Belépés
2020. július 08. szerda | 28. hét | 190. nap | 03:50 | Ellák
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Tusványos - Tőkés László: az erdélyi magyarság 30 évvel a diktatúra bukása után is ostrom alatt van
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke szombaton beszélt erről Tusnádfürdőn, a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) zárónapján, azon a fórumon, amelyen Orbán Viktor miniszterelnökkel együtt vett részt. Az egykori temesvári lelkész, akinek a rendszerrel szembeni ellenállása több más eseménnyel együtt végül a diktatúra bukásához vezetett, kijelentette: az ostrom 1989 után is tart.

"A román titkosszolgálatok, pártok és felbérelt civil szervezetek sűrűn verik a blattot, osztogatják a Ceausescu-rezsim eszköztárából örökölt magyar kártyát" - jelentette ki.

Szerinte ostromállapot van Marosvásárhelyen, Szatmárnémetiben, Nagyváradon és Kolozsváron, ahol a magyarság számaránya mára már 50, 40, 30, illetve 20 százalék alá esett, és a néhai kolozsvári Bolyai Tudományegyetemhez hasonlóan a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem is elesni látszik a harcban. Úgy véli: Beke István és Szőcs Zoltán személyében székely politikai foglyok ülnek börtönben. Az úzvölgyi katonai temető pedig már önmagában is példázza, hogy Székelyföld is ostrom alatt áll.

Kijelentette: tényleges rendszerváltozásra van szükség Romániában. Václav Havel volt cseh elnököt idézve tette hozzá: a posztkommunista rezsimet is meg kell dönteni.

Tőkés László kijelentette: minden bizonnyal a bukaresti bíróságon fog megemlékezni a trianoni diktátumról az esemény centenáriumán. Ugyanis épp 2020. június 4-ére idézték be a bíróságra abban a perben, amelyet a román állami kitüntetése megvonása miatt indított. Emlékeztetett rá, hogy a Románia csillaga kitüntetést a romániai forradalomban betöltött szerepéért kapta Traian Basescu elnöktől, és Klaus Iohannis elnök vonta meg tőle, amiatt, mert hat évvel ezelőtt, éppen Tusványoson azt kérte Orbán Viktortól, hogy Magyarország vállaljon védhatalmi szerepet az erdélyi magyarság fölött az osztrák dél-tiroli modellnek megfelelően.

Tőkés László emlékeztetett arra, hogy az Európai Parlamentben töltött 12 évi munka után "visszaadta mandátumát". Sajnálattal említette meg, hogy míg 2007-ben, 2009-ben és 2014-ben három erdélyi magyar szerzett EP-képviselői mandátumot, idéntől már csak ketten képviselik az erdélyi magyarságot.

Sérelmezte, hogy az "egypárti kizárólagosságra törekvő" Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) számára immár nem az autonómia, a magyar felsőoktatás, a restitúció, a nyelvi jogok és a csángók ügye a cél, hanem a választási küszöb átlépése. "Nem jogainkért harcolunk, hanem a parlamenti kiesés ellen" - állapította meg.

Úgy véli: az erdélyi magyar érdekképviselet gyökeres reformra szorul, és az átalakítás egy új magyar egység létrehozásával lehetséges.

"Teljességgel elhibázott volna az egyeduralmához görcsösen ragaszkodó RMDSZ feltételek nélküli, egyoldalú favorizálása és egy erdélyi magyar egypártrendszer végleges bebetonozása. Az egy a tábor elve nem jelentheti az egészséges politikai pluralizmus tagadását, illetve bármely erdélyi pártnak vagy szervezetnek a politikai monopóliumát" - jelentette ki.

Tőkés László a magyar kormány és Orbán Viktor hathatós támogatását kérte az erdélyi magyar törekvésekhez. Külön a miniszterelnök figyelmébe ajánlotta a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, az úzvölgyi katonatemető, az erdélyi falugazdász rendszer, valamint a politikai foglyoknak tekintett Beke István és Szőcs Zoltán ügyét.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. július 27. szombat, 10:41
Címkék: Tőkés László, Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Bálványosi Nyári Szabadegyetem, Orbán Viktor, Bolyai Tudományegyetemhez, Marosvásárhelyi Orvosi,
Kommentek
Trianon 100 - Tőkés László: lehetséges a megbékélés, ha Románia szakít az állampolitikai rangra emelt magyarell
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke erről Bukarestben beszélt az MTI-nek, ahol csütörtökön halasztással kezdődött annak a pernek a fellebbviteli tárgyalása, amelyet a Románia Csillaga érdemrendtől történt megfosztása miatt indított Klaus Iohannis államfő ellen.

Tőkés László rámutatott: úgy kellene Romániában is a megbékélés útjára lépni, ahogyan Igor Matovic szlovák kormányfő tette, amikor közös trianoni megemlékezésre hívta, és Szlovákia teljes jogú polgárainak nyilvánította a felvidéki magyarokat.

"A határokat átrajzolhatták, de a szülőföldünktől senki nem foszthat meg. Legyünk mi is teljes értékű polgárai a jelenlegi Romániának" - szorgalmazta az EMNT elnöke.

Úgy vélekedett: tudatos időzítés történt a román igazságszolgáltatás részéről, amikor erre a jelképes dátumra tűzte ki a tárgyalást, hiszen egy meghamisított, de Trianonnal egyébként közvetett kapcsolatban álló állításáért fosztották meg román állami kitüntetésétől.

Felidézte: 2013-ban Tusnádfürdőn azt kérte Orbán
velemenyezd, 2020. június 04. csütörtök, 13:51
László Tőkés: timp de o sută de ani am fost nevoiţi să învăţăm să dansăm cu picioarele legate
László Tőkés a numit o manifestare silită a "dansului cu picioarele legate" şi faptul că Parlamentul Ungariei a încercat să înzestreze aniversarea Trianonului cu o conotaţie pozitivă, declarând ziua de doliu Ziua solidarităţii naţionale. El a declarat: legea românească privind Trianonul arată că strategia naţională a României nu s-a schimbat deloc în cei treizeci de ani care au trecut de la Revoluţie. Scopul rămâne în continuare omogenizarea ţării, distrugerea şi alungarea comunităţii maghiare, a spus Tőkés."În această privinţă nu putem fi decât radicali. Trebuie să obţinem ca schimbarea sistemului în România să aibă loc şi în politica faţă de minorităţi, în niciun caz nu trebuie să acceptăm fuzionarea universităţii maghiare sau alte legi prohibitive, ci trebuie să câştigăm libertatea naţională deplină", a afirmat preşedintele CNMT. László Tőkés a declarat: în data de 4 iunie se va afla la Bucureşti, deoarece Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a programat chiar în acea zi o înfăţişare în procesul
velemenyezd, 2020. május 26. kedd, 13:42
Tőkés László: száz év alatt meg kellett tanulnunk zsákban táncolni
A politikus arra a felvetésre reagált, hogy a Romániában ünneppé nyilvánított trianoni évfordulót használhatják-e az erdélyi magyar többségű önkormányzatok arra, hogy immár törvényesen és méltóképpen megünnepeljék a nemzeti összetartozás napját.

Tőkés László a "zsákban táncolás" kényszerű megnyilvánulásának nevezte azt is, hogy a magyar Országgyűlés pozitív konnotációt próbált adni a trianoni évfordulónak, és a gyásznapot a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította.

Kijelentette: a román Trianon-törvény azt jelzi, hogy a rendszerváltozás óta eltelt harminc évben semmit nem változott a román nemzetstratégia.

A cél továbbra is "az ország homogenizációja", "a magyarság kipusztítása, elüldözése" - tette hozzá.

"Ebben a vonatkozásban csak radikálisak lehetünk. El kell érnünk, hogy a romániai rendszerváltozás a kisebbségpolitikában is végbemenjen, és semmiképpen nem szabad lenyelni sem a magyar egyetem beolvasztását, semmiféle tilalmi törvényt, ki kell vívni a teljes nemzeti
velemenyezd, 2020. május 26. kedd, 13:02
Krónika 5. rész (azonnali kérdések)
Jobbik: mit tervez a miniszterelnök Kásler Miklóssal?Lukács László György (Jobbik) az egészségügyért felelős minisztert bírálta és azt a kérdést tette fel a miniszterelnöknek: mit tervez Kásler Miklóssal?

Kijelentette: ha nem Kásler Miklós állna az Emberi Erőforrások Minisztériuma élén, nem 109 ezer forintot vinne haza egy Covid-osztályon dolgozó ápoló 200 órányi munka után, nem ürítettek volna ki annyi kórházi ágyat és nem rúgtak volna ki kórházigazgatókat a járvány közepén. Hozzátette: ha más vezetné a tárcát, nem állna az ország a legrosszabbul a visegrádi országok között a halálozásban.

Orbán Viktor miniszterelnök válaszában köszönetet mondott Kásler Miklósnak azért, mert időben megérezte, megértette és átvitte a kormányon azt a felismerést, hogy súlyos járvány várható, amely ellen időben kell fellépni.

Rámutatott arra is, hogy ha nem is tökéletesen, de elismerésre méltóan sikerült átállnia az oktatásnak a digitális működésre, amelyet szintén Kásler Miklós tárcája
velemenyezd, 2020. május 25. hétfő, 14:42
CNMT şi CNS l-au denunţat pe preşedintele României, Klaus Iohannis, pentru incitare la ură
articolul 369 din Codul Penal al României, care pedepseşteincitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane. Denunţătorii au considerat că, în cazul de faţă, preşedintele a incitat publicul român împotriva celor două categorii de persoane vizate, ungurii şi PSD-iştii, şi poate altera relaţiile devecinătate cu Ungaria. În acest caz legea prevede închisoare de la 6 luni la 3 ani pentru cel care comite infracţiunea.Denunţul semnat de preşedintele CNMT, László Tőkés, şi de preşedintele CNS, Balázs Izsák, evidenţiază pericolul social al demersului şefului statului şi constată că acest comportament nu poate rămâne fără urmări ale sistemului de justiţie.Klaus Iohannis a declarat, în discursul televizat care prezintă obiectul denunţului, că Partidul Social Democrat (PSD), majoritar în Parlament, "se luptă ca să dea Ardealul ungurilor". Preşedintele l-a salutat în limba maghiară pe preşedintele PSD şi l-a întrebat: oare ce i-a promis Viktor Orbán în schimbul
velemenyezd, 2020. május 05. kedd, 18:13
Az EMNT és az SZNT feljelentette uszításért Klaus Iohannis román elnököt
a román büntető törvénykönyv 369. cikkelyére hivatkozik, amely tiltja a polgárok uszítását bármilyen módon arra, hogy gyűlöljék vagy hátrányosan megkülönböztessék az emberek valamely csoportját. A feljelentők úgy vélték: jelen esetben a romániai magyarok, a legnagyobb ellenzéki párt tagjai, valamint Magyarország állampolgárai ellen irányult az uszítás. A jogszabály 6 hónaptól 3 évig tartó börtönbüntetést ír elő azok számára, akik az említett bűncselekményt elkövetik.

A feljelentés, amelyet Tőkés László EMNT-elnök és Izsák Balázs SZNT-elnök írt alá, rámutat az államfő fellépésének társadalmi veszélyességére, és megállapítja: e magatartás nem maradhat megtorlatlan az igazságszolgáltatás által.

Kifogásolt televíziós beszédben Klaus Iohannis kijelentette: a parlamentben a legnagyobb erőt képviselő Szociáldemokrata Párt (PSD) "azért harcol, hogy Erdélyt odaadja a magyaroknak". Magyarul köszöntve a PSD elnökét, feltette a kérdést: vajon mit ígért Orbán Viktor magyar miniszterelnök cserébe a
velemenyezd, 2020. május 05. kedd, 17:17
Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania cere demisia preşedintelui român Klaus Iohannis
Comunicatul de joi al CNMT, semnat de preşedintele acestuia, László Tőkés, precizează: "discursul provocator, instigator la ură al preşedintelui contravine prevederilor codului penal al României, stârneşte tensiune interetnică şi este, ca urmare, profund antiminoritar, antidemocratic şi antieuropean". Consiliul a calificat ca o circumstanţă ruşinoasă faptul că preşedintele sas din Transilvania şi prim-ministrul de origine parţial maghiară aţâţă şovinismul antimaghiar în loc să promoveze înţelegerea şi împăcarea între români şi maghiari.

CNMT a evocat faptul de acum 30 de ani, când preşedintele Ion Iliescu a acuzat de separatism maghiarii din Transilvania care manifestau pentru autonomie, deschizând drumul agresiunii antimaghiare de la Târgu-Mureş scoţând cartea maghiară. Acelaşi lucru face acum şi Klaus Iohannis - opinează CNMT. "Amândoi cântă melodia +separatismului maghiar+, după partitura scrisă de Securitatea reînfiinţată în martie 1990" - formulează comunicatul CNMT.

CNMT a protestează
velemenyezd, 2020. április 30. csütörtök, 21:56
Ziua Libertăţii Secuieşti - Conferinţă de presă susţinută de cei care trebuiau să ia cuvântul la demonstraţia d
László Tőkés, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), a reamintit că în timpul Revoluţiei Ungare de la 1848-49, curtea de la Viena a reuşit să dezbine într-un mod diabolic minorităţile şi maghiarii. În opinia sa, astfel de încercări există şi astăzi, întrucât atunci când organizează manifestaţii anti-maghiare la Bucureşti şi la Sfântu Gheorghe, ONG-urile naţionaliste româneşti o fac cu sprijinul tacit sau expres al autorităţilor române.

"Să nu permitem, astăzi, ca românii şi maghiarii să fie întorşi unii împotriva celorlalţi", a spus politicianul.Acesta a reamintit că, în 1849, acordul de la Szeged dintre Lajos Kossuth şi Nicolae Bălcescu a fost, deja, unul tardiv. Punctele stabilite acolo, care ar fi stat la baza autonomiei naţionale româneşti în Ungaria de la acea vreme, nu au mai putut fi puse în aplicare după armistiţiul de la Şiria. "Astăzi, când luptăm pentru autonomie, pentru drepturile noastre, ne aflăm tot pe drumul reconcilierii", a declarat László Tőkés. A mai
velemenyezd, 2020. március 11. szerda, 16:42
Képek, videók
lipp lászló atya.png
maroka
2020. június 07. vasárnap, 22:42
Kovács László III,III-as
furaila
2020. január 31. péntek, 14:27
Bóka László őszi emlékkön
liliana01
2019. október 12. szombat, 15:59
lászló atya_in memori0825
maroka
2019. augusztus 25. vasárnap, 18:40
0 a Gulyás lászló festmén
lovaszmarika
2019. július 07. vasárnap, 19:09
SZKV-1982.-Nemes László.j
agica2004
2019. május 14. kedd, 19:26
lászló_ dobogókő0427_10.j
maroka
2019. április 28. vasárnap, 23:36
lászló_ dobogókő0427_8.jp
maroka
2019. április 28. vasárnap, 23:35
A magyarság elpusztításár
furaila
2018. április 12. csütörtök, 14:45
Magyarság
sanci81
2016. november 13. vasárnap, 17:34
Lovas magyarság.jpg
agica2004
2016. október 24. hétfő, 19:46
Hajh Öszi magyarság.jpg
chillik
2016. július 16. szombat, 06:00
Az én magyarságom.jpg
chillik
2016. június 09. csütörtök, 17:33
Magyarságod-HOLD
1vargaildyko
2016. május 14. szombat, 06:15
Mai magyarsággal
sanci81
2016. január 23. szombat, 12:00
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.