Belépés
2019. június 25. kedd | 26. hét | 176. nap | 18:30 | Vilmos
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kakaós csiga
Hozzávalók:

50 dkg liszt

5 dkg margarin, vagy olaj

5 dkg porcukor

Egy csipet só

2,5 dkg élesztő

1 db tojás

2,5 dl tej

25 dkg margarin (külön a hajtogatáshoz)

Kevés tejszín

Porcukor

Kakaópor.

Elkészítés:

Kimérjük a hozzávalókat, átszitáljuk a lisztet. A tejet nem kell megmelegíteni, hidegen használjuk majd.
Az élesztőt kevés hideg tejben csomómentesen elkeverjük, de nem készítünk kovászt. A lisztet, a margarint, a sót, a tojást és az élesztős tejet egy tálba tesszük, és fokozatosan adagolva a tejet, összegyúrjuk a tésztát. Egy bucit formálunk, majd a tetejét bevágjuk, és letakarjuk egy kis időre. Miután a vágások mentén szétnyílt a tészta, elkezdhetjük a hajtogatást.
A 25 dkg margarint a táblára tesszük, lisztet szórunk rá, és a kezünkkel szétlapítjuk, majd félretesszük.
A tésztát kinyújtjuk, és a félretett margarint ráhelyezzük, majd minden oldalról ráhajtjuk a tészta széleit. Ezután letakarjuk, pihentetjük. A hajtogatást 2-szer megismételjük.
Az utolsó nyújtásnál ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, megkenjük kevés tejszínnel, majd a porcukorral elkevert kakaóport rászitáljuk. A tésztát feltekerjük, és ujjnyi vastagra felkarikázzuk. Mielőtt a tepsire helyeznénk, a végét aláhajtjuk, és a tepsiben egy kicsit a tenyerünkkel szétlapítjuk.180C fokon készre sütjük.
A tetejére porcukrot szórunk.
A töltelékünk lehet fahéj, darált dió, mogyoró, amelyet szintén porcukorral keverünk el.

A receptet, fotókat küldte: Csajbók Andrea, Nyíregyháza.

Link
bkisseva, 2018. április 13. péntek, 10:20
Címkék: Csajbók Andrea, élesztőt kevés, élesztős tejet, tálba tesszük, bucit formálunk, tetejét bevágjuk,
Kommentek
Nemes Nagy Ágnes: Tavaszi felhők
legjobb).

Hozzáadjuk a cukrot, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik benne.

Felöntjük a maradék, két liter, hideg vízzel.

Belereszeljük a citromok héját, a levüket belefacsarjuk. Hozzálöttyintjük a fehérborecetet. Megkeverjük.

Belerakosgatjuk a tiszta bodzavirágokat és finoman megkeverjük.

Textillel letakarjuk, és szellős helyre tesszük.

Pár nap elteltével ránézünk, és ha nem habos egyáltalán, azt jelenti, nem indult be az erjedési folyamat, kevés szárított élesztőt adunk hozzá.

Újra letakarjuk, és hagyjuk erjedni néhány napot.

Textillel bélelt szűrőn átszűrjük a pezsgőt és sterilizált, vastag falú, csatos üvegekbe töltjük.

Száraz, hűvös helyen még egy hetet állni hagyjuk.

Hűvösen fogyasztjuk!


Rántott bodzavirág


Hozzávalók 4 személyre: 16 db bodzavirág, 15 dkg finomliszt, 2 tojás, 1,5 dl világos sör, 1 csipet só, 1 liter étolaj a sütéshez, 4 evőkanál
lilagondolatok, 2019. május 12. vasárnap, 14:47
Darás-diós-mákos-meggyes kelt rétes
3 evőkanál tejföl.
A diós töltelékhez:
20 dkg darált dió,
15 dkg kristálycukor,
1 citrom reszelt héja.

A tejfölös keverékhez:
5 tojás,
3 evőkanál cukor,
3 dl tejföl.

A darás töltelékhez:
2 tojás,
15 dkg cukor,
1 citrom reszelt héja,
2 dl tejföl,
10 evőkanál búzadara.

A tejet meglangyosítjuk, a lisztet átszitáljuk.
Két deci langyos tejbe teszünk 3 evőkanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt.
Pár percig állni hagyjuk, majd a liszt közepébe fészket készítünk, beleborítjuk a felfutott élesztős tejet, és összekeverjük kevés liszttel.
Ezt a kovászt további tíz percig kelesztjük.
Egy deci langyos tejben feloldunk egy tojásnyi sertészsírt, és két egész tojást is elvegyítünk benne. Az egészet a lisztbe borítjuk, és további langyos tej adagolásával lágy tésztát dagasztunk.

Kidolgozás közben alaposan megpaskoljuk, hogy sima, hólyagos legyen. Ekkor beledolgozzuk a
suzymama, 2019. március 11. hétfő, 21:52
Részeges pogácsa
pohár tejföl
1 egész tojás
1,5 dl tej
1 mokkáskanál cukor
1.kávéskanál ecet
2 cl szilvapálinka
dió nagyságú zsír (lehet hájzsír is)
25 dkg vaj (hideg állapotban, hogy reszelni lehessen)
1 tojássárgája + egy mokkáskanál tej a kenéshez

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd a közepébe egy kis mélyedést készítünk, ahova az alábbi hozzávalókat adagoljuk: a tejföllel összekevert 1 egész tojást, a cukorral meglangyosított, tejben felfuttatott élesztőt, a fehérbort (vagy ecetet) és a pálinkát.

A fenti hozzávalókat rétestészta állagúra összedolgozzuk.
Ha a tészta keménynek tűnik, egy kis langyos vizet vagy kevés tejfölt adunk hozzá.
A tésztát addig dolgozzuk, amíg el nem válik a kezünktől, az edény oldaláról, és hólyagos nem lesz. Ezt a tésztát lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra sodorjuk, s erre
rászeleteljük vagy ráreszeljük a hideg vajat.

Miután ezzel végeztünk, a tésztát 1/3 arányban hajtogatjuk : fölülről,
suzymama, 2019. március 11. hétfő, 21:46
Hókifli
Hozzávalók : 50 dkg rétesliszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl, 1 ek. porcukor, 2 dkg élesztő, csipet só, ha szükséges 1 - 1.5 dl tej



Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk.

A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk.
Ha a tészta esetleg nem állna össze, kevés langyos tejet lehet még hozzá tenni, míg elérjük a megfelelő állagot.
Kétfelé vesszük, letakarva 15-30 percig pihentetjük.
3 mm vastagságúra nyújtjuk, köröket szaggatunk belőle, majd megtöltjük.

A töltelék lehet bármi, dió, lekvár, mák. Én most gesztenyéset és lekvárosat készítettem.

Feltekerjük, kifliket hajtunk belőlük.
Sütőpapíros tepsin, előmelegített 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük, még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk.

Finom, puha, omlós tészta!
suzymama, 2019. február 01. péntek, 16:46
Almafánk......
Almafánk - hétköznapokra, ünnepre egyaránt jó !

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
50 dkg savanykás, tisztított, reszelt alma
1 zacskó szárított élesztő
1 evőkanál porcukor
5 dl tej
4 dkg margarin
2 egész tojás
1 mokkáskanál só
A sütemény behintéséhez: fahéjas porcukor.

Elkészítése:

1 dl tejben elkeverjük az élesztőt és a porcukrot, majd letakarva, langyos helyen felfuttatjuk. Mély tálba szórjuk az előzőleg átszitált lisztet, és a közepébe egy mélyedést vájunk. Ide öntjük a megkelt élesztőt, a sót, az egész tojásokat és a margarint. Annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk.

A cipóvá formált tésztát lisztezett tálba tesszük, a tetejére is szórunk egy keveset, majd tiszta ruhával letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután beledolgozzuk a reszelt almát. A 1/2 cm vastagra kinyújtott tésztát közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Bő, forró olajban, fedő
agica2004, 2018. december 23. vasárnap, 16:39
Különleges bejgli karácsonyra
........
Tészta alaprecept
Ezzel a finom tésztával könnyen tudsz majd dolgozni és bármilyen töltelékkel remekül kombinálhatod.
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
2 dkg élesztő
1,5 dl tejföl
1 dl tej
25 dkg vaj
2 kisebb tojás
5 dkg porcukor

1 tojás a kenéshez

Elkészítés:
A tejet 1 teáskanál cukorral langyosra melegítjük, és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, de nem dolgozzunk vele túl sokáig, különben a vaj felolvad a kezünk melegétől. Adjuk hozzá a porcukrot, a tojást, a tejfölt és a felfutott élesztőt. Gyúrjuk össze a hozzávalókat, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Ha sokáig gyúrjuk, ugyanaz érvényes: a vaj felolvad és a tészta túl puha lesz. Kb. 25 dkg-os cipókat formáljunk az összeállított tésztából. Fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe 15-20 percre.
A tésztát ezután 20-25 cm-es téglalapra nyújtsuk. Mehet rá a
maroka, 2018. december 16. vasárnap, 08:51
Túrós-baconos pogácsa
Túrós-baconos pogácsa




Hozzávalók:

35 dkg liszt, 25 dkg margarin, 25 dkg túró, 1 tk. só, 1 tojás + 1 a lekenéshez, 2,5 dkg élesztő, 15 dkg bacon (vagy füstölt tarja, sonka), 1 hagyma, 10 dkg füstölt sajt + a tetejére

Az élesztőt kevés tejben 1 kk. cukorral felfuttatjuk.
A bacont kis kockára vágva kiolvasztjuk és az apróra vágott hagymát megsütjük rajta.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk a hagymás szalonnával és a reszelt füstölt sajttal. Kinyútjuk ujjnyi vastagra (NEM KELL KELESZTENI!) és tetszőleges nagyságúra kiszaggatjuk.
Tojással lekenjük, sajttal megszórjuk és 200 C-ra előmelegített sütőben 20-30 percig sütjük.
vorosrozsa66, 2018. november 03. szombat, 16:05
Bagaméri Kapros lepény - Kalács
2 dkg élesztőt felfúttatok kevés langyos tejben és félkiló lisztel,
3 dl enyhén sós vízzel összedolgozom.

Kelesztés után kinyújtva 2 x hajtogatva,olajjal megkenve, pihentetés után vagdalt,
párolt,sós kaporral megkenve feltekerem kalácsként és ropogósra sütöm.

A tetejét olajjal megkenve,bevagdosva szép pirosra sül.
Túróval gazdagíthatjuk, mindenképp nagyon finom.
dandej, 2018. október 09. kedd, 14:39
Képek, videók
csájee
picipoti
2006. szeptember 15. péntek, 22:50
Felfutatjuk az élesztőt
dorist
2006. november 25. szombat, 00:05
élesztős muffin
ibolya58
2010. február 07. vasárnap, 09:39
egyszerü-élesztős-repe dt
iraziviki
2009. szeptember 30. szerda, 19:37
egyszerü-élesztős kisült
iraziviki
2009. szeptember 30. szerda, 19:36
egyszerü élesztős-bevágva
iraziviki
2009. szeptember 30. szerda, 19:35
egyszerü élesztős-kel
iraziviki
2009. szeptember 30. szerda, 19:34
Csak élesztős.jpg
miday
2008. április 09. szerda, 19:18
Élesztős tönkölyszelet
lkjudit
2008. január 07. hétfő, 20:14
Élesztős tönkölykenyér
lkjudit
2008. január 07. hétfő, 19:29
élesztős 7 tojás
bezsa
2007. április 28. szombat, 22:06
Formát a gépbe tesszük
dorist
2006. november 24. péntek, 23:44
hópehely formályú fülbev
vasnemarika
2015. november 12. csütörtök, 14:25
Uram formáld a szívemet
sacimama
2015. július 08. szerda, 14:27
bánat formál.jpg
yvett789
2015. január 11. vasárnap, 18:01
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.