Belépés
2020. január 21. kedd | 4. hét | 21. nap | 00:00 | Ágnes
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Június 21. – A NAP NAPJA
JÚNIUS 21. - A NAP NAPJA

A Nap napját változó júniusi vasárnapon tartjuk, a nyári napfordulóhoz legközelebb eső vasárnapon.
A nyári napforduló az északi féltekén általában június 21-én van, a déli féltekén pedig általában december 21-én. A magyar népi szokások szerint már korábban is fontos ünnep volt, de a kereszténység felvétele óta Szent Iván napjához (éjjeléhez) kötik a nyári napfordulót.

Ebben az évben június 21-ére esik a nyári napfordulóhoz legközelebb eső vasárnap, amikor a Nap napját ünnepeljük. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet megújuló energiaforrásokra, azon belül elsősorban a napenergia hasznosítására. A Napenergia Társaság európai tagozatának felhívására első ízben 1994-ben rendezte meg A Nap napját a Környezetünkért Egyesület, a Magyar Napenergia Társaság és a Főpolgármesteri Hivatal. A központi rendezvény helyszíne a
ronix, 2015. június 21. vasárnap, 18:58
JÚNIUS A NYÁRI NAPFORDULÓHOZ LEGKÖZELEBB ESŐ VASÁRNAP –
Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet megújuló energiaforrásokra, azon belül elsősorban a napenergia hasznosítására. A Napenergia Társaság európai tagozatának felhívására első ízben 1994-ben rendezte meg A NAP NAPJÁt a Környezetünkért Egyesület, a Magyar Napenergia Társaság és a Főpolgármesteri Hivatal. A központi rendezvény helyszíne a Margitsziget.
Neumann-ház - Irodalmi Szerkesztőség
akiram45, 2015. június 21. vasárnap, 07:34
Éjszakai pincetúra a Somlón
A Somlói Borvidék pincészetei és borosgazdái a nyári napfordulóhoz igazodva rendezik meg az éjszakai pincetúrát. A különleges természeti adottságokkal rendelkező borvidék legnagyobb közösségi eseménye ezúttal már nem kizárólag az éjszakai túrázóknak ígér maradandó élményeket: a rendezvény a túrák mellett több mint 100 kulturális programot kínál már a kora délelőtti óráktól - közölték a szervezők az MTI-vel.

Az egyes helyszínek koncertekkel, kiállításokkal, szőlészeti munkák bemutatójával, sportprogramokkal, játékokkal, másfél óránként induló, vezetett vártúrákkal, délutáni electro swing party-val, fényfestéssel, gyermekrajzfilm-vetítéssel, gasztronómiai különlegességekkel, Somló Burgerrel, díjnyertes lángosokkal, kézműves sajtok bemutatójával és grillversennyel várják az érdeklődőket.

Az esti programok az évente egy alkalommal, kizárólag ezen a napon egyszerre nyitva lévő kápolnák harangszavára a pincék előtti tábortüzek meggyújtásával kezdődnek, jelezve az egész éjszakán át tartó szentivánéji
velemenyezd, 2015. június 18. csütörtök, 09:21
Szombaton kezdődik a 20. Duna Karnevál
Táncegyüttese.

A külföldi társulatok versengésének ad helyet a VI. Lánchíd Nemzetközi Néptáncverseny június 18-án. Másnap a külföldi és hazai táncegyüttesek, valamint zenekarok mintegy 400 művészének közös, Európai Tánc Karaván című gálaműsorát nézhetik meg az érdeklődők az Erkel Színházban.

Június 20-án a nemzetközi vendégek, a Magyar Állami Népi Együttes, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Duna Művészegyüttes közös műsora lesz látható a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Az előadás a nyári napfordulóhoz kötődő tűzugrás hagyományát is megidézi. A Pesti Vigadóba meghirdetett Karnevál Zenei Gálaesten mintegy száz zenész mutatja be a magyar és európai népzene kincseit a rendezvénysorozat zárónapján.

A Duna Palotában - ahonnan a fesztivál annak idején útjára indult - fotókiállítás nyílik a karnevál történetéből. A tárlaton Kanyó Béla és Végh Tamás műveit láthatják az érdeklődők.

Az elmúlt két évtizedben a karnevál számos Európai Uniós, EU-Mediterrán és V4-es kulturális projektet
velemenyezd, 2015. június 05. péntek, 15:52
Jeles napok és népi megfigyelések
azaz meztelenül kerüljék meg az asszonyok, és egy vesszővel hajtsák a ,,cakrakat", patkányokat, ezt mondván: ,,Ára menyetök, amerreharangoznák, túl a Tiszán, túl a Dunán!21.- Tamás ~ Disznóölő Tamás napja

A Muravidéken valamikor régen azt hitték, hogy aki ezen a napon egyszer disznót öl, annak azután minden évben le kell vágnia valamit, mert különben Tamás öl, elpusztul valamelyik állat.

24.- Ádám, Éva napja

A téli napfordulóhoz kapcsolódó, évkezdő ünnepkör jelentős naptári ünnep, Luca után a legjelentősebb, legnagyobb ünnep a karácsony. A népi ünneplésben pogány, egyházi, népi, félnépi, más népektől átvett vagy kalendáriumi szokások, dramatikus játékok ötvöződtek.

25.- Karácsony napja

Karácsony ideje a régi rómaiaknál a Dies natalis Solis invicti - a legyőzhetetlen Nap újjászületésének napja, a téli napfordulat nagy vigassággal, hagyományos ételekkel, ajándékozással, dióra játszással
klementinagidro, 2015. április 07. kedd, 20:36
Karácsony...
,,KÖRÖSZTény" (christian) szó valódi értelme:
A KÖRben lévő két átló metszéspontja a mag, a testesülés, innen tehát a ,,KORpus" szó, fogalom is, mert a KORpus is forgó, hiszen mivel a latin us végződés elhagyható, csak a nemet jelöli, marad a korp = kerep, azaz forgó. (Egyébként is a ,,latin" CeREPo ­KEREPIő.)

/Tehát e fogalomkörben mindenütt a forgásra akadunk: A kör a végtelenség jelképe, a körben középen a pont alap NAP szimbólum, s a kereszt azt négy EGYenlő részre OSZTja. A napfordulóhoz is köze van. ( A szerk.)/

Így válik teljesen érthetővé, hogy a ,,kereszt" alapja a ,,köröz", vagy ,,körös" ige, és a -t végződés teszi főnévvé.Mint például tör-tört, kör-köret, visel-viselt (holmi) stb. Tehát a körőszt azért körőszt, mert forogó. De hát ez egyértelműen adódik a ,,kereszt" szóban lévő ker, kör szóból is, ami pedig igazán őseredeti magyar szó, jelentése nem is kérdéses.

Mindebből adódik, hogy a körösztény egész egyszerűen Köristen
simocsi, 2013. december 16. hétfő, 09:53
A karácsony története
25-én rögzült a karácsony, Jézus keresztelésére január 6-án emlékeztek. Nyugaton viszont ezen a napon ünnepelték a háromkirályokat, akik felkeresték a gyermek Jézust.

A karácsonnyal összekapcsolódó hagyományok így többféle forrásból erednek. A római világban a Saturnalia (dec. 17.) a vidámság és az ajándékozás napja volt. December 25-ét az iráni isten, Mithra születésnapjának is tartották, akit az Igazságosság Napjának neveztek. Ezekhez a szokásokhoz járultak a germánok és kelták téli napfordulóhoz kapcsolódó rítusai, amikor a teuton törzsek behatoltak Galliába, Britanniába és Közép-Európába.

A mai értelemben vett, keresztény karácsonyról a IV. század óta emlékezünk meg. December 25-e Jézus születésnapja, az előző este karácsony böjtje vagy Szenteste, 26-a pedig az ünnep második napja.

Karácsony napjával egy újabb ünnepi szakasz veszi kezdetét, a karácsonyi tizenketted, mely 12 napig, január 6-ig, vízkereszt napjáig tart. Ez a nap egyben a vizek megszentelésének és Jézus
koszegimarika, 2012. december 22. szombat, 16:48
Hagyományőrző jurtanapok Mátyusföldön
"Nyolc évvel ezelőtt építettük meg az első jurtánkat, amelyet egy kisebb rendezvény keretében mutattunk be Alsószeli lakosainak. A sikerünk olyan nagy volt, hogy elhatároztuk, minden évben megismételjük a fesztivált. Mára a jurtanapok a Felvidék egyik legnagyobb rendezvényévé nőtte ki magát, a három nap alatt körülbelül 5-6 ezer ember fordul meg nálunk - mutatta be a jurtanapokat Francisti László, az esemény főszervezője.

Francisti elmondta: céljuk, hogy a fesztivál kicsit másabb legyen, mint a többi kulturális rendezvény. A sok pozitív visszajelzés, dicséret, a családias hangulat a szervezők sikerét igazolja.

Az idei rendezvényen a látogatók többek közt láthatnak hagyományos baranta- és lovasíjász-bemutatót, vásári komédiát, lovagi tornát. A szabadegyetem-jelleghez különféle előadások járulnak hozzá, mint például a szlovákiai magyarok 1947-es kitelepítéséről vagy a peredi csatáról szóló. A kézművesek utcájában több mint 30 kézműves mutatja be egyedi portékáját, illetve a "gyógyító jurtában"
velemenyezd, 2012. június 26. kedd, 13:42
Szentiván-éj, a mágikus éjszaka
Szent Iván éjjelén elégetik (Fotó: Kiss Gabriella)

Nem volt ez másképp a magyar néphagyományban sem, s a tűz nem véletlenül vált a világosság, a tisztaság, az egészség, a szenvedély, az elevenség, a szerelem és az örök megújulás jelképévé a magyar hiedelemvilágban is. A nyári napfordulóra eső Keresztelő Szent János ünnepe az 5-ik században vált elterjedtté, s a keresztény ünnep magába olvasztotta mindazokat a hiedelmeket és rítusokat, amelyek korábban a különböző népeknél a nyári napfordulóhoz kapcsolódtak.

Szent Iván napi magyar népszokások

A Szent Iván naphoz fűződő hiedelmek és szokások egyrészt a szomszédos népektől, másrészt egyházi közvetítéssel kerültek hozzánk. ,,A magyar szokások szerint régen a június hónapot is Szent Iván havának nevezték. A nyárközépi tűzgyújtást, illetve a tűzcsóvák forgatását - népies nevén lobogózást - a történelmi Magyarország egyes területein, főleg Nyitra megyében Szent Iván napi dalok éneklése kísérte"
sarkadykati, 2012. június 22. péntek, 04:04
Szent Iván-éj : varázslat
eltolódás miatt három nappal korábbra, június 21-ére került.

Nem volt ez másképp a magyar néphagyományban sem, s a tűz nem véletlenül vált a világosság, a tisztaság, az egészség, a szenvedély, az elevenség, a szerelem és az örök megújulás jelképévé a magyar hiedelemvilágban is. A nyári napfordulóra eső Keresztelő Szent János ünnepe az ötödik században vált elterjedtté, s a keresztény ünnep magába olvasztotta mindazokat a hiedelmeket és rítusokat, amelyek korábban a különböző népeknél a nyári napfordulóhoz kapcsolódtak.

Szent Iván-napi magyar népszokások


A Szent Iván naphoz fűződő hiedelmek és szokások egyrészt a szomszédos népektől, másrészt egyházi közvetítéssel kerültek hozzánk. A magyar szokások szerint régen a június hónapot is Szent Iván havának nevezték. A nyárközépi tűzgyújtást, illetve a tűzcsóvák forgatását (népies nevén lobogózást) a történelmi Magyarország egyes területein, főleg Nyitra megyében Szent Iván napi dalok éneklése kísérte.

A tűz
jupiter21, 2012. március 05. hétfő, 10:42
Szentiván-éj, a mágikus éjszak
házassággal és a termékenységgel voltak szoros kapcsolatban.
Nem volt ez másképp a magyar néphagyományban sem, s a tűz nem véletlenül vált a világosság, a tisztaság, az egészség, a szenvedély, az elevenség, a szerelem és az örök megújulás jelképévé a magyar hiedelemvilágban is. A nyári napfordulóra eső Keresztelő Szent János ünnepe az 5-ik században vált elterjedtté, s a keresztény ünnep magába olvasztotta mindazokat a hiedelmeket és rítusokat, amelyek korábban a különböző népeknél a nyári napfordulóhoz kapcsolódtak.

Szent Iván napi magyar népszokások
A Szent Iván naphoz fűződő hiedelmek és szokások egyrészt a szomszédos népektől, másrészt egyházi közvetítéssel kerültek hozzánk. ,,A magyar szokások szerint régen a június hónapot is Szent Iván havának nevezték. A nyárközépi tűzgyújtást, illetve a tűzcsóvák forgatását - népies nevén lobogózást - a történelmi Magyarország egyes területein, főleg Nyitra megyében Szent Iván napi dalok éneklése kísérte" - mondta
maroka, 2011. június 28. kedd, 17:49
Szent Iván-éj: varázslat
eltolódás miatt három nappal korábbra, június 21-ére került.

Nem volt ez másképp a magyar néphagyományban sem, s a tűz nem véletlenül vált a világosság, a tisztaság, az egészség, a szenvedély, az elevenség, a szerelem és az örök megújulás jelképévé a magyar hiedelemvilágban is. A nyári napfordulóra eső Keresztelő Szent János ünnepe az ötödik században vált elterjedtté, s a keresztény ünnep magába olvasztotta mindazokat a hiedelmeket és rítusokat, amelyek korábban a különböző népeknél a nyári napfordulóhoz kapcsolódtak.

Szent Iván-napi magyar népszokások

A Szent Iván naphoz fűződő hiedelmek és szokások egyrészt a szomszédos népektől, másrészt egyházi közvetítéssel kerültek hozzánk. A magyar szokások szerint régen a június hónapot is Szent Iván havának nevezték. A nyárközépi tűzgyújtást, illetve a tűzcsóvák forgatását (népies nevén lobogózást) a történelmi Magyarország egyes
lebo, 2011. június 24. péntek, 22:55
2/5
Képek, videók
Szent Iván éj - 2016 001.
kohlinka
2016. június 18. szombat, 16:23
Szent Iván napja
sanci81
2015. június 28. vasárnap, 11:59
Szent Iván éj
janna53
2010. december 28. kedd, 23:08
Napenergia-hasznosítás
teamradio
2011. február 03. csütörtök, 00:47
napenergiás repülőgép.jpg
agica2004
2010. július 09. péntek, 11:37
napenergiás Laptop.jpg
agica2004
2006. szeptember 21. csütörtök, 22:22
kornyezetunkert
cipello
2016. június 05. vasárnap, 13:50
Főpolgármester jelölt.png
agica2004
2014. augusztus 31. vasárnap, 16:02
A főpolgármester rezidenc
zlako
2007. április 23. hétfő, 19:14
nyári napfordúló6.jpg
erzsikepuskas
2014. június 25. szerda, 10:10
nyári napforduló.jpg
erzsikepuskas
2014. június 25. szerda, 09:46
nyári napforduló.jpg
dnemethk
2014. január 23. csütörtök, 23:10
Egy-igazi-nő-nem-félté ken
menusgabor
2019. április 26. péntek, 22:16
féltékeny-feleség.jpg
menusgabor
2017. szeptember 20. szerda, 20:49
Nihan féltékeny.jpg
durcimarcika
2016. december 18. vasárnap, 21:45
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.