Belépés
2020. április 02. csütörtök | 14. hét | 93. nap | 10:43 | Áron
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Új templomot kapott Derekegyház
A Szentes és Orosháza között fekvő község a régészeti leletek tanúsága szerint már az Árpád-korban egyházas falu volt. A település a tatárjárás pusztítása után néhány évtizeddel újra benépesült, majd a 16. század második felében a török három alkalommal is feldúlta, ennek következtében teljesen megsemmisült. A pusztává vált területet Károlyi Sándor 1722-ben megvásárolta, majd Károlyi Antal az 1760-as években uradalmi központtá fejlesztette.

A Károlyi-család barokk-copf stílusban épült kastélyának melléképületében, az eredetileg nagykonyhának szánt teret alakították át ideiglenesen kápolnává. Derekegyház római katolikus híveinek, az új templom megépítéséig ez volt a temploma.

A Szentháromság-templom alapkövének szentelésére, az Árpád-kori kápolna lerombolását követő 777. évben, 2018-ban kerülhetett sor. A templom tervezője Váncza László, Ferenczy Kinga és Ránki Soma építészek voltak, az 160 millió forintos beruházás kivitelezését az Építészmester Zrt. végezte.

Az új templom a kastély előtti park ligetes kertjében, a falut átszelő országútról nyíló téren épült fel. A csarnokterű főhajó - a teljes szélességben illeszkedő, félköríves záródású apszisával - az ókeresztény templomok liturgikus tereinek alapelrendezését követi. A főhajóhoz észak felől csatlakozó oldalhajóban helyezték el a keresztelőkutat, a templomtér kereszttengelyének végpontjában. A gyóntatófülke a harangtorony alatt, a kórusra felvezető lépcső mellett kapott helyet. A templomtér belső berendezését egyedi tervezésű, egységes formavilágú, erdeifenyőből készített liturgikus tárgyak és bútorok alkotják.

Az oldalhajó nyugati végébe kimozdított harangtorony a főhomlokzat síkjához illeszkedve karakteres sziluettet rajzol az aszimmetrikus tömegű templomnak. Az összefogott szerkezetű, nagyméretű nyílászárók, súlyponti helyeken világítják be a szakrális teret, kevés helyen megbontva ezzel a tömör falazatokat. A zsindellyel fedett, fehérre festett templom, külső jegyeiben a magyar szakrális építészet hagyományaiból merít, de a végső forma, az építészeti részletképzés már a 21. század első évtizedeinek jellegzetességeit mutatja.

A Szeged-Csanádi Egyházmegyében több templomot emeletek a közelmúltban, így Nagylakon, Békéssámsonban, Tarhoson és hamarosan befejeződik az építkezés Pusztaszeren is.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. június 15. szombat, 23:22
Címkék: Károlyi Sándor, Károlyi Antal, Váncza László, Ferenczy Kinga, Ránki Soma, Építészmester Zrt,
Kommentek
Meteorológiai szolgálat: 1901 óta a második legmelegebb nyár volt az idei
augusztusok rangsorában.

Az év első hőhulláma június közepén volt, 15-én és 16-án is megdőlt az országos napi maximumhőmérséklet rekordja. Júniusban minden nap középhőmérséklete az éghajlati normál felett alakult.

Július 10-én és 12-én új országos napi minimumhőmérsékleti rekordok születtek. Az évszak legalacsonyabb hőmérsékletét (3,5 fok) július 10-én mérték Zabaron. Majd a július végét, augusztus elejét több rövidebb hőhullám jellemezte. A nyár legmelegebb napja augusztus 12-e lett, ekkor Derekegyházán 38 fokot regisztráltak. A nyár utolsó hetei tartós kánikulával teltek.

Kitértek arra is, hogy a csapadék szélsőséges területi eloszlása mellett a 2019-es nyár országos átlagban 12 százalékkal szárazabb volt az 1981-2010-es átlagnál. A június és július országosan átlag körüli csapadékú volt, az augusztus viszont az átlagosnál 30 százalékkal szárazabban alakult. Az egész évszakban gyakoriak voltak a károkozó felhőszakadások, jégesők. Az évszak csapadékának jelentős részét záporok, zivatarok
velemenyezd, 2019. szeptember 04. szerda, 12:33
Fogyatékkal élők számára épülnek lakóotthonok Nagymágocson és Derekegyházon
Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár a Derekegyházon rendezett ünnepségen kifejtette, a kommunizmus egyik súlyos öröksége, hogy a fogyatékkal élő embereket szinte elzárva tartották a társadalomtól, gyakran a települések szélén létrehozott több száz fős otthonokban.

A kormány határozott célja, hogy a társadalom érzékenyítésével elérje, minél inkább természetesen kezelje mindenki a fogyatékosságot, fogadják el és fogadják be a fogyatékos embereket - mondta az államtitkár. Hozzátette: a kormány több mint 25 milliárd forint hazai és uniós forrást fordít az intézményi férőhelykiváltásra.

A társadalom egyenrangú tagjaként olyan életkörülményeket kell biztosítani a fogyatékkal élőknek, hogy a mindennapokban a lehető legnagyobb, saját maguk által igényelt önállósággal élhessenek a speciális igényeiknek megfelelő, magas színvonalú körülmények között - tudatta a politikus.

A derekegyházi kastélyotthonban a zsúfoltság és az akadálymentesítés hiánya miatt nem
velemenyezd, 2019. március 21. csütörtök, 16:51
Vihar - Hetvenezer helyen már helyreállították az áramszolgáltatást
A közlemény szerint Baja és Kecskemét környékét érintette leginkább a vihar, amely kelet felé vonulva Békéscsaba térségében is károkat okozott. A letört ágak és a tövestől kifordult fák a villamoshálózatra zuhantak, oszlopok törtek ki, emiatt tömeges üzemzavar alakult ki Kecskemét, Nagykőrös és Cegléd, valamint Békéscsaba, Gyula és Békés közelében.

A Nemzeti Közművek munkatársai egész éjszaka dolgoztak, azonnal megkezdték a hibák felderítését és ahol lehetett a javítást. A helyreállítás folyamatos, a cég száznál is több szakembere dolgozik a helyszíneken.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a kidőlt fák sok helyen megrongálták a hálózatot, a leszakadt vezetékek megközelítése élet- és balesetveszélyes.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság korábbi tájékoztatása szerint szerda kora reggelig mintegy háromszáz esetben riasztották viharkárhoz a tűzoltókat, és még érkeznek újabb bejelentések. Éjjel elsősorban Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Pest megyében volt szükség a munkájukra a mostoha
velemenyezd, 2018. június 13. szerda, 08:41
Krónika 3. rész (határozathozatalok)
Elfogadták a BM terrorellenes csomagját, létrejön a TIBEK

Elfogadta a parlament a BM terrorellenes csomagját. A minősített többséget igénylő rendelkezéseket 185 igen szavazattal, 6 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett hagyták jóvá a képviselők, az egyszerű többséget igénylő passzusok pedig 182 igen, 9 nem és 3 tartózkodó szavazatot kaptak.

A BM intézkedési csomagjának egyik lényegi eleme, hogy az eddigi Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ a jövőben nemzetbiztonsági szolgálatként, Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) néven működik tovább. A belügyminiszter alá tartozó TIBEK feladata a nemzetbiztonságot, bűnüldözést, közbiztonságot vagy más alapvető biztonsági érdeket sértő adatok feldolgozásának, elemzésének eredményeként a lehető legátfogóbb kép összeállítása az ország terror-, illetve esetleges más fenyegetettségéről, a belső biztonsági helyzetről, a közbiztonság állapotáról. Minderről tájékoztató rendszert működtet, és értékelő jelentéseket készít a
velemenyezd, 2016. június 07. kedd, 11:01
Helyreállt az áramszolgáltatás Bács-Kiskun és Csongrád megyében
A társaság közleménye szerint a múlt szerdai, nagy erejű vihar a két megyében nem kímélte az EDF Démász villamosenergia-hálózatát sem. A kidőlt erdősávok nagyfeszültségű oszlopokat döntöttek ki, vezetékeket szakítottak el, ami órákra megzavarta a villamosenergia-szolgáltatás folyamatosságát.

Az EDF Démász Hálózati Elosztó Kft. munkatársai folyamatos készenlétben, megerősített csapattal vettek részt a károk elhárításában, munkájukat segítették a vállalat külső partnerei is - írták.

A közleményben kiemelték: a hétvége óta a megszokott jó minőségben használhatják a villamos energiát a viharkárok által a leginkább érintett derekegyházi, csengelei és szanki lakosok is, akiknek a helyzetét aggregátorokkal igyekezett enyhíteni a társaság.
velemenyezd, 2015. május 11. hétfő, 15:51
Nem közlekedhetnek teherautók az Orosháza-Szentes összekötő úton
A korlátozást a jelentős mértékű átmenő teherforgalom miatt vezették be, és a célforgalomra nem vonatkozik.

A korlátozás december 5-től érvényes még a Derekegyház-Nagymágocs-Székkutas összekötő út 45-ös főúttól Nagymágocson a Székkutasi útelágazásig tartó szakaszán, továbbá a Szentetornya-Nagymágocs összekötő út Árpádhalmi útelágazástól Nagymágocson a Szentesi utcáig tartó szakaszán, az Árpádtelepi bekötőúton, valamint a nagymágocsi bekötőúton.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2014 őszén, az Orosháza-Szentes összekötő úton végzett felülvizsgálat után, a nagymágocsi és a derekegyházi önkormányzatokkal, valamint a szentesi rendőrkapitánysággal egyeztetve döntött a korlátozás bevezetéséről.
velemenyezd, 2014. december 03. szerda, 16:32
Önkormányzat 2014 - Polgármesterek - Csongrád megyei kistelepülések - EREDMÉNY
(Független)

Ambrózfalva - Perleczki Béláné (Független)

Apátfalva - Szekeres Ferenc (FIDESZ-KDNP)

Árpádhalom - Szarka Attila (FIDESZ-KDNP)

Ásotthalom - Toroczkai László (JOBBIK)

Baks - Búza Zsolt (Független)

Balástya - Ujvári László (Független)

Bordány - Tanács Gábor (Független)

Csanádalberti - Csjernyik Zoltán (Független)

Csanádpalota - Kovács Sándor (Független)

Csanytelek - Forgó Henrik (Független)

Csengele - Kormányos Sándor (Független)

Derekegyház - Szabó István (Független)

Deszk - Király László (MSZP)

Dóc - Tóth Margit (Független)

Domaszék - Kispéter Géza (Független)

Eperjes - Kós György Gergő (Független)

Fábiánsebestyén - Dr. Kós György (Független)

Felgyő - Horváth Lajos (Független)

Ferencszállás - Jani János (Független)

Forráskút - Fodor Imre (Független)

Földeák - Hajnal Gábor (Független)

Királyhegyes - Horváth Lajos (Független)

Kistelek - Nagy Sándor (FIDESZ-KDNP)

Kiszombor -
velemenyezd, 2014. október 13. hétfő, 11:36
Képek, videók
Derekegyház.jpg
basikele
2012. november 11. vasárnap, 07:40
Derekegyháza
brozsika
2008. július 09. szerda, 08:25
Derekegyház magasságadata
derekegyhaz
2007. augusztus 11. szombat, 21:35
Az első Derekegyházi nő
derekegyhaz
2007. augusztus 11. szombat, 21:32
Derekegyház
derekegyhaz
2007. augusztus 11. szombat, 21:29
Károlyi Amy_Weöres Sándor
2kovijuli
2017. május 19. péntek, 16:15
DSCN0219Károlyi kastély,
irmus
2018. június 14. csütörtök, 06:56
DSCN0217Károlyi kastély,
irmus
2018. június 14. csütörtök, 06:55
Károlyi kastély, Parádsas
irmus
2018. június 12. kedd, 07:01
károlyi mihály.png
chillik
2017. november 08. szerda, 12:55
Károlyi Sámuel sírkövére.
chillik
2017. október 03. kedd, 05:17
károlyi ferdinanda.png
chillik
2016. május 24. kedd, 17:38
Károlyi Lajoshoz.jpg
chillik
2016. február 19. péntek, 05:29
N.Karolyi rom.kat.templom
borigit
2015. március 28. szombat, 11:23
N,Karolyi rom.kat.templom
borigit
2015. március 28. szombat, 11:05
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.