Belépés
2019. december 11. szerda | 50. hét | 345. nap | 19:56 | Árpád
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A Napnál hetvenszer nagyobb tömegű fekete lyukat fedeztek fel a Tejútrendszerben
A jelenség 15 ezer fényévnyi távolságra van a Földtől, tömege pedig 70-szer nagyobb a Napénál - hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában a Nature című tudományos lapban megjelent tanulmányt idézve.Kiss László csillagász-fizikus arról beszélt, hogy a Tejútrendszer közepén található millió vagy milliárd naptömegű fekete lyukakról már évtizedek óta tudnak a tudósok. A csillagász szerint ami újdonság ebben a tudományos felfedezésben, hogy ennek a fekete lyuknak a tömege hetvenszer nagyobb a Napénál.

A csillagfejlődés jelenlegi modelljei szerint ilyen néhány tíz naptömegű fekete lyukak nem is létezhetnének a galaxisunkban.

Hozzátette: az összes korábbi, több tíz naptömegű, közepes naptömegű fekete lyukak mind nagyon messze voltak, és azt gondolták, hogy a Tejútrendszerünkben nincsenek jó körülmények ilyenek kialakulásához, de most a kínai vezetésű kutatócsoport megmutatta, hogy mégis vannak. Hozzátéve, hogy a 15 ezer fényév nem olyan nagy távolság, szinte kozmikus
velemenyezd, 2019. december 02. hétfő, 12:11
Gergely istván versei
ritmusod
csak a lelküknek fájhat.

Mert a világ hideg,
nem olyan, mint képzeled!
Az örök atomnak
nem számít röpke léted.


MONDD MEG, KIK VAGYUNK!

Mondd meg Nekem, te Mindentudó,
kit képzelünk, hogy létezel,
mondd meg, ha nem is vigasztaló,
mi a magyarság-feltétel.

Mi a magyar? Nyelv, nép vagy nemzet?
Legkisebb fiú, szárnyas ló?
Vagy házát vesztett bolygó szerzet,
árban vergődő fuldokló?

Sorsavesztett sorsok tömege
tolong ingatag tutajon,
egymást lökik, tapossák vízbe,
csak esélyük még maradjon.

Egynek sincs reménye. Az átok
lelkét nyomja századok óta:
társában nem lel barátot
s nem hallja, ha üt az óra.

Mutat a másikra: ,,Ő nem az!"
s az megfelel rá: ,,De ő se!",
habot fúj, üvölt, vihart
menusgabor, 2019. szeptember 11. szerda, 19:00
Havas Éva versei
gyermeked...

...itt ülsz, nézed a négy falat,
könnycseppek mossák arcodat
s arra gondolsz: adja az ég,
hogy hamarosan láthasd még,
adja hogy ő boldog legyen,
baj ne érje ott a messziben
hol minden új, és idegen -

- segítse őt a végtelen
szeretet, mely szívedben él,
kapj megnyugvást a könnyekér`
...majd fáradt tested megpihen,
csak szíved dobban hevesen,
aggódva dobol szüntelen:
"Vigyázz magadra édesem!"

/ ...a vers kisebbik lányom elutazása előtt íródott. Londonba költözött a férjével januárban, és mikor utoljára kint töltött nálam egy hetet, akkor jött az "ihlet". Mikor kikísértem, megkapta útravalóul./


NEM AKAROK CSILLAGOT

Nem kell semmi,
nem kell senki!
Nem kell többé szerelem!
Megkínoz és összezavar,
lyukat üt a szívemen.

Nem kell
menusgabor, 2019. július 03. szerda, 19:00
Drunvalo Melchizedek - Az Élet Virágának ősi titka
Úgy gondolták, hogy az agy képzetét kell elsőnek megalkotni, s csak azután tud Atlantisz új tudatának teste kifejlődni. Thoth emberi agyról alkotott elképzeléseinek ismeretében cselekedeteik értelme számunkra is világossá válik. Először a sziget középvonalán körülbelül 12 méter magas és 6 méter vastagságú, a sziget két felét egymástól elválasztó falat húztak fel. A szó szoros értelemben a vízbe kellett gázolniuk, ha át akartak jutni az egyik oldalról a másikra. Majd erre a falra merőlegesen egy másik, kisebb falat emeltek, amely a szigetet négy térfélre osztotta.

Azután a Nakaal Misztériumiskola 1000 tagjának egyik fele - a természetüktől függően - a sziget jobb oldalán, míg a másik 500 ember a bal oldalán telepedett le. Ez akár azt is jelenthetné, hogy az összes nő a sziget egyik oldalát, a férfiak pedig a másikat foglalták el, ám az én értelmezésem szerint az, hogy egy adott személy melyik térfelet választotta, semmiképpen sem nemi jellegétől, hanem tudatának természetétől függött. Eképpen az
eposz, 2019. február 26. kedd, 23:15
Összeütközhet a Tejútrendszer a Nagy Magellán-felhővel
ütközés felébresztheti galaxisunk szunnyadó fekete lyukát, amely ekkor elkezdené elnyelni a környező gázokat és akár tízszeresére is növekedhet - írja a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Miközben a fekete lyuk fal, nagy energiájú sugárzást bocsát ki, és bár ez a kozmikus tűzijáték valószínűleg nincs hatással a földi életre, a tudósok szerint megvan az esélye annak, hogy a kezdeti ütközés meglódíthatja a Naprendszert a világűrbe.

A galaxisok, mint a Tejútrendszer is, egy csoportnyi kisebb galaxissal vannak körülvéve, amelyek körülötte keringenek, mint a méhek a kaptár körül.

Jellemző módon ezek a keringő galaxisok "csendes életet élnek" és több milliárd éven át keringenek az anyagalaxis körül. Ugyanakkor időről időre lesüllyednek a középpontba, összeütköznek és elnyelődnek az anyagalaxis által.

A Nagy Magellán-felhő a Tejútrendszer legfényesebb kísérőgalaxisa, csak mintegy 1,5 milliárd éve került a közelbe: mintegy 163 ezer fényévre található a Tejútrendszertől.

Korábban
velemenyezd, 2019. január 05. szombat, 12:04
Különleges bejgli karácsonyra
ünnepi desszertet új köntösben a család elé tálalni, most nagyon jó ötleteket kaphatsz! Egyszerű hozzávalókból extra töltelékek születhetnek a következő receptek által!.
........
Tészta alaprecept
Ezzel a finom tésztával könnyen tudsz majd dolgozni és bármilyen töltelékkel remekül kombinálhatod.
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
2 dkg élesztő
1,5 dl tejföl
1 dl tej
25 dkg vaj
2 kisebb tojás
5 dkg porcukor

1 tojás a kenéshez

Elkészítés:
A tejet 1 teáskanál cukorral langyosra melegítjük, és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, de nem dolgozzunk vele túl sokáig, különben a vaj felolvad a kezünk melegétől. Adjuk hozzá a porcukrot, a tojást, a tejfölt és a felfutott élesztőt. Gyúrjuk össze a hozzávalókat, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Ha sokáig gyúrjuk, ugyanaz érvényes: a vaj felolvad és a tészta túl puha lesz. Kb. 25
maroka, 2018. december 16. vasárnap, 08:51
Boszorkánypogácsa recept
vaníliás cukor
1 kezeletlen citrom reszelt héja
1 nagyobb tojás sárgája
20 dkg margarin
Továbbá:

1 nagyobb tojás fehérje
10 dkg darált dió
Pár ek Extra Jam (sárgabaracklekvár)

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit egy tálban összedolgozzuk.

A sütőt előmelegítjük és egy egész nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.

Egy kis tálba szórjuk a darált diót, egy másikban a tojás fehérjét egy kicsit felverjük.

A masszából kisebb diónyi golyókat (15g) sodrunk.

Először megforgatjuk a fehérjében, majd a dióban.

Az előkészített tepsibe sorakoztatjuk egy kevés helyet hagyva egymás között.

Végül egy fakanál nyelével apró lyukat nyomunk a golyók közepébe.

170 fokon hőlégkeveréssel 15 perc alatt megsütjük.

Hagyjuk teljesen kihűlni. Legutoljára pedig egy kevés sárgabaracklekvárt kanalazunk a lyukakba.

Tipp:
Egyik gyermekem nem kedveli a túl krémes sütiket, ezért
suzymama, 2018. december 08. szombat, 12:07
Medvegomba
egybeolvadnak.
Lehetett meleg, nyári eső utáni jó napfényes gombászó idő, lehetett gombászásra amúgy alkalmatlan, száraz nyári időszak, mi mindig találtunk annyit, hogy legyen belőle egy jó főzetre való gombapaprikás. Ha nem gyűlt volna ki nekem annyi, hogy mind az ötön, édesapám, édesanyám, Ildikó, Lackó és én jóllakjunk belőle, akkor Kamill pap bácsi a zárdakertben, mielőtt elváltunk volna, az övét is az én tarisznyámba öntötte.
Azt mondta, hogy neki nincsen sem édesapja, sem édesanyja, sem kisebb, sem nagyobb testvére. Testvére ugyan sok van, mert testvére neki minden ember, aki Jézus tanításait követi, de azoknak úgy sem volna elég egy fél tarisznya medve-, róka-, keserű-, csiperke-, galamb-, őzláb és más gomba.
Csak azt a nyavalyás medvegombát ne ültette volna Isten az Esztelneket körülvevő csere-, bikk- és fenyőerdőkbe! Van, aki vargányának nevezi, de nekem nem ezzel van bajom, hanem azzal, hogy gyermeki kishitűségem következtében, a medvegomba miatt haragudtam meg egy rövid időre
hidegkut, 2018. október 12. péntek, 06:16
Az Abu Szimbel-i templomok
Templom

A Kis Templom homlokzatát is bemélyítették a sziklába. A talajjal egy síkban áll hat, egyenesen álló szobor, melyek közül négy Ramszeszt, kettő Nofertarit ábrázolja, ezeket oszlopok választják el, mélyen beléjük vésett hieroglifákkal. A szobrok mindegyike a bal lábát kissé előrébb helyezi. Mindegyikük egyformán magas, több mint tízméteres; mindez mutatja Nofertari kitüntetett voltát, mivel a fáraók hitvesei többnyire kisebb szobrokat kaptak, mint ők maguk.

A templomok - mint a királyi palota alegységei - célja az "isteni tartózkodási hely" reprezentatív megtestesítése, innen hívja a fáraó, mint földi istenség a többi istent, hogy kapcsolatba lépjen velük. Így a templomok kozmológiai kötőelemek az ég és a föld
schuro, 2018. július 18. szerda, 15:29
Tallóztam
Először ássunk egy kisebb árkot, majd szórjuk meg egy kevés homokkal. Ezután vágjunk egy pár, kb. egy araszos rózsaszárat dugványnak, és távolítsuk el róla a leveleket. Az alsó feléről, ami a földbe fog kerülni, arról a tüskéket is szedjük le.
Erre a műveletre azért van szükség, mert, ha levelesen szúrjuk el őket, akkor a növény a fotoszintetizálásba fogja fektetni az energiáját, meg a tápanyagokat, és nem a gyökerezésbe.Fogjunk egy közepes méretű krumplit, fúrjunk egy lyukat a belsejébe, majd nyomjuk bele a dugványt. Mindenik rózsaszárat külön burgonyába kell fúrni. Ezután fogjuk a burgonyákat, helyezzük bele az előzőleg ásott homokkal beszórt gödörbe, és takarjuk be.rozsa2rozsa3A szárnak kb. fele lógjon ki ültetés után. Ha egész nyáron szépen öntözzük őket, akkor ősz elején már jól meggyökeresedett, átültetésre alkalmaz rózsatöveink lesznek.
horvathnemagdi, 2018. június 03. vasárnap, 07:25
Kovács Antal lesz a Magyar Cselgáncs Szövetség szakmai alelnöke
Erről Tóth László, a szervezet nemrég újraválasztott elnöke beszélt kedden az M1 aktuális csatornának. Hozzátette, a szövetségi kapitányi posztot a férfiaknál Pánczél Gábor, a nőknél pedig Toncs Péter tölti be a továbbiakban is. Mellettük hosszú idő után szerepet vállal a sportágban Hajtós Bertalan, aki a férfiak szövetségi edzőjeként dolgozik tovább, míg a nőknél ugyanezt a feladatkört Braun Ákos látja majd el.

Tóth László kiemelte, a magyar szövetség egy "Mourinho-szintű" edzővel is kiegészül, a japán Micutosi Nandzso - aki a riói olimpia előtt négy évig dolgozott a japán válogatott mellett - főtanácsadóként ad segítséget a szakmai munkához.

Az MJSZ elnöke kifejtette, bízik benne, hogy a magyar cselgáncssport hamarosan visszatér a világ élvonalába. Elmondta, most egy sikeres korosztály kiöregedőben van, utánuk pedig egy kisebb lyukat találni, azonban az ifjúságiak között rendkívüli eredményeket értek el, így a mostani 16-17 éveseket kell úgy menedzselni, hogy két három év múlva már a
velemenyezd, 2018. május 29. kedd, 19:42
Ötlet híján...
Egyszerűen nem volt ötletem mit főzzek?
Volt egy doboz gombám,hát kitaláltam mit lehetne mellé???

Hozzávalók: pár szem burgonya,
2 fej vöröshagyma,
pár cikk fokhagyma
1 doboz gomba,
2 csirkemell,
4 kisebb comb hús,(ezt előtte kérgesítettem,nehogy rágós maradjon)
só,bors,petrezselyem,4 kisebb rozmaring ágacska

A hozzávalúkat sorba bedobáltam a sütőzacskóba,jól öszeráztam,hogy a fűszerek érjék az anyagokat,
majd szorosan bezárva a tetejét,lefektettem egy tepsibe.
Ki kell szúrkálni,hústüvel helyenként,mert a gőztől kidurranhat a zacskó,végül egy pohár vizet ontöttem
az egészbe, (vágtam egy csöpp lyukat)
Mellé beállítottam 2 db zöld almát,ami isteni a sültekhez.
Kb 1 órát hagytam sülni,egyébként az illata is árulkodik,kb mikor jó

Isteni finom ízek,laktató és zsírmentes finom egytál
biharijudit, 2018. május 27. vasárnap, 16:37
1/25
Képek, videók
planet-tejútrendszer.j pg
agica2004
2017. április 14. péntek, 16:22
Planet-tejutrendszer-. jpg
agica2004
2016. június 20. hétfő, 20:54
planet-tejutrendszer-- .jp
agica2004
2016. június 20. hétfő, 20:53
Tejútrendszer.jpg
pacsakute
2014. október 15. szerda, 17:40
A tejútrendszer felfedezé
idvigjanos
2013. szeptember 18. szerda, 06:49
20120112-tejutrendszer 7.j
agica2004
2012. január 14. szombat, 14:17
20101109tejutrendszer. jpg
agica2004
2011. február 23. szerda, 11:47
20101109tejutrendszer- .jp
agica2004
2011. február 23. szerda, 11:27
Tejútrendszer-halo képe.j
agica2004
2011. január 19. szerda, 14:04
Tejútrendszer fősíkja.jpg
agica2004
2011. január 19. szerda, 14:03
tejútrendszer.jpg
agica2004
2011. január 13. csütörtök, 12:40
Tejútrendszerhez hasonló
huda
2009. január 13. kedd, 11:41
Kiss Rig László kapus
agica2004
2011. május 06. péntek, 14:34
Kiss Rigó László m.püspök
agica2004
2011. május 06. péntek, 14:33
Kiss Rigó László.jpg
agica2004
2011. május 06. péntek, 14:32
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.