Belépés
2019. augusztus 17. szombat | 33. hét | 229. nap | 20:01 | Jácint
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Lys-Noir /fekete liliom/ - Guttnann Irén


LYS-NOIR (jelentése magyarul: fekete liliom) - GUTTMANN IRÉN

Kicsoda Lys-Noir, akinek különös kis verseit olvassuk most ebben a blogban. Mikor ezek megjelentek a mult század elején a Hétben, még nem mondhatták meg az igazi nevét. Ő egy a gyönyörû szép asszony volt, aki mögéje bújt.

Költészete borong a múlton. Aki ilyen fiatal szemmel hátranéz: költő. Aki ifjú szíve gazdag érzését egy emléknek adja: kiváló egyéniség. Keze alatt sorra simulnak rímekbe a szavak. Mi a búja, bánata, azt nem mondja meg, ennélfogva muzsikál. Sohse hittem volna, hogy nő kezében a lant ennyire hangszer lehessen. Kicsi versek, ködös versek. Mindegyik egy-egy izgató kérdőjel; az esztétikus tán megrovásul mondaná: ezeknek a verseknek kommentár kell. Így csak az írhat, akinek élete mindenki elôtt ismert.

Ma már elmondhatjuk, ő Guttmann Irén, Leopold Samu fiatal felesége. Leopold Samuról, illetve Guttmann Irénről elöljáróban csupán az mondható el - legalábbis ami a lexikonok, életrajzi adattárak szűkszavú szócikkeiben megtudható róluk -, hogy a századforduló időszakában előbbi történetírói tevékenységével, míg az utóbbi verseivel hívta fel magára a figyelmet.

Az alig 27 éves Leopold Samu tragikus, korai 1899. május 29-i halála kövezkeztében Guttmann Irén mindössze 19 évesen maradt özvegyen fél éves kis-leányával.

Guttmann Irén egy-pár év leforgásaalatt lett kamaszlányból ifjú özvegy, könnyen belátható, hogy igen rövid idô alatt számtalan élethelyzetet és lelkiállapotot kellett át- és megélnie. A mindössze 19-20 éves fiatalasszonynak megkellett felelnie a gyászra vonatkozó szabályok-nak, a környezet elvárásainak, napjainknál sok-kal erôsebben ható szokásrend és illemtan elôírá-sainak. Ebben a helyzetben az érzések megvallása, versbe öltése egyfajta terápiaként is mûködhetett,úgy is mondhatnánk: versírásba temette bánatát. De azzal, hogy a nyilvánosság elé lépve, a Hétben 1900-tól megjelentek versei, - mi több a folyóirat azt nagyon elismerően fogadta - , egy újabb szerep, a költőnő szerepe osztatott Guttman Irénre. Nem kevesebbet állapított meg ugyanis a fővárosi irodalmi lap, mint hogy ,,Ő lesz az ujabb versköltészet legegyénibb a legművészibb költője".
Guttman Irén versei írói álnév alatt jelentek meg,

Guttmann Irén elsô verse 1900. év derekán jelent meg A Hétben, amelyet még ebben az évben további három követett. Az 1901-ben megjelentöt verssel együtt Guttmann Irénnek összesen ki-lenc verse látott napvilágot a folyóiratban
Guttmann Irén eddig feltárt verseinek sorábanaz utolsó, A kis falusi temetôben 1907 januárjában jelent meg a Tolnavármegyében. Verseit tudtommal sohasem - legalábbis Magyarországon szinte bizonyosan nem - adták ki külön kötetben. Ez a tényhozzájárulhatott ahhoz, hogy az utókor teljesen megfeledkezett Lys-Noir verseirôl. Félreértés ne essék, nem kívánom azokat felértékelni, de egy önálló kötet megléte esetén bizonyára Guttmann Irén bekerülne, illetve említésre kerülne a nôi irodalomról szóló irodalomtörténeti munkákban, akárcsak olykép, mint a korabeli (nôi) irodalmi folyamatokat példázó, vagy épp azt színezô költônő.


Link

ARANYHAJJAL JÁTSZOM

Aranyhajjal játszom.
Kék szemekbe nézek;
Csengô kacagással
Száll reám igézet...

Pici gyermekkacsók,
Selyemsimák, lágyak,
Elsimítnak minden
Beteg, fojtó vágyat.

S míg a rózsaorcák,
Hevülnek, pirulnak,
Visszatért mosolyát
Érezem a múltnak.

Becézô kis karok
Reámborulása...
Kicsordul a könnyem -
...Csak ô meg ne lássa.

(Tolnavármegye, 1903. február 15.
menusgabor, 2019. augusztus 11. vasárnap, 19:00
Címkék: Guttnann Irén, GUTTMANN IRÉN Kicsoda Lys-Noir, Guttmann Irén, Leopold Samu, Leopold Samuról, Guttman Irénre,
Kommentek
Az Egyesült Királyságban 2002 óta jegyezték fel a tíz legmelegebb évet
1963-ban volt.

Szakértők szerint a meleg és a hideg évek alakulásának mintái az éghajlatváltozás egyértelmű jelei.

A brit meteorológiai szolgálat hétfőn közölte, hogy a Nyugat-Európát múlt héten sújtó hőhullámban megdőlt az abszolút országos melegrekord. Cambridge-ben 38,7 Celsius-fokot mértek csütörtökön. Ez kevéssel, de meghaladja a korábbi 38,5 fokos rekordot, amelyet Kent grófságban jegyeztek fel 2003-ban.

A Met Office szakértőit nem érte meglepetésként, hogy a legmelegebb évek mind a 21. századra estek. "Erre számítottunk. Az Egyesült Királyság éghajlata a globális hőmérséklet emelkedéséhez hasonlóan, éppen csak 1 Celsius-fok alatti mértékben melegedett" - mondta egyikük, Mark McCarthy a BBC-nek, hozzátéve, hogy a melegedő éghajlat is járhat hűvösebb extrémitásokkal, általában véve magasabb hőmérsékletek és szélsőségek lesznek jellemzők.

A brit meteorológiai szolgálatnak a mostani a témában kiadott ötödik jelentése, az időjárási adatok digitalizálásának köszönhetően azonban ez
velemenyezd, 2019. július 31. szerda, 12:22
Elemzők: az építőipari kapacitások szűkössége és a rossz időjárás fékezi a lakásépítést
valamint a lakásmegújítás kívánatos mértékéhez képest a lakásépítések még messze elmaradnak. A válság előtt évente 35-40 ezer lakást adtak át. Tavaly 17,7 ezer lakás épült, ami 1000 lakosra 1,8 lakást jelent, míg az európai átlagos érték 3-3,5. A lakásállomány százévenkénti megújításához is évente 35-40 ezer lakás építésére lenne szükség. Mindezek alapján a lakásépítések száma semmilyen túlfűtöttséget nem mutat, sőt, még a válság utáni visszaesést sem pótolta - közölte a vezető elemző.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágvezetője a májusi kedvezőtlen időjárással és az építőipari árak alakulásával magyarázta a lakásépítések számának csökkenését. Úgy vélte, az építőipari vállalkozások teljesítményüket a jobban jövedelmező nagyberuházások felé irányítják, így a lakásépítésekhez még drágán sem mindig találnak kivitelezőt az építtetők. Az építőipari árak emelkedése szintén mérsékli a lakásépítések számát, illetve érezteti hatását az új lakások kedvezményes áfakulcsának kifutása is
velemenyezd, 2019. július 31. szerda, 12:01
Analişti: creşterea salariilor în mai, ajutată şi de salariile din sfera publică şi lipsa forţei de muncă
salariile brute să crească cu 10 procente, iar cele reale cu peste 6,5, dar riscurile arată un trend ascendent, a adăugat.

Datorită tensiunilor pieţei forţei de muncă şi a ratei şomajului, la un record minim, dinamica creşterilor salariale din perioada următoare va rămîne la fel de intensivă. În concursul paneuropean pentru forţă de muncă, salariile din Ungaria trebuie încă să reducă din dezavantaj.

Gábor Regős, şeful sectorului de business macroeconomic al Institutului de Cercetare Economică Századvég, a arătat că majorarea salariilor în luna mai a depăşit valoarea majorării salariului minim, astfel că majorările pot fi explicate mai degrabă de cifrele din sectorul forţei de muncă înalt calificate. Şi acum, în special majorările din sectorul privat au contribuit la creşterile anunţate de KSH, dar şi salariile din sectorul public au crescut, în medie, cu procente de două cifre.

Având în vedere menţinerea lipsei forţei de muncă, analistul se aşteaptă ca anul acesta, per total, salariul mediu să
velemenyezd, 2019. július 30. kedd, 13:34
Reformáció
kegyelem?
Övék volt a csodás,
nagy hajnalhasadás,
boldog rügyfakadás.
Keserű viadal,
kegyelem, diadal.
Lelke forr, szíve ég.
Nagy, erős nemzedék.
Mienk a híre még.
- Rügybontó, nagy erőd,
tavaszod, viharod
régen volt. Valaha
százakkal ezelőtt.
De szép vagy! De rég vagy
Övék vagy? - Övék vagy!

Reformáció!
Mi vagy te énnekem?
Emlékem, énekem?
Távoli csillagom
sötétes éjeken?
Átködlő, szép csodám
százados éveken?
Drága múlt, tűnt vigasz?
Nem az vagy! Nem igaz.
Lelkemben, mélybe' lenn,
dúlt a nagy küzdelem:
Ítélet, kárhozat?
Üdvösség, kegyelem?
Bibliás, hős karod,
tavaszod, viharod,
utolért engem is,
dermedő lelkem is.
Dal fakadt, rügy fakadt,
kicsiny ér megdagadt;
vitte a gátakat
győzelmes áradat.
Ez a te tavaszod,
viharod, életed.
Utolért engem is.
Legyőzött, elhagyott
százados éveket.
Senki se mondja,
kalmanpiroska, 2019. július 27. szombat, 08:16
Mosonmagyaróvár '56-os sajtója 2017. január-június
véleményeztettek, pályáztak rá, nyertek is, de aztán mégsem valósították meg. Sajnos ennek okáról már nem jelent meg cikk.

01.25. Kisalföld
Új helyre költöznének a piaristák

A piaristáknak a határőrlaktanya épülete nem, de a területe ill. a mellette lévő üresen álló parcella tetszene.
2018.08.23-án a laktanya épülete felgyulladt, tetőzete leégett, a helyreállítás szóba se jött, a helyi védelmet levették róla, az ötvenhatos sortűz ikonikus épületét, amibe 2005 óta a XX.Század Múzeumot tervezték lebontják.

02.17. HÍR 14 Mosonvármegye
Gulyás Lajosra emlékeztek

A Gulyás Lajos Kollégium emlékezett névadójára emléktáblájánál.

03.02. Kisalföld
Vetélkedő ötvenhatról - Mosonmagyaróvár-Salgótarján-Budapest

Nagyon régi álmuk, vágyuk volt a Nógrád megyei Pofoszosoknak ez a vetélkedő. Évekig dédelgették az ötletet. A 60. évfordulós pályázaton nyert támogatásból sikerült megvalósítaniuk. A városok nyertes csapatai a
azenujsagom, 2019. július 23. kedd, 05:58
Lengyel Károly versei
vitatkoztunk,
De senki előre egy lépést se tett,
Csak kezeinket emeltük az égnek,
S magadra hagytunk Tégedet.

Szemünk láttára tapostak a sárba,
Nem távoli őserdők megett,
De Európa szívében, hol drága
Múltunk őre a Fórum és a Parthenon meredt
A dómokra, mely visszhangként hordta
A vádat, amit Dante emelt érted,
Hogy bölcsesség, jog széthullt darabokra
S Beethoven dala kilencszer zokogja:

Az életünk új barbár korba tévedt.
S bár vállainkon húsz évszázad súlya,
Elárultuk múltunkat és újra
Vak félelembe fúlt a tett,
S magadra hagytunk Tégedet.

Bűvölten néztük mozdulatlan
Hogy gázol át törvényen az ellen,
S a szörnyetegnek végső pillanatban
Hogy étvágya beteljen
Áldozatként a szörnyű lakomára

Kis húgunkat dobtuk oda s holnap
Új áldozatra vajon kit sorolnak?
Bűnöd csak az volt, hogy a szabadságot
Kívántad, mint a kék magas
Büszke királya a sas.
És annyi
menusgabor, 2019. július 22. hétfő, 20:00
Képek, videók
Irénke Zaha...
csalogany13
2018. augusztus 23. csütörtök, 23:08
Szakályné Nagy Irén :Húsv
maria_kadar_148
2018. április 05. csütörtök, 00:19
Március 25. Irén
rushlilly
2018. január 27. szombat, 12:41
siska irén...jpg
zsokica45
2018. január 09. kedd, 19:43
Váló Irén
irmus
2018. január 01. hétfő, 10:49
Irén napra
havasigyorgyne
2017. július 02. vasárnap, 16:06
B. Huszta Irén December.j
menusgabor
2017. április 07. péntek, 21:55
B. Huszta Irén - Június.j
menusgabor
2017. április 07. péntek, 21:13
szülinap z pap iréntől.jp
zsokica45
2016. augusztus 27. szombat, 20:57
Horváth Irén
irmus
2016. augusztus 06. szombat, 12:38
A Fötér a múlt században.
farkas1945
2010. október 30. szombat, 19:13
múlt századi.png
klara50
2010. április 10. szombat, 00:23
igazi szekéren0710.jpg
maroka
2019. július 11. csütörtök, 10:29
0 a az igazi férfi 507.j
lovaszmarika
2019. július 02. kedd, 16:58
AZ-IGAZI-FÉRFI.jpg
menusgabor
2019. május 17. péntek, 21:04
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.