Belépés
2019. november 22. péntek | 47. hét | 326. nap | 14:43 | Cecília
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Tusványos - Tőkés László: az erdélyi magyarság 30 évvel a diktatúra bukása után is ostrom alatt van
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke szombaton beszélt erről Tusnádfürdőn, a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) zárónapján, azon a fórumon, amelyen Orbán Viktor miniszterelnökkel együtt vett részt. Az egykori temesvári lelkész, akinek a rendszerrel szembeni ellenállása több más eseménnyel együtt végül a diktatúra bukásához vezetett, kijelentette: az ostrom 1989 után is tart.

"A román titkosszolgálatok, pártok és felbérelt civil szervezetek sűrűn verik a blattot, osztogatják a Ceausescu-rezsim eszköztárából örökölt magyar kártyát" - jelentette ki.

Szerinte ostromállapot van Marosvásárhelyen, Szatmárnémetiben, Nagyváradon és Kolozsváron, ahol a magyarság számaránya mára már 50, 40, 30, illetve 20 százalék alá esett, és a néhai kolozsvári Bolyai Tudományegyetemhez hasonlóan a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem is elesni látszik a harcban. Úgy véli: Beke István és Szőcs Zoltán személyében székely politikai foglyok ülnek börtönben. Az úzvölgyi katonai temető pedig már önmagában is példázza, hogy Székelyföld is ostrom alatt áll.

Kijelentette: tényleges rendszerváltozásra van szükség Romániában. Václav Havel volt cseh elnököt idézve tette hozzá: a posztkommunista rezsimet is meg kell dönteni.

Tőkés László kijelentette: minden bizonnyal a bukaresti bíróságon fog megemlékezni a trianoni diktátumról az esemény centenáriumán. Ugyanis épp 2020. június 4-ére idézték be a bíróságra abban a perben, amelyet a román állami kitüntetése megvonása miatt indított. Emlékeztetett rá, hogy a Románia csillaga kitüntetést a romániai forradalomban betöltött szerepéért kapta Traian Basescu elnöktől, és Klaus Iohannis elnök vonta meg tőle, amiatt, mert hat évvel ezelőtt, éppen Tusványoson azt kérte Orbán Viktortól, hogy Magyarország vállaljon védhatalmi szerepet az erdélyi magyarság fölött az osztrák dél-tiroli modellnek megfelelően.

Tőkés László emlékeztetett arra, hogy az Európai Parlamentben töltött 12 évi munka után "visszaadta mandátumát". Sajnálattal említette meg, hogy míg 2007-ben, 2009-ben és 2014-ben három erdélyi magyar szerzett EP-képviselői mandátumot, idéntől már csak ketten képviselik az erdélyi magyarságot.

Sérelmezte, hogy az "egypárti kizárólagosságra törekvő" Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) számára immár nem az autonómia, a magyar felsőoktatás, a restitúció, a nyelvi jogok és a csángók ügye a cél, hanem a választási küszöb átlépése. "Nem jogainkért harcolunk, hanem a parlamenti kiesés ellen" - állapította meg.

Úgy véli: az erdélyi magyar érdekképviselet gyökeres reformra szorul, és az átalakítás egy új magyar egység létrehozásával lehetséges.

"Teljességgel elhibázott volna az egyeduralmához görcsösen ragaszkodó RMDSZ feltételek nélküli, egyoldalú favorizálása és egy erdélyi magyar egypártrendszer végleges bebetonozása. Az egy a tábor elve nem jelentheti az egészséges politikai pluralizmus tagadását, illetve bármely erdélyi pártnak vagy szervezetnek a politikai monopóliumát" - jelentette ki.

Tőkés László a magyar kormány és Orbán Viktor hathatós támogatását kérte az erdélyi magyar törekvésekhez. Külön a miniszterelnök figyelmébe ajánlotta a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, az úzvölgyi katonatemető, az erdélyi falugazdász rendszer, valamint a politikai foglyoknak tekintett Beke István és Szőcs Zoltán ügyét.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. július 27. szombat, 10:41
Címkék: Tőkés László, Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Bálványosi Nyári Szabadegyetem, Orbán Viktor, Bolyai Tudományegyetemhez, Marosvásárhelyi Orvosi,
Kommentek
MÁÉRT - Áder: harminc esztendeje az üldözöttekből közösségi vezetők lettek
lehetséges módon kinyilvánítsuk összetartozásunkat" - hangoztatta.

Azóta egy generáció szabadságban nőtt fel, ám nekik is meg kell vívniuk saját küzdelmeiket - mondta. Hozzátette: ők valahányszor nehézségekkel küzdenek, gondolhatnak azokra, akik egykor a saját egzisztenciájukat, szabadságukat és akár az életüket is kockára téve mondták ki a magyarok igazságát itt, a Kárpát-medencében.

Áder János a romániai forradalomnak szikrát adó és ezért a román titkosrendőrség által éven át megfigyelt Tőkés László mellett példaként állította Duray Miklós felvidéki magyar politikust, aki börtönben ült, mert tiltakozott az anyanyelvű oktatás felszámolása ellen.

Ugyancsak a fiatalok figyelmébe állította a kárpátaljai magyarok kulturális önszerveződéséért kiáll Fodó Sándort, akinek évekig nem volt munkája, valamin a vajdasági író Deák Ferencet is, akinek bezúzták a könyveit.

"Harminc esztendeje az üldözöttekből közösségi vezetők lettek" - hangsúlyozta Áder János -, akik a korábbi érdekvédelem erkölcsi
velemenyezd, 2019. november 15. péntek, 15:41
Krónika 11. rész (tárgysorozatba-vételi kérelmek, napirend után)
Ellenzéki tárgysorozatba-vételi kérelmek

Elsőként Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke érvelt amellett, hogy az Országgyűlés tárgyaljon a tervezett Budapest-Belgrád vasútvonal építésének és finanszírozásának leállításáról.

Ezt követően szintén Keresztes László Lóránt volt az előadója annak az indítványnak, amely a paksi atomerőmű bővítését kívánja megakadályozni.

A Demokratikus Koalíció nevében Arató Gergely ismertette azt a kezdeményezésüket, amely az illegitim módon létrejövő félkatonai szervezetek létrehozása ellen kíván kiállni egy határozati javaslat formájában.

A jobbikos Bencsik János bejelentette, ismét napirendre kívánják venni azt a javaslatukat, amely lehetővé tenné az állami kitüntetések visszavételét azoktól, akik arra érdemtelenné váltak.

Végül frakciótársa, Potocskáné Kőrösi Anita kérte annak az indítványnak a tárgyalását, amely növelné az állatkínzás büntetési tételeit.

A parlament kedden szavaz ezekről a kérelmekről.

Napirend után

A
velemenyezd, 2019. november 04. hétfő, 22:02
László Tőkés a fost reales preşedinte al CNMT
Comunicatul de presă cu privire la şedinţă a fost transmisă agenţiei ungare de presă MTI de către biroul de presă al CNMT.

În discursul pe care l-a susţinut în faţa celor aproape o sută de delegaţi, László Tőkés a amintit de lupta pentru autonomie a maghiarilor din Transilvania şi a spus: "la o sută de ani de la fragmentarea Ungariei şi a naţiunii noastre, putem vedea clar că singurul răspuns realist şi viabil la Trianon, este autonomia". În opinia sa, trebuie lucrat la formarea şi organizarea unei vieţi publice politice şi sociale maghiare autonome, care să poată servi în cel mai eficient mod cu putinţă, fără niciun fel de oportunism, bătaie în retragere şi compromis, binelui şi viitorului comunităţii naţionale maghiare din Transilvania.

László Tőkés a declarat, totodată, că maghiarii din Transilvania au nevoie de o nouă unitate. "Cum am putea să găsim tonul potrivit cu românii de bine, dacă nici noi, maghiarii nu ne înţelegem între noi?", a adăugat politicianul. Potrivit fostului episcop,
velemenyezd, 2019. október 26. szombat, 18:52
Tőkés Lászlót újabb két évre az EMNT elnökévé választották
A küldöttgyűlésről az EMNT sajtóirodája juttatott el közleményt az MTI-hez.

Tőkés László a közel száz küldötthöz intézett beszédében felidézte az erdélyi magyarság autonómiaküzdelmét, és kijelentette: "száz esztendővel a történelmi Magyarország és nemzetünk szétdarabolása után világosan látjuk, hogy Trianonra az egyetlen reális és életképes válasz: az autonómia". Úgy vélte: egy olyan autonóm magyar politikai és társadalmi közélet kialakításán és megszervezésén kell munkálkodni, amely mindenféle opportunizmus, meghátrálás és megalkuvás nélkül, a lehető leghatékonyabban és legeredményesebben képes szolgálni az erdélyi magyar nemzeti közösség javát és jövőjét.

Tőkés László azt is kijelentette, hogy az erdélyi magyarságnak új egységre van szüksége. "Hogyan is volnánk képesek a jóravaló románokkal megtalálni a szót, hogyha mi, magyarok sem értjük meg egymást?" - tette hozzá. A volt püspök szerint a mostani országos válság körülményei alkalmassá teszik az időt arra, hogy harminc év után Románia népe
velemenyezd, 2019. október 26. szombat, 17:42
Balog Zoltán református lelkész kapta idén a Tőkés-díjat
A Györfi Sándor szobrászművész által készített emlékplakettet Lengyel Szabolcstól, a Tőkés László Alapítvány kuratóriumi elnökétől vette át Balog Zoltán.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter laudációjában a díjazottat méltatva elmondta, Balog Zoltán életútja rendkívül gazdag, lelkészi hivatásától a cigány felzárkózás ügyén át a 2006-os rendőri brutalitást elszenvedők jogvédelméig, a német kapcsolattartástól a diaszpórában élő magyar jelenlétig, a német-magyar kétnyelvű gyülekezet vezetésén át a konzervatív polgári értelmiség összefogásáig, illetve a legnagyobb minisztérium hat évig tartó kiváló irányításáig sokféle feladatban állt helyt.

Kifejtette, az a közösség - amelynek Balog Zoltán részese volt a rendszerváltoztatás első éveiben és részese ma is - hivatásként tekintett a politikára.

"Sokan a magyar közéletben Balog Zoltánon keresztül találkoztak először a hittel, a hit szabadságával, vagy tértek vissza mindahhoz, amit örökségbe kaptak és keresztségükkel megkezdtek" -
velemenyezd, 2019. szeptember 22. vasárnap, 20:02
Memoria primei victime a revoltei populare de la Timişoara, din 1989, cinstită la 30 de ani de la înmormântare
Fostul preot reformat de Timişoara, László Tőkés, a citat din cuvintele rostite în urmă cu 30 de ani, în cimitir, potrivit cărora: ucigaşii lui Ernő Újvárossy se află printre noi. În opinia sa, moartea lui Ernő Újvárossy nu numai că nu a intimidat enoriaşii reformaţi aparţinând Bisericii Reformate Timişoara-Cetate, ci chiar i-a întărit, iar rezistenţa lor a dus, mai târziu, prăbuşirea dictaturii lui Ceauşescu.

"În iubire nu există frică. Iubirea adevărată alungă frica. Iubirea faţă de biserica noastră a învins frica din noi. (...) Enoriaşii de la Timişoara nu numai că nu s-au speriat, nu s-au retras, nu s-au împrăştiat, ci au devenit mai puternici - chiar şi în mijlocul tragediei înmormântării. Acesta este un exemplu excelent pentru iubirea care se adună şi se consolidează în sânul unei comunităţi", a spus László Tőkés.

L-a prezentat pe Ernő Újvárossy drept un om care, în calitate de inginer constructor, a lucrat pe o mulţime de şantiere din România, iar odată întors la Timişoara, a regăsit
velemenyezd, 2019. szeptember 18. szerda, 18:11
Az 1989-es népfelkelés első áldozatára, Újvárossy Ernőre emlékeztek Temesváron
Tőkés László egykori temesvári lelkipásztor a temetőben harminc éve mondott gyászbeszéd szavait idézte, mely szerint Újvárossy Ernő gyilkosai közöttünk vannak. Úgy értékelte: Újvárossy Ernő halála nemhogy megfélemlítette volna, hanem megacélozta a temesvári református gyülekezetet, amelynek ellenállása később a Ceausescu-diktatúra bukásához vezetett.

"A szeretetben nincsen félelem. A teljes szeretet kiűzi a félelmet. Az egyházunk iránti szeretet győzte le bennünk a félelmet. (...) A temesvári gyülekezet nemhogy megijedt, meghátrált, szétszéledt volna, hanem még a temetés tragédiája közepette is inkább megacélozódott és felbátorodott. Ez gyönyörű példája a közösségben összegyűjtött és megerősödő szeretetnek" - jelentette ki Tőkés László.

Újvárossy Ernőt olyan emberként mutatta be, aki építőmérnökként bejárta Románia építőtelepeit, és Temesvárra visszatérve talált vissza a református egyházhoz, mely éppen a temploma átalakítására készült. A mérnök azonban nemcsak a gyülekezeti munkában, hanem a
velemenyezd, 2019. szeptember 18. szerda, 17:51
Szilágyi Péter: a szabadság a legfontosabb
meg, hogy honnan,hová jutottunk - mondta, majd hozzátette, hogy mára természetessé vált az, ami régen csak álom volt.

Szilágyi Péter beszélt arról is, hogy a rendszerváltozás szele 1989-ben nemcsak az anyaországot érintette, Romániában 1989-90-ben ment végbe a legvéresebb rendszerváltoztatás Közép- és Kelet-Európában.

Kiemelte, hogy Temesvár vagy Marosvásárhely ugyanolyan bástyáját jelenti a szabadság kivívásának, mint Budapest vagy Sopron, és nem szabad megfeledkezni Sütő András vagy Tőkés László nevéről sem.

A harminc évvel ezelőtti Páneurópai Piknik eseményeiről azt mondta a miniszteri biztos, hogy egy olyan meghatározó összejövetel volt, amely lezárt egy több évtizede tartó sötét korszakot.

A konferenciához kapcsolódva a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat a Bethlen Gábor Alap támogatásával pályázatot hirdetett májusban a megyében élő és tanító történelemtanárok számára, hogy készítsenek egy, az 1989-es év megyebeli eseményeiről szóló oktatási anyagot, amely közelebb viszi a
velemenyezd, 2019. szeptember 12. csütörtök, 19:22
Képek, videók
Bóka László őszi emlékkön
liliana01
2019. október 12. szombat, 15:59
lászló atya_in memori0825
maroka
2019. augusztus 25. vasárnap, 18:40
0 a Gulyás lászló festmén
lovaszmarika
2019. július 07. vasárnap, 19:09
SZKV-1982.-Nemes László.j
agica2004
2019. május 14. kedd, 19:26
lászló_ dobogókő0427_10.j
maroka
2019. április 28. vasárnap, 23:36
lászló_ dobogókő0427_8.jp
maroka
2019. április 28. vasárnap, 23:35
lászló_ dobogókő0427_3.jp
maroka
2019. április 28. vasárnap, 23:33
lászló_ dobogókő0427_2.jp
maroka
2019. április 28. vasárnap, 23:32
A magyarság elpusztításár
furaila
2018. április 12. csütörtök, 14:45
Magyarság
sanci81
2016. november 13. vasárnap, 17:34
Lovas magyarság.jpg
agica2004
2016. október 24. hétfő, 19:46
Hajh Öszi magyarság.jpg
chillik
2016. július 16. szombat, 06:00
Az én magyarságom.jpg
chillik
2016. június 09. csütörtök, 17:33
Magyarságod-HOLD
1vargaildyko
2016. május 14. szombat, 06:15
Mai magyarsággal
sanci81
2016. január 23. szombat, 12:00
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.