivál helyszíne a CHB épülete és a Babylon, az egyik leghíresebb berlini művészmozi.

A nyitófilm az idén a cannes-i fesztivál versenyprogramjában bemutatott Jupiter holdja. A nagyjátékfilmes szekcióban Mundruczó Kornél rendezése mellett látható még Török Ferenc 1945 című filmje, amelyet nagy sikerrel vetítettek az idei Berlinalén, a Hurok című thriller Madarász István rendezésében és további
velemenyezd, 2017. október 09. hétfő, 18:43
Németh Hajnal legfrissebb munkái a Collegium Hungaricum Berlinben
Az Imagine War & White Song est a Berlinben élő magyar alkotó több olyan művét fogja össze, amelyek a globális és helyi kultúrákra, illetve azok kritikájára reflektálnak - közölte az MTI-vel szerdán a Külgazdasági és Külügyminisztérium - Balassi Intézet.

Mint emlékeztettek, Németh Hajnal a magyar kortárs képzőművészet évtizedek óta meghatározó alakja: a kilencvenes években fotóval, digitális képalkotó eljárásokkal és videóval dolgozott, majd a 2000-es évektől egyre inkább az előadói műfajok felé fordult. Alkotásaiban többek közt az opera és a színházi előadások eszköztárát alkalmazza, de gyakran felhasználja a könnyűzenét is.

Németh Hajnal rendszerint dalok, képek és szövegek apró megváltoztatásával hoz létre társadalmi vagy politikai témájú üzeneteket. Az Imagine War (2014-2017) formailag egy koncert, melyet szólóénekes, duó vagy zenekar ad elő. Az összeállításban hat-tíz, a hatvanas-hetvenes évekből ismert sláger szerepel olyan előadóktól, mint a Beatles, John Lennon, a Velvet Underground
velemenyezd, 2017. május 31. szerda, 16:03
Német fesztiváldíjat kapott Till Atilla Tiszta szívvel című filmje
A berlini magyar kulturális intézet (Balassi Intézet - Collegium Hungaricum Berlin, CHB) hétfői közleménye szerint az előző nap véget ért négynapos fesztivál nemzetközi zsűrije az érzelmekkel, humorral és meglepetésekkel teli történettel indokolta, hogy Till Atilla akcióvígjátékának ítélte oda a legjobb filmnek járó elismerést.

A másodszor megrendezett szemlén a délkelet-európai térség 15 országának friss filmes terméséből mutattak be válogatást, eredeti nyelven, angol felirattal. A Tiszta szívvel a fesztivál rendezőpartnereként közreműködő CHB kezdeményezésére került a versenyprogramba.

A zsűri három további díjról is döntött. A legjobb rendezésért járó elismerést Bujar Alimani albán filmes kapta Krom (Króm) című munkájáért, a legjobb színésznőként Natasa Dorcicot, a Ti mene nosis (Te viszel engem) című horvát film szereplőjét, a legjobb férfi színészként pedig Donat Qosját, a Home Sweet Home (Otthon, édes otthon) című koszovói versenyfilm szereplőjét díjazták.

A Tiszta szívvel Till
velemenyezd, 2017. május 29. hétfő, 20:04
Megnyílt a Lipcsei Könyvvásár
megtöltenek egy egész csarnokot, ahol nemcsak kiállítási standokat alakítottak ki, hanem öltözőket is, mert az idén is sokan beöltöznek kedvenc képregényhősüknek.

A szervezők várakozása szerint 250 ezren látogatnak el a vásárra. Az idei díszvendég Litvánia, a hárommillió lakosú balti ország irodalmát 24 új, német nyelvű kötet révén és csaknem 100 szerző és könyves szakember részvételével mutatják be.

A magyar részvétel ismét a német fővárosban működő magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum Berlin és a Publishing Hungary Program közös szervezésében valósul meg. A magyar standot a többszöri German Design Award Gold nyertes, illetve 2016-ban Red Dot-díjjal elismert LEAD82 tervezi - közölte az MTI-vel a Balassi Intézet.

Az irodalmi program a frissen megjelent magyar fordításokra összepontosít. Péterfy Gergely Kitömött barbár című kötetét a többek közt Az oroszlánkirály Timonjának szinkronhangjaként és a Tetthely című népszerű német televíziós sorozatból ismert színész, Ilja Richter
velemenyezd, 2017. március 23. csütörtök, 18:37
Képek, videók
Hungaricum.jpg
agica2004
2013. december 21. szombat, 12:43
Log_Regnum_Hungaricum. jpg
dandej
2009. április 17. péntek, 22:58
Hungaricum
kimi075
2007. március 24. szombat, 19:04
Az élet pályája
sanci81
2015. július 27. hétfő, 16:40
Balra a kisvasút pályája,
caris11935
2009. április 12. vasárnap, 11:27
Fiatalon, pályája kezdeté
rozsaszalam
2006. november 26. vasárnap, 01:18
dobogón a három magyar
hapon
2007. szeptember 09. vasárnap, 08:33
három a magyar igazság
seiya
2006. június 18. vasárnap, 12:53
Különboző láncok.png
cady89
2017. január 11. szerda, 23:21
86204-a-kulonbozo-drog ok-
charlotteani
2016. március 18. péntek, 00:31
3 A különböző fűszerkeve
jozsef_olah_9843
2015. június 02. kedd, 14:00
Két nagyon különböző....j
pacsakute
2013. augusztus 03. szombat, 15:09
151 különböző
angelina2006
2013. március 23. szombat, 17:24
029 különböző
angelina2006
2013. március 23. szombat, 15:31
028 különböző
angelina2006
2013. március 23. szombat, 15:31
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.