Belépés
2020. február 25. kedd | 9. hét | 56. nap | 10:40 | Géza
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Negyven napra eltávolítják a faburkolatot a római Szent ....
Negyven napra eltávolítják a faburkolatot a római Szent Lépcsőről
............


2019. március 20., szerda | 15:25
A Scala Santa az egyik legkeresettebb zarándokcélpont Rómában - jóllehet a Jeruzsálemből származó lépcsősort háromszáz éve faburkolat fedi. Április 11-étől negyven napon át kivételes lehetőség kínálkozik: a hívek láthatják s megérinthetik a márványlapokat, amelyeken Jézus Poncius Pilátus elé járult. Háromszáz év után először teszik szabaddá a márvány lépcsőfokokat, amelyeken a hagyomány szerint Jézus Poncius Pilátus színe elé járult. A Catholic News Service (CNS) amerikai katolikus hírügynökség közlése szerint a zarándokok április 11-étől legalább negyven napig védő faburkolat nélkül láthatják és érinthetik a Szent Lépcső (Scala Santa) kőlapjait.
- Az eredeti alapanyag - a márvány - védelme érdekében 1723-ban diófa pallókkal borították be a lépcsőt. Húsz éve tart a Szent Lépcső felújítása, a Vatikáni Múzeum irányításával. A munkálatok során elsősorban az 1589-ben, V. Piusz pápa megbízásából készült, bibliai jeleneteket ábrázoló, a lépcső két oldala mentén látható freskókat restaurálják; a helyreállítás zárásaként a márvány lépcsőfokok faborítását is megújítják.
- A diófa pallókra azért van szükség, hogy megakadályozzák a márványlapok zarándoktérdek és -kezek okozta kopását, és megkíméljék őket az ereklyegyűjtők pusztításától: a lépcsőfokok az elmúlt évszázadok során sok helyütt erősen elkoptak, itt-ott lyukak keletkeztek rajtuk.
- Francesco Guerra atya, a Scala Santa pápai kegyhely rektora rendkívüli lehetőségnek nevezte a Szent Lépcső szabaddá tételét. ,,Így ugyanazokat a lépcsőfokokat érinthetjük, mint Jézus, és láthatjuk sok ember tanúságtételét" - mondta a CNS-nek adott nyilatkozatában.
- A zarándokok térdelve haladnak felfelé a Szent Lépcsőn, átérezve Krisztus szenvedését. A legenda szerint a márványlapokat, melyekre egykor Jézus vérét hullatta, Szent Ilona szállíttatta a jeruzsálemi Antonia-várból Rómába 326-ban. Az Örök Városban kezdetben a lateráni palota bejáratához vezetett a lépcsősor, ma a kegyhely Sancta Sanctorum-kápolnájába lehet bejutni rajta keresztül. Egyes ünnepnapokon az Egyház teljes búcsút engedélyez azoknak, akik minden lépcsőfokon elimádkoznak egy-egy Miatyánkot.
- Az eredeti, Rómában található Szent Lépcsőnek sok más templomban - Németországban bajor területen, illetve Bonnban - vannak másolatai, amelyek Jézus szenvedéseire emlékeztetik a híveket. A történelmi Magyarország területén is több szimbolikus másolata készült, többek közt Fertőszéplakon, Kassán, Kismartonban, Selmecbányán, de az egyetlen teljes, huszonnyolc lépcsőfokos a felvidéki Eperjesen található.

Forrás és fotó: Katholisch.de, Magyar katolikus lexikon
Magyar Kurír
maroka, 2019. március 20. szerda, 18:43
Címkék: Szent Lépcsőről, Scala Santa, Jézus Poncius Pilátus, Catholic News Service, Szent Lépcső, Vatikáni Múzeum,
Kommentek
Április eleje óta hatszor tört be egy medve egy székelyföldi hétvégi házba
A hétvégi ház tulajdonosa, Szabó Nagy Klára a portálnak elmondta, április 9-én, amikor az első betörés történt, emberi rongálásra gyanakodott, és a rendőrséget riasztotta. A helyszínelők állapították meg, hogy nem ember, hanem medve törte be a faház két ablakát, borogatta fel a bútorokat és tépte le a házikó egyik faláról a külső faburkolatot.

A vizsgálat során az is kiderült, hogy a lambéria alatt nyaranta darazsak fészkelnek, és a medve mézet keresett a burkolat alatt, majd bent a házban is. A ház egyik ablakán mászott be, és a másik ablakot kitörve menekült el. A házat ezt követően megtisztították a darázsfészkektől, a szagnyomokat klórral próbálták eltüntetni, de hat hét múlva újabb, és azóta további négy betörés következett. Valamennyi alkalommal olyankor jött a medve, amikor a házban senki sem tartózkodott.

A ház tulajdonosa elpanaszolta, nem mer a ház földszintjén éjszakázni, mert a vadállat épp az ágy fölötti ablakon szokott behatolni. "Van egy hokimeccseken használt kürtöm, és ha
velemenyezd, 2017. június 14. szerda, 18:54
Négy hónap alatt 5000 látogató a Boldog Özséb-kilátóban
Lomniczi Gergely tájékoztatása szerint a 756 méter magas Pilis-tetőn álló létesítmény a hegység közepén található, közelében nincsen parkoló vagy buszmegálló, csak gyalogosan érhető el. A felfelé igyekvők előtt fokozatosan nyílik meg a Pilis-tető körül elterülő táj, a Vörösvári-medence vagy a Budai-hegység.

A Boldog Özséb-kilátó környékén a panorámán kívül számos kolostorromot és barlangot fedezhetnek fel a látogatók, valamint a közelben látványos sziklák és szurdokok találhatók.

A kilátót egy meglévő vasbeton geodéziai torony átalakításával hozták létre, több mint 50 millió forint ráfordításával. A henger alakú létesítmény 2014 októberében kívülről a tájba illeszkedő faburkolatot kapott és kilátószinthez fából készült lépcsősor vezet.

A Pilis-tetőn a nyolcvanas években katonai bázis működött. A megmaradt hangárok, épületmaradványok és a természetvédelmi oltalom miatt a kilátó csak a jelzett turistautakon közelíthető meg.
velemenyezd, 2016. augusztus 10. szerda, 11:32
HÉTKÖZNAPI horror
Emberi végtagot találtak a munkások egy panelház hőszigetelése során.A női kézfejet egy papírdobozban találták meg a faburkolat bontása közben.
A horroisztikus esemény Besztercebányán történt. A munkások egy lakótelepi panelház hőszigeteléséhez készültek, ezért lebontották a faburkolatot. Az elképesztő leletre egy papírdobozban került elő.

A rendőrökkel helyszínre érkező törvényszéki orvosszakértő szerint a mumifikálódott kézfejet egy nő végtagjából vághatták le. Az azonban teljességgel értehetetlen, vajon miként kerülhetett egy papírdobozba zárva a fal faborítása alá.

A ház lakói arról tájékoztatták a noviny.sk-t, hogy valamikor a múlt század nyolcvanas éveiben végeztek egy nagyobb rekonstrukciót a házon.

A kézfejet további kórbonctani vizsgálatnak vetik alá. A rendőrségi szakértők és nyomozók kedd reggeltől a helyszínen dolgoznak, közelebbi
bordat, 2016. március 01. kedd, 18:34
Felújították a Mogyoró-hegyi kirándulóközpont fogadóépületét
Az erdészeti társaság számos épületét - köztük a közelmúltban felújított Erdei Művelődés Házát, illetve a Jurta Tábor most újjászületett fogadóépületét is - Makovecz Imre (1935-2011) építész tervezte az 1970-80-as években a parkerdőgazdaság főépítészeként - mondta el a szóvivő.

A fogadóépület felújítása során kicserélték a vörösfenyőből készült külső és belső faburkolatot, felújították az elektromos hálózatot és kialakítottak egy korszerű tűzvédelmi rendszert is. Az idén nyáron megkezdődött átalakítások eredményeként kibővültek a vizesblokkok, kiépítettek egy zuhanyzóhelyiséget és az új bútorokkal berendezett vendégteret is jelentősen megnövelték - sorolta a fejlesztéseket a szóvivő, aki azt is kiemelte, hogy a jövőben a folyamatosan üzemelő büfé mellett 14 ember számára kínálnak turistaszállást az épületben.

A rekonstrukció Makovecz Imre jogörököseinek bevonásával az egykori tervek szerint történt, és nettó 45 millió forintba került, amit a Pilisi Parkerdő és tulajdonosa, a Magyar
velemenyezd, 2013. november 13. szerda, 17:24
x2
követve
Házak épülnek, hullnak, szétesnek, magasodnak,
Lehordatnak, pusztulnak, helyreállnak, vagy ahol álltak,
Mező van most, vagy gyár, vagy bekötő út.
Új házzá régi kő, új tűzzé régi tuskó,
Hamuvá régi tűz, és lesz a hamu földdé,
Mely máris hús, hüvely és hulladék,
Ember és állat csontja, növényi tors, avar.
Házak élnek és halnak: ideje van az építésnek,
S ideje az életnek, ideje a nemzésnek
S ideje a szélnek, hogy kitörje a meglazult üveget
S megrázza a faburkolatot, ahol motoz a mezei egér,
S megrázza a faliszőnyeget meg a beleszőtt, néma jeligét.

Kezdetemben a vég. Most a fény veri
A mezőt, de a lombokkal borított
Mélyút sötét marad a délutánban,
S te partjának dőlsz, míg elhalad egy teherautó,
S a mélyút konokul a kisülő
Hőség alatt hipnotizált falu
Felé vezet. Meleg párában a fülledt fényt
Nem veri vissza, elnyeli a szürke kő.
Az üres csöndben alszanak a dáliák.
Várj az első
nagyuska, 2013. október 06. vasárnap, 13:28
szeretettel
város, a hol csupa intelligens ember lakik. Nem akarom ezzel azt mondani, hogy az utcát valóságos belső titkos tanácsosok söprik, de annyi tény, hogy még a házmesterek is csupa jogvégzett, vagy legalább érettségit tett emberek.

Nagy átok az, hogy egy városban csupa ur lakik. Egyik sem imponál a másiknak, egyik sem fogad szót a másiknak s minden embernek minden dologról megvan a maga nézete.

Ha nálunk arról van szó, hogy miféle kövezetet kapjunk a várostól: makadámot, aszfaltot, faburkolatot vagy gránitkövet-e, akkor ugy veszekedünk rajta, mintha mi tőlünk kérne valaki valami nagy áldozatot.

Ilyenkor annyi párt van, a hány kövezetfajtát a világ teremtése óta föltaláltak, s ha a makadam-párt győz, a többiek összefognak, hogy a makadamozás keresztülvitelét megakadályozzák.

Megöl bennünket a tulságos intelligencia, a diplomán alapuló müveltség, az uri egyenlőség.

Ha nyáron, mikor az ablakok nyitva vannak, valaki elkiáltja magát az utcán: Doktor ur! - ötven
sayuri, 2013. szeptember 28. szombat, 11:35
Átváltozások ünnep idején
fa ágain és levelei közt ülő madarak ezüstös-aranyos színe adta az ötletet, hogy szép lenne mindez átvilágítva. A megvalósításban a kép mögötti falat kellett kivésni és LED-ek apró sorát illesztve a mélyedésbe átvilágíthatóvá vált a kép. A végeredmény magáért beszél, hiszen a papirusz szépséges textúrája jól láthatóvá vált ezáltal, ráadásul esztétikai értékén túl praktikus hangulatvilágítás lett belőle.

A konyhabútor színét nagyon szeretik a háziak, így az nem változott, viszont a régi faburkolatot szürke, pala jellegű gres lap váltotta fel és alá padlófűtés került. Új huzatot kaptak a bőrpuffok és a dolgozóasztal előtt álló szék is, világosabb színük kevésbé súlyosnak mutatja őket. A nappaliban régen egy klasszikus festmény uralta a főfalat. Barátnőmmel gondoltunk egyet, és ahelyett, hogy hosszú ideig keresgéltük volna az ide legmegfelelőbb képet, festettünk egyet magunk. Eszter nagyon szerette volna, ha a kép modern karakterű és frissességet ad a klasszikus enteriőrnek. Átlapoztunk néhány
horvathnemagdi, 2011. december 25. vasárnap, 16:47
Képek, videók
BMW X5, faburkolat helyet
szatmarigyulus
2010. december 13. hétfő, 14:14
eltávolitja-a-váladéko t-a
lilagondolatok
2015. október 09. péntek, 09:17
Apa eltávolítja a karszal
dunco
2008. április 23. szerda, 13:42
Lépcsöre csüccsenve
csalogany13
2012. december 06. csütörtök, 22:31
lépcsőrajz.jpg
dnemethk
2012. november 21. szerda, 22:24
lépcsőrajz
dnemethk
2010. február 20. szombat, 19:26
milano scala szinpada
lacipecsenye
2012. december 25. kedd, 10:35
milano scala operaház
lacipecsenye
2012. június 20. szerda, 09:55
Scala de Milan 1778
csigamalac
2011. szeptember 20. kedd, 09:16
Milanói Scala
lovaszmarika
2011. február 28. hétfő, 18:04
Milanó Scala
dnemethk
2010. március 29. hétfő, 13:17
scala27.jpg
mailona
2010. február 15. hétfő, 12:14
scala26.jpg
mailona
2010. február 15. hétfő, 12:13
scala23.jpg
mailona
2010. február 15. hétfő, 12:13
scala20.jpg
mailona
2010. február 15. hétfő, 12:13
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.