Belépés
2019. október 20. vasárnap | 42. hét | 293. nap | 03:00 | Vendel
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Spenót
B-vitaminok gyorsítják a szervezet szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcseréjét. A niacin és a króm építőköve a glükóztolerancia-faktornak. A GTF fokozza a szervezet inzulinérzékenységét, csökkenti a vércukorszintet. Spenótfogyasztással frissen tartható az időskori emlékezet.
A spenót vérnyomásszabályzó hatású, mérsékli a magas vérnyomást, és csökkenti az alacsony vérnyomás okozta fáradságérzetet. Antioxidáns összetevői védenek a szív- és keringési rendellenességekkel szemben.

Az egyik legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldségünk. A K-vitamin-hiány vérzékenységet okozhat. A kúraszerű spenótfogyasztás mérsékli a vérzést, a menstruációs fájdalmakat és pótolja a vasat. A K-vitamin serkenti a vesék működését, ezáltal segíti az ödémák kiürülését, mérsékli a magas vérnyomást.

Bioaktív összetevői erősítik az immunrendszert, ezáltal védenek a daganatok kialakulásával szemben. Antibakteriális és gombaellenes hatásúak. Gátolja a szervezet elsavasodását. A lúgosító élelmiszerek mérséklik a
pacsakute, 2010. december 12. vasárnap, 18:02
Zöldségfélék
spenót Nyugat-Ausztráliában, Tasmániában, Új-Zélandon van otthon. Ezt a fajtát nyáron lehet szedni. Leggyakrabban a termesztési ido alapján csoportosítják a spenótot, ennek megfelelően megkülönböztetnek Téli ÉS nyári fajtákat. A tavasz előrehaladtával felmagzik, ES magszárat fejleszt. Ilyenkor a levelei mar tartózkodás mellett hasznosíthatók tovább.

Miert Jó?

A spenót könnyen elkészíthető, Jol emészthető, kalóriában szegény, ellenben vitaminokban antioxidánsokban Gazdag. AZ egyik legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldségünk. A spenótot sokan azért fogyasztják, MERT a gyomor-működést serkenti. A spenót Sok luteint, természetes karotinoidot tartalmaz, de Gazdag flavonoidokban, karotinoidokban, klorofillban ÉS folsavban is.
A tápértéke Mellett Sok oxálsavat is tartalmaz, amely vesekőképződésre hajlamos vegyület, de ismeretes emésztésserkentő ÉS vastagbéltisztító hatása van. AZ oxálsav tartalmának köszönhető elősegíti a bélmozgást ÉS ezáltal nagymértékben befolyásolja AZ emésztés
korall44, 2010. május 28. péntek, 17:19
Szuperegészséges ételek
Spenót

A spenót nemcsak Popeye kedvence, hanem a szuperegészséges élelmiszerek közé is bekerült(, a) tápanyagokban való gazdagsága miatt. Alacsony a kalóriatartalma, csordulásig teli van ásványi anyagokkal és vitaminokkal. Mindenféleképpen fontos tagja lehet a napi étrendünknek.A spenót könnyen elkészíthető, jól emészthető, kalóriában szegény, ellenben vitaminokban, antioxidánsokban gazdag. Sok luteint, természetes karotinoidot tartalmaz, de gazdag flavonoidokban, klorofillban és folsavban is. Az egyik legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldségünk.A K-vitamin amellett, hogy a véralvadás egyik fontos szabályozója, támogatja a máj méregtelenítő funkcióját, sőt a csontok felépítéséhez is szüksége van rá szervezetünknek. A spenótot sokan a gyomor-működést serkentő hatása miatt kedvelik. A tápértéke mellett sok oxálsavat is tartalmaz, amely vesekőképződésre hajlamos vegyület, de ismert emésztésserkentő és vastagbéltisztító hatása is. A spenót kiváló antioxidáns, bioaktív összetevői erősítik az
angyalka___, 2010. április 14. szerda, 18:36
Színkódolt egészség
kényeztetik?
Miből lesznek a színek?
A zöldségek és gyümölcsök színeiért a növényi színanyagok felelnek, amelyek változatos formában minden élő növényi szervezetben előfordulnak. A legelterjedtebb és talán a legismertebb közülük a zöld színű klorofill, mivel ez minden növényben megtalálható. Ám ezen felül számos, élénk színű növényi festőanyagot ismerünk, vizsgálatukért pedig már két Nobel-díjat is odaítéltek. 1915-ben egy müncheni tudós, Willstätter, 1947-ben pedig egy angol kutató, Robinson részesült a legmagasabb tudományos elismerésben velük kapcsolatban. Fontosságukat azonban már korábban felismerték, és azt is sejtették, hogy a színeknek fontos szerepe van a növény életében. Gondoljunk csak bizonyos mérgező növények riasztóan furcsa színeire, vagy éppen a színes virágok rovarokat vonzó hatására. Sokáig azonban csak festékek alapanyagaként használták a növényi színezékeket, és nem tulajdonítottak nekik szerepet az egészség szempontjából.
tundihugi, 2010. április 01. csütörtök, 14:59
Lehet megtalálták a rák ellen
növényi fehérjét, melyet az állati fehérjével szemben szervezetünk 90%-ban tud hasznosítani ( Megelőzésre és rákos sejtek terjedésének megállítására a legalkalmasabb, mivel jelentős mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavakat. A telítetlen zsírsavak, mint az alfa-linolénsav és a linolsav megelőzik és megakadályozzák a rákos sejtek burjánzását. Rendszeres fogyasztásuk alapvetően segíti szervezetünket abban ,hogy megelőzzük, vagy javítsuk a rosszindulatú elváltozásokat ).

-az eddig ismert legmagasabb mértékben tartalmaz klorofillt

-phycocianint, mely egy olyan kék színanyag, mely közvetlenül és sejtszinten segíti elő a sejtnövekedést

-B-vitaminokat, vasat és különböző zsírsavakat is, melyek a sejtanyagcserére pozitívan hatnak

-fenilatilamint, mely a szellemi tevékenységet fokozza maximumra és javítja a hangulatot ,mely jelentősen felgyorsítja a javulást

-aminosavakat, melyeket a szervezet nem tud előállítani ( 9 aminosavat kell bevinni a szervezetbe,
gereica, 2010. március 30. kedd, 17:28
Flavon Green
a magnézium, a nátrium, a vas, a cink és a foszfor. Gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban.

Kutatások bizonyítják, hogy a brokkolinak helye van a különféle terápiás étrendekben. A brokkoli számos értékes tápanyagot hordoz, ráadásul a többi káposztafélénél könnyebben emészthető formában. Két legfontosabb hatóanyaga a szulforafan és a kampferol.
Spenót
A spenót jól emészthető, kalóriában szegény, ellenben vitaminokban és antioxidánsokban gazdag. Az egyik legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldségünk.

Sok luteint, természetes karotinoidot tartalmaz, de gazdag flavonoidokban, klorofillban és folsavban is. A spenót kiváló antioxidáns, bioaktív összetevőkkel rendelkezik.
Búzafű
A B-vitamin család szinte valamennyi tagja, jelentős mennyiségű C-vitamin, és több, mint százféle ásványi anyag, valamint nyomelemek és enzimek is megtalálhatóak benne.

Egyik fő hatóanyaga a klorofill. Élelmi rostban gazdag.

Spirulina Alga
Spirulina
angyalka___, 2010. március 05. péntek, 13:29
Mitől lesz színes a gyümölcs
Miből lesznek a színek?
A zöldségek és gyümölcsök színeiért a növényi színanyagok felelnek, amelyek változatos formában minden élő növényi szervezetben előfordulnak. A legelterjedtebb és talán a legismertebb közülük a zöld színű klorofill, mivel ez minden növényben megtalálható. Ám ezen felül számos, élénk színű növényi festőanyagot ismerünk, vizsgálatukért pedig már két Nobel-díjat is odaítéltek. 1915-ben egy müncheni tudós, Willstätter, 1947-ben pedig egy angol kutató, Robinson részesült a legmagasabb tudományos elismerésben velük kapcsolatban. Fontosságukat azonban már korábban felismerték, és azt is sejtették, hogy a színeknek fontos szerepe van a növény életében. Gondoljunk csak bizonyos mérgező növények riasztóan furcsa színeire, vagy éppen a színes virágok rovarokat vonzó hatására. Sokáig azonban csak festékek alapanyagaként használták a növényi színezékeket, és nem tulajdonítottak nekik szerepet az egészség
bodaaniko, 2010. január 22. péntek, 12:33
Spenót:
új-zélandi spenót Nyugat-Ausztráliában, Tasmániában, Új-Zélandon van otthon. Ezt a fajtát nyáron lehet szedni. Leggyakrabban a termesztési idő alapján csoportosítják a spenótot, ennek megfelelően megkülönböztetnek téli és nyári fajtákat. A tavasz előrehaladtával felmagzik, és magszárat fejleszt. Ilyenkor a levelei már nem hasznosíthatók tovább.

Miért jó?

A spenót könnyen elkészíthető, jól emészthető, kalóriában szegény, ellenben vitaminokban antioxidánsokban gazdag. Az egyik legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldségünk. A spenótot sokan azért fogyasztják, mert a gyomor-működést serkenti. A spenót sok luteint, természetes karotinoidot tartalmaz, de gazdag flavonoidokban, karotinoidokban, klorofillban és folsavban is.
A tápértéke mellett sok oxálsavat is tartalmaz, amely vesekőképződésre hajlamos vegyület, de ismeretes emésztésserkentő és vastagbéltisztító hatása is. Az oxálsav tartalmának köszönhető elősegíti a bélmozgást és ezáltal nagymértékben befolyásolja az emésztés gyorsaságát. A
schuro, 2009. augusztus 02. vasárnap, 12:25
Színkódolt egészség
a színek?

A zöldségek és gyümölcsök színeiért a növényi színanyagok felelnek, amelyek változatos formában minden élő növényi szervezetben előfordulnak. A legelterjedtebb és talán a legismertebb közülük a zöld színű klorofill, mivel ez minden növényben megtalálható. Ám ezen felül számos, élénk színű növényi festőanyagot ismerünk, vizsgálatukért pedig már két Nobel-díjat is odaítéltek. 1915-ben egy müncheni tudós, Willstätter, 1947-ben pedig egy angol kutató, Robinson részesült a legmagasabb tudományos elismerésben velük kapcsolatban. Fontosságukat azonban már korábban felismerték, és azt is sejtették, hogy a színeknek fontos szerepe van a növény életében. Gondoljunk csak bizonyos mérgező növények riasztóan furcsa színeire, vagy éppen a színes virágok rovarokat vonzó hatására. Sokáig azonban csak festékek alapanyagaként használták a növényi színezékeket, és nem tulajdonítottak nekik szerepet az egészség szempontjából.

A cikk folytatását megtalálod a
sarkadykati, 2009. január 30. péntek, 03:08
Terülj, terülj asztalkám
Terülj, terülj asztalkám...

A természet kifogyhatatlan éléskamra, szinte egész évben ellát bennünket friss, ízletes vadon termő növényeivel. Kedvünk szerint válogathatunk számtalan virág, rügy, bogyó, gyökér között.

Erdő, mező vadnövényei konyhánkban

Érdemes elsajátítani a gyógy-, vadnövények ismeretét, ezzel is gazdagítva táplálkozásunkat. A sötétzöld és élénkpiros színű vadnövények A, C, K, B vitamin-tartalma a legmagasabb, joggal nevezhetők testregeneráló és szervépítő táplálékoknak. A vegetáriánus konyha nélkülözhetetlen alapanyagai.

Gyűjtési tippek

- Növényhatározó mindig legyen kéznél a gyűjtés során.
- Kerüljük a forgalmas utakat, nagyüzemi termőterületeket, ezektől legalább egy-két kilométerre eső terepen gyűjtsünk.
- Előre szerezzük be felszerelésünket (sokzsebes ruha, metszőolló, zsebkés, papír vagy vászonzacskó, kesztyű, ásó).
- Csak jól ismert növényt gyűjtsünk, fogyasszunk.
- Tisztelve a természetet, csak a szükséges
grimilda, 2008. november 30. vasárnap, 20:01
Érdemes elolvasni!!!!!
Tudom,hogy nagyon hosszú de olvasd el érdemes sok ember hálás érte!
Mikroalga, az élet forrása...


Az algák mítosza

Egy japán ember évente átlagosan 10 kg tengeri algát fogyaszt. Jól teszi-e? Valószínűleg igen, mert köztudott, hogy a világon Japánban a legmagasabb az átlagéletkor!

A tengeri algák a biológiailag aktív anyagok széles skáláját tartalmazzák: többszörösen telítetlen omega-3 típusú zsírsavakat, klorofill származékokat, poliszacharidokat, szterineket, vitaminokat, karotinoidokat, makro-, mikro- és más elemeket.

A tengeri algákban található biológiailag aktív anyagok daganatellenes, daganatmegelőző, anti mutagén (elfajulás védő), radioprotektív (sugárzás ellen védő), vérzsírcsökkentő, vérnyomáscsökkentő, antikoaguláns (alvadás gátló), antimikrobiális (csíraölő), antivirális, antibakteriális, antifungális, gyulladáscsökkentő, immunmoduláns és sok más hasznos tulajdonsággal rendelkeznek.

A biológiailag aktív anyagok
skorpio07, 2008. augusztus 19. kedd, 13:40
2/3
Képek, videók
spenótos nokedli tofuval.
nemarika
2013. október 17. csütörtök, 11:37
spenót pástétom.jpg
nemarika
2013. október 17. csütörtök, 11:36
spenótos rakott tészta
makaramiklos
2013. október 07. hétfő, 20:33
sak-indiai-spenot-500x 242
snbela44
2013. augusztus 31. szombat, 03:59
K Spenót.jpg
eva_gyulai
2013. július 17. szerda, 01:32
spenótos.jpg
veronika74
2013. július 03. szerda, 19:12
spenót.jpg
veronika74
2013. július 03. szerda, 19:12
spenót.jpg
sarkadykati
2013. május 13. hétfő, 05:54
Spenótos-fokhagymás csíko
projo2
2013. április 21. vasárnap, 14:53
krumplival,párolt spenótt
borcsamama
2013. április 01. hétfő, 22:00
spenót.jpg
dnemethk
2013. március 03. vasárnap, 20:23
A spenótról.jpg
pacsakute
2013. február 02. szombat, 18:24
szenhidrat_csokkentett _li
lilagondolatok
2015. augusztus 20. csütörtök, 22:55
szénhidrát.jpg
nemarika
2014. március 01. szombat, 17:24
szénhidrátok.jpg
sarkadykati
2013. május 21. kedd, 10:45
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.