Belépés
2020. május 30. szombat | 22. hét | 151. nap | 04:33 | Janka, Zsanett
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Közkedvelt ételek jótékony egészségügyi hatásai
burgonya a legolcsóbb és egész évben bárhol kapható növény.
Egészségügyi hatásai közé a csont felépítésének fenntartása, a szív egészségének védelme, a krónikus gyulladások visszaszorítása, és a székrekedés megelőzése tartoznak.

Sütőtök
A sütőtök hihetetlenül gazdag tápanyagokban, vitaminokban, és ásványi anyagokban, azonban kalóriatartalma igen alacsony. Sokféle kreatív módon vezetheti be a sütőtököt étrendjébe, desszertként, levesként, egy saláta részeként, előételként, vagy akár vajat helyettesítve.

Quinoa
Tápanyagtartalma szempontjából a quinoa a teljes kiőrlésűek közé tartozik, tehát a gabonát teljes egészében, bármilyen része eltávolítása nélkül használják fel. Ezzel szemben az őrölt vagy finomított alapanyagokból készült termékeket, mint a fehér liszt, a fehér rizs, vagy a fehér tészta, könnyebb és puhább állaguk érdekében nem teljes kiőrlésű gabonákból készítik.

Napi 2-3 adagnak megfelelő mennyiségű teljes kiőrlésű termék fogyasztásával csökkentheti
pacsakute, 2020. május 20. szerda, 19:41
Ez a legfinomabb házi kenyér!
kenyérével.

Hozzávalók:

500 g liszt
1 teáskanál cukor
1 evőkanál só
260 - 270 ml víz (langyos legyen)
1 tasak porélesztő (7 g)
40 g vaj
1 db tojás vagy 1 - 2 evőkanál tej (a kenyér lekenéséhez)

Elkészítés:

Tegyük az átszitált lisztet a robotgép táljába majd adjuk hozzá a cukrot, a sót és az élesztőt. Keverjük össze a száraz alapanyagokat. Ha ezzel elkészültünk öntsünk hozzá langyos vizet és kavarjuk össze, majd tegyük bele a vajat és dolgozzuk össze a tésztát a robotgép segítségével kb. 15 perc alatt. Kézzel is dagaszthatjuk a kenyeret, akkor kissé hosszabb ideig tart, de úgy is finom lesz.

Formázzuk meg hosszúkás alakúra a kapott tésztát (ebből az adag tésztából 1 db kenyeret kapunk). Tegyünk a tepsibe sütőpapírt, majd helyezzük rá a kenyeret.

Takarjuk le egy tiszta konyharuhával ,és tegyük meleg helyre kelni kb. 50 percig.

Amikor megkelt, vagdossuk be a kenyeret egy éles késsel, majd
eva6, 2020. március 31. kedd, 10:22
Duduj Szilvia versei
ROBOT-NAPOK

Reggel felkelés,
öltözés, munka
senki sem lusta,
rohanás, sietés.

A Nap is ébren,
lassan lépkedve,
némán eregelve
vánszorog az égen.

Este fáradtság,
menekülés haza
a nap nem volt laza,
hiszti és bezártság.

Mindennapok


SÜTEMÉNY

Finom liszt és pár tojás:
Süti lesz itt, nem vitás!
Elő gyorsan kis vajat,
Ebbe nem teszünk halat!

Nagymama és unoka
Sietnek a kisboltba.
Elromlott az édes méz:
Rajta csücsül a penész.

Vettek mézet, tejet is,
Zacskó málnát, ami friss.
Nincs rá idő elmenni,
Erdőből beszerezni.

Hazamennek sebesen,
Süti sül meg hevesen.
Ropogós sült illata
Tata orrát megcsapta.

Megkínálták nagytatát,
Meg is ették a javát.
Azóta is minden nap
Az új süti otthont kap.
menusgabor, 2020. március 29. vasárnap, 20:00
Diós – vaníliás kifli
Hozzávalók : 30 dkg liszt, 22 dkg puha vaj vagy margarin, 10 dkg porcukor, 10 dkg darált dió, 1 db egész tojás

Vaníliacukros porcukor a forgatáshoz

Elkészítés : a lisztet a porcukorral, és a darált dióval elkeverjük. Adjuk hozzá a puha vajat, és morzsoljuk össze a masszát. Végül tegyük hozzá a tojás, és gyúrjunk belőle egy puha tésztát. Pihentessük 1 órát a hűtőszekrényben, majd sodorjunk belőle kb. 3 cm-es átmérőjű hengert. Vágjunk belőle 1 cm-es szeleteket, és formázzuk kiflikké. Én most kifli formázó sablonnal készítettem, ezért lettek ilyen egyformák.

Helyezzük a kifliket sütőpapíros tepsire, előmelegített sütőben, közepes hőfokon 7 - 8 perc alatt süssük készre, ami persze függ a sütők teljesítményétől. Szinte azt sem kell a sütésnél megvárni, hogy szint kapjon az alja, mert akkor már egy kicsit szárazabb lesz. Nem forrón ( mert törhet ), de még melegen forgassuk vaníliás porcukorba. Ha a sütését nem rontjuk el akkor egy nagyon finom, puha, omlós diós
suzymama, 2020. január 31. péntek, 16:12
Mini Kijev rizottóval
HOZZÁVALÓK:

1 csomag Sága Mini Kijev
olaj a kisütéshez
200 g arborio rizs (rizottó rizs)
600 ml zöldségalaplé
1 kis fej vöröshagyma
30 ml olívaolaj
120 ml száraz fehérbor
1 nagy csokor petrezselyemzöld
40 g vaj

ELKÉSZÍTÉSI JAVASLAT

A rizottó készítéséhez válasszunk egy magas falú, szélesebb serpenyőt.
Olívaolajon futtassuk meg az aprított vöröshagymát, erre szórjuk a rizottó
rizst. Fehéredésig pirítsuk. Ekkor öntsük fel fehérborral és közepesen
alacsony lángon kezdjük el főzni. Aprítsuk hozzá a petrezselyemzöld
szárrészét. A zöldségalaplevet folyamatosan adagoljuk a rizottóhoz
merőkanalanként, állandó óvatos kevergetés mellett főzzük, amíg a rizs
szemek kellemesen megpuhulnak, de még haraphatóak. Ha már elég puha,
keverjük hozzá a felaprított petrezselyemzöld-levelet és adjuk hozzá a vajat
- ettől kellemesen krémes lesz.

Amikor a rizottónk már majdnem elkészült,
klarika47, 2019. december 25. szerda, 09:24
Narancsos mézes krémes
egész tojás
4-5 evőkanál tejföl
Krém:

4 db narancs reszelt héja
2 db narancs leve
annyi tej, hogy ha a narancsok levét lemérjük azzal együtt legyen 8 dl a folyadék (nálam 2 dl narancslé ahhoz tettem 6 dl tejet)
8 púpos evőkanál liszt
4 tojás sárgája
25 dkg porcukor
25 dkg vaj
Csokimáz:

15 dkg vaj
15 dkg porcukor
3 evőkanál kakaópor
1 evőkanál tej
1 evőkanál tojásfehérje
A száraz anyagokat összekeverjük. Hozzáadjuk a vajat, mézet, tojást, és annyi tejfölt, hogy könnyen dolgozható, nyújtható tésztát kapjunk. 4 részre osztjuk, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és előmelegített, 180 °C-os sütőben megsütjük a lapokat. Vigyázz, ne legyen száraz a tészta, könnyen sül! A tepsi mérete 35 x 35-ös volt nálam. Jól megmossuk a narancsokat és lereszeljük a héját, de a fehér része ne kerüljön bele, az keserű! Két narancsnak kifacsarjuk a levét, ezt kiegészítjük annyi tejjel, hogy 8 dl folyadékot kapjunk.
A négy
koszegimarika, 2019. november 24. vasárnap, 14:44
Kelt kuglóf csokival és gesztenyével
sót.
A közepébe egy kis mélyedést vájunk, ide öntjük a cukrot és a tojások sárgáját.
Hozzáadjuk a cukorral elkevert élesztőt, húzunk a tetejére egy kis lisztet, és ismét hagyjuk 20 percig kovászolódni.
Odakészítjük a langyos tejet, öntünk rá körülbelül másfél decit, és szépen kidagasztjuk, kézzel vagy géppel.
Ha szükséges, adunk még hozzá kis tejet, lágy, de nyújtható tésztát szeretnénk kapni.
Ha már szépen elválik az edény falától, akkor hozzádagasztjuk a langyos olvasztott vajat is. Letakarva hagyjuk a duplájára kelni.
Amíg kel, a gesztenyepürét kikavarjuk a 10 dkg puha vajjal.
A megkelt tésztát háromfelé osztjuk.
Egyesével vékonyra nyújtjuk.
Két tésztát megkenünk a gesztenyekrémmel, felcsavarjuk, mint a bejglit.
A harmadikat meglangyosított csokis mogyorókrémmel kenjük meg, ezt is felcsavarjuk.
A három rudat lazán összefonjuk, és egy nagy kizsírozott kuglófformába fektetjük.
Letakarva ismét kelesztjük.
Végül 180 fokra
suzymama, 2019. november 21. csütörtök, 16:50
Kavart almás
édes almával készítjük, akkor cukor már nem kell a töltelékhez,
mert a tészta is elég édes - ha savanyú almával készül, akkor ízlés
szerint egy pici cukrot adhatunk hozzá)

Elkészítés:

Az almákat megmossuk, meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn
lereszeljük és kicsavarjuk a levét. Ízesítjük pici őrölt fahéjjal
(esetleg cukorral) és jól összekeverjük.
A cukrot a tojásokkal jó habosra keverjük (szinte fehéredésig,
míg elolvad a cukor), majd hozzáadjuk a puha vajat (margarint)
és ezzel is jól összekeverjük. Ezután mehet bele a vaníliás cukor,
a 2 dl tej, amivel szintén összekeverjük.
Végül hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és simára keverjük
a tésztát.
A tészta egyik felét vajazott/lisztezett tepsibe (vagy sütőpapírral
bélelt tepsibe) kanalazzuk egyenletesen, erre rákanalazzuk a
reszelt almát, majd a tészta másik felét. (Érdemes egy evő
kanállal kanalazgatni a tésztamasszát a tepsibe, mert ekkor
még sűrű
klarika47, 2019. november 05. kedd, 05:51
Krumplis pogácsa
kenni.


Másik

Tejfölös - sajtos pogácsa
Hozzávalók a tésztához:
80 dkg liszt (én most sima durumlisztet használtam, de tökéletes a Bl55-ös liszt is)
25 dkg vaj
4 dl tejföl
2 egész tojás
3 tk. só
3 dkg élesztő

A kenéshez:
1 egész tojás
1 nagy csipet pirospaprika

Elkészítés:
A tejfölből kb. egy dl-nyit meglangyosítunk és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztben a vajat elmorzsoljuk, majd az összes hozzávalóval együtt egynemű tésztává dagasztjuk. 10 percet pihentetjük, majd 3 x 20 perces időközönként meghajtogatjuk a tésztát. (Ez tulajdonképpen nem egy kifejezetten leveles pogácsa lesz, hanem inkább omlós-puha, a hajtogatás azért kell,
suzymama, 2019. szeptember 04. szerda, 10:32
Brokkoli
receptek
Brokkolikrokett metélőhagymás tejföllel
Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók 4 személyre:

20 dkg brokkoli, megmosva és rózsáira bontva
5 dkg vaj
2,5 dl víz
15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
5 tojás
5 dkg reszelt parmezán sajt
só, őrölt fehér bors
reszelt szerecsendió
az öntethez:

2 dl tejföl
1 csokor metélőhagyma, finomra aprítva
A brokkolit bő, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, és botmixerrel pépesítjük. A vajat 2,5 deci vízzel felforraljuk, majd a lisztet rászórjuk. Fakanállal addig keverjük, amíg az edény falától el nem válik. A tűzről lehúzzuk, és a tojásokat egyenként beleütjük. Végül a brokkolipépet és a parmezánt is belekeverjük. Sóval, fehér borssal és szerecsendióval fűszerezzük. A sütéshez az olajat felforrósítjuk, és kiskanállal kroketteket szaggattunk bele, majd szép aranysárgára sütjük. Tálaláskor metélőhagymás tejfölt kínálunk mellé.


Tejszínes rakott
lovaszmarika, 2019. augusztus 30. péntek, 10:30
Mákos sütemény
tésztához a lisztet elvegyítjük a sütőporral, majd összedolgozzuk a puha vajjal, a cukorral, valamint a tojással, és a hűtőben pihentetjük kb. 30 percig.
A tésztát lisztezett felületen kb. 28 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk, és kibélelünk vele egy 26 cm-es piteformát úgy, hogy körben peremet képezünk.
A mákos töltelékhez az apróra kockázott marcipánt a tejbe szórjuk. A cukorral és a mézzel együtt felforraljuk, belekeverjük a darált mákot, és egyet forralunk rajta. Rövid hűtés után beledolgozzuk a vajat, a tojást és a fahéjat, majd a tésztára simítjuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A túrós töltelékhez a túrót kikeverjük a cukorral, a citromhéjjal, a citromlével, az egész tojásokkal és a liszttel, majd beledolgozzuk az olvasztott vajat. A masszát egyenletesen eloszlatjuk a mákos tölteléken, és a pitét az előmelegített sütő középső részében sütjük kb. 40 percig. Ezután megkenjük az elkevert tojássárgájával, és aranybarnára sütjük további 10-20 perc alatt. Tűpróba után a formában pihentetjük
suzymama, 2019. június 19. szerda, 10:34
1/312
Képek, videók
Az egészségügyi iskola
wob
2018. július 21. szombat, 10:09
5 Az egészségügyi maffia.
sarkadykati
2011. március 25. péntek, 03:21
78_78 Állat-egészségügyi
charlotteani
2010. november 15. hétfő, 22:00
Egészségügyi biztositó ép
tarsoly-galeria
2010. március 21. vasárnap, 17:44
Az egészségügyi maffia
sarkadykati
2009. december 15. kedd, 03:23
Egészségügyi Szakközépisk
nottino
2007. november 04. vasárnap, 10:49
Szimpatikus egészségügyi
mfg2003b
2007. május 04. péntek, 12:53
A hajszál felépítése.jpg
pacsakute
2020. május 22. péntek, 21:31
borzoi felepiteseb.jpg
charlotteani
2016. március 12. szombat, 22:53
A köröm felépítése.jpg
pacsakute
2014. november 30. vasárnap, 11:14
A fog felépítése
pacsakute
2012. november 16. péntek, 07:37
Dalmata kan felépitése.jp
charlotteani
2010. március 21. vasárnap, 21:37
Az FH12 felépítése
tikaszakos
2006. július 14. péntek, 11:09
Címkék
kapott tésztát, tésztára simítjuk, őrölt vagy, dl-nyit meglangyosítunk, darált dióval, robotgép segítségével, száraz alapanyagokat, tojásokat egyenként, apróra kockázott, csont felépítésének, tojások sárgáját, sütőtököt étrendjébe, kicsit szárazabb, aprított vöröshagymát, túrós töltelékhez, tészta egyik,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.