Belépés
2020. július 10. péntek | 28. hét | 192. nap | 08:39 | Amália
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A magyarok többsége a döntéshozóktól várná a megoldásokat a környezeti problémákra
A WWF Magyarország reprezentatív kutatása többek között azt vizsgálta, hogy a városi magyar lakosság hogyan viszonyul a természet- és környezetvédelemhez.

A kutatás eredményeiből kiderül, hogy a magyarok nagy része fontosnak és aktuálisnak tartja a környezeti problémákat, és készen áll a változtatásokra a fenntartható jövő érdekében. A kormányok és vállalatok globális összefogását azonban elengedhetetlennek tartják ahhoz, hogy elkerülhető legyen a környezeti katasztrófa.

A kutatás szerint a lakosság nagy része az egyéni felelősségvállalás helyett a felülről érkező megoldásokat szorgalmazná. A többség (49 százalék) a globális összefogást sürgetők körébe tartozik: ők úgy gondolják, az egyes emberek már kevesek a környezeti katasztrófa elkerüléséhez, és világméretű összefogásra lenne szükség a kormányok és vállalatok részéről. Ennél kevesebben, a megkérdezettek 36 százaléka tartja csak kulcsnak az egyéni felelősségvállalást - szerintük, ha minden ember csökkentené a saját fogyasztását és
velemenyezd, 2020. június 23. kedd, 21:54
Az anyagcsere betegségekről
Drasztikus méreteket ölt az anyagcsere-betegség

Manapság egyre több ember szenved ebben a betegségben. De pontosan mit is nevezünk anyagcsere-betegségnek? Kialakulásában kiemelkedő szerepe van a mozgásszegény életmódnak, az egészségtelen táplálkozásnak és az elhízásnak.

Az anyagcsere-szindróma és ami mögötte van
Ez a betegség nemcsak úgy egyik napról a másikra alakul ki, hanem bizony hosszú folyamat áll mögötte. Először csak lassan hízni kezd az illető, majd egyre több zsírpárna rakódik le a hasára. A hasi zsírnak kiemelkedő szerepe van az anyagcsere-betegség kialakulásában. A has körtérfogatának növekedése megemeli az anyagcsere-betegség kialakulásának az esélyét. Anyagcsere-betegség alakul ki akkor is, ha a trigliceridszint tartósan magas értékeket mutat.

A betegség kialakulásában a HDL-koleszterin szintje is jelentősen megemelkedik és nem sikerül a normál érték alá mennie. Ez hosszú évek alatt zajló folyamat, tehát ha a véreredmény csak egyszer-egyszer mutat magas
pacsakute, 2020. június 17. szerda, 21:47
Bor – élvezeti méreg vagy természetes orvosság?
rendelkezik?

Ha egy kicsit visszamegyünk a történelembe, akkor hamar arra a következtetésre jutunk, hogy a régi időkben a bort orvosságként is alkalmazták. Valami tehát kell, hogy legyen a szóbeszédben, miszerint napi egy pohár bor meghosszabbítja az ember életét. Ennek magyarázata egyáltalán nem olyan nehéz, mint ahogy elsőre gondolnánk. Főleg a piros szőlő - amelyből értelemszerűen a vörösbor készül - rendelkezik a héjában nagy koncentrációban fenolokkal. Ezek a védőanyagok védik a növényt a káros környezeti hatásoktól és az állati kártevők támadásaitól. Rájöttek azonban, hogy nemcsak a növényt, hanem az embert is képesek hatékony védelemben részesíteni. A fenolok többek között a szív- és érrendszeri panaszoknál, valamint a bélbetegségeknél fejtenek ki nagyon pozitív hatást a szervezetre.

De ez még nem minden. Egy bizonyos fenol, amely szintén a borszőlőben van jelen, tudományos vizsgálatok szerint jelentős rákellenes hatással is rendelkezik. Gátolja a szabad gyökök
pacsakute, 2020. június 10. szerda, 17:20
A vadon élő emlősök nőstényei tovább élnek, mint a hímek
Ez az eredmény jóval nagyobb eltérést mutat, mint amit korábbi tanulmányok találtak az embereknél, ahol a nők átlagosan 8 százalékkal élnek tovább a férfiaknál - emlékeztetett rá a BBC hírportáljának cikke.

A tudósok úgy vélik, a vadon élő nőstény és hím állatok élettartama közötti különbség a nemekre jellemző tulajdonságok kombinációjától és a környezeti tényezőktől függ.

Az emberi populációkban a nők tovább élnek a férfiaknál, ezt támasztja alá, hogy a 110 éven felüliek közül tíz emberből kilenc nő. A kutatók szerint ez a minta az első hiteles születési nyilvántartások megjelenése, a 18. század óta jellemzően megfigyelhető.

Az állatfajokkal kapcsolatban az adatok, köztük a vadon élő emlősök nagyszabású felméréseinek hiánya miatt eddig nem álltak rendelkezésre hasonló összegzések.

Most azonban egy nemzetközi kutatócsoport megvizsgálta a nemekre jellemző halálozást 101 vadon élő emlősfajnál.

Az elemzett populációk 60 százalékában a nőstények túlélték a hímeket, átlagosan 18,6
velemenyezd, 2020. március 25. szerda, 14:02
Koronavírus - Drasztikusan csökken a légszennyezettség
A Columbia Egyetem kutatóinak előzetes eredményei szerint az elsősorban autókból származó szén-monoxid-kibocsátás tavalyhoz képest csaknem 50 százalékkal csökkent New Yorkban a hét néhány napján - írja a BBC hírportálja.

A mutatók szerint tehát a felesleges gépkocsihasználat visszaszorításának jelentős környezeti hatása van. A becslések szerint a járvány kitörése óta 35 százalékkal csökkent a közlekedés a metropoliszban.

A kutatók rámutattak továbbá, hogy 5-10 százalékkal esett vissza a szén-dioxid légköri koncentrációja a város felett és a metán esetében is enyhe csökkenést mértek.

A szakemberek szerint május beköszöntével, amikor a szén-dioxid-kibocsátás általában tetőzik, előfordulhat, hogy a több mint egy évtizeddel ezelőtti pénzügyi válság óta tapasztalt legalacsonyabb szén-dioxid-szintet fogják mérni.

A kutatók ugyanakkor megjegyezték, arra is vannak figyelmeztető jelek, hogy a járvány elültével drasztikusan megemelkedhet bizonyos káros anyagok szintje.

A Carbon Brief
velemenyezd, 2020. március 19. csütörtök, 20:13
Glutationszint emelése autoimmun betegségnél
ezzel gyulladást generál, mellyel a szervek és szövetek károsodását okozza.

Az autoimmun betegségek kiváltó oka még ma sem teljesen egyértelmű, azonban sok tudós úgy véli, hogy lehet alapja annak, hogy az úgynevezett szivárgó bél okozza. Mit is jelent ez? A szivárgó bél lehetővé teszi a toxinok, az antigének és a baktériumok bejutását a véráramba, ezzel akut gyulladást okozva, és ez autoimmun reakciókat vált ki.

Szivárgóbél-szindrómát okozhat a szellemi és érzelmi stressz, a környezeti toxinoknak való kitettség, az emésztőrendszer bakteriális egyensúlyának zavarai, a finomított cukor, a génmódosított élelmiszerek, és egyéb, gyulladást generáló ételek.

A szivárgó bél indikátorai közé tartoznak a hasmenés, a fekélyek, a gyulladásos bélbetegségek, az allergia, a krónikusfáradtság-szindróma, a súlygyarapodás és az elhízás.

A gyulladás és a sejtek oxidatív károsodásnak ellenőrzése mellett a glutation segít a májnak a méregtelenítésben és a káros anyagok
pacsakute, 2020. március 10. kedd, 21:43
Állítsa meg az autoimmun betegséget!
csupán a tünetek elfedésére koncentrálnak és a hagyományos orvoslásban meg vannak róla győződve, hogy erre a betegségre nincs hathatós gyógymód. Eközben a betegség továbbra is a remisszió és a fellángolások ciklusain megy keresztül.

Az természetes, hogy az emberi test egészséges akar maradni és mi, emberek is azt szeretnénk, hogy az egyensúlyi állapot fennmaradjon. Hozzáértők úgy vélik, hogy ezt az egyensúlyt sok minden felboríthatja. Például a kémiai irritáló szerek, a rossz táplálkozás, a környezeti toxinok, a gyógyszerek, a baktériumok és a vírusok. Azonban egyes tudósok úgy vélik, hogy igenis helyre lehet állítani a szervezet egészségét, illetve vannak olyan lehetőségek, amelyeket kiaknázva elkerülhetjük ezt a sok esetben rettegett betegséget.

Szakértők szerint mindössze három olyan tényező van, amely kulcsszerepet játszik az autoimmun betegség kialakulásában. Az egyik ilyen a táplálkozás. A ma embere sok feldolgozott élelmiszert fogyaszt, amelyek nagy része csak minimális
pacsakute, 2020. március 10. kedd, 21:33
Az Emmi elkötelezett a ritka betegségek korai felismerése és a betegek hatékony gondozása mellett
Az Emmi szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett: február utolsó napja a ritka betegségek világnapja.

Közölték: az Európai Unióban ritka betegségnek minősül az, amely tízezer emberből ötnél kevesebbet érint. Az Európai Unióban jelenleg a lakosság 5 százaléka (20-30 millió ember) szenved a körülbelül 6000 különböző ritka betegség valamelyikében.

E betegségek legtöbbjének hátterében genetikai rendellenesség áll, de a magzati korban vagy később elszenvedett káros környezeti hatások is hozzájárulhatnak a kialakulásukhoz. Ide tartoznak bizonyos daganatok, immunológiai betegségek, veleszületett fejlődési rendellenességek és fertőző betegségek is - írták, kiemelve: általában súlyos, krónikus, az életminőséget rontó és az életet veszélyeztető betegségekről van szó.

Kitértek arra is, hogy bár a legtöbb esetben nem áll rendelkezésre az oki kezelés, számos esetben javítható az életminőség és meghosszabbítható az élettartam.

A ritka betegségek ellátása speciális
velemenyezd, 2020. február 29. szombat, 15:41
Fővárosi Közgyűlés - Megvizsgálják a budapesti Liszt Ferenc-repülőtér környezetterhelését
A képviselők szerdán egyhangúlag támogatták Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát, amelynek értelmében új környezeti hatástanulmányban vizsgálják meg, hogy valóban a jogi szabályozásban foglalt kritériumok szerint működik-e a repülőtér és valóban csak az elfogadható mértékben zavarja-e a lakosságot.

A hatástanulmánynak fel kell tárnia a tényleges környezetterhelést, továbbá be kell mutatnia, hogy az utasforgalom növekedése milyen hatással lehet Budapest környezeti állapotára. A tanulmányt az érintett fővárosi kerületek és agglomerációs települések, valamint a civil szervezetek közreműködésével kell elkészíteni.

Célként kell meghatározni, hogy a repülőtér további fejlesztését mindaddig függesszék fel, amíg a környezeti hatástanulmány el nem készül. A hatástanulmánnyal olyan objektív, szakértői értékelés áll majd rendelkezésre, amely a repülőtér jelenlegi és esetleges megnövekedett forgalmának környezetterhelését bemutatja, és elemzi, hogy milyen mértékű forgalom veszélyezteti az érintett
velemenyezd, 2020. február 26. szerda, 15:52
PM-államtitkár: felelősséget kell viselniük a vállalatoknak a környezetük iránt
nemzeti és nemzetközi cégeknek egyaránt felelősséget kell viselniük, és első lépésként azt kell megtudniuk, hogy a működésük jár-e káros következményekkel - hangsúlyozta. Az átvilágítás irányelvei - tette hozzá - hamarosan magyarul is megjelennek, és belföldön is hasznos segítséget jelenthetnek, hiszen Magyarország jelentős mezőgazdasági és ipari termelő. Autóipari központként például - mint fogalmazott - a világ kevéssé békés térségeiből is fogad be nyersanyagokat, így nem hagyhatja figyelmen kívül a környezeti és társadalmi hatásokat.Christine Kaufmann közölte, hogy az OECD a felelős üzleti magatartás irányelveit világszerte 48 Nemzeti Kapcsolattartó Ponton keresztül juttatja érvényre. A testületek feladatai közé tartozik az irányelvek ismertetése, szakértőik fogadják a hozzájuk érkező panaszokat, békéltetőként vagy közvetítőként járhatnak el, és ajánlásokat fogalmazhatnak meg a vállalatok számára.

Az OECD tisztségviselője üdvözölte, hogy a magyar gazdaság kilátásai kedvezőek, a kormány
velemenyezd, 2020. január 27. hétfő, 15:02
Nemzetközi éjszakai vonatközlekedés indul Brüsszel és több európai nagyváros között
A Bécset és Brüsszelt összekötő, heti kétszer közlekedő éjszakai vasúti járat az ÖBB osztrák vasúttársaság közreműködésével valósul meg.

A vasárnap este induló szerelvény hétfőn 11 óra előtt néhány perccel fut be a belga főváros déli pályaudvarára. A mintegy 14 órás út tizenöt megállót, köztük az ausztriai Innsbruckot, a németországi Nürnberget, Frankfurtot, Kölnt, valamint a kelet-belgiumi Liege-t érinti. Vissza este hat óra után indul és reggel fél kilencre ér az osztrák fővárosba. A legolcsóbb jegyek ára 29,90 euró (mintegy 10 ezer forint).

Az osztrák szolgáltatón keresztül a belga főváros olyan nemzetközi hálózathoz csatlakozik, amely közvetlen éjszakai vasúti összeköttetést biztosít Európai szinte valamennyi nagyvárosa, köztük Budapest között.

A La Libre Belgique című belga napilap tájékoztatása szerint az SNCB belga vasúti társaság a megnövekedett nemzetközi díjak, valamint az olcsó fapados légitársaságok megjelenésével jelentősen visszaesett utasforgalom miatt döntött úgy 2003-ban,
velemenyezd, 2020. január 19. vasárnap, 15:53
Rákos betegségek megelőzése
A rákos megbetegedések létrejöttében nagyon sok tényező játszik közre. Kialakulásában szerepe van a genetikának, a környezeti hatásoknak, a stressznek, a káros szenvedélyeknek, a levegő szennyezettségének és estig lehetne sorolni, hogy miért alakul ki ez a sok esetben gyógyíthatatlan megbetegedés.

A daganatos betegségeknél sajnos vannak esetek, amikor már semmit sem lehet tenni. Éppen ezért mindenképpen a prevencióra, azaz a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt. A szűrővizsgálatok fontosságát sem lehet elégszer hangsúlyozni, hiszen ez akár életet is menthet. Sokan még mindig nem tudják, hogy az idejében felfedezett betegséget nagy hatékonysággal lehet gyógyítani.

A rákos megbetegedések gyakran valamilyen gyulladás talaján jönnek létre, éppen ezért nagyon fontos a gyulladás csökkentése, illetve annak megszüntetése. Léteznek olyan kiegészítők, amelyek elősegítik a gyulladás csökkentését a szervezetben, de ezt a célt szolgálják a gyulladáscsökkentő tápláélékok is. Ilyen táplálék lehet a
pacsakute, 2020. január 17. péntek, 13:04
1/68
Képek, videók
Hűsítő megoldások
janna53
2013. június 22. szombat, 21:11
feladatok és megoldások10
hollygergo
2009. január 08. csütörtök, 15:31
megoldások
marci30
2008. május 22. csütörtök, 14:25
A megoldások értékelése
gyalikviz
2006. október 29. vasárnap, 22:44
Prosztata problémákra.jpg
pacsakute
2015. szeptember 27. vasárnap, 11:17
Izületi problémákra
aloe-bredaj
2006. november 01. szerda, 06:40
ffi foci_magyarok.jpg
maroka
2020. július 07. kedd, 22:49
bajnok magyarok0126.jpg
maroka
2020. január 26. vasárnap, 20:27
A+MAGYAROK+VILÁGHIMNUS ZA.
menusgabor
2019. november 21. csütörtök, 19:41
magyarok érmei0627.jpg
maroka
2019. június 28. péntek, 10:06
rio-2016_magyarok.jpg
menusgabor
2019. március 30. szombat, 16:19
Vajdasági magyarok Hungar
menusgabor
2019. február 19. kedd, 21:20
magyarok nyerték érmek.jp
maroka
2018. október 13. szombat, 13:05
A Magyarok Istenének üz
sz719eszter
2018. május 06. vasárnap, 17:01
Magyarok
sanci81
2018. április 08. vasárnap, 15:42
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.