Belépés
2018. november 20. kedd | 47. hét | 324. nap | 18:49 | Jolán
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Román Btk-módosítás - A román hírszerzés figyelmeztetett rá, hogy meg akarják zavarni a bukaresti tüntetést
A SRI közleménye megerősíti a helyszíni tudósítók által tapasztaltakat, hogy a kormányellenes demonstráción futballhuligánok szervezett csoportja provokált összetűzést.

"A SRI-nek feladata azoknak az információknak a megszerzése, amelyek lehetővé teszik a szélsőséges megnyilvánulások megelőzését és visszaszorítását. A SRI-t nem érte meglepetés. A szolgálatnak nincs hatásköre az ultrákkal kapcsolatban, de ha a közrend védelmét biztosító szervek számára hasznos információkat szerez, ezeket azonnal továbbítja az illetékeseknek, amint történt az február elsején is, a fővárosi tüntetés alkalmával" - olvasható a szolgálat közleményében.

Szerdán késő este incidensek zavarták meg a délután óta békésen zajló bukaresti kormányellenes demonstrációt. A kormány épülete előtti téren összegyűlt több mint százezer tüntető közül egy kisebb csoport petárdákkal, üvegekkel, kövekkel és jégdarabokkal dobálta meg a kormány épületét védő csendőrséget, amely könnygázt vetett be ellenük és erőt alkalmazva kiszorította a randalírozókat a térről.

A tér másik felén a tüntetők az "erőszak nélkül" jelmondat skandálásával próbálták helyreállítani a demonstráció addigi békés jellegét - sikertelenül. A rendbontók és a csendőrök közötti összecsapás miatt a tömeg elmenekült a térről.

Az incidens nyomán két csendőr és három tüntető került könnyebb sérülésekkel kórházba. A csendőrség húsz erőszakosan fellépő tüntetőt vett őrizetbe, tíz Molotov-koktélt és két kést foglalt le náluk.

A Romania Libera című jobboldali lap szerint a Negoita-testvérek (a Dinamo futball-klub szponzora és a főváros harmadik kerületének polgármestere) gyűjtötték össze és szállították buszokkal a tüntetés helyszínére a focicsapat szurkolótáborának petárdákkal felfegyverkezett kemény magját. A lap értesülését a klubtulajdonos volt feleségének Facebook-bejegyzésére alapozta, hozzátéve, hogy a Negoita-testvérek tagjai a kormányzó Szociáldemokrata Pártnak (PSD), mindketten haszonélvezői annak a Btk-módosításnak, amely ellen országszerte tüntetéssorozat kezdődött Romániában.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. február 02. csütörtök, 10:41
Címkék: Román Btk-módosítás, Romania Libera, Szociáldemokrata Pártnak, román hírszerzés, bukaresti tüntetést, helyszíni tudósítók,
Kommentek
Korlátozná a hivatali visszaélés büntetőjogi alkalmazásának lehetőségét a román kormánytöbbség
A román jog kettőtől hét évig terjedő börtönnel bünteti azt a hivatalos személyt, aki hivatali kötelességét helytelenül vagy egyáltalán nem teljesítve jogtalan hátrányt okoz valamely jogi vagy magánszemélynek.

A parlamenti különbizottság Tudorel Toader igazságügyi miniszter szövegjavaslatát elfogadva most olyan btk.-módosítást dolgozott ki, amely figyelembe veszi az alkotmánybíróság két korábbi értelmező határozatát.

Egyrészt a hivatali visszaélés csak akkor lesz büntethető, ha a vádlott egy törvényt vagy sürgősségi kormányrendeletet, vagyis elsődleges jogszabályt (nem pedig kormányhatározatot, miniszteri vagy önkormányzati rendeletet) sértett meg, másrészt megszabják az okozott kár alsó értékhatárát - ez a javaslat szerint a bruttó minimálbér lenne -, amely alatt a visszaélés nem büntethető.

Bár erre nem kötelezte alkotmánybírósági döntés, a kormánytöbbség a kiszabható börtönbüntetés felső határa (és így az elévülés) öt évre csökkentését és a bűncselekmény meghatározásának módosítását is
velemenyezd, 2018. július 02. hétfő, 21:14
Dragnea elítélése - A romániai elemzők a pártelnök "ellentámadására" számítanak
szorult helyzetbe, egy még nagyobb botrány előidézésével, Traian Basescu államfő felfüggesztésével hárította el a pártvezér esetleges lemondását felvető médiaérdeklődést.

A politológus szerint ez a forgatókönyv nemcsak feledtetné a Dragneával szembeni ítéletet, hanem jó eséllyel meg is változtatná azt. Ha ugyanis a PSD-nek sikerül akár néhány napra is félreállítani az igazságügyi törvények kihirdetését hátráltató Iohannist, az ideiglenes államfő azonnal hatályba léptetheti a btk. és eljárásjog módosításait, aminek alapján a fellebbviteli tárgyaláson a bírák kénytelenek lesznek felmenteni a PSD vezérét a vádak alól.

Liviu Avram, az ellenzéki hangvételű Adevarul főszerkesztő-helyettese is arra számít, hogy a Dragnea elleni ítélet csak erősíti a PSD eltökéltségét, hogy - a tavaly januári óriástüntetéseket kiváltó, és emiatt visszavont - 13-as számú sürgősségi kormányrendelet mintájára ismét megpróbálkozzék egy azonnal hatályba lépő jogszabállyal módosítani a btk-t, a Dragnea-ügyben szereplő kárnál
velemenyezd, 2018. június 22. péntek, 11:21
Megszavazta a Feddhetetlenségi Ügynökség egyes határozatainak megsemmisítését a román képviselőház
A romániai korrupcióellenes intézmények egyikeként működő, a választott tisztségviselők vagyonosodását vizsgáló ANI több mint ötven törvényhozó (képviselő vagy szenátor) ellen indított eljárást arra hivatkozva, hogy a 2003-ból származó, a korrupciós cselekményeket büntető törvény alapján érdekellentétnek számít a családtagok alkalmazása a parlamenti irodákban. Más politikusokat tisztséghalmozás miatt, az összeférhetetlenségi szabályok megsértése miatt fosztottak meg törvényhozói mandátumuktól.

A most elfogadott, "jogorvoslatinak" nevezett törvénytervezet egyik legfontosabb rendelkezése, hogy az ANI-határozatok semmisnek nyilvánításával megszünteti az összeférhetetlenségen vagy érdekellentéten ért törvényhozók három évre szóló eltiltását a köztisztségek viselésétől.

A kezdeményező Florin Iordache szociáldemokrata képviselő - a februári korrupcióellenes tüntetések idején lemondatott volt igazságügyi miniszter - egy tavalyi alkotmánybírósági határozatra hivatkozott, amely megállapítja: 2013 előtt
velemenyezd, 2017. december 11. hétfő, 17:03
Az igazságszolgáltatás átszervezését kezdeményezte Romániában a szociálliberális kormánykoalíció
Bírói Tanács (CSM) válthatná le az igazságügyi miniszter javaslatára.

A CSM égisze alatt működő, a bírák és ügyészek szakmai ellenőrzését ellátó Igazságügyi Felügyeletet a tervezet önálló intézménnyé tenné. A kormánykoalíció azt javasolja, hogy - a DNA-hoz és a DIICOT-hoz hasonlóan - külön vádhatóságot hozzanak létre a bírák és ügyészek által elkövetett törvénysértések kivizsgálására.

A Klaus Iohannis államfőhöz közel álló jobbközép ellenzék azzal vádolja a kormányoldalt, hogy a tervezett módosításokkal politikai felügyelete alá akarja vonni az igazságszolgáltatást, megakadályozandó a korrupt politikusok elszámoltatását.

A PSD-ALDE koalíció szerint az igazságszolgáltatás reformjára azért van szükség, mert számos, a működését szabályozó előírás alkotmányellenesnek bizonyult, az ügyészek túlhatalma pedig visszaéléseket tett lehetővé.

A javaslatcsomagot Tudorel Toader igazságügyi miniszter dolgozta ki, ám szerinte a tervezet nem kerülhetett volna kormányzati kezdeményezésként a parlament elé
velemenyezd, 2017. október 31. kedd, 16:33
Megszavazta a bukaresti képviselőház a melegházasság alkotmányos tiltásáról szóló kezdeményezést
Az alaptörvény módosítására (amely jelenleg "házastársakat" említ a család meghatározásánál) a Koalíció a családért elnevezésű, a többségi román ortodox egyházhoz közel álló civil szervezet tett javaslatot, amely - a többi keresztény egyház támogatásával - több mint hárommillió támogató aláírást gyűjtött össze polgári kezdeményezéséhez.

A képviselőház 232 vokssal, 22 ellenében, 13 tartózkodás mellett fogadta el az alkotmánymódosító tervezetet, amelynek hatályba lépéséhez szenátusi megerősítés és érvényes és eredményes népszavazás is szükséges.

A tervezet a legjelentősebb támogatást a kormány fő erejét adó szociáldemokratáktól és a jobbközép ellenzék fő erejét adó Nemzeti Liberális Párttól kapta. A legtöbb ellenszavazat a tavaly alakult Mentsétek meg Romániát Szövetségtől (USR) származott. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselői közül 12-en támogatták, ketten ellenezték a kezdeményezést, két törvényhozójuk pedig tartózkodott.

Romániában az alaptörvény módosításához a
velemenyezd, 2017. május 09. kedd, 12:22
Törölték a korrupciós bűncselekményeket a romániai közkegyelmi tervezetből
cikkelyeit módosítják, amelyet a szociálliberális kormány a börtönök túlzsúfoltságának enyhítésére hivatkozva terjesztett januárban a parlament elé.

A bizottság szociáldemokrata (PSD) többsége szerdán megszavazta, hogy a korrupciós bűncselekményekért szabadságvesztésüket töltő elítéltekre is kiterjesszék a közkegyelem hatályát, majd miután mind Sorin Grindeanu miniszterelnök, mind Liviu Dragnea PSD-elnök elhatárolódott lépésüktől, csütörtökön megismételték a szavazást, és a testület elvetette korábbi módosítását.

A jogi bizottságban csütörtökön a jobbközép ellenzék és - a korrupciós bűncselekmények kegyelemben részesítését már szerdán is ellenző - Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátorainak voksával törölték az előző napi döntést, a PSD törvényhozói pedig tartózkodtak.

Serban Nicolae, a jogi bizottság szociáldemokrata elnöke, a vitatott módosító javaslat kezdeményezője képtelenségnek minősítette, hogy a kormánytöbbség "korrupt politikusokat rehabilitálna, akik majd megtarthatják
velemenyezd, 2017. május 04. csütörtök, 12:52
A korrupciós bűncselekményekre is kiterjesztette a közkegyelmi tervezetet a román szenátus jogi bizottsága
Szerdai ülésén a bizottság a kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátorainak szavazatával törölte a korrupciós cselekményeket a közkegyelem hatálya alól kivont (főleg erőszakos) bűncselekmények listájáról.

A módosítást a Népi Mozgalom Pártjának szenátoraként politizáló Traian Basescu volt államfő is támogatta arra hivatkozva, hogy a korábbi törvényekbe bele volt kódolva az illegális pártfinanszírozás, ezért az átmenet időszaka után most "új kezdetre", közkegyelemre van szükség a román közéletben, a politikusokat pedig fel kell szabadítani az ügyészek nyomása alól.

A jogi bizottságban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a jobbközép ellenzék szenátorai a módosító javaslat ellen voksoltak.

A döntés hírére ismét korrupcióellenes tüntetők százai gyűltek össze a bukaresti kormány épülete előtt, ahol februárban százezrek demonstráltak a Btk. szigorának enyhítése ellen. A Grindeanu-kormány a börtönök túlzsúfoltságára hivatkozva dolgozta ki közkegyelmi tervezetét,
velemenyezd, 2017. május 03. szerda, 21:50
Módosította az érdekellentétként ismert korrupciós bűncselekmény meghatározását a román képviselőház
is módosította a román parlament, így - amennyiben az államfő kihirdeti a jogszabályt - ezentúl nem érdekellentétnek fogják nevezni a 301. cikkelyben körülírt bűncselekményt, ennek új elnevezése: "a tisztség felhasználása egyes személyek előnyben részesítése érdekében" lesz. A büntetési tétel egytől öt évig terjedő szabadságvesztés marad, az elkövetőt pedig három évre eltiltják bármilyen tisztség viselésétől.

Eugen Nicolicea, a képviselőház jogi bizottságának elnöke korábban azzal indokolta a módosítás szükségességét, hogy a korábbi munkatársakra vonatkozó tilalom "bűnössé" tesz szinte minden tisztségviselőt, például az alkotmánybírákat, amikor megválasztják elnöküket, az államfőt, amikor volt városházi munkatársát nevezi ki tanácsosnak.

A keddi szavazás előtt Victor Ponta volt kormányfő - akit egyebek között érdekellentéttel gyanúsított a korrupcióellenes ügyészség (DNA), amiért egykori üzlettársát, Dan Sovát miniszterré tette meg kormányában - azon élcelődött, hogy Donald Trump amerikai elnököt
velemenyezd, 2017. április 25. kedd, 15:26
Képek, videók
alaptörvény módosítás.jpg
agica2004
2013. március 14. csütörtök, 20:43
módosításka
lrjuditka
2011. május 11. szerda, 19:30
Egy kis módosítás
szeva953
2010. január 06. szerda, 18:32
modositas.jpg
jatekgyaros
2009. február 27. péntek, 10:20
módosítás
bocsortany
2008. szeptember 18. csütörtök, 19:16
módositás.jpg
agica2004
2007. február 14. szerda, 16:35
Figyelmeztetés
sacimama
2017. október 28. szombat, 22:06
baby-figyelmeztetés.jp g
agica2004
2014. június 22. vasárnap, 19:35
Udvarias figyelmeztetés.j
snbela44
2013. február 25. hétfő, 13:31
figyelmeztetés.jpg
dnemethk
2013. január 31. csütörtök, 11:26
figyelmeztetek mindenkit.
sarkadykati
2012. november 27. kedd, 03:25
Lakossági Figyelmeztetés!
lyceum
2012. október 01. hétfő, 10:42
főoszt.vez.figyelmezte tés
lacipecsenye
2012. szeptember 23. vasárnap, 21:29
Figyelmeztetés.jpg
basikele
2012. szeptember 03. hétfő, 00:17
Figyelmeztetés
tvnati
2011. szeptember 22. csütörtök, 18:38
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.